KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok
10 hónapja
#329
zummy 305
Válasz zummy #328 számú posztjára
Nincs kérdés, megoldottam.

10 hónapja
#328
zummy 305
Ma de. sikerült egy új receptet felvinni, újra szeretnék egy másikat, de nem menti el. Mi lehet az oka?

10 hónapja
#327
zummy 305
Válasz SamSpayed #326 számú posztjára
Köszönöm, megtaláltam, és örülök hogy a régen (2018-évben) bevitt saját receptjeimet is használhatom.

10 hónapja
#326
SamSpayed 511
Válasz zummy #325 számú posztjára
Lila dobozban van a nyíl, de ha X-et látsz ott, előbb nyomj arra, utána ott lesz a nyíl is.

10 hónapja
#325
zummy 305
Régen használtam ezt ezt oldalt, vittem is fel saját étel receptet, de most nem tudok. Olvastam, hogy a "mit ettél" sor végén lévő nyílra kattintva lesz a lehetőség, de én nem találom ezt a nyilat. Kérlek segítsetek.

2 éve
#323
fzsofi1 1
Válasz Molly06 #322 számú posztjára
A "mit ettél" sor végén lévő nyílra kattintva előjön az "új étel felvitele" (itt rögzítjük a vásárolt termékek adatait), az "új recept felvitele" (itt rögzítjük a saját recepteket) és a "saját, kedvenc étel" (itt tudod előhívni a saját ételeid/kedvenceid listáját) ikon.

2 éve
#322
Molly06
Hogy tudok új ètelt rögzíteni?

2 éve
#321
drisztina 1673
Válasz csaszar1 #320 számú posztjára
A "mérőcsésze" valószínűleg az angolból jövő "cup" mértékegység magyar megfelelője.
A piros felkiáltójel jelzi, ha az adott ételhez, recept hozzávalóhoz nincs usda adat feltöltve, vagyis hiányos az étel kiegészítő adata (vitaminok, ásványok, zsírok stb.) Itt tudsz bővebb információt olvasni róla:

https://kaloriabazis.hu/blog/usda_import/192

2 éve
#320
csaszar1
Sziasztok!
Kérlek segítsetek, mert magamtól nem találtam rá a megfejtésre :) :
- Mit jelöl az ételek neve után a piros felkiáltójel?
- Mi az a "mérőcs" a mértékegységeknél?

3 éve
#318
Csicsike33
Sziasztok! Bocsi, ha rossz helyre írok, nem tudom melyik topikba illene legjobban a kérdés.
A "Húsleves tészta nélkül" ételt szoktam használni. Itt, a receptnél fel van sorolva szinte minden, ami a húslevesbe kerül. Na de én úgy eszem, hogy előbb csak magát a levest, utána a belevalókat: töltelék, répa, stb. Ezeket külön-külön fel kell vinni, ugye? Vagy én tudom rosszul? Eddig mindig külön felírtam egyesével lemérve mindent, mert úgy gondoltam, így reálisabb a kcal mennyisége.

3 éve
#317
shinita 1 1
Válasz Toth Helga #316 számú posztjára
Nekem jópár találat van "tejföl 10%"-ra... Az adatbázis elég gazdag, bár vannak hibás elemek is, főleg, ha valamit sokan felvittek, némi odafigyelés nem árt.

A mit ettél sorban a jobb oldalon levő < gombra kattintva van lehetőség új étel és új recept megadására, számtalan receptet vittem már fel itt, az elég kényelmes dolog, de új ételre is szükség lehet egyes esetekben (nekem pl. a nettó szénhidráttartalom kell, így jópár alapanyagot dolgot külön felvittem, mert az adatbázisban a rosttartalom is benne volt).

3 éve
#316
Toth Helga
Sziasztok, új vagyok ezen az oldalon. Arra kért a dietetikusom, hogy vezessek étkezési naplót. Sajnos nem találtam sehol annak a lehetőségét, hogy hol regisztrálhatnám be az ételeket, amiket fogyasztok egy nap. Jól gondolom, hogy csak kiválasztani lehet? Mert én teljesen másokat eszem, és speciálisan főzök, mint amik a listában feljöttek. Hogyan tudnám a saját ételeimet felvinni, hogy aztán ki tudjam választani?

Ezt írja ki pl:
tejföl 10%
Nincs találat.
A "<" gombbal vihetsz fel saját ételt.

Ha beírom, hogy
< tejföl 10%
Azt nem fogadja el.

A
"<" tejföl 10%
-ot sem fogadja el.


Köszönöm szépen, ha tud valaki segíteni!

3 éve
#315
sinnesro
Válasz drisztina #314 számú posztjára
Én azért harmadolni is tudok. :-))

3 éve
#314
drisztina 1673
Válasz sinnesro #313 számú posztjára
Feltéve, ha sima rizsről van szó és pont a felét eszi meg.

Az élet meg akkor szép, ha bonyolult ;)

3 éve
#313
sinnesro
Válasz drisztina #312 számú posztjára
Felét eszem meg, fele kalória a nyersnek. Bonyolult dolog ám ez az arányosítás. :-)))
Meg az élet, ha bonyolítjuk.

3 éve
#312
drisztina 1673
Nem kell semmit arányosíts. Vidd fel saját receptként. Nyers rizs súlya+hozzáadott víz+amit még hozzáadsz (zsiradék, zöldség stb)-az elpárolgás*, majd ebből kiméred, amit megeszel. Ennyi.

*ehhez le kell mérd a kész étel súlyát is

3 éve
#310
sinnesro
Válasz mamakucko #309 számú posztjára
Nyersen kell mérni. Ha nem eszed meg mindet, arányosítsd a főtt súlyával.

3 éve
#309
mamakucko
A rizs számolásával vagyok mindig gondban, megmérem 200 gramm de igazából nyersen víz nélkül sokkal kevesebb /a vízben ugye nincs kalória/ mi a helyes számolás?

4 éve
#308
drisztina 1673
Válasz Majer #305 számú posztjára
Nagyon ritkán nálam is előfordul, hogy egy-egy képet nem tölt fel, de, hogy mi lehet az oka, arra még nem sikerült rájönnöm.

4 éve
#307
drisztina 1673
Válasz Mamaliga #306 számú posztjára
Ahhoz, hogy a rozskovászod fel tudd használni a kenyered receptjében, előbb fel kell vinned a kovász 100 grammjára vonatkozó adatait új ételként is.
Ennek ellenére ezt a receptet csak te fogod tudni használni, mivel nem lehet olyan receptet közösbe ajánlani amiben saját (ellenőrizetlen) étel szerepel.

4 éve
#306
Mamaliga 14
Rozskovász receptet vittem fel az adatbázisba. Ezt követően egy kenyér receptet szeretnék ajánlani, de sajnos a fent említett rozskovászt nem találom a recept írása közben. Amúgy fent van, mert ellenőriztem. Mit csináltam rosszul?

4 éve
#305
Majer 11
Vittem fel egy új ételt. Serettem volna képet is hozzá, de nem tölti fel a rendszer. Mi lehet az oka?

4 éve
#304
drisztina 1673
Válasz Mlevente777 #303 számú posztjára
A "mit ettél" sor végén lévő nyílra kattintva előjön az "új étel felvitele" (itt rögzítjük a vásárolt termékek adatait), az "új recept felvitele" (itt rögzítjük a saját recepteket) és a "saját, kedvenc étel" (itt tudod előhívni a saját ételeid/kedvenceid listáját) ikon.

A recept felvitelénél figyelned kell a hozzáadott vízre vagy elpárolgásra is ahhoz, hogy "pontosan" tudj számolni.

Az "információ" fül "GYIK" menüjében is olvashatsz a "Hogyan működik a receptek felvitele?" témában.

4 éve
#303
Mlevente777
Hogyan lehet , az adatbázisban nem szereplő élelmiszert felvinni a rendszerbe ?

4 éve
#301
Geriguy 1 5
Azért aki nem tudja, hogy 1 mg x 1000 =1 g, az szerintem inkább ne is szerkesszen bele a táblába. Inkább azt látom, hogy nem realizálják sokan, hogy a nátrium az a sótartalom, ezért nem is töltik.

4 éve
#300
drisztina 1673
Válasz Geriguy #299 számú posztjára
Igen, sajnos a nátrium tartalmat át kell számolni, mert a csomagoláson grammban van megadva, a bázisban meg mg-ban kell felvinni.
Már Máté is tudja ezt a hibát, mit mondjak, nem örült neki :)

Az ásványvizeknél is ez van, ott is figyelni kell, mert a csomagoláson literre van megadva általában az ásványi anyag tartalom, míg a bázisba 100g/100ml-re kell felvinni.

4 éve
#299
Geriguy 1 5
Válasz drisztina #298 számú posztjára
Igen, köszönöm! Már működik, eddig azt írta, hogy nem vagyok jogosult ezen adatok módosítására. Valószínűen túl hamar próbáltam a regisztráció után ehhez a funkcióhoz nyúlni, de a rendszer megkövetel valamennyi várakozási időt, mielőtt engedné. Nagyon hasznos funkció, mert én szeretném a nátriumbevitelt, telített zsírbevitelt is monitorozni, ezek pedig sok helyen nincsenek jól kitöltve (annak ellenére, hogy a csomagoláson a legtöbbször elérhetőek).

4 éve
#298
drisztina 1673
Válasz Geriguy #297 számú posztjára
Az ételek/termékek végén lévő „<” nyílra, majd az „i” ikonra kattintva előjön a részadatokat tartalmazó panel. Itt tudod feltölteni az ismert adatokat, majd a legalján a mentés gombbal menteni.

4 éve
#297
Geriguy 1 5
Hogyan tudok rost és egyéb részadatot (telített, telítetlen zsírok stb.) felvinni egy-egy általam feltöltött termékhez (nem recept, sima bolti termék)? Előre is köszi!

4 éve
#296
drisztina 1673
Válasz ZsuzsiHonti #294 számú posztjára
A főoldalon a „napi tápanyag javaslat” menüjében van egy fogaskerék, ott tudod kiválasztani az általad követni kívánt egyéb adatokat.
Értelemszerűen csak azoknak az ételeknek a cukortartalmát tudja összesíteni, ami már fel van töltve az usda adatokkal vagy a felhasználok által kézzel, szóval nem szabad megbízhatónak/pontosnak venni ezeket az adatokat (de ezt jelzi is a program).

4 éve
#295
drisztina 1673
Válasz Bora58 #293 számú posztjára
A fejlesztőnek nincs kapacitása a fórumot olvasni, ezért a legtöbb kérdésre/problémára többnyire a tagok válaszolnak, ha tudnak.

Kétféleképpen tudsz feltölteni fotókat, vagy közvetlen fotózással vagy egy már elkészült fotót a telefonod/számítógéped mappájából feltöltve.
Írd be a „mit ettél” sorba a feltölteni kívánt étel megnevezését. A szóban forgó étel elején lévő „fényképezőgép” ikonra kattintva megnyílik a feltöltési lehetőség. Ha elfogadtad a figyelmeztetést, kétféle fotót tudsz feltölteni:
- "ételfotó feltöltése" ide töltsd fel az étel azonosítására alkalmas fotót (legyen az termék fotó vagy az általad elkészített készétel fotója)
- "címkefotó feltöltése" ide a terméken található tápanyagadatokat érdemes feltölteni, segítve az adatok ellenőrizhetőségét mások számára
A fotód témájának kiválasztását követően felugrik két ikon (kamera vagy mappa/fájlok) itt kell eldöntened, hogy közvetlenül fotózol (kamera) vagy a már meglévő fotódat töltöd fel a telefonod/számítógéped mappájából.
A fotókat a végleges feltöltés előtt forgathatod, mozgathatod, méretét minimálisan ugyan, de módosíthatod. Ha megfelelőnek találod a képet, akkor a „mentés” ikonnal véglegesen mentheted. Mindig az a fotó lesz az étel elején látható, amire utoljára állítottad a "képkeresőt"

4 éve
#294
ZsuzsiHonti 95
Sziasztok! Hogy tudom beállítani az ételek cukortartalmát, a zs/sz/f mellett?

4 éve
#293
Bora58
Jó napot kívánok!
Az Aquarius grapefruit italhoz szerettem volna képet csatolni. Minden próbálkozásom sikertelen. Örömmel segítenék az app fotókkal való feltöltésében. Mit rontok el, miért nem sikerül? Válaszukat köszönöm!

Más is jelezte ezt a problémát.
Egy hete nem jött válasz. Csak nem a Korona vírus az oka?

4 hete nem kapok választ.

4 éve
#292
drisztina 1673
Válasz majmoca #290 számú posztjára
Azt jól tudod, hogy az ételek neve mellett lévő fazék azt jelzi, hogy az adott étel receptet jelöl, azonban nem a fazékra kell rákattintanod, hanem az étel végén lévő "nyílra", és ott az "i" (info) ikonra.

4 éve
#290
majmoca 2
Sziasztok! Lehet buta kérdés, de a kis fazek az etel neve mellett mit jelent? En ugy tudtam, h az adott etel receptjét talalom meg alatta, de, ha rakattintok, nem ad be semmit, illetve csak az etel nevet teszi be a kereses savjaba.

4 éve
#289
drisztina 1673
Válasz zsooky #286 számú posztjára
Szerintem az ételek/receptek szénhidrát tartalma legtöbb esetben tartalmazzák a rosttartalmat is, mivel zömében a gyártó által megadott/csomagoláson lévő tápértékadatok vannak rögzítve (még én sem vonom le a szénhidrát adatokból a rost adatait).
Mivel ezzel a "hibával" a tény szénhidrát a tervhez képest csak negatív eltérést mutathat, ez csak azoknak lehet fontos akik szeretnék kimaxolni a napi szénhidrát keretüket (esetleg törekedniük kell a minimum betartására).

4 éve
#287
feketeinci 9
Válasz zsooky #286 számú posztjára
Ennek bizony mindig utána kell nézned, mert erre nincs szabály.
Ha bizonytalannak látod, és nagy lehet az eltérés, érdemes guglizni.

4 éve
#286
zsooky
Nem tudom melyik topicban lenne ennek a kérdésnek a helye, ezért itt teszem fel: az oldalon megjelenő étel/ szénhidrát érték már tartalmazza a rosttartalmat is vagy a nettó szénhidrátok értéke jelenik meg?

5 éve
#285
feketeinci 9
Válasz egina #284 számú posztjára
Ételt, vagy receptet?
Lehet hogy receptet akarsz felvinni, de ételként akarod rögzíteni.
Az ételnek csak a nevét és a csomagoláson szereplő makróit tudod felvinni, a receptbe pedig a több ételből álló hozzávalókat.

Lehet hogy ez a baj?
A receptfelvitel ott van a GYIK-ban is és a Hírek-ben is, de itt nagyon vissza kell görgetni.

5 éve
#284
egina
Üdvözletem!
Hogyan tudok új ételt menteni az adatbázisba? Végigböngésztem az Információkat, de sajnos nem egyértelmű...
Nagyon köszönöm!

5 éve
#283
Rabais 5
Üdvözletem.
Szemet szúrt a patisszon (angolul patty pan squash, summer squash) makróinál, hogy kb kétszer annyi szénhidrátot ír a Kalóriabázis adatai között, mint a többi külföldi ilyen témával foglalkozó oldalakon (100 g-ra vonatkoztatva). Az útmutatónak megfelelően utána néztem, és
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/11477
ezzel a linkkel szeretném igazolni, hogy a makró tápanyagok, jobban hasonlítanak pl a cukkini makróihoz, mint ami most van megadva a Kalóriabázis oldalán.

5 éve
#282
naneth
Válasz feketeinci #281 számú posztjára
koszonom szepen

5 éve
#281
feketeinci 9
Válasz naneth #280 számú posztjára
Éppen az a lényeg, hogy felvidd a saját receptjeidet. Az információ fülön pl. a Hírekben nagyon visszatekerve találod a leírást az egyszerű és az összetett receptfelvitelről.
Nem feltétlen kell a közösbe ajánlanod, de hogy mindig tudd melyiket vitted fel Te, írj a recept neve után valamit, mondjuk a nicknevedet.

Ha keresed majd a receptjeidet azok fognak először megjelenni.

Még egy fontos info, ha csak egyetlen hozzávalónak rózsaszínű a háttere, nem tudod a közösbe ajánlani, de magadnak simán mentheted és később használhatod.

Nagyon figyelj az elpárolgás negatív előjelére, és ne számold bele a főzővizet még véletlen sem, csak a felvett vizet.

5 éve
#280
naneth
Sziasztok! ha valamilyen ételt nem találok az atadbázisban hogy lehet felvinni? vhova kérvényt kell írni, vagy én is fel tudom vinni?
köszönöm a segítséget

5 éve
#279
HUNited 540 85
Válasz baster #278 számú posztjára
Az csak azt jelenti, hogy receptúrás a termék (tehát több alapanyagból áll)-

5 éve
#278
baster
Remélem jó helyre írom a problémámat: egyes ételek mellett látható egy fazék - gondolom hogy ha erre az ikonra rákattintok akkor láthatom a receptet - nálam ez nem működik. Miért?

5 éve
#276
feketeinci 9
Válasz törölt felhasználó #275 számú posztjára
Te magad mondtad a 269.sz hozzászólásodban, hogy a "nagy része víz", a vízben pedig nincs kalória.

A 250g sültben ugyanannyi kalóriának kell lenni, mint a 800g nyersben, mert csak a víz mennyisége változott benne, semmi más.
Süthetted volna úgy is hogy a végeredmény 400g lesz (250 helyett), és akkor sem változik benne a kalória, mert csak a víz párolog el belőle. Így kicsit nyersebb az étel.
De süthetted volna jó sokáig, hogy 150g legyen az eredmény, a kalória akkor is ugyanannyi, az elpárolgott víz mennyisége változik.

Ezért kell lemérni előtte és utána is (ha nem egyedül eszel belőle), mert nem mindegy meddig sütöd! Ha hosszabb a sütési idő, vagy magasabb a hőfok, tuti több víz párolog el.

5 éve
#274
drisztina 1673
Válasz törölt felhasználó #273 számú posztjára
"Információs" fül, "GYIK" menü:

"A főzés közben bizonyos ételek súlya megváltozik. Hogyan lehet ezt rendesen receptfelvitelkor rögzíteni?
A legtöbb ételnél nem sok vizet zavar az ételek víztartalmának elpárolgása. Pl. egy körözöttnek nem csökken a súlya azáltal, hogy összekeverjük a hozzávalókat. Vegyünk viszont egy főzeléket, vagy egy szaftos húst, amit vízzel felengedünk és lesütünk zsírjára. Ha ahhoz a húshoz is felvisszük hozzávalóként az összes beleöntött vízmennyiséget (aminek a fele elpárolog), akkor a súlya nem fog stimmelni, ezáltal a 100 grammra vetített kalóriaérték sem.
A probléma megoldásaként azt ajánlom, hogy mérjétek le az egész étel súlyát elkészítés előtt és után (bár előtte mondjuk nincs sok értelme, mert az úgyis annyi, amennyit a program a hozzávalók lemért súlya alapján összeadott).
Tehát ha pl 2 kg a sütés előtti súlya valaminek (nullázós mérleg nem árt), a sütés utáni pedig 1.5 kg, akkor az azt jelenti, hogy a kalória maradt ugyanannyi, viszont a súly csökkent fél kilóval.
Ezt felvinni úgy lehet, hogy felviszed "Elpárolgás" hozzávalóként és mínuszos előjellel (-500 gramm). Ekkor lesz helyes az érték."

5 éve
#272
drisztina 1673
Válasz törölt felhasználó #271 számú posztjára
Igen, pontosan úgy, mint a húsoknál.

Persze nincs szükség az elkészült ételt lemérni akkor, ha egy adagot készítesz, de, ha más is eszik belőle, akkor fontos a pontos adatok érdekében.

5 éve
#270
drisztina 1673
Válasz törölt felhasználó #269 számú posztjára
A sütés előtti kiolvasztott (azaz ne fagyottan mérd) mennyiséget vedd figyelembe, és ami sütés során elpárolgott belőle azt mínusz előjellel elpárolgásként vidd fel a receptedben.

6 éve
#268
feketeinci 9
Válasz papaiagota #267 számú posztjára
Igen, lehet.
A Főoldalon a makróknál tudod ezt beállítani, amikor nem csak a célodat állítod be az Eszközök menüben, hanem fix kalóriakeret mellett Te adod meg GRAMMBAN a makrókat szinkronban a fix kerettel.

Ha ezt amit itt írtam nem érted, 2 dolog miatt lehet.
Vagy nem jól írtam le, és egy kezdő számára kínai, vagy fogalmad sincs (egyelőre) az oldal működéséről.
Ha tényleg nem megy, szívesen segítünk.
Írd meg az adataidat (nem, kor, súly), áruld el a célodat...pl. heti x dkg fogyás....és áruld el hogy mit ajánlott az orvosod kalória keretnek. A 160 ch-t cukorbetegség elején szokták ajánlani.
Ha valóban ez a helyzet, akkor más a kereted mint egy "átlagos" fogyózónak.

De nem mászok bele a részletekbe, ha érted amit írtam állítsd be a számolásodat, ha nem, írd meg az adataidat és segítünk.

6 éve
#267
papaiagota
Szeretném megkérdezni, hogy nekem olyan diétát kell tartanom, amelyben a ch-t kell számolni. Meg lehet itt adni olyan célt, amely a ch bevitelre épül?

6 éve
#266
ZolAnd 17
Válasz feketeinci #265 számú posztjára
No ez már válasz :).
Elmondok egy-két dolgot. Pl. nem kell százezer forintos készülékekre költeni. Nekem van (már régen) egy dunsztoló készülékem (METRO, 15.000.-) több célú, így alacsony hőmérsékleten főzésre is kiválóan alkalmas, mert szabályozza a saját hőfokát. Tegnapelőtt a LIDIBEN :) láttam egy alkalmas vákuumozó készüléket 10.000.- . Ez a 25-30.000.- Ft összejön pl., ha egy hónapig nem cigarettázik valaki.
Óriási előnyei vannak.
1. Egy nap alatt elkészíthető egy egész heti ebédanyag, amit már a felhasználáskor csak "igazítani" kell. U.n. félkonzervek. Eláll 6-10 napig (károsodás nélkül) a sima hűtőben.
2. A mélyhűtött (szintén előre elkészített) étel-alapanyagok eltarthatóságát hónapokkal megnöveli.
3. Nem fő ki belőle semmilyen értékes anyag (megmarad pl. a vitaminok jelentős része).
4. A kalóriája gyakorlatilag megegyezik a nyers alapanyaggal -amíg hozzá nem adunk 20 dkg vajat és 15 dkg lisztet :).
5. Grillezésnél a szuvidolt alapanyag az időtartamot 2-4 percre csökkenti, még marhahús esetén is.

Így csak biztatok mindenkit, hogy kezdjen neki, próbálja ki. Egy felmérés szerint: aki elkezdi azoknak a 80%-a meg is marad nála.

Ha a tapasztalataimra van szüksége valakinek, hát itt megtalál. Ha nem is mindennap, de gyakran.

6 éve
#265
feketeinci 9
Válasz ZolAnd #264 számú posztjára
Megtisztelsz a kérdéseddel, és javaslom hogy a többiek is mondják el erről a véleményüket.
Szerintem felesleges külön topik, bárhol lehet dumálni a főzéstechnikákról....ezekkel a topikokkal mindig úgy járunk hogy elkezdünk dumálni valamiről, és elterelődik a szó. A következő beírásban pedig valaki éppen azt kérdezi majd meg amit 2 hozzászólással előtte valaki éppen leírt...csak ismered a mondatot..."nem akarom visszaolvasni az egészet".....
De abban igazad van hogy ezeket jó lenne valahol együtt látni.

Írd csak nyugodtan a tapasztalataidat ha meg akarod osztani. Van aki blogot ír, van aki csak hozzászólásokat.

A TV-ben láttam csak ezt a módszert, ahol összecsomagoltak pl.céklát zöldségekkel és fűszerekkel, levákumolták és alacsony hőfokon "főzték", de érdekes volt hogy a pontos hőfokon tartás mellett fontos volt a főzési idő is annak érdekében hogy a zöldségek megfelelően roppanósak maradjanak. Ugyanabban a műsorban láttam azt is hogy vákumozás nélkül felcsavarták a halat amit előzőleg libamájjal megtöltöttek és folpackkal összeszorítva feltekertek, majd ezt az egészet fóliába csomagolták (olyan volt mint egy nagy szaloncukor) és szintén alacsony hőfokon (65 fokon) megfelelő ideig "főztek".
Ez már szép konyhatechnika.

Ehhez nekem nincs eszközöm (hőfokmérős edény és vákumozó), de nem érzem a hiányát sem.
Van ellenben olyan módszerem, amivel szintén viszonylag alacsony hőfokon olaj és zsír nélkül lehet húst sütni, az ötlet nem az enyém, csak háziasítottam. Fűszerezett kettőbe hajtott sütőpapírokat vagy abból készült zacskókat árulnak már több gyártótól.
Saját konyhámban is bele tudom tenni a fűszerezett csirkemellet vagy zöldséget a magam által összetűzött vagy összehajtott sütőpapírba, és ha ezt bármilyen edénybe felteszem a tűzre nagyon kis lángra, nagyon jó eredményt tudok elérni, és garantáltan olaj mentesen!

Ez az alacsony hőfokú főzés szerintem jó módszer, ha belegondolunk egy egyszerű húsleves is akkor jó ha lassan és soká fő kis lángon, a szakács pedig tudja mi és mikor kerüljön bele hogy minden egyszerre főjön meg.

Az alacsony hőfok és a vastag aljú fémedény a titka a rántottának is, amit nem a mi "keverős" módszerünkkel, hanem csak a palacsintához hasonló egybesütéssel készítünk el és szigorúan fedővel! Meg is fordíthatjuk ugyanúgy mint a palacsintát...de ennek van sok formája a különböző zöldségekkel variálva....a lényeg az alacsony hőfok, és a megfelelő edény. (Próbáltam ezt elkészíteni a legújabb kerámia (tapadásmentes) bevonatú edényemben, de nem működött, ehhez csak a vastag aljú sütőedény a jó, aminek nincs semmi bevonata.)

Ha már a TV került szóba, szintén egy főzőműsorban láttam a rizsfőzést ami úgy kezdődik hogy olajon megfuttatjuk a rizst! Miért futtatjuk? Olaj nélkül a vízzel és fűszerrel (esetleg zöldséggel) letakarva lassú tűzön simán megfő ha kétszeres mennyiségű vízzel felteszem, sőt elég csak forrásig melegíteni alá, a tűz elzárható, a melegvíz teszi a dolgát.

Gyakran futok bele új konyhatechnikákba, vagy új kalóriakímélő kajákba, mert nyitott vagyok erre. Itt van ez a "Fitt ételek tárháza" blog, (amit már ajánlottam itt valakinek,) ma olvastam a "bolognai" címszó alatt hogyan lehet tésztát készíteni utifűmaghéjból. Ki fogom próbálni ez világos :) Kíváncsi leszek az eredményre mert tésztaimádó vagyok, el is készítem magamnak durumlisztből, képes vagyok 80g lisztet vízzel kigyúrni és kinyújtani ha enni akarok. Akárhogy is nézem, a liszt az liszt marad akkor is ha nem búzából készült, akkor is ha nincs benne tojás. Ez az alternatíva hogy tojásfehérjével, vízzel és utifűmaghéjjal próbáljak tésztához hasonló ételt elkészíteni, még nem jutott eszembe.

Na, ez most hosszú lett, de ez jutott eszembe.


6 éve
#264
ZolAnd 17
Válasz feketeinci #263 számú posztjára
Ez ugyan nem válasz, de szeretném ha véleményt mondanál.
Manapság sok figyelmet kelt és érdemmel a szuvidolás (Suce Vide), Egyesek "vákuumban főzésnek" becézik, de persze nem az, csak oxigénmentes csomagolásban (tasakban), alacsony hőfokon történő főzés. Gondolom ezt tudtad eddig is. A kérdésem, kérésem az lenne, hogy lehetne-e, érdemes lenne-e erről egy külön topikot nyitni. Engem sok, már sokak által ecsetelt előnyén túl az fogott meg, hogy ezzel szinte teljesen ki lehet iktatni a zsiradékok nagy részét. Azon kívül szívesen osztanám meg tapasztalataimat (kb. 1 év) a fogyni akaró sorstársakkal. Mit szólsz hozzá?

6 éve
#263
feketeinci 9
Válasz Pottynezsu #262 számú posztjára
Olvasgasd és próbálgasd még az oldalt.
Többedmagammal állíthatom, hogy nem azért vagyunk ezen az oldalon, hogy az itteni recepteket használjuk, hiszen azok túlnyomó részéből hiányzik valami, vagy az elpárolgás, vagy a víz.
Saját receptjeink vannak, amit nem is ajánlunk a közösbe, és azokból számolunk kalóriát, mert azt mi főztük, szeretjük, és jól van rögzítve. Ha újra főzzük csak át kell írni a mennyiségeket és kész.
Ne vonj le következtetést hogy ki mit evett-ivott idáig, vagy milyen ételt preferált. Tök természetes hogy amihez hozzászoktunk, amit szeretünk azt főzzük - csak kicsit másképp.

6 éve
#262
Pottynezsu
Szeretném ha még több étel , ital lenne fent , mivel ugy látom sok az ugymond egészségesebb étel lista. Aki ide regisztál az valószinü nem ezt ette ,itta idáig... inkább a magyaros , házias ételeket részesitette előnyben. Az italnál nem találok mérték egységeket csak dk, g, stb. Köszönöm.

6 éve
#261
Szilvi2PersonalGym
Válasz feketeinci #260 számú posztjára
Köszönöm, megoldódott a rejtély. A tasakon csak két oszlop van, 100 g termék és az elkészített egy adag adatai. Az kerülte el a figyelmem, hogy a 100 g termék is már az elkészítettre vonatkozott, és nem 100 g tiszta porra. :-)

6 éve
#260
feketeinci 9
Válasz Szilvi2PersonalGym #259 számú posztjára
Vagy benéztél valamit, vagy hibás a tasak amit vettél.
Itt teljesen logikus ahogy számolják, 100g porban 67g a CH, amelyből cukor 20g. Lehet elcsúszott ez a sor?

https://www.oetker.hu/hu-hu/termekeink/zabkasak/vitalis-zabkasa-klasszikus.html?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

6 éve
#259
Szilvi2PersonalGym
Sziasztok, egy kis segítséget szeretnék kérni. Dr Oetker Zabkása alappor tápértékadatait nem tudom az én logikámmal felfogni. (Tudom, hogy házi készítésű zabkását jobb lenne ennem, de munkahelyen ez egyszerűbb.) Szóval a tasakon az van feltüntetve, hogy 100 g porban a szénhidrát tartalom 20 g. A tasak 55 g port tartalmaz, aminek ugye 11 g a szénhidráttartalma. Az elkészített adagnak viszont 37 g. Értem én, hogy ha hozzáadok 125 ml vizet, akkor 180 g lesz a kész étel, de a por összetétele ettől hogyan változik, mitől nő meg a szénhidráttartalom? Köszönöm ha válaszoltok :-)

6 éve
#257
feketeinci 9
Válasz Bojtika #256 számú posztjára
A múltkoriban olvasgattam laktóz ügyben.
Engem is rettenetesen meglepett az az info, hogy állítólag a 12%-os zsírtartalmú tejfölbe direkt laktózt tesznek a tejföl íz megtartása érdekében.
Attól meg van minden bajom....a 20%-ostól pedig nincs.....csak hát.....ugye.....azok a kalóriák......

6 éve
#256
Bojtika 3
Válasz sinnesro #254 számú posztjára
A cím kérdőjeles.
Nem kell rettegni a gluténtól, véleményt lehet alkotni. A cikkben sok hivatkozás megnyílik, ha a jelzett szavakra kattintunk.
Engem meglepett, hogy sikért adagolnak a kenyérlisztekhez, én még ott tartok, hogy kivonják belőle, "kiherélik" a lisztet. Belegondolva, jó régi információ tényleg.

Tudván, hogy az aszkorbinsavnak (C.vitamin) is va E-jele, nem félek eleve az adalékanyagoktól. A xantángumi se olyan rossz, mint a neve:
"A xantángumi egy természetes poliszacharid, melyet a Xanthomonas campestris baktériumfaj, cukor erjesztése során állít elő. Az élelmiszeriparban sűrítőanyagként és stabilizálószerként, E415 néven alkalmazzák."


6 éve
#255
sinnesro
Mellesleg az adalékanyagokkal szeretnek riogatni, főleg a hivatalos megnevezésekkel, közenben sokszor közönséges citromsavról vagy más nem ártalmas anyagról van szó.
Arról nem is beszélve, milyen hatásvadász szövegek ezek:

xantán-gumit, amit egyébként az olajiparban használnak a fúróiszap sűrítéséhez;
vagy hidrocipropil-metil-cellulózt, amit pedig vízmegtartó képessége miatt a cementiparban.

Attól, hogy egy anyagot több helyen is felhasználnak, pl. cementipar, nem lesz cement, vagy hasonló félelmetes valami.
Na szóval, elegem van ezekből is.

6 éve
#254
sinnesro
Válasz Bojtika #253 számú posztjára
Tehát keleszteni kell megfelelő ideig, ennyi az egész. Otthon sütni, adalékanyagok nélkül. És nem rettegni a gluténtól.
Vagyis a cím becsapós.

6 éve
#253
Bojtika 3
Ma találtam, és nem tudtam hova hozni. Végül ide hozom, mert leginkább étel-infó. A gluténról szól, és hogy miért is érdemes kerülni.

https://444.hu/2018/08/11/az-se-mind-hulye-aki-nem-liszterzekeny-megis-glutenmentesen-taplalkozik?utm_source=juno.hu&utm_medium=referral&utm_campaign=juno.hu

6 éve
#252
Bojtika 3
Válasz interpipin #251 számú posztjára
Szívesen! Habár nem a várt segítség volt, és nem is annyira érdemi.. :D

6 éve
#251
interpipin
valóban... nem olvastam lejjebb. Mindenesetre köszi a választ!

6 éve
#250
Bojtika 3
Válasz interpipin #249 számú posztjára
Itt nincsenek olyan receptek, hogy "ezt kell enni".
Ugyanakkor van recepttár, ahová mindenki a saját receptjeit viszi fel. Sajnos sokan hibásan.
Ráadásul ki-ki még a zsíros kenyeret is másképpen szereti jóformán, ezért a pontos számoláshoz nem felelnek meg.

Ha elkezdesz begépelni a Mit ettél? sorba egy ételnevet, feljön a választék.

(Ugyanez a kérdés és a válasz is szerepel pont itt, a 246. illetve a 248. sz. hozzászólásokban.)

6 éve
#249
interpipin
sziasztok! bocsi a hülye kérdésért, de itt hol lehet recepteket találni, felvenni stb.? Én sehol nem lelem :-(

6 éve
#248
310583 436
Válasz azkom #247 számú posztjára
felviszed uj receptnek a sajatodat es azt hasznalod,. Mar sokszor volt emlitve, hogy a szereplo receptek 95%-a hibas, a viz vagy elparolgas nincs beleszamolva, meg amugy mindenki maskepp foz.Ha nem tudod hogyan kell receptet felvinni, kerdezz, segitunk. Csak ne feledkezz meg a viz es elparolgas hozzaadasarol

6 éve
#247
azkom
Hogyan tudom módosítani a recept összetevőjét, és elmenteni újként? Pl. a spenótfőzelékbe mi nem teszünk tejszínt, és szeretném törölni.

6 éve
#246
claramagdolna
Sziasztok!
Hol találok itt recepteket?
Köszönöm szépen a választ.

6 éve
#245
Andi.B 1
Sziasztok!
Az új ételek megadásánál nincs lehetőség a cukortartalom megadására pedig szerintem az nagyon fontos mert az alapélelmiszerek rengeteg cukrot tartalmazhatnak és nem csak fogyókúra de a testsúly megtartása érdekében is fontos lenne kontrollálni, hogy mennyit viszünk be belőle.

6 éve
#244
feketeinci 9
Válasz mandulaemese #243 számú posztjára
Főlodal, Mit ettél sor végén a 3 pont (...)

6 éve
#243
mandulaemese
Sziasztok ! Hogy lehet felvinni olyan étel adatait, ami még nem szerepel a KB. listáján ? Régebben tudtam, de elfelejtettem. Konkrétan az Auchanban kapható Akropolisz salátáról lenne szó, amelynek energiaértéke : 78 Kcal. Ebből a zsír: 5.5 g., a szénhidrát 4.2 g, Fehérje 7.1 g.

6 éve
#242
Bojtika 3
Válasz Optilikusz #241 számú posztjára
Nem gúnyolódtam. Meglepődtem a konyhatechnikai ötleten. Nagyon nehezen tudom elképzelni egyébként is, hogy az ember naponta egye valamelyik száraz hüvelyest.

Fritőznek semmilyennek nem érzem szükségét, a jó teflont meg drágállom. Viszont tény, hogy zsírosabban étkezem, mint 4 éve. Ami nem azt jelenti, hogy tocsogósan, hanem hogy hamar összejön az a napi 50-60 gramm zsír.Még ez sem mindennap, de engem zavar az a heti 1-2 napos gyakoriság is.


6 éve
#241
Optilikusz 17
Válasz Bojtika #238 számú posztjára
Fölösleges gúnyolódni....biztos ismered a Ki nevet a végén-t. :-P Ha minden nap olajban sült rántottát eszel, tuti nem te leszel az.... :-D

És tudod már feltalálták a teflont, és a forrólevegős fritőzt.....

6 éve
#240
Bojtika 3
Válasz Szupermamink #239 számú posztjára
Kedves, hogy ennyire visszakeresgéltél.
Írtam már e-mailt is. Nem érzem, hogy rám akarnál akaszkodni, csak attól félek, nehogy rosszat tanácsoljak a betegségeid miatt.

A zsír csökkentése nekem se megy mostanában.

Habár írtam a mail-címedre, nem értem továbbra sem, miért ne lehetne megadni a magasságod például, és hogy miképp állítottad be itt a Bázison a keretedet. Mivel nem tudjuk egymás személyes adatait, ez nem minősül bizalmas információnak.
Viszont több szem többet lát alapon, még az is lehet, hogy olyan valaki szól bele, aki legalább valami tapasztalattal rendelkezik a problémáid terén, és nem egy szimpátia alapon kiválasztott levelezőpartner, aki kuka a pajzsmirigyműködéshez.

6 éve
#238
Bojtika 3
Válasz Optilikusz #235 számú posztjára
Én szeretem a babot, de nem tudnám naponta megenni még egyéb hüvelyesekkel váltogatva sem.
Az olajat lecserélni? Babban sült rántotta mondjuk?

6 éve
#237
Bojtika 3
De én nem vagyok tapasztalt "beteg", se a pajzsmirigyemmel nincs baj, se diabetes nem fenyeget.
A térdprotézist ha már felajánlották, ne akard elkerülni, az már nem fog menni. De azzal fájdalommentesen élhetsz, ha jól tudom.
Nem tudom, minek akarsz utánanézni. A célsúlyt viszont lehet, hogy rosszul állítottad be.

6 éve
#235
Optilikusz 17
Válasz Szupermamink #230 számú posztjára
Borzasztó egyszerű a zsírt csökkenteni. A húst, olajat, sajtot, joghurtot és egyéb tejtermékeket le kell cserélni babra és egyéb hüvelyesekre.

6 éve
#234
Bojtika 3
Válasz Szupermamink #233 számú posztjára
Szívesen írok, de nem vagyok szakértő. Ugyanolyan felhasználó vagyok, mint Te.
Nem merném vállalni annak a felelősségét, hogy tudatlanul esetleg rossz tanácsot adok, mivel, a dietetikusnak írtad, a pajzsmirigyre gyógyszert is szedsz.

Azért van pár fura dolog. És ezeket nem csak én láthatom, hanem minden Prémium tag is, mint a szakértők topikjait.
Most itt azt írod, hogy el szeretnéd kerülni a térdműtétet.
Az itteni dietetikusnak pedig azt írtad, azért akarsz lefogyni, hogy megműthessenek.

Itt azt írod, hogy leadtál 16-17 kg-ot. A dietetikusnak azt írtad, hogy 125-ről lefogytál 117-re eddig. Ez olyan fele annak, amit nekünk a fórumon írtál.

Ha ilyen ellentétes adatokat adsz meg, akkor még nehezebb tanácsot adni.

Akinél nincs betegség a háttérben, annál a testmagasság és a kezdő súly, életkor, átlagos mozgás és a neme alapján (amit a rendszer is mindenkinél kiszámol) segítünk beállítani a napi kalóriakeretet. Te írtad, hogy a kezdeti 1800 kalóriát csökkentetted, és egyre azt kérdezed, hogy állítsd be a zsírfogyasztást.
Szerintem valamit nem jól állítottál be, ezen kellene először változtatni. Az 1800 kalória sem jön ki alapesetben olyan valakinél, aki 120-130 kg, Te ezt még csökkentetted is.
Nem tudni, miért vagy mi alapján, mert azt nem írod.

Ha nem adsz meg információkat, vagy ha félreinformálsz, akkor nem tudunk mi alapján segíteni.

E-mailben is csak azt tudnám írni, amit itt. Nem kell aggódnod, a személyes adataidat senki a világon nem látja itt. Senki nem fogja tudni, hogy ki vagy, nem tudja az adataidat, kivéve az E-mail címedet, mert azt ott hagytad a szakértős rovatban. (Utólag szerkesztéssel tudod törölni.)

6 éve
#232
Bojtika 3
Szupermamink, itt mindenki látja, amit írsz.
Segítünk nagyon szívesen, de itt a fórumon általában nem szakemberek vannak. Egy szakértő mégis jobban ért a problémáidhoz, a betegségek miatt.
Nem tudom, mennyire csökkentetted a napi kalóriádat, és mennyi az a zsír, ami nem akar sikerülni. (Azzal sokunknak meggyűlik a baja.)

No meg fontos az is, hogy milyen magas vagy és hány kg. Mert a kalóriaszükséglet ettől is függ, egy általános és alacsony keretet csak orvosi felügyelettel szabad követni.

6 éve
#229
Optilikusz 17
https://cronometer.com

Csak angolul tudóknak. Számolja az összes mikrót és a makróösszetevőket is. Youtube-on meg lehet nézni, hogy néz ki.

6 éve
#228
Bojtika 3
Válasz feketeinci #227 számú posztjára
Lehet, mert már 3 hónappal ezelőtt tanácsot kért az egyik szakértőtől.

Ahogy leírja, az alapján kicsinek tűnik a napi kerete, de nem tudjuk a részleteket. (Illetve prémium tagként láttam a szakértőhöz intézett kérdését, de nem idézem nyilvánosan. Többféle probléma van a háttérben, ennyit talán elmondhatok.)

6 éve
#227
feketeinci 9
Válasz Szupermamink #224 számú posztjára
Szia!
Nem értem a neved mellett a 171-et. Mintha már annyi napja számolnál folyamatosan...de az nem lehet.

Szakemberek ott a felső sorokban válaszolnak, van prémiumod, kérdezd őket nyugodtan. Bár az orvos aki ezt a betegséget megállapította nem ajánlott semmit?

6 éve
#226
Bojtika 3
Válasz Szupermamink #224 számú posztjára
Szia, Szupermamink, itt nem szoktunk étrendeket követni.
Miért csak ennyi a kalóriád? Eleve kevés lehet.

6 éve
#225
Bojtika 3
Válasz Csoki18 #223 számú posztjára
Én nem eszem ilyen "gyári" dolgokat.

Amióta nemrég fordítanom kellett egy ilyen terméksorozat összetételét egyenként, azóta tudom, hogy ezt jól teszem. Már a rostokat is kukoricaliszt adja benne, és némi tört zabpehely.
Egy pár dekás ilyen szeletbe mégis, mi fér bele? Jobban járnál valami gyümölcsös zabkásával saját ízlésed szerint. (És dextróz meg maltóz szirup nélkül.) Akkor már azt a napi 40 gramm zabpelyhet legalább lenyomod. abban már van 4 gramm rost. (Én egy adagba többet szoktam tenni.)

https://cleaneating.hu/tapanyagok/elelmiszerek-rost-tartalma-tablazat/

6 éve
#223
Csoki18 6
Van pl: "Cerbona zabszelet csokis"
Én minden reggel ezt reggelizem, szeretném megadni a rost tartalmat stb..
Utána néztem a terméknek:
http://cerbona.com/termek/cerbona-csokolades-zabszelet-50-g/
Utána néztem a help-ben és ezt találtam:
"Mi van, ha nem találok megfelelést?
Sok ételnek nem lesz megfelelője az angol adatbázisban, ilyenkor ezt a tételt egyszerűen ugord át. Ezen ételek bővítését más módszerrel fogjuk megoldani."
Erre van már megoldás?
Köszi!

6 éve
#222
310583 436
Válasz Szilvi1891 #221 számú posztjára
Az a kis haromszog azt jelenti, hogy nuncsenek felirva az etelhez bovebb adatok: rost, Cukor, telitett zsir, asvanyi anyagok, stb. Viszont ezt egyelore cask az USDA oldalrol lehet ide betolteni, ha ott megkapod annak az etelnek a megfelelojet, nem tudod pl a csomagolasrol felirni. Tehat ne foglalkozz a kis haromszoggel, elfer az ott!

6 éve
#220
birkasagi
köszi

6 éve
#219
feketeinci 9
Válasz birkasagi #218 számú posztjára
A Mit ettél sor végén a 3 pontra kattintasz

6 éve
#218
birkasagi
Sziasztok!

Nem találom, hol vihetnék fel saját ételt, vagyis, amit még nem tartalmaz az adatbázis.
Tudna valaki segíteni?

Köszi!

7 éve
#215
kaloriabazis 1 191
Válasz Inkognito #214 számú posztjára
Köszönöm a visszajelzést, próbáljuk orvosolni.

7 éve
#214
Inkognito 131
Válasz kaloriabazis #196 számú posztjára
Továbbra is gyakran adja ezt a hibát: Hiba (974)! Hiba oldal olvasasa kozben (25)!

7 éve
#213
FrauBubus 6 51
Válasz Bojtika #210 számú posztjára
Ezért lenne jó, ha engedné a rendszer bevinni ilyen ételeknél kézileg, a csomagolási címkéről legalább az azon megadott adatokat. Szokott szerepelni a rost, zsírfélék külön, szénhidráton belül külön a cukor is néha. ;-)

7 éve
#212
feketeinci 9
Válasz Picuuur #211 számú posztjára
Talán azért mert az USDA-s adat teljeskiőrlésűből van, a miénk meg gluténmentes, vagy cukormentes.

7 éve
#211
Picuuur 3 52
GULLON Maria keksz - adatok acsomagolásról beírva 468 kcal, de az USDA-ban csak 433 kcal
Ilyenkor mi a teendő? Nem másoltam be oda a linket, mert az usda adat szerintem nem jó :(

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/216765?fgcd=&manu=GULLON&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=fd_s&order=asc&qlookup=&ds=&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=

7 éve
#210
Bojtika 3
Ez lenne a megoldás, igen.
A tejtermékeknél sem lehet egyenesen megfeleltetni a dolgokat, de szerintem a húsok makrói is eltérőek, mert más fajták, más dolgokkal etetve.

Ugyanakkor nem áll rendelkezésünkre más, ennyire részletes és ekkora élemiszermennyiségre kiterjedő adatbázis.

7 éve
#209
FrauBubus 6 51
Válasz Bojtika #205 számú posztjára
Világos számomra, hogy a Lidl német, az Auchan meg francia. Az USA-ban egyik sincs, ez sem újdonság. A kérdésem viszont adott, hisz mivel ezek az üzletek és termékeik nincsenek az amerikai listában, és bár próbáltam pár termékhez "helyettesítőt" találni az amerikai listában, de sok perces keresések után feladtam: vagy a kalória tér el 10-20-al vagy többel, vagy a makrók aránya nem stimmel (fehérje, ch, zsír). Kár, hogy kézileg nem felvihető az ilyesfajta termékeknél legalább az, ami még a címkén rajra van.

7 éve
#208
feketeinci 9
A sertéscsülök nyers-ben nagy eltérést látok a Bázis adata, és az USDA adata között.
Bázis:
https://kaloriabazis.hu/etel/sertes_csulok_nyers_kcal/1919_0

USDA: https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/2606?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=pork+deli+sliced+ham+&ds=Standard+Reference&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=

Az adat alátámasztására adat egy másik oldalról: https://www.fatsecret.com/calories-nutrition/generic/ham-sliced-prepackaged-or-deli-luncheon-meat?portionid=50587&portionamount=100.000

Megjegyzem a "Beszélgetés az ételekről" topik bejegyzései számomra továbbra is (évek óta) 50%-ban elérhetetlenek, ha rákattintok behozza az étel nevének hogy Magyar...aztán semmi érték vagy bármi.
Így: https://kaloriabazis.hu/etel/_kcal/_

Ilyenkor új ablakot nyitok, beírom az étel nevét és úgy keresgetem a hozzászólást.

7 éve
#207
feketeinci 9
Válasz vajkzsuzsa #206 számú posztjára
Vidd fel! A nosaltyn láttam olyan receptet, a kalória megvolt benne, de a tápanyageloszlás nem - ha jól emlékszem. Ott csücsült a nagy mócsingos csont a tányér közepén. Hmmmm......
Mi lehet benne? Sok zsír, némi fehérje és pár CH?
Több mint 500Kcal volt a tartalma :(

7 éve
#206
vajkzsuzsa 2827
Válasz Bojtika #204 számú posztjára
Igen, nincs fenn. Mondjuk nem is szorosan a csont lenne a mérvadó, hanem a benne lévő velő, és a rajta lévő hus, in stb. Mondom, hogy ha megfőzöm, és kihül, centi zsir áll a leves tetején. Ez csak is neki köszönhető.- már a csontnak.

7 éve
#205
Bojtika 3
Válasz FrauBubus #202 számú posztjára
Hazai annyiban, hogy a Lidl német, az Auchan meg francia. Ezekkel az USA-ban nem lehet találkozni.

7 éve
#204
Bojtika 3
Válasz vajkzsuzsa #203 számú posztjára
Nem találom a csont kalóriatartalmát.
Valószínűleg annyira minimális, hogy nem kell vesződni a felvitelével és a méricskélésével sem.

7 éve
#203
vajkzsuzsa 2827
Válasz Bojtika #201 számú posztjára
Azért gondolom, mert sokat végignéztem. Főzni tudok. Csont nélkül nem lehet csontlevest főzni, és ezekben nincs. A legtöbb nulla zsiros. Hát az hogy lehet? Nézd meg, ha van időd, és kedved. :)

7 éve
#202
FrauBubus 6 51
Sziasztok! Speciálisan hazai "márkatermékek", pl.Lidl, Auchan és egyén saját márkák nincsenek fenn az USDA adatbázisban, vagy a kalóriában hasonló termék tápanyageloszlása más. Ezekkel mi a teendő? Nem lehetne legalább a csomagolási adatokat kézileg bevinni, a rost meg zsírok rajta vannak általában és a ch-n belül a cukor is sokon rajt van külön.

7 éve
#201
Bojtika 3
Válasz vajkzsuzsa #200 számú posztjára
Honnan tudod, hogy mind rossz?
És azt honnan fogod tudni, hogy a csontból mennyi zsír fő bele?

Mert mást a csont nem fog hozzátenni a levesedhez, talán pár tized gramm fehérjét, az íz nem mérhető.

7 éve
#200
vajkzsuzsa 2827
Válasz kaloriabazis #196 számú posztjára
Nem találom a sertés fehér csontot / velős, de sertésnél nem igy hivjuk /. Rengeteg féle csontleves van fenn. Azt miből főzik, ha nincs csont adat? Különben majdnem mind rossz. Már mint a csontlevesek, amik fenn vannak. ..:)

7 éve
#199
bnzs 478
Válasz katerina91 #188 számú posztjára
Köszi! Tényleg ez lehet a probléma mert standardből valóban engedi!

7 éve
#198
bnzs 478
Válasz katerina91 #188 számú posztjára
Köszi! Tényleg ez lehet a probléma mert standardből valóban engedi!

7 éve
#197
bnzs 478
Sziasztok!
Én is próbáltam az USDA oldaláról adatot átmásolni/feltölteni, de nekem is a következő üzenet jelent meg: Hiba (974)! Hiba oldal olvasasa kozben (25)!.

7 éve
#196
kaloriabazis 1 191
Válasz drisztina #187 számú posztjára
Ezt a bemásolási hibát javítottuk, ha bárki még tapasztalja, legyen szíves szólni!

7 éve
#195
kaloriabazis 1 191
Válasz drisztina #189 számú posztjára
Köszönöm, javítottam a sertés szívet!

7 éve
#194
vajkzsuzsa 2827
Válasz Bojtika #193 számú posztjára
Tegnap vettem, 1,70 kg sertés fehér csöves csont. Kb. 60 deka vegyes zöldség lesz hozzá. / sárgarépa,gyökér,zeller,karalábé,szelet kel,hagyma,fokhagyma,krumpli, füszerek/. Kb 4 órás főzés. Nem lehet nulla, mert ha lehül, áll a tetején a zsir. Egyenlőre, ha nem kapok kielégitő választ, beirtam a kacsa aprólék levesemet, mert ugy saccoltam, hogy azzal egyenértékü zsirban. kalóriabázisnak küldeném ! Vagy most már nem lehet?

7 éve
#193
Bojtika 3
Válasz vajkzsuzsa #192 számú posztjára
Értem, de én bizony nem tudom, hogyan lehet ezt kiszámolni.

7 éve
#192
vajkzsuzsa 2827
Válasz Bojtika #191 számú posztjára
A belőle kifőtt levest viszont szeretném megenni. :)

7 éve
#191
Bojtika 3
És hogyan számolod a csontot? Hisz nem eszed meg!

7 éve
#190
vajkzsuzsa 2827
Uj ételt vinnék fel, és nem találom a sertés fehér csontot. A sima, hustalan csöves csontra gondolok. Csontleves van fenn, de nem tetszik. Köszi.

7 éve
#189
drisztina 1673

7 éve
#188
katerina91 3273 199
Én is találkoztam a lentebbi hibával. Nekem úgy tűnt, hogy akkor dobja a rendszer, ha nem a standard adatbázisból próbálunk linkelni, hanem a Branded-ből. Talán mert ott nem az első oszlopban vannak a 100 grammra számított adatok.

7 éve
#187
drisztina 1673
A "sertés szív nyers" ételnek fel van cserélve a szénhidrát és zsír adata, valamint 100 gramm helyett 1 dl-re van megadva.

7 éve
#186
tenkvirag 7
Válasz Csutora #185 számú posztjára
Nekem is hasonló problémát jelzett :(

7 éve
#185
Csutora
Sziasztok!
Próbáltam frissiteni az étel-infot, de amikor beszúrom a linket, akkor ilyen hibát jelez: Hiba (974)! Hiba oldal olvasasa kozben (25)!
Ilyenkor mit lehet tenni?

Dorka

7 éve
#184
Zanachan 32
Halihó! Bár az USDA-n nincs fönt a termék, de itt megtaláltam a Happy Soya szójaitalnak a tápérték és egyéb adatait : http://www.gabonaitalok.hu/termekeink_happysoya_szojaital_kalciummal.php

7 éve
#183
Bojtika 3
Én ezt készséggel elhiszem!

A Cottage Cheese, ha felidézzük a házi eljárást, olyan talán, mint ami nincs rendesen kicsöpögtetve. :D

A mi tejfölünk talány. A német tejföl a magyar próbálkozónak pocsék savanyú. Német barátnőm lelkendezett, milyen finom krémes nálunk a joghurt - de tejfölt evett.

7 éve
#182
feketeinci 9
Válasz Bojtika #179 számú posztjára
Az nem az igazi magyar túró.
Ha egymás mellé teszel 1-1 kanállal, látod az eltérést.
Még az állaguk sem egyforma. A túrót morzsolhatod, mert száraz, a Cottage Cheese pedig folyósabb, mintha tejfölbe keverted volna a túrót.
Pusztán a kalória eltérésre adtam egy kis magyarázatot Avindának.

7 éve
#181
ferenczachar
Válasz simonkrisztina #180 számú posztjára
Támogatom..

7 éve
#180
simonkrisztina
Nem lehet valahogy kikapcsolni ezt a kiegészítős funkciót? Halálra idegesít, hogy nem tudom összeállítani az étkezéseimet miatta!

7 éve
#179
Bojtika 3
A magyar túró "nemmagyarul" a Cottage cheese.

A mi tejfölünknek nem tudom párját.. azaz megfelelőjét!

7 éve
#178
kaloriabazis 1 191
Válasz feketeinci #171 számú posztjára
Kattintás új lapon javítva.

7 éve
#177
kaloriabazis 1 191
Válasz feketeinci #176 számú posztjára
De, persze.
Még két magyar tejföl közt is eltérés van. Az amit meg tejfölhöz leghasonlóbbként kapsz külföldön pedig lehet egészen más is.

7 éve
#176
feketeinci 9
Válasz Avinda #175 számú posztjára
Nem lehet hogy az eltérésnek az lehet az oka, hogy más-más országok más-más eljárással készítik a tejtermékeiket?

Lásd tejföl, ami ebben az állagában, ahogy itt kapni nem fordul elő pl. Angliában, vagy Németországban. Van hasonló, de annak persze más a kalóriája.

7 éve
#175
Avinda 76
A túrót egy német oldalon találtam meg, talán hasznos lehet:

http://www.naehrwertrechner.de/naehrwerte-details/M713600/Quark%20Vollfettstufe//

7 éve
#174
kaloriabazis 1 191
Mindenesetre az jó ha minden ilyen kis apróságot leírtok ami nehézségbe belefuttok.

7 éve
#173
kaloriabazis 1 191
Válasz kaloriabazis #172 számú posztjára
Ok, majd beállítjuk hogy új ablakban nyíljon meg. Addig is ha középső gombbal kattintasz, akkor alapból új lapon nyit meg mindent.

7 éve
#172
kaloriabazis 1 191
Válasz drisztina #170 számú posztjára
ha eltérést találsz, add hozzá az USDA linket és itt írd le melyik étel, és akkor tudom javítani.

7 éve
#171
feketeinci 9
Válasz kaloriabazis #164 számú posztjára
Úgy, hogy nem új ablakban nyílik meg, hanem a kattintással a bázis helyett az USDA kezdőoldalán találom magam.

De tuti én bénázok

7 éve
#170
drisztina 1673
Válasz kaloriabazis #167 számú posztjára
Megnéztem még pár zöldséget pl. póréhagyma, karfiol, karalábé, kelkáposzta, mind-mind eltér kisebb vagy nagyobb mértékben (kinek hogy, szerintem „sok kicsi sokra megy”), ami persze nem baj (és természetesen nincs két egyforma étel/ital), de ha egyszer preferálunk egy "tápanyagtáblázatot", akkor legyünk következetesek.

És szeretném megköszönni ezt az új fejlesztést, leesett az állam. (és ez nagy szó ;))) )

7 éve
#169
kaloriabazis 1 191
Válasz szinesceruza76 #168 számú posztjára
Szia, híreket olvasd el.

7 éve
#168
szinesceruza76
Sziasztok, miért van egy felkiáltójeles piros háromszög egy csomó ételnél? Rákerestem arra, hogy szilva (azt fogok uzsonnázni), a konkrét gyümölcsön kívül minden felkiáltójeles volt. Ez valami figyelmeztetés akar lenni?

7 éve
#167
kaloriabazis 1 191
Válasz drisztina #166 számú posztjára
Javítottam a fokhagymát.
Nem volt nagy eltérés egyébként, ennyi simán adódik két különböző fokhagyma méréséből, de jobb így, köszönöm az észrevételt.

7 éve
#166
7 éve
#165
kaloriabazis 1 191
Válasz Fantasia #162 számú posztjára
Az elpárolgás az a víz elpárolgása, felvettem rá a vizet.
De persze mint írtam, ebben a módszerben lesznek hiányosságok, főleg a receptek terén, ugyanis hőkezelés hatására ez a 30 féle ásvány, vitamin, stb hogyan változik, az nem egy egyszerű kérdés. Ezért ha csak a főbb alapanyagok feltöltéséig eljutunk, első körben ezt is sikerként könyvelem el.

7 éve
#164
kaloriabazis 1 191
Válasz feketeinci #161 számú posztjára
Ezt nem értem, hogy érted, hogy eltűnik a bázis:
"Ha azt írom be hogy krumpli nyers, akkor eltűnik a bázis, és helyette ez az oldal jön be:
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list"

Egyébként én most beraktam közben a krumpli nyers alá a megfelelő tételt.

7 éve
#163
kaloriabazis 1 191
Válasz Avinda #160 számú posztjára
Szia, ez a dió ez teljesen jó megfelelés. A kcal értéke pontosan ugyanannyi.
Viszont érdemes inkább az általános "Standard reference" közt keresni, mert ha ott is megtalálod ugyanazt az alapanyagot, akkor általában több infót tartalmaz, mint pl a dió esetében is:
https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3690
Ezt beírtam most én.

7 éve
#162
Fantasia 200
Az elpárolgásra kellene valami megoldás, mert annak nem lesznek adatai, így viszont egyik jó recept sem lesz felkiáltójel nélküli.

7 éve
#161
feketeinci 9
Válasz kaloriabazis #159 számú posztjára
Ha beírom hogy krumpli és kiválasztom a felugró ablakból a krumpli főtt sort, ez ugrik be az USDA-ból új ablakban:

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/foods/show/3095?fgcd=&manu=&lfacet=&format=&count=&max=50&offset=&sort=default&order=asc&qlookup=potato%20cooked&ds=Standard%20Reference&qt=&qp=&qa=&qn=&q=&ing=

Ha az "i" betűs krumplikból kiválasztom a krumplipürét, feldobja a receptet, és annak a tartalmát tejestül krumplistul, és nincs USDA választási lehetőség (nem is kell)

Ha azt írom be hogy krumpli nyers, akkor eltűnik a bázis, és helyette ez az oldal jön be:

https://ndb.nal.usda.gov/ndb/search/list

Ha az "i" betűs sorokból kiválasztom a krumplipürét, akkor feldobja a receptet és a püré komplett adatait tejestül, krumplistul.

7 éve
#160
Avinda 76

7 éve
#159
kaloriabazis 1 191
Elsősorban most arra vagyok kíváncsi, hogy érthető-e a metódus, főként az étel-egyezés megtalálása USDA-ban, kiválasztása, áttöltése.

7 éve
#158
Fantasia 200
Gratulálok a fejlesztésekhez, mindegyik nagyon hasznos, örülök, hogy ilyen szuper az oldal! Elmondhatatlanul nagy segítséget jelent számomra. Azon leszek, hogy legalább egy kicsit viszonozni tudjam ezt a segítséget az adatok bővítésével. Köszönöm, köszönöm! ^^

7 éve
#157
feketeinci 9
Válasz kaloriabazis #155 számú posztjára
Húúúha!
Tényleg profi! Köszi :)

7 éve
#156
jancsoreka 1 33
Válasz kaloriabazis #155 számú posztjára
Szia Bázis! Most néztem az ételinfókat és eltátottam a szám... Ez profiiii!!! A gyakorlati tesztelés persze kicsit több idő, de ez nem semmi munka! Köszönjük és gratulálok!!!

7 éve
#155
kaloriabazis 1 191
Sziasztok!
Most élesítettünk egy új fejlesztést, ami ezt a problémát hivatott megoldani, reméljük működni fog! :)
Ide írhattok bármilyen véleményt a témával kapcsolatban.

7 éve
#154
310583 436
Válasz elendem #153 számú posztjára
allitolag a feher..de a legbiztosabb, ha te leellenorzod: a kesz eteleket a csomagolasrol ( olyant is talaltam, aminek anno, mikor elkezdtem vezetni volt egy taperteke a csomagolason es en vittem fel, azota valtozott, es mar mas taperteke van, biztos valtoztattak a receptjen), a recepteket pedig felviszed magadnak, vizzel, elparolgassal. Sok feher mezoben levo etel sem jo. A nyersanyagokat, azokat en is elfogadom, ugy ahogy vannak, mert nincs mas biztos hely ahol leellenorizzem, ha jol emlekszem a pulykamaj volt ami valoban gyanus volt es utana neztem, majd felvittem sajat etelkent teljesen mas adatokkal ( gyanus olyan szempontbol, hogy tobbfele eltero adattal is fent volt es nagyon nem hasonlitott pl a csirkemaj adataira, amihez pedig kozel all)

7 éve
#153
elendem 1
Korábban egyszer már megvolt, de most nem találom, hogy a fehér vagy arózsaszín alapú ételek vannak-e ellenőrizve,
Köszönöm előre is!

7 éve
#152
feketeinci 9
Válasz Newlocska #151 számú posztjára
Az a 3 pont sok lehetőséget rejt magában, majd belejössz.

A recept felvitel részletesen le van írva az Információ fül Hírek rovatában, de jól vissza kell tekerni, mert régi a bejegyzés.
Hasznos böngészni az oldalon, minden le van írva....

Keresni a nagyítóval tudsz, de ne írj be idézőjelet, senki nem visz fel idézőjellel semmit. A szó elejét írd be, utána a nagyító gomb keres.

7 éve
#151
Newlocska
Sziasztok!
Nagyszerű az oldal!
Kérdésem hogy vihetek fel saját ételt? Az írja ki, hogy A "..." gombbal, ezt hogy kell érteni, keresni vagy alkalmazni? Ha idézőjelbe írom az étel nevét akkor sem történik semmi.
Köszönettel: Newlocska

7 éve
#150
drisztina 1673
Válasz faragomester #149 számú posztjára
Ezt találtam:
"C vitaminban, karotinoidokban és antociánokban igen gazdag.
Az orvostudomány szerint a borbolya kedvező hatását főleg berberin (alkaloid) hatóanyagának köszönheti, melynek jelentős fertőzésgátló, antibakteriális és gombaellenes hatása van.
Energiatartalom 100g termékben:
Energia: 316 kcal
Fehérje: 3,6 g
Szénhidrát: 63,9 g
Zsír: 3,5 g "

Nem tudom mennyire megbízható az adat.
forrás: http://www.biozonashop.hu/bio-%C3%A9s-alternat%C3%ADv-%C3%A9lelmiszerek/aszalt-gy%C3%BCm%C3%B6lcs%C3%B6k/cukormentes-aszalt-borbolya-100g/

7 éve
#149
faragomester
Áldás/béke!
Furcsa kérésem van! Az aszalt borbolya beltartalmi értékeit szeretném tudni! (Főleg Irakból származik hozzánk


7 éve
#148
Gyorgyusz29 2
Sziasztok!

Minap minden érték(zsír, szénhidrát) maximumon volt, de a kalóriaérték még még azt mutatta ehetek. Ilyenkor ez ó vagy rossz? Napi kalóriakeretem 1840. Ekkor ez 1124 en állt. Szénhidrátt 6 grammal és a zsírt 13 grammal léptem túl.

8 éve
#147
Lousha 4
Válasz ivanova #146 számú posztjára
Amikor elojon az etel neve, amit kerestel, kattins annak a sornak a vegen a harom pottyre, ez elohoz egy i betut (mint informacio) arra kattintva eljutsz a recepthez. A fazek ikon Mar nem csinal summit, csak jelzi, hogy etel vagy recept az adott tetel.

8 éve
#146
ivanova
T Kalóriabázis
Pár éve használtam az oldalukat és nagyon hasznos volt, ha a fazékra kattintottam, megjelent a recept.
Ezt most nem találom.
Hol találhatom meg a recepteket.
Köszönöm szépen Ivanova

8 éve
#145
Bojtika 3
Szia!

A gyömbérből több fogy, mint pirospaprikából. A zöldségfélék ízét kiválóan összehozza, de hússütéshez is kiváló, mert nem ég meg.
A sima tejfölös krumplifőzelék is már nehezen megy le gyömbi nélkül. A gulyásról már nem is szólva.

A szerecsendiót Nagymama (és vele együtt sok régi háziasszony) húslevesbe is használta, de burgonyás ételekbe mint nudli, krumplifánk, szintén. A spenót is nehezen képzelhető el kevés szerecsendió nélkül.

Régen csak egészben volt kapható, akkor kiskéssel kapirgáltak le belőle, a többit pici üvegbe téve, jól elzárták. Ma már őröltet használok.

8 éve
#144
hunter
Válasz Bojtika #76 számú posztjára
Szia Bojtika !
Mihez használod a szerecsendiót, gyömbért? A kurkumát mindenhez használom ami, sós, de a másik kettőt nagyon ritkán. Miért kedveled őket?

8 éve
#143
feketeinci 9
Válasz barneni #142 számú posztjára
Nem szoktam inni, de ránéztem guglira, ő mit mond erről?
Amennyire régi, annyira félelmetes ez a cikk:
http://tudatosvasarlo.hu/cikk/cola-light

A cukor önmagában ennél sokkal egészségesebb :)
Életmód váltás....gondold végig. Szereted az édeset.(mellesleg én is, a lúdláb a kedvencem)
De az édesektől nem lehet fogyni, sőt nagy részük egészségtelen a bennük lévő cukortól, vagy édesítőktől.
Így minél kevesebb édeset lenne jó fogyasztani, minél jobban hozzászokni az édesítő nélküli élethez......hosszú távon nem működik másképp.
Még a gyümölcsökben megbújó fruktóz is lehet veszélyes a kilóinkra!

8 éve
#142
barneni
Sziasztok! A kérdésem a következő: Igaz, hogy a light cola bár nem hízlal, de a benne lévő anyagok (nem túl egészséges,tudom) akadályozzák a fogyást? köszi:E

8 éve
#141
Agoszika
Sziasztok!

Írtam már, de asszem rossz helyre. Rost tartalom és glikémiás index érték nagyon jó lenne az alapanyagok mellé!

Köszipuszi :)

9 éve
#140
balage80 2
Sziasztok!

Az lenne a jó ha vonalkódos bevitel is lenne. Nem kellene keresgetni, hanem okos telefonnal gyorsan meg lehetne találni.


Én is örülnék ha....

"Reménykedem, hogy a beigért (tán fél éve írtatok róla?) rost és glikémiás index, stb. rögzítésének lehetősége is hamarosan felkerül majd. Jó lenne, ha a rostbevitel a napi ajánlások között is megjelenhetne!"

9 éve
#139
VegAgi
Hasznos lenne a koleszterin, telített zsír tartalom szamolasa is.

9 éve
#138
AgnesPecs 3
Nagyon jól használható az oldal!
Reménykedem, hogy a beigért (tán fél éve írtatok róla?) rost és glikémiás index, stb. rögzítésének lehetősége is hamarosan felkerül majd. Jó lenne, ha a rostbevitel a napi ajánlások között is megjelenhetne!

Észrevettem valamit még: a napi súlyt utólag nem tudom beírni. Ez talán most, a nyaralások időszakában jobban feltűnik, hisz nem mindig leszek/leszünk internetközelben. Persze, nem feltétlenül baj, ha nem méredzkedünk naponta, a trend így is jól látható... Mégis, ez bosszantó kis hiányosság.

Örülök, hogy rátaláltam az oldalra!
ÁgnesPécs

9 éve
#137
bakitunde

9 éve
#136
Julcsy11
Válasz Gonoszka1 #134 számú posztjára
Köszönöm. :)

9 éve
#134
Gonoszka1
Válasz Julcsy11 #133 számú posztjára
Szia! Nem tudom, mert a bázisba így nincsen benne. Viszont szilvás párnák vannak benne. Próbálj azok között válogatni, hogy melyik lehet a leginkább hasonló.

9 éve
#133
Julcsy11
Sziasztok!
Nem tudom hogy jó helyre írok-e, segítséget szeretnék kérni. Bevásárlás közben láttam a spar-ban köleses-szilvás párnát, 1 darab 89 gramm, azonban más információt nem találtam. Mennyi lehet a kalóriatartalma? Mindennapos étkezésbe beiktatható?
Köszönöm. :)

9 éve
#132
Bojtika 3
Nem baj, most legalább ezeket betiltották.

9 éve
#131
Gonoszka1
Válasz Bojtika #130 számú posztjára
Persze, kell neki a profit. Az mindegy, hogy miből van, csak jó sok pént hozzon. Az egy dolog, hogy ch csökkentett a liszt, de emellett zsíros, és sok benne az "egyéb" anyag. És a kalóriatartalma a termékeinek semmivel sem kevesebb mint a nem norbi termékeknek sőt......

9 éve
#130
Bojtika 3
Én sosem hittem el, hogy csupa szívjóságból és hatalmas ismeretei révén osztja az étrendet...

Egy barátnőm édesipari gyárban volt vezető élelmiszermérnök. Gyártásra kaptak receptet, egy Norbi-terméket kellett gyártaniuk.
Barátnőm szóvá tette, hogy az egyik hozzávaló közismerten hashajtó (hogy ne a f..-ató betűvel mondjam) hatású. Kisebb adagolásban arra használják, hogy megelőzzék egyik-másik termék szorulást okozó hatását.
Leintették, a recepten nem szabad változtatni. Jobb meggyőződése ellenére legyártotta, és meg sem kóstolta a Norbi-termékeket többet.

9 éve
#129
Gonoszka1
Válasz Bojtika #128 számú posztjára
Szerencsére ebből semmit nem szoktam venni. Viszont az számomra meglepő, hogy Norbi termékei is vannak a listán.

9 éve
#128
Bojtika 3
FIGYELEM

Betiltott élelmiszerek listája (magas transz-zsír tartalmuk miatt)

http://www.fogyas.info/oeti_transzzsir.pdf

9 éve
#127
TErika01
Zabliszt sokkal jobb mint a fehérliszt. Én inkább délelőtt szoktam pl palacsintát készteni belőle, egy kevés kókusz olajon sütöm ki :)

9 éve
#126
kaloriabazis 1 191
Ez lesz az egyik következő fejlesztés.
Ezért örülnék ha ebben a topikban - ha van még hozzáfűznivaló - akkor hozzászólnátok.
A terv szerint minden étel adatlapja kibővül plusz mezőkkel. A plusz mezők kiléte kérdés még egyelőre (eddig csak a rost, a telített/nemtelítettzsír és a glikémiás index a biztos).

10 éve
#125
Gonoszka1
Válasz Katalin63 #124 számú posztjára
Este is nyugodran ehettek, csak lefekvés előtt 1-2 órárval már ne egyetek nehéz ételt. A lényeg, hogy a keretbe beleférj!

10 éve
#124
Katalin63
Csak olvasom és gondolkodom, hogy honnan tudtok ennyi mindent.És hogy mi mindent használtok, én még soha nem használtam zabkorpát zab (termékeket) tényleg finom.Ki fogom próbálni.Ha tényleg jó.Zöldséget az minden nap eszek (eszünk) a férjem szolidaritásból meg eszi amit csinálok a köles is izlet neki. Ahhoz már hozzá szoktattuk magunkat hogy, délben eszünk utoljára este esetleg alma stb.

10 éve
#123
Gonoszka1
Válasz mariamaria #122 számú posztjára
Örülök ha tetszik, és majd meglátod, hogy tényleg nagyon finom!

10 éve
#122
mariamaria
Enis a langallot neztem ki elsosorban, es a nosaltyn is talaltam olyat, amit ki fogok probalni a Te recepteid kozt.

10 éve
#121
Gonoszka1
Válasz mariamaria #120 számú posztjára
Nagyon finomak! Én langallókat, pizzákat, túrógombócokat készítettem már. Van aki a csigákat is elkészítette, és nagyon finomak lettek az elmondása alapján.

10 éve
#120
mariamaria
Olvastam mar itt a forumon rola, mindenkeppen kiprobalok par zabos receptet :)

10 éve
#119
Gonoszka1
Válasz mariamaria #118 számú posztjára
Az ételek sűrítésére a zabkorpa jó. A zabkorpából lehet egy csomó finomságot készíteni. Nézzél szét Bofynk Zabirodalmában.

10 éve
#118
mariamaria
Van az is itthon, kiprobalom azokat akkor, koszi.

10 éve
#117
Gonoszka1
Válasz mariamaria #116 számú posztjára
Szia! Mi inkább zabkorpát és zabpelyhet szoktunk használni. Lehet, hogy jön majd valaki, aki ismeri a zablisztet.

10 éve
#116
mariamaria
Sziasztok. Bevasaroltam a bio reszlegrol :) foleg zabtermeket, a zablisztet barmilyen etel elkeszitesekor hasznalhatom feherliszt helyett?

10 éve
#115
Gonoszka1
Válasz Katalin63 #114 számú posztjára
Szívesen! Majd szépen mindent megtalálsz, és ha megkérdezed, akkor szívesen segítünk.

10 éve
#114
Katalin63
Köszike. Legalább most már ezt is tudom.Nagyon jók ezek az oldalak,de olyan sok mindent nem tudok még mit hol kell keresni.

10 éve
#113
Gonoszka1
Válasz Katalin63 #112 számú posztjára
Szia! Receptek külön nincsenek, de ha beütsz egy hozzávalót a mit ettél má-ba, akkor rgy csomó ételt és receptet felad. Amelyiknek a végén fazék van az a recept. Ha a fazékra kattintasz, akkor megnyílik.

10 éve
#112
Katalin63
Sziasztok én egy hete kezdtem el zöldséget és gyümölcsöt eszek, jó lenne ha tudnátok irni recepteket. Köszönöm

10 éve
#111
Bojtika 3
A legjobb, ha méred az adagjaidat és a súlyt írod fel.

10 éve
#110
emzso
meg tudja valaki mondani, hogy én egy általam felvitt receptnél be tudom-e állítani, hogy legyen kis-, közepes- és nagy adag? ahogy pl. az almánál van kicsi, közepes és nagy

10 éve
#109
Gonoszka1
Válasz valika66 #108 számú posztjára
Szia! Az attól függ, hogy milyen tea, elvégre a bazsalikom, kakukkfű, oregáno stb is tartalmaz valamennyi kalóriát. Viszont szerintem nem ezen fog múlni a fogyásod sikeressége, mert azért annyit nem tartalmaznak.

10 éve
#108
valika66
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni,hogy a gyógyszertári teakeverékből készült teák tartalmaznak kalóriát? Márint amit vezetni kéne.

10 éve
#107
Gonoszka1
Válasz ErzsikeX #106 számú posztjára
Ott is ez a nevem, így nem nehéz megtalálni.

10 éve
#106
ErzsikeX
Válasz Gonoszka1 #105 számú posztjára
Köszönöm szépen. :) ,de már Rád találok. Ne hogy baj legyen belőle. Majd lemásolom. a Nosalty oldalról.

10 éve
#105
Gonoszka1
Válasz ErzsikeX #104 számú posztjára
Nem hiszem, mert egy-egy recept több formában is fent van. Én az alapreceptet Bofynktól kaptam. Ha akarod akkor belinkelem Neked, de csak rövid időre, mert a NoSalty recepteket akkor sem szabad feltenni ha az enyémek.

10 éve
#104
ErzsikeX
Válasz Gonoszka1 #103 számú posztjára
Bocsika Gonoszka!
Már írtam a másik topikban, hogy jártam a Nosalty oldaladon. Biztos vagyok benne, hogy megyek is, mert ott is sokat segítesz, amit köszönök. Az az igazság nem emlékeztem rá hol olvastam erről a túró gombócról, mert állandóan lavírozok a neten. Már írtam neked, hogy ezt én egy másik oldalon találtam. Lehet, hogy az illető tőled orozta el? Némileg megváltoztatta. :)

10 éve
#103
Gonoszka1
Válasz ErzsikeX #100 számú posztjára
Szia Erzsike! Nekem van egy zabkorpás túrógombócom a NoSaltyn, illetve nem is egy hanem három. Édes is és sós is. Ott rajta van a kiszámolt kalóriaérték is. És én nem forgatom zabkorpába a végén, mert minek, hiszen benne már az van.

10 éve
#102
Bojtika 3
Dietetikusról nem tudok. Én kacsazsírt sütök ki hájból újabban, a kókuszzsírnál mégis olcsóbb. A baromfizsírok kedvezőbbek a sertészsírnál, úgy tudom. (A szaga nekem mindenképpen kellemesebb, mert alig érezni.)

10 éve
#101
ErzsikeX
Válasz julius7 #99 számú posztjára
Azt hiszem igazad van. :) Mióta fogyózom én is sok információt gyűjtök. Olvastam a zsírokról is. A napraforgó olajnál biztosan tudom már, hogy a sertészsír egészségesebb, mert szobai hőmérsékleten szilárd és többféle tápanyag van benne. Ha van közöttünk dietetikus okosítson még egy kicsit. Köszönöm. :)

10 éve
#100
ErzsikeX
Sziasztok!
Szép napot kívánok mindenkinek. :)
Találtam egy nagyon jó túró gombóc receptet. Sovány túró, zabkorpa és tojás. A morzsa helyett szintén zabkorpa, csak hozzá kell adni némi vizet is. 12%-os tejföllel ehető. El fogom majd menteni, mert kíváncsi vagyok mennyi a kalória értéke, és nem utolsó sorban a tápanyag tartalma. Az utóbbi időben már erre is figyelek.

10 éve
#99
julius7
Én sertés zsírral szoktam főzni,-Reg-enor táplálkozás,érdemes el olvasni.Olajat nem használok.

10 éve
#98
Gonoszka1
Válasz julius7 #97 számú posztjára
És a kereted a BMR-ed felett van egy kicsivel? A kötetlen csevegés topikban elolvastad az 5284-es, és az 5285-ös hozzászólást? Az egyik a helyes kalóriakeret beállításról, a másik a sportokról szól. Sok sikert!

10 éve
#97
julius7
Én 1 hete Kezdtem el, mindent eszem de a kereten belül.88kg-ról kezdtem napi1500kcal-val.

10 éve
#96
Gonoszka1
Válasz cuni760221 #95 számú posztjára
Szerintem senkinek sincs előre tervezett heti menüje. De eszünk zöldséget, gyümölcsöt, zabot, kölest, bulgurt, barna pékárut, kevés felvágottat, zsírszegény túró és sajt stb. Az ízlésed határozza meg. A lényeg, hogy a kereted leegyed, és a csíkok is nagyjából stimmeljenek.

10 éve
#95
cuni760221
Írtok nekem napi menüket,pl.miket esztek egy nap? Köszi

10 éve
#94
Gonoszka1
Válasz ErzsikeX #93 számú posztjára
Szia Erzsike! Igen, nagyon jó találmány a sütőben sült rántott ételek. Nem kell annyi olaj, és finom.

10 éve
#93
ErzsikeX
Sziasztok!
Szép napot kívánok mindenkinek. :)
Rég jártam erre. : )
Nem bírtam ki, hogy ne osszam meg veletek. Ma rántott csirkemellet csináltam magamnak. Sütőben sütöttem meg. Olajat alig használtam. Felvittem az Adatbázisba, de lehet, hogy így is több olajat vittem fel, mint amennyit elhasználtam. (1 kávéskanál)
Olajszag nincs. Még is azt ehetjük, amit szeretünk. A kalóriája, fehérje bevitel kedvezően alakult. :) Javaslom próbáljátok ki. Üdv.

10 éve
#92
Bojtika 3
Szia! Elég fura feltételezés, de nem tudom, mert én csak párolom már évek óta. De még csak logikusnak se tűnik, nyilván hibás adat.
Hacsak nem azzal függ össze, hogy a rántott combban még benne van a csont, és a sültből meg talán már a tiszta húst számolta, aki felvitte.

10 éve
#91
Cseresznyesreka
Sziasztok! :)
Még eléggé kezdő vagyok. Az lenne a kérdésem, hogy a rántott csirkecombban tényleg kevesebb kalória van, mint a sültben? Én valahogy ezt mindig is fordítva gondoltam.

10 éve
#89
Bojtika 3
Ebben igazad van, ez már nem a mi sportunk! :D

10 éve
#88
Gonoszka1
Válasz Bojtika #85 számú posztjára
A bocsokat elfogadom, de az anyamedvével inkább nem találkoznék (nem tudok fára mászni).

10 éve
#87
Bojtika 3
Imponáló, hogy nem adtad fel, és lám, milyen szépen haladsz!

Nézted a tornákat, amiket tegnap javasoltam?

Én a járásképtelen férjem ápolása során adtam fel magamat jóformán, és a 25 kg túlsúly így jött fel. Két éve ő meghalt, és én utána jöttem rá, hogy nem hiába mondogatta az utolsó hónapokban, hogy meghíztam...eleinte annyi mindenre ráfogtam, csak később hullott le a hályog a szememről, és jött az élniakarás.

10 éve
#86
ErzsikeX
Sziasztok!
Bizony nem ismeritek az előéletemet. 2007-ben volt a jobb lábam műtéte. 2006-ban már nagyon nagy fájdalmaim voltak, aminek az lett az eredménye, hogy csak annyit mozogtam, ami muszáj volt. Ráadásul ülő munkát végeztem. A párom a főzésen kívül minden házi munkát megcsinált. Folytatódott tovább. Kaptam egy agyi infarktust. Ez is betette a kaput. 6 évig szenvedtem a szédüléstől. Csak a lakásban és az udvaron mozogtam. Jöttek a bal lábamban is a fájdalmak. Minden kezdődött elölről. Tavaly ősszel megműtöttek. Végre most jutottam odáig, hogy aktívan veszek részt a házimunkában Az ablakokat ajtókat még nem moshatom le. Porszívózni sajnos nem engednek, de a többi végre már az enyém. :)
Hatalmas sétákat teszek mindamellett. Bocsi nem untatni akartalak benneteket, csak fölvázolni a súlyok lerakódását. Amikor írni szeretném mit csináltam az egyes napokon, már bele van számolva az égetésbe, pedig ez nekem nem volt természetes az elmúlt időszakban. Üdv Erzsike

10 éve
#85
Bojtika 3
Jajjj, ezer bocs és egy anyamedve!!!!

10 éve
#84
Gonoszka1
Válasz Bojtika #83 számú posztjára
Bojtika! Én még "csak" most múltam 50! De amilyen gyorsan szalad az idő, sitty-sutty 51 leszek!

Az 1000-1200 kalória szerintem is nagyon kevés! Főleg ha még alatta is marad!!!!

10 éve
#83
Bojtika 3
Szia Erzsike! Nem vagyok fent a Nosalty-n.
A napi 1000-1200 Kcal pedig kevés nagyon! Sok orvos ajánl ilyen értéket, de merem állítani, hogy tapasztalatlanok a tárgyban. Perzse hogy éhes vagy, ez a túl aéacsony keret nem tartható sokáig!

Én a receptjeimet nem viszem túlzásba, azaz elég sok mindent csak úgy összerakok, de inkább a kreativitás jellemző rám a konyhában, és hogy próbálom visszahozni a régi hagyományos kásaételeket, meg az újabban elérhető, egészséges dolgokat. Az indiai konyháról is picike fogalmam van, de csak egy régi, itthon kiadott szakácskönyv alapján. Azokat az ízeket és kombinációkat is szeretem, például a sárgaborsót én nem olyan sűrűre főzöm, mint ahogy szokásos. és gyakran eszem rizzsel.
Gonoszka is korunkbeli ám, néhány évvel idősebb nálam, de ez a korosztály.

Majd segítünk ötletekkel! Inkább a zsír az, amit csökkenteni kellene Nálad.

10 éve
#82
ErzsikeX
Szia Bojtika!
Akkor mi szinte egy idősek vagyunk. Augusztusban töltöm be az 58-at.
Hát én nem szeretnék 25 kg leadni, mert akkor olyan lennék, mint az agár. :)
A családom így is félt. Borzasztóan szerem a bab és a krumpli gulyást. Meg még csupa olyan dolgot, amit ezután csak módjával ehetek. A doktornő, aki szinte a család barátja, ( a férjemmel együtt végeztek a középiskolában. ) Jól ismer. A kalória értékemet 1000- 1200 állította. Tegnap nem értem el az 1000, de lehet csaltam is, mert mindenkinek főztem. Ilyenkor van az, hogy gondolom formán. Igaz én főtt krumplit ettem zsiradék nélkül. A hús szaftját meg ott hagytam a tányéron.
Tegnap a fagyis autó sem jött, így megspóroltam pár kalóriát, és nem voltam éhes. :)
Az első napokban túl teljesítettem és éhes voltam. Nem sok híja volt, hogy éjszaka nem mentem ki enni. Iszom az elhízás elleni teát.
Még egy kérdés. Te a Nosaltyn is ezzel a névvel vagy fent? Látni szeretném a receptjeidet. Üdv Erzsike

10 éve
#81
Bojtika 3
Ügyes legyél, Erzsike! :D
Igen, én már súlyt tartok. Többet értem el, mint gondoltam, lefogytam a lánykori súlyomra jóformán. 25 kg volt összesen rajtam!

Mindkét csípődben protkó van, ha jól értettem? Oda se neki, ugrálni úgyse kell tudni már 40 felett. :D A többit pedig megoldjuk.
Én 56 éves vagyok most, még nincs egész két éve, hogy idebotlottam. Már előtte pár hónappal elkezdtem számolgatni, pedig de nem szeretem az excelt...

10 éve
#80
ErzsikeX
Válasz Bojtika #78 számú posztjára
Bojtika!
Szerintem mi már itt úgy összemelegedtünk. :) Ez is olyan, mint az iwiw-es klubom.:)
Jegyzetelni fogok és ha haza jövök megosztom veletek is. Te már túl vagy a fogyáson?
Meddig tartott míg elérted a kitűzött célt? Tényleg a kövérségtől is fájhat a láb sajnos, de nekem már 40 kg-san sem volt maradásom. Pozitívan állok a dolgokhoz. Annak idején mikor elkezdtek rakódni rám a súlyok egy idő után megilyedtem. Szabadságom alatt elmentem egy életmód klubba. Mivel még dolgoztam nem tudtam eljárni rendszeresen. Kiderült, hogy a klub vezetője pszichiáter, aki azt hitte magammal vagyok elégedetlen. Mire én. A csípőmet féltem. Sajnos most a protkókat kell félteni

10 éve
#79
ErzsikeX
Nem vagyok cukor beteg. Úgy látszik elfelejtettem helyesen írni. :D

10 éve
#78
Bojtika 3
Rendben, de addig még itt vagy! És ott remélhetően jobban is leszel, utána meg visszajössz.
A diabéteszest véletlenül írtad, vagy cukorbetegség is van Nálad?

Majd írd meg, ha dietetikusssal találkozol, hogy mit tanácsolt!

(Én is nehezen jártam, de más gond nem volt ezen kívül. És gyakorlatilag teljesen megszűnt a probléma, ahogy lefogytam.)

10 éve
#77
ErzsikeX
Válasz Bojtika #76 számú posztjára
Bojtika!
Köszi a tippet. Meg fogom nézni. Az az igazság, hogy 17-től nélkülözlek benneteket, mert bevonulok a szaniba utókezelésre. Ott majd a diabéteszes nővér foglakozik velem remélem. :)
A kórházhoz a jó lábúaknak nincs messze a LIDL, de nekem. Nincs fájdalmam, csak gyorsan nem tudok menni. Lehet ez az oldal jó is lesz.

10 éve
#76
Bojtika 3
Hű, és én még azt hittem, mi vagyunk rosszul ellátva. (Hatvan közelében élek.) A helyi boltban szerecsendiót, gyömbért, kurkumát is bármikor kapok! Hiszen tán még a krumplis lángoshoz is kell kis szerecsendió!
Egy-egy zabkása azért pillanatok alatt megvan, és laktat! Zabpehely Lidl-ben olcsón kapható általában.
Sok mindent én is a neten rendelek, mert pl. a joegeszeget.hu webáruházban olyan jók az árak, hogy futárral együtt is megéri, és se útiköltség nem kell, se keresgélni.

10 éve
#75
ErzsikeX
Szia Bojtika!
Ismerem, de a párom és a fiam ragaszkodnak a hagyományokhoz. :)
Igen még emlékszem, mikor édesanyám zsírral kevertette ki a sütit. Akkoriban nagyon ízlett. :) Nem akarok indiszkrét lenni, de hol laksz? A mi kis falunkban Sopronhorpácson még a szerecsendióról sem hallottak. Kénytelen vagyok máshol beszerezni. Most gondold el nálunk a körülmények miatt a fiam vásárol Sopronban. Na ha én elő hozakodnék a különleges kívánságaimmal Hát! :D Szombaton csináltam magamnak fejes salátát joghurt öntettel. Azt hiszed a párom megkóstolta? Hát nem. A másik meg az, hogy nem szívesen kotyvasztok magamnak külön

10 éve
#74
Bojtika 3
Válasz ErzsikeX #73 számú posztjára
Szia Erzsike!
Én sem dúskálok ám. A kókusz első pillantásra drága, sőt másodikra is, pedig nagyon megéri. Nálam is most libazsír van.
Lehet kevesebb zsiradékkal is sütni sütiket, a "fiúknak" se árt, ha egészségesebb ételt kapnak!
Régen sok sütit zsírral készítettek, csak a finomabbakhoz használtak vajat. Ha nagyon muszáj, én is Coop.kockát használok, de a libazsír is szépen bevált már sütibe!
Lángost én is régen sütöttem, mert bő zsiradékban kell sütni, és még teflonom sincs. Akkor is a hűtős lángos volt az, mert könnyű a tésztája, és nem vett fel sok olajat. Írjam a receptjét, vagy ismered?

De a ZaBirofalom-beli Langallót hamarosan megsütöm, mert már nagyon izgat. :D (Azt sütőben kell.)

10 éve
#73
ErzsikeX
Sziasztok!
Nekem csak kis mennyiségben kell a kocka margarin a lángos tésztájába. Az az igazság, hogy a kis rokkant nyögdíjamhoz drága a vaj. A kókusz zsírral még nem találkoztam. Már régen csináltam meg a lángost, de rájöttem, ha kevés olajban sütöm sokkal finomabb. Egyébkén tesco, vagy Coop kocka margarint használok a sütikbe is. Bevallom a sütit a fiúknak csinálom. Magam nem eszem belőle. Most akarok engedélyezni magamnak 1 gombóc fagyit. Azt is csak gyümölcsöt. Majd kifaggatom az árust miből készítik, hogy legyen mihez hasonlítani. Még az is elő fordulhat, hogy nem jön. :D Akkor ennyit a fagyiról. :D

10 éve
#72
Bojtika 3
Igen, én is így vagyok ezzel. :D

10 éve
#71
Gonoszka1
Válasz Bojtika #70 számú posztjára
Akkor ötletem sincsen! Majd gondolom kialakul. Addig pedig marad a tartja, és esetleg a vaj, és nem a ráma.

10 éve
#70
Bojtika 3
Válasz Gonoszka1 #69 számú posztjára
Még a tejfölt se szereti úgy, mint én. Ételbe főzve megeszi, de sose kér külön. Majd kitalálok valamit, mert ha itthon lakik majd, nem fogom elviselni, hogy azt a vacakot tovább egye.
Ő sem húsos, a májkrémet is mindig hazahozza, mert én inkább megeszem, mint ő.
Nálunk ráadásul télen a szobahőmérséklet sem igen jelentős, főleg reggel nem az. Hát majd kiderül.
A túrókrémekért odavan, de kiskanállal, nem kenyérrel. :D
Persze az itthoni stílus miatt kevesebbszer fog kenyeret enni, de néha mégis fog kelleni neki a megszokott gyors kenyeres valami.

10 éve
#69
Gonoszka1
Válasz Bojtika #68 számú posztjára
A túrókrémeket nem szereti? Vagy a sajtkrémeket? Még hús-, vagy májpástétomot is lehet házilag készíteni, amit vajjal kikavarva (vagy kókuszzsírral) kenhetővé varázsolhatsz. Egyébként én sem vagyok annyira húsos. Mondjuk szívesebben, és többet eszem mint Te (néha még kívánom is). A férjem az akinek az étel csak hússal minősül ételnek, egyébként csak egy kis mellékes. Pedig tegnap gombalevest főztem (hús nélkül), és ma spenótos lasagne-t készítettem. Mondjuk ebbe tettem tojást, de húst nem. Majd lehet, hogy holnap csinálok neki valami húsos ételt.

10 éve
#68
Bojtika 3
Én még régebben próbáltam a 16%-os tejfölt, de az ételben nem volt ugyanolyan az állaga.
Tudom, nem kedveled a zsírt! :D De ha még nem mer kókuszzsírt venni valaki, még mindig jobb a liba-vagy kacsazsír, mint az étolaj vagy a margarin.
A fiam nem kedveli a habos-krémes sütiket, azért is voltam úgy kiéhezve a tejszínhabra. :D

Ha hazaköltözik, át kell szoktatnom valamire, amit kenyérre lehet kenni télen is. Nem lesz könnyű, a kenhetőség miatt. Pedig sajnos még a light margarint használja.
Én nagyon ritkán eszem szendvicset, olyankor is elég az a hús vagy tejföl a kenyéren. Talán valami kenhető házilagos dolgot kéne kitalálnom.

10 éve
#67
Gonoszka1
Válasz Bojtika #66 számú posztjára
Én szeretem a 10%-os tejfölt, nincsen vele semmi bajom. A kókuszzsírt használom a legtöbbet, de a zsírhoz valahogy nincs gusztusom. Nem tudom miért, de ez van! A tejszínhabot szeretem, de túl gyakran nem eszem, viszont a sütikbe használom. Vaj készítésével még nem próbálkoztam, de azt hiszem nem is fogok!

10 éve
#66
Bojtika 3
Én kenyérre kenve is próbáltam a kókuszzsírt, kiváló!

Ha valamihez vaj kell, akkor rászánom azt a zsírmennyiséget, ugyanígy tejfölt sem használok light változatban. Más annak az íze!
Vajat szoktam magam is készíteni, habtejszínből. Bár elég sokára készül el, és a múltkor is csúfosan belebuktam...:DDD
Kikaptam a tálat a gép alól, és két napon át tejszínhaboztam! :D

Jobb lett volna, ha egészen majdnem langyos a tejszín, hamarabb lett volna vaj belőle.

10 éve
#65
Gonoszka1
Válasz Bojtika #64 számú posztjára
És mégis milyen sokan használják a rámát! Én még a kókuszzsíron kivül néha vajat használok, és nagyon ritkán olajat, abból is az olivát. De szinte mindig a kókuszzsírt használom. És a szendvicsekbe is olyan jó kis zsírcsökkentett vajakat lehet kapni. Bár újabban a president light vajat nem kapni, így lurpak light-ot veszek, de ebben több a kalória mint a presidentbe.

10 éve
#64
Bojtika 3
Válasz Gonoszka1 #63 számú posztjára
Még nem... :D
A Rama csak drágább, de nem jobb ráadásul a többi kockamargarinnál, meg kell csak nézni az összetételt.
Általában 70% a rossz zsír benne, 30% víz, azaz serpenyőben sütéshez értelmetlen használni.
Hogy a gyógyszerkutató intézet szakadjon rá azokra, akik a megtévesztő reklámokkal hirdetik a vackaikat!

10 éve
#63
Gonoszka1
Válasz Bojtika #62 számú posztjára
És akkor a kókuszzsírról még nem is beszéltünk!

10 éve
#62
Bojtika 3
Nem "csalás", csak más a recept. Felviheted saját receptként, főleg ha rendszeresen fogyasztjátok.

Nincs értelme mindent ramában sütni. Annál még az étolaj is jobb, de sokan használunk szárnyas-zsírt.

10 éve
#61
ErzsikeX
Sziasztok!
Van egy észre vételem. Rákerestem a lángos kalória tartalmára.
Pl.dul tojást nem teszek bele, mint ahogy itt láttam. Kb. 20 dkg krumplit. 40 dkg lisztet. Az élesztőt a tejet és a ramat. Tehát nekem a tojás már ki is marad a kalóriából. Ezt mindenki fogyasztja. 3-an vagyunk, de egy étkezésnél még el sem fogy. Ebből a mennyiségből 8 db jön ki. Szerintem ilyenkor van némi " csalás"

10 éve
#60
Bojtika 3
Akkor a rama-t is írd hozzá! 50 g!

10 éve
#59
ErzsikeX
Köszi! :D
Vagy megszokom, vagy megszököm. :D
A húst ramaval sütöttem. 5 dkg-val. A zöldségeket tényleg nem mértem. Na majd legközelebb. Nem sokára megyek Szaniba. Ott is megpróbálok diétás kajcsit kérni. Biztos adnak ők is ötletet.

10 éve
#57
Bojtika 3
Válasz ErzsikeX #53 számú posztjára
Én a konyhában egy kis papírra írom.

Ezeket beírod, mindegyik után "megettem"-re katt.
Sertéscomb (nyers) 130 g.
Mustár, 1 kávéskanál.
Fokhagyma 1 gerezd.
Saláta (nem mérted le???)
Lila hagyma (ezt sem mérted???)
Petrezselyem (ez is van pár gramm)
joghurt 250 g. (nézd meg a zsírszázalékot, úgy válaszd ki a sok közül, melyik volt!)

Az elsőnél ha kiválasztod, melyik étkezésre számolja, akkor ahogy tovább gépeled, a többit is oda veszi. A kalória és a tápanyag automatikusan kiszámolódik.

Mindent le kell mérni, szokd meg! :D A húst zsiradék nélkül sütötted?

10 éve
#56
Gonoszka1
Válasz ErzsikeX #53 számú posztjára
Ha csak egyedül Te etted, akkor a mit ettél mába soroljad fel. Ha csak egyedül Te eszed, és azon a napon meg is eszed amit főztél-sütöttél. akkor nem muszáj az elpárolgással bajlódni.

10 éve
#55
sinnesro
Válasz ErzsikeX #53 számú posztjára
Add össze ezeknek az összetevőknek az adatait.

10 éve
#54
ErzsikeX
Bocs nem 13g, hanem 13 dkg. :)

10 éve
#53
ErzsikeX
Sziasztok!
Szép napot kívánok mindenkinek.
Egy újabb kérdésem lenne. Egy szelet sertéscombot sütöttem, aminek a nyers súlya 13g.
A további hozzávalókkal kentem be. Egy kávéskanál mustár, zúzott fokhagyma és petrezselyem keveréke. A fejes salátámban tettem lila hagymát. A joghurtot ami 150 g tettem borsot, fokhagymát sót. Ezzel öntöttem le a salátát. Azt szeretném kérdezni, hogy most hogy számoljam ki a bevitt kalóriát?
Előre is köszönöm a segítséget. Maradok üdvözlettel.

10 éve
#52
sinnesro
Válasz Gonoszka1 #46 számú posztjára
Ez de jó ötlet, én is fagyasztok le túrót!

10 éve
#51
Bojtika 3
Válasz Gonoszka1 #49 számú posztjára
Véletlenül sem akad ott dolgom, mert tökéletesen kiesik, az ipari terület mellett van valahol kint a város túlsó határán. Helyi járattal kell menni, ami megdrágítja. A buszköltség árát is inkább kajára költöm, és megveszem kicsit drágábban, csak a választékot hiányolom.
Persze hogy ördögi kör, raktározni meg nem szeretnek, pedig a halkonzerv sokáig eláll.

10 éve
#50
ErzsikeX
Válasz Bojtika #34 számú posztjára
Aranyosak vagytok. :) Köszönöm. :)

10 éve
#49
Gonoszka1
Válasz Bojtika #48 számú posztjára
És így jön létre az ördögi kör, mert azt mondja, hogy úgy sem fogy, akkor nem rendel még több félét, mert a nyakán marad. Szerintem egyszer, csak kirándulásiból, elnézhetnél a Tescoba, és akkor meglátnád, hogy ott milyen a választék. Olyankor amikor úgyis van a közelbe valami dolgod.

10 éve
#48
Bojtika 3
Hogy fogyjanak, ha ránézésre unja a vevő?

10 éve
#47
Gonoszka1
Válasz Bojtika #45 számú posztjára
Nem lehet, hogy ezek az árucikkek nem fogynak, és azért nem rendelnek? Mondjuk nem tudom, hogy mekkorák ezek az üzletek, de itt Pesten is a kisebb üzletekben közel sincs olyan választék. Mi ezért megyünk el hetente egyszer a Tescoba, mert ahogy a férjem mondja: "neked semmi sem jó, mert állandóan válogatsz". Hát ez van, és így igaz, nekem nem mindegy!!!

10 éve
#46
Gonoszka1
Válasz sinnesro #44 számú posztjára
Én a tejfölből a 10%-os kunságit veszem. Szerintem nagyon finom, és 100 grammja 116 kalória. A túróból a zsírszegény tescost veszem, mert annak jó az állaga, és rájöttem, hogy azt mélyhűteni is lehet. Felengedés után is tökéletes állagú. Bár 1-2 hete az 50 dekás csomagokat, már 45 dekásra csökkentették (rejtett árdrágítás).

10 éve
#45
Bojtika 3
Válasz Gonoszka1 #39 számú posztjára
Lehet egy üzletet jobban is vezetni. Legalább konzervek terén, hiszem azok sokáig tárolhatóak.

Hogy KÉT üzletben sem figyelnek a kellő halválasztékra, az nem értem. (A hentest is belevéve, már három...)

10 éve
#44
sinnesro
Válasz Gonoszka1 #43 számú posztjára
Na én is ám (meg sajt:-)), csak a tejföllel visszafogom magam, túrót meg magában szoktam enni, édesen vagy sósan. Simán megsózva is imádom. Persze zsírszegényt veszek, ha tudok.

10 éve
#43
Gonoszka1
Válasz sinnesro #42 számú posztjára
Én mondjuk túró, és tejföl mániás vagyok, így ezeket általába mindenbe beépítem. Jó, a töltött paprikába nem, és a csokitortába sem, de egyébként tényleg majdnem mindenbe.

10 éve
#42
sinnesro
Válasz Gonoszka1 #41 számú posztjára
Én is, ahogy írtam, a felét öntöm le kb:-)
Tejföl meg egyebek nekem nem kellenek, nekem az igazi a salátára csak egy kis olaj. Olíva-, dió-, tökmagolaj, akármi.

10 éve
#41
Gonoszka1
Válasz sinnesro #40 számú posztjára
Én az olajat az öntetbe felhasználom. Mustárral, 10%-os tejföllel, fűszerekkel kikeverem, és ezzel forgatom össze a salátát.

10 éve
#40
sinnesro
Válasz Bojtika #36 számú posztjára
Az az igazság, hogy a rio mare a kedvencem, igaz, elég drága, de most a sarki kínainál jóval olcsóbban veszem:-)
(de én Pesten lakom, azaz Budán:-))
Az olajat le lehet önteni róla, egy kanállal úgyis teszek általában a salátámra. Nem sokat, és bele van számítva a napi adagba.
Natúr is jó, de annak nem olyan jó az íze, sajnos. Paradicsomosat nem szoktam venni, azt azért sajnálnám leönteni, pedig elég zsíros az is.
Én szinte mindennap meg tudnám enni salátával a halat.

10 éve
#39
Gonoszka1
Válasz Bojtika #38 számú posztjára
Jó lenne, de ha nem költözik oda egy ilyen üzlet, akkor nincs mit tenni!

10 éve
#38
Bojtika 3
Majd a fiam első keresetéből. De a csuda vigye el, mégis jobb lenne választékot találni akár valamivel drágábban is, itt helyben!

10 éve
#37
Gonoszka1
Válasz Bojtika #36 számú posztjára
Bojtika! Nem akarom ismételni magamat, de a Tescoban nagy választék van halból. Tonhal is sokféle van, lazac is, halas szendvicskrémek, halas saláták, szardiniák......stb. Lehet, hogy egyszer mégis érdemes lenne felderíteni azt a Tescot!

10 éve
#36
Bojtika 3
Figyeltem már, Sinnesro, gyakran használsz olajos halat. Hol tudod beszerezni?
Én is annyira szeretnék gyakrabban enni, de a falusi boltban nincs választék. Mindig 4-5 féle gyártóé van, de áltlalában vagy mind olajos, vagy mind paradicsomos, és slussz.

10 éve
#35
sinnesro
Én pl. most ilyet ebédeltem:
Egy nagyobb paradicsomot felvágtam pici kockákra, a tököt nagyobb kockákra vágva megpároltam, aztán összekevertem, só, citrombors, kakukkfű, és rá olívaolajos tonhal (az olaj felét leöntöm).
250 kcal.

10 éve
#34
Bojtika 3
Válasz ErzsikeX #33 számú posztjára
Erzsike, a többi topikban is olvasgass, sok főzési ötletet is megosztunk egymással.

Az fontos lenne, hogy ne diétának tekintsd az átalakítást. Inkább életmódváltásnak, hiszen a protézisek miatt is más lett az életed.

Általában zsírszegényen étkezünk, és minél egészségesebben, ugyanakkor persze lehetőleg elérhető áron is. De sem tilalom, sem előírás nincs. Tudom, hogy ez pillanatnyilag nem segít, de ha konkrét kérdésed van, szívesen válaszol bármelyikünk. :)))

10 éve
#33
ErzsikeX
Sziasztok!
Egy kis tanácsot szeretnék kérni. Még csak most kezdtem diétázni, ugyan is 50 éves koromig a 38-40 kg vertem. Két csípőprotézis műtétem volt. A kényszerű pihenés miatt sikerült 67 kg- ra híznom. A 149 cm testmagasságomhoz mérten sok. Ha néhány étel tippel segítenétek nagyon megköszönném. Üdv

10 éve
#32
ErzsikeX
Köszi :)

10 éve
#31
Gonoszka1
Válasz ErzsikeX #30 számú posztjára
Sajnos ilyen külön nincsen, de ha beírsz egy étel nevet (vagy alapanyagot), akkor kiír egy csomó receptet is. Azok a receptek, minek a végén fazék van. Ha arra rákattintasz akkor megnyílik a recept.

10 éve
#30
ErzsikeX
Hol találok olyan ebéd vacsora recepteket, ami ebédre és vacsorára megfelel.

10 éve
#29
Gonoszka1
Válasz shadowsun #27 számú posztjára
Persze hogy felvehetsz, főleg mivel gondolom Te is ezekből eszel. Így beírod a fogyasztásodba is azokon a napokon.

10 éve
#28
krizsobogi
Szia én nagyon örülnék neki.
Bár szerintem jobban müködne ha lenne egy külön recept rész az oldalon.

10 éve
#27
shadowsun 5
Érdeklődnék, hogy felvehetek-e Vajdaságban honos ételeket, italokat, édességeket? Így bővülne a kör, és a kint élő Magyarok is könyebben használhatnák. Mivel havi szinten kijárok, szívesen írok össze a kinti "kedvenceket", a hivatalos csomagolásról. Ha szükséges az elfogadáshoz, tudok róla képet hozni, visszaellenőrzés céljából, de érdekel, hogy van-e rá igény, és kell-e a kép :)

10 éve
#26
Bojtika 3
Ki hogy van vele. Én a zsírokat nem nagyon engedem be, de lassú szénhidrátokat igenis eszem, sőt kevés gyorsat is.

10 éve
#25
stella1
Válasz powermen #17 számú posztjára
Nagyon jó salátaöntetet készítettem, mikor elkezdtem a fogyást. Nincs benne olaj, csak jó minőségű ecet > valamilyen gyümölcsbalzsam, mustár, eritrit (természetes édesítő), só, bors, kisebb hagyma. Az egészet összeturmixoltam, finomra ízesítettem, lehet bele zöldfűszert is tenni. Csavaros üvegben sokáig eláll, összerázva lehet is használni.
A prémium gyümölcsbalzsam ugyan drága, de mivel az öntetben nincs olaj, így megtérül.

Fogyásnál azonban nem is a zsír mennyiségére kell figyelni, hanem a szénhidrátra.

10 éve
#24
Bojtika 3
A tzatzikit itthon szoktam készíteni. Vagy két nagy pohár joghurtot szűrőben lecsöpögtetek, de a lecsöpögő savót is felfogom, mert jó lesz tönkölyös kenyér sütéséhez.
A fennmaradó krémsajt-szerűségbe reszelek kígyóuborkát (héjastul) és fokhagymával ízesítem.
Jobb ötletem nem lévén, lemérem a lecsepegett savót, és elpárolgásként felviszem. Nem a teljes mennyiségben, mert ez a savó fehér színű, nyilván van benne a fehérjéből is valamicske.
Viszont nagyon finom az így készült tzatziki, én mást nem is teszek bele.

10 éve
#23
sweetcandy
én a salátáimat mindig kefírrel csinálom, és nagyon finom!:3

11 éve
#22
powermen 26 5
Válasz Bojtika #21 számú posztjára
Köszi ezek jók lesznek, majd kreatívkodok még én is valamit.

11 éve
#21
Bojtika 3
Sima joghurtot is el lehet keverni mustárral.

11 éve
#20
Gonoszka1
Válasz powermen #19 számú posztjára
Egyszerűen csak ereszd el a fantáziádat, és ami összepasszol azokat párosítsad. Én szoktam túrós saláta öntetett is készíteni. Sovány túró, 10%-os tejföl, zöldfűszerek. A zöldfűszerekből tehetsz bele több félét (zellerzöld, petrezselyem, kapor, bazsalikom, oregáno, rozmaring stb), vagy csak egyfélét. Vagy görög joghurtos öntet szintén zöldfűszerekkel (pl:kapor), fokhagyma, só bors, és egy kevés 10%-os tejföl. Csak az ízlésed szab határt. Lehet egy kis juhtúróval is öntetet kikeverni, de az egy kicsit már kalóriadúsabb. Vagy tzatzikit is önthetsz a salátára. Én tészta salátákat is szoktam csinálni mindenféle öntettel, például az előbb említett tzatzikivel. De azt is lehet tonhallal, zöldségekkel, stb.

11 éve
#19
powermen 26 5
Válasz Gonoszka1 #18 számú posztjára
Ez jó, ha van még ilyen önteted jöhet.

11 éve
#18
Gonoszka1
Válasz powermen #17 számú posztjára
Tehetsz rá light majonézt (üzletekben lehet kapni), vagy Te egyszerűen otthon a mustárt, 10%-os tejfölt, sót, édesítőt összekeversz alaposan, és ezzel öntözöd meg a salátádat (én így szoktam csinálni). Van aki még főtt tojássárgáját is tesz bele, de én jobban szeretem nélküle. Vagy csinálhatsz tonhalas salátát, és akkor a hal olaját kikevered 10%-os tejföllel, mustárral, sóval, borssal, édesítővel, és az elkészített salátát amibe már a tonhalat is belekeverted megöntözöd. De egyébként a salátába még rakhatsz nyers sóskát, spenótót, cukkinit is, nagyon-nagyon finom!!! A spenót saláta például a tonhallal, és egy kevés mozzarella sajttal, vagy a sóska saláta főtt tojással is fincsi.

11 éve
#17
powermen 26 5
Egy kérdésem lenne, hideg salátához, mondjuk eddig raktam paprikát, paradicsomot, kigyóubit, kukoricát, hónaposretket, almát, az öntetem tejföl kapor, és majonézből állt. Mit tehetnék majonéz helyett mert ahogy nézem annak elég magas a zsírtartalma, vagy valami még hozzá amit piacokon lehet frissen kapni és dob rajta??

11 éve
#16
Bojtika 3
Én is figyeltem eleinte a zsírokat, de eleve nagyon kicsi a napi mennyiség, amit beviszünk.
A többféle zsír-figyelő lehet, nagyobb energiát igényel a rendszertől, mint amennyit nekünk jelent a "rossz" zsír emésztése.
Én a GI-t nem figyelem, de sokaknak bejött.
A rostbevitelt megszoktam, ha nem eszem eleget, akkor már hiányzik. Szóval azokból be lehet lőni egy átlagmennyiséget szerintem.

11 éve
#15
Meritre 5
Sziasztok!
A rost és GI fontos szerintem, és a zsíroknál is lehetne variálni, mert közel azonos a kalóriaértékük, mégsem mindegy, hogy hagyományos étolaj, vagy olíva esetleg tökmag olajról van szó.

11 éve
#14
sebokeri
Sziasztok!

Van-e az oldalon olyan kereső, ami megmutatja pl. hogy mik a magas fehérjetartalmú ételek, élelmiszerek, stb.?
Néhány napja számolok, és meglepetésemre a fehérje-bevitel mindig kevesebb, mint amennyi ideális lenne...

11 éve
#13
Bojtika 3
Bármit megehetsz, amit kedvelsz. Csak figyelj az összetételére, no meg a mennyiségre. Itt a többség éppen azt szereti, hogy nincs rögzített előírás. Még az sem baj, ha nem sikerül rögtön a javasolt mennyiségen belül maradni, és túlléped kicsit.
Az sem baj, ha szándékosan léped túl, mert éppen megkívántál valamit.

Inkább azt könnyebb megmondani, hogy mit érdemes kerülnöd. Elsődlegesen a finomított szénhidrátokat persze, mert a rostos zöldségfélék, gyümölcsök jobban telítenek, és egészségesebbek is. Igyekezz a lehető legkevesebb zsiradékot fogyasztani, mert hamar összegyűlik a javasolt mennyiség! A fehérjét és a szénhidrátokat könnyebben feldolgozza a szervezeted, mint a fölös zsírt.
Nem tudjuk, mi az, amit szeretsz és mi az, amit még magadba tudsz erőltetni, de én azt javaslom, hogy semmit ne kényszeríts magadra. Amit erőltetve eszel, azt nem úgy dolgozza fel a tested, ahogyan kellene. Tehát nem is mondhatom azt, hogy egyél ezt vagy azt.
Én szeretem a zabpelyhet, de van, aki irtózik tőle, tehát csak javasolhatom, mert sok mindenbe jó, még rántás helyett is az ételekbe. Csupa vitamin meg rost, a reggeli reszelt almámba azt szoktam tenni. De ha nem kedveled, akkor maradj a lisztes sűrítésnél.
Sajna a süti minden fajtája ritkább vendég lesz, de csakis belátásos alapon, és igenis egyél, ha megkívánod. Bár lehet másféle, "olcsóbb" édességet is enni, de a csuda vigye, én is szeretem a somlóit!!! :D
Hogy a rántott húsok helyett jobb a zsír nélkül párolt, azt nyilván tudod.
És ha gondod van, csak szólj bátran! :D Nem eltanácsolni akarlak, hanem azt érzékeltetni, hogy nem kell erőszak, nem kell előírás, és fogyni fogsz, főleg ha valamilyen mozgást is beépítesz a napirendbe, mert izomláz nélkül nehezebb a dolog, és kevésbé dekoratív a végeredmény.

11 éve
#12
gyongy09
Sziasztok! Valaki tudna nekem segíteni ,napi ételfogyasztás tipekkel .Pl egy adott nap mit ehetek meg.Nagyon szépen megköszönném:)))))

11 éve
#11
lefogyok
Válasz kaloriabazis #10 számú posztjára
Köszönöm!

11 éve
#10
kaloriabazis 1 191
Válasz lefogyok #9 számú posztjára
Nem működik nálad a lenyíló ablak ha rákattintasz a "szelet"-re?
Ilyen esetben ajánlom, hogy az általad leggyakrabban használt súlyt és mértékegységet írd be, és mielőtt "megennéd" nyomj rá a Kedvencekre.
Ha grammban akarod mindig, akkor állíts be 1 grammot.
Ha szeletben és nálad egy szelet 35 gramm, akkor állíts be 35 grammot.

11 éve
#9
lefogyok
Válasz kaloriabazis #1 számú posztjára
Szia!
Nem tudom, hogy lehetséges-e, de sok ételnél belefutottam abba, hogy adagra van benn az adatbázisban, és nem lehet pl. gr-ot beírni. Például a paprikás szalámi, ami szelet, de miért? Gramm sokkal ésszerűbb lenne. Szóval lehessen felülírni, változtatni, amikor a napi kajánkat felvisszük.

Mert nem akartam újra bevinni az ételek közé, de nem adag, hanem gr-ra, hiszen akkor már duplán lenne. Szelet nálam pl. minimum 35 gr :-)))

11 éve
#8
bacu
Még több étel infó --> gugli

11 éve
#7
Bojtika 3
Én nem veszem túl komolyan a glikémiás indexet, de nagyjából megegyezik a rost-tartalommal. Ezen kívül a magas keményítőt tartalmazó dolgokat kell kerülni, ezeket egyébként könnyebben alakítja zsírrá a szervezet. Azért a rendszeres mozgás és az ésszerű evés mellett mégse fogom kerülni a krumplit, mert szeretem a keményítője ellenére is. :D
Haragszom a glikémiásokra, mert a pénzemért egy remek, de követhetetlen receptgyűjteményt kaptam. Még jó, hogy nagyon drága azért nem volt!

11 éve
#6
gretisas
A rost valóban fontos, de nekem személy szerint annyira nem lenne szükségem, hogy kiírja, hiszen eleve úgy állítom össze az étrendem, hogy magas rosttartalmú ételeket teszek bele.

A glikémiás index viszont nagyon jó, mert az már nem megy fejből. :) Fogyás szempontból fontos ez, hiszen tudjuk hogyan működik a magas-, alacsony glikémiás indexű étel hatása az éhségérzetre.

De ez az én személyes véleményem... :)

12 éve
#4
kaloriabazis 1 191
Válasz helene #3 számú posztjára
lásd #1

12 éve
#3
helene
rosttartalom is érdekes lehet

12 éve
#2
sztich 2
Nátrium-tartalom, illetve a telített és telítetlen zsírok aránya.

12 éve
#1
kaloriabazis 1 191
Múltkor valaki írta, hogy nagyon jó lenne, ha az ételek glikémiás indexét is felvinnénk, vagy az ételek rosttartalmát.
Ha már hozzányúlunk az adatbázishoz, ti milyen egyéb infóval bővítenétek az ételek adatlapját?

ASZTALI VERZIÓ    MOBIL VERZIÓ
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket

Számításaink a Harris-Benedict formulán alapulnak.

Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2