Felhasználó név: Jelszó:
Belépve maradok
Hirdetés:
3 napja
#6976
Lousha
reply to bmati's post #6975
Rakerdezek idovel, persze. A mozgasost pl. majd par nap mulva felhozom az ehhez a reszhez "tartozo" szakertoknel.
Egyebkent szerintem semmi okod mentegetozni. En pontosan ugy ertelmeztem a hozzaszolasaidat, ahogy te is irod: egy onfejleszto felhasznalo tanacsai, amit jo alapot adhatna a kezdesnek. Igazabol azert kerdeztem ra a szakertoknel, hogy megerositest kapjunk elsosorban a BMR ugyeben, hogy meg inkabb legyen mit a kezdok ele rakni, hogy tenyleg megertsek, hogy ez fontos. Nyilvan mindenkinek fontos egyenileg is dolgozni a sajat "programjan", nem mindenkinek mukodik ugyanaz, de el kell indulni valahol, es ezt a BMR minimumot en pl. a legfontosabb dolognak tartom. Biztos, hogy nem mindegy teljesen, hogy porkoltbol jon ossze 1300 vagy cukorkabol, de szvsz barmelyikbol kevesebb, mint BMR egyertelmuen karos, es hamar csalodashoz vezet, aztan nem lesz folytatas.

3 napja
#6975
bmati
reply to bmati's post #6932
Némi kiegészítést szeretnék hozzáfűzni a két hozzászólásomhoz (révén, hogy prémium fórumra nem tudok írni):
Ezek a dolgok kb. 3 éve íródtak, az akkori interneten elérhető dolgokból és kb. fél év alatt szűrtem le magamnak ezeket a dolgokat úgy, hogy nekem semmilyen ilyen jellegű végzettségem nincs és nem is tanulok semmi ilyesmit, csak hobbiszinten olvasgatom. 3 év távlatából már átírnék én is pár dolgot, lehetne jobban pontosítani, stb., de kiindulásnak ezt se mindenki olvassa el, mert soknak tűnik és egy kezdőnek sok is lehet, így a jelenlegi formájában maradt. Emellett próbáltam általánosítani, ami valljuk be elég nehéz dolog, mert mindenkinek egyedileg kellesz boldogulni, de sok információ bolyong a neten, így próbáltam az értelmesebbeket egy helyre tömöríteni. Egy kezdőnek sok információt tartalmaz, egy középhaladó-haladónak pedig túl keveset. Az általánosítás miatt van az is, hogy sok mindennel nem fognak a szakemberek egyetérteni, tele van félinformációkkal is (amit direkt azért hagytam benne, hogy rövidebb legyen és ne kelljen kifejteni még több oldalban, plusz ez kb. az a szint, amit még a kezdők nagyja is be tud fogadni), továbbá természetesen lehetnek benne téves adatok is. Ha nagyon bele kellene menni, akkor ennek a többszörösét kellett volna leírnom, ami nyilván idő és mivel sok mással is foglalkoznom kell, így nem férne bele (egyébként ezt akkor írtam, amikor volt pár olyan szabadnapom, amikor nem tudtam mást csinálni). Ott van még az is, hogy idővel változik minden: új teóriák, új bizonyítások, új tesztek, amik miatt ez folyamatosan változik (előfordul az is, hogy teljesen ellentmondásos eredmények születnek).
Az étkezés tényleg nem ennyire egyszerű, de valamilyen formában egyszerűsíteni kellett. Aki most kezd életmódváltásba, annak nem feltétlenül az lesz a legjobb, ha az eddigi étkezését eldobja és teljesen nulláról felépít egy másikat (az ember lusta, sokan vannak, akik csak fokozatosan tudnak átállni egyik életmódról a másikra és ezek miatt is maradt benne pl.: a mindent lehet enni, de valamit nem érdemes, stb., viszont tény, hogy hatékonyabb az azonnali teljes váltás). :)
Próbáltam úgy válogatni az alapanyagok között, hogy mindenki találjon valamit, amit meg tud enni és szereti is, nem csak azért eszi, mert hasznos tápanyag. Nálam pl.: ott van az, hogy pl.: zabpelyhet semmilyen mennyiségben nem tudok enni, így nem is erőltetem, hiába hasznos lenne sok dolog miatt, így ezt megpróbáltam mással kiváltani. Ilyen dolgok miatt nem írtam konkrét ajánlásokat sem vagy ezért nem állítottam össze konkrét étrendet (ezt mindenkinek személyre szabottan kell vagy összeállítania vagy összeállíttatnia).
Próbáltam úgy összeállítani, hogy egy 120 kg-os férfi is vagy egy 70 kg-os nő is el tudjon vele indulni. Amennyiben megszerzi az alapokat és érdeklődik a téma iránt, előbb-utóbb elkezd olvasgatni a témában és később saját magára szabni az étrendjét. Amennyiben ez nincs meg, akkor is kitapasztalhatja, hogy mi az, ami pl. sokat dob a zsírján és azt lecsökkenteni következő alkalommal, stb.
Ennek tükrében érdekelnének a javítások és akkor szívesen átírom az adott részeket, amint időm engedi.
Szeretném megköszönni Lousha segítségét, hogy "felterjesztette" a hozzáértőkhöz, nekik pedig a segítséget szeretném megköszönni a javításokhoz. :)
Lousha-hoz pedig annyi kérésem lenne még, hogy további két hozzászólásra is rákérdezhetne: ugyanitt a 6936-os hozzászólás a magas vérnyomásról és a cukorbetegségről, illetve a 6937-es hozzászólás a fizikai inaktivitás hatásairól szól. Ezek mennyire helytállóak még (mert ez is egy 7 évvel ezelőtti tanulmány, azóta változhatott pár dolog)?
Még egyszer köszönöm! :)

2 hete
#6974
szani72
reply to Lousha's post #6973
Kedves Lousha! Napi 30-40 percet szoktam tornázni közepes tempóban. Uj vagyok itt, most olvasgatom a hozzszólásokat. Sok jó tanács van itt.

2 hete
#6973
Lousha
reply to szani72's post #6972
Általában akkor fordul elő, ha diéta mellett intenzíven sportolsz is, és miközben fogy a zsír, épül némi izom, egyre tónusosabb minden. Az izom nehezebb a zsírnál, ezért kilóra nem feltétlenül fogysz, vagy nem sokat, ugyanakkor az izom kisebb és feszesebb, mint a zsír, így egyre kisebb leszel.

2 hete
#6972
szani72
Sziasztok! segítséget szeretnék kérni. Miért van az, hogy fogyókura esetében centiben jelentősnek mondható a változás, a mérleg nyelve meg beragadt? Se le,se fel :( .
A választ megköszönöm Nektek !

2 hete
#6971
Lousha
reply to Liguska's post #6970
A PayPal olcsóbb, és létrehozni egy fiókot kb. két perc. Amúgy is igen sokszor hasznos, és sokkal biztonságosabb, mint az utalás, kártyaszám megadása. Én évek óta használom és nagyon szeretem, csak javasolni tudom bárkinek.

De természetesen mindenkinek a saját pénztárcája az úr, ha nem fér bele, nem fér bele. Az oldal nyilván e nélkül is használható, ha most valaki nem engedheti meg magának, biztosan mindig elérhető lesz ez a lehetőség mostantól, lehet vele élni, amikor úgy alakul.

2 hete
#6970
Liguska
reply to Lousha's post #6969
Nekem technikailag csak az sms-sel való fizetés megoldható most, de én ezt az összeget soknak találom. Kár, pedig szívesen beszálltam volna én is.

2 hete
#6969
Lousha
Hu, de izgi, jon a premium :)

2 hete
#6968
bmati
reply to franciska49's post #6966
Szia!
Nagy a valószínűsége, hogy kajálással lesz a gond. Túl keveset vagy túl sokat eszel. A BMR-ed felett kellene enni 100-150 kcal-val. Ezt edd is le (túl is lépheted néhány kcal-val). A mozgással töltött idő kb. 70%át írd csak be és azt is le kellene enni. A folyadékbeviteledet tartsd napi 4,5 liter felett. A szénhidrátot ne csökkentsd le drasztikusan (tehát min. 130 gramm felett egyél naponta, viszont a Te súlyodnál inkább 200-250 gramm között kellene maradni).
Ha hosszasan ettél a BMR-ed alatt, akkor az átállástól számítva 2-3 hét múlva kezd majd megindulni újra a súlyod, addig pedig akár hízhatsz is néhány kg-ot.

2 hete
#6967
Lousha
reply to franciska49's post #6966
Felettébb sok ponton lehet hibát elkövetni, annyiból, amit leírsz, nehéz megmondani, melyik igaz rád.
Lehet, hogy BMR alatt van a kereted. Ez talán a leggyakoribb hiba. De éppen az ellenkezője is igaz lehet, túl sokat is ehetsz, akár azért, mert túl sok a kereted, akár azért, mert nem méred igazán, amit eszel, és átvered magad. Ez utóbbi talán a második leggyakoribb hiba: sokan vakon megbíznak az adatbázisban lévő receptekben, miközben azok 90%-a teljesen hibás, és még ami helyesen van felvezetve, az is valaki más ételére vonatkozik, nem arra, amit te eszel, ergo soha nem lesz azonos a kalóriaértékük. Továbbá sokan használnak olyan mértékegységeket, hogy "adag", "merőkanál", ami megint teljesen hibás, hiszen az én merőkanalam nyilván más méret, mint a tiéd, és ugyanazzal sem tudok kétszer pontosan ugyanannyit szedni. Ott van még az a lehetőség is, hogy sokan felviszik a receptjeiket, de nem számolnak elpárolgással/vízfelvétellel, ezért nem annyit esznek, amennyit gondolnak.
És ha ez mind stimmel, még akkor is van számtalan egyéni tényező. Pl. van, aki először hízik, amikor számolni kezd. Nem tudnám pontosan megmondani, ez miért van, de elég gyakori. Van, aki meg nagyon lassan kezd el fogyni. Ez főleg akkor jellemző, ha a számolás előtt már próbált az illető fogyókúrázni, és nem tudta ugyan, de bőven BMR alatt evett, esetleg jó hosszasan. Ettől az anyagcsere belassult, mint a fene, és időbe telik, mire magára talál.
Fontos az is, hogy iszunk-e eleget, fogyasztunk-e kellő mennyiségű rostot. Ezek nélkül hiába kevés a kalória, az anyagcsere nem fog megfelelő tempóban működni, és nem, vagy lassabban fogunk fogyni, illetve később indul meg.
Lehetséges továbbá egészségügyi probléma, ami bezavar, akár olyan, amiről nem is tud az ember, pajzsmirigy-rendellenesség pl.
Meglehet az is, hogy eddig semmit nem mozogtál, most meg kétnaponta harminc perccel "támadtál" a szervezetedre, ez okozhatja, hogy az izmaid meg vannak erőltetve, vizet tartanak vissza.
Kismillió ok van, csak te tudod kitalálni, rád melyik igaz.
Gondold végig az összes lehetőséget, és ha kell valamin változtatni, tedd meg, illetve légy türelmes, mindenkinél máshogy működik ez az egész. Mérj továbbá centivel is rendszeresen, pl. heti egyszer, ne csak mérleggel.

2 hete
#6966
franciska49
jan. 10-e óta csinálom,mindig határokon belül maradok,futópadon 4.-km/ó ás tempoban 30 percet megyek általában két naponta. Egy dekát nem fogytam.Nem tudom mit csinálok rosszul.

3 hete
#6965
Franciskag20
Csak egy kis örömhír. Kb. 2 hete számolom a kalóriát és betartom. Elég jól megy, az új ételek elkészítése is meg kalóriára való számolása is hála az oldalnak. 2,5 kg a fogyás. Most 98,3 kg vagyok. Nem is tudom megmondani hány éve voltam ennyi. Talán 10 éve is van. :-))

3 hete
#6964
bmati
reply to ElvisHP's post #6960
Szia!
A 7 pontos bőrredő mérés a legjobb testzsírszázalék mérésére (a kórházi mérésen kívül), aztán jön a 3 pontos, a többi pedig inkább becslő és eléggé mellé tud lőni (akár 10-15%-ot is). Amik a gyógyszertárakban vannak általában nem a legpontosabbak. A mérési eredmények pontossága egyébként sok mindentől függ.
A szobamérleges pedig az egyik legpontatlanabb, ezért nem látom értelmét ezen funkció beépítésének.
Az eltérésekre láthatsz példát az Ösztönző sikerek topic #1296-os hozzászólásában (saját mérési eredmények).

3 hete
#6963
Lousha
reply to Lousha's post #6961
PErsze a linket lehagytam.
http://www.tesztoszteron.hu/testkompozicio_ferfi7.php

3 hete
#6962
feketeinci
reply to ElvisHP's post #6960
Patikákban általában van ilyen, bedobsz egy 100-ast, és írásba adja.
A gond ezzel csak annyi, hogy nem feltétlenül jó az adat, amit leír, nekem még a magasságomat sem találta el, mit várjak ettől többet?

Bmati éppen az általad felsorolt módszerekből számolja ki a testzsír százalékát, elvégzi a méréseket, és az eredményeket átlagolja.

Csak a Kötetlen csevegésben kellene rákeresned a testzsír szóra, és máris tudnád hogyan lehet ilyesmit otthon viszonylag pontosan számolni.

3 hete
#6961
Lousha
reply to ElvisHP's post #6960
Kb. a 4. talalat egy Google keresessel, ez igy eleg pontos. Nem kell hozza mas, mint egy tolomero meg valaki, aki segit merni. Ha nincs tolomero, barmelyik barkacsboltban beszerezheted.

3 hete
#6960
ElvisHP
Hát épp ez az, hogy nem igazán találtam:(. Mármint persze, találtam ezt a bőrredőmérést, amit nem is igazán értettem, hogy hogy kell, meg anno találtam még olyat is, ahol néhány testrész kerületét kellett megmérni. A google viszont nem igazán mondja meg, hogy mégis, melyik módszernek lehet hinni. Még 13 éves koromban egyszer orvosnál néztek nálam testzsírt, és ott pl. egy mérlegre kellett állni és valami fogantyúkat fogni. Szóval hm:). Nézegettem is, hogy nem lehet-e esetleg egy ilyesmit magánrendelőben csináltatni, de nem találtam semmit.
Sajnos egyik hozzátartozómnak sincs ilyesmije, én vagyok az egyetlen, aki törődik ilyesmivel.

3 hete
#6959
Lousha
reply to ElvisHP's post #6956
Valamelyik férfi hozzátartozódnak biztosan van tolómérője, azzal pontosabb eredményt kapsz, mint a csipesz-szerű, direkt erre a célra árult mérőbizgerekkel.

3 hete
#6958
feketeinci
reply to ElvisHP's post #6956
Szia!
Ahogy Lousha mondaná.....barátod a Google, keress rá :)
Bmati részletesen leírja a hozzászólásaiban, ha jól emlékszem linket is adott hozzá, de láttam már a neten több féle mérést.
Próbáld ki, menni fog :)

3 hete
#6957
ElvisHP
Hoppá, most látom, hogy milyen nicken írtam:) (eredetileg nem magamnak készült). Lány vagyok egyébként, csak mert a nickből nem igazán jön le ;)

3 hete
#6956
ElvisHP
Sziasztok! Most, hogy vége a vizsgaidőszaknak, gondoltam, végre ismét nekiugrom annak a pár kilónak, ami mindig zavar:). 177 cm vagyok és a mérleg jelenleg 68 kg-n áll (pár hete még 67 alatt volt, hüp). 64 kg-t állítottam be célnak, de lehet, hogy a 65 is tetszene, most sem vagyok vészesen elégedetlen, csak lehetne jobb is. Igazából talán a cél az lenne, hogy kicsit kevesebb zsír és több izom legyen rajtam, amihez jó lenne először is tudni a testzsírszázalékomat... nem igazán értem, hogy kell ezeket lemérni, feltétlenül szükséges hozzá ilyen bőrredőmérőt venni, vagy van más lehetőség is?

3 hete
#6955
kutyuska88
Egyébként sziasztok,új vagyok a fórumozásban.

3 hete
#6954
kutyuska88
reply to tundek's post #6952
Ma is sokat bűnöztem.Reggelire két péksüti, (édes,sós),ja meg cola...

3 hete
#6953
kutyuska88
Már harmadjára kezdem el a kalóriabázist.Eddig még mindig stagnál a súlyom...

3 hete
#6952
tundek
Jó reggelt! Ki mit eszik ma aki még aktívan fogyásban van, és az is aki nem?

3 hete
#6951
Lousha
reply to tundek's post #6950
Van nemi gyakorlatom a temaban :) Orulok, ha hasznos volt a tipp.

3 hete
#6950
tundek
Megcsináltam és nagyon fincsi volt, sokáig eltelített köszönöm szépen! De tényleg nagyon nagy segítség vagy!

3 hete
#6949
Lousha
reply to tundek's post #6948
En ilyen aranyokkal eszem a zabkasat:
http://kaloriabazis.hu/recept/zabkasa_sztenderd_kcal/847463_0_1
De mas meg mashogy. Izles kerdese, kiserletezd ki, neked mennyire folyosan vagy szilardan esik jol, mennyire megfozve, hogyan izesitve. Van, aki csak aztatja par orat, nem fozi. Van, aki aztatja es fozi. Mas meg csak fozi. Van, akinel csak viz megy bele, masnal csak tej, nalam mindketto, a danok meg sozzak es vajat kevernek bele.

A szenhidrat akkor szivodik fel lassan, ha lassu felszivodasu. Pl. a zab ilyen. A kenyer meg jobbara nem. A teljes kiorlesu ilyen szempontbol jobb lenne, de a legtobb kesz kenyer annyira teljes kiorlesu, amennyire en az vagyok. Ha van pek ismerosod, szivesen elmeseli neked, hogy a legtobb barna, korpas stb. kenyer ugyanaz a feher teszta, amibe beleszornak nemi "szemetet", szinezeket.
Altalaban a szenhidratok nagyobb resze pont hogy marha gyorsan felszivodik, es fel ora mulva mar ehes is vagy. A lassu felszivodasuak jobbak, de nekem pl. a jo adag feherje az, ami hosszabb idore jollakottsagot biztosit. Meg a zsir, de az meg kellemetlen telitettsegerzetet is.

3 hete
#6948
tundek
reply to Bojtika's post #6947
Szia Bojtika! A másik fórumon írtam neked, hogy gratulálok az elért eredményedhez, és nagyon sok boldogságot, egészséget az elkövetkezendő 100 évdre! Nagyon köszönöm a segítséget, vettem műzlit is epreset hozzáadott cukor nélkül meg zabpelyhet is fél kilót. Akkor így fogok eljárni zabpehely lobogó víz (de mennyi víz és zabpehely) még sosem csináltam, bele jogobella esetleg fahéj, alma kizárva savat csinál aztán megdöglök, majd valami más gyümi. Kenyeret akkor ne is? Semmilyen? Azért szoktam enni 1-2 szeletet reggel, mert ch és lassan szívódik fel vagy mégsem?Vagy ha igen mikor? Előre is köszönöm sok sikert a vizsgádhoz. Mi leszel ha "nagy leszel" :) ?

3 hete
#6947
Bojtika
Hahó... álljunk meg picit
Régi tag vagyok, csak mostanában ritkán tudok jönni.

Azt pontosítanám, hogy a müzlit nem készen vesszük, illetve ha igen, akkor alaposan megnézzük.
Sokkal változatosabb és olcsóbb, ha házilag dobjuk össze az éppen aktuális gusztusunk szerint.
Maga a szó, a "müsli" Svájcból ered, és gyakorlatilag pempőt, KÁSÁT jelent. Nem a gyári, rendszerint finomított, édesített keverékeket.
Javaslom a a sima zabpelyhet, 200 Ft/ félkiló körüli áron kapható több helyen. Ezt vízben vagy tejben felforralva, gyümölcsökkel vagy anélkül, ezer változatban lehet enni. Még zablepénynek is. (Egy pillanatra azért orraljuk fel, hogy jobban érvényesüljenek a benne levő hasznos dolgok.)

Joghurtot lehet venni márkásat, de nem jobb lényegesen, mint az olcsó "noname" magyar termékek. Nálam most "Hazai" nevű joghurt van itthon, szolnoki gyártás, 375 grammos nagy pohár, 150 Ft-ért vettem. Pár napra elég a zabkásámba.
Reggelire ezt szoktam enni: lobogó vízbe kevert zabpehely (és már le is zárom), belereszelt alma és pár kanál joghurt. Ez egy bögre teával szép lassú felszívódású szénhidrát, folyadék (a teát nem édesítem), és a joghurtban levő kevéske zsír és fehérje, de az van még plusz a zabban is.

A reggelire graham kenyér kevésbé szerencsés, mert az is csak kenyér, épp csak kicsit rostosabb. Hamar megéhezel utána.
Minden felvágottféle, még a sonka is elég sok zsírt tartalmaz. És hacsak nem a legdrágább sonkák egyike, hús sem sok van benne.

Holnapután négy tárgyból lesz félévi vizsgám. Zabkását fogok vinni a dobozkámban, reszel almával, naranccsal, apróra tört dióbéllel, :D (Az olajos magvak "okosítanak". :D


4 hete
#6946
tundek
reply to Franciskag20's post #6944
Én is vettem ma jogobella lighet, az is jó lesz néha néha egy uzsira vagy tízóraira. Az nagyon jó a 250 gr csak 146 kcal. Vettem ma műzlit is majd tejjel kipróbálom reggelire. Olyan ügyi voltam, hogy már össze állítottam a holnapi napomat is és az összes kajám kis dobozokban az autóban, így megyünk reggel dolgozni! :) Reggelire graham kenyér lesz sonkával és retekkel. Tízórai karfiol leves(nagyon leveses vagyok) Ebéd tökfőzelék csirkemellel amit ma készítettem. Uzsi egy dolce gusto latte és a vacsi megint leves. Te, Ti miket esztek?

4 hete
#6945
Franciskag20
reply to franciska49's post #6938
Szia! Örülök, hogy van még egy Franciska :))

4 hete
#6944
Franciskag20
reply to tundek's post #6943
Én is sok sikert és jó egészséget kívánok nekünk!
Most vettem egy milbona joghurtot. Olcsó és nagyon finom alacsony kalóriájú. Olyan volt mintha mannát ettem volna. Már kellett egy kis édesség. A 250 gr csak 146 kcal volt. Mmmmm :))

4 hete
#6943
tundek
reply to Franciskag20's post #6941
Üdv Franciska én is új vagyok itt. Sok sikert nekünk! :)

4 hete
#6942
tundek
reply to bmati's post #6932
Ez egy nagyon jól össze szedett intelem, segítség nekünk, nagyon szépen köszönöm! :)

4 hete
#6941
Franciskag20
Sziasztok!
Most találtam rá én is erre az oldalra. Azonnal regisztráltam és a mai étkezésemet be is írtam.
Az ok nem csak a testsúly csökkenésről szól nálam hanem a 2-es típusú cukorbetegségről is. Nyáron derült ki. Nem volt csoda mert a súlyom 117 kg volt. Én sem akartam hinni senkinek sem amikor figyelmeztettek, hogy vigyázz!! nagyon sok a súlyod. Bizony csak beütött a krach. Már 99.5 kg vagyok. Ez szép és jó de... . Nem csak a szénhidrátra kell vigyáznom. Mikor karban tartottam a napi szénhidrátot és jó volt a cukorszint is akkor bizony a mennyiség még mindig gondot okozott. Elkezdtem visszahízni kb 3 kg-ot. Mindent betartottam csak a napi 1200 kalóriát nem amit a prof. Asszony beállított. Tehát már két hete szigorúan tartom és sikerült, ezzel együtt szinte a napi szénhidrátszin is magától beáll.
üdv. Franciska

4 hete
#6940
Gonoszka1
reply to franciska49's post #6938
A másik topikba írtam Neked is!

4 hete
#6939
Lousha
reply to franciska49's post #6938
Sok sikert!

4 hete
#6938
franciska49
Üdv Mindenkinek!Most találtam rá erre az oldalra és azonnal regisztráltam magam.Valamikori versenysulyom 56-58 kb volt.Megváltozott életmódommal 20 év alatt 86 kg-ra gyarapodtam.Mivel 67 éves vagyok, igy megelégednék egy 70 kg.-os súllyal. Úgy döntöttem megpróbálom.

4 hete
#6937
bmati
„Fizikai aktivitás hatása a daganatos betegségek kialakulására és lefolyására
A daganatos betegségek általi mortalitás a második helyet foglalja el a halálozási statisztikában a szív- és érrendszeri betegségeket követően, hazánkban minden negyedik halálok daganattal hozható összefüggésbe.
A világ ötven adatszolgáltató országa közül sajnos Magyarországon legnagyobb a lakosság számához viszonyított daganatos halálozás (az összmortalitás mintegy negyede). Ez az arány még mindig emelkedik, főleg a férfiak és az 50 éven felüliek körében (Népegészségtan, 2006).
Bár már 300 évvel ezelőtt Rammazini feletette, hogy a fizikai aktivitás szerepet játszik a rák kialakulásában, sokáig nem történt meg az ötlet további tanulmányozása (Rammazini, 1700). Majd csak 1922-ben jelenik meg két közlemény, amelyekben egymástól függetlenül megállapítják, hogy összefüggést találtak a növekvő fizikai aktivitás és a csökkenő daganatos halálozások között (Cherry, 1922; Sivertsen, 1922).
Napjainkra azonban számos megfigyelésnek és kutatásnak vagyunk a birtokában, amelyek eredményei alapján beigazolódott, hogy vastagbél- és emlőrák esetén a fizikai aktivitásnak bizonyítottan védő szerepe van. Az egyéb daganatos betegségek és a fizikai aktivitás közötti összefüggés igazolása további kutatásokat igényel.
Az aktív életmódot élő férfiaknak és nőknek kb. 30-40%-kal kisebb az esélye, hogy vastagbélrák fejlődjön ki náluk, mint az inaktív életmódot folytatóknál. Napi 30-60 perc közepes vagy erős fizikai aktivitás ajánlott a kockázat csökkentése érdekében. A kapcsolat dózisfüggő, minél intenzívebb az aktivitás, annál nagyobb a védőhatása (Lee, 2003 in press).
Mellrák esetében elmondható, hogy az aktív életmódú nőknek 20-30%-kal csökken a kockázata a rák kialakulására inaktív nőtársaikhoz képest. A mellrák kockázatának csökkentésére, a vastagbélrák megelőzésére javasolthoz teljesen hasonló testmozgás ajánlott: 30-60 perc közepes vagy erős intenzitású, napi fizikai aktivitás. A kapcsolat dózisfüggő, minél intenzívebb az aktivitás, annál nagyobb a védőhatása (Lee, 2003 in press).
Következzék egy-két impresszionáló vizsgálat azokból, melyek alapján levonhatóvá váltak ezek a következtetések:
„Norwegian Study”: 25.624 norvég nő 14 évig tartó követéses vizsgálatakor megállapították, hogy azoknak a nőknek, akik hetente legalább 4 órát fordítottak arra, hogy fittek maradjanak, 37%-kal csökkent a mellrák kialakulásának kockázata, azokhoz képest, akik szabadidejükben inaktívak voltak (olvastak vagy tévét néztek) (Thune-Lund, 1997).
„Women’s Health Study”: 39.322 nő 4 éves követéses vizsgálatakor kiderült, hogy azoknál a nőknél, akik hetente 1500 kcal-nak megfelelő közepes vagy erős intenzitású testmozgást végeztek (3-4 órában hetente), 20%-kal kisebb volt a mellrák előfordulásának valószínűsége, mint azoknak, akik csak 200 kcal-nyit (Lee-Rexrode-Cook, 2001).
„Nurses’ Health Study”: 85.364 nő 16 évig tartó követésének eredménye alapján elmondható, hogy azoknak a nőknek, akik hetente 4-6,9 órát közepes vagy erős intenzitású szabadidős tevékenységgel töltenek el, 15%-kal csökken a mellrák kialakulásának veszélye azokhoz a nőkhöz képest, akik csak maximum heti 1 órát (Rockwill-Willett-Hunter, 1999).”
Forrás:
Szatmári Zoltán: Sport, életmód, egészség; Akadémiai Kiadó, 2009; 596-597. oldal.

4 hete
#6936
bmati
„Magas vérnyomás:
A normális vérnyomás 120/80 Hgmm. Minden 20/10 Hgmm nyugalmi vérnyomás növekedés 115/75 és 185/115 Hgmm között megduplázza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát (The JNC7 report, 2003).
A rendszeres, közepes intenzitású mozgásprogramok ugyanúgy vagy hatásosabban csökkentik a vérnyomást, mint a magas intenzitásúak. A csökkenés független attól, hogy normál vagy magas vérnyomású személyről van-e szó és attól is, hogy volt-e vagy mennyi volt a súlyvesztés (Hu és mtsai, 2004; Hayashi 1999).
Aerob edzés hatására 3,9/2,6 Hgmm átlagos vérnyomásesés következhet be, magas vérnyomásos személyek jobban reagálnak, akár 4,9/3,7 Hgmm csökkenést is elérhető (Whelton és mtsai, 2002). Ezek a vérnyomáscsökkenések első pillantásra nem tűnnek jelentősnek, de rögtön más megvilágításba kerülnek a következő epidemiológiai adatok tükrében: 3Hgmm-es vérnyomáscsökkenés a koronária betegséget 5-9%-kal, az agyvérzés esélyét 8-14%-kal, a mortalitást 4%-kal csökkenti.
A rezisztenciaedzések szintén csökkentik a vérnyomást. Először 15-20 ismétléses gyakorlatokkal javasolt kezdeni, majd hónapok múlva következhetnek a 8-12 ismétléses erőgyakorlatok, ennél kevesebb ismétlés nem javasolt betegek számára (Psaty, 2003). Így nem kell tartani érrendszeri események bekövetkeztének lehetőségétől, ezek nem gyakoribbak a fenti testmozgás során magas vérnyomásokon sem. A csökkenés megközelítően 3/3 Hgmm rendszeres edzés hatására (Kelley-Kelley, 2000).
Javasolt mozgásprogram: hetente minden nap, legalább 30 perc izzadással, szaporább légzéssel járó dinamikus testmozgás, amelyhez heti két alkalommal rezisztenciaedzés társul (ACSM, 2004).

2-es típusú cukorbetegség:
A 2-es típusú cukorbetegség olyan anyagcserezavar, amelyre elsősorban az inzulinra való érzéketlenség és a viszonylagos inzulinhiány jellemző.
Az inzulinrezisztencia azt jelenti, hogy az inzulinra érzékeny, szenzitív szövetek a normálisnál kevesebb szőlőcukrot képesek felvenni inzulin jelenlétében. A legnagyobb részük elhízott (jellemzően hasi típusú).
A betegek igen hosszú ideig –esetleg soha– nem igényelnek inzulinkezelést. A betegség évekig lappangva fejlődik és gyakran alakulnak ki érrendszeri szövődmények (Report of the Expert Commitee ont he diagnosis of Diabetes Mellitus, 1997).
A 2-es típusú cukorbetegség az egyik leggyakrabban előforduló népbetegség. A cukorbetegek több, mint 90%-a 2-es típusba tartozik (The World Health Report WHO Geneve, 1997). Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint hozzávetőlegesen 135 millió embert érint, és ez a szám – az előrejelzések szerint – 2025-re eléri a 300 milliót. Az emelkedés oka elsősorban az életkor meghosszabbodása, az egészségtelen életmód és étrend, valamint a fizikai tevékenység hiánya. A cukorbetegekben a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása 2-5-szöröse a nem cukorbeteg népességének. A halálozás (amely 2-3-szorosa a nem cukorbeteg népességének) 80%-áért az agyvérzés és a szívinfarktus okolható (Simon-Winkler-Vályi, 1996). Az érbetegségek már a cukorbetegség manifesztálódása előtt évekkel, esetleg évtizedekkel elkezdődnek.
A cukorbetegek élettartama általában 8-10 évvel rövidebb az átlagos életkornál (Winkler-Simon-Tóth-Gyulai, 1997).
A rendszeres fizikai aktivitás, étrendi változtatásokkal vagy azok nélkül is, kedvezően befolyásolja az inzulinérzékenységet és a szénhidrát-anyagcserét cukorbetegeken és nem cukorbetegeken egyaránt (Skerrett-Manson, 2002).
A „British Regional Heart Study” 5159 fő, kezdetben egészséges férfi 16,8 évig tartó követése alapján megállapította, hogy mind a közepes, mind az intenzív fizikai aktivitás számottevően csökkenti a diabétesz kockázatát (Wannamethee-Sharper-Albert, 2000). Egy hat hónapig tartó vizsgálatban a résztvevők egy része hetente 170 percet sétált közepes intenzitással, a másik csoport ugyanennyi időt edzett intenzíven. Az inaktív kontrollcsoporthoz képest 88, illetve 83%-kal nőtt az inzulinérzékenységük (Houmard-Tanner-Slentz, 2004).
Egy 18 hetes programban az aerob tréningezőknél (hetente háromszor 53 perc séta vagy kerékpározás) 0,67%, a rezisztenciatréninget végzőknél (2-3 gyakorlat, 10-20 ismétlés/gyakorlat, a maximális erő 50%-kal naponta) 0, 64% csökkenést okozott a HbA1c szintjében, amely a cukorbetegség alakulásának ellenőrzésére használt fontos adat. Ennek a látszólag nem jelentős változásnak az értékelése véget vegyük figyelembe a „United Kingdom Prospective Diabetes Study”, cukorbetegek tízéves követéses vizsgálatának eredményét: minden 1% csökkenés a HbA1c szintjében, együtt jár a szívinfarktus előfordulásának 14%-os, a kis ér szövődmények 37%-os és a diabétesszel kapcsolatos halálozás 21%-os csökkenésével (Stratton-Adler-Neil, 2000).”
Forrás:
Szatmári Zoltán: Sport, életmód, egészség; Akadémiai Kiadó, 2009; 594-596. oldal.

4 hete
#6935
Lousha
Ne mar, bmati, most uj szamokat kell megjegyezni :D

4 hete
#6934
bmati
Előre ugrasztottam már ezt a két hozzászólást, hogy ne kelljen annyit visszafelé keresni az újaknak. Ezen kívül fogok hozni pár hasznos adatot a következő hetekben, hogy kicsit bővüljön az itteni tudástár. :)

4 hete
#6933
bmati
Edzés:
Az edzéseket úgy kellene megtervezni, hogy olyan gyakorlatok szerepeljenek benne, amelyek minél több izmot mozgatnak meg. Erre azért van szükség, mert minél nagyobb az egyén izomtömege, annál hatékonyabb a zsírégetése. A nők jóval nehezebben izmosodnak (kevesebb tesztoszteront termel a szervezetük), mint a férfiak, szóval nekik is érdemes erőedzéseket végezni és nem lesznek tőlük olyan izmosak, mint xy (ahhoz durván megtervezett diéta és több évnyi intenzív edzés kell).
Zsírleadás miatti diéta esetén érdemes az erőedzésekre helyezni a hangsúlyt. Ezekkel mennyiségileg nem lehet akkora energiát elégetni az edzések alatt, mint az állóképességi (kardió) edzésekkel, de mivel intenzívebben mozgatják meg az izmokat, így jelentősebb szerepük van a zsírmobilizáció során. Az erőedzések során az izmok általában szénhidrátból nyerik az energiát (ez az ún. anaerob edzések), míg az állóképességi edzések kevésbé intenzívek, ekkor már szénhidrátból és zsírból is nyerjük az energiát (ezek az ún. aerob edzések). Érdemes megjegyezni, hogy az erőedzések során csak minimálisan nyerünk zsírból energiát, de az edzések után van egy utó-zsírégető hatás, ami az állóképességi edzéseknél max. 4 órával áll fenn, míg az erőedzéseknél ez akár 48 óra is lehet! Vannak még ún. erő-állóképességi edzések, amik a kettő között állnak valahol időben és kalóriaégetésben és ezek mellett létezik még gyorsasági erő is.
Erőedzéseket lehet végezni saját testsúllyal, ezt használva ellenállásként és lehet súlyzósan végezni, ahol a tárcsák súlya adja az ellenállást.
Az edzéseket úgy érdemes megtervezni, hogy maximális erőt és izomtömeget is növeljenek. Ezeket egyszerre nem lehet megvalósítani, ezért ketté kell bontani őket. Maximális erő növelését úgy lehet elérni, hogy a keresni kell egy megfelelően nehéz gyakorlatot saját testsúlyos edzés során vagy súlyzós edzés során akkora súlyt kell használni, hogy a maximális ismétlésszám 5 alatt maradjon.
Maximális erő növeléséhez 2-4 sorozattal dolgozunk 1-5 ismétléssel. Ha ettől több megy, akkor növelni kell az intenzitáson (súlyzós edzésnél nagyobb súllyal, saját testsúlyos edzésnél nehezebb gyakorlattal).
Izomtömeg növeléséhez olyan gyakorlatot vagy akkor súlyt kell keresni, amiből 5-15 ismétlést tudsz végrehajtani egyszerre. Ezekből is 2-5 sorozattal érdemes dolgozni 5-12 ismétléssel. Ha ennyi megy, akkor növelni kell az intenzitást.
Edzések előtt kötelező bemelegíteni. Ez általában körzésekből és egy kis kardió edzésből álljon. Érdemes még az adott gyakorlatból 1-2 kis intenzitású sorozattal kezdeni a tényleges edzés előtt. Az egész ne vegyen többet igénybe, min 15 perc. Edzések előtt soha nem nyújtunk, pláne nem hideg izmokat! Edzés közben a sorozatok között pihenőket kell tartani. Ezek 2-5 perc közötti időtartamok legyen attól függően, hogy maximális erőt vagy izomtömeget szeretnék növelni. Edzés végén néhány perc nyújtást végezzünk és érdemes ekkor is átkörözni a testrészeinket, mert ezek csökkentik a másnapi izomlázat.
Az edzés ideje 10-45 perc legyen és megfelelően intenzívnek kell lennie. Ha többet bírsz, mint 45 perc, akkor az már inkább állóképességi edzés lesz. Súlyzós edzésnél minden izomcsoportra 1-3 gyakorlatot csinálunk, ezektől több teljesen felesleges. Olyan gyakorlatot kell keresni, amik minél több izom bevonásával dolgoznak, szóval kerülendőek az izom-specifikus edzések a kezdőknél.
Ha teljes testre edzel, akkor heti 3 edzés bőven elég, ha pedig fel szeretnéd bontani a napjaidat, akkor heti 3-6 edzés. Heti 1 kötelező pihenőnap legyen, mert az idegrendszernek is fel kell lélegezni egy kicsit és te sem fogsz olyan gyorsan demotivált lenni a sok edzéstől.
A minél több izmot megdolgoztató súlyzós gyakorlatok a következők: elemelés, guggolás, nyak mögé lehúzás, fekve nyomás, vállból nyomás. Ezeket úgy csináld, hogy ne használj kötött pályás gépeket hozzá (azaz a mozgás ívét hagyd természetesnek, semmi se kényszerítse egy adott pályára a mozgást).
A minél több izmot megdolgoztató saját testsúlyos gyakorlatok a következők:
húzódzkodások, guggolások, lábemelések, fekvőtámaszok, hidak, kézenállásos fekvőtámaszok, palánkok (kezdőknek csak az első 4 gyakorlat kell).
Ha fel szeretnéd bontani a napjaidat, akkor saját testsúlyos edzés esetén úgy tedd, hogy egyik nap alsótestes erősítés, másik nap felsőtestes erősítés. Az alsótestes napokon heti 1-3 alkalommal el lehet menni kardió edzésre, de csak az erőedzés után. Itt olyan mozgásformát válassz, aminél közepesen alacsony intenzitással min. 30 percet képes vagy mozogni. Itt is figyelni kell, mert a túl sok kardió edzés biztosan izomveszteséghez vezet. Nem kötelező közvetlenül az erőedzés után csinálni a kardió edzést, több óra is eltelhet közte, de tény, hogy hasznosabb, ha közvetlenül utána csinálod. Van még egy ún. HIIT edzéstípus (magas intenzitású intervallum edzés), amit kezdőknek tilos csinálni, viszont ezek a legjobb kardió edzések, mert itt a legminimálisabb az izomveszteség, mivel az edzések 4-32 perc alatt megvannak.
Súlyzós edzések esetén úgy oszd el a napokat, hogy egy nap 2 izomcsoportnál ne dolgoztass többet, kezdőknek pedig érdemes 6-8 héten át a teljes testes programot követni egy héten 3 nem egymást követő napon. Az osztott edzésre példa: hétfő: guggolás, elemelés, szerda: fekve nyomás, vállból nyomás, péntek: lehúzás nyak mögé, kardió. Itt is érdemes heti 1-3 alkalommal edzés után kardiózni.
Nem kell feltétlenül ragaszkodni a súlyzós edzéseknél a minél több izomcsoportot megdolgoztató gyakorlatokhoz, mert később úgyis szét kellesz bontani az izomcsoportokat.

Edzések felosztásáról:
Sokfajta sport létezik és az edzéseket is fel lehet osztani többfajtaképpen. Ez most egy pulzusszám szerinti felosztás lesz: 2 nagy csoportja a sima aerob zóna (a pulzusod a maximális pulzusod 80%-a alatt marad), illetve az anaerob edzések (a pulzusod a maximális pulzusod 80% felett van). Az aerob zónán belül még fel van osztva néhány alszintre úgy, mint: egészségvédelmi zóna 50-60% között, zsírégető zóna 60-70% között, maximális aerob zóna 70-80%. Kezdőknek az egészségvédelmi zónát szokták ajánlani. Könnyed, hosszabban is vállalható terhelést jelent, a javuló teljesítőképesség megalapozásának szolgálatában. Zsírégetésre a legalkalmasabb az aerob edzésen belül a zsírégető zónás edzés, mert ilyenkor égeti a szervezet a legjobban a zsírt (kellő idő után). A maximális aerob zónában lévő edzés már nem csak az állóképességhez, hanem kis szinten az erőhöz is hozzájárul. Az anaerob edzések pedig erőnövelésre valóak, mert csak kevés ideig tudunk ebben a zónában dolgozni. Ilyenkor 80-90% között mozog a pulzus. Van még egy maximális anaerob zóna is 90-100%-nál amit csak a profi sportolók alkalmaznak orvosi felügyelet mellett, mert veszélyes.
Ha intenzitás szerint akarom felosztani, akkor vannak állandó és változó intenzitású edzések. Az állandón belül is van több fajta: alacsony- (60%-os maximális pulzus alatt), közepes- (60-80%), magas intenzitású (80% feletti) edzések. A változó intenzitásúnál pedig az előbbieket variálják. Az állandó intenzitású edzésekkel az a baj, hogy a szervezet gyorsan alkalmazkodik hozzá. Ha a szervezeted alkalmazkodik az edzéshez, akkor egyre kevesebb energiát fog felhasználni a mozgásod során, így lassabb lesz a fogyás. Ilyenkor szokták emelni az időket, hogy többet égessen a szervezeted, de egy idő után már nagyon megnövekedhet az edzéssel töltött idő (akár 4-6 óra is lehet). Ha sokat edzel egy izomcsoportra, akkor egy idő után az izomzat is csökkenni kezd és csak annyi marad, amennyi az adott sporthoz kellesz. Aki sokat dolgozik vagy gyereke van, annak biztos nem lesz több órája edzeni. A változó intenzitású edzéseket (intervallum edzések) azért fejlesztették ki, hogy gyorsabban végezzenek az edzésekkel, ez változatosabb, mint az állandó intenzitású. Mivel a pulzusszám folyamatosan változik (az anaerob és az aerob zóna között ugrál), így lehetővé teszi, hogy a zsír hatékonyabban égjen (még a zsírégető zónás aerob edzéstől is) és emellett megtartja az izomzatot is. Az állandó intenzitású edzésekkel ellentétben az intervallumos edzések utózsírégető hatással bírnak, ami annyit tesz, hogy nem csak az edzés alatt égeti a kalóriákat a szervezet, hanem jóval az edzés után is. Eltérő vélemények vannak ezzel kapcsolatban, de a legtöbben azt mondják, hogy 6-48 órán keresztül is lehet utózsírégető hatás az edzés hosszától és az anaerob zónák hosszától függ. Mivel a legtöbb ember nem pulzusmérővel szaladgál, ezért inkább időben vagy távolságban szokták mérni az anaerob és az aerob zónákat. Tehát: pl.: futásnál 100m-es sprint majd 100m-es lassú kocogás váltakozva minél többször vagy 30 mp sprint 90 mp kocogás váltakozva minél többször. Az intervallumos edzések azoknak ajánlottak, akik már kellően hosszú ideig tudnak aerob zónában edzeni. Ez min. 20 perc futásnál, min. 40 perc biciklizésnél.
Ha gépekkel edzel (futópad, szobabicikli, stb.) azokba szokott beépítve lenni pulzusmérő. Ott tudod eldönteni, hogy mennyire keményen kell magad hajtanod. A pulzusokat ki fogja neked tölteni egy oldal, ahhoz viszont tudnod kellesz a nyugalmi pulzusodat, amit úgy tudsz lemérni, hogy egy nyugodt alvás után (amikor nem órára kelsz és kialudtad magad /van ilyen?!/) fekve 1 perc alatt mennyit ver a szíved. A bal csuklódnál a hüvelykujjad alatt érdemes mérni vagy a nyaki ütőeren. Én az előbbin mértem. Mérd meg 3-4 napot folyamatosan, aztán átlagold őket. Írd be majd a lentebbi linkhez a koroddal együtt és mehet az edzés:
http://orvosilexikon.hu/wrap.php?file=celpulzus_karvonen.html
Ha nem akarsz a pulzusos edzéssel szórakozni, akkor pedig ott az időbeli és a távbeli felosztás (attól függően melyiket tudod mérni). Én az időbelire szoktam hagyatkozni, mert a másodpercek még mindig pontosabbak, mint a méterek). :D
Ha nem egy edzést nézünk, hanem mondjuk heti 3 edzést, akkor több fajtaképpen lehet felosztani az edzéseket: lehet úgy csinálni, hogy mindhárom napon állandó intenzitással edzel vagy mindhárom napon intervallumozol, variálhatod a kettőt is. Ezek mellett feloszthatod még úgy is az állandóakat, hogy 1. edzésnapon közepes edzés, 2. edzésnapon nehéz edzés, 3. edzésnapon könnyű edzés (ezt hívják ciklizálásnak). Ha viszont tényleg a leghatékonyabban akarsz edzeni, akkor a 3 edzésnapból min. 2 legyen intervallumos. Edzésen belül is lehet variálni. Én pl.: legutóbb úgy futottam, hogy 2km közepesen lassú tempóban , majd 1 km magas intenzitású intervallum (100m sprint-100m kocogás), 2km közepesen lassú tempóban. Ehhez is idő kell, de ha minél gyorsabban akarsz végezni, akkor csak intervallum (viszont előtte rendesen be kell melegíteni gimnasztikával). Persze ott is lehet variálni, hogy egyik nap mondjuk 30mp sprint 90 mp lassú 8x, következő alkalommal 20mp sprint 40mp lassú 10x, azutáni alkalomnál mondjuk 30mp sprint 30mp lassú 8x. A lényeg, hogy ne egy intenzitással csináld végig az edzést és minél többet legyen változtatva az intenzitás. A magas intenzitású részt úgy tedd be, hogy elég ideig tudjad közel maximális erőbedobással csinálni, az alacsony intenzitásút pedig úgy, hogy valamennyire tudd magad kipihenni, hogy a következő magas intenzitású rész menjen.
Ha pedig majd le akarod mérni a teljesítményedet, akkor ott a jó öreg Cooper-teszt, melynek lényege, hogy 12 perc alatt mennyit tudsz futni (vagy nálad gondolom biciklizni), kéthavonta csinálj meg egy ilyet és látni fogod a fejlődésedet az előző edzésekhez képest. Amúgy érdemes edzésnaplót is vezetni, már online is lehet, pl itt:
http://edzesonline.hu/
Én már egy jó ideje vezetem itt, meg egy füzetbe is írom, illetve Wordben is.
Így folyamatosan nyomon tudod követni a fejlődésedet. Negyed évente szoktam testzsírszázalékot is mérni (7 pontos méréssel, amit te itt találsz: http://body.builder.hu/prg_hetpont.htm4?sex=1), érdemes még heti 1-szer a súlyod is beleírni. Körméreteket is vezetni (ami kell a fogyásnál, mell-derék-csípő), azokat hetente írom, de pl.: kar-comb-váll-nyak,stb. azokat negyedévente.
Ha izomlázad van edzés után, akkor másnap arra a testrészre ne edz keményen (átmozgató jellegű dolgokat lehet csinálni). Pl.: ha izomlázad van lábra, akkor fél óra séta vagy lábemelés, guggolás gyertyaállásban, stb.
Hetente legyen 1 kötelező pihenőnapod, de ha kettőt csinálsz, az sem baj. Az intervallum edzések után másnap még úgyis égeted a zsírt. :)
Ha sokat edzel, meg fogsz szomjazni (nem is kicsit), ilyenkor ne lepődj meg, ha plusz 1-2 liter víz lemegy. Hosszabb biciklizések/futások után érdemes ásványvizet vagy izotóniás italt inni, hogy visszapótold az ásványi sókat is. A bennük lévő kalcium jót tesz a csontoknak, a magnézium pedig az idegrendszert frissíti fel, illetve megakadályozza az izomgörcsöket (kellő mennyiségben), jó tesz az inaknak és ízületeknek is, viszont a kalcium csökkenti a magnézium felszívódását. Ha tablettaként veszed be, akkor a kalcium és a magnézium bevétele között min. 3 óra teljen el.

4 hete
#6932
bmati
Étkezés:
Először is meg kell állapítani az alapanyagcsere értékedet, ami a BMR (Basal Metabolic Rate). Ez egy kalóriaérték, ami arra elég, hogy a szervezeted alapfunkcióit ellássa (izmok működése, agyműködés, légzés, stb.). Ezt az kalóriamennyiséget akkor is elégeti a szervezeted, ha semmit sem csinálsz. Ez alatt nem szabad enned, mert ebben az esetben lelassul az anyagcseréd, ami azt jelenti, hogy egy ideig fogyni fogsz, majd egyre lassabban fogysz, végül megáll a fogyásod, később pedig ebből akár hízás is lehet. A BMR-től kisebb napi bevitt kalóriamennyiség esetén gyakorlatilag éhezteted a szervezeted. Ha valaki huzamosabb ideig ezen értéke alatt eszik és visszaáll az ezen érték feletti étkezésre, akkor 2-3 hétig stagnálhat és/vagy hízhat is néhány kg-ot. A BMR alatti tartós evéstől a szervezet egy idő utána besokall, mert éhezik és ekkor jöhetnek az éhségrohamok, ami során ezen érték többszörösét is meg lehet enni. Ebből szokott a jojó effektus kialakulni (egy ideig gyorsan fogy, majd stagnál, később pedig rohamosan hízik, végül pedig több lesz, mint amikor elkezdte az fogyókúrát).
Fogyni vágyók esetén érdemes úgy megválasztani a napi kalóriakeretet, hogy a BMR érték felett kb. 100 kcal-val legyen a napi keret, de ezt sem fix keretként kell beállítani, hanem addig kell állítgatni a heti fogyás mértékét, amíg ki nem jön ez az érték. Erre azért van szükség, mert míg fix keret esetén több kg fogyás után is ugyanannyi marad a napi keret, míg a heti fogyás beállításánál a súllyal együtt csökken a napi keret. A súllyal együtt amúgy a BMR is csökken, de lassabb mértékben, mint a napi keret, így egy idő után utolérheti a napi keret a BMR-t. Minden 5-10 kg leadott felesleg után érdemes újra beállítani a heti fogyás mértékét, hogy a napi keret mindig a BMR felett legyen.
A heti fogyás mértéke 0,1-0,7 kg között változhat. 1 kg feletti fogyás esetén már biztosan van jelentős mennyiségű izomvesztés is. Kisebb mértékű fogyás esetén kisebb az esélye, hogy izomból fogyjunk megfelelő mozgás és megfelelő folyadékbevitel mellett. Emellett a nagyobb túlsúllyal rendelkezők esetén számolni kell a bőr visszahúzódásával is, ami az előző mondatban említett két tényezőtől függ (a genetikától is, de az előbbi két dolgot tudjuk befolyásolni).
Gyakorlatilag bármit lehet enni a kalóriaszámlálás alatt, nem tilt semmit sem, csak megfelelő mértékben kell fogyasztani betartva a napi keretet. Mégis vannak bizonyos dolgok, amiket érdemes kerülni. Ilyenek az üdítőitalok, az alkoholos italok, a feldolgozott fehér cukorból és/vagy fehér lisztből készült ételek (péksütemények, fehér kenyér, bolti édességek, stb.), a tésztafélék, a porok (leves porok, üdítő porok, stb.), félkész vagy kész tartósított ételek (pizza, elősütött burgonya, stb.).
Az étkezéseknél ügyelni kell a makro- és mikro-tápanyagok bevitelére. A makro-tápanyagok körébe tartozik a fehérje, a szénhidrát és a zsír. Ezek arányát érdemes fogyókúrás beállításon hagyni. Ez az arány 20% fehérje, 50% szénhidrát, 30% zsír.
A fehérjékről annyit kell tudni, hogy nagyon fontosak a szervezet számára. Vannak lassan és gyorsan felszívódó fehérjék. Ezekből min. 1g/ttkg (1 grammot a testtömeged kg-ban mért száma alapján) mennyiséget kell elfogyasztani (a létminimum 0,8 g/ttkg, kemény edzések során sem érdemes szerintem 1,8 g/ttkg fölé menni). Fontos fehérjeforrások: halak, sovány húsok (csirke, marha, pulyka, vadhúsok), zsírszegény sajtok, sovány túrók, tojás, joghurt, kefir, tej. Ezek állati eredetű fehérjék. Növényi eredetű fehérjék a szója, a mogyoró, a borsó, a paszuly.
Az állati eredetű fehérjékből kellene inkább fogyasztani.
A szénhidrátokról annyit érdemes tudni, hogy elsődleges energiaforrása, de nélkülözhető. Ez azt jelenti, hogyha minimális szénhidrátot vinnénk be, de mellette sok zsírt és fehérjét, akkor a szervezet el tudna lenni e nélkül is. A szénhidrátokat 3 csoportba soroljuk a GI (glikémiás index) alapján: lassan, közepesen és gyorsan felszívódó szénhidrátok. Ezt az osztályozást elsősorban a cukorbetegeknek találták ki. A leggyorsabban a szőlőcukor szívódik fel (aminek 100 a száma) és ehhez van minden szénhidrát viszonyítva. Minél kisebb a száma, annál lassabban szívódik fel. Erre azért van szükség, mert a szénhidrátokat a szervezet szinte azonnal feldolgozza, de a felszívódást követően a szervezet inzulint kezd termelni. Túl nagy adagok esetén egy idő után már nem lesz képes megfelelő mennyiséget termelni (később pedig semennyit sem) és így alakul ki a kettes típusú cukorbetegség. A szénhidrátok közül a gyors felszívódásúak emelik meg legjobban az inzulinszintet, míg a lassú felszívódásúak alig, ezért érdemes nagyobb mennyiségű lassú felszívódású szénhidrátot fogyasztani. Ilyenek pl.: a rizs, a burgonya, a gyümölcsök és zöldségek nagyja, a teljes kiőrlésű lisztből készül pékáruk. A lassú felszívódású szénhidrátok további előnye, hogy hosszabb ideig látja el a szervezetet egyenletesen energiával (a gyors felszívódásúak maximum 45 percig, a lassú felszívódásúak akár 3-5 órán keresztül is mennyiségtől függően). A fogyás során a szénhidrát értékét célszerű minél alacsonyabbra csökkenteni, de itt is van egy létminimum, ami az agynak és az izmoknak kell (ez az érték kb. 130 g). Ezen érték felett kellene fogyasztani, de azért ne túlságosan sokat. Ajánlott szénhidrátok: burgonya, rizs, teljes kiőrlésű kenyerek, zab, köles.
A zsírokról annyit érdemes tudni, hogy nem minden zsír káros. Vannak telített és telítetlen zsírok (az utóbbiakból van egyszeresen és többszörösen telítetlen). A telített zsírok szinte azonnal beépülnek jelentősebb átalakítások nélkül és ezek a káros zsírok. A telítetlen zsírok közül a többszörösen telítetlen zsírokat szeretjük jobban, mert azoknak csak egy kis része alakul át telített zsírrá, a többit a szervezet felhasználja energiaként. Van még egy csoport, ami az utóbbi néhány évtizedben alakult ki, ezek az ún. transz-zsírok. Ezeket a hidrogenizálás hozta létre, aminek a célja, hogy margarinok szilárdak maradjanak és tovább legyenek tárolhatóak. Erre semmi szüksége nincs a szervezetnek. 2,5 gramm feletti fogyasztása naponta többszörösére emeli a szívinfarktus kockázatát. Általában a majonézben, margarinokban és az olajokban találhatóak meg (bár egyre inkább korlátozzák a mennyiségüket). A zsírsavakról annyit érdemes tudni, hogy vannak rövid, közepes és hosszú láncú zsírok. A hosszú láncú zsírokat a szervezet már nem bontogatja és egyből beépíti (ezek általában a telített zsírok), a közepes és rövid láncúakat pedig levágja és csak egy kis részükből lesz telített zsír, a többi részéből pedig energiát nyerünk ketonok formájában. A zsírbevitelnél érdemes figyelni a telített és telítetlen zsírok arányára. Ezek aránya 70%-30% legyen a telítetlen zsírok javára. A zsírok közül érdemes kerülni a napraforgó olajat és a disznózsírt. Kiváló zsírforrások: a hal, a szárnyasok zsírjai, a növényi zsírok nagyja (kókuszzsír, repceolaj, stb.). A telítetlen zsírok közül az omega 3 és omega 6, ami különösen ismert és nagyon hasznos a szervezet számára. Főzésre a kókuszzsír a legjobb választás jelenleg. Zsírokból min. 0,5 g/ttkg-ot kellene fogyasztani és lehetőleg ne menjen 1,5 g/ttkg fölé, mert az már káros (az ideális zsírbevitel 0,7-1 g/ttkg sporttól függően /állóképességi sportolóknak az 1 felé kellene húznia/).
A fentebb részletezett dolgok voltak a makro-tápanyagok (fehérje, szénhidrát, zsír).
Az étkezéshez hozzátartozik a megfelelő folyadékbevitel, ami a testtömeg függvényében változik. Ez az érték literben a testtömeg 20-adát jelenti minimum naponta férfiaknál, nőknél mínusz fél liter naponta.
A rostok bevitelére is érdemes figyelni. Ezek az emésztésnél játszanak nagy szerepet (segítik és gyorsítják), ezzel gyorsítják a fogyást. Jó rostforrások: köles, zab, kukorica.
A mikro-tápanyagokról is érdemes még pár szót említeni. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok.
A vitaminok közül a zsírban oldódó vitaminokat ne adagoljuk túl (ezek az A-D-E-K vitaminok), míg a vízben oldódókból az ajánlott bevitel többszörösét is lehet fogyasztani, mert a vizelettel távozik a fölös részük, emiatt nagyon nehéz túladagolni. Jelentős mennyiségű vitaminokat csak mesterségesen lehet bevinni, a növényekben és gyümölcsökben lévő vitaminok általában nem elégségesek a szervezet számára (túl kevés van bennük és a vitaminok nagyja a héjban található, amit a legtöbbször levágunk, így még kisebb bevitelhez jutunk)
Az ásványi anyagokról annyit, hogy ugyanúgy segítik a szervezetet, mint a vitaminok, de ezeket könnyebben be lehet vinni. A csapvízben is találhatóak kb. 50 mg/l oldott ásványi anyagtartalom. A részletekbe nem mennék bele, de amik az edzés során fontosabbak lehetnek a következők: kalcium (izmok működése miatt), magnézium (idegrendszer működése miatt), cink (izomrendszer működése miatt), nőknél fontos még vas (menstruáció során jelentős mennyiség ürül ki, így pótolni érdemes), magas vérnyomásosoknak pedig a nátriumot érdemes kerülni. Arra érdemes figyelni, hogy vannak egymást segítő és egymás felszívódását gátló kombinációk. Az utóbbi közé tartozik a kalcium-cink páros (a kalcium blokkolja a cink felszívódását), a kalcium-magnézium páros (a magnézium csökkenti a kalcium felszívódását). Ezekből, ha mindkettőt akarjuk szedni, akkor a két elem közötti bevétel között teljen el min. 3 óra. Felszívódást segítő kombinációk pl.: a magnézium és a b6 vitamin (az utóbbi segíti a beépülést). Ásványi anyagokból az ásványvizekben és izotóniás italokban nagyobb mennyiség található. Ezeket is nehéz túladagolni és a mennyiségüket a sport intenzitásával érdemes növelni/csökkenteni. Magas ásványi anyagtartalmú ásványvizeket érdemes fogyasztani, viszont ezekből kevés van a boltok polcain (ezek az 1500 mg/l feletti oldott ásványianyag-tartalmú vizek). A boltban általában az alacsony vagy közepes ásványianyag-tartalmú vizeket lehet kapni (az előbbi 500mg/l alatti, az utóbbi 500-1500 mg/l közötti oldott ásványianyag-tartalommal bír).

1 hónapja
#6931
Lousha
reply to Nyf76's post #6930
Sok sikert!
Már elolvastad, amit kellett, szóval elvileg mindent tudsz, de ha mégis kérdés merülne fel, hajrá, szívesen segítünk.

1 hónapja
#6930
Nyf76
Sziasztok ! 39 éves 2 gyermekes 1 férjes nőként találtam rá erre az oldalra...és nagyon örülök neki! Az elmúlt 2-3 évig sohasem volt gondom a súllyommal, most viszont nagyon elszaladt a paci...az okát sorolhatnám...benne volt az én lustulásom és egészséhügyi gondok is...bár az okokat firtatni szerintem utólag felesleges....Bár szeptember óta több mozgással és némi diétával már ledobtam 9 kilót, de túl sok tudatos tervezés nem volt benne...gondolom éppen ezért meg is állt a fofyás úgy 3 hete...ekkor döntöttem el...még újév előtt, hogy segítségre van szükségem...és lám ez az oldal és a fórumok tartalma máris nagyon sokat lendített a lankadó lelkesedésemen.Éjjszakánként a bejegyzéseket olvasva meg kellett állapítanom, hogy itt tényleg egymást támogató tagok vannak, ami nagyon jó érzés...csak örömködni és gratulálni tudok ahhoz, hogy innen azért kimaradnak a negatív kommentek. Sok hasznos információval lettem gazdagabb az 5543 és 5544-es bejegyzésnek pedig külön örültem; Szóval nagyon örülök, hogy regisztráltam és nagyon remélem, hogy a tudatos tervezés méginkább hozzá járul terveim eléréséhez...hozzáteszem, nekem elsődlegesen nem a fogyás a célom (na, persze az is...) hanem az egészségesebb élet...hiszen ekkora túlsúly mellett sajnos hirtelen magas vérnyomással , koleszterin problémákkal is szembe kellett néznem...úgyhogy nekem ez inkább életmósválltás, mit fogyókúra...

1 hónapja
#6929
Bojtika
reply to EmokeBlanka's post #6927
Én félek a lenmagtól, irtózatosan felpuffadtam tőle még régen, azóta nem is mertem venni. Szerintem aki szereti, egye.

Én a kölest szeretem, legalább háromszoros vízben megfőzve kinézetre olyan, mint a rizs. Az íze nem annyira semleges, de nem feltűnő.

Az amaránt nálam sem változott, nem erőltetem. Állítólag előnyös a beltartalma, de ettől még nem muszáj enni szerintem sem.

A kamutot nem ismerem

1 hónapja
#6928
devia
reply to EmokeBlanka's post #6927
Sajnos nem tudok rá magyarázatot, de már többször hallottam tévében, de hátha valaki segít.
Én is szeretem pirítva:)

1 hónapja
#6927
EmokeBlanka
reply to devia's post #6926
A lenmag, mármint annak héja miért is nem jó? Én teljesen rá vagyok kattanva, az őrölt változata napi szinten teritéken van. Ilyen formában és kellő fantáziával az ize hajaz az őrölt dióra.

Én az "egészséges" kölessel vagyok igy, többször is adtam neki esélyt, sikertelenül. :)

1 hónapja
#6926
devia
Kamra takarítás volt nálam, találtam egy pár nagyon "egészséges" cuccot, gyenge pillanataimban vettem, de nem túl jó tapasztalataim vannak kapcsolatban velük.
Ilyenek, mint pld. lenmag. Régebben megpirítottam, szerettem is, de aztán olvastam - hallottam - hogy héját nem jó megenni. Ha megőrlöm, a héj akkor is marad, nem tudom mit kezdjek vele.

Másik ilyen csodacucc: bio kamut . Ismeri valaki? Főzte már? Olyan, mint a zabszem.

Aztán bio amarant, na ezt főztem egyszer órákon át, de ugyanolyan apró magvacska maradt, semmi jót nem találtam benne.

1 hónapja
#6925
enci30
Köszönöm a segítséget! :) Amugy nagyon jónak találom az oldalt. Egy ideje használom, a munkám miatt. Eddig ha fogyni akartam a szét választós diétát alkalmaztam. Fogytam is vele, de mindig több jött vissza. Remélem a kalóriaszámlálás hatásosabb lesz hosszútávon!

1 hónapja
#6924
Lousha
reply to enci30's post #6923
Elore is sok sikert. Hogy csokkentsd a hibak eselyet, eloszor is erosen javallott jol atolvasni a menuben az oldal mukodeserol szolo osszes infot, aztan pedig itt a Kotetlen cseveges topikban az 5543 es 5544 szamu hozzaszolasokat.

1 hónapja
#6923
enci30
Sziasztok!
Sablonos, de új év, új élet! Imádok enni, sosem számoltam a kalóriákat, híztam is gyors ütemben! De talán idén leadom, mert őszintén mondom már zavar, hogy nehezebben mozgok! Ha leülök sok a hurka :) sosem voltam gebe nem is akarok az lenni, csak csinosabb! Mindenkinek aki komolyan fogyózik sok sikert kívánok, és borzasztó nagy kitartást!!! Remélem bíztatjuk egymást és egy pár hét múlva arról beszélgetünk, hogy milyen sokat fogytunk, mennyivel energikusabbak vagyunk!!!! HAJRÁ!!!!!!

1 hónapja
#6921
Bojtika
Nem főzök máshogyan, mint egyébként. Sütiket sem sütöttem pusztán az alkalom kedvéért, mert nem a cukrot ünnepeljük karácsonykor. Vendégjárás nálunk nincs.
:D
Viszont pár napja megfogadtam, csak úgy az ünneptől függetlenül, hogy jobban odafigyelek az edzésekre, és nem csak elméletben. :D És lám, már két edzésnap után is sokkal frissebbnek érzem magam!

1 hónapja
#6920
Lousha
En szamoltam, ugy voltam vele, hogy megengedett a karacsonyi kilenges, de legalabb lassam, mit muvelek :) A normal etkezesekkel nem is volt baj, nem kivanok mar olyan nagy adagokat, sot, meg nass is majdnem belefer;t, a sutizes utan is csak egy pottyet logtam ki, de az alkoholt mar vegkepp nem lehetett kereten belul tartani :) (Cserebe nem adtam magamnak karacsonyi felmentest a mozgas alol.)
Mindenesetre nyilvan senki nem egy karacsonyi habzsi-dozsitol hizott el. Egyszer ilyet is lehet. Tovabbi kellemes ev veget mindenkinek :)

1 hónapja
#6919
trrrke
Kellemes Unnepeket! En sem szamoltam mar, ilyenkor 3 napot nem eszunk itthon, tehat nem merek. Az etellel nm volt gond, de a sutik... Na abbol sokat ettem:(. Holnaptol ujra itthon eves, es szerencsere sZilveszter is itthon.

1 hónapja
#6918
Gonoszka1
reply to Lousha's post #6917
Én nem számoltam, mert nem is otthon vacsorázok ilyenkor, mert a húgomhoz megyünk. Tegnap 25.-én sem számoltam, mert akkor is egésznapos vendégség volt (mint mindig).

1 hónapja
#6917
Lousha
Körkérdés: számoltatok-e szenteste, és kinek mennyire sikerült túllépnie a keretét? :)

1 hónapja
#6916
Lousha
reply to Holyor's post #6915
A súlyodat tekintve tök mindegy, a szénsavban sincs kalória. A közérzetednek jelenthet különbséget, van, akinek nem tesz jót a sok buborék. Személy szerint nekem nem oltja a szomjamat, amiben nincs bubi :) Ha szereted, gondolom neked sincs vele gondod, szóval idd csak, egészségedre :)

1 hónapja
#6915
Holyor
Sziasztok! fogyáshoz iiletve súlymegtartáshoz nem gond ha szódát íszok ? vagy a sima viz lenne a legjobb?

2 hónapja
#6914
Bojtika
Mi történik itt, kérem? Szó megszakad, hang fennakad???

Semmi jóízű beszélgetés???

2 hónapja
#6913
neonlicht
Túlfújtnak túlfújt, de nem is tudom mi, talán mégse csupán lufi.
Nyilván van olyan kicsi mennyiségű szénhidrát, aminél nincs jelentősége, hogy mekkora a glikémiás indexe. Meg ha együtt esszük azt a rizst hússal, zöldséggel, akkor megváltozik a felszívódás sebessége. És még van néhány tényező, ami módosít (állag, savanyítás stb). Azért szerintem egy tányér ételnél nem mellékes, hogy annak fele fehér jázminrizs, vagy éppen kínai üvegtészta (ami majdnem olyan, mintha egy bögre szőlőcukrot borítanánk hússzeletünkre), vagy mondjuk teljes kiőrlésű spagetti al dente. Ez a különbség mindig meg fog látszódni az egész tányér GI-ére nézve.

2 hónapja
#6912
teper
reply to neonlicht's post #6911
Igazad van, talán eltúloztam kissé ezzel a "...minden szempontból..."-t. Emlékeim szerint akkor kattantam be, amikor a csirkém max. 30 perc alatt készült el, de a bármelyik barna rizsem akkor még csak jó esetben félidős volt, így külön sámántáncot kellett eljárni a csirkém frissen/puhán/szaftosan tartására, amíg a rizsem is hozzákészül (min. még 30 perc). Ezért elkezdtem bogarászni, hogy vajon mért is akadt be nekem ez a barnarizses dolog, és úgy láttam, hogy a különböző vélemények szerint, jobb is rosszabb is lehet a fehérnél. Ezért azt hittem el, amelyik nekem kényelmesebb volt, így maradt a fehér rizs, abból is a kedvencem a már emlegetett Basmati fazon.
A fehér mellett néhány cikk:
http://www.tesztoszteron.hu/eMag244_Feher_rizs.php
http://www.scitecshop.hu/hirek/140506-barna-rizs-vagy-feher-rizs
http://shop.builder.hu/a-testepitok-legjobb-szenhidratforrasa-a3266

Természetesen a barna mellett szóló cikk éppen ugyanennyi van, de érdemes ezeket is átolvasni. Egyébként azt gondolom, a Glikémiás Indexről, hogy egy kicsit túlfújt lufi, ennél sokkal fontosabbnak és meghatározóbbnak tartom az egyes élelmiszerek Inzulin válaszát, Indexét.

2 hónapja
#6911
neonlicht
reply to teper's post #6908
Vannak szempontok, ami a nem-barna rizs mellett szólnak, de őszintén szólva meglep, hogy "minden szempontból" kedvezőbb volna. Kapásból jutnak eszembe olyasmik, mint magasabb GI, kisebb ásványi anyag tartalom.

A fehér rizs kiválasztása se mindegy. Eleve az olcsó B rizs, egyszerűen rossz ízű. A jázmin rizs sokkal finomabb, de a szénhidrátja sajnos gyorsan felszívódik, nagyot üt. A basmati rizs a legjobb, persze drága.

2 hónapja
#6910
vkt
reply to Lousha's post #6901
A legjobban várt disznóvágásos csemege gyerekkoromból. Nagyszüleim a pörkölővel megperzselték, és vágtak mindenkinek. :) (és magyar vagyok, nem lengyel). ;) :D

2 hónapja
#6909
tecma552
reply to teper's post #6908
Köszi szépen :)

2 hónapja
#6908
teper
reply to tecma552's post #6907
A formajan kivul szerintem nem nagyon. Inkabb a feher es a barna kozott jelentos a kulonbseg. Az ossznepi hiedelem ellenere, a feher uti a sotetebb rizst, vagyis minden szempontbol kedvezobb.

2 hónapja
#6907
tecma552
Van különbség a sima rizs és a hosszúszemű között?

2 hónapja
#6906
Alpacino37
reply to feketeinci's post #6905
Gratulálok! Én is a hangoskönyv által tettem le. 2014.05.28.-án Azóta nem dohányzom. Most épp itt az ideje a fogyásnak is, és sajna van miből. Még egyszer Gratulálok!

2 hónapja
#6905
feketeinci
reply to Nephtys's post #6900
Köszönöm mindenkinek a gratulációt, nagyon-nagyon jól esik :))

Nem használtam semmit, csak a Bojtika által ajánlott hangoskönyvet.
Itt a linkje:
http://katamp3.5mp.eu/web.php?a=katamp3&o=NsoS9aDPiE

Több hónapig motoszkált az agyamban...ha már a fogyás ment, biztos menne ez is....de valahogy nem tudtam rávenni magam , de egyszer jött egy elhatározás, ha elfogy soha többet nem veszek, és most így van.

Kívánok neked is kitartást az elhatározáshoz.

2 hónapja
#6904
trrrke
Erdélyben mi is szeretjük, frissen perzselve. A mostani bablevesembe is raktam egy darabot a füstölt oldalas melle.

2 hónapja
#6903
Lousha
reply to feketeinci's post #6902
:)
Ez sem mindennapi :)

2 hónapja
#6902
feketeinci
reply to Lousha's post #6901
Nálunk volt nagy hagyománya a disznó fülének amikor vágtunk karácsony előtt....de az gyerekkoromban volt.
Apu csak azt emlegette....majd ha már a kezemben lesz a füle....és tényleg, mindenkinek vágtak egy darabkát, és ették csak úgy nyersen pörzsölés után......nem került a kocsonyába.

2 hónapja
#6901
Lousha
Random kerdes: mi oka lenne barkinek disznofulet enni? :) Ma nyilt egy uj lengyel bolt a kozelemben, alig vartam, hogy jol megnezhessem, es sok szuper cucc mellett elore csomagolt, szeletelt, fott disznofulet is arulnak... Na most az oke, hogy pl. a kocsonyaba sokan belefozik, es ha mar ott van, meg is eszik a minden mas mellett, de keptelen vagyok elkepzelni, hogy ez valami akkora csemege lenne, hogy erdemes legyen igy magaban arulni.
Fura nepek ezek a lengyelek :)

2 hónapja
#6900
Nephtys
reply to feketeinci's post #6892
Szia! Gratulálok mindkettőhöz, büszke lehetsz magadra! :)
A cigimentességhez szükséged volt/van tapaszra, vagy hasonló dologra?
(nekem is tervben van)

2 hónapja
#6899
devia
reply to feketeinci's post #6897
Nagyon jól csinálod ! Gratulálok !

2 hónapja
#6898
Gonoszka1
reply to feketeinci's post #6897
Nem is kell! Csodásan lefogytál!!! Csak gratulálni tudok újra, és újra!!!

2 hónapja
#6897
feketeinci
reply to devia's post #6895
Ma reggel 70,1kg vagyok, nem görcsölök rá. Tartom és kész :)
Lehet ha lemegyek 65-re, zörögni fognak a csontjaim.

2 hónapja
#6896
devia
Bojtika hol vagy?

2 hónapja
#6895
devia
reply to feketeinci's post #6892
Nagyon ügyes vagy, további kitartást. Sikerült már elérned a 70 kilót?

2 hónapja
#6894
Lousha
reply to feketeinci's post #6892
Örülünk :) Sok sikert mindkettő tartásához :)

2 hónapja
#6893
Gonoszka1
reply to feketeinci's post #6892
Szia! Gratulálok Inci!!!! Kitartást kívánok!!!!

2 hónapja
#6892
feketeinci
Sziasztok :)
Szeretnék dicsekedni az új eredményemmel, bár nem a fogyáshoz kapcsolódik.
Aki ismer talán emlékszik....1 év alatt -35kg mínusz, 57 évesen nem rossz, ezt tartom szeptember óta.

Most pedig abbahagytam a cigit :))))
Már készültem rá lelkileg, és megéreztem a pillanatot....egy hete semmi bagó :))))

Csak azért meséltem el, hogy örüljetek velem :)

3 hónapja
#6891
Mlivike
reply to Lousha's post #6890
Köszönöm!

3 hónapja
#6890
Lousha
reply to Mlivike's post #6889
Amikor rákeresel egy szóra a Mit ettél?-ben, felad lehetőségeket, itt megtalálod, amit keresel. Nem választod ki, hanem a sor végén a kis fazékra kattintasz, így megnyílik a recept. Megnyomod a nagy sárga Szerkeszt gombot, és máris módosíthatsz.
A receptjeidet külön nem tudod megnézni, de egyenként rájuk kereshetsz, vagy bármi beírása nélkül rákattinthatsz a nagyítóra a Mit ettél? sor végén, akkor lenyílik az összes recepted listában.

3 hónapja
#6889
Mlivike
Sziasztok! A felvitt receptekkel kapcsolatban érdeklődnék...Azt szeretném tudni, hogy van-e lehetőség arra, hogy az általam felvitt recepteket módosítsam, s ha igen, hogyan?
A másik kérdésem pedig, hogy hol/hogyan tudom megtekinteni az eddig felvitt receptjeimet?
Köszönöm a választ előre is!
Liv

3 hónapja
#6888
Lousha
reply to citromtorta's post #6887
Aha, értem.

3 hónapja
#6887
citromtorta
reply to Lousha's post #6886
A bázis-gyűjteményből választom ki. Tudom, hogy sokszor köszönő viszonyban sincs a valósággal és sokkal precízebben kellene, de mentségemre szóljon hogy tulajdonképpen csak kontrollálom magam vele.Szerencsére a súlyommal nagy gond nem volt és nincs most sem, 2-3 felszaladt kilónál már mindig behúztam a féket hogy ne szaladjon el velem a ló. Minden tiszteletem a tiétek, akik időt és fáradtságot nem kímélve profivá képeztétek magatokat.
Sokat tanultam itt és megdöbbentő felfedezéseket tettem néhány étel tápanyag-összetételével kapcsolatban, amire álmomban sem gondoltam volna. ( pl virsli, sajt zsírtartalma...stb..) Szóval nagyon hasznos volt idetalálni és itt ragadni és azóta sem tudlak elhagyni benneteket, mert újból és újból kapok jó ötleteket.:)

3 hónapja
#6886
Lousha
reply to citromtorta's post #6885
Így tanul az ember :)

Egyébként azért te sem tegnap óta vagy itt, állatira fúrja az oldalamat, hogy hogy a fenébe számolod a kalóriákat úgy, hogy ez az első recept, amit felvittél?

3 hónapja
#6885
citromtorta
reply to Lousha's post #6883
Na látod, én erre sem gondoltam:) Igazad van, ha már itt vagánykodok vele, legyen korrekt a dolog:)
A receptet átszerkesztettem, köszönöm az infokat.

3 hónapja
#6884
feketeinci
A kenyereken felbuzdulva nézegettem pár infót.
Azt vettem észre, hogy az Aldi-s pékáruk hihetetlen mennyiségben tartalmaznak fehérjét, ami ugye egy kenyérnél feltételezésem szerint nem lehet igaz!

Ebből azt a következtetést vontam le, hogy az Aldiban árult pékáruk nem jó címkével vannak forgalomba hozva, mert nem tartom elképzelhetőnek hogy ez így legyen.
Több felhasználó rögzítette őket, tehát az sem lehet a gond, hogy valaki benézte, tehát óvatosan bánjunk az Aldis kenyérfélékkel!

3 hónapja
#6883
Lousha
reply to citromtorta's post #6882
Hogy neked ezt dobja fel elsőre, nem jelenti, hogy másnak is. Ha nem ajánlod a közösbe a recept felvételekor (ki kell pipálni alul az összetevők alatt), akkor csak te látod, más csak akkor, ha megosztod a linkjét.

A receptfelvételnek vannak apró trükkjei, majd belejössz :)

3 hónapja
#6882
citromtorta
reply to Lousha's post #6881
Köszönöm a tanácsot, járatlan vagyok a receptek felvitelében, még egyszer sem csináltam. Most is amiatt csak, hogy be tudjam vinni a napi étkezéseim beírása során, merthogy szerintem sokszor fogok sütni ilyet. Át fogom holnap szerkeszteni a receptet, hogy ne legyen ilyen amatőr:)

Fotót nem csináltam, de lehet hogy pótolom holnap.

Igen, püspökkenyér-szerű formában sütöttem( nem a "hullámos", hanem a sima változatában.)
Egyáltalán nem morzsálódik, nem az a tipikus kenyér,de olyan állaga van, jól lehet szeletelni is. Gondolom a jó sok tojásfehérje összetartja. Azt vettem észre, hogy a kész kenyérnek a sűrűje leszáll az aljára. Lehet, hogy legközelebb mielőtt összekeverem a( robot habverővel kevertem)-állni hagyom egy fél-egy órára,hogy a zabpehely felszívja a nedvességet ,talán jót tenne a dolognak.
Amúgy kis kb 4x8 cm-es szeletek lesznek felvágva. Mindenesetre ízre, állagra jó és szerintem kenterbe veri összetételek tekintetében az összes kapható kenyeret.

Ja, amúgy úgy gondoltam, hogy könnyen rá lehet találni, hogy az ételek beírása sávban ha beírom hogy "kenyér", elsőnek jön be ez és ott rá lehet nézni a receptre.

3 hónapja
#6881
Lousha
reply to citromtorta's post #6880
Nem viccből kérdeztem :)
http://kepfeltoltes.hu/151024/tal_lat_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
Ez az egyetlen találat, ez meg ugye nem recept, hanem étel. Kerestem így, egybe írva, proteines kenyérként, még a citromtortára is rákerestem, háta beleírtad a neved. Nem nyert. Szóval de, nehéz rátalálni. Lehet, hogy elfelejtetted ajánlani a közösbe, vagy a fene tudja.

Amúgy ha sót akarsz egy receptbe felvinni, "konyhasó" néven találod meg. A "só" önmagában asszem' kevés lenne ahhoz, hogy egyáltalán elkezdjen keresni a rendszer, 3 vagy 4 karakter minimum kell.

Ez a cucc így az összetevők alapján nem tudom elképzelni, hogy kenyérszerű állagot eredményezne. Csináltál esetleg egy fotót? Amolyan püspökkenyér-szerű formában sütötted? Mennyire morzsás, szeletelhető?

3 hónapja
#6880
citromtorta
Csak azért nem linkeltem be, mert nem akartam mindenki arcába tolakodni vele, gondoltam akit érdekel megnézi. Mivel ilyen néven nem szerepel több étel a bázisban, nem nehéz rátalálni...de ha már így rákérdeztél:) : http://kaloriabazis.hu/recept/protein_kenyer/867134_0_1

3 hónapja
#6879
Lousha
reply to citromtorta's post #6878
Amint megadod a linket a recepthez, mind kipróbáljuk :)

3 hónapja
#6878
citromtorta
Sziasztok! Tettem fel egy protein kenyér receptet. Akinek van kedve kísérletezgetni, próbálja ki -nekem bejött. Egy adagból egy 300 g-os kenyérke jön ki.Már az összetevői is önmagukért beszélnek!:)

4 hónapja
#6877
Lousha
reply to Gonoszka1's post #6876
Köszi!

4 hónapja
#6876
Gonoszka1
reply to Lousha's post #6874
Örülök, hogy jobban van a barátod! Gyors gyógyulást kívánok neki!

4 hónapja
#6875
Lorell
reply to Bojtika's post #6869
Idén júliusban rokonom műtétjét vérhiány miatt halasztották. Ez ráadásul úgy derült ki, hogy bement időpontra műtétre, ahol közölték, hogy mehet haza, mert nem lesz műtét. Arra nem vették a fáradtságot, hogy előre értesítsék és ne hurcolkodjon be (két mankóval jár, nehezen mozog.)
Munkatársam februárban kapott vállprotézist, szintén donorokat kellett keresnie magának irányított véradás keretében, mert nem műtötték volna meg.
Esetleg kérdezd meg újra, most hogy áll a helyzet az egészségügyben, meg vérellátás fronton. Lehet, hogy látsz a készletben x egység vért, de azt nem fogják tervezett műtétre odaadni, mert kell lennie vésztartaléknak x egységnek. Nem fogják lenullázni a készletet, és ha nincs vér, elmaradnak műtétek.

4 hónapja
#6874
Lousha
reply to Gonoszka1's post #6873
Azért köszönöm. Elvileg már kapott eleget, nemrég végre magához is tért. Elég nagy fájdalmai vannak, de úgy néz ki, az élete talán már nincs veszélyben.

4 hónapja
#6873
Gonoszka1
reply to Lousha's post #6871
Sajnos én is A+ vagyok!

4 hónapja
#6872
Bojtika
Nem akarom ignorálni, de annyi felesleges felbuzdulás után nem tudom, mennyiben lesz foganatja a megosztásnak.

Az egész elérhető család A+ nálunk.

4 hónapja
#6871
Lousha
reply to Bojtika's post #6870
Mar hogy poenbol kuldtek oket, ok nelkul? Az valoban nem vicces kicsit sem.

Jelen esetben egy nagyon is valos problemarol van szo, es ahogy latod, lent meg is adtam a fiatalember nevet, TAJ szamat stb. Az illeto, ahogy irtam, kedves baratom, akinek a kedveert (mivel sem ilyen vercsoportu nem vagyok, sem a kozeleben nem vagyok jelenleg, sem nem adhatok vert egy hettel a normal veradas utan) megteszem, hogy megosztok olyasmit, amit amugy nem szoktam. Ha az admint zavarja, nyilvan eltavolithatja.
Van olyan, hogy egyesek viccbol szorakoznak rakos gyerekekrol, eltunt emberekrol, akarmirol szolo kitalalt esetekkel. Nem tudom, ennek mi az oka, es mit elveznek rajta. De szvsz ettol meg amikor valoban baj van, nem kell mindannyiunknak legyinteni es nem megosztani, mert masok idiotak. Jelen esetben az orvosok kertek, hogy probaljunk a lentebb emlitett vercsoportbol donorokat talalni, lehetoleg hamar.
Dompinget sem tervezek itt elhelyezni, remelhetoleg tobb baratomat nem hentelik fel a kozeljovoben. De koszi a megertest es ha zavart a megosztas, ignorald, kerlek.

4 hónapja
#6870
Bojtika
Hozzáteszem, valami nagyon perverz módon is indult "vérgyűjtés", egy óvoda környékén tettek ki felhívásokat, és egy bizonyos rendelőhöz küldték a jelentkezőket. Talán figyelte is valaki a kialakuló sort...
Fel nem fogom, hogy van, aki képes ilyesmivel vidítani magát.

4 hónapja
#6869
Bojtika
Drága Lousha,

Én végképp nem vagyok szívtelen, de a hasonló felhívások dömpingjét kerüljük el.
Nagyon ritka, hogy soron kívüli véradásra lenne szükség, de ezt akkor a tévéből is megtudjuk.
Itt a Vérellátó honlapja, látható a készlet mennyisége vércsoportonként.

http://www.ovsz.hu/

Ott egy zöld szám, ingyenesen lehet érdeklődni.

Mellékelek egy levélváltást, hasonló apropóból kezdődött a dolog pár évvel ezelőtt egy másik portálon, mailben én magam vagyok a kérdező.

Kérdés (én tettem fel)
Tisztelt Véradó Szolgálat!
Internetes baráti körünkben egy szavahihető társunk rokona műtétjéhez
keres véradókat. Nem értük pontosan, miről van szó, annyit tudunk, hogy
a kórház akkor végzi el a műtétet, ha sikerül 30 egység vért
összegyűjteni. Én vállaltam magamra, hogy Önöknél érdeklődöm meg,
hogyan is van ez, hiszen úgy látom most is az oldalsó ábrán, hogy
elegendő a vérkészlet, és nem szívesen fogadom el tényként, hogy
műtétet csupán a vér hiánya miatt elhalasztanak.
Ha valóban így van valami okból, akkor a műtétet végző kórházhoz
tartozó Véradó Állomásnál kellene vért adni, vagy a beteg nevének
megadásával az ország bármelyik pontján is lehet?

Tisztelettel:XXXXXX


Válasz:
Tisztelt XXXXX!
Nagyon örülök, hogy hozzánk fordult, és nem indította el a szervezés "gőzhengerét"!
Az ügyben konkrétumok ismerete nélkül sajnos szinte semmit nem tudok nyilatkozni.
A legfontosabb, hogy tudjuk a beteg nevét,születési idejét; lehetőleg TAJ számát - és azt, hogy hol, melyik kórház melyik osztályán fekszik, illetve hol akarják operálni.
Arra is kíváncsi lennék, honnan származik ez a kissé morbid kérés, hogy csak akkor végzik el a műtétet, ha 30-an vért adnak. Ma már ez "kicsit" túlzás, mert egy nagyon vérigényes májátültetés is elvégezhető általában 2 -6 egységnyi vérrel...
Talán az lenne a legjobb, ha ekként aposztrofált "szavahihető társuk" ( és itt nem a szavahihetőség miatt van az idézőjel! ) felhívna engem, hogy rövidre zárjuk a dolgot.

Lehet, hogy csak az adott kórház lelkesen véradásra buzdító orvosa fogalmazott pontatlanul...

Üdvözlettel:
Dr. Kalász László, régióigazgató

4 hónapja
#6868
Lousha
Kedves forumtarsak!

Segitseget szeretnek kerni. Egy kedves baratunk egy rutin epekomutet kozben szombaton nagy bajba kerult, veletlenul atvagtak egy arteriat, igy rengeteg vert vesztett. Meg mindig intenziv osztalyon fekszik. Szuksege van B NEGATIV vagy 0 NEGATIV verre surgosen!
Kerem szepen, hogy aki tud, segitsen Istvannak, fiatal apukarol van szo, akit sokat szeretnek, varjak haza!
Elore is koszonom mindenkinek, aki segit, ha massal nem, akkor azzal, hogy megkerdezi a csaladtagjait, baratait, van-e koztuk megfelelo vercsoportu.

A véradáshoz szükséges adatok:

Név : Somogyi István János

szül.hely: Budapest

születési idő: 1981.06.24.

anyja neve: Borka Mária

TAJ száma: 037-896-942

Vérellátó központok

1113 Budapest, Karolina u. 19-21.

Véradási időpont: 7-19 óráig

Vagy

1076 Budapest, Péterfy Sándor utca 14.

Telefon: +36 1 461 4757

Véradási időpont:

Hétfő-Csütörtök: 8-15 óráig

Péntek: 8.00-13.00

4 hónapja
#6867
Bojtika
:D

Jóga-mesterem teste volt ilyen, pedig kamaszkora óta csak jógázott és úszott, előtte is csak az iskolai testnevelés-órákon vett részt.

4 hónapja
#6866
teper
Úgy is lehet mondani, az lenne az alapja, de ez férfitest esetében annak az AI-ja :)

4 hónapja
#6865
Bojtika
Köszönöm!
Ez az aranymetszés arány. A piros háttéren nehéz olvasni, de kimásolom.

4 hónapja
#6864
teper
Adonis Index, egy egyszerű arányszám, az arányok megfelelőre alakítása. Nem kell nagynak lenni, bőven elég ha arányos vagy. Ez így leírva simaügy, de ha komolyan veszed, akkor sok-sok év edzés és odafigyelést igényel. Ha érdekel a téma, pl. itt olvashatsz róla: http://www.tesztoszteron.hu/emagazin_07_168_Adonisz-hatas.php
Bmati is ezzel bíbelődik.

4 hónapja
#6863
Bojtika
Azmiaz, az AI? Vagy A1? A -i vagy A egy?


4 hónapja
#6862
teper
Így van, ami jó az jó, ez kétségtelen, ezt mondom én is. Pl. azt is a fejembe vettem, hogy ebben az életben még megcsinálom az AI-mat, és egy darabig tartani is akarom azt majd. Célnak nem rossz kitűzés. De ez sem erődemonstrálás, hanem egy olyan dolog, amivel legalább egy egészséges testet birtoklok, amíg az csak lehetséges. Kinek mi jön be, mivel motiválhatja magát, ez tök változó.

4 hónapja
#6861
Bojtika
Mások a szempontjaink, én fiatalon sem akartam korláton erődemonstrálni... :D Ettől persze a teljesítmény vitathatatlan.

4 hónapja
#6860
teper
Lehet, hogy főleg a frizurája miatt, az már nekem is olyan, de Medrano az egyik régebbi „példaképem”, engem még ennyi idősen is motivál. Bmati fickója nagyon ügyes, de azért ne gondolja senki se, hogy ezt pár évvel ezelőtt húsz-harminc évesen kezdte. Nem kutakodtam utána, de első libám az lenne, hogy olyan 5-6 éves formájában kezdett férfi tornával, amit 10-12 évesen napi 2db edzéssel művelt, de szerencséjére, annyira azért nem volt jó, hogy 18 évesen kihajtsák belőle a lelket, így és felnőtt korára az ízületei is viszonylag rendben maradtak, ezért még simán ugrabugrálhat.

4 hónapja
#6859
Bojtika
Én tisztelem ezeket az embereket, de így vénecskén bőven megelégszem azzal, hogy már nem csoszogva járok, nem fáj semmim, és még egy-egy hosszabb edzésre is képes vagyok. :D

4 hónapja
#6858
bmati
reply to Fanni13's post #6857
Ismerem, de azért köszi a megosztást. :)

4 hónapja
#6857
Fanni13
Évekkel ezelőtt láttam ezt a videót és akkor hasonlóan szájtátva néztem, mint az előzőt. Megosztom ha valakit még érdekel és nem látta! :)
https://www.youtube.com/watch?v=RFPsvF3UOdo

4 hónapja
#6856
Fanni13
Ez egyszerűen elképesztő! Csak tátogtam és felváltva röhögtem, hogy na ne már, ne csinálja ezt, ilyen nincs! Nem semmi..ez aztán az igazi erő, teljesen mértékben irányítja az összes izmát! Tényleg fantasztikus. Köszi Bmati, hogy megosztottad velünk! :)

4 hónapja
#6855
Zsuzsi05
reply to bmati's post #6853
Nem semmi a fickó! Igen jól nyomja. :)

4 hónapja
#6854
citromtorta
reply to bmati's post #6853
AZTAAAAA......!!!! Még a nézésétől is kivert a víz!:)

4 hónapja
#6853
bmati
Egy kis saját testsúlyos motivációs videó a fiataloknak (ez a fickó se ma kezdte...):
https://www.youtube.com/watch?v=YMo_FdGWUbA&feature=share

4 hónapja
#6852
feketeinci
Kötetlen csevegés...hmmmm.....
Figyelem ezt az oldalt, október 1.-én elindult a reality blog....lehet szurkolni, szavazni csajokra különböző életkorban......nekem tetszik.

http://www.lifetilt.hu/

4 hónapja
#6851
Bojtika
Ami a mellet illeti, a hájas koromban nagyobb volt, de erősen elformátlanodott.
Utána még az eredetinél is kisebb lett, de egész jó feszes.
Ahogy erősítettem mellre, megint picivel nagyobb lett a mellbőségem, de ebben a mellkas.méretem körben változott. Közérthetőbben írva, a kosárméret picit bő lett, ugyanakkor a melltartó maga kényelmes...

Nagyon nem kenegetem magam semmivel. A pampillázás mindig kimegy a fejemből. De sok folyadék és megfelelő mellizom-edzés hatására is változnak a dolgok. :D

4 hónapja
#6850
Ilma
reply to eszeveszett's post #6849
Itt mindig jó ötleteket lehet olvasni. Lousha nem régen írt nagyon jól használható ötleteket pl hogy előre lehet főzni nagyobb adagot és ki lehet porciózni és betenni akár a mélyhűtőbe is és amikor szükség van rá csak elő kell venni. Édesség rohamok ellen napi 1 króm tabletta segít. Logó bőr ellen nagyon jó a kollagén kapszula. Mellápoló olajjal lehet a mell bőrét feszesebbé tenni.

4 hónapja
#6849
eszeveszett
Nagyon szépen köszönöm nektek, remélem mihamarabb összeszedem magam. :) Jó és hasznos volt titeket olvasni, jó a kicsi lelkemnek is, illetve újabb ötleteket is beépíthetek. Nagyon köszönöm, jó társaság vagytok! :)

4 hónapja
#6848
NyZsuzsa
reply to eszeveszett's post #6845
Valós probléma a belefáradás, és normális. De Loushával is egyet lehet érteni, hogy kiküszöbölhető. Lényegében a „hagyományos” étkezést is alapkajákkal, alapreceptekkel állítjuk össze, illetve annak keretei között is tervezni kell, hogy megfelelő tápértékű és kellően változatos legyen. Én úgy képzeltem el az új táplálkozásomat is, hogy ugyanazt csinálom, mint korábban, csak egészségesebb, kalóriaszegényebb alapanyagokkal. A mérés, számolás viszont tényleg tud azzal a pszichés hatással járni, hogy „nekem már mindig ezt kell csinálnom?”. Végül is mindenhez kell akaraterő e nélkül nem megy. A legjobb benne, hogy bármilyen kilengés után vissza lehet térni hozzá. (Ezt a Testkontrollos korszakomban tanultam meg, amit a kilengések kezelési technikájaként javasoltak és működik.) Fontos, hogy tudjunk magunknak megbocsátani, mert lehet, hogy pont a bűntudat visz újra a vigasztaló nasi, vagy fölösleges kajaadag felé. Szóval, nem vagy egyedül, sokan küzdünk önmagunkkal, de remélhetőleg fejlődünk is általa.

4 hónapja
#6847
feketeinci
reply to eszeveszett's post #6845
Szia!
Hét végén mindig kevesebben dumálunk, de majd írnak a többiek is, ha lesznek.

Ha unod az előretervezést, akkor nem azért csinálod, mert tetszik Neked ez az egész, csak azért csináltad végig, mert élvezni akartad az eredményét.
Elérted, és nem élvezed azt amit csinálsz, ezért nem vált még életmóddá.
Komolyan mondom én élvezem hogy ilyenkor megtervezgetem (kb) a hetet, előre főzök arra készülve, hogy hét közben esténként időben tudjak kajálni, mert főzni csak másnapra tudnék, ha lefekvés előtt 2 órával eszem utoljára.(korán fekvő és kelő vagyok)
Engem érdekelnek ezek az új kaják, vagy az elkészítésük, például ki akarom próbálni azt a tejbe áztatott zabot (most nem is tudom hogy korpa vagy pehely vagy ezek keveréke) amit Bojtika ajánlott valahol tejföllel meg fokhagymával. Vajon hogy lesz egy tejes cuccból sütve olyan íz, amihez megy a tejföl meg a fokhagyma?
Igaz, 1 év elteltével én változtattam, mert kipróbáltam Teper 16/8-as kajálását, mert untam a mindennapi reggeliket, amik ugyan jól ki voltak számolva, de nem szeretek reggelizni.

Beszélgettünk már róla, hogy talán mindig mérni kell majd, súlytartónál is, ezt most próbálgatom, a kajákat nem mérem, csak a saját súlyomat, de azt minden nap. Ha felfele kunkorodik, visszafogom magam, annál a bizonyos reggeli kávé-ciginél átgondolom miért is jött fel az a pár deka, ami persze másnapra eltűnik, de akkor vagyok nyugodt, ha minden nap látom.
Bár az édességen kívül, amit alkalmanként jutalomnak, vagy nyugtatónak tekintek mást nem eszem, nem hat meg a pizza vagy a csipsz.(a túróstészta a gyengém) Néha egy-egy sajtos stangli vacsorára becsúszik, ha rosszul terveztem valamit.
Még nem jött fel semmi, sőt lassabban, de megy a folyamat lefelé. (bár már jól érzem magam a bőrömben, és úgy érzem alakulok ami az izmokat illeti)

Szóval szerintem unod már, és nem élvezed, ezért jön rád ez a falás hetente 1x-2x.
Valamit változtatnod kéne, de csak Te tudod hogy melyik részét élvezted, Neked kell megtalálnod a módszert, amit tudsz élvezni, különben visszatérsz oda, ahonnan jöttél.
Ha jól érzed magad, minden rendben, de azt írod feljött pár kiló, és azok a rossz irányt mutatják.

Én nagyon szeretem pl. a cidert, itt áll a spejzban egy csomó Somersby még a nyaralásból de 200 ch van egy üvegben, kell a nyavajának. Komolyan mondom már teljesen absztinens lettem, mert erre nem adok kalóriát és kész.
Te se adj a csipsznek esélyt. A pizza belefér, de ha lehet ne a hagyományos, rendelt pizza legyen, de ha mégis az, ismerd a mértéket.
De a legfontosabb, hogy olyan módszert találj magadnak amit élvezel, mert anélkül nem fog menni.

4 hónapja
#6846
Lousha
reply to eszeveszett's post #6845
A legvalószínűbb az lehet, hogy valami hiányzik a szervezetednek, ezért jönnek a zabálási vágyak. Egy lehetőség, hogy simán túl keveset eszel. Biztos elégszer láttad már itt a fórumon, ha ha valahogy mégis elkerülte a figyelmedet, feltétlenül olvasd el ebben a topikban az 5543 es 5544 számú hozzászólásokat. Aztán csekkold, hogy leeszed-e a BMR-edet minimum, ha meg súlyt tartani akarsz, akkor az alapjárati kalóriádat.
Ha ez stimmel, akkor nézegesd a makróidat, tartod-e őket, és jól vannak-e beállítva? Ha fogynál még, fogyókúráson vannak-e, ha már csak tartanád, visszaállítottad-e normálra?
Ha is oké, akkor vitaminokkal hogy állsz? Egy éve diétázol, ha ez alatt nem szedtél semmi vitamint, akkor a csökkentett kalória mellett az ilyen irányú tartalékaid igencsak kimerülhettek. Érdemes lenne valami jó minőségű multivitaminnal helyretenni a szervezeted. Külön ilyen meg olyan célra is szoktak lenni ajánlások, pl. az édességvágy ellen krómot szoktak javasolni, asszem'.

Ezen kívül ami marad, az a kényelem és megszokás. Könnyű visszacsúszni rossz szokásokba. Olyan ez, mint a takarítás. Ha rendszeresen és kitartóan csinálod, relatíve kevés energiabefektetéssel tisztán és rendesen lehet tartani egy pecót. Ha egyszer legyintesz, és kihagyod a porszívózást, egy hét múlva több energia és idő lesz az is, meg többet kell port is törölni, mert mindenfelé száll a fel nem porszívózott por. Ha meg hetekig nem csinálod, akkor egyre nehezebb rávenni magad, mert tudod, hogy minden egy merő redva... Közben már a mosogatást is elhanyagoltad, mert akkor már... Meg a mosni való ruha is hegyekben áll, és mindennek egyre nehezebb nekimenni, mert tudod, hogy az egész napod rá fog menni alsó hangon.
Szerintem a fogyás/súlytartás is ilyen. Kellemesebb lenne csak ötletszerűen enni, de igazából nem olyan nagy energiabefektetés, agymunka stb. tartani a napi tervet, csekkolni az összetevőket minden újonnan vett dolgon, és működik. De ha egyszer azt mondod, hogy á, ma eszem McDonald's menüt, mert miért ne, tojok rá, mennyi kalória, másnap megint eszedbe jut, hogy ez egyszerű volt, finom, gyors. Ha ekkor még tartod magad és visszaállsz a megszokott módba, akkor hamar megint elfelejted. Ha ha újra és újra igent mondasz rá, akkor egyre inkább kívánod, egyre inkább nyűgnek érzed, hogy felvedd a fegyelmezett étkezés fonalát.
Szóval igen, szerintem mindig számolni kell, ha nem szeretnél visszahízni. Sokkal könnyebb és rugalmasabb lehet persze a súly tartása, mint a fogyás. Nagyobb a kereted, és kevésbé probléma az időnkénti kilengés is. Főleg, ha sportolsz is, mert akkor van is mire elhasználja a szervezeted a pluszt. De mindezzel együtt is energia és idő foglalkozni vele, és igen, van benne némi lemondás is, mert a rendszeres pizzaevés és társai NEM fog soha beleférni.
A megoldás - megint csak a személyes véleményem szerint, nem mint általános igazságot vagy fórum-egyetértést említem - az lehet, hogy minél inkább kiépíts rutinokat. Legyenek olyan alapanyagaid, amikből mindig ugyanazt veszed, legyenek sztenderd receptjeid, porciózz ki mindent, amit csak lehet, előre, hogy ne kelljen nap közben méregetni, tarts egy adagos kész kajákat a mélyhűtőben stb. Akár teljes napi menüket is elmenthetsz egy név alatt, pl. "Székely káposztás napom", amikor hozzáadod a "receptebhez", hogy tea, pirítós, két szelet felvágott, egy adag Székely káposzta, túrókrémes szendvics, diétás puding. Pölö. Ha nincs kedved gondolkodni a napi menüdön, választasz egy ilyet, és oké, aznap ezt eszed.
Olyan szerintem soha az életben nem lesz, hogy "zsigerből megy". Maximum a rutin megy zsigerből, hogy mielőtt eszem, mérek. De hogy tudjam élből, hogy mennyi ment le ma, és mennyi fér még... Aligha.

Ettől függetlenül én speciel egyáltalán nem unom. Teher néha tud lenni, mert valóban kerül némi időbe pl., de van ugye az a klasszikus mondás, hogy amire akarod, arra van időd. Ha akarom, belefér. És határozottan az a tervem, hogy az életben nem hagyom abba a számolást, mert egyszer már megtettem, amikor pedig nagyon is szép eredményeket értem már el kitartó számolgatással, és szépen vissza is híztam a felét a leadott kilóknak. A fent leírtakkal, na csak most az egyszer együnk mindent, ami eszünkbe jut, és hát akkor már holnap is... És kész is. Hát nem, köszi. Nekem egyszerűbb lesz mindig számolni, mint újra meg újra keveset enni, hogy megint lekínlódjam, ami megint feljött.

Azt sem hiszem, hogy lenne olyan, hogy nem kéne ennél lejjebb menni. Mármint de, persze, van alultápláltság, kóros soványság. De amíg normális súlyokról beszélünk, addig nem hiszem, hogy a szervezeted nem akarja engedni, hogy fogyj. Van, amikor megtorpan, de aztán megy az tovább.

Ami pedig a lógó bőrt és egyebeket illeti, azon sajnos más nem fog segíteni, mint a sport és a rendszeres egészséges étkezés. Nem kell heti hét edzőtermezésre gondolni, egyszerűben valahogyan és valahová be kell építeni a rendszeres mozgást. Az élet részévé kell tenni. Ha ez heti két biciklitúra, akkor az. Ha az edzőterem, súlyemelés, mittoménmi' a vonzóbb, akkor azt.

Így vagy úgy, sok sikert az elért alakod megtartásához, esetleg tovább formálásához, és az újonnan jött problémák legyűréséhez.


4 hónapja
#6845
eszeveszett
Sziasztok!
A csendes számolók és forumolvasók táborát erősítem kb. egy éve. :)
A leadott kilókkal megvagyok elégedve, akár súlytartón is lehetnék, viszont kb. 2-3 hónapja hetente minimum 1 de akár 2 alkalommal is iszonyat nagy mennyiségű egészségtelen kaját (édesség, pizza, chips, kekszek) képes vagyok megenni. Utána persze bűntudat meg bla bla, de nem az a hisztis csajszis bűntudat, hanem csak sima önreflektív elmélkedések. (Még hogy ne lenne jótékony hatása a reggeli kávé-cigi ceremóniának:)). Vissza is jött 3-4 kg, de nem is ez a lényeg, hanem maga a tudat, hogy akkor ez nekem egy év távlata után is nagy elszántságot követel, és még mindig nem megy mechanikusan, holott eddig nem is kívántam a junk kaját (persze, tudom, ott van az újszerűség generálta lelkesedés, de ha akkor ment most miért nem, miért „fárad bele” az ember). Oké, ott van az is, hogy barátkozzunk meg a lefogytunk énünkkel, ami egyébként nem is olyan könnyű, annak ellenére, hogy pozitív a változás (igaz, itt is tudnék negatívot mondani, bőr/mell, de ezektől is elvonatkoztatok), itt jön a lelki vetülete az egész folyamatnak, ez is kihathat, meg sok minden más, tisztában vagyok ezekkel. Csak arra lennék kíváncsi, hogy ti tapasztaltatok éltetek át ilyet? Amennyiben ez tényleg életmódváltás akkor mindig mérnem kell, és mindig ilyen nagy precizitást és tudatosságot kell követni az étkezéseket illetően? Én az utóbbi időben nagyon unom az előre tervezést, a méregetést, és a beiktatott kajáimat. Unom, és túl sok energiát vesz el. Ti nem szoktatok belefáradni? Vagy tényleg annyira interiorizáltátok, hogy már zsigerből megy és nem okoz semmi extra erőfeszítést/energiát? Vagy lehet csak túlzottan rágörcsölök az egészre. Nem tudom, hogy tudnék kibillenni ebből a helyzetből. Szerintem akár ezzel is magyarázható a zabálási roham, meg a másik (nem tudom, ha létezik ilyen), de lehet van egy adott súly, ami alá a szervezetnek nem jó menni, én meg akartam, ő meg ezzel is jelzi, hogy „nyugodjak le, jól vagyok”.

Oké, ezek többnyire retorikus kérdések, meg igazából arra megy ki az egész, hogy kiírni magunkból egy olyan éteri térben, ahol valószínű mások is jártak ilyen helyzetben vagy nem, vagy mit tudom én. :)

4 hónapja
#6844
Ilma
reply to otaritunde's post #6842
Én is vettem 1x, mert volt olyan, hogy nem tudtam megenni a napi fehérje adagot. Most már szépen össze tudom hozni az élelmiszerekből. A BioTechUSA Morning Protein Cappuccino porát vettem meg, 10 db volt 1 dobozban, és ezt reggel kell meginni. Nagyon finom, meleg vízzel kell elkeverni, így meg volt a reggeli kávém is, és rengeteg energiám lett tőle. Nekem nagyon ízlett, gondolkodom rajta, hogy megint kellene venni.

4 hónapja
#6843
jancsoreka
reply to otaritunde's post #6842
Milyen fehérjepor? Én vízbe szoktam tenni, tejjel nem keverem... Az ízén is múlik szerintem. Esetleg joghurtba is megpróbálhatod.

4 hónapja
#6842
otaritunde
Ismét vettem fehérjeport de megint azt érzem amit múltkor,egyszerűen forog tőle a gyomrom,simán tejbe raktam de valamiért nem bírom. Valami ötlet amivel esetleg magamba tudnám gyűrni?

4 hónapja
#6841
feketeinci
reply to Lousha's post #6840
Nem feltétlen ugyanaz a felállás a 2 országban. Én meg épp az ellenkezőjét tapasztaltam amikor 50 felettiként rendszeresen vették és vizsgálgatták a véremet.
Lehet, hogy a véradásnál esetleg orvostanoncok segédkeznek? Vagy valami olyan társaság, akiknek nincs a "vérében" a vérvétel, nálunk pedig erre a célra igazi nővéreket rendelnek ki.
A szervezésükről ilyet valóban el tudok képzelni.

4 hónapja
#6840
Lousha
reply to feketeinci's post #6839
A körülmények, amennyit eddig láttam belőlük, valóban jobbak itt, de a szakértelmet annyira nem érzem a legtöbb esetben. Csak egy apró példával élve: az otthoni nővérkék minden alkalommal meg tudták találni úgy a vénámat, hogy másnapra már nyoma se legyen a szurkálásnak, az itteniek ügyeskedése után meg még két hónappal később is éreztem, láttam a helyét.

4 hónapja
#6839
feketeinci
reply to Lousha's post #6838
Ne mérgelődj, nem tesz jót. Majd megnyugszol.
Én 2 kórházban jártam az elmúlt években, az egyik a St Thomas' volt Londonban, ahova egy TBC-s osztálytársam miatt kellett először mennem, majd utána fényt derítettek több éves Magyarországi tüdővel kapcsolatos tortúrám okára, a másik pedig a Gróf Eszterházy kórház volt Pápán, visszér eltávolítás miatt.

Tudod...az előbbiben ráeszméltem, hogy a röntgensugarak átvilágítják az egyszer használatos inget, nem a melleimet szorongatva várok a tüdőszűrőre, és európai körülményeket láttam, az itthonihoz képest bátran állítom, hogy luxus körülmények voltak.
Bementem Pápán a kórterembe...háááát....csodával határos, hogy ott meggyógyulnak emberek. Az ágy...leírhatatlan. Rozsdás ingatag, szamárfészkes, foltozott(!!!) lepedő, ágynemű. Nem hazudok, más színű anyagdarabbal volt kézzel megfoltozva! Voltak kételyeim a tisztasággal kapcsolatosan is, a sterilitásról nem beszélek.
Nem az ott dolgozók tehetnek róla...de asszem ez már politika.
Mivel nem oda tartozom körzetileg, de TB alapon mentem, így "csak" 50 ezerbe került az ott töltött 2 nap!

A weblapját egyiknek sem próbáltam.

4 hónapja
#6838
Lousha
Es akkor most kipanaszkodnam magam, ha senkit nem zavar.
Par honapja adtam vert, mert epp volt lehetoseg a kozelemben, a szabadnapomon, szoval el tudtam menni, ami altalaban nem lenne megoldhato, mert vagy olyankor van, amikor dolgozom, vagy olyan helyen, ami tul messze van. Azota benne vagyok az angol adatbazisban, es kudtek is nemreg levelet, hogy hiany van a vercsoportombol, legyek mar olyen kedves es faradjak el ugyanarra a helyszinre ujra vert adni. Mivel az idopont csodaval hataros modon ismet a szabadnapomra esne, gondoltam, jo, miert ne legyek jo fej.
Azota egyfolytaban kuldik az e-mailt meg SMs-t, hogy meghivtunk, de nem foglaltal meg idopontot, biztos nem akarsz jonni? En meg egyfolytaban kinlodtam a hulye weblapjukkal, hogy foglaljak, de az istennek nem engedett be, tisztara romokmban volt egesz nap, valtozatos hibauzeneteket dobalt. Most vegre estere beengedett, mostanra meg nincs idopont. Felhivtam oket, hat, ok nem tudnak mar idopontot adni, de elnezest kernek, es ha akarok, csak besetalhatok aznap idopont nelkul, es hatha beferek...
Hat elmennek az anyjukba. Ok kernek tolem szivesseget, en jo szivvel bealdoznam a szabadnapom egy reszet, de ok nem tudjak megoldani, hogy akkor meg is tehessem? Most akkor uljek ott fel napot varakozva, mert ok nem kepesek egy redves weblapot normalisan uzemeltetni? Annyira nem kell a ver, hogy egy nover ott maradjon fel oraval tovabb?
Tisztara merges vagyok, a fene essen az egesz bandaba.

5 hónapja
#6837
Lousha
reply to Gonoszka1's post #6836
Tegnap csinaltam nyolc tonna turo rudit, szoval most rogton nem allhatok neki valami jo kis sutinek, de hamarosan :) Addig mehet fagyni. Kell apritanom a fagyoba ugyis par vagon paprikat is, az meg tegnapelott jott otthonrol. (Bele is dugtam a fejem rogton a szatyorba boldogsagot szagolni :D )
Volt bennem kisertes, hogy vegyek annyi szilvat egyebkent, hogy fozzek egy lekvart is, foleg mert marha olcso is volt, de igazabol csak fozni szeretem, enni kb. ketevente egy kanal lekvart fogyasztok :)
Egyelore azonban inkabb esszeru leszek, es csinalok a husibol, amit szinten vettem naluk, egy jo kis szekelykaposztat. Az jo kaloriaszegeny, finom, cukormentes.

5 hónapja
#6836
Gonoszka1
reply to Lousha's post #6835
Finomságok fognak készülni már látom!!!

5 hónapja
#6835
Lousha
Mondtam már, hogy áldja az ég a lengyeleket? :) Nem csak konyhakesz túrós palacsintajuk van, de ma meg friss, tisztességes kekszilvajuk is akadt. Az angolok ringlo-szeru, ízetlen, semmilyen vacakja után már ranezni arra a nagy kosár szépségre is... Gyorsan vennem is kellett vagy öt kilót, telenyomom a melyhutot :) Szilvás turotorta, hamarosan találkozunk :)

5 hónapja
#6834
Bojtika
Lehet váltogatni, hol jódosat, hol simát.
Én a messziről hozott sóra nem adok ki pénzt, mert nem bízom benne, hogy tényleg onnan van.

Nemrég olvastam, hogy a Himalája só is pakisztáni bányából való, egyébként is fura lenne, ha a Himaláján iylen hatalmas mennyiségekben termelnének ki sót.

A parajdi só még hagyján, ott legalább tényleg van sóbánya.

5 hónapja
#6833
kolackiflice
reply to devia's post #6830
A legolcsóbb asztali sót, ami van épp a boltban.

5 hónapja
#6832
Ilma
reply to devia's post #6830
Én jódosat. Mert nagyon jódhiányos Magyarországon a víz. A férjemnek göbök lettek a jód hiánytól a pajzsmirigyében. Amióta jódos sóval főzök, csökkentek a göbök méretei.

5 hónapja
#6831
Gonoszka1
reply to devia's post #6830
Én himalája sót használok.

5 hónapja
#6830
devia
Ti milyen sót használtok? Én ma vettem Parajdi sót, nagyon sok jót olvastam róla.

5 hónapja
#6829
Gonoszka1
reply to Bunnyka's post #6822
Szia! És az a legjobb, ha saját magad méred le, viszed fel a receptet is, mert akkor a legpontosabb!

5 hónapja
#6828
Lousha
reply to Bunnyka's post #6827
Nincs mit.

5 hónapja
#6827
Bunnyka
Értem! Köszönöm!

5 hónapja
#6826
Lousha
reply to Bunnyka's post #6824
Az 1 adagod 0 grammnak van felveve. Azaz amikor 1 adagot akarsz megenni, a rendszer az altalad megadott adatok alapjan beir a tablazatodba 0 grammnyit, ergo 0 kaloriat.
Nyomd meg a szerkesztes gombot a receptnel, aztan tekerj le az aljara, az egy adag melle pedig az ures mezobe ird be, hany gramm az az egy adag. Termeszetesen ez ne 250 gramm legyen, ami a csomagolason van, azt vizzel egyutt ertik.

5 hónapja
#6825
5 hónapja
#6823
Lousha
reply to Bunnyka's post #6822
Adj egy linket az altalad felvitt valtozathoz, legy szives.

5 hónapja
#6822
Bunnyka
Sziasztok!

Bocsi, hogy ide irok, de ugy latom ez az egyik legaktivabb forum, ezert abban bizom, hogy itt gyorsabban is kapok segitseget. Csak 3napja regisztraltam, igy még igen csak bénáskodom az oldal hasznalatat ietoen. A problemam, hogy felszeretnem venni az adatbazisba az Aldis LeGusto fokhagyma ( por) levest. Szepen fel is vittem, hogy 100g por mit tartalmaz ( 415kcal, 16g zsir, 54g szenhidrat, 11g feherje). A csomagolason fel van tuntetve 1adag=250ml elkeszitett leves tapanyag tartalma ( 107kcal, 4.2g zsir, 14g szenhidrat, 2.9g feherje ) es felszerettem volna rakni ennek az 1 adagnak a tapanyag tartalmat, de hiaba allitom at grammrol ml-re a legordulo ablaknal a mertekegyseget , amikor utan a naplomba leszeretnem menteni, hogy ettem 1adag levest, az adagnal ujra grammot ir ki es minden tapanyaghoz 0-as erteket. Mit rontok el? Elore is koszonom a segitseget!

5 hónapja
#6821
Lousha
reply to jancsoreka's post #6820
Akkor ne grillezd, annyi mindent lehet csinalni a csirkevel.
Mondok kettot.
Elofozol akarmilyen zoldsegeket, pl. borso, gomba, kukorica, vekonyra vagott kaposzta, karfiolrozsak. Ha tartalmasabbra akarod, akkor fozz egy kis rizst is. Osszekeversz ledaralt csirket tejfollel vagy joghurttal, tojassal, keves kemenyitovel, fuszerekkel meg egy kis tejjel, ha nem eleg folyos. Mehet bele reszelt sajt is, ha belefer a keretbe. Osszekevered a zoldsegekkel (ha volt rizs, azt erdemes kulon, hogy egy alapreteget lehessen belole rakni alulra), majd belecsapod az egeszed egy tepsibe (lehetoleg olyanba, ami befer a sutodbe :D ), majd megsutod, amig piros nem lesz a teteje. Isteni...
Vagy piritsd meg a csirkemell szeletek mindket oldalan gyorsan kokuszzsiron, onts rajuk vizet, amig boven el nem lepi oket, sosd, borsozd, fokhagymazd, borits hozza par gombakonzervet, fozd kis langon 20-30 percet, majd onts hozza kemenyitovel es petrezselyemmel osszekevert joghurtot, rottyants rajta kettot, es talald rizzsel.

5 hónapja
#6820
jancsoreka
reply to Lousha's post #6819
Hát ez az! A pisztácia az pisztácia, pár kalória eltérés lehet abból, amit te írsz, plusz még esetleg a zsírtartalomban egy kevés, talán a termesztési hely szerint változhatnak ezek - de ennyi?! Pisztárcia light, bakker... A napi zsíromat mindig túllépem, ha ilyesmit eszem, de egyrészt imádom, másrészt tele van egészséges zsírokkal, harmadrészt meg fontosabb, hogy meglegyen a napi fehérje, minthogy a zsírtól féljek... Ennem kéne egy kis grillezett csirkemellet, azt hiszem. Valahogy nem tudom rávenni magam, nem hiányzik.

5 hónapja
#6819
Lousha
reply to jancsoreka's post #6818
Nem, némelyik hámozatlan, aminek semmi értelme, hiszen a héját nem fogod megenni. A 600 körüli lesz a helyes adat. Nézd meg a dió vagy a kesudió adatait, és ahhoz hasonlót keress, jó magas zsírtartalommal.
De még jobb, ha megnézed annak a pisztáciának a csomagolását, amit épp eszel, és felviszed magadnak.
Lehet némi eltérés pl. abból, hogy szárazabb vagy frissebb, nedvesebb. Hogy sós-e, fűszerezett-e. De nem 300 kalóriányi eltérés.

5 hónapja
#6818
jancsoreka
Gyerekek, nem tudjátok, a pisztácia tápanyag- és energiatartalma miért ennyire változó? Vettem reggelire, nna, mondom, felviszem - lett 85 találat és a 85-ből igen kevés stimmel össze... 339 kcal-tól 665-ig mindent találtam, magas ch-tartalmút, alacsonyat. Nadehát a pisztácia az pisztácia, nem?! Vagy attól függ, honnan származik? Akkor a paradicsom is?!... Csak hogy egy példát mondjak.

5 hónapja
#6817
jancsoreka
reply to Bojtika's post #6816
Szavadon foglak. :)

5 hónapja
#6816
Bojtika
reply to jancsoreka's post #6804
Jancsóréka!!!

Híjjál bátran. Hány óra van most? Kettő!
Nem délben, hanem éjfél után.
9 óra után tényleg nyugodtan. Felhatalmaztalak. :D

5 hónapja
#6815
Lousha
reply to Szylvy78's post #6814
Jól teszi, a húsleves erő, egészség :) Én speciel utálom, de nem véletlenül főztek a betegeknek is mindig erőlevest, húslevest. Tökéletes egy colitisesnek is.

5 hónapja
#6814
Szylvy78
reply to Lousha's post #6813
Köszönöm szépen, utánanézek azoknak, amiket ajánlottál. Néha be szoktam iktatni egy kis "tisztítókúrát", A férjem főz egy kiadós finom húslevest sok zöldséggel és akkor egy-két napig, vagy háromig csak azt eszem. Hol a levét zöldséggel, hol a főtt pulyka vagy csirkehúst. Az jót szokott tenni, olyankor érzem a szervezetemen, hogy egy kicsit felfrissül, nem vagyok úgy felpuffadva, stb. Könnyebb az emésztésem is. Ráadásul imádom a húslevest:))))

5 hónapja
#6813
Lousha
reply to Szylvy78's post #6812
Igazán nincs mit.

A paradicsom valóban nagyon finom és egészséges, de betegség nélkül is erősen tudja ingerelni a gyomrot, sok savat csinál stb. Ha meghámozod, az sokat segíthet. Úgy persze nem ugyanolyan, de mégis majdnem ugyanaz, fele annyi szenvedéssel. (Apukám pl. a zöldpaprikát is meghámozza, jó sok vesződséggel, és úgy meg tudja enni kínlódás nélkül.)
Kihagytam még az előzőekben, hogy a (minél sötétebb, minél magasabb kakaótartalmú) étcsoki is nagyon jó tud lenni, hogy legalább valami élvezetes is legyen :) Úgy általában a cukrozatlan kakaópor is. Tehát pl. egy csokis banánkenyérnek nincs akadálya :)

Ha tünetmentes vagy, az szuper, úgy sokkal könnyebb, de sajnos dolgozni kell érte, hogy úgy is maradjon. A korral is egyre jobban szoktak jönni a tünetek.
A biciklizés pl. nagyon jó, nem terheli túl az ízületedet, nem is túl megerőltető, de jól átmozgat.

Ami a kefirt illeti, ha van rá hajlandóságod szöszölni vele (miután egyszer belekezdtél, napi 5 perc foglalkozást igényel), és tudsz angolul, akkor erősen javaslom ezt az oldalt:
http://users.sa.chariot.net.au/~dna/kefirpage.html
Nagyon elszánt kefirmániásról van szó, rengeteg információ van az oldalán. Éppenséggel még a coilitsre is van egy ötlete, de elég drasztikus módszert ír le :)

Még egy dolog, amit elfelejtettem az imént: ami a rostokat illeti, egészségesnek én nagyon tudom javasolni az útifűmaghéjat, de colitisre és Chron betegségre nem szokták ajánlani. Több helyen említik viszont, hogy az egész mag, tehát nem a héj magában, egyeseknél igen jó eredményeket tud hozni. Nem könnyű beszerezni, mert a legtöbb helyen csak a héj van, de azért nem is lehetetlen. Le kell darálni és napi egy evőkanálnyit enni vízzel. Megérhet egy elgondolkodást/próbát.

5 hónapja
#6812
Szylvy78
reply to Lousha's post #6811
Húúú. Köszönöm az alapos tájékoztatást. Igazság szerint, most tünetmentesnek mondhatom magam, régóta nem volt aktív állapotban, nem volt tőle bajom. Szedem a gyógyszert rendszeresen, de nem kellett mostanában emelnem az adagon, sőt az előző tükrözés sem mutatott romlást. Ezután a részletes tájékoztatás után tényleg nekiesek a netnek és utánaolvasok még. Az évek során már azért kitapasztaltam, hogy mik azok az ételek, amik galibát okoznak, így azokat kerülöm. Bár most nyáron a paradicsomot nem bírtam kiiktatni az étrendemből, egyszerűen imádom. Viszont másnap szenvedek tőle. És még a refluxomnak sem jó :( Megvárom most ezt az anyagcsere vizsgálatot, hátha ők majd tüzetesebben foglalkoznak ezzel a dologgal. Ha nem, akkor keresek egy másik orvost, akik tud a táplálkozásban is segíteni. Bár van olyan táblázatom, hogy mit ehetek és mit nem. Amikor ezt előveszem, akkor el is keseredek, hiszen rajta van, hogy gyakorlatilag semmi olyat, amit egy "normális", betegség nélküli ember. Sajnos ülő munkát végzek, de igyekszem azért fel-fel állni és sétálni időközönként. Most nyáron sokat bicikliztem, azzal jártam dolgozni is. Köszönöm szépen a segítséget!!!!!!

5 hónapja
#6811
Lousha
reply to Szylvy78's post #6809
Ez lett volna a tippem. Ne hidd el az orvosoknak, hogy ezzel szinte mindenki fogy. Egy nagy túrót. Apukámnak is colitise van nagyon régóta, és sok ismerősömnek is, valamint az előbbi miatt sokat olvastam is róla. Sokkal gyakoribb az ok nélküli hízás. Apukámnak sokszor kell szteroid is, az utóbbi tíz évben nagyon sokat hízott, és egyre rosszabb. És sajnos a gerincbetegség is sokszor kíséri. Az ízületeket is terheli maga a betegség is, meg a sokszor vele járó túlsúly is.
Ezzel a betegséggel bizony KELL diétázni. És itt nem elsősorban a kalóriákra gondolok, hanem nagyon fontos, hogy mit eszel. Valamint elengedhetetlen a mozgás.
A legtöbb orvos egyébként állati szakbarbár hozzá, pedig igen gyakori betegség. Javaslom, hogy olvass utána, és keress egy nagyon jó gasztroenterológust, olyat, aki hajlandó a gyógyszerfelíráson kívül másra is nyitott lenni, aki maga is olvas, gondolkodik, mert ez egy nagyon ronda, alattomos betegség, és annyi nagyon nem elég neki, hogy nesze, ezt a pirulát vedd be. Lehet vele tünetmentesnek lenni, de sok-sok áldozattal és odafigyeléssel.

Én nem vagyok orvos, tehát vakon ne bízz abban, amit mondok, a helyedben igen mélyen elmerülnék a netben, és erősen utánaolvasnék a dolognak, valamint elmennék több orvoshoz is konzultációra. De az én személyes javaslatom a saját tapasztalataim alapján az, hogy NE egyél mindent, csak az adagokra odafigyelve. A legfontosabb éppen az ellenkezője annak, amit egészségeseknek javasolnék: csökkentsd minimálisra a rostfogyasztást. Mivel a bélbolyhok colitis mellett elhalnak, és sebes fekélyek maradnak a helyükön, a rostok, illetve bármi nehezen emészthető súlyosan ront a helyzeten. Gyakorlatilag mintha egy már kisebesedett bőrfelületen állnál neki intenzív bőrradírozást végezni. Főleg párolt csirke és fehér rizs az, ami nagyon jót tesz. Monoton, de sokat segít. Nagyon jó még a banán és a méz, amennyi csak lehet. Lehetőleg minimális gabona, minimális nyers tej. Sajtokból csak a kemények, mint a trappista.
Ami még nagyon fontos, az a vitaminpótlás nagykanállal, mivel a beteg bél nem működik jól, nagyon rossz a bevitt tápanyagok felszívódása. C-vitamin nonstop, illetve multivitamin. Rengeteget segít továbbá a bélflóra segítése. Én élőflórás kefirt javasolnék. Lehetőleg saját készítésűt, és bátran fogyaszd magát a gombát is, amikor már túl nagy az adott mennyiségű tejbe, edd meg a szaporulatot. De ha az nem megy, akkor vízkefir (más néven kristálygomba), legrosszabb esetben kapszulás bélbaktériumok, mint pl. a Normaflore, állandóan, minden nap, nagyobb dózisban, mint amit a tájékoztató javasol. (Nem tudod túladagolni, viszont rosszabbul hasznosul, mint egészségeseknél.) De bármi fermentált jó, mint a savanyú káposzta, kovászos uborka, kimcsi. Próbálgatni kell, mit tolerál legjobban a szervezet.
Disznózsír, étolaj nem szokott jót tenni, a jó zsírok viszont igen, mint szőlőmagolaj, lenolaj, kókuszzsír, omega 3 és hasonlók. Ezekből sem sok, de ne is legyen minimális a zsírfogyasztás. Olajos magvak pl. jók, de azokból is jobb, aminek nincs külön héja, tehát pl. hámozott mandula jó, míg a dió sokaknál nem válik be.
A hüvelyesek szinte mindig komoly panaszokat okoznak, kerülendők. Jó viszont a gomba, krumpli, párolt zöldségből egy kevés, minél kevésbé rostos. A nyers zöldek szintén panaszokat szoktak okozni.
Kevés fűszer, semmi izgató, éppen csak amennyi muszáj. A fahéj és a szegfűszeg jót szokott tenni, esetleg a szerecsendió. A zöldfűszerek is sokaknak jók, de csak mértékkel.
Összességében kb. a bébiétkezéshez hasonlítanám az ideális colitis diétát. Minél könnyebben emészthető, minél pépesebb, annál jobb. (Nem véletlenül adnak a nagyon gyulladt, kórházi tartózkodást igénylő állapotban rizsnyáklevest, ami gusztustalan, de működik.) Míg egy egészséges embernek minél kevésbé főtt az étel, legyen csak éppen párolt, még roppanós stb., colitisnél az a jó, ha szét van főve a rizs, a krumpli, ha alig kell rágni.
Valamint biztosan tudod már, hogy nagyon nagyok az egyéni eltérések, ami egyiknek teljesen jó, a másiknak nagyon nem akar működni, szóval mindent óvatosan kell próbálgatni. Jól jöhet a Bázis arra is, hogy van egy naplód, látod, hogy amikor fellángolás volt, akkoriban miket és mennyit ettél, szóval vezesd minél pontosabban, az utolsó kiskanál sóig. Én a helyedben kevésbé tartanám itt fontosnak, hogy a javasolt makró-arányokat tartsam, fontosabb, hogy kímélő legyen.
E mellett minél kevesebb ülés, fekvés, mozdulatlanság. Minél aktívabb vagy, annál tovább leszel tünetmentes. Sportolj, mozogj, amennyit tudsz, amit tudsz, és otthon, munkahelyen is kerüld az inaktivitást, állj fel minden ürüggyel, hajolgass, mocorogj akár csak 1-2 percig minden lehető alkalommal.
Nem könnyű ezzel a betegséggel élni, de sokkal jobb szinten tartani szigorú odafigyeléssel, mint tüzet oltani, amikor elkezd egyre rosszabb lenni.

5 hónapja
#6810
Lousha
reply to Szilvim's post #6808
Biztos, hogy beindul, de nem biztos, hogy mikor. Nincs maximum hízás sem, te magad is leírtad, miért. Ha muszáj lenne tippelnem, nem hiszem, hogy egyáltalán fogsz még hízni. Azt tartanám legvalószínűbbnek, hogy ez így megáll még egy hétig, esetleg kettőig, aztán egy pici lemegy, majd hirtelen beáll kb. fél kiló per hétre. De ez nem egy jóslat, egy tipp.
Azért azt ne hidd, hogy az a plusz most zsír. Ennyi idő alatt nem épül zsír se fel, se le. Max. a meglévő zsírodat nyomja ki jobban a hirtelen bent ragadt víz, salakanyag, puffadás.
Amikor elkezdesz normálisan enni koplalás után, a szervezet próbálja hirtelen megfogni, ami jut. De azért ez nem olyan egyszerű, és csak átmeneti. Ezért is tűnik el az ilyenkor feljött pár kiló pillanatok alatt, amint hozzászokik a szervezet, hogy van rendszeres utánpótlás.
Én a kalóriázás kezdetekor kb. öt nap alatt két kilót híztam. Nem volt túl lelkesítő... De kb. a hetedik napra már ott voltam, ahonnan indultam. Reális hízás-fogyás ennyi idő alatt nem történik, csak visszatartás.
Szóval csak várd ki a végét, bármilyen idegesítő is.
Ha szeretsz táncolni, az pl. egy jó ötlet lehet, hogy menj el egy estét riszálni. Levezeti a stresszt, éget némi kalóriát, és megmozgatja a belsőségeidet. Reggelre meglepő dolgokat tapasztalhatsz :)

5 hónapja
#6809
Szylvy78
reply to Lousha's post #6803
Köszönöm a biztatást Lousha, ez rám fér. Colitis ulcerosa a betegségem már 2006 óta, de ehhez még sajnos van Refluxom is. Persze a két betegség más-más étkezési tanácsokat javasol.
Gondolom majd ezen az anyagcsere vizsgálaton októberben ezt is vizsgálni fogják, meg adnak majd rá tanácsot. Tavaly júniusban voltam bent két hétig a gerincemmel kórházban, akkor colitis diétás ételt kaptam. Nem volt sok íze, sőt semmi (bár a többiek kajáját nézve én még így is jól jártam, legalább nem volt íze), de mozgás nélkül lement vele 2 kg. Ennél a vizsgálatnál, ahová megyek, azt írják, hogy egy hétig bent kell feküdni 800 kcal diéta, aztán hazaengednek és 1200 kcal diétát kell folytatni. De gondolom ez mind egyéntől függ. Majd meglátjuk. Mindenesetre addig azért szeretnék még önerőmből leadni egy kicsit. Most, hogy elkezdődött az iskola és visszaáll a napi rendszeresség talán könnyebb lesz, pl. betartani a többször keveset.

5 hónapja
#6808
Szilvim
Köszi, Lousha...pont erre van szükségem :) !! Ugye biztos, hogy beindul? Mennyit lehet így hízni, mi a tapasztalatotok? Tudom, hogy minden szervezet, és minden élettörténet más és más...de mégis, úgy hozzávetőlegesen mi az, ami belefér, és mi az, ami már nem? Cukrot évek óta egy grammot sem eszek, eritrittel édesítek, vagy xilittel. Kenyér és tésztaféléket is szinte teljesen kiiktattam. Az utolsó három hétben ettem annyit ( már nem bírtam mit kitalálni, hogy meglegyenek az előírt kalóriák), mint kb az utóbbi fél évben. Utifűmaghéjat használom, minden reggel zabkásával indítok (eritrittel és fahéjjal). Ebéd csirkemell, saláták...A változatosság témaköréhez hozzátartozik, hogy sokkal több szabadidőm sajnos nem lett, így örülök, ha találok vmi mozgásformát, ami még belefér a rohanásba, és olyan kajákat, amivel kijönnek a makrok..és míg meg nem unom, addig az egyszerűség kedvéért ahhoz ragaszkodok. De azért igyekszem....
Frusztráló igen, nagyon....látványos ez a 2,5 kg ami feljött, és nem csak víz meg miegymás...bizony zsír....Bárcsak már a mínusz 5nél tartanék, madarat lehetne velem fogatni, azt hiszem :)))
Köszönöm!

5 hónapja
#6807
Lousha
reply to Szilvim's post #6806
Először is tessék nem feladni. Másodszor ha vitaminhiányos vagy, pótold, ne fogadd el, mint tényt. Én halkan javasolnék egy újabb orvosi vizsgálatot is, mert egy év az egy éve volt, sok minden változhatott azóta. Összességében viszont csak kitartást. Három hete változtattál, előtte egész életedben "szigorú diéták", azaz éhezés, és a leírtak alapján a Bázist is BMR alatt használtad egy éve. A túl alacsony kalóriabevitelnek következményei vannak, nem múlnak el egy pillanat alatt. Három hét nem olyan sok, legyél türelmes. Tudom, hogy nehéz, nagyon frusztráló. De magad írtad, hogy az önkínzással egy ÉV alatt három kilót fogytál, és még azt is szenvedés volt tartani. Ergo ez nem működik, pont, nincs mit ragaszkodni hozzá. Még kevesebbet enni nem megoldás, azzal is max. még 1-2 kiló menne le, aztán még inkább bebetonozódna a tovább egy tapodtad sem helyzet.
Most jó döntést hoztál, változtattál. Adj neki időt.
Közben figyelj rá, hogy a makróid is rendben legyenek, és használd a Bázist jól, azaz ha eddig nem tetted, mérj mindent szigorúan, ne csapd be magad azzal, hogy ez egy adag, meg egy merőkanál, és használd a saját, jól felvitt receptjeidet.
Sportolj minél többet és változatosabban. Nem kell minden nap szobabicikli, egyáltalán, nem kell minden nap sport, legyen pihenőnap, és ne ugyanazt csináld mindig. Annyi mindenről írnak itt a tagok, próbálj ki valami mást is.
E mellett amit én tanácsolnék, az az, hogy ébreszd fel az anyagcserédet. Rost, rost, rost. Korpa, útifűmaghéj, akármi, ami neked a legszimpatikusabb. Fűszerek, fahéj, gyömbér, chili. Tisztító, pörgető tápanyagok, mint uborka, (savanyú)káposzta, répa, zöld tea, citromlé, alma. Ne feledkezz meg a zsírokról sem. Sok diétázó látva a sok zsírt, amit megeszik, nagy lelkesen lecsökkenti szinte nullára. A nélkül bizony nem megy az emésztés sem, a vitaminok egy része sem használódik fel, és sok egyébre is hatással lesz. Omega 3, kókuszzsír, olajos magvak, tessék szépen elfogyasztani, amennyit a kereted enged. Minél kevesebb finomított cukor, fehér liszt és "műanyag", azaz adalékanyagos, előre gyártott műkaja.
Lehet, hogy még 1-2 hétig nem lesz eredmény. De meg fog az indulni. Ha meg elindult, minden sokkal könnyebb lesz. Addig is használd a centit is, ne csak a mérleget, jó barát az.
Addig is, míg elkezdődik a fogyás, koncentrálj inkább arra, amit élvezel a kalóriázásban, keress új recepteket, próbálj ki új alapanyagokat, élvezd az ételeket, és ugyanígy próbálj ki új mozgásformákat, keress valamit, amit jól esik csinálni.
Gondolj továbbá arra, hogy 20 kiló nem a világ, vannak itt nem kevesen, akik sokkal többet cipelnek, sokkal tovább fognak vele dolgozni, neked szinte "könnyű" dolgod lesz. Abszolút teljesíthető cél, ráadásul már az első öt kiló eltűnése elég látványos, megdobja majd az önbizalmadat, sokkal jobban fogod magad érezni. Mint bárminél, amit csinálunk, fontos, hogy úgy állj hozzá, hogy fog ez menni. Nem az agymosott dolgokra gondolok, hogy csak higgy benne, és máris minden sikerül, de azért nem mindegy, hogy csak a kétségbeesés uralja a napjaidat, és folyton azon jár az eszed, hogy márpedig én nem tudok fogyni, vagy hogy arra koncentrálsz, hogy ma is tettél a célodért, és ki fogod várni, amíg eléred.
Sok sikert!

5 hónapja
#6806
Szilvim
Sziasztok! Egy éve regisztráltam, és olvasgatom a bejegyzéseiteket, és persze próbálom követni a tanácsokat. Segítségeteket kérem, írjatok valami biztatót, mert nagyok kétségbe vagyok esve. Tudni kell, hogy egész életemben fogyóztam, persze szigorú diétákkal. Hízékony alkat vagyok, de így mindig tudtam tartani a súlyom. Az elmúlt 4 évben viszont úgy alakult az életem, hogy egyáltalán nem volt időm, energiám erre figyelni, egy átlagos napom úgy telt, hog yéheztem egész nap (időm nem volt enni), majd este eszembe jutott, hogy mennyire éhes vagyok..A gyermekeim születése (3) plusz az elmúlt 4 év eredménye 20 kg felesleg, amitől nagyon szeretnék megszabadulni, és mostanra van is időm figyelni rá, tornázni is. A gond az viszont, hogy annyira lelassult az anyagcserém, hogy a levegőtől is hízok. Egy év alatt a 82-83 kg a szigorú diétával lement 80-81, ahonnan utána sehova nem mozdult...amikor pedig nem bírtam, pár nap alatt vissza. A BMR-em 1570 körül van, 164 cm, 38 éves vagyok, ülő munkát végzek, a nap többi részében pedig rohangálok a gyerekek körül. Az elmúlt egy évben hetente 3-4szer edzőteremben tornázok, az utóbbi időszakban itthon szobabiciklizem. 3 hete határoztam el, hogy plusz kilók ide, vgy oda, elég votl ebből, és még ha borzasztó soknak is tűnik, és hízok is tőle, leeszem a BMR-em. Azóta napi 1600 kcal-val, és fél óra szobabiciklivel híztam 2,5 kg-t, most 85-nél tartok. Borzasztóan érzem magam...és egy hajszál választ el attól, hogy feladjam, és drasztikusan csökkentsem a bevitt energiát. Mit tehetek, hogy ne hízzak tovább, mikorra várható, hogy beáll az anyagcserém, és egyáltalán jó e, ez így? Egy éve voltam vérvételen, alacsony Mg és D vitaminon kívül semmi bajom, pajzsmirigyhormon normális...Mondjatok valamit kérlek...

5 hónapja
#6805
Gonoszka1
reply to jancsoreka's post #6804
Igen, én is gondoltam rád, hogy mi lehet veled. Bmati is nagyon ritkán jön. Bofy már nagyon régen nincsen. Sajnos kopik a társaság. Örülök, hogy Édesanyád teljesen rendbe jött. Az, hogy kinek megy könnyen a hízás, és ki marad vékony az testalkat, és hízékonyság függő. A lényeg, hogy jól van, és gondolom, hogy rendesen eszik A többi meg nem számít!

5 hónapja
#6804
jancsoreka
reply to Gonoszka1's post #6798
:) Annyiszor jártok a fejemben, de természetesen mindig idióta időpontokban, pl. éjjel, amikor már kikapcsoltam a gépet, vagy megyek haza Pestről, és pl. tök szívesen felhívnám Bojtikát, de este 9 után az ember már nem zavarog... :S Na ez egy jó hosszú mondat lett. Anyukám szerencsére teljesen meggyógyult, a tavaszi halálközeli állapota mára már csak olyan, mintha egy rossz álom lett volna. Tényleg, mintha nem is velünk történt volna. Mondjuk még mindig úgy néz ki, mint aki Auschwitzból menekült meg, szóval iszonyat sovány, de teljesen visszanyerte az erejét. :) Persze, lehet, hogy 70 év fölött az ember már nagyon nehezen hízik.

5 hónapja
#6803
Lousha
reply to Szylvy78's post #6802
Ha éhezve fogysz, az szokott ilyet generálni. Én 16 kilót fogytam anno, ez alatt 3 centivel lett kisebb a mellbőségem, az is a hátamról tűnt el. A derekam e közben 15 centivel csökkent. Szóval egy jól beállított kerettel nem kell túlzottan aggódni e miatt. Nyilván fog belőle lemenni, mert 100 kiló felett nincs az az isten, hogy nincs extra zsír ezen a területen is, ami igazából nem kéne oda, na meg fogyni fog a hátad is. De marad épp elég :)

Hogy te éhes vagy-e, meg a szerveid éheznek-e, az nem ugyanaz.

Megkérdezhetem, mi a betegséged? Az befolyásolhatja, hogy miket kéne enned, nem biztos, hogy az általános "sok sovány hús, sok rost stb." diéta neked ajánlott.

Azért lett mostanra már csak fél kiló, mert eleinte a fogyózással valószínűleg még kevesebbet vittél be, mint amit aztán a rendszerrel kiszámoltattál magadnak a fél kiló/héthez. Azaz hosszú hetek óta túl keveset ettél, a szervezeted behúzta a kéziféket. Majd a BMR leevésével visszaáll normál üzemmódba pár hét alatt.

5 hónapja
#6802
Szylvy78
reply to Lousha's post #6801
Köszönöm szépen a gyors választ. Akkor leviszem a keretet a BMR-re. Bár eddig amit ettem max. az 1600 kcal-t érte el és nem éheztem. De akkor erre azért figyelek. Sportolok is, sétálni szoktam és heti 1x vagy 2x spinningre járok. Június közepén kezdtem el úgy az egész "fogyókúrát", hogy napi többször ettem keveset és vacsorára csak minimálisat, főtt ételt inkább ebédre. Vacsira inkább saláta, virsli vagy káposztaleves. Lement így 5 kg 1 hónap alatt, de nem éheztem. Kb. 3 hete kezdtem el itt vezetni, hogy mit eszek. A kiinduláshoz képes most még lement fél kg, így összesen június közepe óta 5,5 kg. Csak azt nem értem, hogy egy hónap alatt lement 5 kg, aztán pedig a következő másfél hónapban csak 0,5. Na mindegy, folytatom. Az elmúlt húsz évben csak fogyókúráztam, de sajnos a jojoeffektusnak köszönhetően mindig visszajöttek a kg, sőt, még több is. A mostani súlyfeleslegem kb. 40 % emiatt van. Sajnos gerincsérv miatt nem tudtam kb. másfél évig mozogni, így az előtte leadott kg gyorsan visszakúsztak, sőt még több is, pedig nem ettem többet. De úgy látszik a mozgás hiányzott. Most úgy döntöttem, hogy nem követek már semmilyen diétát, hanem eszek mindent, de mértékkel és azért odafigyelek. Próbálom a mozgást erőltetni. A spinning még 4 hónappal ezelőtt nagyon megerőltető volt, de most végig tudom már csinálni az 1 órát megállás nélkül és ez mások szerint nagyon jó eredmény. (edző, sporttársak) A háziorvosom elküldött Lipidológiára, hogy vizsgálják meg az anyagcserémet és segítsenek a fogyásban. Október elején megyek. Az biztos, hogy valami nem stimmel, mert van egy bélbetegségem, aminél a betegek 80 %-a sokat fogy. Na, nálam ez nincs így.... A gép kidobta, hogy az én ideális súlyom 55 kg körül van. Jót nevettem, én talán sosem voltam ennyi. Mindig is erős testalkatú voltam, általánosból is 63 kg-val ballagtam. Nem voltam kövér, arányosan oszlottak meg a kg. Vastagabb comb, nagy mellek, széles csípő, de a derekam azért vékonyabb. Szerencsére azért most is valami ilyesmi van, eloszlanak ilyen arányban. Egyedül a hasam zavar nagyon, oda sajnos sok ment, amit nem tudom hogyan fogok leadni. Császárral szültem és utána nem ment le a hasamról a felesleg, nagyon lóg :( Egyet sajnálok, amit a férjem is, hogy mellben sajnos már most meglátszik a fogyás, pedig onnan nem akartam:(

5 hónapja
#6801
Lousha
reply to Szylvy78's post #6800
Igen, most jól állítottad be. (Bár amíg ilyen sok a túlsúly, szvsz pontosan a BMR is elég, nem muszáj a plusz 100 kcal. Majd ha úgy 30 kilóra kerültél a célsúlytól.)
Igen, azért nem fogytál.
A rendszer számításaival ne foglalkozz, nem matekból vagy gyúrva. Főleg eleinte gyorsabban fogsz fogyni. Ha pedig gyorsítani akarod, ne a kerettel vacakolj, hanem sportolj, és egy ideig ne edd le az ezzel elhasznált kalóriákat.

5 hónapja
#6800
Szylvy78
Sziasztok!

Elolvastam az ajánlott 5543 és 5544 bejegyzéseket. Kérdésem lenne ezzel kapcsolatosan. Nekem az BMR 1841, az alapjárat kcal 2209. Ehhez tudni kell, hogy 110 kg vagyok és ülő munkát végzek. Ha a bejegyzés alapján állítom be a napi keretemet, tehát 1941 kcalra, akkor 0,24 kg a heti fogyásom. Jól állítottam be? Eddig úgy állítottam be, hogy heti 0,5 szeretnék fogyni, amihez 1439 Kcal napi keret jött ki. Az elmúlt 3 hétben mindent ettem, többször keveset, és így is talán 1x vagy 2x léptem túl ezt a keretet. . Viszont nem is ment le semmi. Lehet, hogy a rossz beállítás miatt? Viszont ha erre a beállításra hagyatkozom, akkor az jön ki, hogy majd 2017 márciusában érem el a kitűzött 90 kg-os súlyt. Az pedig nagyon sok. Köszönöm előre is a segítséget.

5 hónapja
#6799
devia
reply to Bojtika's post #6796
Igen, találtam Tiffanynál súlyzós edzéseket, azt jónak találom, pont úgy, ahogy írod, fej felett hátra. 6 perces.
https://www.youtube.com/watch?v=Lsj-Q7oNcEA

5 hónapja
#6798
Gonoszka1
reply to jancsoreka's post #6797
Szia Réka! Örülök, hogy azért előkerültél, és ezek szerint jól vagy! Lassan jön a hüvős, így akkor már jobban lehet mozogni!

5 hónapja
#6797
jancsoreka
Ehh, már megint eltűntem... :( Nem bírom utolérni magam, ha nem dolgozom, akkor házat újítok, kertet rendezek vagy kutyát mentek. Tiszta dráma, komolyan. Mondjuk hízni egy dekát sem, bár érdekes módon a súlyom ugyanúgy ingadozik, mint lassan két éve. Hol 62,6, hol 64,5, nagy átlagban 63,5. Hiányzik a tornázás, nyáron házfelújítással és kertrendezéssel helyettesítettem, de közel sem ugyanaz. Bár ebben az őrült melegben nem is esne jól, azt hiszem...

5 hónapja
#6796
Bojtika
reply to devia's post #6795
Inkább utána fekvőzz, ha még maradt energiád!

Jó gyakorlat még a tricepszre (ez "lánynevén" az integetőháj helye), ha a súlyzót nyújtott karral felemeled, majd úgy engeded a hátad mögé, hogy a könyököd lehetőleg továbbra is felfelé nézzen. És ezt ismételgeted.

A másik nem a fekvő, hanem annak tricepsz-változata, a tolódzkodás.
Háttal a széknek is lehet végezni, két talpad a talajon hajlított térddel. Feneked a levegőben, nem a széken! Két kezeddel támaszkodsz, majd hajlítod és nyújtod a karokat.

5 hónapja
#6795
devia
Köszönöm szépen mindkettőtök válaszát.

Tiffanynak vannak "törölközős" edzései, hát az alig bírtam végigcsinálni... (Fej felett törölközőt tartva riszál) . Igaz előtte is és utána is 20-20 fekvőtámaszt megcsináltam, csak úgy kisasztalra támaszkodóan.

5 hónapja
#6794
bmati
reply to devia's post #6792
Ahogy Bojtika is írta, nem használnak az ízületeknek. Konkrétan azért van velük baj, mert természetellenes terhelésnek teszed ki ezeket, továbbá az ízületi hajlékonyságot is csökkentik (merevvé és sérülésveszélyesebbé válik).
Egyébként pedig minél kiegyensúlyozatlanabb valami, annál jobb, mert nem egységesen terheled vele az ízületeket (így csökkented a sérülésveszélyt) és a való életben emiatt sokkal hasznosabb az így megszerzett erő (funkcionális erő), mert a valóságban sem szimmetrikus szokott lenni a súlyeloszlás pl.: egy emelésnél.

6 hónapja
#6793
Bojtika
Látom, Bmati nem ér rá, mondom!

A rögzített súlyok ugyanúgy nem használnak az ízületeknek, mint a saját túlsúlyod tette, ráadásul másképpen is helyezkedik el a súlypont.
Persze ebben is vannak eltérő vélemények, de a kis flakon is nagyon jó. Idővel némi cicaalom beleszórásával növelhető a súlya...:D
Nem kell mindjárt pénzt kiadni. Én nem bolti polifoam-ra fekszem, ha a padlóra megyek, hanem hullámkarton dobozok lapjára hajtogatott rétegére. Két-két réteget erősítettem össze, vékony zsineggel kicsit össze is varrtam, de ragasztószalaggal is összefogtam a szélein. A két dupla darabot egymásra tettem, úgy ragasztottam át, így félbe hajtható lett, és elfér az ágyam és a fal között...

6 hónapja
#6792
devia
reply to bmati's post #6791
mert...?

6 hónapja
#6791
bmati
reply to devia's post #6790
A csuklóra és bokára erősíthető súlyokat nem szoktam javasolni.

6 hónapja
#6790
devia
reply to bmati's post #6789
Én is pont így gondoltam ki tegnap:)
A 4 mérföldes Leslie"séta" után riszáltam Tiffanyval 13 percet, aztán alacsony asztalkára elkezdtem "fekvőtámaszkodni", hát vagy tízet bírtam, majd ma többet... remélem:)

Köszönöm tanácsodat.

Még arra is gondoltam, hogy veszek csuklóra erősíthető súlyzókat, és azzal fogok Leslire tornázni, mivel abban is vannak karemelgetések, nyújtások, vagy fél literes flakonokat fogok a kezembe.

6 hónapja
#6789
bmati
reply to devia's post #6777
Ne várj csodákat, ilyenkor már a bőr is elég rugalmatlan. Kargyakorlatokkal és sok folyadékkal valamilyen szinten lehet csökkenteni.
Könnyű súlyzók mehetnek, de túl sokat nem érnek, viszont jobb, mint a semmi (bicepszre pl.: muszáj lesz, mert húzódzkodni nem feltétlenül most kellene elkezdeni, bicepszre pedig csak úgy tudsz dolgozni, ha valamit karból húzol). A nagyobb súlyzókat ilyenkor már nem ajánlom az ízületek miatt, inkább valami saját testsúlyos. Könnyített tolódzkodások (pl.: guggolás alsó pozíciójából úgy felállni, hogy közben karból nyomod magad két széken), könnyített fekvőtámaszok (pl.: térden végezve vagy térden végezve, de a karok széken, stb.). Valamilyen szinten mindenképpen érdemes mozgatni a karod, hogy a kar izmai feszesek maradjanak. Persze nem árt a megfelelő fehérje és szénhidrátbevitel a sok folyadék mellett.
Ha esetleg túl könnyűek lennének a gyakorlatok, akkor keresek nehezebbet, csak szólj (túl könnyű, ha 15-20 ismétlést meg tudsz csinálni belőle).

6 hónapja
#6788
mokare2015
Köszönöm a gyors és biztató válaszokat.Majd jelentkezem! :-)

6 hónapja
#6787
Lousha
reply to mokare2015's post #6784
A gep szamitasai csak matekon alapulnak, szoval attol erosen elterhet a valos sebesseg felfele es lefele is. Ha jo a kereted es be is tartod, akkor 10 kilo nem hiszem, hogy egy evbe fog telni. Azert szamolja ilyen lassunak, mert ulo eletmodot allitottal be, amire minimalis napi kaloriaszuksegletet szamol, ergo BMR felett maradva igen keves a kulonbseg a kozott, amit megeszel, meg a kozott, amit elhasznalsz. De ha van ket kisgyereked, akkor aligha ucsorogsz egesz nap a valosagban, feltelezem, fozol, mosol, jatszol stb. Szoval valojaban szerintem az ulo eletmodnal tobbet fogyasztasz el egy nap.
De meg ha tenyleg ilyen lassan fog is menni, legalabb egeszseges maradsz, es megtanulsz egyre egeszsegesebben etkezni, kulonben a makrok (feherje, szenhidrat, zsir) ajanlasait nem fogod tudni teljesiteni, es a keret betartasa mellett ez is fontos tud lenni.
Ha gyorsitani szeretnel a fogyason es/vagy szeretnel kicsit formasodni is, kezdj el mozogni. Azzal plusz kaloriakat egetsz el, novelheted a kulonbseget a bevitt es elhasznalt kaloriak kozt, es gyorithatod az anyagcseredet is.

Az eddigi eredmenyeiddel nem tortenik semmi, megorzodnek az adataid, de a celod mindig aznap kezdodik, amikor beallitottad.
Sulyt merni olyan gyakran, ahogy neked jol esik, de mindig ugyanakkor, ruha nelkul, ugyanazon a merlegen, lehetoleg reggel porcelanon meditalas utan. En naponta merek, hogy minel tobb adatbol lassam, ha valami valahol nem valt be (uj etkezesi szokas, uj sport stb.), masok heti egyszer. Tenyleg, ahogy jol esik. Ha naponta mersz, szamolj vele, hogy lesz olyan nap, amikor tobb vagy, mint tegnap, mert epp vizet tart vissza a szervezeted, vagy mert kisnyul. Frusztralo, de termeszetes.

6 hónapja
#6786
Gonoszka1
reply to mokare2015's post #6784
Szia! Ha átállítod a keretedet, attól az adataid nem vesznek el. Az eszközökben be tudod állítani, hogy mikortól akarod látni! Mérni magadat hetente egyszer kellene, reggel, wc után, reggeli előtt, ruhátlanul! És a cél teljesítése az embere válogatja, hogy mikorra sikerül. Az elején kicsit mindig gyorsabb, és aztán lassul be, ahogy a túlsúly egyre kevesebb. Sok sikert kívánok! Ha vannak még kérdéseid, akkor szívesen segitünk!

6 hónapja
#6785
devia
reply to feketeinci's post #6783
Hű, micsoda árak. Na ennyiért nem szenvedek:) inkább lógjon ott magának. :D Legfeljebb nem integetek...

6 hónapja
#6784
mokare2015
Sziasztok!
2015.08.09-én kezdtem el a Kalóribázissal. Erről ezelőtt nem is hallottam.Úgyhogy még nem teljes körűek az ismereteim.
74 kg kezdés. 158 cm. Ülőmunka. 2 kisiskolás gyerek.37 éves.Szülés után jöttek fel a kilók szépen. Nem sportolok. :-(
Beállítottam első körben a napi keretemet 1200 Kcal-ra mert annyit olvastam, hogy ennél kevesebb ne legyen. Aztán gyorsan le is szaladt 1,5 kg. Örültem.
Aztán olvastam a fórumot.....az 5543,5544-es hozzászólásokat.....és sok helyen azt látom, hogy a BMR alatt ne állítsunk be napi szinet. Ma fel is vettem a keretet 1550-re (1473-at adott a gép.
Így a kívánt -10kg heti 0,2 fogyással és 1 év idővel jött ki. Így elsőre sok időnek tűnik. :-( Tudom a plussz kilók sem 1 hét alatt jöttek fel.
Kérdéseim:
1. Ha ma átállítottam a napi keretemet, akkor az előző 1,5 hetet nem számolja újra?
2. Milyen gyakran érdemes mérekezni és beírni? Naponta?
3.Van akinek a gép által "kidobott " cél előtt sikerült a tervet teljesíteni?
A válaszokat előre is köszönöm.

6 hónapja
#6783
feketeinci
reply to devia's post #6782
Műtétre gondolsz? Nem tudom.

De itt például van:
http://www.arsmedica.hu/karplasztika-mutet-arak-kepek.html

6 hónapja
#6782
devia
reply to feketeinci's post #6781
Én is úgy gondolom, ezért inkább nem kínlasztom magam:D
Szerintem csak a bicska segít. Tényleg van ilyen?

Sül a süti, jut belőle:) ! Tettem még hozzá egy kis őszibarackot is, kis kalóriacsökkentőnek.


6 hónapja
#6781
feketeinci
reply to devia's post #6780
Úgy gondolom kevés lesz a fekvőtámasz a látványos eredményhez.

http://www.lifetilt.hu/blog/2014/12/edzes-anatomia-tricepsz/

A sütidre meghívatnám magam, én most alkalmatlan vagyok ilyesmire :(

6 hónapja
#6780
devia
reply to feketeinci's post #6779
Nemtom' én miféle anyagból vagyok, de régebben csináltam ilyen súlyzós gyakorlatokat, de én nem láttam változást, Biztos hogy fél év lehetett, az nem volt elég. Ssajnos ha valamit nem szívesen csinálok, nem tart sokáig.

A fekvőtámasz? na azt majd beiktatom, csak most megyek csinálok egy kis köles-túrós koch-ot::))) Ez megy noszogatás nélkül is:) Most még a sütő melege is jól tud esni:), pláne az illatok !

6 hónapja
#6779
6 hónapja
#6778
feketeinci
reply to devia's post #6776
Ez nagyon klassz!
-17 kg az nagyon jó! Gratulálok!
Tuti hogy a mozgás nagyon sokat számít :)

6 hónapja
#6777
devia
Kedves Bmati!
Lógó kar ügyben. 60 évesen várjam a csodát?
Erőteljes súlyzós gyakorlatokat nem valószínű, hogy sokáig tudnám végezni. (Hasonló hozzáállásom a Loushához)
Nem is jók a tapasztalataim régebbről. Nem láttam változást akkor sem, mikor naponta 1 kilós súlyokkal "próbálkoztam".
Viszont szívesen csinálom, csinálnám a Tiffanynál és Leslinél is található súlyzós tornákat. Azt nem tudom, hogy segít-e?, és azt sem, hogy milyen súlyokkal csináljam?

Szerinted?6 hónapja
#6776
devia
Jelentem, összementem:)
Néha-néha gyógyszertári mérlegcsodán megmérem magam, magasság, vérnyomás, zsír, ilyesmi.
160 cm voltam jóideig...
Most mikor regisztráltam ide a bázisba, 159 -et írtam, okosan gondolván, hogy már biztos nem vagyok annyi, ahogy teltek az évek... de azért meglepődtem legutóbb.
Kiléptem a papucsomból és mezítláb méritkőztem, hát már csak 157 cm vagyok. Na!

A súlyom folyamatosan csökken, 15 dk általában - hetente, az jó, és mindig leeszem a napi kalóriakeretemet, sőt múlt héten túl-túl léptem. (Somlói torta volt a szülinapi 60 gyertyásom:) , és jó nagy! :)

Most 72 kg vagyok, tudjátok februárban még 89 kg is voltam. Az epeköves cucc miatt indult meg gyorsabban a fogyás, de mostanra már beállt a heti 15 dkg.

Érdekes, hogy nem emelkedik a súlyom, ha túllépem a keretemet, pld. 1677 általában egy napi kalória keretem, de párszor megközelíti a 2000-et is.

Tornának 65 %-át eszem le, igaz az is, hogy eléggé intenzíven csinálom, lehet hogy az
több kalóriát éget ?

6 hónapja
#6775
EmokeBlanka
reply to bmati's post #6774
Köszönöm nagyon szépen! Így, már azt is tudom, hogy minek tudható be, hogy az eddigi fekvőtámasz ismétlési számomat miért is nem tudom mostanság teljesíteni :/ (Igaz, sejtettem, hogy az elmúlt hónap lazasága visszaüt.) Egyébként már van egy év a hátam mögött s már rég bontott edzéseim vannak, időközben (jó diák módjára) változtatok rajta. Köszönöm mégegyszer az infókat! :)

6 hónapja
#6774
bmati
reply to EmokeBlanka's post #6765
A tömegelés/szálkásítás a testépítők világa. Ők (a hivatásosak) elvileg értenek hozzá, hogy hogyan kellene végezni. Az átlagembernek is könnyebb, hogyha csak egy dologra koncentrál egyszerre és a szervezetnek is könnyebb így, továbbá gyors módszer is. A szilárd izom és a pumpált izom közötti különbséget akkor fogod észre venni, ha napokig nem iszol eleget, illetve akkor látványos még, hogyha leállsz az edzésekkel pár hétre, hogy mi maradt meg. Egyébként pedig az izomrostok "puhaságán" lehet észrevenni, mert másképpen kemény egy pumpált és egy kemény izom.
Ha keményen súlyzózni fogsz, akkor max. rövid HIIT-ek mehetnek (bemelegítéssel és nyújtással együtt max. 25-30 perc), abból is heti 2 elég. Közepesen alacsony intenzitású aerob mehet a pihenőnapokon, de akkor nincs HIIT. Heti 1 kötelező pihenőnapod legyen, amikor semmit sem csinálsz.
Ha saját testsúlyos gyakorlatokat is csinálsz, akkor észre fogod venni, hogy zsírosodsz vagy izmosodsz, mert a gyakorlatok nehezebbek lesznek, amikor zsírt szedsz magadra. Egyébként pedig ezért kell bőrredős testzsírmérést végezni 2-3 havonta (lehetőleg a 7 pontosat), emellett észre fogod venni, hogyha megnyomogatod az izmaidat, akkor ha zsírosodsz lesz felette egy kis puhaság. :)
Még annyit, hogyha most akarsz ráállni a termes súlyzós edzésre, akkor 4-8 hétig csak teljes testes edzéseket végezz és ne emeld az intenzitást ezen időszak alatt, végig ugyanazokkal a súlyokkal dolgozz, hogy megtanuld megfeszíteni az izmokat és megfelelően lélegezni gyakorlat közben. Heti 3 teljes testes nap legyen 1-2 nap pihenővel. Ezen időszak alatt ne HIIT-ezz!

6 hónapja
#6773
Bojtika
reply to EmokeBlanka's post #6772
Semmi baj.

Ennél sokkal jobban utálom, ha azt mondják, ezt vagy azt felejtsem el. :D
Úgy érzem, ennyire nem kell belém avatkozni, el tudom dönteni, mit felejtek és mit jegyzek meg! :D A lányom először meglepődött, aztán belegondolt és azt mondta, igazam van. :D

6 hónapja
#6772
EmokeBlanka
reply to Bojtika's post #6771
Oké, nem kell ám annyira szívre venni :) Csak egy tipp volt.

6 hónapja
#6771
Bojtika
reply to EmokeBlanka's post #6770
Alkalomadtán megnézem, köszi.

Nálam a "kötelező" nem jó ajánlás... :D Másnak sem, azt hiszem. Te szereted, ha ezzel varrnak rád valamit?

6 hónapja
#6770
EmokeBlanka
reply to Bojtika's post #6769
Nem kell, viszont a Brian élete c. film egy kötelező darab :) Van magyar szinkron is ;)

6 hónapja
#6769
Bojtika
Jópofa, de csak ezért már nem tanulok meg angolul. :D

6 hónapja
#6768
teper
Ez az egyik kedvenc dalom!

6 hónapja
#6767
EmokeBlanka
reply to feketeinci's post #6766
Szia!
Nagyon szépen köszönöm a tippeket/tanácsokat! Átrágom a honlapot, a maga sajátos stílusával :) Edzésterv és napló is van, egészen lelkiismeretesen minden edzésemet leírom, mit-mennyit-mennyivel-mennyi idő-mennyi kalória, a tükröket is szeretem, sőt olyan gyakorlatoknál, ahol még nincs meg az izom-agy kapcsolat, kimondottan hasznos, ezt tudom. Guggolás, merevlábas felhúzás, tricepsz, na ezeknél kell az a tükör rendesen, mert könnyen elbénázom.
Nem "öreg", tapasztalt! ;) Always look on the bright side of life :)

6 hónapja
#6766
feketeinci
reply to EmokeBlanka's post #6765
Még egy kis segítség az átlagember edzéstervének felépítéséhez a következő:

http://www.lifetilt.hu/blog/2015/03/edzes-anatomia-vall-izom/

Több izomcsoportra is találsz megoldásokat ha kutakodsz.
Fontos lehet a tükör! A termekben nem a design miatt van a tükör, hanem hogy lásd magad gyakorlat közben!
Látod hogy megfelelő-e a tartásod, előbb-utóbb azt is, hogy a megfelelő izom mozdul-e gyakorlat közben, vagy egy rossz fogással másik izom mozdul, mint szeretnéd.
Az sem mindegy, hogy kézi súlyzó, rúd vagy gép! Vannak olyan gyakorlatok, amik a csukló elfordításával egészen más izmot mozgatnak.

Először készíts egy tervet. Mivel váltani szeretnéd az edzést, 3 tervet is készítened kell, rövidítve felírod A,B és C nap gyakorlatait és az ismétlés számot, írd mellé a súlyzót is, hogy ne ezen gondolkodj majd közben. Ezeket ismételd 4-6 hétig attól függően hogy milyen könnyen megy már a kivitelezés. Ha könnyen, akkor mielőbb váltani kell. Ha nehezen akkor addig csináld amíg könnyen nem megy, de 6 hét után legyen már új terved, ami már másik izmot mozgat, van belőlük elég, sosem fogynak el.

A bemelegítés nagyon fontos, sose hagyd ki.

Egyszerű gyakorlatoktól haladunk a bonyolultabbakig, és bizony időigényes, de a tükör közben mindent elárul. (meg a ruháid is)

Ezt én így tanultam meg az edzések során. Ha valami nem igaz abból amit írtam, kérlek javítsatok ki, mert ez csak az én tapasztalatom, és bizony ez ősidőkre tekint vissza. Hol volt még akkor internet hogy megnézzem mit ajánlanak! (egy biológia könyv anatómia oldala volt az indulás, jesszus de öreg vagyok)

De az egész itt kezdődik:)
http://www.lifetilt.hu/blog/2014/10/edzes-anatomia/
(a stílusa olyan amilyen.....modern:) )

6 hónapja
#6765
EmokeBlanka
reply to bmati's post #6761
Köszönöm! A Lányoknak is, Neked is!

Igen, teljesen kimerítő a válasz, feldolgozás és értelmezés folyamatban :)

Csak még azt nem tudom, hogy egy magamfajta átlagember (átlagosan tájékozatlan e téren) mégis miből jön rá, hogy az "kamu izom" vagy szilárdizom? Meg ez a tömegelés, szálkásítás ciklizálása, ez nem inkább a testépítők világa? Vagyis, ha mondjuk elértem a kívánt súlyt, átállok súlytartóra a keretemnél, többnyire leeszem a sporttal égetett kalóriát is, erősítő edzések is vannak rendesen, köztes napokon meg aerob vagy hiit, heti 1-2 akár 3 pihenőnap, akkor ez hosszútávon nem kifizetődő, nem maradnak meg azok a formák, izmok vagy minek nevezzem? :) Meg egyáltalán tömegelésnél, honnan tudom, hogy zsirosodom vagy izmosodom? :)

6 hónapja
#6764
6 hónapja
#6763
Bojtika
reply to feketeinci's post #6762
Semmi baj! :D

Kipróbálom, mennyit tudok fellépegetni a téglámra. Már két éve behoztam, de nem használom, nem jó hozzá a szuszogóm valahogy.
Van padom is, azon néha elfekszem a súlyzós flakonokkal. :D

Aztán a kettőt már csak kombinálni kell. :D

6 hónapja
#6762
feketeinci
reply to Bojtika's post #6760
Akkor ezt jól félreértettem :) Bocs :)

6 hónapja
#6761
bmati
reply to EmokeBlanka's post #6753
Szia!
1) Ne hasazz kétszer, felesleges...
Továbbá én inkább így csinálnám:
A: hát-bicepsz-alkar, B: comb-vádli-derék C: mell-tricepsz-váll.
2) Köredzésként is jó, ha állóképességet akarsz. Ha erőt, akkor pár hetente csinálj egy köredzéses hetet, hogy változatos legyen, egyébként pedig mehet az edzés közel bukásig (teljesen bukásig havi 1-szer érdemes elmenni, de óvatosan). Köredzésnél tabata jelleggel csináld és ne számolj ismétlést, csak csináld a gyakorlatokat (pl.: az első körben mondjuk 2 sorozat hát gyakorlat, aztán 2 sorozat bicepsz, majd megint ugyanazzal a gyakorlattal ugyanezek, aztán 2. körben a következő gyakorlat, 3. körben pedig egy 3. gyakorlattal 2 sorozat hát, 2 sorozat alkar, 2 sorozat hát, 2 sorozat alkar).
3) Minimálisan csökkenti, egyébként nem bűn meghagyni 3 gyakorlatot sem, csak férjen bele az időbe (45-60 perc).
4) Másnapra ne hagyj, mert másnap regenerálódni kell vagy teljesen más izomcsoportokra dolgozni. A nagy izomcsoportokat külön nap is dolgoztathatod, így 6 edzésed lesz, csak annyi, hogy 1 nagy izomcsoport mellé egy kis izomcsoportot is be kell illeszteni (ebben az esetben kevesebb lesz a pihenőidőd, ami nem biztos, hogy jó, mert hamar túledzheted magad).
5) Gépeket nem szoktam ajánlani, a gyakorlatokat úgy válaszd ki, hogy szabad pályásak legyenek. Nem érdemes minden héten variálni (amiből bírsz és van megfelelő terhelés, akkor egykezes súly, egyébként kétkezes, bár vannak olyan gyakorlatok /pl.: elemelés, guggolás), aminél alap a kétkezes súlyzó. Fekve nyomni érdemes kétkezessel, de akkor a másik gyakorlat legyen tárogatás. Ha egykezessel nyomsz fekve, akkor lehet fekvőtámasz csinálni (akár súllyal is).
6) Elvileg minél izmosabb vagy, annál több kalóriát égetsz. Viszont ugyanolyan súllyal bőven eltérő szokott lenni az izomtömeg, így a BMR is kicsit más. Tudtommal még nincs erre semmilyen képlet, de nem is kell sokat agyalni rajta. Fogyás mellett csak a kezdőknél van izmosodás, de azt is úgy kell érteni, hogy nem a szilárd izom nő, hanem több tápanyag és víz kerül bele, így lesz nehezebb (és nagyobb a térfogata, viszont az izomrostok tömege és mennyisége nem változik, azt tisztán csak tömegnövelésnél lehet változtatni). Van egy pont, ahol már nem lehet több az izomtömeged, amit valahogyan a BMR-nél is figyelembe vettek valahogyan (pl.: egy 70 kg-os nőn, nem lehet 65 kg izom).
7) A tejet elsősorban a tejcukor miatt nem szokták szeretni, illetve azért, mert elég rosszul szívódik fel és sokan allergiásak az összetevők valamelyikére vagy olyan étrendet követnek, amelyben nem megengedett (pl.: vega). Testépítők körökben semelyik tejet sem szokták ajánlani (én pedig úgy vagyok vele, hogyha csak kevés fehérje hiányzik, akkor belefér). Egyébként meg ott a fehérjepor (lassú felszívódású étkezés kiváltására és/vagy lefekvés előtt, gyors felszívódású edzés után).
Ha majd tömegelni akarsz, akkor majd óvatos állítsd be a hízást (0,2-0,3 kg/hét). Ettől többet felesleges, mert úgyis be fogsz tőle zsírosodni. A szénhidrát bevitellel kellesz játszani 3-6 g/ttkg szénhidrát között lesz valahol a jó út, de ezt majd Neked kell kikísérletezgetni, hogy mekkora mennyiségen mennyire zsírosodsz és mennyire növekszik a súlyod.
Remélem kimerítő válaszokat adtam, de ha még van kérdés, akkor jöhet. :D

6 hónapja
#6760
Bojtika
reply to feketeinci's post #6759
Inci, nem az izmok elkülöntésére gondoltam, hanem az edzésnapok felosztására aszerint, ahogy Emőkeblanka kérdezte (7453)

"1.A következő felosztás jó-e: 1 nap: váll-hát-has; 2 nap: alsótest; 3 nap: mell-bicepsz-tricepsz-has?"

Érdekes ez a popó-varázslat, kipróbálom! (Nekem régen a Jane Fonda láb-és fenék gyakorlataival lett csudás, most meg fölötte és alatta makacs háj van...)

A melltartó-méretem nekem is nőtt. Pedig a lefogyott állapotban olyan hercig blúzokat vettem! Egyik sem ér össze rajtam, pedig a visszahízás nincs ennyi, és amúgy is inkább a hasamon van.

6 hónapja
#6759
feketeinci
reply to Bojtika's post #6754
Nagyon könnyen lehet ezeket az izmokat külön edzeni.
Súlyzós edzésnél teljesen más gyakorlatok vannak a vállra, mások a bicepszre, és megint más a tricepszre.
Az alsótest gyakorlatai is nagyon eltérőek attól függően hogy mit szeretnénk erősíteni. Erősíteni, és nem fogyasztani!
De ezeken kívül még annyi gyakorlat van!

Életem legnagyobb élménye ezekkel kapcsolatban az volt, amikor egy edzés sorozat után (kb 1,5 hónap) a dobogóra fellépés egyre nehezített (súlyzóval) változata olyan kerek popsit varázsolt nekem, amit soha nem tapasztaltam :)
A mell izom edzése is meglepett. Bár sosem panaszkodtam (sőt) a méreteimre, de az eredmény látványos volt :)

6 hónapja
#6758
Bojtika
reply to sinnesro's post #6756
Nagy ritkán, ha tejbezabot szeretnék enni, azt simán megoldom tehéntejjel. Semmi másba nem teszek tejet egyébként, néha valami tejes habarást egy-egy ételbe, így hirtelen nem is tudom.


6 hónapja
#6757
Bojtika
reply to EmokeBlanka's post #6755
Oké, lehet úgy tagolni, hogy felsőtest (váll, karok, hát)
Törzs vagy teljes test (hát,has, akár még a fenék is belefér)
Láb, alsó testfél, ebbe megint belefér a fenék. De a has meg kevésbé.

Ezt a tagolást használja a FitnessBlenders is.
A gyakorlás pedig nem lesz egyhangú. Ami szontén nem hátrány, mert profi testépítők azért még nem vagyunk, hogy centire ugyanazt végezzük heteken át.

Ez lehet három nap. És akkor szépen be lehet a hetet táblázni, két ilyen kör és egy pihenőnap.

6 hónapja
#6756
sinnesro
reply to EmokeBlanka's post #6753
"A tejet vmiért sosem részesitik előnyben, de mi a helyzet az alternativ tejekkel: rizs, zab, mandula? Ezekkel milyen viszonyban kell lenni? :)"

Mivel ezeknek semmi közük a tejhez, aki szereti, használja. Amennyire belefér a napi adagba.
Gabona, mag, azok jók.

6 hónapja
#6755
EmokeBlanka
reply to Bojtika's post #6754
Simán :) Mármint, tudom, hogy vannak gyakorlatok melyeknél bekapcsolodik a váll is, de ettől eltekintve, a hátas napon külön edzek rá, oldalemelés/vállból nyomás/előre emelés, Ebből 2 gyakorlat.

A has nálam külön kaszt, elég rendszertelenül végzem, van, hogy minden erősitő edzésen van has is, van hogy csak a köztes napokon. Viszont, alapjáraton, ha komolyan veszem az alsótestes napot, akkor már nagyon nincs energiám a hasra.

6 hónapja
#6754
Bojtika
Bocs, hogy belekotty: a váll edzését és a bicepsz-tricepszet hogy veszed külön?

És az alsótestet a hastól?

6 hónapja
#6753
EmokeBlanka
reply to bmati's post #6748
Szia!
Akkor itt jönnek a kérdések, többnyire edzéssel kapcsolatosak:

1.A következő felosztás jó-e: 1 nap: váll-hát-has; 2 nap: alsótest; 3 nap: mell-bicepsz-tricepsz-has?

2.Amennyiben mindezt köredzés formájában csinálom az jó-e? Alapvetően a szinten tartás és esetleg zsír-izom arányának a módosítása a cél. A kör edzést úgy kell elképzelni, hogy egy edzés során izomcsoportonként 2 gyakorlat, 4 sorozattal, illetve mindegyik sorozat végén van egy amolyan 45 mp-s intenzív akármi (az akármi lehet ellipszisezés magas ellenálláson/gyors magas-térdemeléses helybenszaladás/guggolásból kézfelemelős step pad átugrás/hegymászó gyakorlat stb.). Azaz 1 sorozat kb 4 gyakorlatból áll + a 45 mp-s akármi és utána szünet. Az alsótestes napnál több mint 2 gyakorlat van.

3.Ha pl. eddig egy izomcsoportra 3 gyakorlatom volt és ennél a tervnél csak kettő, akkor az mennyire csökkenti a fejlődést? Konkrétan a vállról van szó.

4.Mi van, ha pl. tovább bontom, azaz az izomcsoportonként 2 gyakorlatot nem egyazon nap csinálom meg, hanem másik nap. Így gyakorlatilag 6 erősítő edzésem lenne egy héten. (Ez csak hipotetikus, és egy kényszerből abbahagyott edzésem során fogalmazódott meg bennem.)

5.Az jó/hatékony, ha pl. egy gyakorlatot egyik héten kézisúlyzókkal végzem, másik héten rúddal, utána meg pl. gépnél? Illetve, az "normális", hogy kézisúlyzó esetében kisebb nehezékkel tudok dolgozni mint a rúdnál? (pl. fekvenyomás rúddal megy 19-20kg, kézisúlyzóknál 15 kg)

6.Napi keret, súlytartás: ha az ember fogy, csökken az alapjárat kalóriája és a napi kerete egyre közelebb kerül hozzá, ahogy közeledik a célhoz és át akar állni súlytartóra. Viszont, nem az van, hogy ha pl. izmosodik az ember, akkor több kalóriát is éget, azaz az izmok fenntartásához már nem elégséges a régi alapjárat kalória? Ezzel ugye nem számol a rendszer, merthogy ő automatikusan azt számolja, hogy fogytunk, de ha izmot is összeszedtünk, akkor ott már több, nem? Vagy ez hogy is van?

7. A tejet vmiért sosem részesitik előnyben, de mi a helyzet az alternativ tejekkel: rizs, zab, mandula? Ezekkel milyen viszonyban kell lenni? :)

Köszi! :)

6 hónapja
#6752
bmati
reply to Potik4's post #6750
Az életmódváltást véghez kell vinni és nem lesz ilyen visszacsúszós gond. :)
Egyébként én emlékszem Rád. :D

6 hónapja
#6751
Lousha
reply to Potik4's post #6750
En minden nap merek, mert en igy erzem realisnak. Tudom, hogy nemi fel-le ingadozas mindig benne van a pakliban, szoval nem tulajdonitok normal esetben tul sok jelentoseget neki, ma speciel meltatlankodtam, amig ra nem jottem, mi van :) Az utobbi idok tapasztalatara epitve valoszinu, hogy holnapra megint ott leszek, ahol voltam, de ha mar egyszer lejjebb ment, kb. egy het alatt visszatalal ide. Aztan majd megint nem tortenik semmi egy ideig...

Az indulo sulyodhoz kepest a jelenlegi is szep eredmeny. A szamolas abbahagyasa sajnos ilyen, konnyu visszacsuszni a rossz szokasokba. A jo hir, hogy ha egyszer ment, most is menni fog :)

6 hónapja
#6750
Potik4
reply to Lousha's post #6749
Akkor van fény az alagút végén..két napig örömködtem a - 0.5 kg- nak, ma reggelre lett + 0.7..Mindig megfogadom, hogy nem mérem magam pár napig, de nem bírom ki.

Én egyébként 45 éves nő vagyok, 158 cm/ 66 kg jelenleg.Régóta bázisolok,kb 2 éve,kisebb-nagyobb kihagyásokkal, de ritkán írok a fórumon, csak olvasok.Szóval lényegében ismeretlennek számítok.

Annak idején majd' 80 kilóval kezdtem, tavaly ilyenkor 59 voltam, de hosszú hónapokig visszaestem a lusta, trehány életmódomhoz. Most újra belelendültem, célom a tavalyi súlyom.


6 hónapja
#6749
Lousha
Hehe... Annyira megszoktam, hogy meg sem moccan a súlyom mostanság, hogy amikor meglattam a mérlegen a .5 helyett a .9-et, rögtön nekialltam karomkodni, beletelt pár masodpercbe, hogy leessen, hogy ez kevesebb ám, nem tobb... :)

6 hónapja
#6748
bmati
reply to EmokeBlanka's post #6739
Szia!
Ide írhatod (egyben is), mert lehet nem fogom tudni a szokásos topicokat végigolvasni. :P
Aztán, amikor lesz időm, akkor válaszolok. :)

6 hónapja
#6747
Bojtika
Tudom, de az eufória...:D

Maradjunk abban, hogy tömegre vetítve, ennyivel lettünk önzetlenebbek a biomassza eloszlását illetően.
Nem tartottuk tovább magunkban, átadtuk a természetes körforgásnak, én legalább is optimistán így remélem. :D

6 hónapja
#6746
teper
Tömege. Az anyagmegmaradás törvénye szerint az nem veszett el csak átalakult, pláne ha ez egy kémiai folyamat eredménye volt. Tehát a végtermék össztömege megegyezik a kiinduló érték össztömegével, csak valahol máshol, másformában, de azért az nem veszett el. Legfeljebb azt mondhatjuk, hogy itt a bázison emberek sokasága lett könnyebb, (a Föld az nem). De azért ez is szép eredmény, jók vagyunk.

6 hónapja
#6745
Bojtika
reply to feketeinci's post #6744
Az összfogyás elég sok tényezőből adódik össze. De ha jól emlékszem, amikor én kezdtem, még elég alacsony volt ez a szám.

De abba belegondolni, hogy a Föld össz-súlya csökkent félmillió kilóval, az szédítő, nem?

Ebben még a néhány kilós fogyások is benne vannak, persze a taglétszám nagysága is, sok hősiesség és verejték és akarat...


6 hónapja
#6744
feketeinci
reply to Bojtika's post #6742
Asszem a rádióban hallottam pár hónapja, hogy van egy társaság (elfelejtettem kik azok) akik kitűztek valami célt maguknak....hogy minél több leadott kilót teljesítsenek.
Kötődik is valamihez....de azt is elfelejtettem, és hiába keresem a neten nem ugrik be a megfelelő kereső szó.

Arra emlékszem, hogy a mi összfogyásunk sokkal több, mint az ő céljuk.

6 hónapja
#6743
Gonoszka1
reply to Bojtika's post #6742
Igen, emlékszem Bojtika! Egyre többen jönnek, és számolják a kalóriát!

6 hónapja
#6742
Bojtika
Bmati, alig mertem hinni a szememnek, hogy látom a neved!
Örülök, ha jössz!

Közben, talán nem is láttátok a Főoldalon... A Bázis tagjainak összes fogyása meghaladta az 500 ezer kilót!
Emlékeztek még Admin 'rajzára" a 100 ezernél? Én napokig nézegettem, nagyon büszke voltam!

6 hónapja
#6741
Gonoszka1
reply to bmati's post #6738
Szia! Már jó régen nem voltál! Örülök, ha újra köztünk leszel!

6 hónapja
#6740
feketeinci
reply to bmati's post #6738
Szia!
De jó lesz ha benézel néha!
Nagyon hiányzol :)

6 hónapja
#6739
EmokeBlanka
reply to bmati's post #6738
Sziijjaa! De jó újra látni, hiányoztál ;) Most csak a "viszontolvasás" örömének adok hangot, majd jövök egy kisebb csokor kérdéssel is :)

6 hónapja
#6738
bmati
Sziasztok!
Benézek már, hogy hogy állnak a dolgok és adok némi életjelet magamról... :)
Látom sokan léptek a fogyás ösvényére és még a "kemény mag" megvan, ennek nagyon örülök. :)
Elég sok az utóbbi időben a dolgom, volt mit egyenesbe hozni, de úgy néz ki, hogy be fogok tudni most már nézegetni hetente pár alkalommal, igyekszem majd megint besegíteni.
Én újra tömegelek, az edzések továbbra is mennek ezerrel, bár a futást kényszerből hanyagolnom kellett, de ez a nagy meleg után változni fog.
Sok sikert a fogyni vágyóknak! :)

6 hónapja
#6737
Bojtika
reply to devia's post #6735
Nagyon helyes! :D Csak hajrá! :D

6 hónapja
#6736
Bojtika
reply to Lousha's post #6732
Lousha, nekem mindig rövid volt a körmöm. Ha próbálnám kicsit formásra növeszteni, biztosan letörik.
Eleinte zongorázni tanultam, de később az asztalosműhelyben sem volt alkalmas a pöpec köröm. :D
Fekvőből egy sem megy teljesen, csak félig, de mondani attól még lehet, ha valakin észreveszem, hogy a natúr körmömet ósdinak tartaná... :D

6 hónapja
#6735
devia
reply to Bojtika's post #6731
Hát nem semmi , most nézem, ...de az alábbiakat már "véghezvittem":)

https://www.youtube.com/watch?v=iaLm_UTF9aA

https://www.youtube.com/watch?v=Wq-VeGdQptQ

6 hónapja
#6734
Lousha
reply to Gonoszka1's post #6733
Humort muszáj találni, még ha sokszor csak fogcsikorgatva megy is :)

6 hónapja
#6733
Gonoszka1
reply to Lousha's post #6732
Látom, hogy megbékéltél, s párod a segitségedre sietett, így már nyűheted a pulzusmérőddel a mérnivalókat! Szerencsére Te is olyan vagy, hogy meglátod a humort a bajok mögött Örülök, hogy sikerült a végén kipróbálnod, és kívánom, hogy még sokáig nyűhessed! És Bojtikának igaza van, ilyenkor egy hosszú, cifra káromkodás könnyít a lelken (legalább azon, ha már így összejönnek a dolgok)!

6 hónapja
#6732
Lousha
Köszi az együttérzést :) Igen, káromkodtam. Hosszan. Az eladó tuti hogy még holnap este is csuklani fog sok-sok felmenőjével együtt.

Na de az a helyzet, hogy egy elektronikai csúcszsenivel élek, aki nehezen viseli a legörbülő szájszéleimet vadul szeretés okán, úgyhogy azonnal forrasztópákát ragadott, és összeházasította a pulzusmérőt egy régi e-cigi akkujával. Még így is akadjon meg a csirkecsont az eladó torkán, aki döglött cuccot adott el, de legalább felvidultam, hogy játszhatok az új játékommal. Gyorsan meg is tiportam kicsit a steppert, mindjárt kielemzem a kézrátételes óra meg emez által szolgáltatott eredmények különbségét :)

Bojtika, én semmilyen fekvőtámaszt nem végzek, még pénzért sem :) A körmeim amúgy soha semmilyen tevékenységben nem akadályoznak, kb. 20 éve hosszúnak hordom őket, mondhatni így tanultam meg élni :) Amikor ilyen csutkák, akkor látszik is, hogy még az ujjvégeimen a bőr is alkalmazkodott hozzájuk, kis csatornák vannak mélyen bevágódva, ahol köröm széle szokott lenni.

Devia, mindig örülök, ha mosolyt fakaszthatok :) Bár jobban szeretem, ha nem azzal fakasztok, hogy engem meg szétvet az ideg... Amúgy az elromlással még valahogy csak megbékélnék, de az eleve nem működés az már sok.

6 hónapja
#6731
Bojtika
Devia, ezt a Tiffany-videót megtaláltad már?

www.youtube.com/watch?v=0Yn-qdODHlM

6 hónapja
#6730
Bojtika
reply to Lousha's post #6728
Lousha!!! Káromkodtál már ma este egy kacskaringósat?

Az Isten sem akarja, hogy megtudd, mennyi a pulzusod. (Most nyilván nem alacsony...)

A mai napnak már lőttek, igyál valami jófélét!

És arra gondolj, a körmöd a jelenlegi állapotában sokkal alkalmasabb az ököl-fekvőtámaszra. :D (És máris nő, érzed ugye?)

6 hónapja
#6729
devia
reply to Lousha's post #6728
Hát én nagyon felvidultam:)
Na nem a bosszúságaidtól, (nem vagyok olyan gonosz,:) ) de nagyon jól adtad le . !!!
Ugye már neked is jobb a kedved?
Murphy tv. ami el tud romlani, az el is romlik... ez van.

6 hónapja
#6728
Lousha
Akkor most elpanaszolom itt, mert itt lesz, aki megérti a mély bánatomat.
Szörnyű csapások értek a héten, például le kellett vágni tövig a szépséges méteres sikítóan rózsaszín körmeimet, amitől máris úgy érzem magam, mintha nem lennének ujjaim. Ennek ellenére kitartottam, nem omlottam össze. Aztán a nyomorult pulzusmérő órám is egyre inkább szórakozott, húsz perc után már folyton besztrájkolt, nem és nem mért. Írja a használati utasítás, hogy kerüljük, hogy izzadtsággal érintkezzen. Hát a jó büdös életbe, egy sportolás közben viselendő terméknél ezt mégis hogy?! Műanyag az egész, szoros közelségben az ember bőrével. Mégis mire számítunk, hogy itt nem lesz izzadtság? Sikerült is már falhoz vágnom mérgemben, de ez sem segített. Lusta vagyok, mint az állat, minden morzsányi motiváció kell, hogy mozogjak, ez a vacak meg nonstop szabotál...
Rendeltem viszont egy alkarpántot, ami folyamatosan méri a pulzust, nem csak ha nekinyomod az ujjadat. Majd ez megoldja. De csak olyan lehetőség volt, hogy egy hét, mire ideér. Szerencsére a lustaság mellé állati türelmetlen is vagyok, szóval a hároméves egy hete toporzékolt a lelkem titkos zugában, hogy "érjen már ide most, most, MOOOST!". Na, ma ideért. Hat órája töltőn, kettő alatt kellett volna feltöltenie. (Ezt is baromi türelmesen viseltem...) Leveszem, nyomkodom, meg sem pöccen. Megmérte a párom, az akku mélymerült, magyarul halott.
És akkor most ne mondjam, hogy a ********************************************?

Ehh.
Elnézést, ha az amúgy cseppet sem közérdekű közleménnyel zavart keltettem bárki estéjében, de jobb ötletnek tűnt leírni, mint lebiggyedő szájjal elpityeredni a frusztrációtól.

6 hónapja
#6727
devia
reply to Bojtika's post #6726
Letöltötte nekem is a fiam a Leslie 3 -4 - 5 mérföldeset.
Lehet, hogy jó lenne a Tiffanyból is egy párat, mert ha a youtube-ról indítom, néha szaggat.
Hát jó ez a Tiffany még karra is, ahol a törölközővel hajolgat, hát az nagyon megizzasztott.

6 hónapja
#6726
Bojtika
reply to devia's post #6725
No, hát akkor örülök! Tiffany tud ám keményebbeket is. :D Idővel majd fog menni az is. Én már kiírtam magamnak lemezre. Van, aminek a lépései túl gyorsak nekem, nem tudom követni. :D

Leslie először az amerikai egészségvédelmi szervezet tévéadásain át gyalogolt, a szív egészsége-sorozatban, ennyit még ki tudtam bogozni a feliratokból.
Néha vannak jogviták, és eltűnnek a youtube-ról a videók, de egy idő után újra feltűnnek megint, csak már feliratok vannak a háttérben...

6 hónapja
#6725
devia
Bojtika!
Nem vagyok én "rozogácska",(60 év még csak !!) csak kövér, és nem bírom magam, illetve nem bírtam.
Most már lassan 16 kiló mínusz után egyre jobb. A Tatarek nem jön be nekem.

A Tiffany viszont megtette hatását, nem is emlékszem, mikor éreztem a csípőmben, meg a hátsó combrészemen ilyen izomlázat. Erre ma "lementem" a 4 mérföldes
Leslie-t, az nagyon jót tett neki:) Utána azért még egy 7 perceset riszáltam:) , nehogy má'

Lousha !Nagyon aranyos vagy. Látom én, hogy hogyan kell helyesen végezni a gyakorlatokat, behúzott has, térd rogyasztás, térdemelés, de biztos mondhat jókat, hogy milyen időközönként tornázzunk , mennyire jó zsírégető...

6 hónapja
#6724
VegAgi
Bojtika: a macskánk olyan, hogy folyton jön utánam, a kertben, udvaron is,( jó, ott van hogy 5 méteres körön belül marad ... )ha meg leülök valahová befészkeli magát az ölembe, vagy a lábamhoz hever ... :-) és persze a hálószobában szeretne este aludni, pedig mindig kirakjuk az udvarra, de azért próbálkozik.

6 hónapja
#6723
Niki33
Na. Túléltem a lagzit. :)) Azért befigyelt időnként egy-egy süti, de nem baj, újult erővel folytathatom a fogyót:) Párolt zöldséggel, és csirkemellel az élen:P

6 hónapja
#6722
Bojtika
reply to VegAgi's post #6720
:D Nyújtani tényleg nem dinamikus mozgással szoktunk. (Nekem is vannak macskáim, eleinte tényleg jöttek megnézni, mi van velem, hogy a padlón vagyok, de már megszokták.)


6 hónapja
#6721
VegAgi
Krumpli: Max 200 g ot eszem belőle, de inkább felét, plusz mondjuk brokkolit mellé, nagyon szeretem a brokkolit. :-) Nyam ...
Ma pizzát csinálok ebédre - közkívánatra - de az én reszemen tuti hogy brokkoli lesz. :-)

6 hónapja
#6720
VegAgi
Tatarek Rezsőt en is ismerem.
Nem, kétségtelen, amikor a hát nyújtós tornamat végzem, és jobbára csak ezt szoktam nem vagyok túl intenzív.

6 hónapja
#6719
Bojtika
reply to devia's post #6716
A rázós nyújtósat hívjuk riszálósnak úgy családiasan... :D

6 hónapja
#6718
Bojtika
reply to devia's post #6716
Azt biztosan mondja, és szokta mutatni is, hogy a feneked és a hasad behúzva kell tartani, feszesen. :D

Nem mondom, remek kondiban vagy! Én az 5 mérföldet nem bírom megcsinálni, a 3 szokott sikerülni.

Pedig az elején azt hittem a beszámolód alapján hogy "rozogácska" vagy, és nem mertem javasolni Tatareket. Ő az, aki kidolgozta az IronBoxot.
Van honlapja, Formabontók címen 10 darab, egyenként 10 perces edzéssel, amelyek egymás után is végezhetők, és van egy közel 1 órás is.
A youtube-n találsz Fittaréna felvételeket is tőle, hozok egyet mutatóba, és egy bemutatót:

http://fittarena.hu/tatarek-rezso-ironbox-military/

https://www.youtube.com/watch?v=ltrW9nKhosA

6 hónapja
#6717
Lousha
reply to devia's post #6716
Nemtom', mert én ilyen tornázós dolgokat nem csinálok :) De ha lesz időm, legalábbis belenézek, és adok valami összefoglalót.

6 hónapja
#6716
devia
reply to Bojtika's post #6715
Igen, 3x , rázós, nyújtós, körzés. Aztán még Leslire:) Formában voltam ma.

A Lesliet azt minden nap lenyomom, a 4 mérföldes a kedvenc, de néha az 5.

Majd egyszer hátha Lousha megírja, milyen tanácsokat ad egy órán keresztül Leslie:)

6 hónapja
#6715
Bojtika
Szívesen!

Úgy érted, hogy többet végeztél egymás után, összesen 30 percben? Ügyes vagy!

6 hónapja
#6714
devia
Bojtika!
Kipróbáltam a Tiffany edzést, 30 percet megcsináltam, biztos fogom szeretni.
Köszi, hogy ajánlottad.

6 hónapja
#6713
6 hónapja
#6712
Lousha
Egyetértek Bojtikával meg feketeincivel, a krumpli igazából kifejezetten diétás étel, csak az él a fejekben, hogy hizlal. Persze, ha olajban kisütöd. Kb. minden egyéb formában jóval kevesebb kalóriájú köret lesz belőle, mint tésztából meg rizsből, és még egészséges is. Meg finom is :)
Egy jó kis petrezselymes krumplitól, hassleback krumplitól vagy krumplisalátától pedig jól el is telik az ember, és milyen finomak :)

6 hónapja
#6711
Bojtika
reply to VegAgi's post #6708
Ági, ha a macska rád tud feküdni, akkor nem tornázol elég intenzíven! :D

Tatareket nézted már?

6 hónapja
#6710
feketeinci
reply to VegAgi's post #6707
Én már kibékültem a krumpli kalóriájával. Szerintem a köztudatban sokkal feketébbnek állítják be. 77 kcal van 100 g főtt krumpliban, egy "adag" 300g a Bázis ételei között, ami szerintem sok egy adagnak....persze kinek a pap, kinek meg a papné.....
Nálam az adag 200-250g között van, ez egy kis petrezselyemmel, egy grillezett csibecombbal és jó sok koviubival tökéletes lakoma :)

6 hónapja
#6709
Bojtika
reply to Lousha's post #6686
Most nem tudom már, hogy említettem a tésztát. Én sem rakott tésztának ettem a túrós tésztát soha.

Az a szent igazság, hogy semmilyen rakott tésztás ételt nem ismertem, csak az interneten láttam ilyet először. Talán egyszer csináltam itthon valamilyen tésztás rakottast, de nem vált szokásos étellé.

Fura, de én a túrós csuszát (vagy túrós tésztát) szalonnapörcökkel ettem mindig. A túrógombócot tejföllel és cukorral.
A férjem pedig fordítva, ő nem cukrozta meg a gombócot, inkább még sózta rajta a tejfölt. A tésztát szerette cukrozni, de megette anélkül is, de sült szalonnát akkor sem kért rá. Ki hogy szereti. :D
Én sem eszem tésztát, bár az utóbbi időben aránylag gyakran van krumplinudli. Sajnos leginkább jóllakási szempontból. A spenótot és a sóskát is azzal kombinálom, mert kiadósabb.

Én még mindig nem értem (gyerekkoromban sem értettem), hogy miért kell ennyiféle tészta, nekem tökmindegy, milyen formájú. :D Nokedlit enni sem szeretek jobban, mint bármi más tésztafélét, készíteni pedig végképp nem nagyon szeretem, szerencsére a fiam sem kéri. Egy négy tojásos bolti tésztában körülbelül több a tojás, mint a nokedliben, nem? Persze, tudom, drágább.

Még a mákos tészta helyett is mákos tejbezabot eszem már, abban a mák a lényeg.


A krumpli pedig fele annyi kalória, mint a kenyér, ugyanakkor szépen tartalmaz ásványi sókat, úgyhogy miért ne lehetne enni???

6 hónapja
#6708
VegAgi
Bojtika:
Igen. :-) Amikor középső fiam kicsi volt folyton a hátamra akart feküdni mikor tornaztam, de ez már elmúlt, most a macska zaklat közben. Tetszik neki gondolom, hogy a gazdi is nyújtózik ... :-)

6 hónapja
#6707
VegAgi
Banán uborka ... ilyet se halottam még ...

Szerencsés vagyok, a krumplis tesztan és a tojásos nokedlin kívül nem igazán szeretem a tésztát, bár a krumpli sem éppen kalória szegény étel ...

6 hónapja
#6706
Bojtika
reply to VegAgi's post #6704
Akkor annyira már nem is kell pesztrálgatni őket. :D

Kibírják, míg Anya "tesizik" 20 percet...

6 hónapja
#6705
feketeinci
reply to Lousha's post #6703
A nevét azért kapta a banánról és az uborkáról, mert a levele és a termesztése az uborkáéhoz hasonló, a termése pedig úgy kunkorodik...inkább hajlik, mint a banán.
Akkor leszek meglepve, ha a sok törődés után TÖK íze lesz :)

6 hónapja
#6704
VegAgi
Bojtika: a gyerkőcök 5, 8 és 12 évesek , már nem is olyan kicsik ...


6 hónapja
#6703
Lousha
reply to feketeinci's post #6702
Szóval BANAN-UBORKA, ami SARGADINNYE ízű :D Ha én ezt a klubban elmeselem... A párom ezt egy hétig nem fogja feldolgozni :D

6 hónapja
#6702
feketeinci
reply to Lousha's post #6701
Az ígéret és az elvárás a sárgadinnyéhez hasonló íz.

6 hónapja
#6701
Lousha
reply to feketeinci's post #6700
Hat ez nagyon szuperul nez ki :) Tudjuk, hogy izre milyen?

6 hónapja
#6700
feketeinci
reply to Lousha's post #6699
Bemutatom az új "szerzeményemet".

http://kepfeltoltes.hu/view/150801/ban_nubi2_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/view/150801/ban_nubi1_www.kepfeltoltes.hu_.jpg

Most találtam őket a kertben :) Banánuborka, van 3 nagy darab már, ezek 1 hét alatt nőttek, most fedeztem fel őket :)
Állítólag ha megérik olyan mint a sárgadinnye....megvárom :)

6 hónapja
#6699
Lousha
reply to feketeinci's post #6697
Mondom en, hogy van kert valahol :D

6 hónapja
#6698
Gonoszka1
reply to Lousha's post #6696
Igen, de én már úgy mondanám, hogy túrós tészta mániás! Bármikor, bármennyit, sokszor!

6 hónapja
#6697
feketeinci
reply to Lousha's post #6696
Nekem van kertem :)
És imádom a tejfölös tésztát....mint Ti :)

A túró gyakran kimarad róla, de ami miatt visszafogom magam, hogy apró sült tepertő nélkül nem az igazi. Az pedig ritkán fér bele, ha komolyan számolok.

6 hónapja
#6696
Lousha
reply to Gonoszka1's post #6694
Akkor kevertelek valakivel, bocsi :) Mindenesetre ha szereted a turos tesztat, szereted, es kesz :)

6 hónapja
#6695
Gonoszka1
reply to feketeinci's post #6691
Szia! Üdvözöllek újra a szürke hétköznapokban!

6 hónapja
#6694
Gonoszka1
reply to Lousha's post #6690
Nem, nekem sajnos nincs kertem. Budapesti társasház apró kerttel. Egyébként sem vagyok kertészkedő típus. Én inkább állatokkal szeretek foglalkozni, és nem a növényekkel. Ez van!

6 hónapja
#6693
feketeinci
reply to Lousha's post #6692
Igyekeztem:)

Érdekes olvasnivaló akadt közben a kezembe papír formában (mert internet nem fért bele az időbe), a sok marhaság mellett ez egészen megtetszett.
http://www.dimag.hu/magazin/Nok_Lapja_Psziche?gclid=CjwKEAjw3PGtBRCWgajpu_uY9hYSJAAICRalADu1BSF0h1UwYXtMYJO4cFXvi2LX1N7sr8rrYonifhoCo_rw_wcB
Van benne néhány cikk...a Diétamánia, a Hízás-fogyás megszállottan...meg ilyenek. Érdekes olvasmány volt.

6 hónapja
#6692
Lousha
reply to feketeinci's post #6691
Üdv, remélem, elvezted :)

6 hónapja
#6691
feketeinci
Sziasztok!
Megjöttem a nyaralásból :)
Kíváncsi leszek holnap reggel a mérlegem véleményére :)

6 hónapja
#6690
Lousha
reply to Gonoszka1's post #6689
Hát a turo-tejfol feherjedus, és ha jól emlékszem, neked van valami nagy kerted is, ott valószínű elhasznalod a tészta szenhidratjat :)

6 hónapja
#6689
Gonoszka1
reply to Lousha's post #6688
Nem, ma nem túrós tészta lesz, de azért vész esetére mindig van itthon túró, tejföl, tészta. És ez az az étel, amit állandóan ennék! De köszönöm kedvességedet, és higyed e, hogy nekem vérré válik!

6 hónapja
#6688
Lousha
reply to Gonoszka1's post #6687
A szeretés mértéke abszolút átjön :) Mondanám is, hogy egészségedre, ha éppen ennéd :)

6 hónapja
#6687
Gonoszka1
reply to Lousha's post #6686
Nekem a túrós tészta a kdvencem! Rendszeresen eszem, mert oda-vissza vagyok érte! Én úgy csinálom, ha sima túrós tésztát készítek, hogy gluténmentes spagettit megfőzök, nem öblitem le a megfőtt tésztát, csak leszüröm. És utána kevés forró tésztára rengeteg túró, és rengeteg tejföl. Mondjuk a túró zsírszegény, a tejföl 10%-os. A rakottnál leöblitem a tésztát, de az arányok hasonlóak, a túró, tejföl több mint a tészta, és a tetejére húsos bacont aprítok. Így megsütöm! Jaj, de szeretem!!!

6 hónapja
#6686
Lousha
Gonoszka, nálam fordítva van, írom a füzetbe, és ha minden kész, akkor potyogom be gépbe, de óriási különbséget nem okoz :) Kinek mi kenyelmesebb.
Főleg azért nem gepelem be előre, mert 99%-ban annyit tudok, mikor kibattyogok a konyhába, hogy "asszem' lesz benne csirke" :) Szinte sosem főzök receptből, van egy alapvető elképzelés, aztán ez alakul menet kozben.

Bojtika, igazad van, de nálunk a túrós tészta nem rakott tészta :) Más tajegyseg, meg ahány ház, annyi szokás :)
Nálunk a túrós tészta annyit jelentett, hogy főtt nagykockara tejfölös (ezt mondjuk kihagytam lent a probareceptbol) túrót pakolunk, és igény szerint mehet rá cukor vagy sült szalonna zsirjaval. A rakott verzió a túrós csusza volt, ami persze másoknak egy és ugyanaz, mint a túrós tészta :)
Nem eszem sem cukorral, sem sehogy, nem ettem tésztát vagy fél eve... De ha épp ennek, akkor is spagetti lenne mondjuk. A túrós tészta gyerekkori program volt, kb. akkor ehettem utoljata, mikor olyan magas voltam, mint te :) És igen, gyerekként NAGYON szerettem az édeset, szóval én erre ralapartoltam meg vagy egy merokanalnyi cukrot :) A felnőttek inkább szalonnaztak, az igazi perverzek meg szalonnát és cukrot is tették ra... Ma már valószínű a szalonnara szavaznék, de annyi érdekesebbé lehet csinálni turobol, hogy nem hiszem, hogy erre a választásra valaha szükség lesz.

6 hónapja
#6685
Gonoszka1
reply to Lousha's post #6673
Ha rakott tésztát csinál az ember, akkor annyi a különbség, hogy ott van víz is, és elpárolgás is. Mert a tészta vizet szív fel, viszont az összerakott ételből párolog el még víz. De ez nem ördöngösség, egy idő után már megy mint a karikacsapás!

Lousha Te a túróstésztát cukrosan eszed???? Nem hagy a kérdés nyugodni!

6 hónapja
#6684
Gonoszka1
reply to Lousha's post #6668
Ha kész már az étel, akkor azért annyit nem párolog el. hogy tányéronként 90 gramm legyen a különbség. Én általában amikor kijön a sütőből, akkor lemérem, amit akkor megeszünk, és a többit már kihűlve porciózom edénybe. Tehát olyan nagy különbség biztos, hogy nincs, és ami a különbség az a maximum 1-2 gramm a tányérban marad. Én mindig előre felviszem a bázisba a tervezett ételt, a füzetkémben felírom, és főzni a füzetemmel és egy tollal felszerelkezve megyek. És amikor készítem az ételt, akkor a füzetkémbe írom a hozzávalók súlyát, és a végén szerkesztem a receptben az elpárolgással együtt. És ha máskor is elkészítem, akkor is füzetkébe beírom, főzés közben a súlyokat is melléírom, és aztán szerkesztem a receptet, mert nem hülyültem meg, hogy újra felvigyem!

6 hónapja
#6683
Bojtika
reply to Niki33's post #6682
Persze, sok így hirtelen egyszerre...

Amikor mi kezdtük, nagyjából egy időben (Gonoszka, Lousha, én), még apránként szedegettük össze a tudnivalókat és a technikákat. Egymást buzdítgattuk, keresgéltünk a neten infókat. Mostanra már belejöttünk, és sok mindent elmentegettünk, ami átszűrődött többünk tapasztalatain. A Bázis akkor még fiatal volt, fele ennyi funkcióval talán. :D

6 hónapja
#6682
Niki33
reply to Bojtika's post #6681
Bele kell tanulnom. Kicsit most emésztem ezt..nem az ételt kivételesen, hanem az információkat :))))

6 hónapja
#6681
Bojtika
reply to Niki33's post #6680
Az már biztos, hogy aki saját magára főz, annak sokkal könnyebb, mert ha aznap meg is eszed, akkor elég csak a sima hozzávalókat felvinni.

De általában a fiamra is főzök, tehát mérek és számolok. Tényleg meg lehet szokni, csináljuk itt pár ezren... :D

6 hónapja
#6680
Niki33
reply to Lousha's post #6679
Hát jó...

6 hónapja
#6679
Lousha
reply to Niki33's post #6677
Eleinte tűnhet nehéznek, macerának. Ne add fel, működik, csak bele kell jönni :)

6 hónapja
#6678
Bojtika
reply to Niki33's post #6677
Épp akartam javasolni, legalább a krumplipucolást vedd át, akkor szépen megméred, és Anyud is örül. :D

6 hónapja
#6677
Niki33
reply to Lousha's post #6673
Igen, értem. A főtt ételeket valóban le kell méricskélnem. Hát ez van. Nincs más hátra mint előre, ezek után én főzök itthon! :)

6 hónapja
#6676
Bojtika
reply to Lousha's post #6674
Elfelejtettem, és hátra csúszott a hűtőben... :D

6 hónapja
#6675
Lousha
reply to Lousha's post #6673
Helyesbítek, a GYIK-et kellene elolvasni. (Mondjuk a Hogyan működünk sem árt :) )

6 hónapja
#6674
Lousha
reply to Bojtika's post #6670
Legközelebb ha nem tudod időben felhasználni, bátran fagyaszd le, tökéletes lesz, amikor kiveszed, semmi állagromlás.
Nekem mindig van a fagyóban, mert itt nehezebb túróhoz jutni, inkább nagy tételben veszem :)

6 hónapja
#6673
Lousha
reply to Niki33's post #6669
Érdemes lenne elolvasni a lap tetején az Információban a Hogyan működünk részt. Amíg nem tudod magabiztosan, hogy használd az oldalt, addig hibákat fogsz elkövetni. Ismerkedj meg az oldallal, a funkcióival, akkor fog működni, akkor fog segíteni. Az autó sem lesz segítségedre a helyváltoztatásban, ha nem tudod, hová dugd a slusszkulcsot, hogyan irányítsd, hogyan tankold stb.

Ahol csak összerakod az ételeket, mint egy szendvicset, ott nincs kérdés, x gramm ebből, y gramm abból, felviszed a Mit ettél? résznél, és jól vagy. De egy receptnél, főtt ételnél több mindent kell figyelembe venned.

Csinálsz egy túrós tésztát. Ehhez felhasználsz 300 gramm nyers tésztát, 200 gramm túrót, 100 gramm cukrot, két gramm sót, öt gramm olajat. Na de aligha eszed meg az egészet egyszerre, szóval sokat nem érsz vele, ha tudod, egyben az egész menni kalória. De amikor már összefőzted, fogod tudni, hány gramm tészta meg miegymás van a tányérodon?
Szóval megnyomod az Új recept felvétele gombot, és szép sorban beírod a hozzávalóidat mennyiséggel. Most már tudod, az egész adag ételed hány gramm és kalória. Csak hát hoppá, a recepted most azt mondja, hogy van 607 grammnyi ételed, de ha leméred az egészet, azt látod, hogy valójában 1207 gramm. Most akkor mi történt? Az történt, hogy míg megfőzted a tésztát, megnőtt a térfogata. Felvett vizet. A 607 meg az 1207 közt a különbség 600 gramm, ergo kell a receptedbe még egy hozzávaló, 600 gramm víz, ami mostanra része az ételednek. Így már hiteles, tudod, hogy valójában 100 grammja hány kalória.
Ha sütöttél volna valamit, akkor kevesebb lenne a végén a súlya, mint az összes hozzávaló volt egyben, mert elpárolgott belőle víz. Ilyenkor a különbséget felviszed mint elpárolgás, az értéke MÍNUSZ x gramm, azaz negatív előjellel viszed fel, mert ez eltűnt az ételedből.

Utána ha elmented, benne lesz az adatbázisban, amikor eszel 250 grammnyit a túrós tésztádból, csak kiválasztod a Mit ettél?-lel, beírod, hogy 250 gramm, és készen vagy.

6 hónapja
#6672
Niki33
reply to Bojtika's post #6671
Jézus máriám....Hát hogy fog ez nekem menni?? :((( Már Anyámék így is lesnek nagyokat, mit méregetek állandóan?:)))) Ki fognak borulni, ha Anyum főz, én meg rárikácsolok, hogy Anyu!!!! Előtte add ide azt a krumplit mielőtt a levesbe teszed, de pucold ám meg előtte, mert a héja is fontos tényező!!!! :))))))) Már látom a lelki szemeim előtt:))) Hát de na. :) Viszont: Az elpárolgott vizet hogyan mérjem? :S

6 hónapja
#6671
Bojtika
reply to Niki33's post #6669
Niki! Amikor elkészül még az elpárolgott vizet is fel kell tüntetned... :D

Nálam a főzőlap felett van a mérleg, mert a fali mérleget a szekrényajtó belsejébe szereltem. Oda írtam fel ceruzával az edények súlyát is.

Ne aggódj, belejössz! Múltkor a kutyakaját is lemértem. :D

6 hónapja
#6670
Bojtika
Gonoszka! Képzeld, tegnap észbe kaptam, hogy jó lesz a múltkor vett zsírszegény túrót felhasználni, mert megromlik. Hamar tojást kevertem hozzá, pici sót és zabpelyhet, Kis állás után főztem ki a túrógombócokat. Remek lett, és közben rád gondoltam, mert Te biztosan nem felejtkeztél volna el a túróról... :D

6 hónapja
#6669
Niki33
Lehet hogy én vagyok buta, de nem értem mit mondtok:(((( Tehát: Ha készítek mondjuk egy rakott krumplit. Akkor: A krumplit külön lemérem, külön a tojásokat, a kolbászt, a tejfölt, és mikor megfőzöm, megmérem az egészet? Utána szedek egy tányérba, és azt is?
Ha pl tökfőzeléket csinálok...akkor a töknek a csomagolásán megnézem, és a lisztet is, a tejet, és utána ujra ha kész van, a saját kis adagomat? őőőőő....brrrrrrr-.....:))))) Hol is áll a fejem?? :))))

6 hónapja
#6668
Lousha
reply to Gonoszka1's post #6667
Ez is megoldás, sokszor én is alkalmazom. De olyankor megint mindig villog a fejemben, hogy na de a veszteség :D Marad az edényben, meg miegymás. Ahol lehet, ott lemérem még az edényben az egészet, és kivonom az edényt. Az én mérlegem öt kilóig mér, szóval jobbára belefér az edény is. Plusz én kénytelen vagyok előre főzni, szinte sosem eszünk forró sütőből épp kijött ételt, szóval nem gond kivárni, amíg kihűl.
Ettől függetlenül persze mindkét módszer működik, kinek melyik kényelmesebb/praktikusabb.

Ja, és Bojtika szokta emlegetni, igaza is van, hogy hűlés közben még párolog pluszban az étel, szóval ezért is szeretem totál kihűlve mérni. Ha előre kiporciózod, akkor mindegy, mert hiába lesz 340 a 250 grammodból, akkor is ugyanannyi kalória marad abban az adagban, de ha egyben marad, akkor sok kicsi sokra megy alapon számíthat, hogy könnyebb lett az étel.

6 hónapja
#6667
Gonoszka1
reply to Lousha's post #6666
Én a elkészült ételt kiporciózom, és porcióként lemérem, majd összeadom! A forró tepsit nem tudom lemérni, nem is akarom a mérlegre tenni, sőt lehet nem is tudnám lemérni, mert az enyém 3 kilóig mér. Így viszont frissen forrón esszük az ételt, de mérem, és írom! Ennyi türelemnek kell ilyenkor lenni a férjem részéről, hogy a tányérjába úgy tegyem az ételt, hogy közben lemérem. Legfeljebb megkérdezi közben, hogy sokáig fogok még játszani?

6 hónapja
#6666
Lousha
reply to Niki33's post #6665
Örülök, ha hasznosak :)

Plusz egy hasznosság: amikor van időd, mérd le az összes fazekadat, edényedet, csinálj róla listát. Felettébb bosszantó tud lenni, amikor van egy kész mondjuk rakott krumplid, amit nyilván nem olyan egyszerű egyben kikapni az edényből, hogy lemérd, mennyi az étel végső súlya, és rájössz, hogy elfelejtetted lemérni az edényt, amiben van...

6 hónapja
#6665
Niki33
reply to Lousha's post #6662
Igen, így van:) Nagyon jó ötleteket adsz ám! :)

6 hónapja
#6664
Bojtika
reply to VegAgi's post #6663
A lurkók mekkorkák?

Mert van ám tagunk, akinek a 2 éves pici lánya is igyekezett utánozni Anyut, ahogy edzett... Sőt még biztatta is, el ne lógja az edzést már valahogy! :D

Leslie Sansone -ra keress rá, jó kis helyben járós videói vannak a neten.

6 hónapja
#6663
VegAgi
Niki33:
Vigyázok, amennyire 3 lurkó mellett lehet ... :-)

6 hónapja
#6662
Lousha
reply to Niki33's post #6661
Legkozelebb tessek elore gondolkodni :) Erdemes egy jegyzetfuzetet tartani a konyhaban, es amikor fozol, mersz mndent, majd a vegen szepen fel tudod venni receptkent.

Itt egy masik virsli lecso, ebben van elparolgas, kozelebb lehet a valosaghoz, bar ez meg hasznalt szalonnat, te lehet, hogy nem:
http://kaloriabazis.hu/recept/egyszeru_virslis_tojasos_lecso/61029_0

6 hónapja
#6661
Niki33
reply to Lousha's post #6659
Ahha. Értem. Hát most már kész a lecsó, de legközelebb felviszem:) De értem amit írsz. Hát igen. Nem mindegy...

6 hónapja
#6660
Lousha
reply to Lousha's post #6659
Csak hogy megvilagitsam a kulonbseget:
http://kaloriabazis.hu/recept/virslis_lecso/171015_0
Ez az a virslis cucc, a felhasznalo szerint 75 kaloria 100 gramm, mondjuk ettel 300 grammot, 225 kaloria. Persze elfelejtette, hogy a suly ugy 30%-a elparolog, tehat valojaban az a 75 kaloria inkabb 70 grammra lesz igaz, igy ha a KESZ lecsobol eszel 300 grammot, az valojaban 321 kaloria, te meg azt hiszed, csak 225-ot ettel. Ezt ha minden etkezesednel eljatszod aznap kulonbozo etelekkel, akar 500 kaloria pluszban is lehetsz ahhoz kepest, amit hiszel...

Itt van peldaul az en lecsom, nincs benne virsli sem, megis tobb ennel:
http://kaloriabazis.hu/recept/lecso_kalifornia/204637_0_1

6 hónapja
#6659
Lousha
reply to Niki33's post #6657
Egy ilyen receptet talaltam eszterhalasz1988 nevu felhasznalotol. Nem hasznal elparolgast, marpedig az egy lecsonal igen jelentos. Plusz ki tudja, te ugyanazt es ugyanannyi virslit hasznalsz-e, teszel-e bele tojast stb. Vidd fel sajat receptkent, en azt mondom.

6 hónapja
#6658
Niki33
reply to VegAgi's post #6655
Köszönöm szépen! :P Nálam egy éve állapították meg Mr alapján, és azóta nagyon sok fájdalmon vagyok túl. De szerencsére a sok és kitartó edzésnek, és a gyógytornának itthon, rendeződni látszik a helyzet. Kop kop kop:))) Örülök hogy írtad hogy már 6 éve, mert ezek szerint ha az ember karbantartja, akkor one műtét...mert én attól féltem nagyon. Meg hát félek is....ezért nagyon vigyázok. Te is vigyázz magadra, hogy ne hajolgass sokat.

6 hónapja
#6657
Niki33
reply to Lousha's post #6656
Lousha még egy kérdés. Mennyit lehet arra a bejegyzési adatra adni, ha én pl virslis lecsót eszek?

6 hónapja
#6656
Lousha
reply to Niki33's post #6654
Ha jol emlekszem, az konkretan fent van vagy nyolcszor :) Ujabb lecke, eloszor edemes ellenorizni, hatha mas mar elvegezte neked a munkat :)

6 hónapja
#6655
VegAgi
Niki33:
6 évvel ezelőtt mondta a doki az MR alapan, de hogy ezt mit jelent pontosan ... azóta nem lett rosszabb ( kopp kopp kopp) csak vigyázni kell. Naponta tekergetem magam kb 15 percet ennyi a mozgasom, meg a kert, és a hazimunka ...
Lagzi: érezd magad jól. :-)
Szamolgatas: beirom egyenként az alapanyagokat. Az a tuti :-)

6 hónapja
#6654
Niki33
reply to Lousha's post #6653
Ájjájj:) Hát ez így tényleg nem épp buli:)) Itt megtanulom az élet apró örömeit! :) Elkezdtem leírni a pikok füstli összetevőit, erre már bent volt a rendszerben:P Ilyenkor úgy tudok örülni:)

6 hónapja
#6653
Lousha
reply to Niki33's post #6652
Majd nem imadnad, ha ugy jarnal, mint en... :) Decemberben van telapo, szulinap nekem es a paromnak, nevnap neki, karacsony, szilveszter es az evfordulonk. Csak a naptarra nezek es 15 kiloval tobb vagyok, a penztarcam meg nemhogy ures, de kifizetetlen szamlakkal van tele :D

6 hónapja
#6652
Niki33
reply to devia's post #6649
De jóó:)) Jó így egybe tartani ezeket. Imádom az ilyen családi össznépi összejöveteleket:)

6 hónapja
#6651
Niki33
reply to devia's post #6648
De aranyos vagy! :) Gratulálok a sikeredhez! :) Nekem minden nagyon új ami a fogyózást, az odafigyelést illeti, mert én eddig mindig a sportban éltem ki magam, és azt hittem, ha szép feszes vagyok, az már elég is ahhoz, hogy egészséges is legyek. Pedig mint tudjuk, ez így nem teljesen igaz! :) De hála a faceebook-nak és annak hogy mertem segítséget kérni, egy kis hölgy ajánlotta nekem ezt az oldalt. Tegnap előtt óta itt nyomulok, és fárasztom a népet:)))) Fura nagyon, de még élvezem is, hogy mindent le kell mérnem, és egyből kidobja a gépezet, hogy mi mennyi, és még mennyit ehetek:P Ennek főleg 18:00 óra után örülök, mikor még van egy csomó hátra, és kicsit még zabikálhatok:))))

6 hónapja
#6650
Lousha
reply to devia's post #6649
Ekore is sok boldogot :)

6 hónapja
#6649
devia
reply to Lousha's post #6647
Én nem:) A jövő héten fogok ! Unokám, menyem és én szülinap :))
H a t v a n év....hűűűű az lesz a nagy buli :)

6 hónapja
#6648
devia
reply to Niki33's post #6637
Én képzeld szeretem a számolgatást. Az, hogy mire van időnk, mi döntjük el. Ez esetben megéri az időt a kalóriaszámolgatásra fordítani, mert az eredmény látványos.
Mióta idetaláltam a bázisra, sikerült lefogynom 10 kilót, és többet eszem, mint azelőtt.
Nagyon jó, hogy látom milyen a zsír-ch-fehérje bevitelem, és tudom, hogy egészségesebben táplálkozom.
Régebben alig mertem enni gyümölcsöt, ettem sok-sok húst, mivel sok fehérje
"n e m h i z l a l, szénhidrát meg igen".
Hát erre jó ez a bázis. Nagyon jó a szervezetnek a szénhidrát, a "jó" szénhidrát. Gyümölcsöt is eszem sokat, csak figyelem a kalória keretemet.
Felfedeztem a kölest, a korpát, zabot, és nagyon jókat tudok enni belőlük, megfelelően elkészítve.
Csak hajrá Neked is, ha alakfomálni akarsz !

6 hónapja
#6647
Lousha
Mindenki unnepel, szuper :)

6 hónapja
#6646
Bojtika
Én pedig vendégfogadás előtt állok, nem tudom, mikor tudok enni. :D

6 hónapja
#6645
sinnesro
Nálam meg ma van buli...:-)

6 hónapja
#6644
Lousha
reply to Niki33's post #6643
Ilyenkor ket lehetoseged van. Jol erzed magad, nem szamolsz, letojod egy napig. Elotte es utana nagyon precizen betartasz mindent, arra a napra megengeded magadnak, hogy ne erdekeljen. Esetleg elotte es utana nap extran sportolsz, hogy kicsit ellensulyozz. (En pl. tegnap a nevnapi vacsi-pezsgo-torta elott a belet is kitapostam a steppernek :) )
A masik az, hogy megtartoztatod magad, kevesebbet eszel nap kozben, az osszejovetelen meg eszel egy szelet sutit, egy poharka valamit, es inkabb a tancban, beszelgetesben eled ki magad.

6 hónapja
#6643
Niki33
Képzeljétek el, hogy holnap 4-re hivatalosak vagyunk a párommal egy lagziba. Na? :) Ez az igazi kihívás!! :))) De azért is elmegyek! :)

6 hónapja
#6642
Gonoszka1
reply to Niki33's post #6639
Én annyit tennék hozzá, hogy ha olyan helyzetben vagy, hogy készételt eszel (pl étterem, vendégség), akkor olyan receptet próbálj választani a bázisban lévők közül, amelyik vizet, elpárolgást, vagy mind kettőt tartalmaz!

6 hónapja
#6641
Lousha
reply to Niki33's post #6639
Vannak esetek, amikor nézni kell. Pl. én Angliában élek, mondjuk veszek egy virslit, tuti nem lesz fent pont az a márka. Rászánok 30 másodpercet, megfordítom a csomagolást, felviszem új ételként, onnantól ha ebből eszem, csak a mennyiséget kell beírnom.
De alapvetően alapanyagokkal jól áll a bázis. A kész ételek a nagyon pontatlanok.

Amúgy ne kanálban meg bögrében gondolkodj, hanem grammban. Pontos mérleg kell, a nélkül saccolsz, nem az igazi.

A lisztek kalóriája igen hasonló, nem muszáj vele szöszölni. Hogy milyet használsz, az meg egyéni döntés. És norbis cuccért akkor sem fizetnék, ha pisztolyt tartanának a fejemhez. A teljes kiőrlésű liszt meg elvileg jó, de tény, hogy olyan, mint a barnacukor. hogy némelyik márka egyszerűen átverés, és csak be van színezve. A teljes kiőrlésű késztermékek közül pl. so több pék bevallása szerint pont ugyanaz, mint a "sima", csak belecsapnak némi "hulladékot", színezéket, hogy trendibben nézzen ki...

6 hónapja
#6640
Lousha
reply to Lousha's post #6638
Hülye telefon...
Szóval ilyen kajáknál csak leméred, miből mennyi, 50 gramm kenyér, 10 gramm vaj stb., beírod, kész vagy. Ha esetleg olyan szalámit eszel mondjuk, ami nincs az adatbázisban, akkor felviszed a csomagolásról. (A Mit ettél felett van új recept meg új étel felvitele, ehhez az utóbbi kell.)
Ha főzöl, akkor meg megint mindent lemérsz, aztán felviszed új receptként. Beírsz minden hozzávalót, ebből meglesz az alapanyagaid súlya együtt. Leméred a kész ételt, ha könnyebb lett, mert pl. sütötted, a különbséget beírod, hogy elpárolgás, -x gramm (nagyon fontos, hogy negatív előjellel), ha nehezebb lett, beírod, hogy víz y gramm mint hozzávaló. (Pl. tészta, rizs vizet vesz fel, nehezebbé válik a víztől). Elmented, onnantól tudod, ez az ételed hány kalória, onnantól már csak fel kell vinni, ha eszel belőle, hogy mennyit is ettél. Az oldal számol helyetted, neked csak mérni kell mérleggel.

Ez úgy egy hétig szöszölős, amíg szokod. Utána kb. 5 perccel hosszabbítja meg a főzést, kettővel egy szendvics megevését, szóval erre bárkinek van ideje. Egyszer kell leülni és megnézni, hogy működik a rendszer. Ehhez van részletes segítség a menüben, meg a fórum is itt van kérdésekhez.

Ettől még nem tilos az adatbázis két ételekre vonatkozó adatait használni, csak szerintem értelmetlen.

6 hónapja
#6639
Niki33
Jajj értem. Tehát csak annyit kell beírnom, hogy az elkészített ételem alapanyagait beviszem, és az megbízható? Mert eddig így csináltam. De én arra képtelen lennék, hogy nézzem a teljes kiőrlésű lisztben mennyi van, és abból egy púpozott kanálnyiba mennyi van, és egy jogobella joghurtból egy kanálba mennyi, stb:)))) Tegnap írta nekem egy lány, hogy a teljes kiőrlésű liszt nem jó, csak a Norbi update, mert hú a teljes kiörlésü kb olyan mint a finomliszt. Na. Én már kész vagyok!! :))))

6 hónapja
#6638
Lousha
reply to Niki33's post #6637
Niki, ez nem tudás kérdése. Senki nem mondja meg kezratetellel a melegszendvicserol, hogy 283.4 kalória :)
Ez az oldal egy felettebb egyszerű keretrendszer ahhoz, hogy megtudd, mennyi is az annyi, anélkül, hogy minden receptnel órákig kelljen gugliznod és papíron szamolgatnod.
Az alapanyagok adatai itt fent vannak, ezek megbízhatóak. Tehát mennyi kalória van 100 gramm lisztben, almaban, csirkemellben, nyers krumpliban stb. Ez adott. Ha eszel valamit, ezekből kiindulva szamolsz. Egyszerű osszerakos kajaknal, mint szendvics

6 hónapja
#6637
Niki33
Tyű....én magamtól sosem tudtam kalóriát számolni...és nem is fogok tudni bele tanulni:)) Hát...azt hittem csak feljövök, ki írja kb. mennyi kaloria, én beírom mennyit ettem, és megvan a sacc per kábé eredmény...de számolni nem tudok:S Úgy látszik, ez nem nekem való:( Irigylem viszont azokat, akiknek van rá idejük, és rutinjuk is ezekhez.

6 hónapja
#6636
Lousha
reply to Lousha's post #6634
Ami az adatbázisban lévő adatokat illeti, semennyire sem pontosak, ahogy citromtorta írta, ha egy csomagolt termékről van szó, akkor oké, de egy főtt etel vagy hasonló koszonoviszonyban sincs azzal, amit te eszel, ezek megkozelito adatok. Pl. A bázis rántott csirkeje abszolút téves. Szvsz a kaloriazasnak csak úgy van értelme, ha magad mered minden receptedet. Nem eleinte, hanem mindig, kivétel nélkül. Azt is, amit már százszor csináltál, mert sosem készíted el kétszer ugyanazt az ételt, ma több lesz a liszt, kevesebb az elparolgas stb. Ha csak elhiszed a bazisnak, hogy ennyi meg annyi mondjuk a rántott csirked, szimplán atvered magad.

6 hónapja
#6635
Niki33
reply to VegAgi's post #6631
Jársz vele valahová, vagy kezelteted? Mit jelent hogy kezdeti? Vannak fájdalmaid?

6 hónapja
#6634
Lousha
Nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy nem szabad naponta meregetni. Én évek óta így csinálom, és semmi bajom tőle. Szerintem épp ez ad hiteles képet. Ami viszont biztos, hogy tényleg ugyanakkor és ugyanúgy mérni, azaz reggel, "uresen", ruhamentesen, azonos mérleggel. És nem kell irrealisztikus elvarasokkal raallni. Egyik napról a másikra legyen öröm, ha nem vagy nehezebb :)

Ami a

6 hónapja
#6633
Niki33
Tehát ez azt jelenti, hogy nekem is számolgatnom kell, nem elég, ha beviszem ide az ételt, és amit itt kidob?

6 hónapja
#6632
citromtorta
reply to Niki33's post #6630
Na amit nem szabad csinálni az az, hogy folyamatosan méregeted magad! :) Este természetes hogy többet mutat a mérleg, mert a meg nem emésztett táplálék, a szervezetben felgyülemlett folyadék megnöveli a testsúlyt.Nőknél a havi ciklus is bőven előidézhet kilengéseket. Mindig reggel éhgyomorra wc-használat után állj mérlegre ruhátlanul! Ezt sem kell tenned minden nap, elég egy héten 1x-ha nagyon kíváncsiskodó típus vagy,2-3 alkalommal ugyanazokon a napokon. Ez az érték ad majd reális rálátást a valódi súlyingadozásodra.Ha sportolsz is, akkor izmosodsz, ami újfent másként hat a testsúlyodra. Az izom nehezebb mint a zsír, de látványban vékonyabb "réteg"-vagyis lehet hogy a testkompozíciód harmonikusabbá válik annak ellenére hogy a mérleg nem mutat kevesebbet vagy nem annyival mint gondolnád. Erre jó, ha időközönként centivel is leméred a körméreteidet. ( profik testzsírszázalékot is mérnek magukon)

A rendszerbe bevitt kalóriaértékekre nem kell mérget venni. Az általad írt termékekre még csak-csak ha bolti termékről van szó és a dobozáról írták be. A főzött ételek értékei már igen vegyes képet mutatnak-ha megnézed pl. hogy egy sima leves milyen őrült különbségeket mutat. Ezért ajánlják a tapasztalt bázislakók hogy eleinte amit megfőzöl mérd le, számold ki és úgy vidd fel. Bevallom én sem vettem még rá magam erre, pedig simán elúszhatnak kalóriák százai egy-egy rosszul belőtt ételen.

6 hónapja
#6631
VegAgi
Niki33:
Mindig egy időben merd magad. Én reggel wc után alsonemuben merem magam hosszú évek óta. És akkor nők esetében a kellemetlen napok előtt pár nappal 1-2 kiló vízet is visszatart a szervezet, nálam legalábbis így van.
Gerincserv ( nálam elvileg csak kezdődő), ízületi problémák ... sorstarsak vagyunk ebben ...

6 hónapja
#6630
Niki33
Asszonyosnak nem mondanám az alakomat, de köszi! ;) Fogytam 4 kg-ot a mérleg szerint! Miért van az, hogy néha az ember többnek érzi magát? Meg miért van az, hogy sokszor azt érzem, semmire nem jó amit csinálok, mert meg sem mozdul? :S Vagy amikor este mérném magam..többet mutat a mérleg... És...arra lennék kíváncsi, hogy ezek a kalória számok amiket itt a rendszer kidob, az mennyire valós? Értem itt pl a mozis nachosra, salsa szósszal. Honnan tudja, hogy ez hány kalória lehet? :) Na nem mintha ezen élnék...:))) Csak hát azért na! :)

6 hónapja
#6629
Lousha
reply to Niki33's post #6628
Hat ha szep "asszonyos" formad van, akkor tenyleg inkabb az ajanlott "normalis" suly felso hatara lehet neked az idealis, hiszen ket szep nagy noi mell igen nehez tud lenni :) Gondolom ha tenyleg 65 kilo lennel, kb. boldog is lennel.

Szerintem tulstresszelni nem kell ezt az x ora utani evest. Ha a napi (jol beallitott) kereten belul maradsz, oriasi karokat semmivel nem okozol. Ettol meg ajanlott, hogy 1-2 oraval lefekves elott egyel utoljara, hogy ne legyen tele emeszteni valoval a belsod, amikor alvas kozben minden belassul, illetve lehetoleg ne szenhidrattal legyen tele a vacsi, inkabb feherje legyen tulsulyban. De ha epp egy tal gyumolcsot kivansz este, es belefer a keretbe, ne ostorozd magad miatta :)

6 hónapja
#6628
Niki33
168 cm vagyok, többnek néznek mindig, és 75 kg, amiből 65-t látnak:S Mikor elmondom hány kiló vagyok, csak nevetnek. Cicis-pospsis lánynak mondanak, aki állítólag folyton elégedetlen. Frusztrál a súlyom, a nagy melleim, és a gerincsérvem. EZ a fő indok. A sérv. Minden napi sportot a fitness órák teszik ki, amik kellően lefárasztanak, de nem ártó, és nem roncsoló az ízületeimnek. Azóta élek újra, mióta újra merek sportolni. Sok erőt és bátorságot merítek ebből az oldalból, és abból, hogy tudok kivel erről beszélni. Ha ti itt vagytok már egy ideje, tapasztaltabbak is vagytok. Tudom hogy mindenki saját magának a kovácsa, és ezt az utat ki kell magamnak taposni, de tudtok mondani ötleteket nekem, hogy du.16:00 után, mit érdemes enni?

Szép napot mindenkinek! :)
Nikol

6 hónapja
#6627
Lousha
reply to sinnesro's post #6626
Ez egy folyamatos küzdelem sajnos :)

6 hónapja
#6626
sinnesro
reply to Lousha's post #6625
Persze-persze:-))
Lányom 165 körül van, és 62 kilóval már szuper jól nézett ki. Ő rám ütött, és erős csontú, szélesebb csípőjű-karcsú derekú. Én 171 magas vagyok, és már 70 kilóval zörögnének a csontjaim (na jó, már 59 éves vagyok). Mondjuk ez nem fenyeget egyelőre, voltam már 95 kiló is évekkel ezelőtt, lement 76-ra (teljesen jó volt), aztán én is elengedtem magam, és most 82 vagyok megint, de dolgozom az ügyön újra:-)

6 hónapja
#6625
Lousha
reply to sinnesro's post #6624
Erre utalt a "közel" meg a "saccolom". Magamból indultam ki, aki 166 centi vagyok és 54 volt a versenysúlyom, amivel még mindig nem voltam sovány. Az is 2 kilónál több feleslegre utal, hogy "szégyen leírni". De nyilván nem ismerem a hozzászólót, a pontos adatokat és célt ő tudja.
Amúgy persze igazad van, szégyenre nincs ok, bárkinél előfordul túlsúly, aki tesz ellene, felismeri, hogy ez nem jó így, annál nincs erre ok.
Egy dologban biztos vagyok: ha minden nap jól megmozgatja magát az ember, márpedig ha "járok" valahová, az konkrét edzőtermet, órát szokott jelenteni, tehát gondolom alsó hangon 45 perc mozgás, a mellett ilyen fiatalon nem kéne hogy egy deka felesleg is legyen, ergo vagy a sport nem elég hatékony, vagy az étkezés túlzott.
De ahogy írtam, ez mind a magam véleménye, amit abból a kevés infóból kiindulva formáltam, amit megtudtunk Niki33-ról.

6 hónapja
#6624
sinnesro
Hmm, 20 kilónyi túlsúlya lenne 168 centisen és 75 kilósan? Lehet, hogy csak 10-12, erősen függ a testalkatától. 53-67 kiló között normális.
No de a lényeg, szégyellni magát itt senkinek nem kell, mert itt van és tenni akar magáért, az egészségéért. Akik meg kitartóan segítenek, leírnak mindig mindent újra és újra, azok előtt is le a kalappal.

6 hónapja
#6623
Niki33
reply to Gonoszka1's post #6622
Gonoszka! Ez kedves Tőled. Köszönöm! Megkérdezhetem, hogy Te mennyit fogytál?

6 hónapja
#6622
Gonoszka1
reply to Niki33's post #6621
Niki! Mi mindig szívesen segitünk, és nem nevetünk ki senkit, mert higyed el, hogy mi is először még nem tudtuk, hogy mit és hogyan kell csinálni. Az a legjobb, ha az ember kérdez amikor nem tud valamit, és akkor remények szerint választ is kap. A bizonytalanság nagyon rossz! Ha valamiben nem vagy biztos, akkor inkább kérdezzél, és szívesen segitünk! Sok sikert!

6 hónapja
#6621
Niki33
Lousha! Nagyon szépen köszönöm ezt a részletes leírást, sokat segítettél!!! Nagyon korrekt a többi embernek a válasza is, mindenkinek nagyon szépen köszönöm! Azt hiszem, minden értéket megkaptam, így indul a buli mától! Örülök hogy itt lehetek köztetek, és csak remélni tudom, hogy ha kérdezek valamikor valami hülyeséget, nem nevettek ki hangosan:)

6 hónapja
#6620
Lousha
reply to Niki33's post #6618
Üdv, előre is sok sikert a célod eléréséhez.
Elsőként feltétlenül azt tanácsolnám, hogy az eggyel lejjebb javasolt hozzászólásokat olvasd el mihamarabb. Össze van foglalva az egész kalóriázás lényege, ha ami ott le van írva, megérted, gyakorlatilag garantált a siker.

Ezen felül csak némi személyes véleményt tudok ajánlani, megfogadni nem kötelező.
Szvsz Norbival nagyon hatékonyan lehet fogyni, főleg a pénztárcádnak. Ezen kívül a legtöbb terméke egészségtelen és nem kimondottan diétás. A mikor-mit-egyél agyonszabályozása meg csak arra jó, hogy kínnak érezd a fogyást és mihamarabb feladd.
Ha majdnem minden nap sportolsz és mégis túlsúlyod van, ha jól saccolom, közel 20 kilónyi, akkor valamit biztosan rosszul csinálsz. Érdemes lenne azzal kezdeni, hogy megtaláld, mi az. Ismeretlenül két tippem van: vagy sokat eszel és/vagy rossz összetételű/minőségűt, vagy nem túl hatékony az a sport. Nem tudom, pontosan mit értesz fitness alatt. Ha valami aerobik jellegű dolgot, akkor mondjuk figyeld meg legközelebb, hogy elfáraszt-e, érzed-e, hogy jól kimelegedtél, "forrnak az izmaid" a végére. Ha nem, esetleg próbálj ki valami mást. Ha ilyen rendszerességgel jársz, akkor az elszántságod biztosan megvan, de lehet, hogy másfélére kéne használni.
Elkeseredni semmiképp nem kell persze. Én majdnem pontosan azokkal a számokkal indultam, és elég könnyen elértem a célomat a kalóriázással. (Más kérdés, hogy később ellustultam és visszazabáltam magam félútig :) De már dolgozom lefelé ismét.) Szóval amit akarsz, az egyáltalán nem lehetetlen, fiatal vagy, a sportot sem veted meg, ide is találtál, fog menni.

Ami az étkezést illeti, abban nem nagyon lehet konkrét tanácsokat adni szerintem. Ebbe mindenki beletanul idővel. Az első hetekben szokogasd a rendszert, a folytonos számolást, és igyekezz a napi kereteden belül maradni, ez a legfontosabb. Aztán fordíts egyre nagyobb figyelmet rá, hogy a keret alatti csíkok is jók legyenek, azaz a tápanyagok eloszlása is az ajánlott arányt közelítse. Ez meg akkor fog menni, ha változatosan és egészségesen eszel. Lehetőleg zárd ki, de legalábbis minimalizáld a cukros vackokat, úgy általában a feldolgozott élelmiszereket, "műkajákat". Nem túl jó barátok a péksütik sem, Annál inkább a fehérjedús ételek, azaz sovány húsok, hüvelyesek, tejtermékek stb.
Konkrét receptekért érdemes a főzős oldalakat túrni. Szinte mindnek van diétás meg fitness meg akármilyen kategóriája.
Reggelire nem árt leszokni a kenyér-vaj-felvágott rutinról, és kipróbálni a ropikenyereket (tudod, mint az Abonett) túróval, avokádóval, csirkemellel, sajttal; zabkását, teljes értékű (leginkább magadnak gyártott, cukormentes) müzlit.
Vacsira meg legjobb minimalizálni a szénhidrátot és nem lefekvés előttre időzíteni a dolgot. Pl. csirkés saláta.
Ebédnél/főtt ételnél meg kb. az a lényeg, hogy zsírszegényebben, diétásabban készíts mindent, Lehetőleg ne tészta legyen tésztával, cukor cukorral. Fedezd fel a zöldségeket, fűszereket.

A magam részéről még azzal szoktam könnyíteni a dolgomat, hogy nagyobb mennyiségeket főzök, és előre kiadagolom dobozokba, így amikor enném mondjuk az ebédet, nem kell mérni, csak nyitom a dobozt és jó étvágyat. Ugyanígy fagyóba is pakolok, ráírva a dobozba, hogy mondjuk töltött paprika, 300 gramm. A kalóriája el van mentve az adatbázisban, ha kell egy hirtelen ebéd, kiveszem, felviszem, pont. Így előre tervezni is könnyebb.

6 hónapja
#6619
Bojtika
Ne viccelj már, én 150 cm-vel voltam 75 kg, sőt több is. :D

Nincs itt szabott étrend, csak mérni kell. Legyenek meg a makrotápanyagok (makrók, fehérje, zsír, szénhidrát) a megfelelő arányban. Először ezt kellene jól belőni a megszokott ételek közül kiszűrni azt, amelyik esetleg felborítja az arányt, mert pl. túl zsíros.
Sokan szeretjük a zabkását, amit sokféleképpen lehet elkészíteni, el lehet vinni munkahelyre is.

6 hónapja
#6618
Niki33
Fogászaton dolgozom, hétfőn-szerdán 14:00-ra érek haza, utána főzök magamnak, kedden-Csütörtökön pedig délutánra megyek. Mondhatni össze-vissza élek...ráadásul hol a páromnál alszom, hol a szüleimnél...Nem könnyű...
Próbálkozom a norbi update-val...de valamiért nem jött összew. Vagy türelmetlen vagyok. 33 évesen szinte minden nap fitnessre járok. 168 cm vagyok és 75 kg:S Szégyen leírni ezt úgy hogy sokan látjátok, de ez van.... Most jutottam el odáig, hogy segítséget kérek...
Tanácsot várok..ki mit eszik reggelente, mit eszik ebédre, és a vacsit hogy oldja meg. Tudom ez sok segítség...és nagy szívesség, de nagyon örülnék, ha valaki betekintést engedne nekem a kulissza titkai mögé, hátha segítene nekem is.
Köszönöm a válaszaitokat!

Szép estét! Nikol

6 hónapja
#6617
Gonoszka1
reply to Niki33's post #6615
Szia! Először is javaslom, hogy olvassad el a kötetlen csevegés topikban az 5543-as és 5544-es hozzászólásokat! Ha utána kérdéseid lennének, akkor szívesen segitünk! Sok sikert!

6 hónapja
#6616
Bojtika
Szia! Beállítottad már a kalóriakeretedet?

Mit szoktál enni általában? Milyen az életviteled: főzöl magadra esetleg, vagy talán család is van?

6 hónapja
#6615
Niki33
Sziasztok!
Nekem jelenleg a legnagyobb gondot az jelenti, hogy sokszor nincsen ötletem, mit egyek, mikor, és mennyit. Másfél hónapja fogyózok, odafigyelek, edzek minden nap, és nem megy le semmi. Türelmetlenség biztos, de rosszul tud esni mikor látom hogy más egy hónap alatt is fogy 3-4 kg-ot, én meg semmit:( Biztos én vagyok béna...erre az oldalra ma találtam, és csak reménykedni tudok, hogy ad valaki tanácsot nekem is. Még nem tudom mit hogy kell itt kezelni:)

6 hónapja
#6614
Bojtika
Nincs különálló receptgyűjtemény, csak ha a név egy részét begépeled, akkor jön fel a lista.
Tehát, mintha megennél valamit, gépeld be, hogy "citromos", és sokféle citromos dolgot kiad. Ha a kis fazékra kattintasz a sor végén, akkor megnyílik a recept.

Ha valamit sütünk vagy főzünk, akkor elpárolgás is keletkezik, ezt is bele kell a receptbe kalkulálni, Ha ez nincs feltüntetve, akkor a készítésekor újra kell számolni.

6 hónapja
#6613
gyopi40
Sziasztok,

Granit szavait tudnàm megismételni, amiota ràtalàltam erre az oldalra, sokkal jobban odafigyelek az étkezésre, arra gondolvàn, hogy amikor bevezetem a naploba, az értékélés pozitiv legyen. Egy kis gondom van, nem tudom hol talàlhatok rà a receptekre. Az én gyenge pontom az édesség. Amiota fogyozni kezdtem, elhagytam teljesen az édességet, sok gyümölcsöt eszem és néha, de nagyon ritka egy kocka étcsokit. Ha ràtalàlnék valami jo sütire, azt biztos kiprobàlnàm. Imàdom a citromot, esetleg ha tudtok valamifinom citromosat akkor azt nagy érdeklödéssel vàrom. Sok sikert mindenkinek a fogyàshoz.

6 hónapja
#6612
granit
Köszönöm szépen!
Bízom benne és persze magamban is.

6 hónapja
#6611
Gonoszka1
reply to granit's post #6610
Szép napot Neked is! Sok sikert kívánok!

6 hónapja
#6610
granit
Szép napot mindenkinek!

Örülök, hogy rátaláltam erre az oldalra, sok hasznosságot megtudtam: szinte minden témáról található itt nem csak tudományosan levezetett, de saját tapasztalatra épülő bejegyzés, jótanács.
Számomra ez a "kalóriaszámlálós" életmód(szer) a legszimpatikusabb.
Igaz, csak a harmadik hete álltam rá, de eddig teljesen pozitív. Élhető, tartható és már a hatása is megmutatkozik. :-)

7 hónapja
#6609
Lousha
reply to devia's post #6608
Ezzel én is így vagyok, olajos magot majd eszem, ha már lesz szerencsém súlyt tartani... Amíg választanom kell egy marék dió egy egy normális méretű csirkemell között, inkább az utóbbit enném, attól esetleg jól is lakom :)

7 hónapja
#6608
devia
reply to Bojtika's post #6607
Olvastam, hogy naponta jó megenni egy marék diót, jó enni mákot, tökmagot, stb.
Zsírt kb 50 g-ot lehet naponta enni, az elég könnyen összejön, így aztán nem sok olajos mag fér bele.

Mákot kevertem zabpelyhes reggelibe, amit hála Neked Bojtika, vízben főzök, nem tejben, joghurtban, és nagyon finom, meggyel isteni.

Dióféléket kb 2 dkg eszem, több nem fér a keretbe:)

7 hónapja
#6607
Bojtika
Remek oldalt találtam, itt sok érdekes cikk van:

http://www.hotashtanga.com/search/label/%C3%89letm%C3%B3d

7 hónapja
#6606
Bojtika
Nem, ahhoz nekem a nyitva tartásuk nem felel meg, nem nyitottam számlát náluk,

7 hónapja
#6605
Lousha
reply to Bojtika's post #6604
A Takarékszövetkezetnek is van bankkártyája. Erre gondoltam, hogy a te számlád/kártyád gondolom nem náluk van, így feltételezem, nem vehetsz fel ott pénzt ingyen.

Tényleg nevetséges amúgy, hogy a mai világban bármilyen helységben ne legyen egy ATM...

7 hónapja
#6604
Bojtika
Most nem értem, melyik bankot gondolod.
A helybeli Takarékszövetkezet az az országos lánc helyi fiókja. Nem igazi bank, kicsit másképpen működik. És ott sincs ATM.
Még nem tapasztaltam ki, hogy másik bank ATM-jéből felvéve hogyan van a havi két ingyenes készpénzfelvétel. De ez még a kisebbik baj. A faluban semmilyen ATM nincsen. Egyáltalán, és sehol.

A egész nyüves faluban nincsen ATM!

A nagyobb boltokban és a hentesnél lehet kártyával vásárolni, de pl. a postán borítékot venni nem tudok kártyával, egy sört meginni sem a sörözőben, és az olcsó boltban meg a zöldségesnél sem lehet kártyával fizetni.

7 hónapja
#6603
Lousha
reply to Bojtika's post #6602
És az a bank gondolom még véletlenül sem az, amihez a kártyád tartozik, hogy ingyen legyen az ATM nélküli pénzfelvétel, ugye?

7 hónapja
#6602
Bojtika
reply to Lousha's post #6601
Tudom, épp a múltkor ettünk napokon át szíves máj-zúza pörköltet. :D

A zabot kívánom istentelenül, mert ha nincs, akkor kenyeret eszem.

A fiam még ATM közelébe sem jut ezen a munkahelyen. Kisbusz hozza-viszi őket, a buszmegállóban áll meg a faluban. (Az éttermes natur máj jó régen volt, már, Pesten...)
Sima ügy lenne, ha a polgármestert zaklatná valaki ATM ügyében. Ott van a falu közepén a takarékszövetkezet, oda be lehetne építeni.
Senki nem szól emiatt, általában meg tudnak kérni egy családtagot, hogy segítsen. Nekem itt nincs már Anyu sem, aki ingyen utazott.
Ha meg én kezdek emiatt lamentálni, akkor én vagyok az okoskodó gyüttment, aki nem bír alkalmazkodni.

7 hónapja
#6601
Lousha
reply to Bojtika's post #6600
Ezek nem egyeru problemak, ez teny. Nem is tudok tul sok tanacsot adni, mert max. arrol szolna, hogy korabban mit kellett volna, meg majd legkozelebb mit csinalj, de ezeket meg ugyis tudod.

Az egeszseges etelek mindig aranyaron vannak, ez sem ujdonsag, de sajna ha mar tudod, mennyivel jobb minosegi etelt enni, nem nagyon mesz vissza a vackokhoz.

Az egyetlen tanacs, amit adhatok, hogy probalj ki valami ujat. Gondolom, egy falusi kisboltban nincs elkepesztoen nagy valasztek, de azert nezz korul jol, ha mar van tobb bolt, akkor mindegyikben. A setalas legalabb ingyen van :) Ha nincs most elerheto aru zabpehely, feledkezz meg egy pillanatra a megszokott receptjeidrol, es hasznalj valami mast. Nem ugy ertem, hogy valtsd ki a zabpelyhet, hanem egeszen mast. Emlitetted egyszer peldaul, hogy nagy neha beulsz egy etterembe egy naturmajra. A csirkemaj jobbara eleg olcso, foleg ha van fagyasztott, es nagyon sokfele finomsagot lehet belole kesziteni.
Hasonloan a csirkesziv sem szokott draga lenni (mar ha van...), es szinhusabb szinhus a vilagon nincs. Isteni rizses (tarhonyas, quinoas, bulguros, akarmilyenes) hust lehet belole osszedobni. De pastetomnak is kivalo.

Amugy a fiad asszem' jar dolgozni. O sem tud beugrani valahova jovet-menet pl. zoldsegkeverekert, zabpehelyert? Nem esik utba neki egy Lidl vagy valami?

7 hónapja
#6600
Bojtika
reply to Lousha's post #6599
Le, persze. A 24 óra alatt kétszer voltam vásárolni, és még kicsit edzettem is. Úgyhogy megiszom egy sört. Már tegnap megígértem magamnak.

Képzeld, az egyik helyi boltban már egy hete nincs a 360 Ft/ fél kiló zabpehely, de már nagyon hiányzott, a másik boltban találtak még két zacskóval. Negyed kiló 258 Ft! Azaz egy kiló 1032.-, annyiért még jobb sertéshúst is kapok egy kilót.

Nem tudok beutazni a városba a 200 Ft/ fél kg pehelyért, mert nincs készpénzem, a faluban nincs ATM. És érezze jól magát az ember!

Bosszant nagyon. Mindig a szegényen csattan az ostor. Pl. ha kapok nyomtatópatron, csak egyet tudok venni, pedig a szállítás olcsóbbra jönne ki, ha többet veszek.
Drágábban vásárolunk, kényszerűségből

A készpénz hiánya miatt a fagyós kocsiról sem tudok zöldségkeveréket venni, a boltban nem találtam megfelelőt.

7 hónapja
#6599
Lousha
reply to Bojtika's post #6598
A, masnapra nyilvan megint kicsit feljebb ment a merleg, de eskuszom, mar nem erdekel... Ha tiz ev alatt is, de visszakuzdom magam oda, ahova mar egyszer eljutottam :) Jelenelg ehhez osszesen 4 kilo minusz kene, szoval annyira remesen most sem erzem magam.

A segitest majd megunom ujra, es/vagy megint nem lesz ra idom, szoval orulj neki, amig lehet :D

Azert elobb-utobb le kene kicsit pihenni, nem?

7 hónapja
#6598
Bojtika
reply to Lousha's post #6592
Uhh, micccsoda nap! :D

Én az éjszaka elfelejtettem aludni, most már lassan 24 órája vagyok ébren. De most már lemezen vannak az edzéseim, és Teper tanácsai alapján a youtube-ról is szedtem le sok mindent. Sok Tiffany-edzést is. :D Ezekkel szöszölgettem el az időt.
A sok letöltött olvasni valót is lemezre fogom tudni tenni, és majd onnan kinyomtatom, ha kell. Végre ideért a nyomtató, már csak patron kell bele.. Keresem, hol és hogyan lenne a legolcsóbb, de látom, nemigen megy 3 ezer alatt sajnos.

Örülök, hogy beszálltál a segítésbe, Lousha! :D

7 hónapja
#6597
Lousha
reply to Moneszko's post #6596
Orulok, ha hasznosnak erezted a hozzaszolasomat :) A pozitiv visszacsatolas mindig jo :)

7 hónapja
#6596
Moneszko
reply to Lousha's post #6574
Kedves Lousha!

Rég olvastam ennyire lélekmelegítő hozzászólást.:) Végre nem a "tilos, méreg, felejtsd el örökre" szavakkal találkoztam. Sokan nem is gondolják, hogy a tiltó szavak, a "veszteség" érzése mennyire hat lélektanilag a fogyásra... helyette a "nincs baj a ...., de" mennyire megnyugtató :) és a döntést rábízod a másikra, nem eltiltod tőle. :)
Jó a kommunikációd! :)

Üdv,
M.

7 hónapja
#6595
Lousha
reply to hagidora's post #6594
Izles kerdese, ahogy jol esik :)

7 hónapja
#6594
hagidora
reply to Lousha's post #6583
Remek, köszönöm! Kukorica nélkül lesz :)

7 hónapja
#6593
hagidora
reply to Lousha's post #6586
Öööö, oké :)

7 hónapja
#6592
Lousha
Amúgy meg csak egy halk hurrá részemről: végre megindult a nyomorult mérleg újra lefelé, majd még jött hozzá egy "Nagyon dögös vagy ám, csak úgy megjegyeznem..." :) Szóval hurrá :)

7 hónapja
#6591
Lousha
reply to kat52's post #6590
Nem nehézkes, ha egyszer megérted a lényegét
.
Mindig mindent lemérsz és beírsz itt receptbe, ami belemegy a fazekadba/tepsidbe. A vizet is, ha tettél bele. Mindent. Ebből tudod, hogy van benne mondjuk 2800 kalória összesen. Ahogy felviszed a receptet, azt is megmondja neked, hogy minden összetevő összsúlya mennyi volt eredetileg. Ehhez képest leméred a kész, teljes adag ételedet. Tegyük fel, minden összetevő együtt volt 3000g, de a mérésed szerint 2500g az ételed. Ez a két szám közti különbség az elpárolgás, ezért hozzáadsz a receptedhez még egy "hozzávalót", az elpárolgást, MÍNUSZ 500 grammnyit. Ekkor a recept alján megjelenik, hogy 2500g az ételed, de az egészre vonatkozó kalóriatartalma értelemszerűen nem változott, a 100g-ra vonatkozó viszont igen.
Innentől ha szedsz belőle egy tányérral, nem vered át magad.

Ahol nő az étel súlya, pl. tésztánál, víznél, ott fordítva csinálod. Leméred a tésztát nyersen, majd leméred főve. Mondjuk 250 grammal nehezebb lett, ergo ennyi vizet szívott fel. A recepted tehát az lesz, hogy mondjuk Cerbona tészta nyers x gramm, víz 250 gramm.

Ami még fontos, hogy mindig csak azt vedd bele a receptbe, amit ténylegesen megeszel. Pl. ha vízben főzöl ki zöldségeket, attól még a víz nem a recept része, hiszen nem iszod meg a főzővizet. Ha olajban sütsz, nem annyi olaj van a receptben, amennyit a serpenyőbe öntöttél, csak amennyit tényleg felszív az étel bundája.

7 hónapja
#6590
kat52
Sziasztok!Segítség kellene!Nem igazán értem ezt az "elpárolgás"-t!Honnan tudom megállapítani,hogy mennyi víz párolgott el egy ételből?A méréseknél a víztartalom miatt fals adatokat kapok.Pl:tegnapi kaja kelkáposzta főzelék.Készre főztem,lemértem,és egy mélytányérnyira 550 g jött ki.Nyilván abból jócskán van víz is,hiszen vízben kell főzni!Főzés előtt a hozzávalókat lemértem,de mivel ketten kalóriázunk a férjemmel,ez így elég nehézkes.Köszi előre is,ha tud valaki segíteni.

7 hónapja
#6589
Lousha
reply to feketeinci's post #6587
Nem próbáltam, de köszi a tippet. Nem vagyok óriási mézfogyasztó, szeretem, de jobbára kéthavonta egyszer jut eszembe :) (Meg ha meg vagyok fázva.) Mindenesetre minden újdonságra nyitott vagyok.
Az akácmézet sosem szerettem, én szinte mentolosnak érzem... A virágméz jön be, abból is a selyemfűméz a kedvencem, de annyira drága, hogy gyakorlatilag sosem veszek :) Itt meg nem is tudnám, milyen néven keressem.

kgabi46, nincs mit, remélem, ízleni fog :)

7 hónapja
#6588
kgabi46
reply to Lousha's post #6581
Nagyom tetszett a recepted, én is imádom a paradicsom levest, ma meg is csinálom. Köszi a jó ötletet.

7 hónapja
#6587
feketeinci
Lousa!
Használtad már a Manuka mézet?
Ahol élsz a nagyobb boltokban is lehet kapni, a mézeknél általában a felső polcon van, 5+ -os vagy 10+ -os, a nagyobb + csak a Bootz-ban kapható esetleg, de állandó használatra elég az 5+ -os.
Itthon sajna csak a netről lehet rendelni :(
Nem mondom hogy olcsó, az itthoni fizetésből egyenesen drága, de ott megfizethető kategória.
Szerintem kenterbe vágja a mi híres akácmézünket:)

7 hónapja
#6586
Lousha
reply to hagidora's post #6585
Ha ez a topik van megnyitva, és ráfrissítesz, felugrik egy ablak, hogy megerősíti-e a képernyő újraküldését vagy valami hasonló. NE okézd le, mert ezért küldi el újra meg újra az üzenetedet. (Amit egyébként a jobb alsó sarokban lévő "Törlés" gombbal eltüntethetsz.)
Frissítés helyett nyomd meg az oldal tetején a topik nevét, azaz jelen esetben azt, hogy "Kötetlen csevegés", azzal frissül, látod, ha van új hozzászólás, de nem megy el háromszor, amit te írtál.

7 hónapja
#6585
hagidora
reply to Lousha's post #6581
Köszönöm a kimerítő választ! Meggyőztél, bár épp valóban hónapok óta fogyok, de kíváncsi voltam erre a leves-dologra. A paradicsomleves a kedvencen, és el fogom készíteni így, ahogy írtad. Valóban nem lesz rosszabb az állaga fagyasztás után? Egyébként főzök, nem vagyok lusta, 2 gyerek is van, csak munkahelyen ez így kényelmes volt :)

7 hónapja
#6584
hagidora
reply to Lousha's post #6581
Köszönöm a kimerítő választ! Meggyőztél, bár épp valóban hónapok óta fogyok, de kíváncsi voltam erre a leves-dologra. A paradicsomleves a kedvencen, és el fogom készíteni így, ahogy írtad. Valóban nem lesz rosszabb az állaga fagyasztás után? Egyébként főzök, nem vagyok lusta, 2 gyerek is van, csak munkahelyen ez így kényelmes volt :)

7 hónapja
#6583
Lousha
reply to hagidora's post #6582
Minden turmixolva van benne a kukoricán kívül, az meg nem esik össze a fagyasztástól. Én 300 grammot szoktam úgy 10 gramm reszelt sovány trappista jellegű sajttal fagyasztani, így ha pl. melóba kell, csak magammal viszem reggel a dobozt fagyottan, ebédre kb. ki is olvad, de úgyis megmikrózom, szóval legfeljebb egy perccel tovább melegítem.
Ez így 109 kalória, 5 fehérje, 16 szénhidrát, 3 zsír. (Nyilván azért vidd fel saját receptként, írd be a saját sajtodat stb., de irányadónak nem árt.) Sokkal nagyobb adag, mint a bögrés leves, garantáltan eltelít egy időre.

7 hónapja
#6582
hagidora
reply to Lousha's post #6581
Köszönöm a kimerítő választ! Meggyőztél, bár épp valóban hónapok óta fogyok, de kíváncsi voltam erre a leves-dologra. A paradicsomleves a kedvencen, és el fogom készíteni így, ahogy írtad. Valóban nem lesz rosszabb az állaga fagyasztás után? Egyébként főzök, nem vagyok lusta, 2 gyerek is van, csak munkahelyen ez így kényelmes volt :)

7 hónapja
#6581
Lousha
reply to hagidora's post #6580
Hát erre nehéz elég sok ok van... Először is fordítsd meg azt a zacskót, nézd meg az összetevőket. Van vagy száz, és nem sokról tudod ránézésre, hogy mi. Gyakorlatilag műanyagból vannak ezek a vackok. Márpedig a "műkajákról" való leszokás az első lépés, amivel közelebb kerülsz a soványabb és egészségesebb önmagadhoz. Minél több ízfokozót és mesterséges vackot eszel, annál jobban rászoksz, és annál jobban és többet akarsz hasonló ízekből. Pl. ha chipset eszel pár napon át minden este, a következő nap már reggel eszedbe fog jutni, hogy de jó enne egy zacskó chips, és már csorog is a nyálad. Míg ha kiiktatod az ilyeneket, egy idő után már úgy mész el a chipses sor mellett a boltban, hogy be sem nézel.
Ott van aztán az a gond, hogy a feldolgozott élelmiszerek, különösen az ilyen jellegűek, mint a zacskós leves, rengeteg rejtett sót, zsír, miegymást tartalmaznak. Minél jobban eszed őket, annál jobban tömöd magad pl. sóval is, ami nem fog segíteni a célod elérésében.
Továbbá tápértékük kb. nincs. Abból a 100 kalóriából a szervezeted nagyjából semmit nem fog hasznosítani, max. épít még egy kockát a zsírraktárba. Semmi hasznos nincs bennük, szeméttel kevert meleg víz.
Abban sem segít, hogy megfelelő arányokban vidd be a tápanyagokat, egy ilyen cucc jobbára nagyrészt szénhidrát, abból sem a jó fajta, meg némi zsír. Az egyszerű szénhidrátoknak meg megvan az a kellemetlen szokása, hogy nem laktatnak, viszont jó sok bennük a kalória. Hamar éhes leszel utánuk. (Plusz személyes megfigyelésem, hogy még az éhség jelentkezése előtt kiabálni kezdenek még több szénhidrátért... Ha pl. eszel 100 kalória csirkét vagy sajtot, fél óra múlva nem gondolsz evésre. 100 kalória friss fehér kenyér után 10 perccel már azon gondolkodsz, hogy kéne még egy szelet, hát milyen finom volt már...)

A leves mint olyan egyébkét nagyon is jó ötlet, valóban meleg, telít, jól esik, alacsony kalóriás, hurrá. De vedd a fáradságot, és főzd meg! Nem nagy kunszt egy leves összedobása, és egyszerre főzhetsz 3 hektoliterrel. Szinte mind fagyasztható, csak elő kell kapni egy előre kiporciózott dobozt, amikor kellene.
Hogy egy példát mondjak, egyik kedvencem a kukoricás paradicsomlevesem, ami a titkos fegyverem, ha túlettem magam nap közben vagy este "megyünk valahová", és tudom, hogy nem 400 kalória lesz a vacsi. Ilyenkor egy másik étkezés kiváltható vele nagyon minimál kalóriával. Egy fazékba dobálj aprított hagymát, répát, zellert, fehérrépát, főzd őket puhára kivés vízben sóval, borssal, erős paprikával, fokhagymával. Ha kész, turmixold le, majd tegyél bele kukoricát, sűrített paradicsomot, egy kevés cukrot vagy édesítőt, ízlés szerint zellerzöldet és/vagy oregánót. Öntsd fel vízzel, amíg olyan sűrűségű nem lesz, amilyet szeretnél. (Turmixolt főtt krumpli is mehet bele, ha kicsit sűrűbbre akarod. De zab- vagy búzakorpa is elfér benne.) Amikor tálba mered, tegyél a tál aljába kevés reszelt rajtot, ami majd beleolvad a forró levesbe.
Ebből 26 kalória 100 gramm, 1 fehérje, 5 szénhidrát, 0 zsír. Isteni finom, és nem egy bögrével, hanem egy nagy tányérral ehetsz 100 kalóriáért. (Jó, a sajttal együtt nyilván eggyel kisebb tányérral :) ) Friss zöldségekből van, rostos, nagyon finom, és ahogy mondtam, bármikor leporciózható és tele lehet vele rakni a mélyhűtőt.

7 hónapja
#6580
hagidora
Sziasztok!
Elolvastam a sok helyen javasolt 5XXX és 5XXX+1 sorszámú bejegyzéseket, nagyon hasznosak. Egy kérdésem van: Nem javasoljátok a zacskó levest, ez alapból is nagyon jól érthető, de kizárólag fogyás szempontjából mi a negatívuma? Én "rászoktam" a bögrés levesekre, tízóraira iszom, mert meleg és eltelít és csak 100 kcal. Nem jól teszem? Köszönöm a választ!

7 hónapja
#6579
Bojtika
reply to kgabi46's post #6575
Nézd csak: 15 perc, semmi ugrabugra, semmi súlyzó, de jó!

https://www.fitnessblender.com/videos/standing-abs-and-obliques-workout-without-crunches-intermediate-to-advanced-standing-abs-exercises

7 hónapja
#6578
Bojtika
Tejben is lehet sűrűre csinálni, de éppen csak fel kell rottyantani.

Én sokszor vízben főzöm így fel, gyümölcsöt keverek bele és pár kanálnyi joghurtot vagy kefirt.

7 hónapja
#6577
kgabi46
reply to Bojtika's post #6576
Köszi, kipróbálom. Zabkását néha ettem gyümölccsel, kicsit feldobta az izét :). Na meg a kalóriát is.

7 hónapja
#6576
Bojtika
Rántás helyett javaslom a zabkorpás habarást.
Te is próbáld ki a zabpelyhet is, hátha megszereted! Egészséges, és egy zabkása kivált egy kiflis/kenyeres reggelit. Vagy uzsonnát.
Feltét is készíthető belőle főzelékhez, ezer és egy módon elkészíthető!

7 hónapja
#6575
kgabi46
Most igy belegondolva, tényleg akik ilyen megvonásos diétát csináltak vissza is hiztak :), azért csinálják megint :), de arra hivatkoznak, hogy az gyors. Én már 48 éves vagyok, belefáradtam az állandó koplalásba, és elég későn kezdtem el már azon gondolkodni életmódot kell váltani. Most a család is azt eszi itthon amit én, nekik is jobb, na persze ők a mennyiséget nem nézik, de próbálok kalóriaszegényen főzni, remélem ők nem fogynak le hamarabb mint én :).

7 hónapja
#6574
Lousha
reply to kgabi46's post #6573
Sok csodadiéta tud nagyon látványos lenni - egy darabig... Majd nézd meg a nagyon fogyó ismerőseidet egy vagy két év múlva. Amint elérik a vágyott súlyt, megy is a kukába az összes megszorítás, és már pattannak is vissza a kilók. Vagy tartják továbbra is, és egyszer csak a szervezetük hisztirohamot kap, hogy márpedig én kérem azt, amit megvonsz tőlem x ideje, és jönnek a falási rohamok. Eredmény ugyanaz.
A bármit teljesen kiiktatós diéta nem működik. Mindenevők vagyunk. Az egyetlen kivétel a szemét. Azt teljesen ki kéne iktatni. Ez alatt pedig a műkaja értendő, ami ízfokozókból és mesterséges trutymókból áll. De bármilyen alap tápanyagot teljesen kiirtani, na az felesleges és káros.
A lényeg inkább abban van, hogy az arányokat átalakítsuk. Egy percig se érezd rosszul magad a kifli meg a rántás miatt. A kulcsszó a csökkentés, nem a megvonás. Na meg a minőség. Nincs baj a liszttel, de jobban jársz teljes kiőrlésűvel pl., egészségesebb ÉS a fogyásban is segít. Nincs baj a zsírokkal sem, csak pl. a kókuszolaj jobb, mint a napraforgó. És a cukorral sincs baj, ami azt illeti, jobb is neked, mint a mesterséges édesítő, de a méz és egyéb természetes édesítők jobbak, mint a fehér, finomított kristálycukor.
A jó ezekben amúgy az, hogy ugyan jobbára drágábbak, mint amiket eddig használtál, de ha amúgy is sokkal kevesebbet fogyasztasz belőlük, mint eddig, sokkal kevésbé fájó ez a plusz költség.

Azt meg nagyon jól teszed, ha nem kínzod magad, csináld a számolást szépen életvitelszerűen, egyél bármit, amit szeretsz, csak mértékkel, és tanulj meg kalória-takarékosan elkészíteni különböző fogásokat. Ha mellette mozogsz, amennyit tudsz szenvedés nélkül, rá fog érezni a szervezeted, és el fogja engedni a zsírtartalékait.

7 hónapja
#6573
kgabi46
Tényleg nagyon köszi a válaszokat. Gondoltam az ellipszis tréner még jobb mint a tánc, táncolni jobban szeretek, meg ilyen súllyal valahogy még megy is. Meg azt hittem igy is sokat eszek. Az elején 1200 ra állitottam a napi kalóriát, azért nem is fogytam. Sok olvasgatás után felemeltem 1600 ra azóta megy lassacskán. Akkor eztán még teszek rá 100 at. Acitromos vizet meg tényleg szeretem :) . Úszni jó lenne, csak sajnos nincs hol. Nekem a lényeg, hogy ne jöjjön viszza. Eddig bármivel fogytam mindig vissza szedtem. Ebben kicsit életmódváltást is látok, habár én még eszek nagyon pici fehér lisztet (pl. rántás, nagy ritkán egy kifli). A cukrot még mindig használom, az édesitőket nem szeretem, inkább kevés cukorral eszek mindent ami édes. Körülöttem sokan diétáznak úgy, hogy teljesen elhagyják a fehér lisztet meg a cukrot, és ők nagyon fogynak. Én már annyit kinoztam magam életemben, szinte mindig arról szóllt, hogy valamit diétázok, ha meg nem akkor a lelkifurdalás gyötört. Most ezzel a kalóriaszámlálással nem éhezem, meg megyeget is le, én meg kitartó leszek :).

7 hónapja
#6572
Lousha
reply to kgabi46's post #6570
Ahogy Bojtika mondja, nem olyan lassú az, plusz fel is gyorsulhat még bőven. De a fél kiló per hét az ideális, különösen, ha nagyobb súlytól kell megszabadulni. Hirtelen gyors fogyás a hormonjaidtól kezdve ezer dolgot összezavarhat, nem beszélve róla, hogy a bőröd hozzá van szokva a jelenlegi méretéhez, időbe telik visszahúzódnia, és ha túl gyors a tempó, a végére sovány leszel, és körbetekerheted magadon a bőrt, mint egy kabátot.

A citromos vízzel tényleg csak arra céloztam, hogy ha ilyen-olyan csodaígéret miatt iszod, de amúgy nem esik jól, ne erőltesd, semmi varázslatot nem fog csinálni, viszont esetenként gyomorégést, elcsúszott menstruációt okozhat. DE ha szereted, jól esik, és segít többet inni, akkor csak hajrá :)

Több folyadék segítene fogyni, igen, meg kicsit emeld meg a keretedet, mert most annyira a minimumot eszed, hogy esetleg e miatt is ragaszkodhat a szervezeted a meglévő kilókhoz, mert már majdnem éhezel, eddig meg gondolom megkapta, amit kívánt.

Az ellipszis térner szerintem nem túl hatékony, mert gyakorlatilag mozgat, nem kell hozzá túl sok erőt kifejteni. Szóval ez is olyan, mint a citrom: ha muszájból csinálod, hagyd a fenébe. Ha élvezed használni, akkor viszont próbáld lassan emelni az időt, amit eltöltesz rajta. Próbálj bármi olyan mozgást végezni úgy általában, amit élvezel. Próbálj ki több mindet. Ha a gimnasztika, torna válik be, csináld azt, ha az úszás, azt, ha hosszú, tempós séták, akkor azt. A tánc is jó egyébként, csak ne feledd emelni néha az időt, intenzitást, keress gyorsabb tempójú zenéket stb.
Ha többet mozogsz, kevesebb gondod lesz pl. a bőrnyúlványokkal is, az egész testednek jó, ha nem csak diétával fogysz.
Aztán minél kisebb leszel, annál terhelhetőbbek lesznek az ízületeid, szíved, annál inkább belekóstolhatsz olyan dolgokba is, mint a futás pl. Valami előbb-utóbb remélhetőleg megtetszik, és akkor inkább szabadidős tevékenység lesz, ami jót tesz neked, nem kényszerfeladat.

7 hónapja
#6571
Bojtika
reply to kgabi46's post #6570
Szia! Nem lassú a fogyásod! Heti fél kg az átlag, ami jól tartható, és kellemesen lassú, nem okoz falási rohamokat és nem jojózol utána.

A citromos vizet ha szereted, ihatod, de "lúgosítani" nem fog, sokan emiatt isszák. Ha szereted, az más. Tényleg jó lenne egyre többet innod.

A sétálás nem csinál semmit. Lassan jó lenne kis súlyzós dolgokat elkezdeni. Úszni én se vagyok hajlandó, nem is lenne hol (fene se buszozna még külön emiatt), de vehetsz olcsón latex szalagot is gyógyeszközboltban. Lényeg, hogy elkezdj erősíteni.

7 hónapja
#6570
kgabi46
reply to Lousha's post #6569
Köszi a választ, kicsit lassúnak tartom a fogyásom, akkor szerinted kb 3 litert kellene innom? Az a baj, hogy a citromos viz segitett ahhoz, hogy legalább ennyit megigyak. A táncikálás mellett igaz nagyon ritkán szoktam még az elipszis tréneren kicsit járni, lehet, hogy azt kellene többször csinálni?

7 hónapja
#6569
Lousha
reply to kgabi46's post #6568
Ezzel 1672 a BMR-ed, gyakorlatilag pont annyit eszel. En radobnek meg 100 kaloriat naponta, es csak akkor innam azt a citromos vizet, ha kimondottan jol esik. Ugy altalaban folyadekbol 97 kiloval jobban hangzana vagy egy literrel tobb. A tancolas jo dolog, foleg, ha elvezed, de valami egyebb konnyed, izuleteket nem terhelo mozgas azert meg jol jonne, lassan kezdve, es szep lassan emelve az adagokat. Ha szeretsz pl. uszni, az idealis lenne.
A mozgasokkal "nyert" kaloriak egy reszed edd is meg naponta, de probald minel pontosabban kideriteni, mennyi is lehet veluk a kaloriaegetes, mert a bazison levo adatok eleg felrevezetoek tudnak lenni, es konnyen becsaphatod magad.
Amugy meg csak kitartas :) Nem lesz gyors, de fog az menni :)

7 hónapja
#6568
kgabi46
Sziasztok, egyszer már irtam ide, kb május óta használom a kalóriabázist, nehezen de fogyogatok. Eddigi eredményem minusz 4 kg. Nem tudtam elejében, hogy hogyan állitsam be a napi kalóriámat, igazából most sem tudom, hogy jó e. Segitene valaki, hogy jól állitottam e be? 48 éves nő vagyok, most 97,5 kg. magasságom 167 cm. Lassan a változókorba, ami szerintem nagy hátrány, mert szinte soha nem tudom mikor jön meg. Citromos vizet iszok naponta kb 2 litert. Ülő munkát végzek, kb 3-szor hetente én is ilyen varzesh félére mozgok és 1666 ra van beállitva a napi kalóriám. Szerintetek ez jó? Köszi előre is a választ.

7 hónapja
#6567
czema
Köszönöm a megnyugtatást...jó, hogy más is megtapasztalta, amit én, így nem adom fel.Ha mégsem lesz siker, újra jelentkezem! Üdv.Mindenkinek!

7 hónapja
#6566
Lousha
reply to Bojtika's post #6565
Na de marha hatékony fegyver, amit vagy évente kétszer használhatok :) Arról nem beszélve, hogy a jelek szerint az itteni noverkek totál inkompetensek, meg mindig fáj a vérvétel helye...

A Hepatitis nem vicc, de azért az jó hír, ha azóta sincs nyoma.

7 hónapja
#6565
Bojtika
Akkor ez a "fegyvered" megvan.

Én nem adhatok vért, HCV-antitesteket találtak az első és egyetlen alkalommal.
Koraszülés után, 77 januárjában kaptam több egység vért. Akkor még nem is volt HCV, nemhogy szűrték volna.
Az lehetett a szerencsém, hogy a komplikációk miatt lórúgásszerű antibiotikum- kúrát rendeltek, valószínűleg az fogta meg, mert bár utána pár hónapig nagyon gyenge és étvágytalan voltam, az antitestek felfedezése óta több vizsgálat volt, nincs tünetem.

7 hónapja
#6564
Lousha
reply to Bojtika's post #6563
Eleg nagy valtozas volt, hogy a semmirol nekialltam valamit csinalni :) Megsem lodult semmi sehova :) A fene enne meg. A veradas volt az egyetlen sokk, ami csinalt valamit :D

7 hónapja
#6563
Bojtika
Igen, vannak ilyen "ijedelmek" a szervezet részéről.

Pl, ha hosszabb idő után megváltoztatod az edzést hirtelen, akkor is működik. Meglódulnak a centik.

7 hónapja
#6562
Lousha
reply to czema's post #6559
Egy het alapjan egyebkent se vonj le kovetkezteteseket, ne aggodj, fog menni. En is ket kilo plusszal zartam az elso hetet, csabitott is a jo kemeny csempes furdoszobafal, hogy jol beleverjem a fejem... De a 2. het vegere az a ketto el is tunt, aztan onnantol mondhatni sima volt a terep. Utolag lerendeztem azzal, hogz "megijedt" a szervezetem a valtozastol :)

7 hónapja
#6561
feketeinci
reply to czema's post #6559
Nyugi, ha jók a beállításaid, meg fog indulni.
Az első héten én is felkaptam 2 kilót, és ez elő fog fordulni még párszor....Karácsonykor...Húsvétkor....a sátoros ünnepeken, amikor a bejgli vagy a sonka elcsábít, és rádöbbensz hogy te is emberből vagy.
Ha megírod mik a paramétereid, ami alapján belőtted a keretedet, megmondjuk hogy szerintünk jó-e az a keret.

Több tippem is van a miért kérdésre, esetleg egy előző étrend, ami sokkal kevesebb kalóriás volt (nálam ez volt a gond), ha lány vagy havonta előfordulhat a víz visszatartása, de ez lassan rutinná válik majd.
Lehet az anyagcseréd nem elég gyors még, mert nem eszel elég gyakran.
Ha többet írsz magadról jobban fogjuk tudni.

7 hónapja
#6560
Gonoszka1
reply to czema's post #6559
A kereted a BMR-ed felett van egy kevéssel? Elég folyadékot iszol? A tápanyagok rendben vannak? Pihenőnapot tartasz? A sporttal ledolgozott kalóriák 60-70%-át leeszed?

7 hónapja
#6559
czema
Elkezdtem nagy lendülettel és hittel.Tényleg jó, inspirál és erőt ad.Viszont 2 kg-t híztam egy hét alatt,Jól vannak beállítva az értékek és mindennap sportolok is valamit.Kérdés: MIÉRT?

7 hónapja
#6558
feketeinci
Már tudom mennyi idő alatt ment le ez a sok kiló!
http://sg.hu/forum/tema/1091476913

Ezen az oldalon olvastam, hogy a KalóriaBázis 2012.06.07.-én kezdte meg működését (ha lehet hinni a bejegyzésnek).

7 hónapja
#6556
feketeinci
Most egy kis statisztika a számok tükrében.
A felugró reklámcsíkoknak köszönhetően bukkantam dr.Héder Éva (akinek a videóját oly előszeretettel ajánlgatom) honlapjára, ahol a Fat Free Fogyókúra Sulit ajánlja.
http://lefogynideokosan.hu/program
Meglepődtem a számokon. 10 év alatt több mint 1000 fogyni vágyónak nyújtottak szolgáltatást 89.000 Ft-ért!
Megnéztem az oldalunkat, több mint 481.000 leadott kg. Ha 20 kg-al számolom fejenként, és figyelmen kívül hagyom azt hogy van aki fel akar szedni pár kg-ot, ez akkor is 24.050 emberkét jelent, nem tudom mennyi idő alatt, és teljesen ingyen!

Nagyon szerencsésnek érzem magam, hogy idetaláltam :)

7 hónapja
#6555
Gabica28
reply to Bojtika's post #6552
Oh, új infó, köszi! :) mert varzesh néven nem sok videó van fent, majd rákeresek így is, hátha több sikerrel járok. :) Én imádom, régen táncoltam is, azt mondják van érzékem hozzá, de a tegnapi strandröplabda után még a székből is alig bírok felállni :D

7 hónapja
#6554
Bojtika
Én anno terem-röpiztem, szerettem. Nem nagy csapatban, és engem nem állítottak be meccseken, de nem azért jártam, hanem mert remek edzéseink voltak.

Vannak latin táncos edzések is, Latin Dance Workout néven.
Tiffany Rothe pedig (szintén táncos alkat) megoldja 10 perc alatt is, hogy furán érezd magad és izzadj, mint a lu. :D Olyan köztes mozgásnak is remek. Nekem lustább napokon lelkiismeret-nyugtató... :D

7 hónapja
#6553
Gabica28
reply to Bojtika's post #6552
Oh, új infó, köszi! :) mert varzesh néven nem sok videó van fent, majd rákeresek így is, hátha több sikerrel járok. :) Én imádom, régen táncoltam is, azt mondják van érzékem hozzá, de a tegnapi strandröplabda után még a székből is alig bírok felállni :D

7 hónapja
#6552
Bojtika
reply to Gabica28's post #6551
Igen, persian (perzsa) zumba néven is meg lehet találni. Jó is!

Csak vagyunk páran, akik bénák hozzá. D Pedig még tetszik is.

7 hónapja
#6551
Gabica28
Van egy úgynevezett varzesh nevezetű táncos mozgásforma, hasonló, mint a zumba, csak arab zenékkel :) Nekem bejön, imádok táncolni, ezt szoktam tolni, bár mostanában elmaradt :( De jobban bejön, mint a futás :)

7 hónapja
#6550
feketeinci
reply to Gabica28's post #6549
Ne erőltesd a futást, a youtube teljesen jó...szerintem jobb is.

7 hónapja
#6549
Gabica28
reply to Bojtika's post #6548
szia! 149 cm vagyok (törpe), és 97 kg. A BMR 1728 körül van. Épp azért írom, hogy korábban ha valamit megvontam a szervezetemtől, kétnaponta azt akartam nyomatni. Most nem így van. Az 1100 Kcal-át a doki mondta, de titeket olvasva jöttem rá, hogy ez kevés. Azért emeltem 1200-re, és ha túl megy 1-200 Kcal-val, nem fogok hisztizni miatta. Csak valahogy fura, hogy nem vagyok éhes :) A korábbi diétáimnál mindig az voltam. Eszek mindent, csak jóval kisebb mennyiségben és egészségesebben.
Még nem nagyon tudom kiismerni magam az alacsony kalóriatartalmú, de fehérjedús ételek rengetegében :D Azon vagyok, hogy minél jobb legyen.
Inkább fura, hogy 1500-1700 kalória körül kéne ennem. Elolvastam az ominózus 5000 valahányszázas hozzászólásokat, elég jól leírták, és értem is, hogy miért van rá szükség, csak nehéz átállni :) Már lelkiismeret furdalásom van, ha 1200 fölé megyek. Most azon vagyok, hogy meglegyen a 1600 körüli kalóriabevitel és 3-400 kalóriát mozgással égessek el. Így lenne jó. Helyhiány miatt sajnos nekem csak taposógép áll rendelkezésre itthon, súlyzó és youtube :( A futás még nem opció, talán 5-10 kg-val könnyebben menni fog. A vérnyomásom alapból 160 körül van, terheléssel 200 is volt már, tehát egyelőre úszáson gondolkodom, de szégyellek még uszodába is elmenni. Így nehéz lesz tudom, de rajta vagyok a témán :)

7 hónapja
#6548
Bojtika
Gabica, nem tudom, mik a paramétereid, de:

- Heti 0,8 kg fogyás sok, azaz helytelen a beállításod.
- 1200 Kcal egy vérszegény, mozgásában korlátozott törpe szükséglete, azaz helytelen a beállításod.

- A szénhidrátok kerülése helytelen, a zabpehely is nagyrészt szénhidrát. Nem csak az egyszerű cukrok a szénhidrátok, ezt láthatod a beállításoknál is, hacsak nem helytelen...

Azért hiányzik ezmegaz, és azért falnál kétnaponta, mert KOPLALSZ.

Nekem 50 kilósan és 150 cm-vel is 1100 valamennyi a BMR-em. Nem létezik, hogy Neked is ennyi lenne, holott eleve 97 kg vagy, és nem tudom milyen magas! Nekem a súlytartó (újra kellene számolnom) lehet úgy 1300-1500 között.

7 hónapja
#6547
Gabica28
sziasztok! :) visszatértem! :)
A zsíros kenyérre és az ételekre visszatérve. Ezeket igyekszem kihagyni az étkezésemből már régóta. Mivel igazából kb. 1 hete figyelek az étkezésre, így most próbálgatom, hogy mit lehet, mit nem. Most pl. zabkását csináltam, összesen 80 grammból, 2,5 dl tejből, édesítőből, egy kevés mazsolát tettem bele és a végén egy pici fahéjat. Ennek a felét a férjem eszi meg, még nem számoltam ki, ez kb. hány kalória lehet, bár reggelire akartam, de ez most elcsúszott :)
Igyekszem minél több magas rosttartalmú ételt fogyasztani, vagy legalábbis megpróbálom, illetve igyekszem kerülni a magas szénhidráttartalmú ételeket. Arra jutottam, hogy ha valamit kivonok az étrendből, tuti, hogy 2 napon belül bezabálok belőle, mert annyira hiányzik. Ma pl. sült csirkét ettem, persze bőrrel, mert imádom, viszont salátával, paradicsommal. Reggelire grahamm tost 4 szelet, salátával, csirkemellsonkával és sok zöldséggel--->ezt igyekszem majd kb. 2 szeletre redukálni. Igyekszem legalább kétnaponta tojást is enni a fehérje miatt. Vettem fehérjét, bár még nem kóstoltam, kíváncsi vagyok milyen lesz, ezt majd 1-1 vacsora helyett szeretném fogyasztani. Imádom a rántott dolgokat, de már liszt nélkül készítem, fel sem tűnik, hogy nincs benne. Most akarom kipróbálni a zöldborsó főzeléket zabkorpával besűríteni, még nem próbáltam, nem tudom, mennyit kellene belerakni. Igyekszem majd minél fehérjedúsabban csinálni az étrendet, hogy a férjem is több fehérjét egyen :)
Tegnap strandröplabdáztunk kb. egy órát a kollégákkal, gyerekekkel, régen nagyon sokat játszottam csapatban :) Hát nem gondoltam, hogy 97 kg-osan még tudok játszani, de nagyon jól esett. Hátránya, hogy még olyan izmok is fájnak a hátamon, amiket nem is tudtam, hogy vannak :D De nagyon jól esik. :) Nekem az edzőtermi sportok nagyon monotonak, ezért olyan sportot szeretnék csinálni, amit élvezek: röplabda, tánc. Ezeket imádom. :) Amíg ezeket csinálom, nem tűnik fel, hogy elfáradok :)
Most limonádét iszok folyékony édesítőszerrel, 0 cukor. Bár az íze borzalmas, nem találom el az arányokat :)
Na nem pofázok többet, a lényeg, hogy próbálok mindent lecserélni szépen lassan, csak még elég kezdő vagyok ebben.
Az 1100 Kcal-t felemeltem 1200-ra, így elvileg heti 0,8 kg-t mutat a kalkulátor, de én fél kg-val is boldog lennék, az éves szinten 24 kg lenne kb. :)

A dokit nem, de a központot ajánlották, ahol vagyok, szerencsére van egy nagyon jó nőgyógyász is mellé. Mindkettő azt mondja, ha lefogyok, minden esélyem megvan rá, hogy legyen babánk, tehát nem vagyok elkeseredve, csak ebből kifolyólag elég türelmetlen vagyok :D Azonnal és most és rögtön. :) De nem adom fel, ha odafigyelek a bevitelre, akkor szerintem nem lesz gond :)
Ha valamit rosszul csinálok, itt vagytok nekem Ti, és helyre raktok remélem :)7 hónapja
#6546
Imre8511
reply to feketeinci's post #6544
Sikerült visszatornászni 1700 fölé!Nem veszett el semmi adat,csupán ráklikkeltem a mentésre újra,és visszajött!
Köszönöm a segítséget!

7 hónapja
#6545
Gonoszka1
reply to Lousha's post #6543
Igen, a süteményeknél nehezebb a helyzet. Ott a vajnak meg kell lennie, és szerintem a cukrot kíváltó édesítőkkel közel sem olyan finomak a sütemények. Mi a töltött káposztát, töltött paprikát soha nem rántottuk be. Én a zsíros húsokat sem szeretem (szerencsére), így ezzel sincs gondom. De ettől függetlenül az eredeti paraszti ételek rengeteg zsírt, szalonnát, kolbászt tartalmaznak, pontosan amiatt amit írtál, hogy a kemény fizikai munka miatt kellett a kalória. De ezeket az ételeket lehet light-os formában is elkészíteni, főleg aki nem szereti a zsíros, nehéz étkeket.

7 hónapja
#6544
feketeinci
reply to Imre8511's post #6542
Dehogy normális!
Nézd meg, hogy a cél beállításnál nem vesztettél-e el valami adatot.

7 hónapja
#6543
Lousha
reply to Gonoszka1's post #6540
Ami azt illeti, ezzel nekem főleg pozitív meglepetéseim voltak. Sok hagyományos magyar étel vagy nem is olyan kalóriadús, mint hinnénk, vagy igen könnyen és jelentős "élményveszteség" nélkül nagyban szegényíthető a kalóriatartalma. Gondolok itt pl. egy gulyáslevesre, Székely káposztára, töltött paprikára: alapból rávágnád, hogy biztos elképesztően hizlal, pedig még eredeti receptekkel sem olyan vészesek.
Aztán persze simán logikus, hogy a legtöbb alapkajánkat a paraszti konyha adta, ahol egyrészt korlátozott volt az alapanyagválaszték, kemény fizikai munka folyt, ergo mindennek olyan táplálónak kellett lennie, amennyire lehetséges, plusz még jobbára spórolni is kellett. Ha viszont csak simán szeretjük ezeket az ízeket, legtöbbjük megtartható egy pici variálással. Nyilván nem kezdem el a hagymát két merőkanál disznózsírban dinsztelni, máris rettentő sok kalóriát kicsaptam a tányérról. Szárazabb húsokra cserélem a zsírosabbakat, növelem a zöldségek arányát, bővebbre engedem a fogás levét/szaftját, a lisztes köreteket lehetőleg lecserélem vagy legalább lazítom valami zöldségessel, kevés rántást használok vagy teljesen lecserélem más sűrítős módszerre stb.
Az édességek... Hát az sajna másik történet :) Ott jelentősen kevesebb a sikeres kísérletek aránya. Ha a recept úgy indul, hogy végy fél kiló vajat, cukrot és lisztet, ott kicsit esélytelen az ember :)

7 hónapja
#6542
Imre8511
Nem értem mi történt!?tegnap még az ajánlott napi bevitelem 1735kcal volt,ma viszont már 1234kcal,miért lett ennyi?Elrontottam valamit tegnap?Vagy ez normális?

7 hónapja
#6541
Gonoszka1
reply to Gabri21's post #6538
Szia! Üdvözöllek közöttünk! Javaslom első körben elolvasni a kötetlen csevegés topikban az 5543-as és 5544-es hozzászólásokat. Itt olvashatsz a helyes kalóriakeret beállításáról, a tápanyagokról, és a sportokról! Ha vannak kérdéseid, akkor szívesen segitünk! Sok sikert és szép napot!

7 hónapja
#6540
Gonoszka1
reply to Lousha's post #6539
Igen, a magyar konyhának vannak remekei, és sajnos egyik sem az a diétás kaja. De le tudtad dolgozni a pírt a napi beviteledről, így meg aztán tényleg nincs még kilengés sem.

7 hónapja
#6539
Lousha
reply to Gonoszka1's post #6537
Éppenséggel belefért, "csak" egész este pattoghattam a stepperen, hogy eltüntessem a napi bevitel pírját :) Aki feltalálta a vajat, azt kerékbe kéne törni...
Annyit azért megért, hogy mostanra kettővel több angolnak indul be reflexesen a nyáltermelése, ha meghallja, hogy egy étel "Hungarian".

7 hónapja
#6538
Gabri21
sziasztok!
Néhány napja regisztráltam,nagyon lelkes vagyok,magamat ismerve ez így is fog maradni.
Most 79,7 kg vagyok és nagyon szeretnék első körben 65 kg lenni.
Március óta futok,edzésterv szerint,nagyon szeretem,van is egy szuper cipőm,szinte repít:)
További szép napot nektek!
Gabriella

7 hónapja
#6537
Gonoszka1
reply to Lousha's post #6536
Igen, sajnos a dobos torta nagyon finom, és nagyon kalóriadús! De nagy ritkán azért talán megengedhető sátoros ünnepken.

7 hónapja
#6536
Lousha
Gyerekek, tanuljatok más hibájából, ne süssetek Dobos tortát... 740, ismétlem, hetesszáznegyven kalória egy nyamvadt szelet... Oké, annyira finom volt, hogy legszívesebben kezet csókoltam volna magamnak, de ne már! Majd' elsírtam magam, mikor beírtam a receptet, és kijött, mennyi az annyi :)

7 hónapja
#6535
Gonoszka1
reply to Gabica28's post #6529
Szia! Üdvözöllek közöttünk! Javaslom elolvasásra a kötetlen csevegés topikban az 5543-as és 5544-es hozzászólásokat! Itt sok kérdésedre kapsz részletesebb választ. Fontos lenne, hogy sok folyadékot igyál, mert az is segiti a fogyást! Ha néha a kedvenc kajáidat eszed, azzal szerintem nincsen semmi gond, hiszen nem aszkétaként kell élni, és ha valamit nagyon kíván az ember, és nem eszi, akkor abból lehet a nagy bezabálás. Javaslom viszont, hogy figyelj, hogy a BMR-ed környékén maradj, és a tápanyagok (amelyeket fogyókúrásra kell állítani) a nap végén lehetőség szerint mosolyogjanak! Ha vannak még kérdéseid, akkor szívesen segitünk! Sok sikert!

7 hónapja
#6534
feketeinci
reply to Gabica28's post #6529
Szia!
Azt mondod, ez egy jó orvos, tehát bízol benne.
Tudna esetleg valakit ajánlani, aki ugyanezzel a módszerrel érte el a célját? (fogyás és baba) Vagy ajánlotta valaki, akinek már segített ezzel a módszerrel?
Mi nem vagyunk orvosok, ha jól olvasom ő is csak határozott időre javasolta ezt a csökkentett kalóriát, lehet 8.-án másikat fog adni.

Mindenesetre ha ezt a mennyiséget zsíroskenyérből és sütiből akarod leenni, nem lesz nagy jövője a diétának. Vitamin és megfelelő mennyiségű ásványi anyag nélkül nem lehet diétát tartani, mert beteg leszel, a helyzet csak romlani fog, főleg BMR alatt.
Mi életmód váltásról beszélünk, és úgy számolgatjuk a kalóriákat. Én 1 éve nem ettem zsíroskenyeret, pedig a jó kis pecsenyezsír a sült oldalasról azért nekem is lecsúszott, a jó kis tepertős tejfölöstésztáról nem is beszélve, tehát nem vagyok szent.
Fel kell fedezned mit szeretsz még, amit eddig nem is ismertél, de sokkal egészségesebb mint az, amit eddig ettél. Azt mondjuk: egyél amit szeretsz...nem a zsíroskenyérre gondoltunk, bár ha néha becsúszik nem baj, de nagyon sok kalóriát elvisz az egészségesebb kaja elől.
Én sok kaját "leváltottam", legutóbb a meggyespitét málnás kölesre és tudnám még sorolni. Beláttam hogy ezektől a kajáktól jutottam el arra a súlyra, ahonnan indultam. Ha ezt nem veszed észre, nem fog menni hosszú távon a fogyás, és nem fogod megtartani az eredményt.

7 hónapja
#6533
Gabica28
reply to Lousha's post #6530
szia! köszi a gyors választ!
Hát az biztos, hogy elém rakott kapásból egy 1100 Kcal étrendet 1 hetes bontásban. Akkor még nem tudtam, ez mennyire kevés. Összességében annyira nem érzem kevésnek étkezés szempontjából, mert kb. 1200 körül tudom tartani úgy, hogy nem is vagyok éhes mellette, csak elrontani nem akarom. 7 napja csinálom egyébként, és most másodszor mentem 1200 fölé, és már most lelkiismeret furdalásom van, holott sokkal többet ettem régen. Mivel nekem elsősorban a baba a cél, jól szeretném csinálni. Nyilván szeretném visszanyerni a régi alakomat is és nem gyakorlatilag sírva menni strandra, de az esztétikai része jelenleg másodlagos.

7 hónapja
#6532
Gabica28
reply to Lousha's post #6530
szia! köszi a gyors választ!
Hát az biztos, hogy elém rakott kapásból egy 1100 Kcal étrendet 1 hetes bontásban. Akkor még nem tudtam, ez mennyire kevés. Összességében annyira nem érzem kevésnek étkezés szempontjából, mert kb. 1200 körül tudom tartani úgy, hogy nem is vagyok éhes mellette, csak elrontani nem akarom. 7 napja csinálom egyébként, és most másodszor mentem 1200 fölé, és már most lelkiismeret furdalásom van, holott sokkal többet ettem régen. Mivel nekem elsősorban a baba a cél, jól szeretném csinálni. Nyilván szeretném visszanyerni a régi alakomat is és nem gyakorlatilag sírva menni strandra, de az esztétikai része jelenleg másodlagos.

7 hónapja
#6531
Gabica28
reply to Lousha's post #6530
szia! köszi a gyors választ!
Hát az biztos, hogy elém rakott kapásból egy 1100 Kcal étrendet 1 hetes bontásban. Akkor még nem tudtam, ez mennyire kevés. Összességében annyira nem érzem kevésnek étkezés szempontjából, mert kb. 1200 körül tudom tartani úgy, hogy nem is vagyok éhes mellette, csak elrontani nem akarom. 7 napja csinálom egyébként, és most másodszor mentem 1200 fölé, és már most lelkiismeret furdalásom van, holott sokkal többet ettem régen. Mivel nekem elsősorban a baba a cél, jól szeretném csinálni. Nyilván szeretném visszanyerni a régi alakomat is és nem gyakorlatilag sírva menni strandra, de az esztétikai része jelenleg másodlagos.

7 hónapja
#6530
Lousha
reply to Gabica28's post #6529
Ha a BMR-ed 1728, akkor ez az abszolút minimum, amit egyél. Aki pedig 1100 kalóriát javasolt, annak javasolnám a pályaváltást, mert a jelenlegi munkájához borzasztóan nem ért.
Jobbára BMR+100 körüli kalória működik, de feltétlenül BMR és Alapjárati kalória között maradj, akkor hízni nem fogsz, és lassan majd elindul a fogyás. Valószínű lassan, mert ha jó ideje kínoztad magad bőven BMR alatt, akkor mostanra a szervezeted semmi áron nem akar feladni egy dekát sem.

7 hónapja
#6529
Gabica28
Sziasztok! Elég új vagyok itt (7 napos friss csirke) :D
Leírom a kezdő adatot, de kiírni is szörnyű :( 150 cm és 99 kg. Évek óta megvan a probléma, de az orvosok eddig nem nagyon segítettek, mindig azt mondták, ne egyek annyit, és ezzel el volt intézve. Majd végre eljutottam egy jó endokrinológushoz, aki azt mondta, hogy 1100 Kcal-át kellene ennem. Na most ott tartok, hogy olvasgattalak Titeket az elmúlt napokban és rájöttem, hogy ez lehet, hogy egy picit kevés.
Nyilván én is azok közé tartozok, akik most és azonnal akarnak fogyni sokat. De mivel rájöttem, hogy a júliusi nyaralásra nem leszek bombanő, így inkább a türelemre játszom :)
A BMR 1728, úgyhogy ez alatt leszek. Az 1100 Kcal-át nem nagyon tartottam eddig, általában 1200 alatt voltam, ma túlcsúszott 1500-re. A mozgást 8-a után kezdem, ekkor megyek vissza a dokihoz, kíváncsi vagyok, hogy addig mennyi megy le kizárólag a számlálással.
Jól értelmezem, hogy ha túl kevés Kcal-t állítok be, akkor a szervezetem éhezésre fog beállni, "raktározni" fog, így lassul a fogyás? Az általatok írt infókból azt szűrtem le, hogy a doki által javasolt 1100 Kcal-t inkább 1200-1300 közé lövöm le, és ahogy csökken a BMR, úgy csökkenthetem a Kcal-t? 1100 alá akkor sem akarok majd menni. De javítsatok ki, ha rosszul gondolkodom :)

Korábbi tapasztalatom az, hogy képtelen vagyok lemondani a jó zsíros kenyérről, édességről, úgyhogy már nem is vagyok rá hajlandó, inkább csökkentem az adagot, vagy ritkábban fog becsúszni :) Nyilván szeretném én is a fél év alatt 15-20 kg-t lefogyni, de ha már egy hónapban 2 lemegy, nagyon boldog leszek :) Az álom súlyom nincs meg. 63 kg voltam kb 8 éve. Nem ez a cél. A célom az, hogy jól érezzem magam, és ha ez 70 kg-san lesz, akkor annyi.
Nekem sajnos már egészségügyi (nőgyógyászati) gondokat okoz a túlsúly és a hormon (IR), így a baba miatt nagyon fontos, hogy fogyjak. Ha valakinek van jó tanácsa, tapasztalata, szívesen fogadom. :)

Bocs, ha kicsit hosszú lett O_o :D

8 hónapja
#6528
kat52
Sziasztok!Bojtika!Írtam lentebb,hogy 155 cm vagyok,és 66 kg,63 éves.

8 hónapja
#6527
mrstokes
reply to kat52's post #6520
Nem vagyok nagy szakértő, de én a helyedben az ilyen súlyingadozással nem foglalkoznék. Nekem pl 3 kg körül ugrált, ezért inkább csak heti egyszer állok a mérlegre, és igyekszem trendszerűen nézni a "súlyvonalat".
Ha egyszer már sikerült 14 kg-ot lefogynod és csak 4 jött vissza, vsz megvan a saját recepted a sikeres fogyásra....szvsz sokan kiegyeznének ilyen aránnyal....

8 hónapja
#6526
Bojtika
Hogy a csudába lehet ennyire alacsony a BMR, ha túlsúlya is van valakinek???

Kat52, milyen magas vagy, hány kiló és hány éves?

8 hónapja
#6525
Gonoszka1
reply to kat52's post #6524
Akkor esetleg próbáld meg a keretedet 50-100 kalóriával csökenteni, többet inni (feltétlenül), és természetesen a mozgás is fontos. A sportokkal ledolgozott kalóriák 60-70%-át pedig le kellene enni pluszban.

8 hónapja
#6524
kat52
1283,20 a BMR értékem.

8 hónapja
#6523
Gonoszka1
reply to kat52's post #6522
Mennyi a BMR-ed? Az egy liter az nagyon-nagyon kevés! A folyadék is segít a fogyásban! Próbáld legalább 2 literre feltornázni (ebbe a tea, leves, víz, gyümölcslé is beletartozik).

8 hónapja
#6522
kat52
A keretem 1439,heti 1/2 kg fogyás van beállítva.66 kg vagyok,és 155 cm.Ciklusom már évek óta nincs,ez biztosan nem okozza.2-3 naponta szoktam mérni magam.a tápanyag arányokat általában tartom,hát a folyadék fogyasztással eléggé hadilábon állok,max.napi 1 liter,sajnos több nem megy.Pajzsmirigy alulműködésem van hosszú évek óta,azon is csodálkozom,hogy tavaly előtt sikerült 14 kg-ot leadnom.Nem csinálok másképp semmit a fogyásom óta,mégis feljött a 4 kg,ami lemenni nem akar.

8 hónapja
#6521
Gonoszka1
reply to kat52's post #6520
Szia! Attól még lehet, hogy több vízet tart vissza a tested. És a ciklussal is összefüggésben van a súlyingás, és a belek tartalmával is. És javaslom, hogy ne mérjed magadat minden áldott nap, mert az teljesen szükségtelen, és csak negatívan hat a lélekre is! A kereted mennyi? A BMR-ed mennyi? Sok folyadékot fogyasztasz?A tápanyagok arányával hogy állsz?

8 hónapja
#6520
kat52
Sziasztok!lenne egy kérdésem,nagyon örülnék,ha valaki megtudná válaszolni!Érdekes jelenséget figyeltem meg!Vannak napok,amikor rengetegszer látogatom meg azt a bizonyos helyiséget/éjszaka is,2-3 szor/kisdolog céljából.Számomra logikus lenne,hogy a másnap reggeli mérlegelésnél kevesebbet mutatna a mérleg,hisz rengeteg víz távozik a szervezetemből.Pont az ellenkezője történik,több a súlyom,mint az előző napon,napokon!Ez számomra teljesen logikátlan!Elkeserítő nagyon,és az is,hogy 14 kg lement 2 évvel ezelőtt,de visszajött azóta 4 kg,amitől sehogyan sem tudok megszabadulni.

8 hónapja
#6519
mrstokes
Most ettem :(

8 hónapja
#6518
feketeinci
reply to mrstokes's post #6517
Akkor a legjobb, ha eszel :)

8 hónapja
#6517
mrstokes
Sziasztok!
Éhes vagyok!

8 hónapja
#6516
sinnesro
reply to feketeinci's post #6505
Én is, kösz! :-)

8 hónapja
#6515
Tapsi82
reply to Gonoszka1's post #6514
Facéra fel kell lépni és megtod nézni :)

8 hónapja
#6514
Gonoszka1
reply to Tapsi82's post #6512
Nem lehet megnyítni!

8 hónapja
#6513
Gonoszka1
reply to Tapsi82's post #6511
Megvagyok! Veled mi van?

8 hónapja
#6512
8 hónapja
#6511
Tapsi82
reply to Gonoszka1's post #6510
Igen van. Mizusag hogy vagy ?

8 hónapja
#6510
Gonoszka1
reply to Tapsi82's post #6509
Az jó, mert akkor van sok pénz!

8 hónapja
#6509
Tapsi82
reply to Gonoszka1's post #6508
Doliztam sokat

8 hónapja
#6508
Gonoszka1
reply to Tapsi82's post #6507
Szia! Jól eltűntél!

8 hónapja
#6507
Tapsi82
reply to Gonoszka1's post #6506
Szijaaaaa

8 hónapja
#6506
Gonoszka1
reply to Tapsi82's post #6503
Szia!!!

8 hónapja
#6505
feketeinci
reply to sinnesro's post #6504
Örülök hogy megnevettettelek :)


8 hónapja
#6504
sinnesro
reply to feketeinci's post #6498
Nagyon gagyinak tűnik, bocs:-)

Csak egy kiragadás:
"Az N segít a koncentrációban és a zavaros gondolatok helyett a tisztánlátást támogatja"

Ezen hangosan kacagok.

8 hónapja
#6503
Tapsi82
Sziasztok :)

8 hónapja
#6502
Bojtika
Nem, nem végleg! És "igazoltan van távol", előre szólt, hogy elfoglaltsága és egyebek miatt egy darabig nem tud jönni.

Találtam egy Bmati-szösszenetet a makrókról elmentve, hozom:

Bmati makro-ajánlata

Az 5-6 kg-os súlyzó karra elég, másra kevés. Ha kemény súlyzós edzést végzel, akkor 1,8-2 g/ttkg fehérje, egyébként 1,5-1,8 g/ttkg, ha kemény otthoni saját testsúlyos edzéseket mennek. Ha csak otthon akarsz/tudsz edzeni, akkor inkább saját testsúlyos edzéseket nyomj. Szénhidrátból erősen testalkatfüggő: van, akinek 3 g/ttkg is elég, de lehet akár 5 g/ttkg is. Zsírból 0,7-1 g/ttkg-ot érdemes bevinni. Ezeket tömegnövelésre értem. Ha súlytartózni akarsz, akkor 1,2-1,5 g/ttkg fehérje, 3 g/ttkg körüli szénhidrát és zsírból 0,7-0,8 g/ttkg.


8 hónapja
#6501
EmokeBlanka
Bmati barátunk végleg eltűnt innen erről az agoráról, jól értettem?

8 hónapja
#6500
feketeinci
reply to Bojtika's post #6499
Akkor más életelixírt kell találnom :))

8 hónapja
#6499
Bojtika
Láttam már régebben. Nem átütő, inkább laikus, de nyilván jóindulatú. (Hogy ebből az anyagból állítaná elő a szervezetünk a hidrogént, azt azért vitatom, főként mert nincs miért előállítani...)
A cikkek hivatkozásai nem pontosak, és nem is tudok angolul, hogy ez alapján keresgéljek.
Azaz tanulmánynak ezt az írást szakember még a címben sem nevezné.

Maga az NADH így nem pontos, a német Wikipedia-cikk szerint (ami bővebb, mint a magyar) ez az anyag eleve termelődik a testben, és hiánytünete nincs, azaz legfeljebb a pellagra nevű bőrbetegség, ami Európában ritka.

Használják állatkísérletekben Alzheimer-gyógyszer alkotóelemeként, de nincs áttörő és egyértelmű eredmény.

8 hónapja
#6498
feketeinci
Bojtika!

Láttad már ezt az oldalt? Tegnap este találtam.:

http://www.nelegybeteg.hu/tanulmany-nadh.php

8 hónapja
#6497
Gonoszka1
reply to halene's post #6496
Gyere, térj vissza közénk!

8 hónapja
#6496
halene
1000 éve....
Remélem mindenki jól van, lehet nemsokára visszatérek ;)

8 hónapja
#6495
csembencse
reply to Enni's post #6493
Sziasztok!
En paleoztam, aztan kompromisszumos paleoztam egy darabig..ooo meddig is? Ja igen 2014 szeptembereben kezdtem es csinaltam is nagyon komolyan egeszen 2015 majusig(semmi magliszt, meg kokuszzsir) csak husi tojas es zoldseg. Le is faragtam 8kilot. Aztan mar csak kompromisszumosan csinaltam(sajtok, tejfol bekerultek az etrendbe). Tartottam is a 8 kilo fogyast.
En jol ereztem magam benne, hasmenes, szedules az elejen nekem is volt, de az elejen sokat kell nagyon enni es adni idot a szervezetednek, hogy "atalljon" a szervezeted erre az eletmodra.

Viszont abbahagytam es a heten kezdtem el a kaloriat szamolgatni, mert nem tudom elkepzelni, hogy eletem vegeig nem ehetek szenhidratot. Most az oldal segitsegevel egy lassu fogyast allitottam be, de reszleteket meg nem tudok, mert annyira uj vagyok:).

8 hónapja
#6494
feketeinci
reply to Enni's post #6493
Szia!
Ezt találtam erről:
https://glutenerzekeny.hu/paleo-dieta-es-glutenerzekenyseg-kapcsolata/
Lehet hogy ez a probléma? Ez azért komoly lehet, meg kéne nézetni.
Vagy egyszerűen "becsúszott" valami ami nem paleo-s?
http://paleoandrea.blogspot.hu/2011_02_01_archive.html
Mint ebben a blogban néhány embernek?

Én simán kalóriát számolok, eredmény...augusztusban 105kg, most 78kg.

8 hónapja
#6493
Enni
Sziasztok. Lassan 2 hete kezdtem el a paleo ra valo atallast. 5kg ot fogytam idaig . Viszont sokszor hasmenesem van. 110kg rol indultam. Szeretnek 70kg lenni.Paleozik itt valaki?velemeny rola?

8 hónapja
#6492
Bojtika
Az általad megadott saját paramétereid alapján számítja a kalkulátor.
Életkorod, nemed, testmagasságod és jelenlegi súlyod, valamint a napi fizikai igénybevétel alapján.

8 hónapja
#6491
macsaidia
Légyszíves mondjátok meg mi alapján írja be az alapjárat kcal égetés értéket???köszönöm

8 hónapja
#6490
Bojtika
Kókuszzsírból is van rosszabbik fajta. (Olivaolajból is létezik rossz.)

Én egy idő óta, ha tehetem, baromfi (kacsa, liba) zsírt használok, mármint magam sütöm ki a bolti hájból. Nem sokat egyszerre, így nem kell az avasodásra figyelnem.

Ha az ember alig valamicske zsírt használ, jóformán mindegy, nem ez lesz az egészség gátja.

8 hónapja
#6489
teper
reply to Gonoszka1's post #6487
Megnéztem: stimmel, a legtöbbnél kicsivel alacsonyabb :)

8 hónapja
#6487
Gonoszka1
reply to teper's post #6486
Teper! A kalóriája semmivel sem kevesebb! Majd nézd meg!

8 hónapja
#6486
teper
reply to Imre8511's post #6484
Szia! Valóban telített zsír, de önmagában ettől még nem gáz. Teljesen más a szerkezete, mint az egyéb, más ismert klasszikus telített zsíroknak, így a felszívódása (lebomlása) is máshogy alakul. A kalóriatartalma alacsonyabb, mint általában a legtöbb zsírnak, de igazából nem ezért szeretjük, hanem mert egészen magas hőfokon is használható anélkül, hogy melléktermékként egészségtelen transzzsírok képződnének sütés közben. Illetve sokszor újrahasználható, akár hűtés nélkül is sokáig eltartható és jellemzően nem avasodik, vagyis egyszerűen és jól bárhol elvan.

8 hónapja
#6485
Gonoszka1
reply to Imre8511's post #6484
Szia! Üdvözöllek közöttünk! Igen, a kötetlen csevegés topikban az 5543-as és 5544-es hozzászólásokat ajánlom, mert az alapján be tudod jól állítani a keretedet! A kókuszzsírból a hidegen sajtolt szűz a jó! Gyakorlatilag kalóriában nem kevesebb, de könnyebben emészthető, és epések is ehetik. Jó az összetétele, és kevesebb kell belőle, mert jobban terül. Persze azt nem állítom, hogy olcsó, de egyébként teljesen semleges ízű zsíradék.

8 hónapja
#6484
Imre8511
Sziasztok!Új vagyok itt.Bele is kezdenék......

Bmati írta 5284. hozzászólásban "Kiváló zsírforrások: a hal, a szárnyasok zsírjai, a növényi zsírok nagyja (kókuszzsír, repceolaj, stb.). A telítetlen zsírok közül az omega 3 és omega 6, ami különösen ismert és nagyon hasznos a szervezet számára. Főzésre a kókuszzsír a legjobb választás jelenleg."
Máshol ennek nem néztem utána (szánom-bánom),hanem rohantam kókuszzsírt venni.Erre az egyik ismerősöm küld egy linket hogy márpedig az az egyik legrosszabb választás
http://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/telitett-vagy-telitetlen-zsirok-melyiket-fogyasszam

Egyébiránt nagyon hasznosnak találtam Bmati írását.Elolvastam az egészet,de akkora tudáskoncentrátum:) hogy még párszor el kell majd.
Mindezektől eltekintve nem szeretnék tájékozatlanságom miatt rosszul táplálkozni!
Most akkor ez a kókuszzsír (olaj),diétás,avagy épp az ellenkezője?
Köszönöm a figyelmet.

8 hónapja
#6483
kiborultbili
Sziasztok, ne haragudjatok a zavarásért. Tudnátok itt szavazni a dalomra? Nekem ez egy hatalmas lehetőség lenne. Felléphetnék a szigeten. :) Amúgy nagyon sokat adott nekem is ez az oldal!

http://campfire.szigetfestival.com/votes/band/52

9 hónapja
#6482
Bojtika
Soha nem szabad éhezni! Kivéve azt a kis könnyű éhséget két étkezés között.

Tatarek Rezső anyagai a honlapjáról letölthetőek, ha feliratkozol. Tedd meg nyugodtan, nem fog semmit küldeni (sajnos). Akkor letölthetővé válik az 1 órás edzés is a tíz db, egyenként 10 perces mellett.
Csak a bemelegítés ugyanaz mindegyikben. És előre szólok, az avi formátum miatt kicsit lassú a letöltés.
Mást most nincs idöm bogarászni, holnap vizsgázom és még tanulok, csak egy kávészünetre kukkantottam be.

9 hónapja
#6481
Gonoszka1
reply to gittus76's post #6480
Szívesen! Akkor biztos, és ezek szerint jelezte is a tested! Tatarek oldalát nézzed meg, ott 10 perces tornák vannak. De a fórumot böngészve sok-sok linket találhatsz, mert Bojtika mindenhová elpötyögtette ahol kérték. Van amit már sajnos nem lehet megnyítni, de a Tatarek oldal az biztos működik. Sok sikert!

9 hónapja
#6480
gittus76
Köszönöm a segítséget. Pontosítottam a beállításokon és valamilyen otthon elvégezhető tornát is kinézek magamnak. Tényleg kevés lehetett a keret, mert folyamatosan éhes vagyok.

9 hónapja
#6479
Gonoszka1
reply to gittus76's post #6478
Ha a BMR-ed az 1416 kalória, akkor keveset eszel, ha csak ennyit eszel! Neked 1500 kalóriát kellene enned, plusz a sportokkal ledolgozott kalóriák 60-70%-át! Emelj a kereten! És Bojtika által mondott tornalinkeket találsz itt a fórumon. Ezek otthon végezhető tornák.

9 hónapja
#6478
gittus76
1416 eszem, az alapjáratira írta az 1700-át, ezért nem értem. Megpróbálom az általatok írtam alapján aztán majd meglátom változik -e valami.

9 hónapja
#6477
Bojtika
reply to gittus76's post #6473
Az a két óra gyaloglás nem számít sportnak, csak a napi aktivitást növeli valamivel.
Sok edzést lehet a netről letölteni, vagy elmenteni a linket. Kiválaszthatsz néhányat, amit kedvelsz, és otthon is végezheted, ingyen. Ha heti 6 napon át, változatosan edzel, akkor meglesz a hatása.

9 hónapja
#6476
Lousha
reply to gittus76's post #6473
Ha az alapjaratid 1700 és 1700-at eszel, azzal pontosan a jelenlegi sulyodat tudod tartani. Egyél a BMR és az alapjarat kozott.

9 hónapja
#6475
Gonoszka1
reply to gittus76's post #6474
Akkor próbáld meg a fehérjeport. Azzal tudod pótolni, ha nagyon kevés a fehérjéd. És mennyi a napi kereted?

Neked is javaslom elolvasni a kötetlen csevegés topikban az 5543-as és 5544-es hozzászólásokat. Itt részletes leírást találsz a helyes keretbeállításról, és a sportokról.

9 hónapja
#6474
gittus76
Azt észrevettem, hogy túl sok szénhidrátot fogyasztottam. Ezt sikerült a megengedett alá elvinni, de túl kevés fehérjét eszem. Ezt viszont nem tudom teljesíteni.

9 hónapja
#6473
gittus76
A BMR 1416. Alpajárati 1700. Tehát fogyásra van beállítva. Napi két óra gyaloglás, hétvégén kerti munka, időnként squash. Nap két liter folyadékot fogyasztok.Asztali verzió    Mobil verzió
Ez a funkció regisztrációhoz kötött!
Ehhez a funkcióhoz prémium előfizetés szükséges