Válasz Erdeklodo75
#103 számú posztjára
Jókat tudsz kérdezni. Ezekről nincs elég megbízható alapos kutatás, ki így gondolja, ki úgy még ketós körökben is. Amelyik fórumon én mozgok, ott nagyon rámennek a tudományos cikkekre és sokan nagyon kerülik a telítetlen zsírokat (állítólag a csirke és a disznó gyakran az? de pont disznónál nagy különbségek tudnak lenni zsír és zsír közt, a fajta és az élelmezés sokat számít, szóval nem egyszerű a dolog)...
Én a magam részéről ebbe már nem tudok belemenni, nyilván kerülöm a transzzsírokat és a tipikus növényi zsírokat, de alapvetően ami ellen a szervezetem nem tiltakozik és nem agyonfeldolgozott cucc, s amúgyis megfelel, azt eszem. Nekem ez bejött eddig.
Nem kell szalonnát enned, persze jól jöhet. Én vegetáriánus ketót nyomtam az első években, nem volt ideális, mert túl sok volt benne a szénhidrát, de lehetséges (voltak 250g zsírt tartalmazó napjaim, nem értem, miért kellene ehhez szalonna), pedig ehhez még hozzá lehet adni egy csomó húst s még mindig nincs benne szalonna... Amúgyse szállj el az ilyesmivel, mert akkor nem fogsz fogyni. De ha téged remekül laktat a szalonna s a megfelelően viszed be a tápanyagokat, jól jöhet, ki tudja? Én az utóbbi időben iktattam be némi csécsi szalonnát itt-ott, mert a sima ketóval ellentéteben, amikor nem tudtam fogyni, carnivore étrenden inkább a kellő mennyiségű étel megevése okozott gondot egyes napokon, főleg, ha épp untam az ételeim nagy részét. De igazából sokkal előnyösebb zsíros húst és tojást ennem. De kísérletezz, mindenkinek más az ideális.
Nem mindegy, hogyan ketózol, nyilván, de itt komoly egyéni tényezők vannak, még ha a ketó passzol is hozzád (nyilván nem ideális mindenkinek, olyan étrend nincs).
Nem tudok róla, hogy a magas zsírbevitel káros lenne (amíg nem okoz túlevést s nem minden zsír jó, de ezt tudod és én is említettem), de ha már valaki elkerülhetetlenül zsírosan eszik, mint én, jó, ha a szénhidrát nincs magasan... Nekem 2 opcióm van, több szénhidrát és rengeteg zsír vagy kevés szénhidrát és kevesebb, de így is sok zsír... :) De a sok szénhidráét, kevés zsír is bejön sokaknak, nem mondhatom, hogy a ketó a legjobb, hiszen ez egyéni. (Egyeseknek pedig a sok zsír, sok szénhidrát válik be, de az legjobb tudomásom szerint ritka, ez inkább az egészségtelen étrendek sajátja az olvasmányaim alapján.)
Az egyetlen "gond", amivel találkoztam, az az, hogy a vér zsírtartalma kiakasztja a hozzá nem értő orvosokat. Amúgy van rá módszer, hogy a vizsgálat idején alacsony legyen az LDL... De semmi gond nincs azzal, ha magas, más értékek, arányok a fontosak, de ennek utána lehet olvasni.
A nyers és a hőkezelt zsír is OK. Húsnál... Nos, én nem eszem nyers húst, kizárólag, ha megfelelően van kezelve erre a célra (extrém friss cuccokkal is működhet, a friss lazac pl. nyersen a legjobb, ha engem kérdezel, de a boltban vett dolgokban ennyire nem bízom és bevallom, nem is tudok sokat erről a témáról. sok carnivore napi szinten eszik nyers húst, nyilván nincs vele gond, ha tudod, mit csinálsz, de egyesek mindenféle húst lazán esznek nyersen s az szerintem nem egészséges. én sütve szeretem a húst és nem érdekel a dolog, majd utánanézek, ha esetleg időszerű lesz).
Fehér vagy vörös... Szerintem ami működik és amit szeretsz, az jó. De a kérődzők húsát tekintik a legjobbnak. Én elég ritkán eszem azt, az ár és az ízlésem miatt. De a szénhidrátcsökkentés és a hús hozzáadása az étrendemhez kisebb csodákat tett, a hús fajtája már apró nüansz mellette.
Nekem nem mindegy, hogy zsírosabb-e a hús, elég trükkös lenne sok sovány fehérje mellé zsírt pakolnom, de persze van, aki azt teszi. Viszont a fehér és a vörös hús is lazán lehet zsíros és sovány is.
A kókuszzsírról csak magyar oldalakon láttam erősen negatív dolgokat, külföldi oldalakon boldogan használják. Nekem semmi bajom nincs vele (de mint hozzáadott zsírt erősen minimalizálom, mivel nem laktat. amúgysem carnivore és a jó disznózsír finomabb :D).
Ha nem akarsz sok zsírt enni s nem kell nagyon sok kalória, plusz a magas fehérjefogyasztással sincs bajod, ehetsz viszonylag kevés zsírt is. Van, aki így ketózik. Nekem is volt zsírszegény ketós napom, nem volt vele gond, de nekem tartósan nem menne, az ízlésem és az ételválasztásom igen erősen 65-70% zsír felé mutat (kalóriában), jelenleg pedig felfelé mozdult el. Amúgyis már duplaannyi fehérjét eszem, mint kellene...
Viszont eleinte, főleg ha kevés növényt eszel, gond lehet a sok zsírral, sokaknak meg kell szokni, annak is, akinek a rengeteg zsír nagy tömegű többé-kevésbé szénhidrátos cuccal nem volt gond korábban.