KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok

Hírek

2023. 12. 31.

Prémium akció

Jelentés a bázisról

ÚJÉVI PRÉMIUM AKCIÓ

Köszöntünk mindenkit az Újévben: az újonnan elszántakat, a régi tagokat, és az újrakezdőket! Az évértékelő cikk majd egy külön cikkben érkezik, egyelőre még szerkesztem, mert túlságosan terjedelmes lett! :)

A szokásos januári akciónk ezennel kezdetét veszi. Úgy döntöttünk idén sem emelünk árat, mivel azt szeretnénk, hogy inkább legyen több ember számára megfizethető, ahelyett hogy a tagságot egy szűkebb rétegre korlátoznánk. Azaz, a mostani januári akcióban a prémium csomagok a tavalyi akciós áron érhetők el! 
Prémium funkciók leírása és akciós vásárlás itt!
ÚJ BEMUTATÓ VIDEÓ ITT: Prémium funkciók 5 percben


Boldog Újévet és sikeres sikersztori gyártást kívánok,

Magyar Máté
kaloriabazis.hu

Tovább...
2022. 10. 01.

Hóhér project

a bázis készítőjének vállalása

Sziasztok!


Magyar Máté vagyok a bázis készítője. 2022. január elsején jött egy őrült ötlet, amibe bele is vágtam és elneveztem Hóhér Projectnek, mivel arról szólt, hogy alávetem magam a saját szoftveremnek és nyilvánosan bevállalok 25, de minimum 20 kg fogyást, adott határidőre. Az vonzott a dologban, hogy bár már sokszor láthattunk brandeket, amik egy ember sikersztorijára épülnek, de olyanról még nem hallottam, hogy bárki a fogyása előtt, előre vállalta volna, hogy önmagán szemlélteti a módszert amit képvisel. Kockázatos volt, de tetszett ez az izgalom. Indulás után nem sokkal jobbnak láttam, hogy ez ne csak rólam szóljon. Kibővítettük az oldalt közösségi funkciókkal, így mindenki közzétehette a saját bevállalását és megoszthatta az aktuális adatait. Sokan csatlakoztatok, így végül a Hóhér projekt egy nagyobb, mindenki számára elérhető "Lefogyok2022" projekt keretében valósult meg. 

 

UPDATE 2022. október 1. A project véget ért, az eredmény az "Utolsó rész" videóban látható.

 


VIDEÓBLOG
 


 


 


 

 

Első rész: méreckedés


 



EREDETI TERV
Kezdősúly: 110 kg
Magasság: 187 cm
Életkor: 43
Cél testsúly: 85 kg (-25), de ha már 8-assal fog kezdődni, azt is sikerként könyvelem el.
Kitűzött dátum: szeptember 30 (9 hónap)
Tervezett heti fogyás: 0.65 kg

HÁT EZ TÚL KÖNNYŰ?
Mondtátok, hogy ez a 25 kiló megcsinálható 3 hónap alatt is. Igen, tudom, de ez szándékos, mert nem ezt a vonalat akarom népszerűsíteni. A gyors fogyás jól néz ki, jó a reklámértéke, de az egy szűkebb, vadabb réteg játszótere. Mit értek ez alatt? Azok akik gyorsan fogynak, embertelen akaraterővel mondanak le mindenről és megszállottan tolják a sportot. Náluk általában áll valamilyen életeseménybeli változás a háttérben ami őket ebben segíti, vagy csak félig sziklából vannak. Ezt az életformát két hétig mindenki meg tudja csinálni. Nem ez a kihívás. A kihívás az, hogy mit csinálsz majd a hatodik héten, amikor eléd raknak egy gőzölgő pizzát vagy egy tetején meghasadt muffint amiből bugyog ki az olvad csoki.

Képes lesz arra a rendszered, hogy ezeken a helyzeteken keresztül tudj jutni? Én pl képes vagyok rá 2-3 alkalommal, de 4.-re már biztos nagyon frusztrált leszek. Az emberek többsége pont azért bukik el, mert ők is ilyen gyors csodákat akarnak. De téves, hogy mindenkinek ezt az utat kéne követnie.
én az átlagembereknek szeretnék egy nem csodaszámba menő, viszont valódi, szenvedésmentes. fenntartható, biztos fogyást a saját bőrömön végigprezentálni.

STRATÉGIA
Nem megyek bele semmilyen vitába a módszert illetően. A saját magam által meghatározott szabályokat követem. Azt gondolom a legfontosabb a diétában a kitartás, és ezért a kulcsfontosságú, hogy számomra HOSSZÚTÁVON fenntartható tervet készítsek és ne érezzem hogy lemondok olyan dolgokról amiket szeretek (még akkor is ha ennél más szabály sokkal jobb, egészségesebb, hatásosabb lenne).

Minden szabályt annak vetettem alá, hogy számomra fenntartható legyen:
- a legszigorúbb szabály, hogy MINDENT be kell írjak. Ha egy nap át is lépem a keretet, akkor is BE KELL ÍRJAK minden falatot.
- bármit ehetek, csak kalóriát számolok (nyilván saját érdekem az éhségérzet-kezelés és az égetés-fokozás szempontjából a CH minimalizálás és a fehérje maximalizálás, de az ezekből kicsúszást nem tekintem kudarc tényezőnek)
- max 20 csalónap (nyaralás, egyéb különleges alkalom) amikor kihagyhatom a számolást
- friss zöldségeket nem kell beírnom, ezzel motiválva magam a minél több zöldségfogyasztásra

A NÉGY FŐ PILLÉR
(az upgradeket igyekszem tartani, de nem minősítem kudarcnak ha nem sikerül):
KALÓRIASZÁMOLÁS: napi 1600 kcal
     +upgrade: fehérjére is figyelve (kalóriák minimum 20%-a fehérje legyen)
SZAKASZOS BÖJT: (8 óra étkezési ciklus után 16 óra zérókalóriás ciklus, vagy még szűkebb)
SZOBABICIKLI: napi 40 perc
      +upgrade: HIIT formátumban, ennek mintájára:
https://www.youtube.com/watch?v=06EmQ0qqW0I
MOTIVÁCIÓ: erre már tudjátok milyen stratégiát választottam. Ha nem sikerül, beégek egy csomó ember előtt! :)) Egyébként amikor ezt írtam le, akkor jött az ötlet, hogy lehettek sokan, akiknek ebben a pillérben nincs segítsége, és ezért döntöttem úgy, hogy ezt a projektet kinyitom mindenki számára.



AZ ÉN TÖRTÉNETEM
Nehogy bárki azt higyje, hogy ez lesz az első diétám! 43 éves koromra már 12 nagyobb diétám és közte számtalan kisebb volt már. A számolásra 2010 környékén tértem át, és a bázist is azért hoztam létre, mert ez a módszer volt az, ami mindig működött és erre akartam egy jó eszközt elérhetővé tenni. Magam sem találtam meg az egyértelmű okot, hogy miért kell ezzel egész életemben küzdeni, de valószínű, hogy csupán az ülő életmód és az, hogy szeretek enni, az bőven elég. Az elért fogyás évekig tartó egyenletes fenntartásában senkinek nem tudok jó tanáccsal szolgálni, mivel az nekem sem megy, de a fogyásban magában igen. Lehet, hogy valakinek pont a megtartás könnyebb és annak ez segítség lehet. Másrészt azt gondolom, ha megtartani nem is tudom, még mindig jobb ha legalább időről időre formába hozom magam, mintha elszállnék a végtelenbe. Úgyhogy bár ekkora téttel és ekkora kitűzött fogyással még nem vágtam diétába, de úgy érzem a tapasztalataim alapján, hogy menni fog és ennek folyamatát szeretném végigdokumentálni nektek.

A SAJÁT MÓDSZEREMRŐL - RÉSZLETESEN
Ezen szabályokat nem ajánlom senki másnak mint követendő példa. Ezeket saját múltbeli tapasztalataim alapján alakítgattam úgy, hogy hozzám passzoljon. Mindenkinek más megy könnyebben/nehezebben. Amire én rájöttem az az, hogy az egyetlen fontos dolog, hogy hosszútávon fenntartható legyen a diéta. Bármilyen módszerrel le lehet fogyni, ami fenntartható és ugyanígy: bármilyen szuper módszer kudarcot vall, ha nem tartható. Az, hogy mit sportolok, mit eszek, mit nem, hányszor és hogyan, ezek bár fontos kérdések, de mind másodlagosak a fenntarthatósághoz képest. És mitől lesz fenntartható? Attól, hogy önmagadhoz alakítod úgy, hogy az számodra ne legyen szenvedés.

"MINDENT BEÍRTAM" ALAPELV
Minden diéta kudarca pontosan egy pillanathoz kötődik, amikor először ellazul az ember. Ez ítéli halálra az egész törekvést. Ez vagy gyors lavina, vagy egy lassú erózió, de mindenképp végzetes. Én legalábbis akárhányszor elbuktam, mindig ezen buktam el.
Létrehoztam az adatbázisban egy nulla kalóriás ételt "Mindent beírtam - Isten engem úgy segéljen!" névvel azzal a megjegyzéssel, hogy "Csak akkor rögzítheted ha ma tényleg mindent beírtál!" Ezt fogom megenni minden nap végén, emlékeztetve magam a beírás fontosságára. Ezt közösbe raktam, használjátok ti is nyugodtan :). Javasolt alkalmazás: beszédfelismerővel mondd be, miközben a szívedre teszed a kezed. :)

FŐÉTELEK, VACSORÁK
Általában nagyobb adagokat főzök, jól bírom az ismétlést. Ilyen diétás szempontból kedvenc ételeim:
Répás csirkecomb: egy tepsinyi csirke felsőcomb telerakva rengeteg csíkokra vágott répával (plusz zsíradék nélkül), alufóliával lefedve fél órát, majd fél órát még anélkül.
Eszterházi csirkemell: ez a rostélyosnak egy csirkemelles verziója, ez is tele répával. Köretként ehhez tészta helyett (vagy fele-fele) savanyúkáposzta.
Saját kínai jellegű sült tészta: minimál tészta mellé aránytalanul sok zöldséget és csirkemellet sütök. 
Főzelékek, főleg lencse, ami meglepően sok fehérjét tartalmaz.
Amit igyekszem, hogy legyen itthon mindig bőven: tojás, savanyúkáposzta, alma, füstölt hal vagy konzerv, jófajta sovány sonka (Pápai Extra - nem fizet egyik cég sem a reklámért)
Van még egy perverzióm. Veszek egyszerre 8 gyrost és lefagyasztom. A gyros diéta szempontból jobb, mint elsőre gondolnánk: sok zöldség, relatív vékony tészta, sok sovány hús. Feltéve, hogy jó a büfé (van ahol zsíros a hús, vagy az öntet). Mindenesetre többi gyorskajához képest sokkal jobb és ha nincs más, ehhez szívesen nyúlok. Ezt a lefagyasztós verziót kifejezetten nem ajánlom, mert bár összenyomós sütőben ropogósra sütöm a külsejét, a belseje gusztustalanul szottyos lesz... de én szeretem. :)


ÉDESSÉG
Az édességigény kielégítésére leggyakrabban bourbon vanília fagyit (Grandessa) kávéval leöntve használok. A fagylalt általánosan mennyiségben laktatóbb és kalóriában/CH-ban kevesebb, mint a legtöbb konkurens édesség és nem mellékesen az egyik kedvencem. Másik a gyümölcsjoghurt, ebből mindig jó ha van egy nagy tégely. Rövidebb rohamok leküzdésére zéró kalóriás üdítőt tartok kéznél és egy-egy korttyal csillapítom a "hidrát". Viszonylag gyakran előfordul, hogy a családból valaki váratlanul elkészít estére egy adag sütit. Én ilyenkor általában megköszönöm nekik (értsd: káromkodok egyet), majd leülök velük enni, akkor is ha pontosan tudom, hogy emiatt akár 100 percre vissza kell ülnöm még aznap a szobabicajra. De számomra ez nem okoz problémát és fenntarthatóbb mint a lemondás.


ALKOHOL
Én pár éve felhagytam az alkohollal, miután megbizonyosodtam felőle hogy nem az a boldogság kulcsa :). A diétázásom szempontjából ez nagyrészt segítség, de nehezítést is hozott. Azelőtt ugyanis egy forintért lemondtam volna egy életre az édességről, most pedig meghalok minden sütiért, csokiért. Aki rendszeresen iszik (akár csak hétvégente), nem csak a plusz alkoholkalóriákkal nehezíti meg a diétáját, de az aznapos/másnapos lazulások és lelki megingások sem segítenek. Ez nem egyszerű téma, erre a problémakörre egy külön weboldalt kéne csinálni.


SZOBABICIKLI
Tudom, hogy sokkal hatásosabb és egészségesebb lenne változatos sportot űzni, de ez az a mozgástípus amit hosszútávon fenn tudok tartani. Tekerés közben sorozatot nézhetek, hangoskönyvet hallgathatok, meditálhatok - minden olyan dolog amit egyébként is csinálnék. Ez szolgálja azt, hogy hosszútávon fenntartható legyen és ne érezzem azt, hogy a sport elvesz a napomból. Bárcsak élvezném, hogy eljárhatok futni, próbáltam, többször, de nem ilyen vagyok, ez van.

SZAKASZOS BÖJT
Étkezési ablakom 12:00 és 20:00 között, azaz csak ez alatt a 8 óra alatt ehetek. Tudom, az általános nézet az, hogy jobb többször keveset enni, de én olyan vagyok hogy szeretek jól lakni. A folyamatos keveset evéstől nekem hiányérzetem lesz és hosszútávon nem tudom fenntartani. Előbb-utóbb kibukok, hogy "nem igaz, hogy nem lehet már egy normálisat enni, meg rátolni egy desszertet amindenitmárneki". A 8 órás étkezési ablak nekem tökéletes megoldás, mert két étkezés fér bele. Konkrét példával, nekem fenntarthatóbb hogy ebédre megeszek inkább 1200 kcalt és 400-at vacsorára, mint hogy 16 óra alatt 4 óránként egyek 400 kcalt. Így legalább napi egy étkezést komplettnek érezhetek. Nem elhanyagolható a dolog azon aspektusa sem számomra, hogy a kevesebb étkezés sokkal kevesebb macerával jár, mind az étel elkészítése/beszerzése, mind az étel lemérés/rögzítés tekintetében. Nyilván ez is olyan, hogy tudom csinálni több hétig, hogy naponta 5x rögzítek, de előbb-utóbb belefáradok és ez megintcsak egy veszélyforrás lenne a fenntarthatóságra nézve.

Tehát ez az én saját tervem, amit azért osztottam meg, mivel a dokumentáláshoz így illik. Kívánom mindenki találja meg a sajátját.

Tovább...
2022. 04. 28.

Új fejlesztések

Füles doboz és szavazás

Kedves Bázistagok!

Elkészült egy új fejlesztésünk, ami több komplexebb dolog együttese.
Röviden: átdolgoztuk és egyesítettük az ételek rögzítését, adatait és lehetséges műveleteit. Bevezettük a szürke adatbázist és ezzel kezetekbe adtuk a döntést, hogy kifehérítsétek a kérdéses (duplikált, vagy hibás) ételeket, vagy ebbe a szürke adatbázisba küldjétek őket. Áruházláncok bevezetését elkezdtük, a címkefotóknak nagyobb hangsúlyt adtunk. Visszavezettük az USDA import lehetőségét és végül most 50% prémium akciót hirdettünk! Nézzük részletesen melyik dolog mit jelent és miért volt rá szükség.

FÜLES DOBOZ
Miért volt rá szükség? Ugyebár egy adott étellel eddig többféle dolgot lehet csinálni. Volt egy mikor-mennyit doboz, ahol megenni tudtad ha rákattintottál. Voltak hozzá műveleti gombok, amiket a sor végén kinyitva lehetett elérni. És volt egy ételinfó ablak, amit innen az "i" gombra kattintva lehetett elérni. Volt neki még fóruma, szerkesztése, stb. Ugyanaz az étel, de a velük való munkát több különböző irányból lehetett csak elérni. Tudom, Ti bizonyára megszoktátok, de ez főleg egy új felhasználónak azért nem volt egyszerű. A füles dobozzal az volt a célunk, hogy az ÖSSZES, egy adott étellel kapcsolatos dolgot egy kalap alá hozzuk. Most már minden irányban van átjárás: rögzítés közben is megnézheted az ételinfót, szerkesztheted, megnézheted a fórumát, elvégezheted vele a sorműveleteket (törlés, másolás, kedvencekbe rakás, vonalkód társítás). Vagy fordítva, egy étel információit nézegetve egyből megeheted. Mindezt úgy sikerült megcsinálnunk, hogy nem jár több kattintással! Minden funkció az étel nevére kattintva, a füles dobozban elérhető. Füles doboznak neveztük el, mert a panel fejlécén található fülekkel lehet navigálni: Napló, Adatok, Szerkesztés, Fórum. A napló tetejére befértek még a műveleti gombok, melyek az ikonok mellett rövid szöveges leírást is kaptak. Tehát akár a keresőben, akár a megettem-listában, ha egy étel nevére kattintasz, innen elérsz minden vele kapcsolatos funkciót. Egy kis apró shortcutot is beépítettünk: ha az étel kis képére kattintasz (a neve helyett), akkor a füles doboznak már egyől az "Adatok" fülét nyitja meg, ahol a képfeltöltés is található.

SZÜRKE ADATBÁZIS
A szürke adatbázis a sok hibás és duplikált adattal szembeni törekvésünk eszköze. Miért nem javítottunk minden adatot mi magunk? Egyszerűen túl sok étel van. Miért nem vontunk be eddig Titeket jobban? Még korrektori munkák során is előfordul, hogy egy jó, sokak által használt ételt kitöröl valaki, akár hibából, akár benézett valamit és ezeket lehet, hogy észre se vesszük. Tehát túl egyszerűen, túl nagy kárt lehet okozni. Eddig az adatbázis az ételeket két részre osztotta: fehér (korrektorok által ellenőrzött) és piros (közösbe ajánlott, ellenőrizetlen), ami egyben a keresőben az adott étel háttérszíne. A fő különbség a kettő közt, hogy függetlenül az étel népszerűségétől, mindenképpen a fehér találatokat jelenítjük meg először. Most három részre osztottuk az adatbázist és bevezettük a szürke adatbázist, ami a legalsóbb szint, azaz mindenképpen a fehér és a piros ételek után fognak csak megjelenni. Eredetileg temetőnek, zombi adatbázisnak is akartunk hívni - kifejezvén azt, hogy itt kiélheti az ember azon vágyát, hogy ezeket a pontatlan ételeket, duplikációkat elküldi a jó büdös francba :). De maradtunk a konszolidáltabb "szürke" kifejezésnél, ahova "lefokozni" lehet az ételeket. Mivel ez nem törlés, ezért nem kell attól félni, hogy egy hasznos adatot törlünk. Bármikor fel lehet támasztani az adott ételt, akár piros vagy fehér étellé tenni.

SZAVAZÁS
A keresőben az összes piros étel mellett kirajzolunk két nyilacskákat. Ezekkel tudsz szavazni, hogy hova küldenéd az adott ételt: lefokoznád a szürke adatbázisba, vagy előléptetnéd a fehér adatbázisba. A hibás adatok mellett, arra is jó, ha rákeresel valamire és több duplikációt látsz, felszavazod azt amelyik jó és a többit meg le. Az étel "Adatok" fülén is szavazhatsz, itt bővebb infót látsz a szavazás állásáról. A célunk az, hogy a piros adatbázis egy "átmeneti" állapot legyen, amelyből az ételek végül - ha jók akkor felfelé - ha hibásak akkor a lefelé mennek. Ha egy piros étel elég szavazatot kapott, akkor automatikusan átkerül az adott kategóriába. Van azonban egy-két turpisság.

VONALKÓD ÉS CÍMKEFOTÓ
Minden étel esetén fontos adat az, hogy vonalkódos étel (pl Pick téliszalámi), vagy sem (pl alma). Ha vonalkódos, akkor az mindenképp egy márkás termék, amihez tartozik címke is, ami az adatok ellenőrizhetőségét szolgálja. Eddig is megvolt a képfeltöltés második sorában a lehetőség a címkefotók feltöltésére, azonban innentől egy vonalkódos étel csak akkor fehéredhet ki, ha megtörtént a vonalkód megadása és kapott címkefotót. Ha egy ételnek már elég szavazata lenne, hogy kifehéredjen, akkor a keresőben a szavazónyilacskák helyén a hiányzó dolog ikonja látható (vonalkód vagy címkefotó), ezekre kattintva tölthető fel a még hiányzó adat (de akár már szavazás közben is).
A címkefotó pontosan mit jelent: az ételek csomagolásán látható információkról készült fotó (kcal, makró és mikrótápanyagok, allergénekig, stb, azaz minden adat). Ha nem fér bele a képbe, több fotó is feltölthető.

ÁRUHÁZLÁNCOK
Elmondható, hogy mi magyar vásárlók szeretjük az áruházlancas termékket, úgy éreztük érdemes ezen a vonalon is fejleszteni. Zavaró volt, hogy egy-egy étel nevébe kell ezt az adatot beírni, így keletkezik egy ételről mindenféle elnevezés: Lidl, Lidl-s Lidlben kapható, stb, ami sok helyet is foglal és nem is egységes. Ezért az ételek "Adatok" fülén bárki beállíthatja a hozzá kötődő áruházláncot. Ezt csak akkor tegyétek meg, ha egyértelműen köthető valamelyikhez, ellenkező esetben hagyjátok a "nem köthető" opción. Később az áruházláncok ikonjait majd a keresőben is megjelenítjük és az ételek neveiből eltávolítjuk az áruházláncot (de ezután is rá fogsz tudsz keresni, beírva a nevét).

USDA IMPORT
Régi motorosok tudják mi az az USDA adatbázis. Az adatstruktúra megváltozása miatt jó ideig nem működött, azonban most újra életre keltettük (már nem linket kell megadni, hanem FDC ID alapján kell beimportálni egy ételt). Erről készítettünk egy rövid összefoglalót. Az egész lényege az, hogy az USDA (Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium) ingyenes adatbázisából társíthatunk adatokat a bázis ételeihez. Miért jó ez? Mert ezek egyrészt megbízható adatok, másrészt jó megközelítő értéket adnak olyan esetekben, amikor egy-egy ritkább ételnél nincs feltüntetve a részletes adat, vagy ha "nem jutott idő" mindent rögzíteni. Szintén fontos ez az egyedi hozzávalókat tartalmazó saját receptjeid mikrotápanyagainak (kibővített adatainak) kiszámításához. Addig ugyanis, amíg egy receptben nincs meg az összes hozzávalónak a kibővített adata, addig az összegzés sem lehet helyes. Mind az ételeknél, mind a recept hozzávalóknál továbbra is a kis piros felkiáltójel jelöli ha nincs még kibővített adata. Ezek pótlására hasznos az USDA import.

ÉTELEK, RECEPTEK MEGOSZTÁSA
Az Adatok fül legalján feltüntetjük minden étel/recept linkjét. Ha ezt küldöd el valakinek, akkor egyből a fülesdoboz "Adatok" fülét megnyitva fog bejönni az oldal, ahol a fényképe is van. Egy példa:
https://kaloriabazis.hu/etel/alma_kcal/1696_0

EGYÉB DOLGOK
Van még több kisebb dolog is. Például bevezettünk egy rákérdező ablakot arra az esetre ha összegző sort akar valaki törölni, lehet a hozzászólásokat "tetszikezni". Ezeket nem is sorolom, majd látjátok. Amit még megemlítenék: teljesen természetes, hogy először nem fog ráállni a kezetek az új gombokra, illetve bizonyára lesznek akiknek ezek a változtatások nem tetszenek. Én azért nagyon bízom benne, hogy az idő azt fogja igazolni, hogy ezek mind az egyszerűbb és gyorsabb kezelhetőséget szolgálják. Személyes elvem továbbra is a minél kevesebb kattintással való működés megvalósítása. Ugyanis egy programban lehet rutint szerezni és ezzel gyorsítani a használatot, de a kattintások száma mindenképp gátat szab. És ha valahol, hát a hosszútávú diétának a sikerében igencsak fontos szerepet játszik, hogy mennyi időnket veszi igénybe a napi rögzítés.

NYÁRFELKÉSZÜLŐ PRÉMIUM AKCIÓ
Végezetül a nyár előtti hullámra való tekintettel 50% Prémium Tagság akciót hirdettünk!
Köszönjük ha ezzel támogatjátok a munkánkat!

További sikeres sikersztorigyártást kíván,
Magyar Máté
kaloriabazis.hu

Tovább...
2022. 04. 27.

USDA import

ha hiányzik az adat
USDA adatbővítés
 
Milyen problémára szolgál megoldásul?
Cél, hogy az alapadatok mellett (kcal, fehérje, ch, zsír) minél több ételhez tartozzanak bővített adatok is (rosttartalom, ásványi anyagok, vitaminok, zsírok, cukortartalom, glikémiás index, gyümölcstartalom, stb). Az adatbázis összes ételének karbantartására nincs kapacitásunk, ezért lehetőség van rá, hogy Ti is, a számotokra hiányzó adatokat megadhassátok. Ez a napi összesítők mellett a saját receptek esetén is igen hasznos, mivel így az oldal ki tudja számolni egy recept értékeit akkor is, ha nem a leggyakoribb hozzávalókból készült. Amíg bármelyik hozzávaló hiányos, addig a recept neve mellett piros felkiáltójel jelenik meg. A hozzávalók listájában szintén a piros felkiáltójel jelöli, hogy melyik hozzávaló a felelős, azaz melyiknél hiányzik még a kibővített adat. Cél tehát a piros felkiáltójelek eltüntetése, a kibővített adat megadásával.
 
Hogyan tudod a kibővített adatokat megadni?
Az általunk eddig is etalonnal számító Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (továbbiakban USDA) adatbázisából kikeresed a legközelebb álló terméket és annak FDC ID számát az adott étel Adatok fülének alján megadod és a Betöltés gombra kattintasz. Ezt követően a program beimportálja ezeket az adatokat a Bázisba. (megjegyzés: az USDA szabadon használható, nem minősül adatlopásnak).

Az USDA adatbázis, ahol kereshetsz:
https://fdc.nal.usda.gov/
FONTOS: FDC ID számot keress, ami az ételek linkjére kattintva található meg!
 
Kinek van joga importálni?
Bárkinek aki egy ideje használja az oldalt.
 
Hogyan oldjátok meg, hogy ne tudja bárki az oldalon ellenőrzött ételek adatait átírni hibás adatra?
Az eddigi adatokat (kcal, fehérje, szénhidrát, zsír) nem lehet felülírni az átemeléssel. Ezek fixek, ezért ezekhez kell a leginkább illeszkedő ételt megtalálni az USDA-ból.
 
Hogyan kell használni az USDA keresőt?
A kereső alapból a Foundation Foods (az alapítvány adatbázisában) keres. Ha ezen nem találod, akkor a további fülekre kattintva kereshetsz további egyezéseket, mint az SR Legacy Foods (általános éltelek) vagy a Branded Foods (márkás ételek).
 
Mi van, ha nem találok megfelelést?
Sok ételnek nem lesz megfelelője az angol adatbázisban, ilyenkor ezt a tételt egyszerűen ugord át. Ezen ételek bővítését más módszerrel fogjuk megoldani.

Mi van, ha nem találok PONTOS megfelelést?
Figyelembe véve, hogy a valóságban sincs két egyforma étel, a 100%-os pontosság nem reális elvárás, kisebb hibahatár elfogadható.
 
Mi van, ha az USDA adatbázisban megtalálom a keresett ételt, de lényeges eltérést találok a KalóriaBázis alapadataihoz képest (kcal, fehérje, zsír)?
Természetesen lehet az oldalunkon is hibás adat, ekkor nálunk kell javítani. Ha ilyennel találkozol, a helyes adatokat tartalmazó USDA link feltüntetésével jelezd nekünk az adott étel fórumán.
 
Mi a helyzet a glikémiás index-szel?
Mivel ez az adat nincs fent az USDA-n, ezért ezt külön forrásból kell kikeresni, attól teljesen függetlenül megadni (tehát megadhatod olyan ételhez is amihez még nincs usda link rendelve, és olyanhoz is amihez már igen). Beírni a popup alján tudod, százalékban, azaz ha 50%, akkor "50"-et írj be.
 
Mi a helyzet a receptekkel?
Az elsődleges cél az alapanyagok kitöltése, de lehetőség van a receptekére is. Egy recept Adatok fülén láthatod a hozzávalók listája. Mindegyik hozzávaló mellett felkiáltójel jelöli, hogy mely hozzávalónak hiányzik még a bővített információja. Ezeket kell egyesével bővíteni  (nem pedig egyben az egész étel megfelelőjét megtalálni). Ha mindegyik hozzávaló megvan, eltűnik a recept neve melől a felkiáltójel.
 
Mi van ha más felhasználó rossz adatot adott meg?
Ha találsz jobbat, egyszerűen adj meg új linket. A régi linkeket is elmenti az oldal, így visszaállítható..
 
Kell-e Prémium tagság az új ételinfókhoz?
Nem. Ez a funkció teljeskörűen használható az ingyenes verzióban is.
 
Mi van ha valaki szándékosan rongálja az adatbázist hibás, pontatlan adatok feltöltésével?
Az adatbázis szándékos rongálása a felhasználó letiltását vonja maga után. Kérünk titeket ha segítetek, azt figyelmesen tegyétek.
 
 
Segítségeteket előre is köszönjük!
kaloriabazis.hu
Tovább...

Kedves Felhasználók!

Akciós Prémium itt

Ismét véget ért egy év. Nagyon sokan hozzájárultatok, hogy ez úgy teljen el, ahogy eltelt és ennek részleteit szeretném megosztani veletek.
Júliusban volt egy felhívásunk, melyben a bázis anyagi helyzetét részletesen leírtam, és bevezettünk egy akkor még nagyon kérdéses megoldást, az új támogatási rendszert. Ez a támogatási rendszer azóta teljes sikerrel beváltotta a hozzá fűzött reményeket. Ki akartuk váltani a reklámot, ami nekünk nagyon sok pluszmunkát okozott és a felhasználói élményt is rontotta. Jelen pillanatban a felhívás óta, 5 hónap alatt, 18.5 millió Ft gyűlt össze (támogatások + Prémium), ami a fenntartási 13 millió forintot is bőven túlszárnyalta. Voltak szkeptikusok, akik azt írták itt, hogy ez nem fog működni, mert a magyarok nem ilyenek. Hát üzenem nekik, hogy DE, A MAGYAROK ILYENEK, és ez baromi jó érzés :). Szóval a pénzből egyéb munkaügyi rendrakások is meg tudtak valósulni, és egy profi cég felügyeli a szervert, ami szintén nagyon megnyugtató. A kiadások fedezésén felül tudtunk képezni egy tartalékot is, ami ad egy nagyobb mozgásteret a jövőbeli terveinkre. A bevételeink 2022-es alakulása továbbra is nyilvánosan látható lesz a főoldali fenntartási modulban. Az eddigi támogatásokért most ismételten egy NAGY KÖSZÖNÖM mindenkinek!

FEJLESZTÉSEK
Már tesztfázisban van a mikor-mennyit doboz, az ételinfó, ételszerkesztés és ételfórum oldalak egy menüpontba integrálása, ami reményeim szerint nagyon hasznos lesz. Ennek része lesz majd az ételadatbázis rendbetételét célzó szavazórendszer, ezeken már jó ideje dolgozunk. Ezt az újévi hajrá után fogjuk élesíteni, hogy elkerüljük, hogy az új rendszer esetleges botladozásai a legintenzívebb időszakban jöjjenek elő. Jelenleg dolgozunk még az új iOS vonalkódolvasón. Élesítettünk egy étkezési napló export fejlesztést, ami így már az óra-perc adatokat is tartalmazza.

PRÉMIUM AKCIÓ + ÚJ PRÉMIUM FUNKCIÓ
Mint minden újévkor, most is készültünk a prémiumos felhasználóknak valami finomsággal :). Régebbi tagok emlékezhetnek, hogy pár éve volt már egy fejlesztésünk, a korábban fogyasztott ételeket a kereső előre sorolta, de élesítés után teljesen lehalt tőle az adatbázis és egyből ki kellett szednünk (minden étel beíráskor, a normál keresés mellett lefutott egy másik, az összes eddigi megevett étel közti keresés is). Szóval akkor jegeltük, de gyakorlatilag azóta is ez a legtöbbet kért funkció, és ezért folyamatosan terítéken volt. Most úgy néz ki sikerült megcsinálnunk, hogy legalább a prémiumosok számára működjön jól és gyorsan ez a funkció. A funkció lényege, hogy ha egy ételt 30 napon belül fogyasztottál, akkor a kereső előre fogja sorolni. Ezt egy lila nyilacska ikon jelzi. A 30 nap növelhető - bár felhasználói oldalról sem feltétlenül jó a nagyon hosszú idő (mert ekkor pl egy sima "tojás" keresésekor, a két évvel ezelőtti "tojáslikőr" is a tojás elé kerül). Tehát ezt majd még finomítjuk, hogy a leghasznosabb legyen. A tavalyi VIP szervergyorsításunkról és most erről is eszembe jutott, hogy gyakorlatilag azon dolgozunk, hogy minél kevesebb időt töltsetek az oldalon. :) Ez ellentmondásosnak tűnhet, mégis is így van rendjén: minél kevesebb idő a rögzítés, annál inkább fenntartható a használat.

Újévi prémium akciónk az új funkcióval itt érhető el.

Boldog új évet és sikeres sikersztori gyártást kívánok,

Magyar Máté
kaloriabazis.hu

Tovább...
2021. 07. 09.

Támogatási rendszer

Jelentés a Bázis helyzetéről

TÁMOGATÁSI RENDSZER

 

Kedves Felhasználók!

 

UPDATE 2024
A támogatási rendszer bevezetése óta nagy örömmel tapasztalom, hogy teljesen reklámmentesen, csak a TI támogatásotokkal működött ez az irány és ezzel egy elég nagy stressz leszakadt a vállunkról! Köszönöm!

 

Ígéretemhez híven, következzen a Bázis fenntartásáról szóló cikksorozat második része, melyben kiterítem a kártyákat és nyíltan elétek tárom az oldal helyzetét, illetve elmesélem miért hoztam egy nagyon izgalmas, de annál kockázatosabb döntést.

A SZÁMOK
Összes regisztrált felhasználó: 740.000.
Napi felhasználószám: 25.000 fő.
Reklámbevételünk: 20.000 Ft / nap (volt eddig, de mostantól ez nulla)
Prémium tag (aki legalább egyszer volt valaha): a regisztrált felhasználók 1,2%-a.
Prémium bevétel (az utóbbi 3 hónap alapján): 28.000 Ft / nap.
Összes napi bevétel: 48.000 Ft / nap.
Az oldal fenntartásához szükséges: 75.000 Ft/nap (kifejtés lejjebb).

ELSŐ MÓDSZER KIÉRTÉKELÉSE
Az elmúlt időszakban teszteltük, hogy a nagy mobilreklámot kiszedtük és helyette 3 ételrögzítésenként felugró reklámot jelenítettünk meg.
Mi volt a tapasztalat?
Felhasználói oldalról a vártnál kevesebben reklamáltatok, ezzel a résszel nem volt gond. Kiemelt probléma volt viszont pár embernél, hogy a reklám hanggal indul el és ez adott esetben nagyon bosszantó. Anyagi oldalról nézve ez a reklámformátum kudarc. A reklám lekérések harmada jelent meg, ezen a google support sem tudott segíteni. Ez nagyjából azt jelenti, hogy a régi nagyreklámos módszerhez képest kb feleannyi bevételt hozott - de ahhoz nem tudunk visszatérni, a véletlen kattintások magas aránya miatt. Mindenközben folyamatos lepontozást kapunk az áruházakban a reklámok miatt, ami önmagában is egy igen komoly probléma.

KIK HASZNÁLJÁK AZ OLDALT?
A helyzet elemzéséhez a felhasználókat négy kategóriába soroltam:
1. Ingyenes felhasználók
2. Önköltséget megfizetni hajlandók
3. Prémium vásárlók
4. Szupertámogatók: Prémium vásárlók akik ezen felül egyszeri vagy rendszeres támogatással is segítenének

INGYENES FELHASZNÁLÓK
Kezdjük ezzel, ez a téma egy külön bekezdést megér :). Mindig lesz egy réteg aki ingyen akarja használni. Ez normális és nem is az a célom, hogy ezt ellehetetlenítsem. Kérek mindenkit, ne is kérjétek, hogy sújtsak le rájuk bármilyen formában (ingyenesség eltörlése, vagy fizetés kierőszakolása x hónap használat után). Megpróbálom ennek okait elétek tárni, mert szeretném, hogy értsétek.
Egyrészt gondoljunk el egy fogyni vágyó embert, aki már kifizetett többféle módszert és mindegyikből kiábrándult. Ha nála az lesz a vízválasztó amikor mérlegeli hogy kipróbálja-e a Bázist - hogy fizetni kell-e érte vagy sem -  ne ezen múljon. Az oldal részben azért is jött létre, hogy az ilyen embereknek segítsen.
Másrészt az ingyenes felhasználók az aktivitásukkal jobbá teszik az oldalt (fejlesztünk egy ételértékelési rendszert, amihez minél több szavazat kell hogy jól működjön).
Harmadrészt azt se felejtsük el, hogy az ingyenes felhasználókból lesznek később a prémium támogatók, és ez már nem kényszer, hanem általában egy sokkal erősebb, köszönet formájában megnyilvánuló dolog, miután sikeresen elérték a céljukat. Tehát pusztán anyagi szempontból nézve sem lenne okos döntés kizárni azt aki nem fizet

FIZETNI HAJLANDÓK CSOPORTJA
Ezért nincs más, a 3-4 csoport kell, hogy eltartsa az ingyenes csoportot. Hogy képzelik?? Én fizessem az ő használatukat? - kérdezhetné egy prémium tag jogosan. :) Igen, ez így felháborítónak tűnhet, de a fentiek elolvasása után remélem érthető, hogy miért képezik ők is a rendszer fontos részét. Ez a közös hozzájárulásunk és "befektetésünk" az egészségesebb magyar nép és az ezt szolgálni képes szoftver felé. Ez most elég magasztosra sikeredett, de higyjétek el, ez az is! Rengetegen írnak, hogy megváltozott az életük és ez nem kis dolog!

AZ ÚJ MÓDSZER: REKLÁMOK KIKAPCSOLÁSA
Mai nappal kiélesítettük a második módszert, ennek a gyakorlati működését fogjuk most egy ideig tesztelni. A támogatás lényege hasonlóan más oldalakhoz (pl Wikipedia, Telex) a közvetlen, ellenszolgáltatás nélküli támogatás lehetőségének megteremtése. Ezzel egyidejűleg az ingyenes felhasználóknál is kikapcsoltuk a reklámokat. Ez a kikapcsolás nálunk éves szinten 7-8 millió Ft bevételkiesést fog okozni.

MEGŐRÜLTETEK? REKLÁMMENTESSÉG MINDENKINEK?
Igen, kikapcsoltunk minden reklámot. Ezzel azt a rendszert teszteljük, ami számomra a legvonzóbb út lenne. Mint már említettem, számomra is rossz érzés, hogy reklámokkal kell elrontanunk annak a programnak a működését amiért folyamatosan igyekszünk, hogy minél jobb legyen. Ez olyan mintha egy asztalos megcsinálná a legjobb asztalt amire a szaktudása képessé teszi, de rákényszerülne, hogy a közepére befaragjon egy villogó diszkógömböt. :) És utána is, az ideje jelentős részében ezt a gömböt kéne csiszolgatnia. Az összes reklámmal kapcsolatos munkánk arról szól, hogy aprópénzért megengedjük egy nagy reklámcégnek, hogy szétszemetelje a munkánkat, és teszi ezt teljesen egyoldalúan, visszaélve a pozíciójával. 

Még egy hasonlat: úgy írnám le, mintha lenne egy olyan adórendszerünk ahol a fél bevételünket arra kellene fordítanunk, hogy behajtókat fizetünk (a reklámok megjelenítése folyamatos problémákba ütközik és folyamatos fejlesztést igényel). Olyan dolog viszi el az erőforrásunkat ami senkinek a javát nem szolgálja. Gyakorlatilag az elmúlt 3 hónapban minden fejlesztési erőforrásunkat a reklámok megoldására fordítottuk és így is kiábrándító az eredmény a látogatottsághoz képest. Manapság már mindenki vak az ilyen reklámokra. És közben még további problémák fennállnak (iOS-en például kattintás után nem lehet visszanavigálni az oldalra, csak ha újraindítják az alkalmazást - ami azt okozza hogy nem lesz épeszű ember aki kattintana a reklámokra). Szóval erre megy az energiánk, miközben lenne rengeteg szuper ötlet amin szívesebben dolgoznánk.

MI EBBEN A NAGY KOCKÁZAT?
Elkézelhető, hogy ha valaki eddig pusztán a reklámmentesség miatt vásárolt prémiumot, az innentől nem fog venni. Tehát benne van a pakliban, hogy ez az egész fordítva sül el. De lehet az is, hogy többen lesznek akik ezáltal támogatóvá válnak. Ezt a kérdés majd az idő megválaszolja és a választ látni fogjátok a fenntartási modulban.

FENNTARTÁSI MODUL: NEM KÉRÜNK, HANEM MUTATJUK MI VAN!
Az ingyenes felhasználóknál azon a felületen, ahol régebben a nagy reklám jelent meg, most egy új, "fenntartási modult" fogunk megjeleníteni (a prémiumosoknak az oldal alján), ami tényszerűen felhívja a figyelmet arra, hogy MI A HELYZET. Nem célunk bűntudatot kelteni, de ha nem írjuk le ezeket a számokat, akkor nem fog róla tudni senki. Ha ez a modul változtatna annyit a hozzáálláson, hogy ne kelljen többet a reklámot visszatenni, annak nagyon örülnék.  És bizony a fennállás óta már többször bebizonyítottátok, hogy elég nagy közösségi összefogásra vagytok képesek, úgyhogy én bizakodó vagyok.

HOGYHOGY ILYEN SOK A FENNTARTÁSI KÖLTSÉG?
Oké, igyekszem a lehető legőszintébb lenni. Az oldalt fent tudnám tartani havi 600.000 Ft-ból, ha kizárólag egy programozót félállásban alkalmaznék aki a hibajavításokat megcsinálja. Aki járatos a programozói órabérekben, tudhatja hogy ez egyáltalán nem magas fizetés. Még ezen a költségszinten is minden létező kiskapus (legális) adózási trükköt ki kéne kutatnom és be kellene vetnem (ami szintén energiát venne el). Nem szeretnék ebbe az irányba belekényszerülni. Akármilyen ellehetetlenítő is a magyar adórendszer, én mégis szeretném rendesen bejelentve alkalmazni a programozókat, hogy rendes nyugdíj illesse meg őket a kiváló munkájukért. Nem tartom helyénvalónak hogy ezt ne tudjam biztosítani. Ha csak ilyen jellegű küszködéssel lehetséges vinni az oldalt, akkor az nem működőképes. Termeljen annyit, amivel méltó módon el lehet végezni ezt a munkát.

Nézzük meg mi lenne a normális minimum működési költség. Számoljunk bejelentett, adóterhekkel növelt bérköltséggel. A fővonalas programozón kívül rendszeresen, de alacsonyabb óraszámban 1-2 másik programozóval dolgozunk, illetve a saját megélhetésemet is bekalkulálva, korrekt ha azt mondom a minimumhoz számoljunk két teljes munkaidős senior programozót 5000 Ft-os órabérrel. Ezen felül van még szerverbérlet, rendszergazdai üzemeltetés, könyvelői díj, adóterhek, stb... mindezt összeadva, a havi kiadás kb 2.200.000 Ft, és ez a minimum. Tehát ha ezt az összeget nem tudja kitermelni a napi 25-30.000 (évi 2 millió) egyedi látogató, akkor nem fenntartható az oldal és nincs értelme folytatni.

KIKNEK AJÁNLJUK A TÁMOGATÁST?
Alapvetően két "célközönségünk van": az ingyenesek közül azok, akiknek nincs szüksége plusz prémium funkcióra, de tisztába kerülve a helyzettel, legalább nullára szívesen kihoznák magukat egy egyszeri befizetéssel. Tehát létrejön egy új felhasználókategória az önköltséges felhasználó.
A másik a már jelenleg is támogató Prémium tagok közül azok, akik a tagság árán felül szeretnék támogatni az oldalt, ezzel a saját szerepvállalásukat Szupertámogatói státuszba emelni.

MENNYI TÁMOGATÁST NYÚJTS?
Tekintve, hogy az ingyenes felhasználók mindig is többségben lesznek, ezért az önmagában nem oldja meg a helyzetet, ha mindenki csak az önköltségét fizeti ki. Azonban ha valakinek csak ez fér bele, ez is mérföldekkel több mint a semmi, úgyhogy itt nem is írok le semmilyen összeget, mindenki tegyen saját belátása szerint. A támogatási összeg minimumokat azon értékek szerint állítottam be, ahogy ezt a hozzáértők szerint érdemes. A túl alacsony, párszáz forintos lehetőségek engedélyezése a tapasztalatok szerint tönkreteheti az egész elképzelést.

MIRE FORDÍTJUK A PÉNZT?
Lentebb leírjuk a fejlesztési terveinket. Rövid kitérőként itt elmesélem, hogy jelenleg van két mellék játékprojektem, WordDetective.app online szóasszociációs játék és a Knife To Meet You (PC és Android) késdobáló játék (magam is e sportág kedvelője vagyok). Fejlesztőként nem volt könnyű az elmúlt időszak. Olyan volt mintha egy mocsárba ragadtunk volna, ahol minden lépés egy örökkévalóság. Idén a Bázis két (!) új programozója is több hónapnyi munka után, félbehagyott projekttel hagyott itt minket, miután rájöttek, hogy nem tudják végigvinni az elvállalt munkát - az addigi munkájuk használhatatlan lett - ez sem kímélt minket anyagi-időbeli-idegi szempontból. A játékfejlesztés számomra mintegy terápiás eszköz, amiben megélhettem a korlátozásmentes fejlesztés élményét. :). Bízom benne, hogy a Bázis problémás időszakát - a reklámokkal együtt - most magunk mögött tudhatjuk és hatékonyan tudunk a valódi fejlesztésre fókuszálni.

MIT JELENTENEK A FENNTARTÁSI SZINTEK?
Minden évben év végéig írjuk a költségeket. Minden bevételt számolunk és hozzáadunk a gyűjtéshez, a prémium vásárlások automatikusan megjelennek.
Fenntartási szint: ettől függ az oldal fenntartása (ha sikertelen, lásd lent)
Siker I. II. és Teljes Siker szint: minden ami a fenntartási szint felett van és jelzi, hogy a minimumon felül mennyivel több mozgásterünk, tartalékunk marad, azaz úgy általánosságban a bázis anyagi sikermérője. Erre korábban írtam ígéretet, hogy az egész összeget kizárólag új fejlesztésekre fogjuk elkölteni, azonban ez elvette tőlem az új helyzetekhez való igazodás és szabad döntés lehetőségét. Az első jel erre, hogy ilyen ígéretet nem jó tenni, a szomszéd háború kirobbanásakor volt, hogy jobb lenne a hosszútávú működést biztosítani, mint elkölteni mindent. Talán egy nálam rutinosabb cégvezető nem tett volna ilyen ígéretet. Most úgy látom eleve irreális elképzelés volt részemről, hogy minden befolyó forintot fejlesztésre fogunk költeni, hiszen egy cég működtetésekor rengeteg egyéb területre, nem várt akadályokra és új lehetőségre is kell gondolni és ezeknek mind pénzügyi vonzata van. Ezt ezennel szeretném rendbe tenni, átfogalmaztam a szövegeket. Kérnék mindenkit, aki mostantól a fenntartási szint betöltése után vásárol, hogy ezt ne azért tegye, mert egy jövőbeni megígért funkciót vár cserébe, hanem azért mert a bázis és a beletett 12 évnyi munkánk, értéket képvisel számára. Azt az összeget, ami fejlesztési ígéretem ideje alatt folyt be és ami rendelkezésre is áll a cégben, azt így is fogom felhasználni. Köszönöm a megértést!

MIT KAPSZ A TÁMOGATÁSÉRT CSERÉBE?
Ha Prémium tagsággal támogatsz, akkor plusz funkciókat. Az alkalmi és rendszeres támogatásért viszont nem nyújthatunk semmi pluszt (még a fenntartási panelt sem kapcsolhatjuk ki), ezért lehet ez ÁFA mentes. Tehát se plusz funkciót, se reklámmentességet, semmit. Vagy hát pontosabban a köszönetünket és azt, hogy vagyunk, mert különben nem tudnánk lenni :).

MI EZ A VIP SZERVER HOZZÁFÉRÉS?
A Prémium csomagból ugyebár most kikerült a reklámmentesség. Ehelyett viszont találtunk egy megoldást, amivel a Prémiumosok számára tudunk egy gyorsabb elérést biztosítani, amit széles körben a szerver nem bírna el. Lényege, hogy a keresőbe gépelés közben villámgyorsan gördülnek le az ételek, ami nem csak időt takarít meg, de felhasználói élmény szinten is igencsak jó érzés. :)

MI VAN HA NEM VÁLIK BE?
Ha nem érjük el a fejlesztési szintet sem, vagy akár útközben azt látjuk hogy esélytelen, akkor majd újra jelentkezem és informállak Titeket a fejleményekről. A lényeg, hogy jelenleg én sem tudok mit mondani. Szeretem csinálni a Bázist és nagyon remélem ez a kezdeményezés sikeres lesz!

Támogatás és Prémium tagság itt

További sikeres sikersztorigyártást kíván,
Magyar Máté
alapító
kaloriabazis.hu

Tovább...
2021. 03. 16.

Ingyenesség - I. rész

Új reklámformátum

Kedves ingyenes Felhasználók!

 

A reklámmegoldás tesztelések első fázisához érkeztünk. A reklámok az appban (tehát most csak a mobil verzióról beszélünk) immáron másfél hónapja szinte semmi bevételt nem hoznak. Az elkövetkező hetekben többféle megoldást fogunk kipróbálni, hogy felmérjük melyik az, ami számotokra is oké és a mi fenntartásunkat is elősegíti. Most az első fázisban az úgynevezett "interstitial" reklámokat próbáljuk ki. Ehhez leszedtük a nagy főoldali reklámot és helyette x étel rögzítése után felugró ablakos megoldást tesztelünk (egyelőre csak a google alapú telefonokon, azaz iOS és Huawei egyelőre változatlan). Megnézzük ez mennyit változtat. Fontos: kizárólag a támogatásunk miatt soha ne kattintsatok a reklámra (mivel ha ezt feltételezi a Google, szintén letiltja a fiókunkat), csak amikor tényleg olyan reklámot láttok amit megnéznétek.

 

Az elmúlt időszak problémájának hátterében az áll, hogy az eddig használt banner típusú reklámegységünk nem mobilhasználathoz volt tervezve. A bannert manapság már az ember szeme észre sem veszi és még a normál bevételi szinten is csak annyit hozott ami éppen a fenntartásra elég. Ami kattintás volt, a google azt is invalidnak minősítette és ezért a reklám megjelenítéseinket double-click büntetéssel súlytotta, amit kénye kedve szerint ki-be kapcsol, január 28 óta mindössze pár nap volt, amikor ezt a büntetést feloldotta. Részükről nem számíthatunk megoldásra, nekünk kell tenni valamit.

 

A reklám probléma mellett az adózási szabályozások változtatása is nagyon kedvezőtlenül érintett minket. Ezek a szituációk azt okozzák, hogy a számunkra élvezetes fejlesztési tevékenységek helyett rákényszerülünk arra, hogy problémamegoldásra kell fordítani minden időnket. Én személy szerint csak úgy látom értelmét a KalóriaBázist folytatni ha nem egy ilyen jellegű küszködés az egész. Eddig legalábbis azért csináltam, mert szeretem ezt csinálni és nem lenne jó ha innentől üzleti alapokra kellene helyezni minden döntést. Nagyon remélem, hogy találok egy megoldást amivel tudjuk folytatni azt amiért az oldal létrejött, megőrizve a korlátozásmentes ingyenességet. A látogatottsági adatok növekedése is azt mutatja, hogy érdemes vele foglalkozni és igény van rá, de ennek az igénynek valahogy materializálódnia kell és ezáltal lehetőséget teremteni számunkra, hogy normálisan el tudjuk végezni a munkánkat.

 

Tehát első körben nézzük hogy válik be az új reklám formátum. Emellett készül egy új támogatási rendszer, amiről hamarosan írok. Továbbra is, amíg ez a helyzet fennáll, tart az 50%-os Prémium akció akció. Megjegyzem, ha a rendszeres felhasználók közül mindenki életében akár csak egyszer vásárolna (akár egy 1500 Ft-os csomagot), akkor ez a helyzet évekre megoldódna.

 

Van azért jó hír is, azt a végére tartogattam. Mai nap sikerült pár javítást és kisebb fejlesztést élesítenünk:

  • Pohár: a fix 2 liter helyett beállítható egyedi mennyiség és számolunk egy ajánlást is
  • Naptár: a mai nap piros keretet kapott, hogy egyértelműbb legyen dátumváltáskor melyik a mai nap és melyik a kiválasztott nap
  • Étkezési időpontok és az utolsó étkezés óta eltelt idő: mindkettőt kikapcsolhatóvá tettük a Beállítások menüben
  • Beszédfelismerővel felvitt ételek időpontját javítottuk
  • Grafikon szűréshez hozzáadtuk az "adott dátumig" opciót, ha egy szakaszt szeretnél csak vizsgálni
  • Kalóriatáblázat ABC szerint is rendezhető lett

 

Üdv,
Máté
kaloriabazis.hu
 

Tovább...

Kedves Felhasználók!

Szerdai rögzítéseitek a mi hibánkból elvesztek, ezért úgy döntöttünk, hogy csinálunk egy teljesen ingyenes hétvégét nektek, amikor nincs reklám és mindenkit átkapcsolunk Prémium Pro csomagba, ahol az összes szolgáltatásunkat kipróbálhatjátok!
Ez pénteken kezdődik és vasárnap éjfélig tart (utána mindenki a saját ingyenes, vagy adott prémium csomagjába visszaáll).
 

Megjegyzés a Bázis helyzetéről: egy tagság vásárlása természetesen számunkra is nagy segítség. A reklámjaink megjelenítését a Google algoritmusa lekorlátozta, minek következtében a bevételeink az elmúlt hónapban kb a tizedére estek. Bizonyos telefonokon a reklámok lefagyást is előidéznek. A lényeg, hogy a reklám a mi szemünkben is egy hatalmas tüske, amivel nagyon szeretnénk leszámolni, de ezt csak akkor tudjuk megtenni ha a Prémium vásárlások ezt kompenzálják (Prémiumosok aránya jelenleg csupán 1%). Szeretnénk a teljeskörű ingyenességet megtartani, de jelen helyzetben komoly problémába került az oldal fenntartása, amire megoldást kell találnunk. A hátterünkről hamarosan írunk egy nagyobb, nyilvános összefoglalást.


Addig is felhívjuk a figyelmed, hogy ha megtetszett a Prémium, most 50% kedvezménnyel vásárolhatsz (12 Ft/nap).
A Prémium funkciók leírását itt találod, a Pro "kedvenc pult" használati videót pedig itt nézheted meg! Véleményünk szerint ez a funkció gyorsítja meg legjobban a mindennapi használatot.


Kellemes hétvégét,
Magyar Máté
kaloriabazis.hu

UI: újdonság: mostantól a hírek alá is lehet kommentelni! Minden hír kapott egy külön fórumot, írjátok le ha bármi kikívánkozik! :)

Tovább...
2021. 03. 04.

Szerda

Elveszett adatok

Sziasztok, tegnap egy adatbázis hiba miatt az összes aznapi adat elveszett. Ráadásul mi magunk okoztuk egy apró benézéssel. Ezen nincs mit szépíteni, ilyen is van. Sajnos a tegnapi adatok visszahozása és tesztelése akár hetekbe is telne egy ekkora adatbázis esetén, így az előző napi mentés visszatöltése mellett döntöttünk. Ez sem volt akadálymentes, reggelre sikerült a visszaállítás.

A tegnap vásárolt prémiumokat mai nap folyamán manuálisan újra aktiváljuk.

 

A tegnapi adatokat ha ma pótoljátok, az egybefüggő napok száma nem vész el.

 

Ezúton elnézést a kellemetlenségért.

Máté

Kaloriabazis.hu

 

 

 

Tovább...
2021. 03. 02.

App lefagyás?

keressük a hibát

Sziasztok! Többen jeleztétek, hogy bizonyos telefonokon lefagy, vagy nem válaszol az app. Ez egy kisebb kört érint és egyelőre nem sikerült reprodukálnunk és azonosítanunk a hibát. Annyit látunk, hogy a reklámmal lehet kapcsolatban, de azt a szerződésünk végett nem tudjuk globálisan kikapcsolni. Folyamatosan keressük az okát, addig is megoldás: böngészőből használd, reklámblokkolót kapcsold ki ha van, vagy Prémium tagsággal használd, ahol feltételezhetően a reklámmentesség miatt nem jelentkezik a hiba. 

Erre tekintettel most aktiváltunk egy átmeneti 50% Prémium akciót a hiba elhárításáig.

Köszönjük a türelmet,
Magyar Máté
kaloriabazis.hu

Tovább...
2021. 02. 09.

Funkciófejlesztés

Receptműveletek, Mennyi-gomb

Sziasztok! Az elmúlt időszakban elkészült pár új fejlesztésünk:

Mennyi-gomb
Ingyenessé tettük és fejlesztettük a mennyiség igazító gombunkat. Mostantól ha a mennyit-mikor modulban a mennyi gombon a kis fogaskerékre kattintasz, akkor átállíthatod, hogy kcal helyett melyik tápanyaghoz igazítson ez a gomb. Ez prémium funkciónak indult, azonban jobbnak éreztem ezt ingyenessé tenni, válljon mindenki hasznára.

Receptműveletek
Sokan jeleztétek, hogy lenne erre igény, úgyhogy ez egy közkívánatos fejlesztés volt, ma reggel élesítettük. Ennek során a receptszerkesztés modul a következő dolgokkal bővült:
1. Recept törlése: ez eddig is volt a menüben, de ide is betettük..
2. Recept másolása: erre kattintva az adott receptből készül egy másolat (pl vajaskenyérből lesz vajaskenyér (1), ha ilyen már van akkor (2), stb.
A másolás funkció több helyen is elérhető:

  • a receptszerkesztő oldalon (saját receptekhez)
  • az ételinfó szürke felugró ablak alján (ha közös recepteket akartok sajáttá másolni).
  • az adott étel adatlapján (ha egy másik felhasználótól másolnátok le egy nem-kereshető receptet)


3. Recept konvertálása sima étellé: erre kattintva az adott recept hozzávalóvá alakul és felvehető lesz másik recepthez, azaz ilyen módon megoldható lesz a "receptben recept". A konvertálás egy visszafordíthatatlan folyamat, ezért javasolt, hogy előtte készítsetek másolatot és azt konvertáljátok át, hogy megmaradjon az eredeti szerkeszthető példány.

iOS vonalkódolvasó
Javítottunk egy hibát, most már minden iPhone telefonon jól működik.

Mit ettél szöveg beragadás
Bizonyos készülékeken látható maradt a Mit ettél szöveg a keresés alatt, javítotuk.

Sportok kcal égetése
Felhívtátok a figyelmünket egy hibára a számolásban, azaz a sportoknál az eltelt időből az alapjárat kalóriaégetést nem vontuk ki (holott pl 1 óra futás esetén, az alapjárat égetés már csak 23 óra kellene hogy legyen). Ezt most megcsináltuk, és ezúton elnézést kérünk az eddigi hibás számolásért!

További sikeres sikersztorigyártást :)
Máté

Tovább...
2021. 01. 01.

PRÉMIUM 50% AKCIÓ!

Újévi akció + új funkciók!

PRÉMIUM AKCIÓ 2021

Újévi akciónk keretében Prémium csomagjainkat FÉLÁRON adjuk! Vásárlás infó: mobil asztali.
Megjegyzés: ha még nem járt le a tagságod, akkor vásárlás esetén a tagság lejárata megfelelően kitolódik.
Figyelem: a próbahét modult kikapcsoltuk, most az újévi akciós időszak alatt a feltételektől független, mindenki számára elérhető akciót helyeztük előtérbe.

 

ÚJ PRÉMIUM FUNKCIÓ: A "FULLOS" GOMB

Szerettem volna most is, hogy készüljön a prémium tagok számára is valami újdonság. Idén egy kisebb, de annál hasznosabb kis extrával készültünk, a "fullossal". Ennek lényege, hogy a Mikor-mennyi doboz Mennyi gombjára kattintva a program automatikusan kiszámolja a kiválasztott ételből és mennyiségi egységből, hogy mennyit ehetsz még ahhoz hogy 100% kitöltsd a napi kereted. Például estére maradt még 106 kalóriád, és még ennél egy kis szilvát. Ahelyett, hogy megennéd és lemérnéd és így alá vagy fölé mennél kicsit, most lehetőséged lesz megfordítani a dolgot! Válaszd ki a szilvát és bökj rá a Mennyi gombra és már át is számolta a fennmaradó kalóriát az adott étel mennyiségére: még ehetsz 230 gramm szilvát. Mivel a funkció felülírja a mennyiség mezőt, ezt használhatod informálódásra is, vagy leokézod és megeszed. Mértékegységeket is kezel, tehát ha pl darabot választasz ki, akkor megmondja, hogy még 9,2 darab szilvát ehetsz. Ugyanez működik a sportokra is és azok mértékegységeire is, azaz ha túllépted a keretet megmondja hány perc, vagy km futással tudnád rendbetenni a dolgot.

FIGYELEM: a fullos funkció pár hónap múlva elérhető lesz ingyenes felhasználóink számára is.

 

ÚJ INGYENES FUNKCIÓ: A "PONTOS" GOMB

Egy régi tervünket sikerült tető alá hozni azzal, hogy mostantól pontos óra perc időponthoz is rögzíthető étkezés. Sokáig azért nem csináltuk meg, mert a többség számára elég a reggeli-vacsora kategória és nem akartuk, hogy választani kelljen. Merthogy hogyan lehetne egyszerre időpontot is megadni és étkezést is? Ezt amit a következőképp oldottunk meg: megengedtük, hogy reggelizz este 8-kor és vacsorázz hajnalban. Persze miért tenne ilyet bárki is, de ezzel az engedéllyel teremtettünk lehetőséget arra, hogy ne kelljen választani. Mindkét módot egyidőben, vagy kedved szerint váltogatva tudod használni. A megettem-listát elsődlegesen a reggeli-ebéd kategóriák szerint csoportosítjuk, másodlagosan pedig a rögzített időpontok szerint. Ha "normálisan" vitted fel az időpontokat akkor még logikailag is stimmelni fog minden. De ha nem - az se gond. :)
Működés: amikor megeszel egy ételt, akkor - ha nem csinálsz semmit - az aktuális óra-perccel rögzíted. Ha nem szeretnél időpontokatt látni, a funkciót kikapcsolhatod az Eszközök/Beállítások menüben. Az időpontok kiírását a képek tetejére raktuk. A helyszűke ennél a fejlesztésnél (mivel az amúgy is kritikus ételsorokat érinti) igencsak komoly fejtörést okozott. Szóval amíg jobb helyet nem találunk neki, addig a képeken lesz lesz.
Időpont szerkesztése: rákattintasz a "Mikor" gombra és utána az app figyeli a következő 4  gombleütést (tehát reggel fél 9 az 0830), ezt fogja óra és percként rögzíteni. Ez a tesztek szerint a leggyorsabb mód. Bár a legördülő menüs megoldás átláthatóbb lett volna elsőre, de ez esetben is amellett a megoldás mellett döntöttünk ami a hosszútávú és gyors használatot támogatja.

 

ÚJ INGYENES FUNKCIÓ: SZAKASZOS BÖJT / INTERMITTENT FASTING (IF) TÁMOGATÁS

Az előző funkcióból adódott a lehetőség, hogy a szakaszos böjtölők számára is nyújtsunk egy pluszt. Eddig se volt célunk és ezután sem megmondani, hogy ki mit hogyan csináljon. Személyes tapasztalatom az IF-ről, hogy nem konkurenciája vagy ellensége a kalóriaszámolásnak, sőt a két módszer egymás hatását segíti és turbózza fel. A szakaszos böjtöt könnyebb fenntartani, de nehezebb vele fogyni, a kalóriaszámolással meg könnyebb fogyni, de nehezebb fenntartani. Vegyünk egy példát. Valaki 16-8 szakaszos böjtöt folytat, azaz minden nap 16 órán át zéró kalóriát fogyaszt, és egy 8 órás időszakban eszik. Beállít egy 1500 kalóriás tervet. Ez a napi 1500 kalória a 8 órás étkezési idő alatt elfogyasztva sokkal többnek tűnik (pszichológia elégedettség!), mint ugyanez 16 órára lebontva. Sokan vannak akik azért nem tudnak lefogyni, mert szeretnek időnként jól lakni. Ez nem a legszerencsésebb szokás, de nekik kifejezetten ajánlott ezt a módszert kipróbálni. De persze szeretnénk fenntartani az irányzat-függetlenségünket, úgyhogy inkább azt mondom, hogy használja mindenki kedve és belátása szerint. :)
Működés: az app folyamatosan számolja az utolsó étkezés óta eltelt időt és ezt fent kiírja.
A mostani első verzió egy átmeneti verzió (emiatt még asztali verzióban is átmeneti helyre raktuk), ami azt jelenti, hogy folyamatosan fejlesztjük tovább egy olyan komplex modullá, ahol mindent megtervezhetsz, beállíthatsz és láthatod a terved megvalósulását, és az eltérés mértékét "óra-kockákra" lebontva. A vízfogyasztás modulunkat is fejlesztjük, mivel a böjtölés alatt ez kiemelt fontosságú. A modul fejlesztési tervéről itt olvashatsz bővebben.

 

VIZUÁLCSISZOLGATÁS

Végül mint az oldalon azt magatok is láthatjátok, igyekeztünk kellemesebb látványt teremteni, reméljük elnyeri a tetszéseteket! Új külsőt kaptak az aloldalak, szépítgettünk a sárga boxokon, és folyamatosan az oldal hátsó bugyraiba is elérünk. Az étel aloldak lesznek a sorban a következők, azokat szeretnénk látványosra megcsinálni és jobbnál-jobb statisztikákkal, cimkékkel, különböző szempontok szerint felhasználói értékelésekkel csurig zsúfolni. :)


Ezennel kívánok mindenkinek boldog új évet és sikeres használatot!
Itt elolvashatod 2020-as évértékelésünket.
Itt csatlakozhatsz aktív FaceBook csoportunkhoz!
 

Üdv,
Máté
kaloriabazis.hu

Tovább...
2020. 12. 31.

Évértékelés

búcsú 2020-tól

Nem mondom, hogy szomorkodva de közben elbúcsúznék a 2020-as évtől is egy értékelés formájában. Hát igen, sok szempontból különleges év volt, de most fókuszálnék az oldalt érintő eseményekre. A tavaly januári Prémium vásárlásaitok lehetővé tették, hogy bővítsük a programozói kapacitásunkat, ezúton köszönöm mindenkinek aki támogatott minket, ez hatalmas segítség volt!!!

ESEMÉNYEK
Márciusban sikerült végre jól megcsinálunk az addig hektikusan működő vonalkódolvasót, örömömben kapott is egy zöld pipa ikonocskát, ami azóta is látható volt, de ezennel leszedem :). Bevezettük a Prémium próbahét funkciót, ami a  hűséges felhasználók számára egy biztos elérhető árat garantál és a mi Google Play értékelésünkre is hatásos volt. Augusztusban váratlanul ért minket az adatbázis lassulása, aminek nyomozása és megoldása hónapokig eltartott és végül egy jelentős szerverbővítés lett a megoldás. Időközben elkészült az iOS verzió. Lelkiekben megkönnyeztem amikor az első olyan posztot láttam ami alá nem jött az évek óta kötelezően érkező "mikor lesz iOS verzió" komment. Közben felmértük az igényeket a szakaszos böjt modulhoz.

Nagyon sokat dolgoztunk/dolgozunk egy webshop kialakításán aminél fő szempontunk, hogy olyan minőségi termékeket és olyan áron tudjunk kínálni, ami elnyeri a tetszéseteket, nekünk pedig új lehetőséget ad a további bővülésre. Ezt már őszre terveztük, de igazán jóra szeretnénk megcsinálni, amihez még idő kell.

Évekre visszanyúló folyamatos munkánk, hogy a fejlesztések mellett próbáljuk az oldalt vizuális szempontból is kellemesebbé tenni, ennek első szakaszát már holnap látni fogjátok. Ezzel kapcsolatos, hogy kiemelt célunk, hogy a híroldal a mai elvárásoknak legyen megfelelő és ezt hasznos és érdekes tartalommal töltsük meg.

FACEBOOK CSOPORT
Útjára indult KalóriaBázis - Számoljunk Egymással FB csoportunk, ahol egészen aktív élet zajlik. A tagok egymás közti beszélgetése mellett én is sok kérdést vetek fel arról, hogy milyen fejlesztést és hogyan lenne érdemes megvalósítani.

ELISMERÉSEK
Idén jelöltek minket a HáziPatika egészséghős címére. Elnyertük a 21 Nő az egészségügyért alapítvány szakmai elismerő Védjegyét, melynek kapcsán ez az interjú készült, az Adat életet ment alapítvány pedig ezt az interjút készítette velünk:


PLUSZ EGY SZTORI
És végül megosztanék egy igazán-le-a-kalappal történetet.  Egyik felhasználó megkeresett azzal, hogy lehetősége adódott arra, hogy saját pénzéből támogassa az oldal fejlesztését! Ezúton ismételten köszönöm neki ezt a szuper gesztust, melynek eredményeképp megvalósulhatott a TÖBBFÉLE RECEPT MENNYISÉG a receptszerkesztő oldalon és az IDÉZŐJELES KERESÉS fejlesztésünk. Ez lehetővé teszi a konkrét szavakra szűrést a keresőben. Azaz ha beírjátok, hogy "író", akkor nem jön a "bíró"! Ezzel a zseniális szóviccel búcsúzok és hamarosan jelentkezek az Újévből!

További sikeres sikersztorigyártást kívánva,
Máté
kaloriabazis.hu

 

Tovább...
2020. 12. 21.

Szakaszos böjt modul

Kérdőív - a tökéletes IF app nyomában (6 kérdés)

Felkerestem az IF Hungary FB csoportot és Buda Álmos (dietcrafting.com) támogatásával egy kérdőívben mértem fel a szakaszos böjtölés élharcosainak véleményét. Az érdekelt, hogy ők milyen funkciókat látnának a leghasznosabbnak.

Azóta már kielemeztük a válaszokat és elkezdtük a fejlesztést. Jelenleg már ki is tettünk a Bázisra egy IF kijelzőt: egy számlálót az oldal tetejére, ami folyamatosan realtime számolja az utolsó étkezés óta eltelt időt, de a modul részletes kidolgozása még most zajlik a háttérben.

Akit érdekel itt található az eredeti kérdőív, alább pedig bemásolom a körítés:

Magyar Máté vagyok, a KalóriaBázis ételnapló alkalmazás készítője. Jelenleg az IF modulunk megtervezésén dolgozom és ehhez kérném a segítségeteket. Magam is híve vagyok az IF-nek, amiről azt gondolom nem konkurenciája vagy ellensége a naplózásnak, sőt a két módszer egymás hatását segíti és turbózza fel. Eddig nem láttam értelmét beépíteni, mondván: ki nem tudja megjegyezni azt, hogy dél és este 8 között nem eszik? Most megvizsgálva a népszerűbb IF appokat úgy látom igenis van értelme (minimum a motiváció és a figyelem fenntartása - de úgy gondolom ennél még több is van benne). Egy közelgő fejlesztésünk lehetővé teszi az ételek rögzítését óra-perc alapon is, ami nagyon hatékonyan képes lesz támogatni egy böjtölési tervet.
A modul működését és funkcióit valós felhasználói igényekre szeretném alapozni, hogy valóban hasznos legyen, ezért megköszönöm ha a kérdőív kitöltésével segítesz. Kitöltés után megnézheted a többiek válaszát is (viszont ha csak ezért töltenéd ki, akkor inkább "nemtudomozd" végig).

Tovább...

Sziasztok!

Ma éjjel jelentősen bővítettük a szerveres erőforrásainkat, ami az elmúlt időszak háttérmunkáinak remélhetőleg utolsó fázisa. A cél az időnként még előforduló lassulások és bármilyen akadozások felszámolása, nagyon reméljük ezzel ezt a fejezetet végleg lezárhatjuk. :)

Az átállás miatt előfordulhat hogy hibát találtok, vagy bámilyen furcsaságot. Ezeket kérlek jelezzétek az [email protected] címen.
Ez az eddigi legkomolyabb váltásunk, gyakorlatilag hónapok óta dolgoztunk ezen, több szerver összefűzésével alakítottunk ki korszerűbb és gyorsabb erőforrás elosztást. Bár nem számítunk problémára, a változásból eredő kiszámíthatatlansági faktort nem becsüljük alá. Ha neadjisten bármi komolyabb gond adódna, akkor legrosszabb esetben a tegnap esti állapotra visszaállunk. Ezért kérünk Titeket a mai napon az ételeket ennek tudatában rögzítsétek!


Köszönöm a megértést,

Máté
kaloriabazis.hu

 

Tovább...

Örömmel jelentjük, a KalóriaBázis mostantól iPhone telefonokon is elérhető az Apple App Storeban!

Mi is ez az iOS verzió pontosan?

Nem írtuk újra a programot iOS natív nyelven, mivel az egyrészt egy több éves munka lett volna, másrészt több funkciót ki kellett volna hagynunk. Nem láttuk értelmét egy butább verzión rengeteget dolgozni, ezért is nem volt eddig iPhone verzió.
Most az androidoshoz hasonló megoldást alkalmaztuk, azaz webapplikációként konfiguráltuk úgy az oldal mobilverzióját, hogy minél kényelmesebb legyen használni iOS-en: telepíthető, frissíthető, működik a vonalkódolvasó, ételfotó feltöltés, swipe-pal visszalépés. Egyedül a beszédfelismerőt nem lehet megoldani, mivel az a Google mesterséges intelligenciáját használja.
Reméljük, hogy hasznos lesz számotokra és mindenképpen kényelmesebb módja a használatnak, mint eddig böngészőből!
FIGYELEM: Tekintve, hogy ez egy első verzió, kérnénk legyetek türelemmel, felmerülhetnek még hibák, de ezeket folyamatosan javítjuk (hibabejelentés: [email protected]). Nagy segítség ha az áruházi oldalunkon véleményetekkel, csillagozással segítitek a megjelenésünket.

Üdv,
Máté
kaloriabazis.hu

Tovább...
ÍRNÁL 100.000 OLVASÓ SZÁMÁRA CIKKET?

Ha ez nem rémiszt meg, hanem motivál, akkor készíts egy, a KalóriaBázis témájához passzoló tartalmas cikket! Fontos, hogy a cikk szórakoztató legyen, stílusos, udvarias és a legfontosabb: az olvasók számára valódi értéket adjon. Ezen belül szabad kezet kapsz, mivel a feladat része az is, hogy lássuk magadtól milyen témához nyúlsz és mennyire tudsz rátapintani arra, mi érdekeli a közönségünket.

FELTÉTELEK:
Betöltött 18 éves életkor
Küldhetsz 100% saját írást, akkor erre hívd hívd fel külön a figyelmet, az eredeti tartalom plusz pont!
Küldhetsz külföldi cikk saját fordítást is, ekkor jelöld meg a forrást.
Ha adatokra hivatkozol, jelöld meg a forrást.
Csatolj mellé egy képet, amit jónak érzel (most nem kell, hogy jogtiszta legyen).
Írd meg hány darab cikket tudnál vállalni havonta.
Javasolt témakörök: a Te megítélésedre bízzuk, de pl: egészséges életmód, kalóriaszámolás, diéta, sport, stb.
Javasoljuk, hogy ne emelj ki egy konkrét módszert vagy nézőpontot mint az egyetlen jó irány, mivel oldalunk alapelve, hogy nem befolyásolunk konkrét módszerekre, csak visszatükrözzük az étkezések tényszerű adatait, a felhasználó szabadságát meghagyva (de persze objektívan bemutathatsz különféle irányzatokat is).
Több cikket is küldhetsz. Fogadd könnyedén ha a cikked nem megy át a rostán.

HATÁRIDŐ:
2020. augusztus 16. Vasárnap éjfél, eddig küldd el cikkedet (kb 6000 karakter) fényképes önéletrajz és rövid motivációs levél kíséretében az [email protected] címre.
A legjobb írásokat a határidő után a kaloriabazis.hu főoldalán és Facebook oldalunkon is közöljük. Egy-egy cikk több napig kint lesz, szerzőként feltüntetve téged (ha hozzájárulsz, akkor fényképpel), mi pedig figyeljük a reakciókat, azaz a végső értékelést a cikkről, maguk az olvasók fogják hozni. A legsikeresebb cikkek szerzőivel utána felvesszük a kapcsolatot együttműködés végett.

Üdv,
Máté
kaloriabazis.hu
Tovább...
Kedves Felhasználók!

Motivációs célzattal mai nap minden felhasználónál jóváírtunk egy ingyenes Prémium próbahetet! Ezt a nap kiértékelése box felett tudod aktiválni!

Miről szól a próbahét:
  • Célja, hogy ingyen kipróbálhasd a Prémium tagságot
  • Egy gombnyomással indítható! Nem kérünk be fizetési adatot, vagy bármilyen elköteleződést.
  • Kuponként a próbahét alatt félárú akcióra is jogosít, így azok is élhetnek vele, akik lemaradtak az év eleji akcióról.
  • Számunkra is segítség, mivel emlékezteti a felhasználókat arra, hogy ne csak akkor értékeljenek minket (le) ha épp egy hiba merül fel, hanem akkor is amikor nincs hiba.
  • Felhasználónként egyszer használható, visszavonásig érvényes.


Magyar Máté
kaloriabazis.hu
Tovább...
2020. 03. 13.

Vonalkódolvasó javítás

és Google Play értékelésünk

Sziasztok! A mai nap számomra egy nagy lépés volt, mivel úgy néz ki sikerült nagyon jóra megcsinálni a vonalkód olvasót, amivel már jó ideje visszatérően szenvedtünk (pontatlan és körülményes volt). Most ismét ráfeküdtünk és pár zsákutca után (kukába kellett dobni 3 heti munkát) most végre úgy néz ki szuperül sikerült. Most frissítettük Google Playen, kérjük teszteljétek. Eddig emiatt nem is tudtunk pár területen lépni, pl ez fontos alapja lesz annak az új fejlesztésnek, amivel az ételadatok pontosítását tervezem megvalósítani. A címkefotó (azaz a termékcsomagoláson látható adatok) feltöltés ugye már egy ideje kész van, a terv az, hogy vonalkód és címkefotó alapján kerülnek az ételek ellenőrzött státuszba.

Javítva lett emellett a grafikon, ami régebbi telefonokon szaggatást okozott.

Javítva lett, hogy ételek információit tudjátok javítani akkor is, ha nincs USDA kapcsolás bekötve.

További jó hír, hogy a januári prémium akciónk olyan sikeresen zárult, hogy ez lehetőséget biztosít egy új programozó munkába állítására, jelenleg keressük a megfelelő jelöltet, bővebb infó itt:

https://kaloriabazis.hu/.../programozot_keres_a.../168

Nagyon bízom benne, hogy ezzel jelentősen gyorsul majd a fejlesztési ütemünk! Ezúton köszönöm ismét mindenkinek aki tagság vásárlással támogatta az oldalt!

ÉRTÉKELÉSÜNK

Más téma. Elnézést, hogy ismétlem magam, de újra le kell írnom. A Google Playben az értékelésünk megközelítette a 4.0-ás számot. Miért lényeges ez? Számunkra ez gyakorlatilag az életben maradás kulcsa, mivel hármassal kezdődő értékelésű appot nem töltenek le az emberek. Amikor kijövünk egy-egy új fejlesztéssel (ami óhatatlanul átmeneti hibákat szül), ekkor tömeges lepontozást kapunk, ám sajnos a hibák javítása után a pozitív visszajelzés elfelejtődik. A kommentekből kiderül az is, hogy azok is le szoktak pontozni, akik pl elfelejtik a jelszavukat, vagy éppen talán nem volt jó a napjuk (lásd pl a képen szereplő egyik valódi értékelésünket). Egyébként más appoknál ugyanez van, a bosszankodás mindenütt gyors tettekre sarkall. Ez ellen két dologgal szokás védekezni: folyamatos, értékelésre buzdító üzenetekkel, illetve pozitív értékelések vásárlásával, ami manapság sajnos könnyen megoldható. Én egyik módszerrel sem kívánok élni, viszont ezt a felhívást már kénytelen voltam megtenni.

Összegezve, arra szeretnélek kérni, hogyha úgy érzed, számodra tényleges segítséget nyújt a KalóriaBázis, akkor támogasd ennyivel a fennmaradásunkat: értékeld a Google Playen

Köszönettel,
Magyar Máté
kaloriabazis.hu

Tovább...
A kaloriabazis.hu egy 7 éve működő oldal, közel 600.000 regisztrált felhasználóval. Az oldal webview megjelenítéssel a Google Playen is elérhető. Alapvetően nem a profitszerzés a vállalkozás fő célja, hanem a minél hasznosabb működés, ami teljesen érthetetlennek tűnhet, de mégis ez van :). Az viszont tény, hogy most, egy álláshirdetés feladása közben ez nem könnyíti meg a dolgunkat, mivel nem tudunk nagyon vonzó nagyvállalatai szintű juttatással csábítani, de egyébként is inkább olyanokat keresünk akiknek nem csak a pénz tényező számít.

Alapvetően kétféle pozícióra van a legnagyobb igény:
1. egyedi projektekre, amiknél elég egy szűkebb terület ismerete
2. egy átfogóbb tanácsadói jellegű, manageri munka kevesebb óraszámban. Általános kihívás számunkra, hogy sok olyan területen is kellene fejleszteni, amik számunkra sem ismertek még, ezért ha van átfogó képed arról, hogy bizonyos funkciókat milyen technológiával lehet megcsinálni, illetve jó vagy ezek kinyomozásában, ez ennél a munkánál a legfontosabb szempont.

Fizetés: órabér alapon 2500-4500 Ft között (függően a választott projekttől, azaz kezdve onnan, hogy csak színkódokat kell átírni, a komolyabb feladatokig).

Időbeosztás: távmunkában heti 10-40 óra közt (szintén projekt függő). Emailben/telefonon/discordon átbeszéljük az adott munkát, Trelloban nyomon követjük.

A konkrét aktuális munkákat itt találod a "Munkalehetőség" oszlopban:
Trello - KalóriaBázis fejlődés
Ez egy nyilvános tábla amihez bárki hozzászólhat, de természetesen van egy "belső" privát táblánk is ami ennél azért részletesebb.

Alapvetően hosszútávú munkakapcsolatot keresünk, de az első feladat egy könnyebben leválasztható funkció lenne. Ha az jól sül el, akkor mindketten eldöntjük, hogy szeretnének- e ezt folytatni. Sokféle, több területet érintő munka van, mondhatni a jelenlegi programozói kapacitásunk 10-szeresére lenne szükség. Mégis kiemelném, hogy nálunk alapelv, hogy nem stresszelünk, minden munkát tőlünk telhető korrekt módon, de nem széthajszolva végzünk. A munka fontos, de az életünk fontosabb. :) Ez lehet, hogy a modern üzleti felfogás szerint piacképtelen gondolkodás, de én mégis csak így tudom és szeretem végezni a munkát. Abban hiszek hogy jó végtermék is csak úgy születhet, hogyha az alkotási folyamat is jó állapotban zajlik.

Feltételek:
  • PHP (minden feladathoz)
  • MySQL (legtöbb feladathoz)
  • Precizitás, megbízhatóság
  • Tiszta, nyílt kommunikáció: azaz segítsd a közös munkát azzal, hogy mindig tudjuk hogy állsz és mikorra és mire számíthatunk tőled. Ha bármi akadály felmerül, akkor ne habozz kérdezni, jelezni. Tudd megbecsülni előre a munkád, mivel az idő mindig egy fontos tényező. Értékeljük ha magad is javasolsz másféle megközelítést, amit jobbnak látsz, akár az alapokat tekintve is! Fontos egymás tisztelete, valljuk, hogy a bölcs nem az aki mindent tud, hanem aki látja, hogy mennyi mindent nem tud. :)


Előny, de nem elvárás (ha van bármelyikben tapasztatod, erre a jelentkezésedben mindenképpen térj ki)
  • Android és ios webview tapasztalat
  • Webshop tapasztalat (tervezünk saját webshopot indítani)
  • Verziókövető rendszerek (GIT vagy SVN) alapos ismerete és segítség számunkra ennek bevezetésében
  • Adsense, tag manager tapasztalat
  • Google fit szinkronizáció (rövid távú cél, hogy a sportolási adatokat szinkronizálni lehessen)
  • SEO tapasztalat
  • Javascript (több modulunk javascriptben van programozva)
  • C++, vagy C# tapasztalat
  • Unity tapasztalat (kalóriabázishoz nem kapcsolódik, de egy másik projektünk miatt ez is előny)


Jelentkezésedet fényképes szakmai önéletrajzzal és motivációs levéllel, projekt megjelöléssel az [email protected] címre várjuk.
Tovább...
PRÉMIUM AKCIÓ

Az érdeklődésre való tekintettel január 30. éjfélig meghosszabbítottuk akciónkat, addig a megújult éves Prémium csomagjainkat féláron adjuk! Prémium vásárlás infomáció itt!

MEGÚJULT PRÉMIUM CSOMAG!
A helyzet, amire megoldást kerestünk: szeretnénk a fejlesztések ütemét felgyorsítani és ehhez új programozói erőforrást bevetni.
Ennek eszközeként most a Prémium csomagokat fejlesztettük, hogy azokban is legyenek valódi pluszt nyújtó funkciók.
Áraink eddig eléggé alul voltak árazva a magyar piachoz képest (viszonyításképp az átlagos ára egy internetes prémium web szolgáltatásnak 16.666 Ft / év). Az új csomagunk magasabb alap árat kapott, de az akciós árat úgy alakítottuk,hogy minél szélesebb kör számára elérhető legyen, azaz akciósan most a régi csomag áráért vásárolható két új funkcióval (4500 Ft). Az új funkciókról bővebben:

Okos Beszédfelismerő (csak androidos telefonnal működik)
TELJES LEÍRÁS

Kalória Szimulátor (az appban, chrome és firefox böngészőkben működik)
BEMUTATÓ VIDEÓ



PRO CSOMAG

Látható, hogy vannak köztetek jó páran, akik szívesen támogatnák az oldalt a szélesebb körre árazott csomagon felül.
Számukra készült el a Pro csomag. Kézenfekvő lett volna minden új funkciót ebbe a Pro csomagba pakolni, így sokkal vonzóbbá tenni, de nem éreztem jó iránynak, hogy ez esetben a normál csomagot vásárlókban esetleges hiányérzet keletkezzen, holott én azt szeretném, hogy az is minél szuperebb legyen és minden támogató maximálisan elégedett legyen.
Ez az oka annak, hogy minden kész új funkciót a normálba pakoltam.
Mit tud akkor pontosan a Pro csomag?
A Pro csomag a kedvenc gyorsgombokat látja el szupererővel. Eddig is volt igény több gyorsgombra, azonban a régi megoldással a nagyon sok gombon már nehéz lenne kiigazodni. A Pro csomag erre nyújt átlátható megoldást mivel teljes mértékben testre szabhatod a saját felületedet. Beállíthatod hány gombot szeretnél látni (max 70 db) és az egyes gombok milyen színűek legyenek. És az igazán játékos és kreatív megoldás ezután jön: ha ugyanazt az ételt rakod szomszédos gombokra (alá, fölé, stb), akkor a gombokat összeolvasztja egy nagy gombbá, így teljesen egyedi méretű, színű és formájú gombokat készíthetsz szórakoztató és kreatív módon a kedvenc ételeidhez! 
BEMUTATÓ VIDEÓ


MEGLÉVŐ PRÉMIUM ELŐFIZETÉSEK

MINDEN JELENLEGI PRÉMIUM ELŐFIZETÉST INGYENESEN A PRÉMIUM PRO CSOMAGRA VÁLTUNK ÁT!
Ha meglévő Pro csomagra vásárolsz normál prémiumot, ekkor a Pro lejártáig a Pro fog működni, utána a normál csomagod.
Ha meglévő normálra vásárolsz Pro-t, akkor az addigi előfizetésed átalakul Pro csomaggá.

Az új funkciókban még lehetnek hibák, ha ilyennel találkoztok, kérjük visszajelzésetekkel segítsetek a javításban ([email protected]).

A csomagok tartalmának változtatási jogát fenntartjuk. Meglévő funkciót nem veszünk el egy csomagból. Nem tervezzük, de lehet bizonyos funkciókat alacsonyabb, vagy ingyenes csomagba fogunk mozgatni (véglegesen vagy időszakosan), hogy megtaláljuk a legjobb kialakítást.

Köszönettel,
Magyar Máté
kaloriabazis.hu
Tovább...
Kedves Felhasználó!



BESZÉDFELISMERÉS? MI SZÜKSÉG ERRE?
Sokáig én is csak egy hangzatok vakításnak gondoltam ezt a dolgot, ezért megértem ha valaki idegenkedik tőle. Mégis arra kérlek olvasd el ezt a leírást, próbáld ki magad is és utána döntsd el, hogy állsz a kérdéshez. Sajnos, vagy nem sajnos, az szinte biztos, hogy a beszédfelismerés a jövőnk szerves részét fogja képezni.
Én magam is bepötyögős párti vagyok, azt szeretem ha tudom, hogy ami gombot lenyomok az le van nyomva! Nincs félreértés! De amikor elkezdtem kísérletezni a funkcióval, nagyon meglepődtem a hatékonyságán és hogy az oldalra milyen jól beépíthető. Nálam mindig szempont, hogy az oldal használata minél kevesebb kattintásból álljon, hogy a fejünkben lévő "adatot" minél egyszerűbben el tudjuk juttatni a gépbe. És erre ez tökéletesen alkalmas! Teljes étkezési sorokat és mennyiségeket lehet egy pillanat alatt rögzíteni! A mai technológia már nagyon jól képes kitalálni, hogy mit szeretnénk mondani. Az oldalba a Google mesterséges intelligenciáján alapuló beszédfelismerőt használjuk a KalóriaBázis igényeire szabva (emiatt a funkció egyelőre csak az appban és a Chrome alapú böngészőkben működik).

HOZZÁFÉRÉS A MIKROFONHOZ
Először is a használathoz engedélyezned kell, hogy a program hozzáférjen a mikrofonhoz. Fontos leszögezni, hogy a hozzáférés megadása esetén az oldal nem figyeli a beszélgetéseidet, nem tárolja és használja fel más célra! Csak amíg benyomod a gombot, addig figyeljük a diktálásod.
Ha először elutasítottad a hozzáférést és szeretnéd mégis engedélyezni, átállíthatod az app engedélyeinél, de egyszerű megoldás az is, ha leszeded és újratelepíted az appot és ekkor újra rákérdez (újratelepítéssel nem vész el adatod).

HOGYAN BESZÉLJ?
Nem kell közelről beszélni, vagy hangosan beszélni. Úgy beszélj, ahogy normálisan beszélnél, de tisztán és tagoltan. Erre hamar rá lehet érezni, mivel mindig látod, hogy mit értett meg a program abból amit mondtál. Ha félreértett, vagy nem kezdtél el időben beszélni, kattints a nagy narancssárga gombra, ekkor újra figyelő módba kapcsol. Szünet nélkül diktálj, mert a szünetet a diktálás végeként értelmezi.

MIT MONDJ?
Csak az étel neve kötelező, de ha mennyiséget és egységet is diktálsz, akkor fontos a sorrend:
1. Mennyiség (pl: öt, másfél, nyolc egész huszonöt, stb).
2. Egység (pl: gramm, deka, darab, szelet, stb).
3. Étel neve (nyugodtan diktálj be bármit, kísérletezz). A beszédfelismerő is ugyanarra a keresőmotorunkra épül, mint amikor beírva keresel, tehát itt ugyanúgy jobban jársz ha ragozatlanul, szótöveket alkalmazol ("1.5%-os tej" helyett több találatot kapsz, ha "1.5% tej"-et mondasz).

GOMBOK MŰKÖDÉSE
A nagy narancssárga gombon láthatod, hogy mit értettünk a beszédből. Az alatta megjelenő sorban pedig a konkrét ételsor javaslatunkat, ahogyan az rögzítésre kerülne (ez a találati lista első találata).
Ha ez megfelel, akkor a "Megettem" gombbal egyből rögzítheted.
Ha másik ételt választanál, kattints a "Listát kérek" gombra, ekkor a program elmenti a mennyiséget és a találati listából kiválasztás után ezzel rögzíti az adott ételt.
Auto gombokkal bekapcsolhatod, hogy az adott rögzítési formát a diktálás befejezésekor egyből alkalmazza a program. Ha később újra szeretnéd, hogy választhass, bármikor kikapcsolhatod az Auto gombokat. Véleményem szerint a legszuperebb használat, ha már ráéreztél a programra, akkor a Megettem gombot Autora rakod. Ekkor egy ételsor rögzítése egyetlen gombnyomással megy végbe (mikrofon ikon). Persze ehhez ismerned kell, hogy az oldal hogyan szokta feldobni a találatokat. Ajánlott a gyakori ételeidet kedvenccé tenni, ezzel ők mindig a lista tetejére kerülnek.

MÉG EGY EXTRA TIPP
Ha csak annyit diktálsz be, hogy "Még egy" vagy "Még harminc", akkor a program hozzáadja a bediktált egységet a legutolsó rögzített ételedhez.
Pl előzőleg ettél egy darab mandarint. Utána bediktálod, hogy "Még egy", akkor módosítja az 1 db-ot 2 db-ra. Vagy ettél 40 gramm szőlőt. Utána bediktálod, hogy "Még 20", akkor módosítja 60 grammra. Ez a funkció mindig csak ugyanabban az egységben tud hozzáadni, amiben utoljára rögzítettél.

PÉLDÁK
Alapvetően ezt a formát használd: "1 darab alma", vagy "125 gramm alma". De a jobb megértés végett további példákkal bemutatjuk, hogy hogyan értelmez a program (mit diktáltál és ő erre mit fog javasolni):
"Alma" -> "1 db Alma"
Ha nem diktáltál mennyiséget és egységet, akkor "1" alapértelmezett egységgel rögzít.
"Két alma" -> "2 db Alma"
Ha nem diktáltál egységet, a megadott mennyiséget az alapértelmezett egységgel rögzít.
"Két gerezd alma" -> "2 db Alma"
Ha nem találja a bediktált egységet, akkor az alapértelmezett egységgel rögzít.
"Két szem gránátalma" -> "2 gramm gránátalma"
Ha nincs az adott ételhez alapértelmezett egység, akkor grammban rögzít.

SEGÍTS A HIBAJAVÍTÁSBAN
Bizonyára lesz még jó pár pont ahol korrigálni kell a működést, ezért kérjük küldjétek el nekünk ha a program egy egyértelmű kérdést nem jól értelmez ([email protected]).
Csatlakozz aktív Facebook csoportunkhoz, hogy közvetlenül beszélgethess a kapcsolatos témákról:
facebook.com/groups/kaloriabazis

ÉS HOGY EZ MIÉRT PRÉMIUM FUNKCIÓ?
Egyrészt szolgálja azon törekvésünket, hogy Prémiumban is legyenek valódi pluszt nyújtó funkciók.
Másrészt a beszédfelismerő használatával gyakorlatilag alig kell ránézned a programra, így tömeges használat esetén - mivel reklámbevételből tartjuk fenn az oldalt - eléggé káros következményekkel járhatna. De lehet az is, hogy a jövőben kipróbáljuk hogyan hat ha ingyenessé tesszük, de ígéretet nem teszek rá.


Köszönettel,
Magyar Máté
kaloriabazis.hu

 

Tovább...
Kedves felhasználók!

Létrehoztam egy Facebook csoportot, ahol kötetlenül beszélgethettek a többi bázistaggal:

Célja, hogy Ti magatok is posztolhassatok kérdéseket, szavazásokat, vagy bármilyen témát, ami érdekes lehet a többi KalóriaBázis felhasználó számára. Reméljük ezáltal majd egy igazán élő közösséget tudunk kialakítani és a fórumnál közvetlenebb módon tudjuk egymást segíteni, motiválni, megosztani a tippeket, trükköket, amik jól jönnek a kalóriaszámolás rögös útján :).

Szóval csak bátran, csatlakozzatok és figyelmesen válaszoljatok a belépő kérdésre, mert csak helyes válasszal lehet bekerülni. Buzdításként rendszeresen sorsolunk Prémiumot tagságot.
Tovább...
SEBESSÉG TESZT - 2. RÉSZ

Utóbbi időben a sebesség javításán dolgoztunk, a fejlesztést pár perce élesítettük! Ez a sebesség kérdés nekem nagyon szívügyem volt, ezért szívesen látnék tényleges számokat Tőletek is, nem csak statisztikákat. Ha a betöltést tegnap lemérted, akkor mérd le ma is hasonlóan és kérlek oszd meg az eredményt:

1. Ismét nyisd meg a KalóriaBázist (mobilon vagy gépen) és miután teljesen betöltődött, kattints a logóra (újratöltés).
2. Ismét mérd le hány másodperc telik el (jobb híján az is elég ha fejben számolsz), mire minden elem kirajzolásra kerül (beleértve a reklámot is - ha van).
3. Oszd meg te is a két számot velünk. Az eredményeket a Facebook bejegyzésnél gyűjtjük. Ha nincs Facebookod, akkor a Fórum - Fejlesztők kérdései topikban.
Írd le, hogy mobil vagy asztali és hogy reklámos vagy prémium verzió. Pl: 4.4-3.3 (mobil, reklámos)

Ha eddig is nagyon gyors telefonod és interneted volt, akkor ez kevésbé lesz látványos, de bízom benne a többség számára érezhető lesz a különbség. Ha elégedett vagy az eredménnyel, akkor kérlek értékeld az appot a Google Playen (ha még nem tetted)! Köszönjük!.

Megjegyzés: bugok amiket hamarosan javítunk:
- fel-le nyilak visszahozása
- kereső felugrása gépelés közben
- ételinfó szerkesztése akkor is amikor nincs USDA betöltve
Tovább...
SEBESSÉG TESZT - 1. RÉSZ

Kedves Felhasználó! Utóbbi időben a sebesség javításán dolgoztunk. Hamarosan élesítjük, de a valós, téged érintő eredmény csak akkor lesz látható ha végzel te is egy mérést most, még az élesítés előtt. Természetesen a program nekünk számolt már mindenféle statisztikát, de most a tényleges eredményekre lennénk kíváncsiak. Hagyományos fapados módszerrel, stopperrel mérd le a betöltési sebességet!

FELADAT:

1. Nyisd meg a KalóriaBázist (mobilon vagy gépen) és miután teljesen betöltődött, kattints a logóra (újratöltés).
2. Mérd le hány másodperc telik el (jobb híján az is elég ha fejben számolsz), mire minden elem kirajzolásra kerül (beleértve a reklámot is - ha van).
3. Írd fel magadnak valahova a számot és holnapig őrizd meg.Holnap jön a 2. rész, akkor már az új sebességet fogjuk mérni.


Az eredményeket majd holnap írjátok be a következő poszt alá. Egyelőre csak jegyezzétek meg az első számot.
Tovább...
1 éves Prémium tagság 6 hónap áráért!


Télfelkészülő akciónk keretében most vasárnapig 6 hónap áráért 12 hónapos Prémium tagságot adunk!

Az akció 2019. október 13. vasárnap 24:00 óra előtti vásárlások esetén érvényes.
Fontos, hogy a vásárláskor az akciós tételt válaszd, csak így tudjuk jóváírni az ajándék hónapokat!
Utalás esetén a hétfői napon beérkező utalás még érvényes).

Prémium tagság vásárlási információ: asztali verziómobil verzió.


További sikeres diétát kívánok:
Máté
kaloriabazis.hu

Tovább...

Kedves Felhasználók!

Örömmel jelentjük, hogy új frissítés érkezett a KalóriaBázishoz! Az elmúlt időszakban sokat dolgoztunk, hogy felmérjük az igényeket és ezekből minél többet megvalósítsunk. Az új frissítés tartalma röviden (hamarosan több poszt is készül az egyes funkciókról részletesen).

Új dizájn.
Olyan színkombinációt kerestünk, ami kellemesebb a régi túl kontrasztos piros-zöld helyett. Egységesebb és letisztultabb kinézetet szerettünk volna.
A fejlécet kétsorosból egysorossá alakítottuk, így több infó fér ki. Az oldalon eddig a nem túl optimális szerkezet miatt szükséges volt mozgatni a képet. Most úgy alakítottuk ki a felületet, hogy erre ne legyen szükség, minden fontos dolog az oldal tetejéről elérhető. A fenti felszabadult helyre elfért egy új tápanyag kijelző sáv, hogy az mindig szem előtt legyen. Az oldal egyéb szerkezeti megoldásain nem változtattunk. Bár ennél is egységesebb színvilágot terveztünk, jeleztétek, hogy az étkezések színei maradjanak mindenképpen jól elkülöníthetők, így ezen nem változtattunk.

Ételfotók, csomagfotók
Mostantól lehetőség van minden ételhez képet feltölteni, mely tovább gyorsítja a keresett ételek megtalálását. Feltöltés esetén kérjük tartsátok be a szabályokat. Célunk, hogy az ételek részletes információbázisát is bővítsük (ásványok, vitaminok, stb). Ezt segítő eszköz az ételekhez feltölthető csomagfotók, ezek alapján rögzíthetők, ellenőrizhetők a feltöltött adatok. Az ételinfókat a régi zárt rendszerből most teljesen szabadon szerkeszthetővé tettük. Ez egyelőre kísérleti jelleggel megy, azaz ha azt látjuk, hogy inkább az adatbázis kárára válik a szabad szerkesztés, később visszatöltjük az adatokat. Ha valakinek van jó ötlete arra, hogy hogyan használjuk a közösség erejét anélkül, hogy az adatok sérülnének, akkor megköszönném a tanácsot.

Okos kalóriatáblázat
Ez egy teljesen új fejlesztésünk és elmondható, hogy ehhez hasonló még más nyelven sem létezik. Célunk az volt, hogy az ételeket minden szempont szerint rendezhessétek és szűrhessétek. Volt már eddig is a keresőben egy szűrő, de az sok téves tételt is tartalmazott. Az új táblázat sokkal rugalmasabb. A munka részeként kiválogattuk a funkció szempontjából legfontosabb 1000 ételt (itt alapanyagok, gyakori készételek és a leggyakoribb márkás ételek szerepelnek, tehát nincsenek egyedi receptek, ételvariánsok, hibásan feltöltött adatok), ezeknek minden jellemzőjét (vitaminok, ásványok, stb) 5 különböző osztályba soroltuk (nagyon alacsonytól a nagyon magasig). Az okostáblázattal lehetőségünk van olyan komplex kereséseket egyszerűen megcsinálni mint pl: Rendezzük szénhidrát szerint sorba a legmagasabb fehérje tartalmú húsok közül azokat, melyek csak közepes vagy annál alacsonyabb vasat tartalmaznak. Még sok a hiányos adat, de reméljük az előzőleg említett ételinfó bővítés fejlesztés ezen is segíteni fog. A táblázat működéséről később részletesen írok.

BMI, testzsirszázalék
Az oldal mostantól automatikusan számol aktuális BMI-t és testzsírszázalékot. Utóbbihoz szükséges, hogy rögzítsünk nyak méretet és derékbőséget, nők esetében még a csípőbőség is szükséges (mindig az utoljára megadott adatokkal számol). A testzsírszázalék a test zsírtömegének és a teljes testtömegnek a hányodosa; vagyis meghatározza, hogy a test hány százalékát alkotja zsír. A testtömegindex méréssel ellentétben a testzsírszázalék mérés meglehetősen pontos eredményt ad, ugyanis figyelembe veszi azt, hogy a nagy testtömeg izomból vagy nehéz csontozatból is állhat, nem csak zsírból

Mobilos működés javítása
Androidos back gomb már nem lép ki az appból, sőt minden megnyitott ablakot lépcsőzetesen bezár. Ide tartozik, hogy ha a keresőből kiválasztottunk egy ételt, de meggondoltuk magunkat még innen is visszaléphetünk a kereső találati listához (back gomb, vagy "X"-re kattintva) majd ezután kiválaszthatjuk a megfelelő ételt.

Tápanyagok és mértékegységek sorrendjének javítása
Mostantól a hivatalos sorrend oldalunkon: zsír, szénhidrát, fehérje (követve a termékek csomagolásának szokását).
A mennyiség választó dobozban minden esetben első helyre került a gramm mértékegység. Ha egy ételnél alapértelmezetten pl. darab van beállítva, ekkor továbbra is ez lesz alapból kijelölve, de első helyen itt is a gramm lesz).

Saját étel szerkesztés gyors elérés
Saját étel szerkesztése most már közvetlenül a listából is elérhető (nyíl menüből).

Plusz mennyiség hozzáadás
Ezt egy példával szemléltetném. Megettél 150 g rizst. Majd megettél még 30 g-ot. Eddig fejben hozzáadtad és módosítottad, vagy felvitted újból. Mostantól lehetőséged van plusz-mínusz értékekkel módosítani egy ételsort. Mobilon: mennyiség módosító ablakban, írd be a 30-at a mennyiséghez, majd bökj a +/- gombra. Ha egyszer megnyomod pirosra vált a plusz. Ekkor a beírt érték hozzáadódik a régi mennyiséghez. Ha még egyszer megnyomod mínuszra vált, ekkor levonhatsz. Asztali verzióban egyszerűen a beírt mennyiségben adj meg előjelet, azaz ezt írd be "+30".

Utolsó sportok hozzáadása
Az utolsó sportok is külön ikont kaptak.

Célbeállítás fix kerettel
Nagyon gyakori probléma, hogy új felhasználókat inkább megzavarja, hogy súlyváltozásuk esetén megváltozik a beállított napi keretük. Azért, hogy ez ne szegje senki kedvét, mostantól a célbeállításban a beállított napi keretet alapból fixálni fogjuk, de átállítható a régi, súlyváltozást követő módszerre is.

Egyéb javítások: már lehet régebbi napon rögzített súlyt törölni (töröld ki a számot és mentés), illetve felhasználói fiókot törölni.

Az oldal és az app használata továbbra is ingyenes. Ha zavar a reklám, gazdagabb felhasználói élményre vágysz, vagy csak támogatnád munkánkat, ezt Prémium tagság vásárlásával megteheted!

Ha bármi hibát tapasztaltok (sajnos az új fejlesztésekkel mindig együtt jár), kérjük jelezzétek a [email protected] címen.

Kérjük írjátok le kommentben mit gondoltok az új dizájnról, funkciókról.

Üdvözlettel,
Magyar Máté
kaloriabazis.hu

Tovább...

 

 

Kedves Felhasználó!

Egy kéréssel fordulok hozzád. A Google Playben az értékelésünk megközelítette a 4.0-ás számot. Miért lényeges ez? Számunkra ez gyakorlatilag az életben maradás kulcsa, mivel hármassal kezdődő értékelésű appot nem töltenek le az emberek. Amikor kijövünk egy-egy új fejlesztéssel (ami óhatatlanul átmeneti hibákat szül), ekkor tömeges lepontozást kapunk, ám sajnos a hibák javítása után a pozitív visszajelzés elfelejtődik, mivel egyszerűen nem jut eszébe az embereknek. A kommentekből kiderül az is, hogy azok is le szoktak pontozni, akik elfelejtik a jelszavukat, vagy nem értik meg a program működését. Egyébként más appoknál ugyanez van, a bosszankodás mindenütt gyors tettekre sarkall. Ez ellen két dologgal szokás védekezni: folyamatos, értékelésre buzdító üzenetekkel, illetve pozitív értékelések vásárlásával, ami manapság sajnos könnyen megoldható. Én egyik módszerrel sem kívánok élni, viszont ezt a felhívást már kénytelen voltam megtenni.

Természetesen tisztában vagyok a sok jogos hibával, ezek megoldásán folyamatosan dolgozunk. Ennek eredményét hamarosan láthatjátok, még szeptemberben egy hatalmas frissítés jön, csomó szuper funkcióval és átalakítással, ami nagyon remélem elnyeri majd a tetszéseteket. Egy kis ízelítő: okos kalóriatáblázat, mobilélmény javítás (rángatás megszüntetése, back gomb beépítése, stb), plusz mennyiségek gyors hozzáadása, képek és csomagfotók az ételekhez, ételinfók szerkesztése, bmi, testzsírszázalék napi kijelzés. A többi legyen meglepetés. :)

Összegezve, arra szeretnélek kérni, hogyha úgy érzed, számodra tényleges segítséget nyújt a KalóriaBázis, akkor támogasd ennyivel a fennmaradásunkat: értékeld mobilról megnyitva a Google Playen:




Köszönettel,
Magyar Máté
kaloriabazis.hu
 


 

 

Tovább...
Kedves Felhasználók!

Nézzétek el nekem, hogy most kivételesen nem a Bázisról írok, hanem egy hobbimmal, a társasokkal kapcsolatban. Van egy másik projektem, a MAD or MED, ami egy partitársasjáték app, mely a kedvenc játékelemeimet ötvözi: a dedukciós (Vérfarkas, Avalon) és az asszociációs elemeket (Fedőnevek, Dixit).

A játék ingyenesen letölthető:
Google play
Apple store

Bár a játék már elkészült, folyamatosan javítgatjuk, ezért keresünk embereket, akik baráti társaságukkal kipróbálnák és szívesen segítenének tesztelésben, ötletelésben. Alább látható a bemutatóvideó. Ha érdekel a projekt, itt tudsz jelentkezni:
MAD or MED Facebook oldal
www.madormed.com
[email protected]



tt pedig játékszemléltető élő partikat láthattok (youtube-on "mad or med játékest"-re keresve találod a többi részt):
Tovább...
Sziasztok!

A mobilos verziót szeretnénk minél inkább felhasználóbarátra csiszolni.
Ehhez arra szeretnélek kérni benneteket, hogy segítsetek összegyűjteni minden olyan tényezőt, ami a jelenlegi verziónkban zavaró (ahhoz képest ahogy az appok általánosan működnek).

Elkezdem én egy példával: back/home gomb megnyomására ne csukja le az appot, csak zárja be a kinyitott menüket

Minden érdekelne, apróságok is. Bármilyen sebességbeli probléma, (pl szaggat a grafika lenyíláskor, vagy sokáig tölt be egy-egy funkciót), vagy ha valahol rendezetlenül állnak a betűk.

A cél, hogy összegyűjtsünk és lássunk mindent, ami a tökéletes mobilos felhasználói élmény útjában áll. Lássuk, hogy a jelenlegi megoldásunkkal képesek vagyunk-e ezek kiküszöbölni, vagy szükséges-e részeket újraírnunk.
Olyan dolgok is érdekelnek, amiket már megszoktatok. Próbáljatok úgy tekinteni az egészre mintha először használnátok.

FONTOS:  most NE hiányzó funkciókat írjatok, hanem kifejezetten a jelenlegi mobil felhasználással kapcsolatos nehézségeket.

Megjegyzéseket itt írjátok meg:
https://kaloriabazis.hu/post?topicid=182

Köszönöm,
Máté
kaloriabazis.hu
Tovább...
Sziasztok!

Úgy döntöttem megpróbálkozom egy videósorozat elindításával. Mondanivaló lenne bőven, komolyabb és kötetlenebb témákban is. A dolgot hosszas tépelődés előzte meg, mivel a youtuberség nem áll hozzám közel, jobb szeretek a háttérben maradni, de végül mérlegelve a lehetséges előnyeit a dolognak, úgy döntöttem belevágok.
Lennének összefoglaló rövid videók az oldal használatáról, a jó célbeállításról, stagnálásról (tehát egy csomó infó összefoglalva pár percben egy adott témában), lehetnének meghívott vendégek, írhatnátok kommentben, hogy miről szeretnétek hallani, stb, stb.

Mindezt csak az én kitekeredett "humoromba" burkolva vagyok képes közvetíteni, mert anélkül nincs motivációm. :) Ez az első videó inkább ebből ad ízelítőt, remélem nem vesztem el a felhasználók felét :).
Ha szeretnétek folytatást, akkor iratkozzatok fel, én ebből látom van-e igény az egészre.

Üdv,
Máté
kaloriabazis.hu
Tovább...
Kedves Felhasználók!

Örömmel jelentjük be, hogy elkészült az oldal legújabb verziója! Kiemelt figyelmet fordítottunk az általatok kért fejlesztésekre, melyeket a Mit fejlesszünk szavazóoldalon jeleztetek felénk. Nézzük hát az új fejlesztéseket sorban, részletesen.

1.CalorieBase.com, azaz az angol nyelvű verzió elindulása. Ez bár a magyar felhasználókat csak közvetve érinti, mindenképp említést érdemel, mivel ez az oldal történetének legnagyobb fejlesztése (több mint egy éves munkánk során az oldal teljes, több ezer ételt is magába foglaló fordítása valósult meg). Reményeink szerint a külföldi felhasználók által generált plusz reklámbevétel lehetőséget nyújt majd a natív applikációk (iOS, Android) fejlesztésének finanszírozására. Az angol oldal népszerűsítésével kapcsolatban bármilyen ötletet szívesen fogadunk.

FIGYELEM: Az angol verzió népszerűsítésében megköszönjük ha segítetek. Köszönetünk jeléül az első 1000 likeoló közt 20 db éves Prémium tagságot sorsolunk ki. Likeolni itt tudsz: 
www.facebook.com/CalorieBase/
(írd meg commentben, vagy üzenetben a felhasználóneved)

2. Vonalkódos beolvasás. A keresőablakban található vonalkód ikonra kattintva - kamera engedélyezést követően - beolvashatod egy termék vonalkódját. Ha az adott vonalkód már szerepel adatbázisunkban, akkor egyből megnyílik a Mikor/mennyit doboz, ahol rögvest meg is eheted. Ha még nincs az adatbázisban, akkor te is hozzárendelheted (köszönjük ha ezzel segíted munkánkat, segítségeid száma továbbra is látható a felhasználóneved mellett). Ennek menete: a Kikeresem gombra kattintás után a program elmenti az adott vonalkódot a memóriába, majd az ételt a keresőből kikeresve a "..." menüből hozzárendelheted a legutoljára eltárolt vonalkódhoz. FONTOS: ha egy vonalkódhoz már tartozik étel, csak akkor írd felül a régit ha az új társítás pontosabb! Tipp: általában könnyebb a beolvasás ha nem közvetlen közelről próbálod a vonalkódot beolvasni, rossz fényviszonyok esetén pedig ajánlott bekapcsolni a vakut. A vonalkód-beolvasó modul sajnos még nem tökéletes, egyelőre tesztüzemben működik, bizonyos telefonokon lehetnek hibák. Erről a tapasztalatot kérlek osszátok meg a fórum Hibák az oldal működésében topikjában. Előfordulhat, hogy egyes termékek vonalkódjai nem a Magyarországon elterjedt (EAN) szabványban vannak a termékre nyomtatva. A modullal kapcsolatban fejlesztésben jártas felhasználóinktól szívesen fogadunk tanácsot (akár másik, megbízhatóbban működő modulra is lecserélnénk).

3. Árak megjelenítése (az Eszközök/Beállítások menüben kikapcsolható). Ha szeretnéd az étkezésedet anyagilag is tervezni, vagy csak kíváncsi vagy, hogy egy terméknek mi az átlagára, akkor a keresőben mostantól ezt is láthatod. Jól jöhet ha akciók valódiságát akarod ellenőrizni, mivel sok esetben az áruházak akciósként hirdetnek normál áron árult termékeket. Árat megadni az étel melletti "..." menü "i" gombra kattintva tudsz (ez szintén beleszámít segítségeid számába). Ha nem adsz meg saját árat egy ételhez, akkor a többi felhasználó által megadott utolsó árak átlagát mutatja, így a modul követi az árváltozást is (próbáljuk szűrni a hamis adatokat). Ha megadsz saját árat, akkor a program a saját áradon jeleníti meg a terméket. Lehetőség van az áruházláncok akciós termékeit is feltölteni, ezzel informálva a többi felhasználót. Garanciát az átlagárak valódiságára nem vállalunk, illetve előfordulhatnak nem várt hibák a működésben, amikről szintén megköszönjük ha szóltok.

4. Étel másolás. A régi "Újraeszem!" gombot továbbfejlesztettük az igényeknek megfelelően. A gomb új ikont kapott és most már nem csak a mai napra (bár továbbra is ez az alapértelmezett) lehet másolni, hanem tegnapra, holnapra, vagy adott dátumra. Az új gomb működésénél fontosnak tartottuk, hogy a művelet továbbra se igényeljen több kattintást, mint eddig.

5. Korábban már fogyasztott ételek előre sorolása a keresőben. Ha már egyszer kikerestél és megettél egy ételt (pl. kiválasztottad a számodra legszimpatikusabb gépsonkát), akkor legközelebb a gépsonkára keresve a kereső ezt a találatot fogja első helyre rendezni.
UPDATE: időközben ezt a funkciót kiszedtük, mivel nagyon lelassította a kereséseket, igyekszünk hamarosan újraindítani.

6. Kedvenc gyorsgombok. A Prémium tagság legújabb plusz funkciója. Amikor egy ételt kedvenccé teszel, akkor a felugró ablakban társíthatsz hozzá egy gyorsgombot, amivel az adott ételt rögzítheted a kereső alatt. Így leggyakoribb ételeidet egyetlen gombnyomással tudod előhívni. Tíz gombot állíthatsz be, ezeket bármikor törölheted, lecserélheted másikra.

7. A saját ételek és receptek felvitelét is mobilbarátra alakítottuk.

Emellett még több kis apróság (például ha megetted az ajánlott mennyiségű fehérjét, a fehérje sáv már nem vált pirosra).

Az új verzió okozta esetleges átmeneti hibák miatt szíves megértéseteket kérjük. Ha bármi problémát találtok, jelezzetek a fórumban. Továbbra is köszönjük, hogy oldalunkat használjátok!
További sikeres naplózást kívánunk,
kaloriabazis.hu
Tovább...
Kedves Felhasználók!


Csináltunk egy szavazóoldalt, ahol innentől kezdve folyamatosan közzétehetitek fejlesztési javaslataitokat, illetve más javaslataira szavazhattok! Másrészt minden ötletnél láthatjátok a mi hozzáállásunkat az adott témához.

Használjátok ki, így mi is jobban képbe kerülünk az igényeitekről.

Ide kattintva tudtok javaslatokat küldeni/szavazni (a fórumról is elérhető):
kaloriabazis.idea.informer.com


Köszönjük ha véleményetekkel segítitek az oldal fejlesztését!
kaloriabazis.hu



Tovább...
1 éves Prémium tagság 6 hónap áráért!

Nyárindító akciónk keretében ha május 31.-ig (csütörtök éjfélig) vásárolsz 6 hónapos (3000 Ft) Prémium tagságot (bármely fizetési móddal), akkor ajándékba adunk még 6 hónapot!

Az akció érvényesítéséhez fontos, hogy a vásárlás kezdeményezése csütörtök 24:00 óra előtt történjen (utalás esetén a csütörtökön feladott, de későbbi napon beérkező utalás még érvényes). Az ajándék hónapok jóváírása nem azonnal, hanem az akció lezárása után (pénteken) történik.

Kellemes nyarat és további sikeres diétát kívánunk:
kaloriabazis.hu
Tovább...
Új fejlesztések, plusz egy segítségkérés!


Kedves Felhasználók! Elkészült pár kisebb fejlesztésünk (és egy nagyobb):

1. Az oldal mostantól biztonságos https kapcsolattal működik. Ennek várható pozitív mellékhatásaként kevesebbszer fog kijelentkezni.
2. A receptek, ételek megnyitásakor az adatlap mostantól nem külön oldalon, hanem felugró ablakban jelenik meg, így egyszerűbben megnézhetjük a hozzávalók listáját és visszatérhetünk a találati listához.
3. Fejlesztettünk a keresőn, most már a kulcsszavak szabadon felcserélhetők, azaz a "Pick csemege téliszalámi" találatot  kidobja a "téliszalámi pick", "csemege Pick téliszalámi" és ezek bármilyen kombinációjára. Sikerült mindezt úgy megoldani, hogy továbbra is működjön a szó belsejében való keresés is, ami a magyar ételeknél fontos szempont, azaz a "szalámi"-ra kidobja a téliszalámit is.

4. És most következzen egy nagyobb falat, melyben a ti segítségetekre is szükségünk lesz!

Régóta igény, hogy az ételek fehérje/széndhidrát/zsír adatait kibővítsük rosttartalom, ásványi anyagok, vitaminok, zsírok, cukortartalom, glikémiás index információval. A közös adatbázis 150.000 ételének ilyenfajta kibővítésére egyszerűen nincs saját kapacitásunk. Ezért szeretnénk kérni most a Ti segítségeteket. A kigondolt bővítési módszernek ugyan vannak hiányosságai, de legalább el tudunk indulni valahogy és ha szükséges, időközben majd fejlesztünk az eljáráson.

A kigondolt módszer lényege:
Az általunk eddig is etalonnal számító Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium (továbbiakban USDA) szabadon felhasználható adatbázisából tervezzük a megfelelő adatokat átmásolni (megjegyzés: ez az adatbázis szabadon használható, tehát az adatok átemelése nem minősül adatlopásnak). A módszer leírását lásd az ábrán.


Kérdések/Válaszok az átemelésről:

Kinek van joga megadni új ételinfót egy ételhez?
Bárkinek aki egy ideje használja az oldalt.

Hogyan oldjátok meg, hogy ne tudja bárki az oldalon ellenőrzött ételek adatait átírni hibás adatra?
Az eddigi adatokat (kcal, fehérje, szénhidrát, zsír) nem lehet felülírni az átemeléssel. Ezek fixek, ezért ezekhez kell a leginkább illeszkedő ételt megtalálni az USDA-ból.

Hogyan kell használni az USDA keresőt?
A kereső alapból minden forrásból keres (All Data Sources). Ezt sok találat esetén érdemes szűkíteni általános ételekre (Standard Reference), találat hiányában pedig ajánlott bekapcsolni a márkás termékek keresését is (Branded Reference).

Mi van, ha nem találok megfelelést?
Sok ételnek nem lesz megfelelője az angol adatbázisban, ilyenkor ezt a tételt egyszerűen ugord át. Ezen ételek bővítését más módszerrel fogjuk megoldani.

Mi van, ha nem találok PONTOS megfelelést?
Figyelembe véve, hogy a valóságban sincs két egyforma étel, a 100%-os pontosság nem reális elvárás, kisebb hibahatár elfogadható.

Mi van, ha az USDA adatbázisban megtalálom a keresett ételt, de lényeges eltérést találok a KalóriaBázis alapadataihoz képest (kcal, fehérje, zsír)?
Természetesen lehet az oldalunkon is hibás adat, ekkor nálunk kell javítani. Ha ilyennel találkozol, a helyes adatokat tartalmazó USDA link feltüntetésével jelezd nekünk a kapcsolódó fórumban:
https://kaloriabazis.hu/post?topicid=107

Mi a helyzet a glikémiás index-szel?
Mivel ez az adat nincs fent az USDA-n, ezért ezt külön forrásból kell kikeresni, attól teljesen függetlenül megadni (tehát megadhatod olyan ételhez is amihez még nincs usda link rendelve, és olyanhoz is amihez már igen). Beírni a popup alján tudod, százalékban, azaz ha 50%, akkor "50"-et írj be.

Mi a helyzet a receptekkel?
Az elsődleges cél az alapanyagok kitöltése, de lehetőség van a receptekére is. Amikor egy recept "i" infógombjára kattintasz, felugrik a hozzávalók listája. Mindegyik hozzávaló mellett felkiáltójel jelöli, hogy mely hozzávalónak hiányzik még a bővített információja. Ezeket kell egyesével bővíteni  (nem pedig egyben az egész étel megfelelőjét megtalálni). Ha mindegyik hozzávaló megvan, eltűnik a recept neve melől a felkiáltójel.

Mi van ha más felhasználó rossz adatot adott meg?
Ha találsz jobbat, egyszerűen adj meg új linket. A hozzárendeléseket az oldal menti, a "linktörténetet" vissza lehet nézni, ha az ételt "Saját oldalon" (popup alján gomb) nyitod meg.

Mit kapok a segítségemért?
A segítségetek száma megjelenik a felhasználó nevetek mellett. A sokat segítő felhasználók munkáját szeretnénk viszonozni, de ennek mikéntje még ködbe burkolódzik. :)

Kell-e Prémium tagság az új ételinfókhoz?
Nem. Ez a funkció teljeskörűen használható az ingyenes verzióban is.

Mi van ha valaki szándékosan rongálja az adatbázist hibás, pontatlan adatok feltöltésével?
Az adatbázis szándékos rongálása a felhasználó letiltását vonja maga után. Kérünk titeket ha segítetek, azt figyelmesen tegyétek.


Segítségeteket előre is köszönjük!
kaloriabazis.hu
Tovább...
Kedves Felhasználók!

Nemrég elértünk ismét egy nagyobb mérföldkövet! Ezzel a videóval szeretnék köszönetet mondani Nektek: 



Ezen kívül fejlesztéssel kapcsolatban is van egy jó hírünk: hamarosan elkészül a kibővített tápanyag adatbázis, 30 új sorral. Részletek hamarosan!

Mindenkinek további sikereket kívánok!
Máté
kaloriabazis.hu
Tovább...
Kedves Felhasználók!

Mint láthatjátok, az oldalon történt pár fejlesztés, ezekről szeretnénk Titeket tájékoztatni.

Elsősorban megjegyeznénk, hogy tisztában vagyunk vele, hogy az új verzió - mint minden fejlesztés - a felhasználóknak elsőre idegennek tűnhet a jól megszokott régivel szemben. Arra kérnénk Titeket, adjatok egy esélyt és próbáljátok megtalálni a pozitív oldalát a dolognak, mielőtt reklamációt fogalmaztok meg és kérnétek a régi visszaállítását. Higgyétek el, nagyon sok tervezés áll a dolog mögött, számunkra a legfontosabb szempont az volt, hogy Nektek könnyebb legyen használni az oldalt.

A főbb változtatások:
  • Az oldal asztali verziójára is átültettük a mobilos verzióban már tesztelt megoldásokat, úgy mint a nagyobb méretű ételneveket, ikonokat és a rögzítés átláthatóságát célzó animált mozgást.
  • Újrapofoztuk a főoldalt, egységesítettük a betűméreteket és a térközöket az esztétikusabb hatás érdekében (pár almenü javítása még folyamatban van).
  • Szintén a mobiloshoz hasonlóan a Mikor/Mennyit mezőknél kiiktattuk a  legördülő menüket, hogy a mennyiségeket és az időpontokat egyetlen kattintással tudjátok kiválasztani. Az ételrögzítés folyamatában mindig  csak a soron következő mező látható.
  • Most már asztali verzióban is látszik minden étel mellett számmal és grafikusan is a fehérje/szénhidrát/zsír érték.
  • Új fejlesztésként lehetőség van mostantól, hogy teljes étkezéseket (pl egy egész reggelit, vagy akár egész napi étkezést is) elmentsünk kedvencekbe. Ez az adott sor végén (pl a reggelit összesítő sor végén) található "..." menüből érhető el a csillag ikonnal, majd ezt követően az étkezés nevének megadásával. Ilyenkor az adott napnál rögzített étkezést mentjük el, tehát ha későbbiekben megváltoztatnánk a kedvencek tartalmát, akkor ehhez az étkezéshez kell visszamennünk. A szerkesztés és a törlés is a keresőben a kedvenc étel mellett található "..." menüből érhető el, szerkesztés esetén egy gombnyomással visszaugorhatunk arra a napra, ahol az eredeti étkezést meghatároztuk és azt ott megváltoztathatjuk. A kedvencek előhívása kétféleképpen történhet: egyrészt a kereső végén található "..." menüből, másrészt a keresőben a nevének gépelésével, mint a normál ételek esetén.
  • Emellett sok kisebb hibát is javítottunk. Például a menü működését újraírtuk (a régi néha "megakadt"), mobilos verzióban az adott naphoz írható jegyzet funkciót javítottuk (kis füzet ikon a "MA" sávban).

Segítség a használathoz:
  • Az új étel, új recept és a saját/kedvenc ételek listázása a "..." gombra kattintva érhetőek el.
  • Keresés után a találati listában az egyes funkciók a "..." menüvel érhetőek el, mindig az a funkció látszik, ami az adott ételre vonatkozik, tehát pl. kedvenc ételek esetén a kedvencek módosítása, törlése, stb.
  • A megevett ételek módosítása továbbra is az adott sorra kattintva érhető el, ekkor a rögzítéshez hasonló panel nyílik ki, ahol lehetőség van a gyors változtatásra.
  • A mostani megoldással a megevett ételekkel végezhető műveletek (újraeszem, törlés, információ) nagyobb gombokkal érhetők el, ennek célja a könnyebbség mellett a véletlen törlések megakadályozása.
  • Kapcsolt felhasználók közötti váltás a felhasználónévre kattintva érhető el.

Prémium fejlesztés:
Prémium tagok számára elérhető egy új fejlesztésünk, az Extra széles napi keret (lásd kép). Ez az Eszközök/Beállításokban kapcsolható be, hatására a napi keret sáv teljes oldalszélességben és jóval magasabb formában fog megjelenni. Javasoljuk ennek használata esetén a Főoldali almás kép kikapcsolását, amit szintén a Beállítások menüben található (ez nem Prémium tagok számára is elérhető).

Reméljük, hogy hasznos lesz számotokra az új felület és az új funkciók és hamar megszokjátok őket!
A KaloriaBázis csapata
Tovább...
Sziasztok!

Androidos felhasználóink számára készítettünk Google Play webáruházból ingyenes letölthető KalóriaBázis webapplikációt.


Az alkalmazás böngésző alapú (nem natív), ami azt jelenti, hogy ugyanaz a felület működik, mint böngészőből megnyitva, viszont reményeink szerint az androidos telefont használóknak segítségére lesz, mivel feltelepíthető, ikonnal gyorsabban indítható, és a duplikált megnyitás és kijelentkezés problémáját is megoldja.
Kérjük teszteljétek és ha bármi észrevételetek van, osszátok meg velünk a mobilos fórumban:
https://kaloriabazis.hu/post?topicid=105

Az aloldalak (célbeállítás, új étel felvitel, stb) mobilos felületének elkészítésén folyamatosan dolgozunk.
Tovább...
Kedves Felhasználók!

Nyárzáró akciónk keretében azon felhasználóinknak kedvezünk, akik ketten, együtt használják a KalóriaBázist: szeptember 6. éjfélig az újonnan vásárolt Prémium tagságok mellé egy darab ugyanolyan teljes értékű tagságot adunk ajándékba!

Részvételi feltételek:
Fontos, hogy a két felhasználó a vásárlás pillanatában kapcsolt felhasználói viszonyban álljon. Vásárlás után írjátok meg a [email protected] címre az eredeti és az ajándék tagságot igénylő felhasználó nevét is. Ezután 1-2 napon belül aktiváljuk az ajándék tagságot.

Mire is jó ez a kapcsolt felhasználók lehetőség?
A kapcsolt felhasználók funkció az egy számítógépet vagy telefont közösen használók, egy háztartásban élők, dietetikusok, személyi edzők számára nyújt segítséget. Ha kapcsolt felhasználó viszonyt hoztál létre valakivel, akkor nemcsak az ételeit láthatod, hanem egy kattintással átválthatsz az ő profiljába (anélkül, hogy ki és bejelentkeznél) és a napi étkezéseket is megnézheted, sőt módosíthatod is (!) azokat. A kapcsolat létrehozásához elég ha megjelölsz valakit és ő is megjelöl téged (nem küldünk külön üzenetet a bejelölésről, erről a másikat külön értesítened kell), ezt követően a keresőben már kereshetők is az egymás által felvitt ételek. A kapcsolat törölhető. 

A kapcsolat létrehozása itt végezhető el:
https://kaloriabazis.hu/csatolas

Váltás asztali verzióban: jobb felső sarokban a "Használat mint" gombra kattintva.

Váltás mobil verzióban: középen fent a felhasználónevedre kattintva.
Tovább...
Kedves Felhasználók!

Az új mobilverzióval kapcsolatban szükségünk lenne minél több visszajelzésre, hogy jobban tudjuk a Ti igényeitekhez szabni a javításokat és fejlesztéseket. (Ha hibásan működött valami, a kérdőív előtt újra nézzétek meg, hogy még fennáll-e, mert folyamatosan történnek javítások.)

Az egyoldalas kérdőív kitöltéséhez kattints ide (kitöltés után lent a Submit gombra kattints):
http://pollmill.com/f/kaloriabazis-kerdoiv-az-uj-mobilverziorol-afla3b6/answers/new.fullpage


BÓNUSZ KÉRDÉS: Melyik betű vastagság legyen mobilon (esztétikai szempontot és mobilos kijelzőn való láthatóságot is figyelembe véve)?

Köszönjük!
Tovább...
Új mobilverzió + automatikus étkezési időpontok


Az elmúlt időszakban a mobilos verzió kezelhetőségének javításán dolgoztunk. A fő szempont az volt, hogy a lehető legkevesebb érintéssel lehessen a leggyakoribb műveleteket végrehajtani, illetve a használt gombok méretét is igyekeztünk növelni és a gombok mozgását animációval szemléletesebbé tenni. Fontosnak láttuk azt is megoldani, hogy ne kelljen átváltani számbillentyűzetre a mennyiség megadásakor, ezért csináltuk a beépített numerikus billentyűzetet. A telefonok sokfélesége miatt bizonyára sok készüléken nem fog még megfelelően működni, ezért kérjük, ha hibát találsz, vagy bármi észrevételed, véleményed van, írd meg nekünk a [email protected] címre.


Másik fejlesztésünk az Automatikus étkezési időpontok lehetőség az Eszközök/Beállítások menüben, melyet bekapcsolva személyre szabhatod, hogy mely időpontok mely étkezésekhez tartozzanak. Tehát beállíthatod például, hogy a 11 és 14 óra közti rögzítéseket alapból ebédnek állítsa be (de természetesen ez ugyanúgy mint eddig, átírható ha épp későbbi, vagy korábbi étkezést rögzítesz). Reméljük hasznosnak találjátok őket!

Tovább...
Kedves Felhasználók!

Egy hétig (július 6.-ig) ingyenesen használhatjátok a Napi keret sáv prémium verzióját. A Napi keret prémium verzió beállításait a napi keret sávon látható fogaskerék ikonra kattintva érhetitek el. Az ingyenesség a Prémium tagság többi funkciójára nem vonatkozik.

Prémium tagság további előnyeiről itt olvashatsz.
Tovább...
Kedves Felhasználók!

A napi keret sávban csináltunk egy kis fejlesztést, mostantól minden napi keretet érintő változás animáltan mozog.
Előző kérdőívünkből megtudtuk, hogy többeteket érdekelne a Prémium tagság, amennyiben hasznosabb, plusz dolog is járna vele. Ezért fejlesztettük a napi keret sáv Prémium verzióját, melynek célja, hogy részletes rálátást biztosítson az adott napi kalóriabevitel összetételére: kiírathatjuk az ételeket és az étkezéseket és mindezeket tovább bonthatjuk fehérje/szénhidrát/zsír tartalmuk szerint, mindezt szemléletes, animált módon.



Reméljük elnyeri tetszéseteket!

A Prémium tagság egyéb előnyeiről itt olvashatsz:
https://kaloriabazis.hu/oldal/premium_info
Tovább...
Kedves Felhasználók!

Sokan jeleztétek, hogy szívesen támogatnátok az oldal fennmaradását, azonban a Prémium tagságot drágának tartjátok, vagy nincs rá szükségetek. Mostantól lehetőség van kisösszegű támogatásra is (260 Ft+ÁFA/SMS összegtől).
Részletek itt: Prémium tagság

Legújabb kis fejlesztésünk a motivációs "kitartásmérő". Ez a mutatószám azt mutatja, hogy hány napja rögzíted étkezéseidet megszakítás nélkül. Egy nap elmaradást még pótolhatsz másnap, azonban ha két nap után sem rögzítesz, ez a szám lenullázódik. Ha egyszer a lenullázódás megtörtént, már hiába pótlod utólag. Konkrét példával: Ha hétfőn nem rögzítettél, még nem fog kedden nullázni, csak szerdán, ha a keddet azóta sem pótoltad. Célunk ezzel az, hogy motiváljon a rögzítésre, hogy megelőzzük az egyik leggyakoribb kudarc-csíra kialakulását, ami csak egy ártatlan "majd beírom holnap" gondolattal szokott kezdődni. A kitartásmérő ikon a neved mellett jelenik meg az oldal tetején és a fórumon a hozzászólásaidnál.

Köszönjük, hogy oldalunkat használjátok.
KalóriaBázis csapata
Tovább...
Kedves Felhasználók!


Mint többen tudjátok, a tavalyi gyűjtés a fejlesztésekre nem zárult teljes sikerrel, ezért tovább kellett dolgoznunk azon, hogy a honlapot önfenntartóvá tegyük. Ismét szeretnénk kiemelni, hogy a KalóriaBázis készítőinek fő célja, hogy az oldal a jövőben is ingyenes formában, teljes funkcionalitással tudjon működni. Sajnos az ehhez szükséges fenntartási és fejlesztési költségeket a reklámbevételek nem fedezik, ezért találtuk ki a támogatás alapú Prémium tagságot.

Alapelvünk, hogy nem készítünk olyan funkciót, ami kizárólag a prémium felhasználókat segíti az oldal használhatóságában. Ehhez hasonlóan nem veszünk el az ingyenes verziótól meglévő funkciót, így megőrizzük az ingyenes verzió teljes körű használhatóságát a továbbiakban is.

A Prémium tagság vásárlására senkit nem célunk rábeszélni, szeretnénk ha ezt inkább az oldal támogatása végett tennétek meg és a vele járó plusz prémium funkciókra köszönetünk jeleként tekintenétek.

A Prémium tagság előnyeiről és az árakról bővebben itt olvashatsz.


Köszönettel,
Magyar Máté
kaloriabazis.hu
Tovább...
Kedves Felhasználók!


Dietetikusokat, személyi edzőket és egyéb egészséges életmódban jártas szakembereket keres a KalóriaBázis az oldalon hamarosan elinduló személyes szolgáltatásához. A szolgáltatás lényege, hogy a prémium felhasználók egyedi problémáikra kapjanak személyes tanácsot egy zárt fórumon.


Amit kérünk:
A diétához és/vagy testedzéshez és/vagy egészséges életmódhoz kapcsolódó szakirányú végzettség és tapasztalat.
Kiemelkedő kommunikációs képesség, segítő szándék.
Online jelenlét, rendelkezésre állás (becslés szerint napi 1-2 óra).


Amit nyújtunk:
A dolog még csak kísérleti jellegű, nem tudjuk mekkora igény van rá és pontosan milyen irányba fognak menni az ezzel kapcsolatos fejlesztések. Ezért szeretnénk ha mindenki elvárások nélkül állna hozzá. A kísérleti jelleg miatt a munka végzése nem jár fizetéssel, elsősorban olyanok jelentkezését várjuk, akik szeretnének szaktudásukkal másoknak segíteni és egy kölcsönösen előnyös kapcsolatot kialakítani a KalóriaBázis közönségével és készítőivel.


Jelentkezés a [email protected] címen, az alábbiakat tartalmazva:
1. Bemutatkozó motivációs levél.
2. Fényképes szakmai önéletrajz.
3. Végzettséget igazoló diploma/egyéb dokumentum.
4. Határozd meg milyen titulust jelenítsünk meg a neved mellett, ha egyet kellene választani (pl.: Kovács János - dietetikus).
5. Ismertesd röviden a sikeres fogyókúráról/edzésről/életmódról vallott általános nézeteidet, irányelveidet, milyen módszert szoktál ajánlani.


Várjuk jelentkezésedet a sikeres együttműködés reményében:
kaloriabazis.hu csapata
Tovább...
Kedves Felhasználók!

A leghatékonyabb fogyási módszert keressük!
Sokan használjátok az oldalt különböző diétázási módszerek kiegészítéseként, azaz a napi keret betartása mellett másra is figyeltek, bizonyos ételekből nem esztek, vagy különféle fogyasztószereket szedtek. Rengeteg féle irányzat van, egy részük hasznos, sajnos egy részük pedig teljesen haszontalan. Mi szeretnénk a rendelkezésünkre álló adatmennyiségből egy igazán hasznos információt kinyerni: megtalálni a leghatékonyabb fogyókúrás megoldást és egyben rámutatni azokra, amik nem sok eséllyel kecsegtetnek!

Ehhez első körben abban tudnátok segíteni, hogy megírjátok Ti mit alkalmaztok. Nem csak irányzatokat akarunk tesztelni, hanem fogyasztószereket, étvágycsökkentőket/bármi egyéb szélesebb körben elterjedt megoldást (kevésbé ismert megoldásokat ne küldjetek, mert a teszteléshez sok felhasználó adata szükséges). Ezeket mind felvennénk a listára, így mindenki aki részt akar venni kiválszthatná, hogy melyik módszert alkalmazza. Ezután, mikor elég adat összegyűlt, a módszereket lehetséges lenne számszerűsíteni és összhasonlítani, ezzel megtalálni a statisztikailag leghatékonyabb segítséget!

A fórumon gyűjtjük a módszereket, ha valamit még hiányolsz, szólj hozzá itt!

A lista eddig:
- kizárólag csak kalóriaszámolás
- szénhidrátszámolás
- paleolit diéta
- káposztaleves
- Turbó Diéta
- 90 napos diéta
- tojásdiéta
- ketogén diéta
- Atkins diéta
Tovább...
Kedves Felhasználók!
 

A kaloriabazis.hu rajzpályázatot hirdet a készülő Prémium tagsággal járó új kozmetikai opció, az oldal változtatható dizájn témáinak elkészítéséhez. A téma bármi lehet (pl: különféle sportágakkal kapcsolatos, lányos, fiús, babás, ünnepi, stb. témák) - de ezek ne kössenek, a dolog a Ti kreativitásotokra van bízva!

Fődíj: az általunk legjobbnak ítélt pályázatot 25.000 Ft-tal és három hónapos Prémium tagsággal jutalmazzuk. A többi, az oldalra beválogatott terv készítőinek munkáját szintén 3 hónapos tagsággal honoráljuk.

Beküldési határidő: 2015. december 20. éjfél.

A pályázat anyaga a https://kaloriabazis.hu/palyazat.zip címről tölthető le, a leírást megtalálod az olvassel.txt fájlban!
Tovább...
Kedves Felhasználók!

Véget ért a KalóriaBázis fejlesztési kampánya, a végeredmény 3522/5000 dollár, azaz a megcélzott összeg 70%-át sikerült összegyűjteni, 260 támogatótól. Úgy gondolom a sikertelenség ellenére ez mindenképpen nagyszerű dolog. Voltak már nagyobb összegű magyar kampányok, azonban arról nincs tudomásom, hogy lett volna még egy közösségi finanszírozású magyar kampány, ami nem nemzetközi, hanem kizárólag magyar támogatóktól (!) tudott ennyi pénzt összegyűjteni (ha valaki tud ilyenről, írja meg kommentben). A cél az volt, hogy kiderüljön, lehetséges-e kizárólag közösségi támogatással fenntartani egy magasabb szintű fejlesztési ütemet. Ami kiderült számomra: hogy egyrészt nem, másrészt viszont mégis hatalmas igény van rá. Az elképzelt tervekről, a teljes munkaidős programozó elképzelésről tehát nem mondok le, ami azt illeti már folyamatban van a megvalósítás.
Hogyan lehet mégis hosszútávon finanszírozni mindezt anélkül, hogy az oldal funkcionalitása látná kárát? Együttműködést kezdtünk egy új marketing céggel, velük próbáljuk megtalálni az oldal tartalmához igazodó hirdetési lehetőségeket, szponzorokat. Ez sajnos nem képzelhető el anélkül, hogy eggyel több reklámfelületet kelljen létrehozni - és még így is csak a minimális hirdetési felület lesz nálunk ahhoz, hogy a hirdetők egyáltalán szóba álljanak velünk. Azok számára akiket ez zavar, tervezünk egy prémium fiók előfizetési lehetőséget, ami az ingyenes fiókhoz képest reklámmentességet és kisebb plusz funkciókat fog tartalmazni (tehát nem vonunk el meglévő funkcionalitást). Azt gondolom ezen változások bevezetése az átlagos felhasználói élmény kis kompromisszumával jár ugyan, viszont lehetőséget teremt a fejlesztésekre. Remélem ez mindenki számára érthető és elfogadható.

Végezetül szeretném a támogatóknak egy kis gesztussal megköszönni a hozzájárulásukat. Kérem, akik támogatták az oldalt, továbbítsák nekem a [email protected] címre az indiegogos visszaigazoló emailjüket (átutalás esetén a válaszlevelemet) beleírva a felhasználónevüket, így automatikusan prémium fiók státuszt kapnak a funkció bevezetésekor.

Köszönettel,
Máté
kaloriabazis.hu
Tovább...
Kedves Felhasználók!

Sok-sok töprengés után, hogy hogyan lehetne az oldal régóta húzódó fejlesztési terveit megvalósítani (iPhone, android app, stb), tettünk egy próbát és elindítottunk egy kampányt az indiegogo oldalon, ami lehetővé teszi az oldal közösségi támogatását.

Kérlek Titeket, ha hasznosnak találjátok az oldalt és szeretnétek, hogy a fejlesztéseket nagyobb gőzerőre tudjuk kapcsolni, akkor olvassátok el a kampány részleteit (az oldal pénzügyi hátteréről) és ha úgy gondoljátok, támogassátok az elképzelést. Mivel elég sokan vagytok, ezért az kisebb összegek is sokat jelenthetnek, hogy elérjük a kitűzött célt. Lehetőség van egyszerűen, biztonságosan bankkártyával online fizetni, vagy PayPal-lal. 

A kampány részletei itt olvashatók:
http://igg.me/at/kaloriabazis/x/12012846


Frissítés: Ha valakinek az átutalás szimpatikusabb, az is megoldható, ez esetben írjon egy e-mailt a részletekért a [email protected] címre.


Köszönettel,
Máté
KalóriaBázis.hu
Tovább...
Kedves Felhasználók!


Pár kisebb kényelmi fejlesztés elkészült, ezek az alábbiak:

Belépve maradok funkció javítása: remélhetőleg végleg felszámoltuk azt a bosszantó jelenséget, amikor az étkezés rögzítése után derült ki, hogy időközben kijelentkezett a böngésző.

Sportfunkciók bővítése: a sportokhoz is megcsináltuk a "Mit ettél?" mező funkcióit, azaz az utólagos módosítás és az ismétlés ("újracsinálom") lehetőségét.

Gyorsbillentyű mód: mostantól az étel keresőből történő kiválasztását követően a program figyeli milyen billentyűt ütünk le. Egyrészt kiválasztás után egyből kezdhetjük gépelni a mennyiséget, nem kell a "Mennyit?" mezőbe kattintani. Másrészt a program a gépelés közben tovább figyeli, hogy ha a számokról áttérünk betűkre, akkor a rögzítendő sort eszerint módosítja. A használható betűk:

        g - grammra állítja a mennyiségi egységet
        r - reggelire állítja az étkezés típusát
        t - tízóraira állítja az étkezés típusát
        e - ebédre állítja az étkezés típusát
        u - uzsonnára állítja az étkezés típusát
        v - vacsorára állítja az étkezés típusát
        n - nassolásra állítja az étkezés típusát
        Enter - az adott sort rögzíti (= Megettem gomb)

Tehát ha például ettünk 34 gramm kenyeret reggelire, akkor a kenyér kiválasztása után csak üssük le ezeket a billentyűket egymás után: "3, 4, g, r, Enter". Ennek eredményeképp 34-et egyből beír mennyiségnek, az alapértelmezett szeletről átvált grammra, az étkezés típusát reggelire módosítja és végül rögzíti az adott sort.


Reméljük hasznosnak találjátok!
Tovább...
Kedves Felhasználók!
 
 
A kaloriabazis.hu és az ÁEEK (Állami Egészségügyi Ellátó Központ) együttműködésének köszönhetően most lehetőségetek van az egészség több területére kiható, átfogó programban ingyenesen részt venni.
 
Az Egyéni Egészségterv program alapvető célja  az egyén egészségi állapotának fejlesztése, megtartása, az egyén egészségmagatartásának, tudatosabb egészségszemléletének kialakítása - különösen a nem fertőző - megbetegedések kialakulásának megakadályozása, korai felismerése, illetve a megbetegedések szövődményeinek elhárítása érdekében. 
A programban részt vesz több száz egészségügyi szakdolgozó (orvosok, egészség tanácsadók), akiktől a regisztrált felhasználók személyes egészségügyi tanácsot kérhetnek.
 
A programban való részvétel feltétele a http://egterv.aeek.hu oldalon történő regisztráció. Ezt követően a két fiók összekapcsolását a KalóriaBázis Eszközök/Beállítások menüben tudjátok beállítani.
 
Tovább...
Kedves Felhasználók!
 
 
Tisztában vagyunk vele, hogy a mobil verzió használata jelenleg nem túl felhasználóbarát. Tekintve, hogy az oldalt már 30%-ban telefonról használjátok, szeretnénk a felhasználói élményt ezen a területen is növelni. Ehhez jönne jól a Ti segítségetek, akik nap mint nap telefonról használjátok az oldalt.

Ami segít nekünk: Gyakorlatilag bármilyen ötlet ami a mindennapi használatot megkönnyítheti. Tudjátok arra gondolok, hogy amikor használjátok az oldalt és azt mondjátok magatokban, hogy "erre miért kell külön rányomni", "miért ilyen kicsi a betűtípus", vagy akár "én azt nem a gombot nem oda raktam volna", stb. Tehát funkciók/gombok átméretezésével/áthelyezésével/működésével kapcsolatos bármilyen változtatási javaslat.

Amit most nem várunk: kérést arra vonatkozóan, hogy készítsünk külön iOS vagy Android applikációt (sajnos ez egyelőre nem kivitelezhető), illetve nem új funkciókra várunk ötletet (pl több étel-infó, offline elérhetőség, stb). Most kifejezetten a meglévő mobilverzió kezelhetőségének javítása a cél.

A javaslatokat ebbe a fórumba várjuk:
https://kaloriabazis.hu/post?topicid=105

Köszönet mindenkinek, aki ötletével segíti az oldal fejlődését!
Tovább...
Kedves Felhasználók! 
 
Kiraktunk pár kisebb fejlesztést, ezek a következők: 
 
  • Saját mérőszámok. A funkció révén lehetőség lesz jóval töb mérőszám közül választani, ezek változását a grafikonon követni. A különböző izomcsoportok mellett most már nyilvántartható a vércukorszint, a vérnyomás, a pulzus. A kiválasztható mérőszámok listáját az igények alapján folyamatosan bővítjük.
  • Újraeszem funkció. Az eddigi "Ma is ezt ettem" funkció került kicsit átalakításra, így most már a mai nap elfogyasztott ételeket is lehet egy kattintással újraenni, nem csak a régebben rögzítetteket.
  • Kereső. A kereső működésében is változtattunk egy picit, most már gépelés és "backspace"-elés közben bármikor Entert üthettek, hogy frissüljenek a találatok (ezelőtt gyakran a legutóbbi keresés eredményét adta ki, ami elég zavaró volt).

Ha bármilyen problémát tapasztaltok, frissítsétek az oldalt a Control-F5 billentyűkombinációval. A frissítés után még előfordulhatnak hibák egy ideig, ezek kijavításán dolgozunk, türelmeteket kérjük.
 
Véleményt, visszajelzést a [email protected] címre küldhettek.
Tovább...
Kedves Felhasználók!

Egy új funkcióval bővült az oldal, ami az ismétlődő étkezések rögzítését hivatott könnyíteni. Ha szeretnétek egy régebbi étkezéseteket megismételni, akkor váltsatok a régi dátumra és ott az étel neve mellett kattintsatok a lila körbemutató nyilacskára, a "Ma is ezt ettem!" gombra. A kattintással az adott étel beíródik a mai étkezéseitek közé. Kattinthattok egy adott sorra, de összegző sorra is (pl reggeli, vagy akár az egész napot összegző sorra is).
Ha nem működik a funkció, frissítsétek az oldalt Control-F5 billentyűkombinációval.

Reméljük hasznos lesz!
Tovább...
Programozót keres a KalóriaBázis.hu!

Bár mostanában szerencsére nem voltak oldalleállások, jelenleg még mindig a legfontosabb feladatunk, hogy a honlap stabilitását biztosítsuk. Ehhez szükség van a legtöbb alapfunkció teljes újraírására. Erre a munkára és a jövőbeni fejlesztésekre keresünk olyan php-s szakembert, vagy csapatot, aki rendelkezik az alábbiakkal:
  • Php programozói tapasztalat nagy rendelkezésre-állású, nagy forgalmú oldalakban (a kereső működését újra kell írni úgy, hogy a jelenlegi terheltség többszörösét is képes legyen gyorsan kiszolgálni)
  • Magas szintű MySQL ismeretek (nagyméretű adatbázis)
  • Önállóan képes legyen az oldal programozói tevékenységét ellátni
  • Rugalmasság (fejlesztés vagy oldalleállás esetén tudjon teljes kapacitással az oldalon végzett munkájára koncentrálni)
  • Képesség a régi programozó kódjának értelmezésére, javítására

Sajnos az oldal szerény anyagi keretei miatt kiemelkedően magas fizetést nem tudunk biztosítani, de fontos számunkra a kölcsönös elégedettség.

Jelentkezéseteket (szakmai önéletrajzzal, motivációs levéllel, referenciákkal) a [email protected] címre várjuk.

Tovább...
Kedves Felhasználók!

Elkészültünk egy újabb, jó ideje tartó fejlesztéscsomaggal, reméljük hasznotokra lesz. A főbb újítások a következők:

  • Korrektor jogosultság: a legfontosabb fejlesztés, melytől nem kevesebbet remélünk, mint az adatbázis kitisztulását: a hibás vagy duplikált ételek törlését, a helyesek javítását és ellenőrzötté tételét. Kérjük azokat a felhasználókat, akik szívesen segítenének abban, hogy a látott hibákat kijavítják, jelentkezzenek a [email protected] címen. Mivel ez a jogosultság az egész adatbázishoz hozzáférést ad, csak olyanok jelentkezését várjuk, akik már egy ideje aktív felhasználói az oldalnak.
  • Új logó, ikonok, gombok: mint látható az oldal új, beszédesebb logót kapott (a régi, szintén ceruzát formázó K és B betűt nem sokan vették ki). Több gomb kinézetét javítottuk, új recept és törlés ikont rajzoltunk, illetve feltűnőbb "szerkesztés" gombot az ételek adatlapjára.
  • Bejelentkezés: a beviteli mezőket kihoztuk a főoldalra, így eggyel kevesebb gombnyomással tudtok bejelentkezni.
  • Kapcsolt felhasználók bővítés: dietetikusok, személyi edzők és egy háztartásban élő felhasználók életét szeretnénk ezzel a fejlesztéssel megkönnyíteni. Mostantól, ha kapcsolt felhasználó viszonyt hoztál létre valakivel, akkor nemcsak az ételeit láthatod, hanem egy kattintással átválthatsz az ő profiljába (anélkül, hogy ki és bejelentkeznél)és a napi étkezéseket is megnézheted, SŐT módosíthatod is azokat. Dietetikusoknak, személyi edzőknek javasolt egy új fiók létrehozása csak erre a célra, amit csak a kapcsolás miatt használnak, hogy ezen keresztül láthassák az ügyfeleik naplóját (azért ajánlott erre a célra külön fiókot létrehozni, mert a kapcsolat kétirányú, tehát ne legyen gond, hogy az ügyfél is belelát a dietetikus személyes fiókjába). Javasoljuk, a nagyobb átjárási lehetőség miatt a már régebbről meglévő kapcsolt felhasználói viszonyokat ellenőrizzétek le.
  • Exportálás: ha szeretnéd kinyomtatni, vagy Excelben megnyitni a napi étkezésedet, mostantól ezt megteheted az Eszközök/Étkezési naplóban. Ez a funkció még nagyon alapszintű, majd a visszajelzéseitek alapján alakítunk rajta.
  • Facebookos fiókos bejelentkezés megszüntetése: nekünk és nektek is csak nehézséget okozott. Ha eddig facebookkal használtad az oldalt, akkor most bejelentkezéskor átkonvertáljuk a fiókodat hagyományossá, ehhez kövesd az oldal utasításait.
  • Beállítások menüpont: a felhasználói adatlapodat áttettük az Eszközök/Beállítások menübe. Itt létrehoztunk egy új gombot, amivel kikapcsolhatod a főoldali nagy képet és a közös statisztikákat, hogy jobban láthasd a számodra fontosabb adatokat.
  • Sikersztorik: végezetül elkészült az Információ/Sikersztorik menüpont, ahol az általatok beküldött sikeres fogyási történeket tesszük közzé.

Tovább...
Felhívás!
 
Kedves Felhasználók! Tervezünk az oldalon egy Sikersztorik menüpontot, ehhez kérnénk most a segítségeteket.
Ha sikeres volt a fogyókúrád, kérjük küldd el nekünk a [email protected] címre fogyási történetedet amit közzé tehetünk, lehetőleg előtte-utána fényképpel és leírással (mennyi idő alatt mennyit fogytál, mi volt a módszered, mit ettél, mit sportoltál, mik voltak a nehézségek, illetve, hogy az egészben milyen szerepet játszott az oldal). Természetesen ha gondot okoz az arcodat kitakarjuk.
Reméljük a Te sikered motiválni fogja azokat, akik még a fogyókúra előtt állnak és nem biztosak abban, hogy érdemes-e belevágni.
 
Köszönettel,
az oldal szerkesztői
Tovább...
Kedves felhasználók!
 
Örömmel jelenthetjük, hogy az oldalon számolt összes fogyás a mai napon elérte a 100.000 kg-ot! Szemléltetésképpen a fenti képen láthatjátok hogyan nézne ki 100 tonna zsír hagyományos 250 grammos kockazsírokból összerakva.
Ez a ti kitartásotok eredménye, az odafigyelt táplálkozás hatékonyságának bizonyítéka!
 
 
Egy-két adat az oldallal kapcsolatban:
A kaloriabazis.hu 15 hónappal ezelőtt, 2012 júniusában indult. Azóta kb 100.000 fogyni vágyó felhasználó csatlakozott. Jelenleg átlagosan napi 7000 egyedi felhasználó keresi fel az oldalt, amiből 3-4000 fő használja rendszeresen. Sokan csak kíváncsiságból regisztrálnak. Sajnos sokan hamar feladják, a táplálkozás nyilvántartása elsőre ijesztő lehet. Ha nem egyből úgy és olyan ütemben alakulnak a dolgok ahogy elképzeltük, nagy a csábítás hogy ne folytassuk. A fórum Sikeresen lefogytam! c. topikjában viszont rengeteg lelkesítő beszámolót olvashattok azoktól, akik végigjárták a kemény utat és elérték céljukat.
 
 
Pár szó közeli terveinkről:
  • Jelenleg a hatalmasra duzzadt adatbázis adatainak javítására, letisztítására dolgozunk ki egy módszert, mivel mi magunk azt már képtelenek vagyunk kordában tartani. A cél az "Ellenőrzött ételek" körének bővítése, javítása, a duplikációk kiszűrése. Ehhez szükségünk lesz közületek olyan tagokra akik szívesen segítenének ebben és admin jogosultságuk révén hozzájárulnának a rendrakáshoz. De erről majd később.
  • Hamarosan elkészül a kapcsolt felhasználókkal kapcsolatos fejlesztés mely azokban a családokban lesz nagy segítség ahol egy gépről többen használják az oldalt (nem kell majd mindig kilépni és átlépni a másik fiókjába), illetve azoknak akik több "ügyfelük" táplálkozását, sportolását kísérik figyelemmel (személyi edzők, orvosok, dietetikusok, életmód tanácsadók).
  • Végül a facebookos felhasználók készüljenek arra, hogy a facebookos regisztráció/bejelentkezés hamarosan megszűnik. Sajnos tévút volt, sokkal több kényelmetlenséget okoz, mint könnyebbséget. Természetesen a már regisztrált felhasználók adatai nem fognak törlődni, csak át kell majd alakítani őket hagyományos regisztrációra.
  • Itt jegyezném meg, hogy külön hálás vagyok, hogy nem érte az oldalt komolyabb szemrehányáshullám a közelmúltban elhelyezett reklámcsík miatt. Akik még nem tudnák: kényszerhelyzetben voltunk a megnövekedett szerverköltségek miatt. A reklám csak addig lesz kint, míg jobb és számotokra is hasznosabb megoldást nem sikerül találnunk.
 
 
Összegezve:
Köszönet az eddigi kitartásotokért. Köszönet a közösbe ajánlott ételekért, receptekért, hozzászólásokért. Köszönet azoknak akik a fórumon segítséget nyújtanak másoknak (Bojtika! :)) Reméljük, hogy a jövőben sikerül még hasznosabbá tennünk az oldalt, nektek pedig még több felesleges kilótól megszabadulnotok és hogy a következő hasonló helyzetjelentést 1.000.000 kg elégetett zsír apropóján írhatjuk :)!
Tovább...
Kedves Felhasználók!

Ismét történt pár konstruktív célzatú farigcsálás az oldalon. Szokás szerint, ha valami hibát, furcsaságot tapasztaltok, akkor legtöbb esetben a Control-F5 kombináció megnyomása megoldja a problémát (ezt mind a Főoldalon, mind a recept felvitel oldalon meg kell csinálni). Ha nem, akkor a megoldás az, hogy a gyorsítótárat ki kell törölni: Firefox és Chrome alatt: Ctrl-Shift-Delete, majd a felugró ablakban csak a Gyorsítótár (angolul Cache) legyen bepipálva, majd OK. Indítsd újra a böngészőt, jelentkezz be újra, remélhetőleg a probléma megszűnt.

Az újabb fejlesztések a következők:
  • A fix napi keret kérdésére végre sikerült megoldást találnunk. Mostantól Te döntheted el, hogy célod elérése érdekében naponta igazodjon a testsúlyodhoz a Napi keret, vagy pedig mindentől független fix Napi keretet szeretnél-e látni. Ezt a Főoldalon a Napi keret doboz "Beállítások" gombjára kattintva tudod megtenni. Ha fixre állítod, bármikor visszatérhetsz a célhoz igazított megjelenítésre és fordítva.
  • Kapcsolt felhasználók opció az Eszközök menüben. Ha szeretnéd az oldalt közösen használni családtagjaiddal, ismerőseiddel akkor itt állíthatod be őket kapcsolt felhasználónak. Ennek lényege, hogy látjátok és kiválaszthatjátok az egymás által felvitt ételeket és recepteket. A kapcsolat létrehozásához elég ha megjelölsz valakit és Ő IS megjelöl téged (nem küldünk külön üzenetet a bejelölésről, erről a másikat külön értesítened kell), ezt követően a keresőben már kereshetők is az egymás által felvitt ételek. A kapcsolat törölhető. Ha csak egyedi esetről van szó (pl. valakinek elküldenél egy receptet a fórumon), akkor erre továbbra is azt ajánljuk, hogy az étel adatlapját megnyitva (kék "i" betű a keresőben), másold ki az oldal címét és ezt a linket küldd el.
  • Keresőablak javítása. Egy számunkra is nagyon zavaró dolgot sikerült végre megoldani. A probléma az volt, hogy ha már kiválasztottál egy ételt a keresőben, akkor ha ezek után visszakattintottál a keresőkifejezésre, akkor az egészet kijelölte, nem lehetett a szövegből részeket kijelölni, kitörölni, a kurzorral bárhova bekattintani. Most ezt javítottuk, az utólagos keresésmódosítás így sokkal egyszerűbbé vált.
  • A receptek hozzávalóit most már utólag is módosíthatod egy kattintással, nem kell kitörölnöd és újra felvinned őket. Ez ugyanúgy működik, mint a "Megettem listában", azaz a javítani kívánt hozzávaló sorára kell kattintani.
  • Tápanyagok megadása grammban. Mostantól arra is van lehetőség, hogyha magadnak szeretnéd pontosan grammban beállítani a tápanyagok előirányzott napi mennyiségét. A Főoldalon a Napi tápanyag javaslat dobozban kattints a "Beállítások" gombra, majd itt válaszd a "Beállítás grammban" lehetőséget.
  • Saját topik létrehozásának megszüntetése a fórumban. A szabad topiknyitással sajnos elég sok felesleges topik létrejött, ami a fontosabb témákról elvonta a figyelmet. Mire észbekaptunk az új topik már tele volt hozzászólásokkal, így törölni sem "volt szívünk". Mostantól az erre kialakított topikban tehettek javaslatot arra, hogy milyen téma hiányzik még szerintetek az oldalról: https://kaloriabazis.hu/post?topicid=197
  • A Főoldali "Jegyzet írása a naphoz" ablak (kis füzet ikon a mai napot jelölő sáv végén) tágasabb méretet kapott.

Tovább...
Sokan kérdeztétek, hogy mi a különbség a folyékony és a szilárd kalóriák között. Pl: 100 kcal baracklé vajon ugyanannyira hizlal mint 100 kcal csoki? Milyen formában jobb bevinni a szükséges kalóriát? Mi a helyzet az alkohollal? Tényleg olyan "drága" a kalóriák tekintetében? Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre szeretnénk választ adni nektek.
 
 
A kalória az kalória
A fogyás, vagy testsúly fenntartása érdekében általánosan szükséges a testmozgás és a kalóriák nyomon követése, mind az ételek, mind az italok tekintetében. Mint tudjuk, ha kevesebb kalóriát viszünk be, mint amennyit elégetünk, akkor az fogyást eredményez attól függetlenül, hogy a kalóriák ételekből vagy italokból származnak. Bár a folyékony és szilárd kalóriák különböző módon befolyásolják a fogyókúrát.

Telítettség érzés
A szilárd kalóriák általánosan nagyobb jóllakottságot, telítettség érzést nyújtanak mint a folyékony kalóriák. Az "Obesity Reviews" újság egyik cikke rámutat, hogy az USA-ban az utóbbi időben megemelkedett elhízási ráta oka abban kereshető, hogy az elfogyasztott folyékony kalóriák aránya megnövekedett a szilárd kalóriákkal szemben. Mivel a folyékony kalóriák fogyasztása után nem érzünk jóllakottságot, kisebb valószínűséggel fogunk kompenzálni, pl. egy plusz testmozgás beiktatásával.

A folyékony kalóriák szerepe a fogyásban
A Mayoclinic.com (a világ legnagyobb független orvosi kutatóintézete) szerint a fogyás szempontjából a folyékony kalóriák csökkentése hatékonyabb, mint a szilárd kalóriák csökkentése. Egy 2009-es kutatás során 800 felnőtt, 25-79 év közötti férfi és nő eredményeit vizsgálták meg. Azok, akik 100 kalóriával csökkentették folyékony kalóriabevitelüket nagyobb fogyást értek el, mint azok, akik szilárd kalóriabevitelüket csökkentették ugyanennyi kalóriával. A 18 hónapos időszak alatt az átlagos fogyás a folyékony kalóriacsökkentést alkalmazóknál 226 gramm volt, míg a másik csoportnál 45 gramm volt.

A folyékony kalóriák fajtái
A cukorral édesített italok rengeteg kalóriát adnak hozzá a napi beviteledhez anélkül, hogy lényeges fehérjékhez, vitaminokhoz vagy ásványi anyagokhoz juttatnák szervezetedet. Az USDA (az USA Mezőgazdasági Minisztériuma) szerint a kóla és hasonló italok fogyasztása nem biztosítja a minimálisan szükséges tápanyagokat (azaz nem tartalmazzák az előírt mennyiségű fehérjét és vitamint).
A gyümölcslevekben, dzsúzokban is lehet sok kalória, de ezek tartalmaznak hasznos vitaminokat, tápanyagokat (pl. C-vitamin, kálium, élelmi rostok).
A tej kalóriatartalma többféle tápanyagból tevődik össze (főként zsírból), illetve igen gazdag kálciumban.

Az alkohol kalóriatartalma
Az alkohol rengeteg kalóriát tartalmaz, emellett nagyon alacsony a tápértéke (ezt hívjuk "üres kalóriának"). Az alkohol gyakori mellékhatása a lelassult zsírlebontás és az étvágy megnövekedése. Az alkohol a kalóriaszámlálók rémálma, mivel a tiszta alkohol egyetlen grammja 7 kalóriát tartalmaz, tehát majdnem kétszer annyira hizlal, mint a szénhidrát vagy a fehérje (mindkettő 4 kcal/gramm) és nem sokkal a zsír értéke alatt van (ami 9 kcal/gramm). Példával szemléltetve: egy korsó sör 220 kcal, egy pohár vörösbor 144 kcal, egy feles pálinka 112 kcal.
Az emberi test normális működése folyamán lebontja a zsírt, a szénhidrátot és a fehérjét, hogy energiát termeljen. Mikor a máj az alkoholt dolgozza fel, melléktermékként acetát keletkezik. Mikor az acetát a véráramba kerül, a test ezt kezdi lebontani a zsír helyett. Kutatások szerint ha a szervezetben az acetát szintje megemelkedik, a zsír lebontása 73%-kal (!) csökken.
Nem véletlen az sem, hogy az alkohol fogyasztása után zsírosabb, magas kalóriatartalmú ételeket kívánunk meg. Kimutatták, hogy ha étkezés előtt alkoholt iszunk étvágygerjesztőként, akkor többet eszünk mint ha alkoholmentes italt ittunk volna.

A folyékony kalóriák előnyei
A folyékony kalóriáknak előnyei is vannak bizonyos esetekben. Például a sportolók számára kényelmesebb folyadék formájában bevinni a nagy teljesítményhez szükséges cukrot, elektrolitot. Folyékony kalóriák fogyasztása esetén előny lehet a jóllakottság érzés hiánya (pl. maratont futni nem célszerű tele hassal).


A cikket a kaloriabazis.hu fordította a következő forrásokból:
http://www.livestrong.com/article/418816-liquid-calories-vs-solid-calories/
http://www.livestrong.com/article/278395-alcohol-calories-weight/
Tovább...
Kedves Felhasználók!

Ismét elkészült pár kisebb javítás, fejlesztés az oldalon. Szokás szerint, ha valami hibát, furcsaságot tapasztaltok, akkor legtöbb esetben a Control-F5 kombináció megnyomása megoldja a problémát. Ha nem, akkor a megoldás az, hogy a gyorsítótárat ki kell törölni: Firefox és Chrome alatt: Ctrl-Shift-Delete, majd a felugró ablakban csak a Gyorsítótár (angolul Cache) legyen bepipálva, majd OK. Jelentkezz be újra, remélhetőleg a probléma megszűnt.

Az újabb fejlesztések a következők:
  • Azok számára akik fixen pl. napi 1200 kcalt akarnak fogyasztani, mostantól  a napi keret boxban láthatják, hogy éppen hol tartanak (hasonlóan a mobilos megjelenítéshez).
  • Hozzászólások utólagos szerkesztése, törlése a fórumban.
  • Receptek felvitelében pár változás, pl Nem ellenőrzött ételek is hozzáadhatók, illetve a kurzor mindig visszaugrik a hozzávalókhoz a gyorsabb rögzítés érdekében.
  • Keresőablak javítása 

Tovább...
Kedves Felhasználók!

Örömmel jelenthetjük, hogy ismét elkészült pár új fejlesztés. Szokás szerint, ha valami hibát, furcsaságot tapasztaltok, akkor legtöbb esetben a Control-F5 kombináció megnyomása megoldja a problémát. Ha nem, akkor a megoldás az, hogy a gyorsítótárat ki kell törölni: Firefox és Chrome alatt: Ctrl-Shift-Delete, majd a felugró ablakban csak a Gyorsítótár (angolul Cache) legyen bepipálva, majd OK. Jelentkezz be újra, remélhetőleg a probléma megszűnt.

Az újabb fejlesztések a következők:

  • Elkészült egy újabb funkció, mellyel az étkezéseket külön csoportokba oszthatjátok (reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora és külön a nassolás kategória). Igy külön láthatjátok, hogy mennyi ment le reggelire, ebédre, stb. Ha az egeret az összegzősorok fölé viszitek, akkor láthatjátok azok tápanyagtartalmát is (ugyanúgy, mint a többi sornál). Ha valaki nem akar a csoportosítással szöszölni, akkor használhatja továbbra is ugyanúgy a rendszert mint eddig, ehhez egyszerűen hagyja a Mikor mezőt úgy ahogy van, azaz a "Mindegy" opción.
  • Egy másik, régóta igényelt fejlesztés is elkészült. Mindenki ismeri azt a megmagyarázhatatlan jelenséget, amikor egy kocka elfogyasztott csokiból "véletlenül" kettő lesz. Mostantól lehetőség van a megevett ételek mennyiségének utólagos módosítására. Ehhez csak kattintsatok az adott sorra és a felugró ablakban javítsátok az értéket. Azoknak akik billentyűzetről szeretnek dolgozni a felugró ablakban egyből átírhatják az értéket (eleve ki van jelölve), majd Enter megnyomására rögzül is a változás. A felugró ablakban azt is módosíthatjátok, hogy az adott étel melyik étkezéshez tartozik.
  • A felvitt recepteknél is történt egy apró fejlesztés: mostantól a leggyakoribb alapegység súlyát is tudjátok utólag módosítani.
  • Ha a napi keret 1000 kcal alá csökken (vagy eleve úgy állítottátok be), akkor egy üzenet jelenik meg a Napi keret dobozban, ami felhívja a figyelmet a koplalás veszélyeire.
  • Az adatbázis kímélése érdekében beiktattunk még egy-két változást ami remélhetőleg nem fogja a használatot nehezíteni. Innentől csak akkor keres a kereső, ha legalább 3 betűt beírtatok. Üresen hagyott keresőablak esetén ha lenyitjátok a lefelenyilat akkor nem a teljes adatbázis jelenik meg, hanem csak a saját és a kedvenc ételeitek listája. Reméljük ez nagyban csökkenti majd az adatbázis terheltségét és így kevesebb leállást, lassulást fogtok tapasztalni.

Tovább...
Kedves Felhasználók!

Örömmel jelenthetjük, hogy végre elkészült az oldal első, tesztelhető mobilbarát verziója. Hibákat, véleményeket ebbe a topikba írjatok:
https://kaloriabazis.hu/post?topicid=105

Mobilról megnyitva automatikusan az optimalizált felület jön be. Manuálisan váltani az oldal alján található Asztali/Mobil verzió linkre kattintva tudtok. Természetesen a rögzítések egy helyre mentődnek, tehát mobilról és gépről is ha felváltva használjátok, ugyanoda kerülnek az adatok.
 
Egyelőre még csak a főoldal lett átalakítva, első körben ez volt a legfontosabb. Egy-két funkció a helyszűke miatt nem elérhető innen (pl nap kiértékelése, kedvencekbe ikon, stb.), ha valami nagyon hiányzik, akkor váltsatok Asztali verzióra vagy nyissátok meg az oldalt számítógépről.

Reméljük, hasznotokra lesz!
Tovább...
Szép eredményeket értél el eddig, lefogytál pár kilót, tartottad a tervet, amikor hirtelen elérkezel egy pontra, ahol az egész megáll. A zsír amit eddig olyan könnyen sikerült ledolgozni, hirtelen ragaszkodni kezd hozzád. Bármit csinálsz, nem segít. Már egy-két hete ez megy, vagy akár egy hónapja. A súlyod meg sem mozdul. Közel állsz ahhoz, hogy megrázd a vállad és feladd az egészet.
Vajon miért nem tudsz több súlyt leadni? Hogyan lehet a stagnálást megtörni? Ebben a cikkben a fogyás stagnálásának dinamikájáról lesz szó és arról, hogy hogyan lehet túljutni rajta.
 
 

 
Súlycsökkenés stagnálás vagy zsírcsökkenés stagnálás?
 
A fogyás stagnálása egy olyan hosszabb időszak, mely alatt a testsúlyod nem változik. A kérdés az, mi van akkor ha mondjuk két hete nem csökken a súlyod? Azt jelenti-e, hogy a diétád nem eredményes? EGYÁLTALÁN NEM! A fogyás szó önmagában nem tesz különbséget aközött, hogy a fogyás a testedben lévő zsírt, izmot, vagy vizet érinti.
Az egyik érv amiért a fogyásodat vezeted az az, hogy nyomon követhesd a változásokat. Amikor a mérleg 1 kilóval kevesebbet mutat, hajlamosak vagyunk hibásan azt feltételezni, hogy ez az 1 kiló ez mind tiszta zsír (nem pedig izom vagy víz). Ha minden nap méred magad (vagy akár naponta többször), akkor azt tapasztalhatod, hogy a testsúlyod folyamatosan változik, akár 1-2 kg-ot. Ez a változás nagyrészt a szervezetedben lévő víznek köszönhető.
Például ha sok sót, szénhidrátot, és kevés vizet fogyasztasz, a tested egy csomó vizet el fog raktározni, ami megnöveli a testsúlyodat. Ellenben ha sok vizet iszol, kevesebb szénhidrátot és kevés sót eszel és mondjuk most végeztél egy izzasztó tornával, a súlyod több kilóval is kevesebb lehet. Ellentmondásosnak tűnhet, mégis így van: minél több vizet iszol, a szervezeted annál kevesebbet raktároz el.

A vízraktározásból eredő bizonytalanság miatt ajánlott, hogy csak hetente egyszer mérd a súlyodat, általánosan ajánlva hétfő reggelente. A hétfő azért jó mert a "kilengős" hétvége után egyből behoz egy kis fegyelmet, a reggel pedig azért, mert akkor még nem ettél/ittál semmit, így nagyobb eséllyel ugyanolyanok a körülmények a testedben. Persze ha pontosabbnak érzed a napi méredzkedést, azzal sincs semmi gond. A napi többszöri  mérlegelés viszont egyenes út ahhoz, hogy elveszítsd az önbizalmad és összezavarodj.
 
Definíciószerűen megfogalmazva: a fogyás megállásáról vagy stagnálásáról akkor beszélhetünk, ha LEGALÁBB HÁROM HÉTIG nincs a testsúlyodban változás. Az első két hét simán lehet a vízraktározás miatt, a harmadik heti stagnálás viszont már annak a jele, hogy valami nem stimmel. Ilyenkor érdemes utánanézni a dolognak.

 
A fogyás természetes dinamikájának megértése

Pár dolgot még érdemes tisztázni, mielőtt a belemennénk a probléma megoldásába.
  1. A fogyás stagnálása nagyon gyakori jelenség. Ha célod eléréséig nem találkoztál a fogyás stagnálásával akkor nagyon, nagyon, nagyon szerencsés vagy. A stagnálást egyszerűen be kell kalkulálni, testünk ugyanis ellenáll a változásoknak. A legtöbb fogyókúrázó 2-3 alkalommal is többhetes stagnáláson megy keresztül mire eléri célját. Gondolj bele! Ha a testünket annyira egyszerű lenne megváltoztatni, mindenki kockahassal rohangálna az utcán.
  2. Minél többet fogysz, annál jobban lelassul a fogyás. Ennek egyszerű matematikai okai vannak. Vegyük Jancsikát aki 100 kg és minden héten 1%-ot fogy a súlyából, azaz 1 kg-ot. Ha lefogy 90 kg-ra, ekkor a heti fogyása már csak 0.9 kg lesz, azaz 10%-kal lelassult. A fogyás - természeténél fogva - ahogy Jancsika tovább fogy, egyre lassabb lesz.
  3. Fogyni annál nehezebb minél közelebb vagy az ideális súlyodhoz. Nemcsak a fogyás üteme lassul le, de a tested egyre jobban küzd, hogy a zsírtartalékait megtartsa. Szembe kell néznünk a ténnyel, hogy a fogyásra való képességünk folyamatosan csökken, a diéta egyre nehezebbé válik. Statisztikák szerint a stagnálás általában először 20-22% fogyás után, másodjára pedig újabb 12% leadása után jelentkezik.
 
 
Hogyan törheted meg a stagnálást?

Fontos volt tisztázni, hogy a súlycsökkenés stagnálása nem ugyanaz, mint a zsírcsökkenés stagnálása, illetve, hogy hogyan működik a fogyás dinamikája. Most nézzük milyen lehetőségeink vannak.
 
  • Csökkentsd a kalóriabevitelt! Ahogy fogysz, nemcsak nehezebb lesz tovább fogynod, hanem az anyagcseréd is lelassul. Ilyenkor ne kezdj keresgélni "hogyan gyorsítsuk meg az anyagcserét" cikkek után: az a normális, ha az anyagcseréd a fogyás során lelassul. Visszatérve Jancsikára: ha ugyanazokat a testmozgásokat folytatja 90 kilósan, mint 100 kilósan, az anyagcseréje 10%-kal lelassul. Miért is? Kisebb lett a testsúlya és a kisebb testnek kevesebb energiára van szüksége. Ezért a fogyás során folyamatosan újra kell értékelni a kalóriaigényt, hogy továbbra is kevesebb energiát vigyünk be, mint amit elégetünk. Ha oldalunkat használod, nincs különösebb tennivalód az ügyben, mivel minden újabb, lecsökkent testsúly esetén az oldal automatikusan újraszámolja a napi keretet az új súly és a beállított céldátum alapján. Mindenesetre jó ha tisztában vagy vele, hogy ez a csökkentés miért szükséges.
  • Kontrolláld a belopakodó kalóriákat! Becslésünk szerint a fogyás stagnálásának oka 90%-ban a "belopakodó kalóriák" miatt van, azaz azért, mert valójában több kalóriát eszel, mint amit gondolnál. Az anyagcsere lelassuláshoz hasonlóan ez is szinte törvényszerűen bekövetkezik. A belopakodó kalóriák jöhetnek a pontatlan nyilvántartásból, vagy mikor étteremben kapsz túlméretezett adagokat, vagy csak mert ízesebbé akarod tenni az ételt valamilyen ártalmatlannak tűnő szósszal, akármivel. Vagy lehet, hogy csak nem tudatosul benned, hogy egy csomag 100 kalóriás "egészséges" csokis keksz valójában 400 kalória, mivel a kiszerelés 4 csomagot tartalmaz. Vagy az is lehet, hogy azt hiszed, hogy még mindig ugyanakkora adagot készítesz magadnak, mint 3 hónapja amikor nekikezdtél a diétának és először lemérted a súlyát. Az alkohol szintén az egyik legnépszerűbb belopakodó kalóriaforrás. Emlékeztesd magad az étkezések pontos rögzítésének fontosságára. Véleményünk szerint ez a legbölcsebb és leghatékonyabb módja a belopakodó kalóriák nyakon csípésének.
  • Sportoknál csak a "sportot" könyveld el sportként! Gyakran előfordul, hogy aki elkezdi a kalóriaszámolást, az általános tevékenységeket is sportként kezeli, csak hogy megemelkedjen a Napi kerete. Nem győzzük hangsúlyozni: sporthoz kizárólag olyan testmozgást vigyél fel, amit a megszokott napi életviteleden felüli extra testmozgásként, kifejezetten sportszerűen végzel. Tehát a lépcsőzés, a bevásárlás, a mosás, a munkába sétálás, takarítás, stb, ezek csak információs célzattal vannak az adatbázisban. Ezek már benne vannak az alapjárat kcal égetésedben, ne rögzítsd őket duplán!
  • Fejleszd a tested, ne pedig összezavard! Bár a stagnálást könnyű lenne kizárólag az étkezésre fogni, sokat segít ha növeled a testmozgásaid intenzitását. Gyakran hallani a testmozgások variálásának pozitív hatásáról. Extrém példával élve, tegyük fel edzőterembe jársz és minden egyes alkalommal más típusú gyakorlatot végzel. Bár ez nem zavarja össze annyira a testedet mint azt sokan gondolják, mégis a fogyókúrád szempontjából hátrányos lehet. Súlyfenntartás esetén az edzés variálása kitűnő megoldás. Ha viszont az elsődleges célod a fogyás (vagy az izomépítés) akkor nem tanácsos, mert ez esetben a folytonosság fontosabb mint a variálás. Folytonosság nélkül nem tudod nyilvántartani a fejlődést és intenzívebbé tenni a gyakorlatokat.

 
Mi van ha ezek után sem sikerül megtörni a stagnálást?
 
Ha az első három lépést betartod, akkor jó eséllyel sikerül túljutnod a problémán. 90%-ban a kalóriabevitel/égetés a ludas. Ha azonban a 10%-ba tartozol, vedd figyelembe a következőket:
 
  1. Kerüld az éhező üzemmódot! Az éhező üzemmód a belopakodó kalóriák ellentéte. Szervezeted akkor áll át erre, ha nem viszed be a számára szükséges minimális kalóriát. A minimális kalória TARTÓS megvonása az anyagcsere lelassulását okozza (egy-két étkezés kihagyása még nem idézi elő). Ha például egy 90 kilós férfi 3 hétig napi 1000 kalória alatt eszik, holtbiztos, hogy az anyagcseréje mélyrepülésbe kezd. Kutatások kimutatták, hogy az anyagcsere 40-50%-kal is lelassulhat! Emellett több, más negatív hatása is van az éhező üzemmódnak (pl. szükséges tápanyagok hiánya). Az éhező üzemmódnak véget vetni természetesen a kalóriabevitel megemelésével lehetséges és ajánlott.
  2. Próbáld ki a "kalóriabevitel váltakoztatás" módszerét! Ha éhező üzemmódba kapcsolt a szervezeted, vagy legalább már egy-két hónapja diétázol, az anyagcseréd nagy valószínűséggel lelassult. A kalóriabevitel váltakoztatása (calorie cycling) egy módszer, melynek során alacsony és magas kalóriabevitelű napokat váltogatsz. Ha pl 1500 a napi kereted, egyik nap 1200-at eszel, másnap pedig 1800-at, a lényeg, hogy összességében ugyanannyi maradjon. Váltogathatod naponta, vagy pl. 3 nap alacsony, 1 nap magas arányban. Sokan egyenesen a "csaló-napra" esküsznek, azaz 6-7 naponta 500-1000 kalóriával többet fogyasztanak, hogy az anyagcserét így rázzák helyre. Bár még nem támasztották alá tudományos kísérletekkel és nem számít hivatalosan támogatott módszernek, mégis muszáj megemlítenünk, mivel nagyon sok táplálkozási szakértő és sikeres fogyókúrázó szerint működik. Véleményük szerint a magas és alacsony napok váltakoztatásával becsaphatjuk testünket, így az nem érzi a raktározást szükségesnek és nem lassítja le az anyagcserét.
  3. Hormonális okok. A szakértők nagy része azt állítja, hogy a stagnálás nem a kalóriabevitellel/égetéssel kapcsolatos dolog, hanem egy hiba az anyagcserében. Képzelj el egy túlsúlyos nőt aki alig eszik valamit. Hogyan lehetséges ez? Többféle teória létezik, de a legelterjedtebb az, hogy valamilyen hormonális egyensúlytalanság az oka, mely a fogyókúrázó anyagcseréjére és az elégetett kalóriamennyiségre hat. A fogyókúra okozta hormonális változás a nőknél gyakoribb jelenség mint a férfiaknál. Mi a megoldás? Sajnos egyszerű válasz nincs, fel kell keresni egy orvost és hormonszint vizsgálatot kérni (adrenalin, tesztoszteron).
 
 
 
A fogyókúra során azt tanácsoljuk, gondolj arra, hogy tested megváltoztatása inkább egy maratonhoz hasonlítható, mintsem egy rövidtávú sprinthez. Minél előbb elfogadod ezt, annál jobban jársz rövid és hosszútávon is.
A cikket a builtlean.com oldalról fordítottuk.

Ha van kérdésed, vagy bármilyen tapasztalatod a stagnálással kapcsolatban, a Stagnál a fogyás? című fórumban oszthatod meg.
Tovább...
Kedves Felhasználók!
 
Mostantól a saját felvitt ételeitek közös adatbázisba ajánlása és elbírálása újfajta módszerrel történik. Eddig minden egyes tételt egyesével elbíráltunk és a megfelelőeket kereshetővé tettük a közös adatbázisba. Ez idővel számunkra kivitelezhetetlenné vált, nem volt lehetséges a rengeteg ételt, receptet végignéznünk.
 
Az új rendszer úgy működik, hogy minden közösbe ajánlott étel, recept automatikusan kereshető lesz a közös adatbázisban. Mivel azonban fontosnak tartottuk az ellenőrzött adatok prioritását a keresőben megjeleníteni, ezért minden, a keresésnek megfelelő adat a következőképpen jelenik meg: az általunk ellenőrzött adatok sárga "OK" ikonnal ellátva először jelennek meg, a még nem ellenőrzött, beajánlott felhasználói ételek pedig piros "?" ikonnal. Amikor egy ilyen, ellenőrizetlen étel adatlapját nyitjátok meg, akkor látható az adatok alatt a kérdés "Szerinted helyesek az adatok?". Ha több "helyes adat" választ kap az adott étel, akkor idővel bekerül a közös adatbázisba. Ha a "hibás adat"-ot választjátok, akkor ezután lehetőségetek van a hibás adatok szerkesztésére. Ezt a javítást csak az oldalt aktívan használó tagok tudják végrehajtani. Az, hogy kik ezek a tagok, a rendszer automatikusan, a tevékenységetek alapján dönti el és ha egyszer megszereztétek a jogosultságot, akkor az a továbbiakban már megmarad. Ha valaki ennek ellenére valótlan adatokra javítaná ki a helyes adatokat, akkor a kitiltást kockáztatja.
 
Kérünk, ha javítasz egy adatot, akkor az ételhez tartozó fórumon jelezd mit változtattál!
 
Egyébként a saját ételek (amit csak magadnak vittél fel) utólagos szerkesztése is mostantól már lehetséges az étel adatlapon a Szerkesztés gombra kattintva.
 
Végezetül ismét megköszönném az eddig hozzájárulásotokat az adatbázishoz és remélem, hogy az új rendszer sokkal jobban meggyorsítja majd az adatbázis pontos információkon alapuló bővülését.
 
Tovább...
Kedves felhasználók!
 
Érdekelne a véleményetek, hogy szerintetek milyen irányba lenne érdemes fejleszteni az oldalt!
 
Kérdőív 1:
www.easypolls.net/poll.html?p=50a737a2e4b007bdc40aeca0
 
Kérdőív 2:
www.easypolls.net/poll.html?p=50a73787e4b007bdc40aec9f
 
*** szerkesztés: valamiért a beépített szavazástól meggajdult az oldal, amíg ezt nem orvosoljuk, addig csak így két külön linkként tudjátok megnyitni.
Tovább...
Cikkünk első részében, a Tejeskávé - Bevezetés a receptekbe bejegyzésben olvashattatok a receptekkel kapcsolatos alapvető tudnivalókról. Azonban, ahogy az oldal éli saját életét, egyre több dolog kerül felszínre, amire szeretném felhívni a figyelmeteket, hogy minél pontosabban tudjatok számolni.
 
 
1. Elpárolgás
A legtöbb ételnél nem sok vizet zavar az ételek víztartalmának elpárolgása. Pl. egy körözöttnek nem csökken a súlya azáltal, hogy összekeverjük a hozzávalókat. Vegyünk viszont egy főzeléket, vagy egy szaftos húst, amit vízzel felengedünk és lesütünk zsírjára. Ha ahhoz a húshoz is felvisszük hozzávalóként az összes beleöntött vízmennyiséget (aminek a fele elpárolog), akkor a súlya nem fog stimmelni, ezáltal a 100 grammra vetített kalóriaérték sem.
A probléma megoldásaként azt ajánlom, hogy mérjétek le az egész étel súlyát elkészítés előtt és után (bár előtte mondjuk nincs sok értelme, mert az úgyis annyi, amennyit a program a hozzávalók lemért súlya alapján összeadott).
Tehát ha pl 2 kg a sütés előtti súlya valaminek (nullázós mérleg nem árt), a sütés utáni pedig 1.5 kg, akkor az azt jelenti, hogy a kalória maradt ugyanannyi, viszont a súly csökkent fél kilóval.
Ezt felvinni úgy lehet, hogy felviszed "Elpárolgás" hozzávalóként és mínuszos előjellel (-500 gramm). Ekkor lesz helyes az érték.
Itt láthattok erre egy példát a Lilahagymás sült cékla személyében.
 
 
2. Nem mindegy, hogy főtt vagy nyers!
Sokszor látom, hogy hozzávalóként nyersen adtok hozzá tésztát, rizst, holott a recept leírása szerint ezeket előtte meg kell főzni, ami a számolás tekintetében nagyon nem mindegy. A főtt tészta kilónként másfél kg vizet szív fel, azaz 1 kg száraztésztából lesz 2,5 kg főtt tészta, miközben a kalóriatartalma marad ugyanannyi. Ezért van az, hogy a száraztészta 380 kcal/100g, míg a főtt tészta 155 kcal/100g.
Ugyanez a helyzet a rizzsel, ami nagyjából ugyanennyi vizet szív fel.
 
3. Leggyakrabban kifelejtett hozzávalók
Nagyon gyakran kimarad a sült hús vagy sült zöldség által felszívott olaj, a levesek esetén a víz. A GYIK-ban is szerepel, de inkább itt is leírom:
Honlapunkon a receptek hozzávalóiban csak azokat a mennyiségeket tüntetjük fel, amit ténylegesen meg is eszünk.
Ennek két alapvető esete van: ha vízben főzünk, vagy ha zsiradékban sütünk.
Ha vízben főzünk (pl zöldséget), akkor a vizet nem kell a hozzávalók közé felvenni, mert azt nem isszuk meg. Ha viszont levest főzünk, akkor a pontos vízmennyiséget fel kell vinnünk, hogy ki tudjuk számolni a tápanyagtartalmát 1 deciliter levesnek.
Ha zsiradékban sütünk (pl sültkrumplit, sült húst), akkor csak annyi zsiradékot kell felvennünk a hozzávalók közé amennyit az adott étel felszív. Itt egy átlagos értékkel számolunk: 1 kg hús vagy zöldség kb 50 gramm zsiradékot szív fel (kb 4 evőkanál olaj). A rántott dolgok a panír olajszívó képessége miatt ennek kb kétszeresét szívják fel, azaz kilónként 100 grammot.
Értelemszerűen, ha viszont gulyáslevest készítünk és az elején a hagymát megsütjük zsírban, akkor a teljes zsírmennyiséget fel kell vezetnünk, mivel az az étel részét képezi, amit megeszünk.

 
 
A cikk további részében a receptek közös adatbázisba küldésével kapcsolatos tanácsok következnek. A közös adatbázisba ajánlásokkal egyre nehezebb lépést tartani, mivel nagyrészük hibásan vagy hiányosan érkezik be és rengeteg idő elmegy a javításokkal. Ezért kérnélek titeket, hogy figyeljetek a következőkre:
 
 
4. Recept leírása
Recepteket mostantól csak leírással együtt küldjetek be. Sok olyan recept érkezik, amiben csak össze vannak zúdítva a hozzávalók, de nincs semmilyen leírás. Úgy gondolom ezek nem mindenkinek egyértelműek, jobb ha minél részletesebb leírás kerül az adott recept mellé. Még a jó tükörtojásnak is van csínja-bínja, hát még a bonyolultabb ételeknek. Osszuk meg ezeket egymással!
 
5. Forrás
Amikor csak lehet, küldjetek forrásmegjelölést (linket, vagy akár annyit, hogy családi fejlesztés-e, vagy helyi specialitás), ugyanis ez gyakran sorsdöntő a bekerülés elbírálásakor.
 
6. Leggyakoribb alapegység súlya
Az hibás vagy hiányos adagsúly szintén gyakori probléma. Kérlek titeket, hogy recept felvitelekor ne magatokból induljatok ki. Ha a közös adatbázisba küldtök receptet, akkor nem azt kell beírni, hogy nektek fogyisoknak mennyi egy átlagos adag.
Ha nem valamilyen szempontból különleges az adott étel (pl. túl zsíros), akkor használjátok az általános súlyokat, amiket a recept felvitelnél a "Leggyakoribb alapegység súlyának megadása" kérdőjele alatt találhattok, de inkább ide is bemásolom:
    egy adag köret=300g
    egy adag saláta=250g
    egy adag főzelék=400g
    egy adag feltét=70g
    egy tányér leves=400g
    egy adag hús=130g
    egy adag egytálétel=400g
Tudom, hogy ezek elég nagy adagsúlyok. De aki odafigyel az étkezésre és az átlagosnál kevesebbet eszik, az úgyis leméri pontosan és azt írja be. Az általános adagsúly azok számára van, akik ételfutáros megoldással vagy étteremben esznek. Azok az adagok pedig általában egy normál, de inkább testes adagnak minősülnek. Úgy gondolom, ha valakinek nincs lehetősége pontosan számolni akkor inkább rögzítsen többet, mint kevesebbet.
 
7. Helyesírás
A receptek leírásánál kérlek titeket figyeljetek a helyesírásra. Nagyon gyakori például, hogy a pontok és vesszők után nem hagytok szóközt. Bár igazából ez nem egy nagy tragédia (a recept attól még lehet tökéletes), de ennek javítása is nagyban lelassítja az új bekerüléseket.

Végül ismét megköszönném mindenkinek a sok jó receptet, a hasznos hozzászólásokat, meg minden egyebet, amivel folyamatosan hozzájárultok az oldal fejlődéséhez!

 
Tovább...
Kedves KalóriaBázis felhasználók! Az utóbbi időben dolgoztunk pár fejlesztésen, amelyek a mai naptól elérhetők. Ezek a következők:
 
Napi tápanyag javaslat sávok beépítése
Többen mondtátok, hogy hasznos lenne számotokra, hogyha a honlapon nyomon követhetnétek az ideális fehérje-szénhidrát-zsír arányt. Bár eddig erre volt egy kördiagram, mostantól a Napi kalóriakeret diagramhoz hasonlóan sávokban láthatod, hogy állsz a napi tápanyagbevitellel.
Mivel általában fehérjéből minimális szintet szoktak előírni (tehát az a jó ha kimeríted a keretet), szénhidrátból és zsírból pedig maximumot (a kereten belül ajánlott maradni), a honlapon is ez alapján követheted nyomon a változást. Erre utalnak a sávok végén látható smiley jelek is: akkor jó ha nap végén mind mosolyog. :)
A kívánt tápanyag arányokat te magad is beállíthatod a Beállítás gombra kattintva, majd az Egyéni opciót kiválasztva. Bővebben a Tápanyagokról és ezek arányának fontosságáról az Eszközök/GYIK menü Tápanyagok aránya részben olvashatsz.
Fontos: mindenkit arra ösztönöznénk, hogy egyéni orvosi javaslat alapján állítsa be a számára optimális arányokat. A honlapon előre rögzített arányok ugyanis csak átlagos értékek, melyek a helyes táplálkozásra való figyelemfelkeltést szolgálják!

Sárga box becsukó, kinyitó gombok
Ha valamelyik jobboldalt megjelenő funkció zavar téged, lehetőséged van arra, hogy becsukd. Ez akkor is jól jöhet, ha pl. az aktuális súlyodat nem akarod, hogy mindenki lássa amikor ránéz a monitorodra.
Adott boxot a címsorának végén található lefele nyilacskával csukhatod be Természetesen később bármikor visszanyithatod a felfelé nyilacskával.

Jegyzet írása a naphoz
Mostantól lehetőséged van arra, hogy bármilyen jegyzetet írj magadnak az adott naphoz. Ehhez az aktuális NAP jelölő zöld sávban, jobboldalon a notesz ikonra kell kattintanod. Ha ismét rákattintasz, szerkesztheted. Ha törölni szeretnéd a jegyzetet, akkor töröld ki a szöveget és Mentés.
A jegyzetek megjelennek az Étkezési naplóban is.

Infó gomb beépítése a Megettem listába
A megevett ételekről is kérhetsz infót, ha a Megettem listában az "i" ikonra kattintasz.
Ez az ikon a keresőben is működik és hasznos lehet olyan esetekben, amikor például még szeretnél 50 gramm szénhidrátot fogyasztani, és ehhez szeretnéd tudni, hogy ez mennyi kenyér bevitelével oldható meg.
A keresőben beírod, hogy kenyér és ahelyett, hogy kiválasztanád a keresett kenyeret, rákattintasz a keresőben az "i" gombra. Ekkor megnyílik a kenyér adatlapja, ahol láthatod, hogy a kívánt 50 gramm szénhidráthoz 95 gramm kenyér bevitele szükséges. Ezután rákattintasz a Megettem gombra, mellyel ugyanúgy rögzíti az étkezésedet mintha a Főoldalról vitted volna be.

FIGYELEM:
Előfordulhat, hogy a frissítés miatt valamilyen furcsasággal, hiábával találkoztok. Ez abból adódik, hogy a böngészőtök a gyorsítótárból akar dolgozni, amiben a régi verziót tárolta el és a két verzió ütközik. Legtöbb esetben a Control-F5 kombináció megnyomása megoldja a problémát. Ha nem, akkor a megoldás az, hogy a gyorsítótárat ki kell törölni:
Firefox és Chrome alatt: Ctrl-Shift-Delete, majd a felugró ablakban csak a Gyorsítótár (angolul Cache) legyen bepipálva, majd OK. Jelentkezz be újra, remélhetőleg a probléma megszűnt.

Természetesen előfordulhat, hogy valami valóban rosszul lett leprogramozva, ha ilyennel találkoztok, kérlek jelezzétek a Fórum/Hibák az oldal működésében topikban.
Tovább...
Kedves KalóriaBázis felhasználók!
 
Mostantól lehetőség van az egyes ételekhez is hozzászólásokat írni.
A legfrissebb hozzászólások láthatóak a fórum "Beszélgetés az ételekről" c. topikban.
 
Emellett csináltunk egy "Kalóriatáblázat" menüpontot az Eszközök menübe, ahol kategóriánként lehet böngészni az ételek között.
Tovább...

A túl alacsony keret gyakori oka, hogy AUTOMATIKUS keretet állítottál be és a tervezettnél lassabban fogytál. Ilyenkor a program csökkenti a keretet, hogy a kitűzött dátumra elérd a célod, ami ekkor irreálisan alacsonnyá is válhat. Kétféle megoldás van:
Megoldás #1: Állíts be új célt az Eszközök/Célbeállítás menüben. Nem fog semmilyen adatod elveszni. Ezután állítsd vissza az Eszközök/Grafikon menüben a METTŐL értéket az eredeti kezdődátumra, hogy az adataidat ettől mutassa.
Megoldás #2 (ajánlott): A napi keret melletti fogaskerékre kattintva állíts be FIX keretet. Pár hónap használat után érdemes erre áttérni, mivel ekkor már tudni fogod a számodra megfelelő értéket.

 

Ha viszont szándékosan állítottál be alacsony napi keretet, akkor ebben a cikkben megtudhatod, miért nem jó ötlet túl alacsony napi kalória keretet beállítani és ettől várni a gyors sikert.

 

Alacsony és nagyon alacsony kalóriás diéták

A fogyókúrás diéták során lecsökkentjük a kalória bevitelt azért, hogy testünk minden nap több kalóriát égessen el, mint amennyit elfogyaszt. Egy idő után a testünk a zsírtartalékokat kezdi el energiaforrásként használni, ami pedig súlyveszteséghez vezet.
A napi 1000-1500 kcal-t bevivő alacsony kalóriás diéták, de főleg a napi 1000 kcal alatti nagyon alacsony kalóriás diéták azonban számos egészségügyi problémához, illetve akár a hosszú távú fogyás megállásához is vezethetnek.
 
Izomveszteség
Az egyik probléma az alacsony kalóriás illetve a nagyon alacsony kalóriás diétákkal, a súlyveszteséggel együtt járó izomveszteség. Amikor visszafogjuk a kalóriabevitelt, akkor testünk a túlélés érdekében megpróbál valamennyi zsírszövetet elraktározni, és más szöveteket kezd lebontani energiaforrásként, például izomszöveteket, mondják a Hawaii Egyetem kutatói. Ennek következményeként a hosszú ideig folytatott nagyon alacsony kalóriás diéta jelentős izomveszteséghez vezethet. Ahhoz, hogy fenntartsuk az izomtömegünket, el kell kerülni az ilyen diétákat és fontos, hogy minél többet mozogjunk.
 
 
Ingerlékenység
A Los Angeles-i California Egyetem kutatói szerint, ha szigorúan lecsökkentjük a kalóriabevitelünket akkor az a hangulatunkra is hatással lehet. Az életmódváltás stresszessé tehet és a fogyásért folytatott küzdelem nyomást gyakorolhat az érzelmi stabilitásunkra. Az alacsony kalóriás, illetve a nagyon alacsony kalóriás diéta okozta éhezés pszichológiai stresszt okoz. Ahogy testünk hozzászokik ahhoz, hogy napról-napra sokkal kevesebb kalóriát visz be, mint amennyit eléget, az ingerlékenység csak tovább fokozódik. Ahhoz, hogy az ingerlékenységet elkerüljük, fogyasszunk épp csak annyival kevesebb kalóriát, ami már lehetővé teszi a súlycsökkenést. A nap során könnyű ételeket és kevés rágcsálnivalót együnk.
 
A visszahízás lehetősége és a jojó effektus
A legtöbb esetben az alacsony kalóriás diéta nem vezet hosszútávú súlyveszteséghez. A diéta befejezése után ugyanis, mikor visszatérünk normális étkezési szokásainkhoz, szervezetünk éhező üzemmódba kapcsolása miatt gyorsan visszahízunk, mivel addigra az anyagcsere folyamatok lelassultak. A Rutgers Egyetem kutatói szerint a koplaló diétázók 99%-a visszahízik, sokan közülük nagyobb súlyfelesleget szed vissza, mint a kiinduló súlyuk. Ezt nevezzük jo-jó effektusnak. Ahhoz, hogy megtudjuk, hogyan tudunk leghatékonyabban lefogyni érdemes konzultálni egy dietetikussal, aki segíthet megtervezni egy, a céljainknak megfelelő fogyókúrás diétát.
 
Forrás: www.livestrong.com, Louise Tremblay

A fordítást a KalóriaBázis készítette. 

Tovább...
Kedves felhasználók!
 
Örömmel jelenthetjük be, hogy összesített fogyásotok túllépte az EGY TONNÁT!

Gratulálunk ehhez a hatalmas teljesítményhez, ami számunkra egyértelműen azt bizonyítja, hogy érdemes a dologgal továbbra is foglalkoznunk.

Köszönjük, hogy folyamatosan segítetek az adatbázis bővítésében, így jelenleg immáron 2476 étel és 423 testmogástípus kereshető, mellyel a KalóraBázis az ország legnagyobb ingyenes kalória és tápanyagtartalom adatbázisává fejlődött.

Az oldal működésében további fejlesztések várhatók, kérünk titeket, hogy továbbra is írjatok a fórumra ha hibával találkoztok, vagy új ötletetek van.

További sok-sok elégetett zsírt kívánunk:
KalóriaBázis csapata
Tovább...
Új étel, új recept és új sport felvitelekor lehetőség van azokat a KalóriaBázis közös adatbázisába ajánlani.
Szeretnénk, hogy minél tisztább legyen számotokra, hogy milyen formátumban, milyen típusú adatokat tudunk beépíteni:
  1. Az ajánlások elutasításának másik leggyakoribb oka az étel túl részletes megnevezése, mikor tágabb értelmezésben már megtalálható. "Kávés-vaníliás pálcikás jégkrém", vagy "Rumos-meggyes müzliszelet". Kalóriatartalom szempontjából a legtöbb esetben elhanyagolható az adott ételtípus ízesítése. Másrészt ha a fenti példák bekerülnének a közös adatbázisba, minden esetben, amikor valaki a "kávé"-ra keres, kidobná a "Kávés-vaníliás pálcikás jégkrémet" is. Azon felhasználók száma viszont nagyon csekély, akik pontosan ezt a kifejezést keresik. Minden közös adatbázisba szánt ételnél át kell gondolni, hogy arra hogyan fognak az emberek rátalálni, van-e értelme azzal bepiszkolni az adatbázist.
  2. Nem adtok meg elég adatot. Sokszor hiányzik a fehérje/szénhidrát/zsír érték, vagy csak egy darab tápanyagtartalmát adjátok meg, de azt már nem, hogy egy darab súlya hány gramm. Ezen információk nélkül az oldal nem tudja pontosan számolni a napi tápanyag eloszlást illetve a megevett ételek súlyát. A legtisztább megoldás mindig az, ha 100g-ra viszitek fel az értékeket és utána megadjátok a leggyakoribb alapegység súlyát. Még jobb ha a forrást is megjelölitek.
  3. Helyesírás. Az oldalon használt formátum: nagybetűvel kezdve, kisbetűvel folytatva ("Sült krumpli"). Szöveges részeknél, receptleírásoknál ne felejtsetek a pont és a vessző után szóközt hagyni.
 
 
Végezetül köszönjük az eddigi ajánlásokat, visszajelzéseket. Szeretnénk arra biztatni titeket, hogy minél több, a felhasználói kereséseket kielégítő ajánlást küldjetek nekünk, hogy jó irányba fejlődhessen az oldal.
Tovább...
Mivel az oldal folyamatos frissítés alatt áll, ezért előfordulhat, hogy valamilyen furcsasággal, hibával találkoztok. Ez abból adódik, hogy a böngészőtök a gyorsítótárból akar dolgozni, amiben a régi verziót tárolta el és a két verzió ütközik.
 
Legtöbb esetben egy sima F5 (oldalfrissítés) gomb megnyomása is segít. Ha nem, akkor a megoldás az, hogy a gyorsítótárat ki kell törölni:
 
Firefox és Chrome alatt: Ctrl-Shift-Delete, majd a felugró ablakban csak a Gyorsítótár (angolul Cache) legyen bepipálva, majd OK.
Jelentkezz be újra, remélhetőleg a probléma megszűnt.
Tovább...
A magyar ember egyik leggyakoribb itala a tejeskávé.
Honlapunkon is szerepel ugyan, de kalóriatartalmáról akkor kapunk csak pontos infót, ha felvisszük receptként, ahogy mi magunk isszuk.
Egyszer kell csak megcsinálni, mivel általában mindig ugyanúgy isszuk.

Következzen egy rövid leírás arról, hogy a legegyszerűbb felvinni a tejeskávét receptként:
  • Kattintsunk az Új recept gombra a Mit ettél? kérdés mellett.
  • Adjuk meg a nevét (pl. "Kávém"), és kategóriáját (utóbbi nem kötelező).
  • Mivel italról van szó, ezt jelöljük be a Típusnál (ez alapján fogja tudni az oldal, hogy deciliter mennyiségi egységet vegyen fel a későbbiekben).
  • Hozzávalókat egyesével adjuk hozzá, azaz írjuk be, mennyi kávét, mennyi tejjel és cukorral iszunk (itt használhatjuk a kockacukor darab egységet is).
  • Végül, a későbbi egyszerű használat érdekében megadhatjuk, hogy egy adag milyen súlyú. Ez esetben könnyű dolgunk van, mivel eleve egy adagot készítettünk. Nézzük meg az Összesen sorban hány gramm szerepel és ezt adjuk meg egy alapegységnek (Pl: ha összesen 203 g, akkor az 2.03 dl lesz): Azaz "egy pohár súlya 2.03 dl."
  • Mentsük el és már ihatjuk is! Legközelebb ha ismét kávéra szottyan kedvünk, kezdjük el gépelni a Mit ettél mezőbe, hogy "kávé". Ekkor első helyen felugrik "Kávém", amiből egyből önthetjük is le a következő pohárral.
Tovább...
Egy kis segítség azoknak, akik még nem döntötték el, hogy melyik sporttal égessék a kalóriát!
Tovább...
Az oldal fejlesztése a végső stádiumához érkezett.
 
Sajnos még mindig sok dolog nem úgy működik, ahogy kellene, ezért kérünk titeket, hogyha találtok valamilyen hibát, írjátok meg a fórumba.
Tovább...
Cikksorozatunkat egy régóta terjedő mítosz megvizsgálásával kezdjük. Egyesek szerint azáltal, hogy a kenyeret megpirítjuk, megváltozik annak tápanyag-összetétele, és "diétásabbá" válik.

Mikor a kenyeret megsütjük mindkét oldalán, pirítós lesz belőle. Mivel külön szót használunk a kenyérre és a pirítósra, ez azt a képzetet teremti bennünk, hogy két különböző ételről van szó. A pirítás ugyan megváltoztatja a kenyér kinézetét és az állagát, de tápanyagtartalmát csak kis mértékben befolyásolja.

Mi történik mikor pirítóst készítünk?
A kenyér pirításakor nedvesség párolog el, ezért súlyából veszít egy keveset. A pirítás ugyanakkor kémiai reakciókat is kivált a kenyér felületén, ezért barnul meg.
Ezt Maillard reakciónak hívják, amit Louis Camille Maillard figyelt meg az 1900-as évek elején.

A Maillard reakció jelentősége
A kenyér megpirítása egy sor biokémiai reakciót indít el a széndhidrátok (cukrok) és aminosavak (fehérjék a kenyér felszínén) között. Ez változtatja meg a kenyér kinézetét, égeti meg a felszínét és ez okozza az ízbeli különbséget. Ez mind azért történik, mert a kenyér felületén a Maillard reakció hatására új molekulák keletkeznek.

A pirítás nem csökkenti a kalóriát
Sajnos pirítással nem tudjuk a kenyér szénhidrát tartalmát csökkenteni. A Maillard reakció nem csökkenti a kenyér kalória vagy szénhidrát tartalmát.
A pirítás csak a kenyér felszínén megy végbe, ahol a kenyérpirító fűtőszálaihoz elég közel van.

Online elérhető tápanyag információk szerint egy szelet, pirítás előtti fehér kenyér 65 kcal, pirítás után pedig 64.9 kcal.
Ez nagyon kis különbség. A fehérje, széndhidrát és zsír tartalmat vizsgálva viszont még ennyi eltérés sincs.

Pár szó az akrilamid vegyületről
A tápanyagtartalom vizsgálata mellett fontos, hogy tisztában legyél a pirítás biokémiai reakciójának melléktermékével.
A szénhidrátok és aminosavak reakciójakor egy akrilamid nevű vegyület képződik. A nagy mennyiségben bevitt akrilamid összefüggésben áll a rákos megbetegedésekkel (Prof. Marion Nestle: The Atlantic Monthly, New York, 2009.)

Milyen pirítóst együnk?
A szokásos táplálkozási tanácsok mellett (inkább együnk teljes kiőrlésű lisztből készült kenyeret), a Mayoclinic.com szerint mindenkinek kerülnie kell, hogy a pirítós nagyon megégett részeit megegye, legjobb ha világos barnánál sose sütjük sötétebbre. Ezzel minimalizálhatjuk az akrilamid képződést. Bár a megégett pirítós rákkal való kapcsolata még további kutatásokat igényel, mindenképpen jobb ha észben tartjuk a leírtakat.



Forrás: livestrong.com
A fordítást a KalóriaBázis készítette.
Tovább...
ASZTALI VERZIÓ    MOBIL VERZIÓ
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket

Számításaink a Harris-Benedict formulán alapulnak.

Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2