KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok

Kedves Felhasználók!

Örömmel jelentjük, hogy új frissítés érkezett a KalóriaBázishoz! Az elmúlt időszakban sokat dolgoztunk, hogy felmérjük az igényeket és ezekből minél többet megvalósítsunk. Az új frissítés tartalma röviden (hamarosan több poszt is készül az egyes funkciókról részletesen).

Új dizájn.
Olyan színkombinációt kerestünk, ami kellemesebb a régi túl kontrasztos piros-zöld helyett. Egységesebb és letisztultabb kinézetet szerettünk volna.
A fejlécet kétsorosból egysorossá alakítottuk, így több infó fér ki. Az oldalon eddig a nem túl optimális szerkezet miatt szükséges volt mozgatni a képet. Most úgy alakítottuk ki a felületet, hogy erre ne legyen szükség, minden fontos dolog az oldal tetejéről elérhető. A fenti felszabadult helyre elfért egy új tápanyag kijelző sáv, hogy az mindig szem előtt legyen. Az oldal egyéb szerkezeti megoldásain nem változtattunk. Bár ennél is egységesebb színvilágot terveztünk, jeleztétek, hogy az étkezések színei maradjanak mindenképpen jól elkülöníthetők, így ezen nem változtattunk.

Ételfotók, csomagfotók
Mostantól lehetőség van minden ételhez képet feltölteni, mely tovább gyorsítja a keresett ételek megtalálását. Feltöltés esetén kérjük tartsátok be a szabályokat. Célunk, hogy az ételek részletes információbázisát is bővítsük (ásványok, vitaminok, stb). Ezt segítő eszköz az ételekhez feltölthető csomagfotók, ezek alapján rögzíthetők, ellenőrizhetők a feltöltött adatok. Az ételinfókat a régi zárt rendszerből most teljesen szabadon szerkeszthetővé tettük. Ez egyelőre kísérleti jelleggel megy, azaz ha azt látjuk, hogy inkább az adatbázis kárára válik a szabad szerkesztés, később visszatöltjük az adatokat. Ha valakinek van jó ötlete arra, hogy hogyan használjuk a közösség erejét anélkül, hogy az adatok sérülnének, akkor megköszönném a tanácsot.

Okos kalóriatáblázat
Ez egy teljesen új fejlesztésünk és elmondható, hogy ehhez hasonló még más nyelven sem létezik. Célunk az volt, hogy az ételeket minden szempont szerint rendezhessétek és szűrhessétek. Volt már eddig is a keresőben egy szűrő, de az sok téves tételt is tartalmazott. Az új táblázat sokkal rugalmasabb. A munka részeként kiválogattuk a funkció szempontjából legfontosabb 1000 ételt (itt alapanyagok, gyakori készételek és a leggyakoribb márkás ételek szerepelnek, tehát nincsenek egyedi receptek, ételvariánsok, hibásan feltöltött adatok), ezeknek minden jellemzőjét (vitaminok, ásványok, stb) 5 különböző osztályba soroltuk (nagyon alacsonytól a nagyon magasig). Az okostáblázattal lehetőségünk van olyan komplex kereséseket egyszerűen megcsinálni mint pl: Rendezzük szénhidrát szerint sorba a legmagasabb fehérje tartalmú húsok közül azokat, melyek csak közepes vagy annál alacsonyabb vasat tartalmaznak. Még sok a hiányos adat, de reméljük az előzőleg említett ételinfó bővítés fejlesztés ezen is segíteni fog. A táblázat működéséről később részletesen írok.

BMI, testzsirszázalék
Az oldal mostantól automatikusan számol aktuális BMI-t és testzsírszázalékot. Utóbbihoz szükséges, hogy rögzítsünk nyak méretet és derékbőséget, nők esetében még a csípőbőség is szükséges (mindig az utoljára megadott adatokkal számol). A testzsírszázalék a test zsírtömegének és a teljes testtömegnek a hányodosa; vagyis meghatározza, hogy a test hány százalékát alkotja zsír. A testtömegindex méréssel ellentétben a testzsírszázalék mérés meglehetősen pontos eredményt ad, ugyanis figyelembe veszi azt, hogy a nagy testtömeg izomból vagy nehéz csontozatból is állhat, nem csak zsírból

Mobilos működés javítása
Androidos back gomb már nem lép ki az appból, sőt minden megnyitott ablakot lépcsőzetesen bezár. Ide tartozik, hogy ha a keresőből kiválasztottunk egy ételt, de meggondoltuk magunkat még innen is visszaléphetünk a kereső találati listához (back gomb, vagy "X"-re kattintva) majd ezután kiválaszthatjuk a megfelelő ételt.

Tápanyagok és mértékegységek sorrendjének javítása
Mostantól a hivatalos sorrend oldalunkon: zsír, szénhidrát, fehérje (követve a termékek csomagolásának szokását).
A mennyiség választó dobozban minden esetben első helyre került a gramm mértékegység. Ha egy ételnél alapértelmezetten pl. darab van beállítva, ekkor továbbra is ez lesz alapból kijelölve, de első helyen itt is a gramm lesz).

Saját étel szerkesztés gyors elérés
Saját étel szerkesztése most már közvetlenül a listából is elérhető (nyíl menüből).

Plusz mennyiség hozzáadás
Ezt egy példával szemléltetném. Megettél 150 g rizst. Majd megettél még 30 g-ot. Eddig fejben hozzáadtad és módosítottad, vagy felvitted újból. Mostantól lehetőséged van plusz-mínusz értékekkel módosítani egy ételsort. Mobilon: mennyiség módosító ablakban, írd be a 30-at a mennyiséghez, majd bökj a +/- gombra. Ha egyszer megnyomod pirosra vált a plusz. Ekkor a beírt érték hozzáadódik a régi mennyiséghez. Ha még egyszer megnyomod mínuszra vált, ekkor levonhatsz. Asztali verzióban egyszerűen a beírt mennyiségben adj meg előjelet, azaz ezt írd be "+30".

Utolsó sportok hozzáadása
Az utolsó sportok is külön ikont kaptak.

Célbeállítás fix kerettel
Nagyon gyakori probléma, hogy új felhasználókat inkább megzavarja, hogy súlyváltozásuk esetén megváltozik a beállított napi keretük. Azért, hogy ez ne szegje senki kedvét, mostantól a célbeállításban a beállított napi keretet alapból fixálni fogjuk, de átállítható a régi, súlyváltozást követő módszerre is.

Egyéb javítások: már lehet régebbi napon rögzített súlyt törölni (töröld ki a számot és mentés), illetve felhasználói fiókot törölni.

Az oldal és az app használata továbbra is ingyenes. Ha zavar a reklám, gazdagabb felhasználói élményre vágysz, vagy csak támogatnád munkánkat, ezt Prémium tagság vásárlásával megteheted!

Ha bármi hibát tapasztaltok (sajnos az új fejlesztésekkel mindig együtt jár), kérjük jelezzétek a kaloriabazis@gmail.com címen.

Kérjük írjátok le kommentben mit gondoltok az új dizájnról, funkciókról.

Üdvözlettel,
Magyar Máté
kaloriabazis.hu

Szólj hozzá!


A hozzászólások olvasásához és hozzászóláshoz regisztráció szükséges

ASZTALI VERZIÓ    MOBIL VERZIÓ
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket

Számításaink a Harris-Benedict formulán alapulnak.

Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2