Válasz kaloriabazis
#5 számú posztjára
Bocs, nem akadékoskodom, csak pontosítanék.
Ez nem gulyás, hanem egy krumplis sertésragu.
A gulyás marhahúsból készül, jóval kevesebb krumplival.
A gulyások a marhapásztorok voltak, nem állt rendelkezésükre sertéshús. Bár heteken át nem kerültek civilizáció közelébe, mert eredetileg a rideg marhát őrizték a magyar prérin, néha egy-egy állatot levághattak. Ilyenkor az került a bográcsba, amit magukkal tudtak vinni otthonról, leginkább száraz tészta, fűszerek.
Az eredeti gulyásban valószínűleg a hús dominált, valamennyi benne főtt tésztával, mert krumplit még Petőfi se sokat evett, nem volt még akkor elterjedve.
Én, ha gulyást főzök, a nagyobb családnak úgy két kilónyi marhahús mellé vagy két szem krumplit kockázok bele, és sok zöldségfélével szeretem, saját készítésű csipetkével. Persze ahány ház, annyi gulyás, és ez a recept is nagyon jó kis bográcsozós kaja.