Felhasználó név:
Jelszó:
Belépve maradok
Hirdetés:
12 órája
#110
(#110) Optilikusz 28 17
Válasz shinita #109 számú posztjára
A sima zöldségsalátával én is így voltam az elején. A magyar kultúrához híven semmi tudásom nem volt salátaügyben, a cukros, ecetes vízbe áztatott fejes salátán, paradicsomon, uborkán kívül. Tulajdonképpen Szendi Paleolit könyve hozta meg az áttörést a cékla-répa-hagyma-alma-narancs salátájával. Beleszerelmesedtem, és rájöttem, hogy gyümölcsöt kell tenni a zöldségsalátába, és akkor nem lesz tőle éhesebb az ember. Utána magam próbáltam salikat összeállítani, amíg rá nem találtam Dr. Joel Fuhrman könyvére, és weboldalára több, mint 1500 recepttel. Na, ott aztán van minden. Olyan fagyikat csinálok itthon fagyasztott banánból, hogy százszor finomabbak a tejes fagyinál. :-))) Amikor az ember áttér a növényi alapú teljes étkezésre, az izlelőbimbói kitisztulnak és sokkal intenzívebben érzi az ízeket.
Mikor először próbáltam a fodros kelt, kiköptem. Ma két pofára zabálom, és imádom az ízét. :-D

1 napja
#109
(#109) shinita 1
Válasz sinnesro #108 számú posztjára
Van, aki sok szénhidráttal nem tud fogyni. Én paleóval kezdtem, de túlettem magam a rengeteg szénhidrát (főleg zöldség) miatt, ami engem éhessé tesz (nyilván lehet akármilyen szénhidrátszegényen paleózni, de én zöldségimádó voltam és szinte sosem ettem húst). Személy szerint csak úgy első körben én sem ajánlom a ketót senkinek, én magam is jópár év szénhidrátszegény étrend után tudtam csak kipróbálni rendesen. De van, akinek még a ketó is túl kevés a fogyáshoz (én is ilyen vagyok) és durvább megszorítás kell. Vagy valami teljesen más, persze.
Ettől még nem tartozom a RENGETEG (ma is láttam jópárat, mert a szokásos ketós fórumommal kezdtem) elvakult ketós közé, akik szerint sok szénhidráttal nem lehet fogyni. Tudom, hogy lehet, csak nem akárkinek. Ahogy az sem igaz, hogy ketóban automatikusan fogy az ember, ha bőven van miből. Némely ismerősöm extrém erőfeszítéssel is alig fogy (évi 1-2 kilót megy neki talán? nem sokkal több. ezekhez általában több napos böjt szükséges. amúgyis rengeteget böjtöl, de általában nem fogy tőlük. rejtély, hogyan csinálja), pedig évek óta nagyon szigorúan ketózik és kövérebb, mint én valaha... Senki ne higgye el, hogy van csodaétrend, amiben könnyedén és gyorsan lefogy az ember, egyéni tényezőktől függetlenül.
Olyat is ismerek, aki ketóval tönkretette az anyagcseréjét, nyilván lehet rosszul is csinálni. Egyeseknek, akiknek nagyon sikeres étvágy- és éhségcsökkentő, különösen vigyázniuk kell, mert simán lehet koplalni ketóban, egy ilyen emberrel történt meg az említett dolog, brutálisan belassult az anyagcseréje.

Ez is csak egy étrend, ésszel kell csinálni. Bár speciális a ketózis és a zsíradaptáció miatt, azok poénosak, de önmagukban nem feltétlenül tesznek csodát.

De ha valaki érdeklődik iránta, miért ne próbálná ki? Amúgysem a fogyásnak kell a legfontosabbnak lennie, ott van az egészség is és sokaknak a ketó roppant jót tesz e téren.

2 napja
#108
(#108) sinnesro 313
Válasz Erdeklodo75 #103 számú posztjára
MÉRTÉKKEL! Mindent. Jó, cukrot direktben még inkább, vagy sehogy, mértékkel húst, jófélét, szalonnát, szintén (azért felröhögtem, amikor a kolbászáruháztól hoztad a linket a szalonna dicsőítésére).
Kezdő diétázóként tényleg ezzel kéne kezdeni. Kevesebbet, kiegyensúlyozottan, stb. Aztán meglátod, mit hol kell még állítani. Kevesebb ch/kevesebb zsír, majd meglátod.
Simán tudsz ezzel is fogyni. Mindennap gyaloglás/bicikli, aztán jöhet a súlyzó.

(és most elolvasom a szélsőségeseket:-)))

3 napja
#107
(#107) shinita 1
Válasz Optilikusz #104 számú posztjára
No igen, ezekben a pontokban határozottan van valami. Én is ellene vagyok a nem felelősségteljes antibiotikumhasználatnak és az állatok igen rossz életkörülményeinek (nyilván profitot akar az ember és a nagyüzemi állattartástól nem lehet csodákat várni, de azért vannak határok és az emberiség átlépi őket, amikor a profit még az emberek egészségénél is fontosabb, nemhogy szerencsétlen állatokénál, de ezek persze valamelyest összefüggnek).
A prionokról nem tudok rég, de az gonosz. S itt nem segít a főzés...

Viszont a koleszterinszintet nem az élelmi koleszterin befolyásolja normál esetben, plusz a koleszterin nagyon fontos anyag, nem véletlenül gyártja a testünk lelkesen.

A ketózist az alacsony szénhidrátbevitel okozza, nem kötelező sok fehérjét enni. Néha emlegetem azt a nőt, aki napi 60g fehérje fölött komoly problémákat tapasztal. Nos, ő kevesebbet visz be, ráadásul egy elég trükkös, NAGYON szigorú carnivore stílusban. Az én legdurvább carnivore-om önfeledt, relaxált séta a parkban hatalmas változatossággal :D
Egyébként az általam ismert carnivore társaságnak semmi baja a tejtermékekkel, ha az az adott embernek megfelel. Sokaknak nem jó, persze és a tej túl cukros, azt nem szokás inni carnivore körökben, bár van, aki kis mennységben beiktatja kezdőként. S igen, lehetnek vele gondok amúgyis, de mely ételekkel nem? A bolti zöldséget is permetezték meg minden, ráadásul ott vannak benne a különféle antinutriensek, de ezt a témát inkább a paleósoknak és a növényellenes carnivore-oknak hagyom, az én szervezetem jól elvan zöldségekkel is, kivéve hogy túl sok szénhidrátot hoznak az életembe. Ezért is eszem őket néha picike mennyiségben, kellemesek és azt a szénhidrátmennyiséget elviselem. Aki rosszul lesz egy darab zöldségtől (láttam már ilyet), az lehet igaz carnivore, nekem vannak növényekben bővelkedőbb napjaim is.
De ha elkezdek napi 40g szénhiderátot enni (ez nekem még mindig ketó), akkor garantáltan túleszem magam és elvesztem a csodálatos jóllakottságot, ami jóval alacsonyabb szinten van. S nekem a jó közérzet (s egészség) a fő. Mindenki találja meg a saját stílusát. S ha nem is tudunk ideális ételeket enni ebben a világban, javítani általában lehet az étrendünkön. Kevéske problémával remekül megküzd egy becsben tartott, viszonylag egészséges test, de ha egy ilyen fontos dologban, mint a táplálkozás, nagyon rossz irányba megyünk, az már idővel túl sok lesz neki.

3 napja
#106
(#106) shinita 1
Válasz Erdeklodo75 #103 számú posztjára
Jókat tudsz kérdezni. Ezekről nincs elég megbízható alapos kutatás, ki így gondolja, ki úgy még ketós körökben is. Amelyik fórumon én mozgok, ott nagyon rámennek a tudományos cikkekre és sokan nagyon kerülik a telítetlen zsírokat (állítólag a csirke és a disznó gyakran az? de pont disznónál nagy különbségek tudnak lenni zsír és zsír közt, a fajta és az élelmezés sokat számít, szóval nem egyszerű a dolog)...
Én a magam részéről ebbe már nem tudok belemenni, nyilván kerülöm a transzzsírokat és a tipikus növényi zsírokat, de alapvetően ami ellen a szervezetem nem tiltakozik és nem agyonfeldolgozott cucc, s amúgyis megfelel, azt eszem. Nekem ez bejött eddig.

Nem kell szalonnát enned, persze jól jöhet. Én vegetáriánus ketót nyomtam az első években, nem volt ideális, mert túl sok volt benne a szénhidrát, de lehetséges (voltak 250g zsírt tartalmazó napjaim, nem értem, miért kellene ehhez szalonna), pedig ehhez még hozzá lehet adni egy csomó húst s még mindig nincs benne szalonna... Amúgyse szállj el az ilyesmivel, mert akkor nem fogsz fogyni. De ha téged remekül laktat a szalonna s a megfelelően viszed be a tápanyagokat, jól jöhet, ki tudja? Én az utóbbi időben iktattam be némi csécsi szalonnát itt-ott, mert a sima ketóval ellentéteben, amikor nem tudtam fogyni, carnivore étrenden inkább a kellő mennyiségű étel megevése okozott gondot egyes napokon, főleg, ha épp untam az ételeim nagy részét. De igazából sokkal előnyösebb zsíros húst és tojást ennem. De kísérletezz, mindenkinek más az ideális.

Nem mindegy, hogyan ketózol, nyilván, de itt komoly egyéni tényezők vannak, még ha a ketó passzol is hozzád (nyilván nem ideális mindenkinek, olyan étrend nincs).

Nem tudok róla, hogy a magas zsírbevitel káros lenne (amíg nem okoz túlevést s nem minden zsír jó, de ezt tudod és én is említettem), de ha már valaki elkerülhetetlenül zsírosan eszik, mint én, jó, ha a szénhidrát nincs magasan... Nekem 2 opcióm van, több szénhidrát és rengeteg zsír vagy kevés szénhidrát és kevesebb, de így is sok zsír... :) De a sok szénhidráét, kevés zsír is bejön sokaknak, nem mondhatom, hogy a ketó a legjobb, hiszen ez egyéni. (Egyeseknek pedig a sok zsír, sok szénhidrát válik be, de az legjobb tudomásom szerint ritka, ez inkább az egészségtelen étrendek sajátja az olvasmányaim alapján.)
Az egyetlen "gond", amivel találkoztam, az az, hogy a vér zsírtartalma kiakasztja a hozzá nem értő orvosokat. Amúgy van rá módszer, hogy a vizsgálat idején alacsony legyen az LDL... De semmi gond nincs azzal, ha magas, más értékek, arányok a fontosak, de ennek utána lehet olvasni.

A nyers és a hőkezelt zsír is OK. Húsnál... Nos, én nem eszem nyers húst, kizárólag, ha megfelelően van kezelve erre a célra (extrém friss cuccokkal is működhet, a friss lazac pl. nyersen a legjobb, ha engem kérdezel, de a boltban vett dolgokban ennyire nem bízom és bevallom, nem is tudok sokat erről a témáról. sok carnivore napi szinten eszik nyers húst, nyilván nincs vele gond, ha tudod, mit csinálsz, de egyesek mindenféle húst lazán esznek nyersen s az szerintem nem egészséges. én sütve szeretem a húst és nem érdekel a dolog, majd utánanézek, ha esetleg időszerű lesz).

Fehér vagy vörös... Szerintem ami működik és amit szeretsz, az jó. De a kérődzők húsát tekintik a legjobbnak. Én elég ritkán eszem azt, az ár és az ízlésem miatt. De a szénhidrátcsökkentés és a hús hozzáadása az étrendemhez kisebb csodákat tett, a hús fajtája már apró nüansz mellette.

Nekem nem mindegy, hogy zsírosabb-e a hús, elég trükkös lenne sok sovány fehérje mellé zsírt pakolnom, de persze van, aki azt teszi. Viszont a fehér és a vörös hús is lazán lehet zsíros és sovány is.

A kókuszzsírról csak magyar oldalakon láttam erősen negatív dolgokat, külföldi oldalakon boldogan használják. Nekem semmi bajom nincs vele (de mint hozzáadott zsírt erősen minimalizálom, mivel nem laktat. amúgysem carnivore és a jó disznózsír finomabb :D).

Ha nem akarsz sok zsírt enni s nem kell nagyon sok kalória, plusz a magas fehérjefogyasztással sincs bajod, ehetsz viszonylag kevés zsírt is. Van, aki így ketózik. Nekem is volt zsírszegény ketós napom, nem volt vele gond, de nekem tartósan nem menne, az ízlésem és az ételválasztásom igen erősen 65-70% zsír felé mutat (kalóriában), jelenleg pedig felfelé mozdult el. Amúgyis már duplaannyi fehérjét eszem, mint kellene...
Viszont eleinte, főleg ha kevés növényt eszel, gond lehet a sok zsírral, sokaknak meg kell szokni, annak is, akinek a rengeteg zsír nagy tömegű többé-kevésbé szénhidrátos cuccal nem volt gond korábban.

4 napja
#104
(#104) Optilikusz 28 17
Válasz Erdeklodo75 #103 számú posztjára
Szia!
Mind a növényi alapú, mind pedig az állati fehérje alapú diétával ugyanúgy lehet fogyni. (Van egy férfi, aki egy évig csak krumplin élt, és mindig annyit evett, hogy jóllakjon. 50kg-ot fogyott. :-D) De, ha csak diétázol, és utána visszatérsz az eredeti étkezésedhez, vissza fogsz hízni. A tartós fogyáshoz életmódváltás kell. Szerintem azt vizsgáld meg, hogy melyiket tudnád fentartani a hátralévő életedben. Anyagilag mit endeghetsz meg és, hogy az egészséged mennyire fontos számodra hosszú távon. A növényi alapú nem feltétlenül jelenti azt, hogy vegán, csak annyit, hogy az állati termékeket minimális szinten tartod (a napi elfogyasztott kalória 10%-a alatt). Én növényin vagyok, majd válaszolnak neked a húsevők is. :D Most 24 nap alatt fogytam 2,8kg-ot, kalória deficit szerint csak 1,2-t kellett volna fogynom. (Napi 300g körüli a szénhidrát fogyasztásom :-D). Napi átlagban 2,5kg ételt eszek, ennek közel fele nyers gyümölcs, a zsöldségekből kb 0,5kg nyers saláta a többi főtt. A nyers salátába főtt babot is teszek, a párolt zöldségekhez krumplit, vagy tofut, időnként teljes kiörlésű kenyeret, rízst.
A teljes értékű, növényi alapú táplálkozás pozitív egészségügyi hatásai tudományosan bizonyítottak mind rövid-, és hosszútávra. (Nézz utána a Kék Zóna táplálkozásnak). Persze ezt is ésszel kell csinálni - az olajban sült krumpli is növényi alapú, de aligha mondható egészségesnek. A magas állati fehérje fogyasztása azonban a kezdeti pozitív hatások ellenére (fogyás), hosszú távon káros: szív-, és érrendszeri megbetegedések, rák, inzulinrezisztencia növekedése, csontritkulás - gondolj a magas koleszterinre. Ezeket a ketogén diétára fogott epilepsziás gyerekeken vizsgálták, és dokumentálták.
Ha egyelőre nem tudsz dönteni, és csak simán elhagyod a fehér dolgokat (liszt, cukor, só) és az olajat, fogyni fogsz. És persze az ezekből készült termékeket.
Az állati eredetű termékekben (főleg a tejtermékekben koncentráltabban) a következő dolgok találhatóak:

,,1. Baktériumok: ha nem főzi meg az ételt rendesen, bele is halhat, mert vannak olyan baktériumok, amik az állati termékeken élnek, és negatív hatással lehetnek ránk.
2. Vírusok: ilyen például a bovine leukemia vírus, ami rákot okoz a szarvasmarhában. Próbálnak megnyugtatni minket, hogy mi nem vagyunk tehenek, ezért ez nem ártalmas ránk nézve, de a tény az, hogy pontosan ezt mondták a prionokról is.
3. Prionok, amik például a kergemarhakórt okozzák. Az emberben meg Creutzfeldt-Jakob betegséget okoznak. Ez pedig egyenesen az Alzheimer kórhoz vezet. Tehát az ember is megbetegedhet ezektől a dolgoktól.
4. Nehéz fémek: az állati eredetű termékek a fő forrásai a nehéz fémeknek.
5. Növekedési hormonok: ezeket az állatoknak adják, hogy gyorsabban nőjjenek, több tejet adjanak. Ezek a hormonok átkerülnek az emberi szervezetbe, és hatással vannak arra. Különösen megfigyelhető ez a hatás a fiatal lányokban. Tejből készült termékekkel tömjük a gyerekeinket, és ugyanaz a hormon, amit a tehénnek adnak hatással van a lányainkra, akik már 9-10 éves korukban elkezdenek menstruálni. A normális a tízes éveik közepén lenne. Jóval azelőtt válnak szexuálisan éretté, mielőtt ez pszichésen megtörténne. Más részről minél több évet tölt egy nő magasabb esztrogén színttel, annál valószínűbb a mellrák kialakulása. Egy másik nyilvánvaló tünet az akne (pattanás). Sokszor elég a tejtermékek fogyasztásának az abbahagyása, hogy a súlyosan pattanásos gyerekek állapota jelentősen javuljon. (Valaki megjegyezte, hogy Magyarországon tilos növekedési hormonokat használni. Nem tudom mi igaz az importált árura és, hogy ezt mennyire felügyelik. De az unokaöcsém 11 évesen vált "ivaréretté". Szóval nem hiszem, hogy hormonmentesek.)
6. Antibiotikumok: az állatokat kis helyen, embertelen körülmények között tartják, ezért gyakran megbetegednek. Ezért ahhoz, hogy tovább tartsák őket életben azért, hogy utána leölhessék őket nagy mennyiségű antibiotikumot adnak nekik. Ennek az a következménye, hogy idővel olyan organizmusokat hoznak létre, amelyek ellenállnak ezeknek az antibiotikumoknak. Ezek az organizmusok átkerülnek az emberi szervezetbe, ahol aztán számos betegséget okoznak.
7. Rovarirtók
8. Biológiai koncentrátumok: a rovarirtók, és a biológiai koncentrátumok szintén átkerülnek az emberi szervezetbe." (Dr. Alan Goldhamer)

Walter Willett, az egyik legelismertebb táplálkozástudományi professzor, aki több mint 1700 tanulmányban vett részt/írt ezt mondta: ,,If you step back and look at the data, the optimum amount of red meat you eat should be zero." (Ha hátralép, és megnézi az adatokat, az elfogyasztott vörös hús optimális mennyiségének nullának kellene lennie.)

Nos, én sok angol nyelvű anyagot olvastam, de valaki itt ajánlott egy magyar nyelvű könyvet a növényi alapú táplálkozásról. Majd a húsosok is ajánlanak neked valamit. Esetleg érdemes mindkettőt elolvasni, és utána dönteni. A könyv pedig: Dr. Michael Greger: Egyél úgy, hogy ne halj meg.

Sok sikert a hosszú, egészséges és karcsú élet eléréséhez. :-)

Még valami. A magas vérnyomás az erek elzsírosodása (koleszterin), elvékonyodása, az érfalak tönkremenése miatt van. A teljes értékű növényi táplálkozással ez a folyamat visszafordítható. Itt egy kép egy 32 hetes növényi diéta előtti-utáni koronaérről. https://www.pinterest.com.au/pin/479914904016200957/

4 napja
#105
(#105) OverweightPork 57
Válasz Erdeklodo75 #103 számú posztjára
Szia! Nem javaslom a ketogén diétát. Az igaz hogy remekül lehet vele fogyni (kipróbáltam) de épp az a baj hogy annyira gyorsan fogysz vele hogy közben rengeteg elektrolitot veszít a tested (ásványi anyagokat, vitaminokat stb) még akkor is ha közben igyekszel pótolni őket tablettákkal vagy más módon, hogy egy idő után minden efféle tartalékod kiürül a testedből, s ez akár veszélyes is lehet. De ha nem, akkor is az van hogy iszonyúan megéhezel, nem mintha a kalória hiányozna (az simán meglehet, na meg nyilván marad azért háj is rajtad) de a tested csak evéssel tudja pótolni a hiányzó mikronutrienseket. S ekkor visszahízol, még ha nem is okvetlenül annyit amennyit leadtál. De a felét simán visszahízhatod...
Sokkal jobb a carnivore diéta. Ezzel is ketózisba kerülsz, de kíméletesebb. Nem kell hozzá se kalóriákat számolnod, se makrókat. Cserébe sokkal szigorúbb mint a keto, mert CSAK állati eredetű dolgokat ehetsz, MINDEN zöldség és gyümölcs kizárva, és a tejtermékek is! (Egyetértek Optilikusszal abban hogy a tejtermékek károsak).
Abban azonban ne higgy neki hogy a sok zsír vagy akármi érelmeszesedést okoz. Az érelmeszesedésnek semmi köze a koleszterinhez, ez baromság! Az érelmeszesedés egy hiánybetegség: A K2 vitamin hiánya! Ha van elég K2 a táplálékodban, az eltakarítja az érfalról a kalciumot, és beépíti a csontjaidba. És kész, ennyi...
Én e carnivore diétát űzöm kb 2 és fél éve. Semmi bajom tőle, sőt, egyre remekebbül érzem magamat... Igen, eleinte tényleg fura a rengeteg zsíros húst kenyér nélkül enni, de nekem úgy kb 2 hét után nem is hiányzott a kenyér. Tudod-e a glutén ami a kenyérben van honnan kapta a nevét? Az angol glue szóval rokon ami RAGASZTÓT jelent... hát basszus mekkora nagy és bölcs ötlet ragasztót zabálni, mi?! Szóval az nem embernek való élelmiszer.
Még írhatnék sokat erről, de csak akkor teszem meg ha érdekel téged a téma, szóval ha úgy van akkor jelezd. Befejezésül ajánlom neked a Carnivore diétások „bibliáját”:

Paul Saladino: The Carnivore Code

Az Amazonról beszerezheted. Én olvastam. Többször is. Remek könyv! Persze angolul van.

4 napja
#103
(#103) Erdeklodo75
Sziasztok!
Egy ideje már olvasgatom a fórumokat itt a kalóriabázison, de gondoltam most már kérdezek is. :-)
Nekem is fogynom kellene, és kacérkodom a ketogén diétával, ha már mostanság jobb a zsír sajtója.:-) A gondom az, hogy össze-vissza egymásnak ellentmondó infókat lehet egyszerűen találni, önmagukat szakértőnek nevező oldalaktól/bloggerektől,nehéz eldönteni melyik az igaz.
Hozzáteszem, teljesen kezdő vagyok a témában .
Szóval kb 15 kilót szeretnék fogyni 186cm/108 kg- ról. Elég keveset tudok mozgok nap közben, de igyekszem naponta 2-3-szor valamit mozogni.
sokat olvastam arról, hogy alapvetően a szénhidrátot érdmes csökkenteni, és a zsír-fehérje kombó legyen az étekzés alapja.
A kérdésem, és aggodalmam, hogy bármilyen állati zsír/ hús megfelelő, vagy miként szelektáljak?
Pédául, ha sok szalonnát eszem, akkor lehet, hogy lefogyok, de nem lesz más betegségem? Érrendszeri stb?
Olvasgattam a témában, sokszor jót sokszor rosszat. pl, itt sok jót leírtak, hogy mennyi pozitív oldala van a szalonnának.
https://www.kolbaszaruhaz.hu/blog/a-szalonna-gyogyito-ereje-b39.html
Én azonban szkeptikus vagyok, hogy nem lesz-e valami komoly negatív hatása zsírfogyasztásnak? Ami szalonna kell, hogy legyen, mert kenyér nélkül zsiradékot? :-)
Pl. magas vérnyomás
Ami még kérdés számomra, hogy teljesen mindegy, hogy nyersen, vagy sütve/főzve fogyasztunk zsírt? Élettanilag mi a kettő között a különbség, és ti melyiket ajánljátok?
Ugyanez a kérdésem a húsról is. Mindegy, hogy főzve/sütve/ vagy nyers formában? Illetve számít, hogy fehér vagy vörös húst eszünk ketogén diéta alatt? ELméletileg ha zsírt és fehérjét kell ennünk mindegy, hogy zsírosabb-e a hús vagy sem. Legalább is én így gondolom.
Arról mindenhol egyértelműek voltak a vélemények, hogy a transzzsírokat, feldolgozott zsírokat kerüljük. Szóval azt gondolom, hogy így van, Bár olvastam olyan cikket is, hogy pl a kókuszzsír a legkárosabb, meg olyat is, hogy az a legjobb főzéshez. Nem egyszerű eldönteni. Bocsánat elég sok mindent összeírtam,

6 napja
#102
(#102) OverweightPork 57
Válasz sinnesro #100 számú posztjára
Csak ne készítsd. A kukorica is gabonaféle, ezokból káros. Lényegében ugyanis az se más mint szénhidrát. Ne hallgass Optilikuszra, semmi szükséged CH-ra, még kukornyica formájában sem! Arról már nem is szólva hogy a pattogatott kukorica még a sima kukoricánál is károsabb, mert amennyire tudom olajban pattogtatják, a növényi olajak pedig transz-zsírokat tartalmaznak (ez nem a növény hanem a gyártástechnológia hibája) plusz nagyon túlsúlyban van bennük az omega-6 az omega-3 -mal szemben (ez viszont már a növény „hibája”).

Szóval lebeszéllek a kukornyicáról, éppoly veszélyes mint a szopornyica...

7 napja
#100
(#100) sinnesro 313
Készítem a pattogatott kukoricát.

7 napja
#99
(#99) sinnesro 313
Válasz OverweightPork #97 számú posztjára
:-))))

7 napja
#101
(#101) OverweightPork 57
Válasz Optilikusz #98 számú posztjára
Tényleg nem Szendi találta fel a paleolit táplálkozást, ennyi igaz. Az is hogy pszichológusi végzettsége van. Nem értem azonban ez mennyiben tenné hiteltelenné azt amit a paleolitról mond?!
Szerinted ha valaki manapság írna egypár remek könyvet a relativitáselméletről magyar nyelven, akkor hiteltelenné válna csak amiatt mert nem ő az az Einstein aki egykor kitalálta azt az elméletet?!
Szerinted aki kitanult pszichológusnak, az ezzel felhasználta már a teljes agyi erőforráskészletét, és nem képes megtanulni a paleolit táplálkozással összefüggő információkat is, vagy mi?!
Szóval az érvelésed nélkülöz minden logikai alapot.
Az meg hogy te ide azt írtad te táplálkozástudományi „szakemberekre” hallgatsz, épp a te érvelésedet teszi hiteltelenné, hiszen pont ezek a „szakemberek” hirdetik (tisztelet az elenyésző számú kivételnek) a hirhedt „táplálékpiramist”, ami a legpompásabb út az ELHÍZÁSHOZ s a mindenféle, életmódokkal összefüggő betegségekhez!
Az orvosokról meg annyit hogy ők még (nagy átlagban) az átlagembereknél is kövérebbek (nyilván mert többnyire ülőmunkát végeznek hiszen egész nap csak ülnek a rendelőben), s ez jól bizonyítja hogy semmit se értenek az egészséges életmódhoz és azon belül a táplálkozáshoz. Ha értenének hozzá, nem épp ők lennének a legkövérebbek, legalábbis középkorúságukra! Lehet hogy valami máshoz jól értenek a dokik, igen, de ehhez biztos nem!
Bár van más is amihez NEM értenek. Engem például kezeltek depresszió ellen. Kaptam tablettákat. Semmit se értek, azt kivéve hogy mellékhatásként rengeteg kiütést kaptam. Amióta carnivore diétán vagyok, azóta viszont a depi elmúlt! De a dokik bezzeg meg se említették nekem akkor régen hogy váltsak életmódot, ne zabáljak szénhidrátot... fingjuk nem volt az egész témáról, hogy a depresszió legjobb ellenszere a táplálkozásunk megváltoztatása, mert a depit igazából belső krónikus gyulladási folyamatok okozzák!
Amúgy meg ha neked mindenáron olyan információ hiteles csak amit orvosok mondanak, tudok neked bőségesen sorolni olyat is az angol szakirodalomból, de minek törjem magamat, a másik topikban leírtam e könyvet:
Paul Saladino: The Carnivore Code
de bizonyára azt se olvastad el.
De ezen felül is tudnék adni orvosoktól neked szakirodalmat. És leírtam oda egy csomó növényi mérget hogy melyik zöldség/gyümölcs fajta miért ártalmas nekünk (többek közt), de elintézted egy virtuális legyintéssel hogy téged az nem érdekel. Ilyen felelőtlen hozzáállásra ugyan mit mondhatnék? Mi értelme van vitatkoznunk, érveket cserélnünk, ha te ilyen arrogánsan állsz a kérdéshez, s amit nem tudsz megcáfolni érvekkel, arra csak vállat vonsz hogy az téged nem érdekel, nem értesz hozzá, de emiatt neked az nem is számít stb...
Na ezen hozzáállás miatt mondom rólad hogy egyfajta hittérítő vagy.
Igen, aki ide jár hasznos lenne ha megismerné a kellő infókat a fogyásról, egészséges életmódról s egyebekről, sajnos azonban amit ideírsz az csak „zaj”, információs környezetszennyezés, mely befedi a hasznos információkat, összezavarja az idetévedőt, s így nem lesz képes kiválasztani mi az érték, ami esetleg segítene a problémáin. Amit ide írsz, az tulajdonképpen a „fake news” tipikus példája.

7 napja
#98
(#98) Optilikusz 28 17
Válasz OverweightPork #97 számú posztjára
Nem Szendi Gábor találta fel a paleolitot. Ő egy pszichológus. Ennél fogva számomra hiteltelen a táplálkozástudományban. Kb annyit ér, mintha egy varrónő venné ki a vakbelemet. Egyébként anno olvastam a könyvét, ki is próbáltam. Az egyetlen hasznos étel belőle a nyers céklasaláta volt. :-D Az én forrásaim most már orvosok az orvostudomány különböző területeiről, táplálkozástudományi szakemberek, kutatók, tudósok, aki ezzel foglalkoznak.

Nem különösebben érdekel, hogy te mit eszel, de ha valaki kezdő betéved ide, jó ha kap némi információt, és ha ez arra ösztönzi, hogy részletesebben utánajárjon, akkor megérte "hittéríteni". Mert a fórum állandó lakóinak az információ-, és adatszolgáltatás ezt jelenti. Nem igaz?

7 napja
#97
(#97) OverweightPork 57
Válasz Optilikusz #96 számú posztjára
Megtudhatnám e sok sületlenséget miféle forrásból kotyvasztottad ide, már bocs?

Mert például amit a paleolit diétáról írtál annak KÖZE NINCS a valósághoz! A paleo NEM ÍR ELŐ semmiféle arányt holmi makrókra! De gondolom lusta voltál elolvasni a paleo legnagyobb hazai tekintélyének, Szendi Gábor úrnak a témáról írt könyveit... (én megtettem).

Amit meg a keto hátrányairól írtál, messze többségében megintcsak merő kitaláció, de lusta vagyok belemenni a részletes cáfolatába, mert én már rég nem azt követem hanem a carnivore diétát. (Ma érkezett meg a legújabb marhamáj-szállítmányom... természetesen nyers májra gondolok. Majdnem pontosan 50 kiló... egy darabig elég lesz. És még volt némi vér is minden zacskóban a máj mellé, azt is megittam, ó micsoda erőt adott s milyen finom volt! És azonnal behabzsoltam vagy fél kiló nyers májat mert már majdnem egy hete nem ehettem, kifogytam belőle... jaj de boldog voltam amikor ma megjött! Még olcsó is volt, a 110 font azaz kb 50 kiló máj alig került 150 dollárba...)

De tulajdonképpen a carnivore diétát is tekintheted egy speciális ketónak, még ha itt nem is számolunk makrókat. De ettől még „keto”, minthogy nem eszünk szénhidrátot így nyilvánvalóan ketózisban vagyunk (bár elképzelhető hogy egy „igazi” ketós esetén a ketózis szintje néha mélyebb mint a mienké). Mindenesetre ennek alapján ha igaz volna amiket a keto hátrányairól idefirkantottál, már rég a hullazsákban kéne lennem. Körülbelül két és fél éve ugyanis lényegében semmi szénhidrátot nem eszem, mert előbb ketós voltam, aztán (mintegy az első fél év múlva) carnivore.

Annyi lehet az összes igazad hogy - idézlek -

* A kezdeti gyors fogyás ellenére a fogyás mértéke 2 éves időtartamot tekintve megegyezik a növényi alapú diétáéval.

Ez igaz lehet, de csak amiatt mert a carnivore diétának hülye neve van: igazából nem diéta hanem életmód. NEM A FOGYÁS A CÉL, bár összejön vele, hanem az egészséges életmód! Azaz, igen, fogyunk valamennyit, de közben a testünk szövetösszetétele átstrukturálódik, azaz nemcsak hogy zsírt fogyunk de izmot is növesztünk! Összességében emiatt még akár az is lehet hogy egy vegán sokkal többet fogy mint egy carnivore. Épp csak a vegán ennek jelentős részét izomból fogyja majd, ami már eleve nem egészséges, és akkor még nem is beszéltem a vegánság rengeteg egyéb egészségtelen árnyoldaláról.

1 hete
#96
(#96) Optilikusz 28 17
Klasszikus ketogén epilepsziásoknak: 90% zsír, 6-8% fehérje, 2-4% szénhidrát
Ketogén diéta fogyáshoz: 70-80% zsír, 15-20% fehérje, 5-10% szénhidrát
Paleolit diéta: 50% zsír, 30% fehérje, 20% szénhidrát

Hatásos rövid távú javulás a klinikai tesztek alapján:
- Testsúlycsökkenés (Nagyobb az izomtömeg vesztés. Zsírszövet vesztés 16g/nap ketogén diétán, míg kontrol csoport növényi diétán 51g/nap)
- Étvágycsökkenés
- Javult lipid profil
- Vércukor csökkenés
- Kevesebb gyulladás
- Vérnyomás csökkenés

A rövid távú pozitív hatások oka a gyors ételek, az olajban sült ételek, a feldolgozott húsok, a finomított gabonák, a finomított cukrok, a koncentrált olajok és zsírok, a tejtermékek és az alkohol elhagyása.

Míg a ketogén/paleolit diéta rövid távon fogyást, és kedvező laboratóriumi eredményeket hoz, a diéta hosszú távon való alkalmazása jelentős aggodalomra ad okot.

Hosszú távú hatás (többszörösen dokumentált mellékhatások az epilepsziás betegeknél):
* Szív és érrendszeri megbetegedések – szívritmuszavar, kardiomiopátia, diszlipidémia
* Alultápláltság és növekedés elakadás
* Csont betegségek – csökkent csont sűrűség, törések
* Székrekedés, kiszáradás
* Gasztrointesztinális zavarok
* Metabólikus acidózis
* Vesekő
* Máj elváltozások
* Vér betegségek – anemia, neutropenia
Valamint:
* Ugyan csökkenti a cukorbetegség tüneteit, de növeli az inzulinrezisztenciát
* Megnöveli a kockázatot a rákos halálozásra
* A kezdeti gyors fogyás ellenére a fogyás mértéke 2 éves időtartamot tekintve megegyezik a növényi alapú diétáéval.

10 hónapja
#94
(#94) bmati 584
Válasz OverweightPork #85 számú posztjára
Ha már mindenképpen próbálkozol ilyennel, akkor legalább magas minőségű hússal tedd az evést. Tehát vagy magad tenyészted az állatot vagy olyan háztáji gazdaságból veszed, ahol normálisan van tartva, nem ipari mennyiségű állatot tartanak és tudod, hogy mivel van etetve.
Sok betegség a nyers húsevés miatt jött át az emberekre. Csak pár példa, ami összehozható az állattenyésztés és nyers hús evéssel: TBC, kanyaró, himlő, szamárköhögés, tífusz, influenza, megfázás vagy akár a lepra, a HIV. Persze ezek korábban jöttek át, egy jó részükre van immunitásunk (a szervezeted megoldja magának vagy rásegítesz kémiával, de nem mindenre).
Tápanyagtartalom (pláne a mikrotápanyagok) az messze alulmúlja a zöldségeket/gyümölcsöket. Az aminosavprofiljuk jobb, magasabb a nátriumtartalmuk (ez is csak azoknak jók, akiknek magas a folyadékfogyasztásuk, mert egyébként hátrány), néhány belsőségnek jó az A-vitamin tartalma, illetve B-vitaminokat és vasat is nagy mennyiségben tartalmaz. Hátrányuk viszont sokkal több van: magasabb fertőzésveszély pl.: e. coli-ra, alacsony vitamin- és ásványi anyagtartalom, nehezebb emésztés (bélproblémák, magasabb az esély pl.: gyomorrák vagy vastagbélrák kialakulására), érrendszeri- és szívproblémák fokozottan lépnek fel (magas koleszterin-szint, a magas nátriumtartalom miatt vérnyomásproblémák, nagyobb esély vérrögképződésre (a könnyebben felszívódó hemvas miatt, ebből következően gyakoribb stroke). Ott van pl.: Atkins diétája, ő a saját diétájába halt bele (amit a túlzott húsevés okozott).
Az ősember meg nem csak azért nem élt sokáig, mert nem tudott enni vagy elkapta egy állat, hanem a döghúsevés, illetve az akkori hőkezelés és a tartósítás hiánya is szépen visszafogta a létszámukat.
Vannak olyan mikrotápanyagok, amiket a hőkezelés során elpusztulnak (pl.: C-vitamin 60 fok felett), de soknak csak egy részük pusztul el, viszont nem magas a mikrotápanyag-tartalom a húsban, emiatt nem feltétlenül kell nézni a mikrotápanyag-tartalmát, kivéve a vasét és a nátriumét.
Ha már húst, akkor érdemes maradni a hőkezelésnél (főzés vagy sütés olaj nélkül).

10 hónapja
#92
(#92) OverweightPork 57
Válasz shinita #91 számú posztjára
Hát, egyelőre úgy tűnik, nálam naponta úgy kábé 200...250 gramm nyers hús megy le. Darálva eszem, mármint, húsdarálóval darálva. Az ízétől nem kell megriadni, nagyjából semleges, komolyan, picit talán „fémes” az íze de csak alig észrevehetően... Eszem mellé sok zsírt is. Disznózsírt is, meg ha van, akkor csirkezsírt is... Ma épp volt, mert főztem csirkecombokat, sőt előző nap pulykaszárnyat is. Épp le voltak árazva a shopping centerben, így vettem belőlük sokat, bár alapvetően nem szeretem annyira a baromfit mint a disznót. De miért is ne ha olcsó, meg ha a változatosság gyönyörködtet... Bár bevallom, az a hátsó gondolat motoszkált bennem, hátha ezek húsa finomabb nbyersen, mint a disznóé. Nos, NEM. Persze lehet hogy más másképp lenne ezzel... nekem nem jött be! Szóval nyers húsnak nálam egyelőre úgy néz ki marad a disznó... a pulykát meg csirkét pedig főzésre ítéltem! Na és így miután kihűlt a leve, ott úszkált a tetején a sok zsír... nos, körülbelül 10 deka jött össze belőle, mind meg is ittam egyetlen étkezésre a 250 gramm nyers disznóhúshoz...
Ez volt ma, körülbelül délelőtt 10 órakor. Most itt délután fél négy van és még mindig úgy tele vagyok hogy rá se tudok nézni az ételekre, de vedelem literszámra a tiszta vizet meg a citromleves vizet...
Az biztos, a hangulatom messze sokkal jobb megint, és pompásan alszom és több az enerdzsim. Nekem úgy tűnik egyszerűen nem jön be ez hogy egyem a zöldségeket meg gyümölcsöket... még annyira se jön be hogy vegyítsem őket a húsételekkel!
Viszont azóta hogy „visszatértem” ehhez a húsos kajáláshoz, abbahagytam az MCT olaj szedését! Van belőle még bőven, szóval nem anyagi okai vannak annak hogy abbahagytam... Elvi okokból inkább. Ugyanis, szerintem a szervezetem nem hülye, van annak is esze, és alapvetően lusta: azaz ha van MCT olaj, ami lényegében majdnem tiszta keton, akkor azt fogja elégetni, és nem gyárt ketonokat feleslegesen a megevett zsírból... Logikus, nem? Persze hogy az hiszen én mondom, hehehe... na tehát a lényeg, hogy utánanéztem, és ha a szervezet rá van kényszerítve hogy ő maga állítsa elő a ketonokat a zsírból, akkor az jókora extra erőfeszítésébe kerül, ami azt jelenti közérthető nyelven, hogy alaposan felpörgeti az alapanyagcserét. A keton remek üzemanyag, de az előállítása se olcsó energetikailag. Tehát ha nem iszom MCT olajat, akkor könnyebben kerülök energiadeficitbe...
Különben meg, az MCT olaj is mesterséges csinálmány, nagy pénzekben mernék fogadni rá hogy a paleolit korszakban még nem volt kapható sehol se, nem létezett...

10 hónapja
#91
(#91) shinita 1
Válasz OverweightPork #90 számú posztjára
A legtöbb ketós, akit én ismerek, nagy ívben kerüli a feldolgozott ételeket... Én se ettem olyat ketóban soha. S nem is fogytam ketóban, de ez már csak ilyen. Leginkább egyéni.

Én nem tudom, milyen a bacon. Életemben egyszer vettem boltit, annak nem volt íze. Szóval erről ennyit :D A húsos szalonna (ami nem bacon, csak hasonló, amennyire tudom... de sose jöttem rá, mi konkrétan a bacon. nem is érdekel) kellemes, de sokkal jobb disznóságokat eszem, úgyhogy azt sem. Sajna csak füstölthöz jutok hozzá, ami bitang sós tud lenni. Odáig jutottam, hogy nagy ívben kerülöm a sót, ha lehet, már a sajtban is zavar, oly sok van benne :D Majd visszaállok, de egy falat füstölt oldalashoz 2-3 tojást kell megennem, hogy nagyjából ellensúlyozza a sótömeget, szerintem ez az utolsó eresztés extra sós lett.... A jó kis paprikás kolbász viszont rendben van, inkább arra állok rá :) No persze, ez csak kis sorminta a tojásaim mellett, nem rendes hús. Arra most épp kakas van.

Azért a sintértelep erős, egészségtudatos vagyok, én már a legtöbb embert sem enném meg az életmódja miatt, nemhogy kóbor kutyát (most merőben egészségügyi szempontokat nézve, ha esetleg valaki belekötne a fentiekbe morálisan, nyilván olyan tényezők is vannak. ezért sem eszem nagyüzemi húst)... Disznó vagy ürü egy jó kis farmról, az igen.

Majd érdekelnek a tapasztalataid :) Bár nekem semmi vonzerőt nem jelent a nyers hús, csak kíváncsi vagyok egyéni tapasztalatokra. Ha elég húshoz jutnék, nem lenne gondom, de napi 20-30 deka húst nem engedhetek meg magamnak (nemcsak anyagilag, létezik olcsóbb jó hús is, egyszerűen nem találok megfelelő húst elég gyakran. most vettem 2 kakast, aztán megint hetekig várhatok, míg lesz valami a farmon, ahonnan vannak. később lesz egy kis fagyasztóm, az majd segít, most már tudom, mit érdemes betárazni, kipróbáltam a különféle állatokat), annyi pedig nekem kell a tartós növénykerüléshez.

10 hónapja
#90
(#90) OverweightPork 57
Válasz shinita #89 számú posztjára
Amennyire hallottam, a B vitaminok bizonyos fajtáit is tönkreteszi a főzés... De ez nekem amúgy mellékes, nem emiatt eszem most már nyers húst is. Eszméletlen összegeket költöttem eddig mindenféle táplálékkiegészítőkre, köztük vitaminokra is, volt benne B vitamin is bőven, minden fajta, tehát nálam nem ez lehetett a gond.
El tudom képzelni, van valamiféle betegségem amiről nem is tudok, de ami miatt eseteg valami akármi nem elég hatékonyan szívódik fel nálam a táplálékból, de ez az „X faktor” hogy úgy nevezzem, nagyobb bőségben van meg a nyers húsban... Ez csak találgatás, és én is most kísérletezem a dologgal... Eddig jól elvagyok vele, máris csak 77.25 a súlyom. Pedig 2 héttel ezelőtt 79 volt... ÉS NEM KOPLALOK!
Ez a lényeg nálam. Mert tudom már milyen a keto diéta, pillanatok alatt leadhatnám ezt a felszedett súlyt vele, de nem akarom azt. Az nem természetes, és csak „processed food”-ok által lehet megvalósítani mert ott grammra tudni lehet mennyi a zsír meg fehérje benne. De én nem bízom a feldolgozott élelmiszerekben többé...
Ettől még a ketót továbbra is remek dolognak tartom, és biztos is hogy nagy súlyfelesleg esetén életmentő lehet... de most nálam nincs „vészhelyzet”, tulajdonképpen az optimálisnak mondható súlytartományom felső részén ingadozom ami nem olyan rossz. Én most nem lefogyni akarok, hanem azzal kísérletezem, milyen ÉLETMÓD az (táplálkozási értelemben) amit megerőltetés nélkül űzhetek „az örökkévalóságig”, úgy, hogy nem figyelek kalóriákat, makrókat, egyszerűen akkor eszem amikor kívánom, s annyit amennyi jólesik, sőt akkor se legyen baj ha a mohóság bűnébe esem és bezabálok hogy feszül a hasam... mert akkor egyszerűen legközelebb később leszek éhes!
Elvégre ennek ÍGY KÉNE LENNI, ez a normális ugye!
Erre rá kell jöjjek...
És tulajdonképpen ez már majdnem működött is nálam, novemberben alig töübb mint 70 kiló voltam... Csak aztán a covid miatt megszűnt a disznófej-ellátmányom (elvileg július első felében jön megint, már nagyon várom!), s azóta mindenféle FÉLMEGOLDÁSOKON tengődöm... Például épp az általad említett bacon-on. Tudom, sokan odavannak érte. Én nem. Megfőztem de úgyse az igazi. Egyszerűen nálam a főtt disznófejjel semmi se vetekedhet... Illetve van ami annál is jobb, a kutyahús... Igen, azt is kipróbáltam évekkel ezelőtt... de ahhoz hozzájutni, na az nagy véletlen... szóval, hosszútávon az nem játszik, sajnos... :(
Bár ha valamiért netán visszaköltöznék Hungarisztánba, és beállnék dolgozni egy sintértelepre, hehehe...
Na mindegy, a lényeg tehát hogy most a kísérletezés fázisában vagyok, majd meglátjuk mi lesz ennek a vége. Majd még írok a tapasztalataimról, ha lesz miről.

10 hónapja
#89
(#89) shinita 1
Válasz sinnesro #86 számú posztjára
Sosem hallottam, hogy bármit tönkretenne a húsban a főzés... Jó, a C-vitamint kivéve... Ami persze nincs sok a húsban, de a kiegészítőket nem szedő (ami a normális, azt hiszem, pont az a jó a húsban, hogy el lehet rajta élni extrák nélkül) húson élőknek az adja az esszenciális bevitelt, úgyhogy elég fontos. De ezzel együtt egy csomó carnivore csak hőkezelt húst eszik... Hmmmm. Többet kell olvasnom erről a témáról.
Az emészthetőség, tápanyag kinyerés terén inkább segít a hőkezelés, szóval ez nekem se lenne valami nagy érv... De a fő érv nálam akkor is az, hogy 10 év nem nyers húson bevált már embereknek, szóval komoly hiányt valami esszenciális tápanyagból nem tudok elképzelni. Minden emberi testnek reagálnia kell rá, ha van ilyen ezen az étrenden...
Bár a hús fajtája is ott van. S az egyéni jellemzők... Úgyhogy végülis magunknak kell kitapasztalnunk, hogy nekünk mi működik. Van, aki éhes carnivore étrenden. Van, aki jóval kevesebbel is jóllakik s biztos van, akinek mindegy. Az extra éhség vagy tápanyaghiányt jelent, vagy nem. Nálam ugyanaz az étel, amivel pompásan jóllakom, simán okozhat hosszas éhséget, ha nem megfelelő számú, méretű, időzítésű étkezésre eszem meg...

10 hónapja
#88
(#88) shinita 1
Válasz OverweightPork #87 számú posztjára
Akkor sem bírjuk sem a romlott húst, sem a férgeket, szóval a forrás nagyon fontos. Elképesztően savas? Ahogy vesszük. Vannak nagyságrendekkel savasabb gyomrok a tényleges dögevőknél s a bélflóra is segíthet... De a legelvetemültebb carnivore-okon s egyes bátor északi embereken kívül senki nem eszik rohadt húst, itt most csak a nyersről van szó, a férgekkel és egyebekkel.
Rengeteg carnivore eszik nyers húst, szóval nekem igazán nincs egy szavam se, nagyon lassan gyűjtök infókat róla, de én elvagyok a jól hőkezelt húsokkal... A tojás más, azt bátran eszem nyersen nyakra-főre, de a hús... De jó forrásból rendben van nyersen, persze. Bármit is jelent ez.
Nyers halat is csak jó étteremben ettem, ahol megbíztam a kellő frissességben...
Nyers húsból jelenleg kizárólag füstölt disznót eszem, ami ugye más. Azt is egy farmról, amiben bízom. A disznóhús trükkös, akár elég komoly gondokat is okozhat, ha problémás a disznó fajtája és/vagy táplálása, amennyire tudom.

Érdekes a hozzáállásod, de a te életed. Én nem kockáztatok, az biztos. Nem is nyernék vele kb. semmit, szeretem a húst hőkezelve. De ismerek embereket, akik mondhatni kockázatmentesen élnek nyers húson, amit jobban szeretnek, mint a sültet... Nekik megéri, ezt értem.

Semleges ízű húst sem ennék, pláne nem innék. Az ételem legyen extrém finom, főleg az általában drága hús... Mondjuk a tápanyag benne van, szóval akinek az evés nem nagy élvezeti forrás és még be is éri a bolti olcsó hússal, annak más.

Azt nem értem, akik nyers marhán élnek... Nem rágós az? Mondjuk sütés-főzés után sem puha, de azért mégis... Na mindegy, nem érint a téma.

Hm. Szóval neked a carnivore nem elég a súlytartáshoz vagy fogyáshoz? OK, hallottam már ilyeneket, de ott valami trigger étel volt, pl. bacon. Van, aki simán bevág fél kilót vagy többet és nem érzi, hogy le kéne állnia. De tudunk változtatni. Nem próbáltál több vagy kevesebb zsírt, más típusú húst vagy zsírt, más időzítést? Sosem hallottam még nyers húsra térésről súly miatt, az emberek elég jól meg szokták oldani sima carnivore-ral is, nem feltétlenül gyorsan és nem mindenki, az igaz. Van, aki hízik carnivore étrenden, de ez azért ritka. Nekem kiváló fogyásra, már ha elég benne a hús. A tojás nem laktat olyan jól, de azért azzal sem tudok elszállni.
Most gyümölcsszezon van, úgyhogy én az időzítéssel játszom. Ha nem eszem 6-ig, az már fél siker... 3-4-kor szoktam enni először, de az roppant korai, simán túleszem magam úgy, általában éhes sem vagyok még kicsit sem és sok szempontból jobb későn kezdeni. De ez egyéni dolog.

Szóval neked kell a több só? Azt tudom, hogy egyes carnivore-ok egy idő után (vannak tapasztalatok, hiszen jópáran élnek így 10-20 éve) teljesen elhagyják a sót, csak természetes forrásból, húsból viszik be azt. Nekem kell a megfelelő ízhez, plusz ott van az extrém sós füstölt disznóm is, de a szervezetem mindig is az alacsony sóbevitelt kedvelte (4-5g naponta, ez a só, nem a sodium, az nem lenne alacsony... sokak szerint 10-15g só kell naponta ketóban, nos, nem. én remekül érzem magam 4-5 grammal és gondjaim lesznek 10-nél, utálni és kerülni kezdem a sót, ami kicsit "éget". legalábbis ha ez kis viszonylag mennyiségű ételben koncentrálódik. lehet, hogy máshogy is, ha tartósabb a dolog, mert ehhez azért idő kell).
Úgyhogy ez egyéni, de a carnivore-oknak általában nem kell extra só, sós víz egész nap meg hasonló dolgok, amikkel az időszakos böjtölők és ketósok gyakran operálnak... Mondjuk ez biztos múlik azon is, hogy mennyi húst esznek... S milyen sósan...

10 hónapja
#87
(#87) OverweightPork 57
Válasz sinnesro #86 számú posztjára
Elméletileg az emberek ősei jelentős mértékig dögevők voltak... ezt az is bizonyítja hogy elképesztően savas a gyomrunk pH értéke. Nyilván épp azért, hogy a megevett kórokozókkal elbírjon...
Ennek ellenére, magam se tagadom, lehetnek e módszernek kockázatai. Illetve nemcsak lehetnek, de biztos is hogy vannak. Na de, ahogy mondani szokás, valamit valamiért...

10 hónapja
#86
(#86) sinnesro 313
Válasz OverweightPork #85 számú posztjára
Remélhetőleg termel a gyomrod elég sósavat is majd, hogy a kórokozókat is semlegesítse.
Nem igazán tudom, a hús mely tápanyagát teszi tönkre a sütés-főzés, de ....itt egy csomó vállvonogatós szmájli jönne.
Majd jelentkezz 50 kilónál.

10 hónapja
#85
(#85) OverweightPork 57
Azért ebbe a topikba írom, mert még talán ehhez illik a legjobban... szóval, tudom hogy komplett őrültnek néztek majd érte, de akkor is ez van: úgy döntöttem, teszek egy próbát az úgynevezett "Raw Carnivore diétával"!
Azaz, Magyarszky nyelven megfogalmazva (hogy az Ó-Hungarisztán tájékán élők is értsék): a nyershús-diétával!
Igaz akad egy rakás főtt hús is még a fagyasztómban, na azt azért nem dobom ki... szóval egy darabig amíg az tart, addig vegyesen eszem majd: azt is, meg nyerset is. Aztán ha a főtt elfogy, marad a nyers... illetve, hát ugye egy csontról nem lehet mindent leszedni nyersen... amit lehet leszedek róla, de aztán a csontot nem dobom ki, lefagyasztom s amikor elég sok összegyűlt, megfőzöm, ami hús úgy lejön róla főtten még azt megeszem, aztán ott a húsleves, megiszom...
De, apránként átállok mint látható hogy főként nyers húst eszem majd. És semmi növényi táplálékot, kivéve egy kis frissen facsart citromlevet néha, meg úgy döntöttem, néha belefér egy kis hagyma meg fokhagyma, valamint őrölt rozmaring is. Mintegy fűszernek. Legalábbis most így gondolom, később nem kizárt hogy ezektől is megválok. (illetve, még a sónak is megkegyelmezek, hogy miért azt azonban most hosszú lenne kifejteni).
Ma már megvolt az első körülbelül 2 deci nyershúskajám. Mert ennyi disznóhúst (közepesen zsírosat) egy kevés vízzel összeturmixoltam, aztán megittam. Azaz inkább megettem mert kevés vízzel lett, így egészen pépesre sikerült. Jó habosra, krémesre... NEM VOLT ROSSZ ÍZE! Sőt inkább semmiféle íze se volt, semleges, majdnem mintha csak habos, rózsaszín vizet ittam volna... azaz nem kell tőle félni!
Ja, hogy miért teszem? Mert amióta nem számolom a kalóriákat szépen megy vissza a súlyom. Lassan, de biztosan. (Oké, még mindig csak 78 kiló vagyok, azaz sokkal kevesebb mint a 91 amivel kezdtem, na de akkor is...!) Igazából könnyű lenne tennem ellene, nem olyan nehéz megállni a ketóval hogy ne egyem annyit. DE NEM AKAROM MEGÁLLNI. Nekem elegem van a kalóriaszámolásból! A méricskélésből! És nem is hiszek abban, hogy az a diéta kiegyensúlyozott lehet ami erre kényszerít minket!
Elvégre, az ősembernek nem volt mérlege, nem számolt makrókat, fingja se volt a vitaminokról, nem tudott az semmit! Egyet kivéve: MIKÉNT KELL EGÉSZSÉGESEN TÁPLÁLKOZNI... Mi meg épp ezt felejtettük el a fenenagy civilizáltságunkban!
Miért eszem többet mint ami kellene? Mert éhes vagyok! Vagy legalábbis ha nem is éhes de vágyom enni! Oké, de miért vágyom rá? MERT VALAMI TÁPANYAGBÓL HIÁNYOM VAN!
Ilyen egyszerű. Az éhség, vagy enyhébb esetben a sóvárgás mindig ezt jelenti. Ez a szervezetünk üzenete hozzánk, azt tudatja hogy valamiből hiányunk van!
Próbáltam ezt kikerülni úgy, hogy bizonyos gyümölcsöket meg zöldségeket visszaveszek az étrendembe. Hiába. Csak rosszabb lett minden.
Na ekkor jött a gondolkodás... és rájöttem, az ősember gyakran kellett egyen nyers húst is!
Lehet hogy nem mindig. Elég korán megtanult a fajunk sütni legalábbis. Oké. De biztos nem mindig volt erre mód... És a főzés/sütés sok tápanyagot tönkretesz...
És igen, az a nyershús-turmix amit ma bevágtam, nagyon laktató volt! És észrevehetően megnövelte az energiámat és a jóhangulatomat is!
Na majd meglátjuk mi lesz ennek a vége...

11 hónapja
#83
(#83) Rimoczi
Sziasztok! Én 2 napja kezdtem a diétát van aki velem tart?? Engem még minden érdekel ki mit eszik?

11 hónapja
#82
(#82) bmati 584
Válasz Stevefiu29 #81 számú posztjára
Szia!
80 gramm Ch még nem keto. 50 gramm alatt elvileg, de inkább 30 gramm alatt. Ha hetekig vagy ezen értéknél, akkor leszel ketózisban, de ha egyszer is meglódul a CH beviteled, akkor azonnal kiejt és utána megint sok idő kell, mire a szervezeted visszaáll rá.
Kaják pl.: Vörös és fehér húsok, szalonna, lazac, makréla, pisztráng, tojás, zsíros sajtok, margarin, vaj, saláták, zöldségek nagy része, avokádó, növényi tejek minimálisan, eper, málna, áfonya (utóbbiakból szintén minimálisan), olajok.

11 hónapja
#81
(#81) Stevefiu29
sziasztok ! kb 2 honapja ketozok (elvileg ) van olyan nap ahol 80 gramm cht megeszek :/ de atlagban 15-25 gr kozott ,fogyok is eleg jol de viszont a keto teszt nem jelzi h ketozisba lennek ketoflu se jelentkezett talan egyszer volt valami ilyesmi de nem tuti tudnatok nekem egy altalanos mintaetrendet mutatni ami biztos kegozisba tesz ? 103 kg 173 cm , makrok:25 gr ch max, 147 gr zsir,135 gr ch

1 éve
#80
(#80) shinita 1
Válasz vagyokakivagyok #79 számú posztjára
Persze, hogy kell cukor, ezt még én, az érdeklődő laikus is tudom. Nélküle elég hamar beállna az agyhalál... Ezért nem esszenciális, meg kellett oldanunk, hogy 1-2 napos böjtbe ne haljunk bele. Akkor minek kéne ennünk? 250 gramm cukor pedig nem kell a testnek, legalábbis normál embernél, tartós ketózisban. Extrém aktivitásnál megugrik az igény, de az ritka. Az agynak nem kell sok cukor, miután ketonokra állt rá a nagy része.

A nyáktermeléses dologról még nem hallottam, majd utánanézek... Személy szerint nekem mindegy, úgy értem, semmi hatása nem lehet az étrendemre, képtelen vagyok sok szénhidrátot enni és minél alacsonyabbra megyek, annál jobban érzem magam s annál kevésbé eszek össze mindenfélét (nem teljesen mindenfélét, de mondjuk egy halom édességet, általában extrém nettó szénhidrátszegényet, persze, nem vagyok mazochista). Úgyhogy engem a saját jó közérzetem és egészségem érdekel, a ketó agitátorok pont nem. A szervezetemnek és rengeteg ember tapasztalatának is jobban hiszek. De azért főleg a sajátomnak, hiszen mások vagyunk.
Az izomnövelést majd meglátom (az én szintemen - 43 éves nő vagyok - nem hiszem, hogy kelleni fog különösebb szénhidrát), de kész vagyok emelni a szénhidrátot, amennyiben a szervezetem támogatja azt. Most nagyon nem, fogyni pedig képtelen vagyok sima ketóban is, túl sok a szénhidrát.

A ketózis egy normális dolog. Nyilván a legtöbb nép könnyebben jutott hozzá sok szénhidráthoz, de a régebbi időkben és egyes helyeken elég tartós ketózisban élhettek az emberek. Sokunk pedig akkor is sokat van ketózisban, ha nem kevés szénhidrátot eszik, de azt mondjuk napi egyszer. A ketózis fontos dolog, lépten-nyomon szüksége volt rá az embernek, amíg el nem érte azt a modern szintet, hogy reggeltől estig cukorral tudja tömni magát egész élete során (de ha akármi miatt nem tud rendesen enni csak 1-2 napig, máris kell a test ügyessége, a ketonok és a szénhidrátgyártás). Én nem hosszan, de szoktam böjtölni, spontán is. Ketózis nélkül belehalnék az 1-2 napos böjtjeimbe. Lehet, hogy ez neked még a túlélési mechanizmus címszó alatt van, végülis igen, a testműködésünk nagy része a túlélésről szól... De elég sok ember bizonyítja, hogy hosszabb távon is működik a dolog. S nemcsak sikerül túlélni, nagyon sokaknak drasztikusan javul az egészsége és életminősége. Azokat nehezen győzöd meg, hogy menjenek vissza a fájdalmas, aktív betegségbe és gyógyszerezzék magukat újra. Hiszen még engem se lehetne, pedig én csak nem zabálom túl magam 10-20 gramm ch alatt és jobban érzem magam...
No persze, van rá esély, hogy a javulást nem pusztán az alacsony szénhidrátbevitel adja, esetleg egyáltalán nem. Sokféle érzékenység van.

1 éve
#79
(#79) vagyokakivagyok 1
Nem én találtam ki, megnéztem, elolvastam sok tudományos munkát erről. Nem túl guszta, de az összes nyálkahártya ( száj, nyelőcső, tüdő, bél)nyáktermelése lecsökken szénhidrát nélkül, ami fertőzésveszélyt jelent, és a bélmozgás lelassulását. Van pár sejt tipus, ami csak cukrot tud felhasználni. Igen a máj képes 250g ch-t is előállítani egy nap, de nem biztos, hogy örökre akar. Ne felejtsük el, hogy a ketózis egy nagyon profi túlélési mechanizmus, de csak az. Ha nem kéne cukor, akkor nem lennének mechanizmusok, hogy minden tápanyagból képesek legyünk előállítani.
Nézd meg a terndeket, a 10 évvel ezelőtti nagy Keto agitátorok, most már ciklikusról, carb up-okról beszélnek.
Különben biológus a végzettségem és sok éve figyelem ennek az irodalmát.
53 éves vagyok és szeretnék izomtömeget növelni, és a keto builderek is belátják, hogy szénhidráttal könnyebb.
Nem kell győzködj. látom a jó oldalát, azért csinálom, de vannak hátulütői is.

1 éve
#78
(#78) OverweightPork 57
Válasz vagyokakivagyok #72 számú posztjára
Ez az amiben TÉVEDSZ, hogy a szénhidrát „kell”. NEM KELL. Teljesen felesleges. Pontosabban, kellHET, de csak kifejezetten testépítőknek, akik rengeteget mozognak, kifejezetten valami nagy, hirtelen kifejtendő erőt igénbylő sportban teljesítenek, na igen, ott valóban kellhet a szénhidrát... De bocsáss meg, én kétlem hogy te, aki nő vagy és hatvanvalahány éves ha jól emlékszem, a lefogyásod után effélét akarnál sportolni!
Akkor meg miért akarod a lefogyás után a ketót „ciklikusan” alkalmazni?!
Azért hogy ciklikusan vissza-visszahízz?!
Én például éeltem végéig így ketón akarok maradni. Igazából jó fél éve már nem vagyok túlsúlyos se, azaz a te ideológiád szerint nyugodtan visszaállhattam volna a nem ketó étrendre ugye rég... de nem tettem. nekem ez így teljesen oké, boldog vagyok vele.
De rendben, befejezem, nem győzködlek tovább, a te életed...

1 éve
#77
(#77) shinita 1
Válasz bmati #74 számú posztjára
Extrém mozgásmennyiség mellett valóban kell rendesebben szénhidrát (de többet is engedhet meg magának az ilyen ember úgy, hogy még mindig ketózisban maradjon). A komolyabb testépítés szénhidrátigényéhez nem értek, de sokan edzés előtt esznek szénhidrátot, hogy ledolgozzák, így ketózisban legyenek szinte egész nap ilyenkor is.
Kinek mi működik. Van, akinek sosincs elég ereje sok szénhidrát nélkül, neki az alacsony szénkidrátbevitel egyszerűen nem való.

Rost viszont nem szükséges, sokan elvannak nullával már 10-20 éve. A magyarázatot nem tudom, gondolom, alapvetően a szokásos: növények nélkül megváltoznak az igények. Viszont sima ketóban... Passz. Én ketóban is rengeteg rostot ettem, amíg nem hagytam el a növényeket, nagyon könnyű bevinni őket a szükségesnél jóval nagyobb mennyiségben minimális szénhidrát mellett. A lenmag szénhidráttartalma szinte kizárólag rost, de konkrét rostot is lehet kapni, sütéshez én is alkalmazom néha (bambuszrost, zabrost, útifű maghéj). Persze carnivore étrenden nem eszem rostot.

Nekem semmiféle erőváltozást nem okozott a ketó (de én nem is vagyok aktív), viszont másoktól elég sokféle tapasztalatot olvastam. Kinek pár hét, kinek pár hónap kell a változáshoz, a már említett több szénhidrátot igénylőknek pedig mindig rossz marad a ketó. Ez nekem elég logikus, nyilván nem jó mindannyiunknak ugyanaz. A sokat emlegetett, nem edzésekre vonatkozó, általános kirobbanó energiát én sosem kaptam meg, igaz, sosem éltem 20g ch alatt sok hónapig...

Nem a középutat jkell megtalálni, hanem ami nekünk jó. Amióta tudom, milyen szuper napi 10g ch körül/alatt, semmi kedvem tartósan visszamenni a 40-80 grammos, jó darabig kellemes magasságokba, ahol sokkal rosszabbul működöm sok szempontból. A pici kalóriamennyiségembe amúgyse fér szénhidrát. Nem is tudnék mit csökkenteni a fehérjén és a zsíron, de ha a szénhidrátot növelem, sokkal jobban növekszik a másik kettő, ezzel nem tudok mit csinálni...
Aki rugalmasabb, az tapasztalja ki, mivel érzi legjobban magát, nekem sok opcióm eleve nincs. Max. azzal játszom, hogy melyik legyen a több, a zsír vagy a fehérje (mint kiderült, teljesen mindegy a kalóriabevitelemmel).
Nyilván 4-5000 kcallal más. Alacsony bevitelnél egyszerűen eszem fehérjét és annyi. Ahogy ez elkezd nőni, muszáj vagyok valami mást emelni, nem az addig is magas fehérjét. Erős a gyanúm, hogy sokak ketója itt lehetetlenné válna, elég humoros lehet 4000 kcal zsírt enni naponta, de még abban sem vagyok biztos, hogy én szeretném azt. Nagyon érdekes menüt ad, ha a zsírbevitel mellett eltörpül a többi. Szénhidráttal ez megszokottabb és sokaknak fogyaszthatóbb ételeket ad. De ez persze egyéni s azért megoldható, hogy egy 90% zsírtartalmú étel teljesen normális legyen szénhidrátdús étrenden élő családtagok számára is, tapasztalat.
Nem mindenkit zavar a sok fehérje, de azért többezer kcal valami normál (persze zsíros) húsból nem lehet egészséges. Még 1600 kcalnál is ügyelnem kell a fehérjebevitelemre, pedig elég lazán veszem (persze, az én fehérjeigényem kicsi, de a kalóriám pláne).

300g ch nem olyan rengeteg ám, szerintem nagyon sokan esznek többet (szénhidrátosabb napokon én is, átkozottul könnyű ezt a szintet megütni, akár egy étkezésre is). Biztos vagyok benne, hogy sok ember vígan, egészségesen elvan vele egy hosszú, fitt életen át (a párom még igen fiatal, csak 40 éves, de makkegészséges, kb. ennyi szénhidráttal. ennek megfelelően rengeteg zsírral is, mert 300g ch és elegendő fehérje kevés energiát ad). Nem mindenkinek való az özön zsír, pláne sok szénhidrát nélkül, töményebben, energia pedig kell. Nem teljesen értem a ketós fórumok általános szénhidrátutálatát. A túlzások rosszak, de ha valaki elhasználja az energiát, jól megemészti az ételt és működik, ahogy illik, az miért ne ehetne szénhidrátdúsan? Sok szénhidrátok ellen szóló állítás nem is igaz általánosan. Van, aki tartósan, alaposan jóllakik szénhidrátokkal, a napi szintű rengeteg cukor (pl. sok gyümölcs) sem okoz neki gondot... Mások pedig konkrétan szenvednek egy hétig, ha megesznek pár brokkolirózsát (ez az aprócska hölgy a fehérjét sem bírja, 40-60 grammal érzi magát jól, még jó, hogy az energiaigénye kicsi, így meg tudja úszni mindössze 80% zsírral... nagyon örülök, hogy én nem vagyok ő).

1 éve
#76
(#76) bmati 584
Válasz vagyokakivagyok #75 számú posztjára
Igen, de az még nem jelenti azt, hogy egészséges is...
Azon kívül az 1500 kcal az elég kevésnek tűnik. Ha éheztél mellette, akkor az valószínűleg a túl alacsony kalóriakeret miatt volt, mert ez nekem BMR alatti evésnek tűnik. Attól, hogy a szervezet nem kap meg valamit, megoldja másképpen, de előbb-utóbb fellép majd valami olyan dolog, aminek nem kellene.

1 éve
#75
(#75) vagyokakivagyok 1
Nekem kb.1500kcal alatt kell ennem, hogy fogyjak, és ez ch alapú étkezésnél állandó éhezéssel járt. Ketóban simán tudom tartani ezt a keretet éhség nélkül. Ez a különbség a tartható és a nem tartható között.

1 éve
#74
(#74) bmati 584
Válasz OverweightPork #71 számú posztjára
Amiket írtam, az a zsír-adaptáltra is igaz. A közel 0 szénhidrátfogyasztásod még nem jelenti azt, hogy az izmaid nem használnak szénhidrátot (enélkül izmot sem tudnál építeni, plusz normálisan használni sem tudnád őket). A 6 óra nem egy nagy szám (átlagemberhez képest nem is kicsi), a mozgás pedig nem mindegy, hogy milyen. Anaerob/kemény fizikai munkánál igenis kell a szénhidrát.
A cukor nem egyenlő a szénhidráttal! Cukorbevitelt nem sportoló egyéneknek én sem javaslok. Hobbi sportolóként viszont azt mondom, hogy belefér, különösen egy erőedzés után a gyorsabb regeneráció érdekében, illetve hosszabb távú kardió jellegű edzéseknél (3-4 óra felett) edzés közben/után. A rostok bevitelére viszont szükség van a megfelelő emésztés érdekében (amit érdemes 30 gramm felett tartani). 30 grammos CH bevitel mellett lehetetlen a megfelelő mennyiségű rostot bevinni.
Nálam hetek alatt sem múltak, amikor próbáltam, kellett pár hónap, mire elértem ugyanazt az erőszintet, mint előtte, azon kívül, hogy közel 4%-ot ugrott feljebb a testzsírom minimális szálkásítás mellett. Akkor irodai munkát végeztem, de ott sem tudtam normálisan figyelni, mellette a heti 5-6 edzésből vissza kellett venni heti 2-3-ra, hogy tudjak regenerálódni. A sóbeviteles módszer nálam semmit sem ért. Az emésztésemet szintén megborította jelentős mértékben és az érrendszeremnek sem tett jót (genetikai örökségem az erek és az inaim gyengesége, de jelenleg mindkettőt kordában tudom tartani és lassan tudom erősíteni).
A low-carb is megfelelő lehet a céloknak egyébként. A szénhidrát-bevitel is egyénfüggő. Nekem nagyobb bevitelre van szükségem a saját tapasztalataim alapján.
Energiám nekem is van bőven. Több műszakban végzek könnyű/nehéz fizikai munkát napi 8-12 órában heti 6 nap, emellett heti 2-3 erősítő edzésem 1-2 HIIT edzésem van (az utóbbit tavasztól-őszig váltja a biciklizés). Biciklizés alatt min. 50 km-es túrákat értek és nem ritka a napi 150-200 km+ sem (ezeket már szabadságon vagy pihenőnapokon). Amikor beindul a nyári szezon, akkor többször is előfordul, hogy 4500-5000 kcal is kell fogyasztanom egy nap, hogy tartsam a súlyom. Jelenleg 92 kg vagyok 186 cm-hez, 14-15%-os testzsírral (nyár végére ez általában 11-12%). Nincs semmi bajom, pedig nálam a Ch bevitel 240-320 gramm (attól függően, hogy edzésnap van-e), nyáron előfordul akár 500 gramm CH is, ha vissza kell tölteni egy 8-12 órás kerékpárút közben/után. :)
Ez sok embernél instant cukorbetegség lenne, ezért is írom, hogy egyénfüggő, de általában, ha a napi CH bevitel 2-2,5 g/ttkg körül marad, az még teljesen oké, viszont 1,2-1,4 g/ttkg alá nem csökkenteném, különösen, ha nem sportol az illető. Versenyszintű testépítésnél szoktak alá menni a jobb testzsír arány érdekében, fokozott vízhajtással. Ilyenkor ha nem figyelnek oda a másikra, akkor előfordulhat, hogy az illetőt elviszi a mentő...
Valamilyen tápanyag megvonása általában meg tudja borítani a szervezet normál működését, amit valamilyen szinten egészség-károsodáshoz vezet. Jelen esetben a szénhidrát megvonása lehet a gond. Hosszú távon (min. 30 éves időtávban) itt sem voltak még nagyobb csoportok vizsgálva, legalábbis én még nem találkoztam megfelelő hivatalos tanulmánnyal, ami megerősítené vagy cáfolná a ketogén diéta előnyeit/hátrányait.
Szóval próbáljuk meg valahol az alacsony és a magas közötti középutat megtalálni.
Ettől függetlenül egy egészségközpontú hobbisportolónak szerintem szüksége van a megfelelő mennyiségű CH bevitelére.

1 éve
#73
(#73) bmati 584
Válasz vagyokakivagyok #72 számú posztjára
Hosszú távon a CKD valamivel jobban alkalmazható.
Ha cukorfüggő vagy, akkor ne fogyassz cukrot, de szénhidrátot attól még szabad enni.
A mozgás alap és cukorbetegeknél különösen fontos. A kalóriaszámlálás pedig ahhoz kell, hogy tudd, mi az az energiamennyiség, amit tartanod kell a fogyáshoz/súlytartáshoz/tömegnöveléshez. Zabálási rohamok is túlzott cukorbeviteltől és/vagy túl alacsony kalóriabeviteltől törhetnek rád. Ha egyik sem áll fent, de megvannak a zabálási rohamok, akkor irány a labor, ha ott az értékek rendben vannak, de még mindig fennáll a probléma, akkor pedig irány a pszichológus.

1 éve
#72
(#72) vagyokakivagyok 1
Köszönöm a részletes segítséget, megnyugtatást. Kitartok, ma már jobban bírtam az edzést és a kirándulást is.
A célom elérése után én is ciklikusan szeretném csak a ketót alkalmazni, mert a megfelelő hormonműködéshez, és más dolgokhoz kell a szénhidrát.
Bmati, tudom, hogy sok embernek elég a kalóriaszámlálás, és mozgás, de egy inzulinrezisztens, cukorfüggő, érzelmi evő számára a keto hatalmas segítség. Számomra eddig az egyetlen tartható étrend.

1 éve
#71
(#71) OverweightPork 57
Válasz bmati #69 számú posztjára
Ez amiket írtál a szénhidrátmennyiségről, csak arra igaz aki még nem lett zsír-adaptált. Én rég az vagyok s tapasztalom hogy a majdnem nulla szénhidrátfogyasztásom mellett sincs semmi, érted SEMMI bajom a fizikai aktivitással pedig meglehetősen aktív életet élek, mozgok minimum napi 6 órán át, rendesen!
Sőt BŐVEN több az energiám mint korábban bármikor is volt!
130 gramm cukor naponta?! Isten ments!
Szóval igen, ez ahogy írtad igaz de csak amíg valaki zsír-adaptált nem lesz. A leírt tünetek egyszerűen az átállás átmeneti nehézségei. El fognak múlni, ha kitart.


1 éve
#70
(#70) Kalanta
Válasz OverweightPork #65 számú posztjára
Köszi! Én is főzök magamnak általában. Nincs epekövem, hajtogatott, szeptált epém van, a tünetek pont olyanok, mint a kőnél.A kókuszzsírt tudom fogyasztani, reggeli kávémba teszek, így próbáltam az MCT-t is, de volt h a salimra tettem. A hatása ugyanaz volt.


1 éve
#69
(#69) bmati 584
Válasz vagyokakivagyok #67 számú posztjára
Szia!
Azért vagy gyenge, mert ez természetes velejárója a ketogén diétára való átállásnak. Ha fizikai (esetleg nehéz fizikai) munkát végzel, akkor elengedhetetlen, hogy szénhidrátot is fogyassz, ellenkező esetben drasztikusan csökkenni fog az erőszinted. Nem hiába a testépítők is szinte csak ciklikus ketogén diétát alkalmaznak, ők is a versenyszezon alatt. Ilyenkor csökken az izomtömeg, az erőszint, a koncentrációs képesség, stb.
Az ásványi sók és nyomelemek valamennyit segíthetnek, de csak időlegesen és akkor sem leszel úgy erőd teljében, mintha fogyasztanál szénhidrátot is. Egy alacsony fizikai aktivitású ember nagyon jól el tud lenni ketogén diétával, de ha aktív életet élsz, akkor inkább a low-carb jellegű vonallal élnék (csökkentett széhidrát-bevitel).
Az izmaid csak részben fognak ketonokat használni, nagy részben ugyanúgy glikogént fognak fogyasztani, azzal nem fogsz tudni mit kezdeni. Mivel nem viszel be megfelelő mennyiségű szénhidrátot, így a fehérjéből és/vagy zsírból fogja visszaalakítani az izmokhoz szükséges mennyiséget. Mivel a fehérjéből könnyebben oldja meg a szervezeted, így azt helyezi előtérbe, ami szintén csökkenteni fogja az izmok tápanyagellátását, innen is van a gyengeség. A 2-2,5 g/ttkg feletti fehérje amúgy is megterheli a vesét (főleg alacsony /3 liter alatti/ folyadékbevitel esetén), így ha ezen értékeke fölé mész, akkor nem árt, ha képben vagy ezzel, viszont ez alatt nem valószínű, hogy az izmaidat megfelelő mennyiségű szénhidráttal el tudod látni. A szervezet normál működéséhez ugyanis 130-160 g szénhidrátra van szükséges egy átlagos embernek alacsony fizikai aktivitás mellett. A normál izomműködéshez min. 0,8-1 g/ttkg fehérjére van szüksége a szervezetednek alacsony fizikai aktivitás mellett (normál esetén 1-1,5 g/ttkg).
A fogyás garantált kalóriacsökkentés esetén is megfelelő kalóriamennyiséggel és folyadékbevitellel, illetve ha rendben vannak a makróid és a fizikai aktivitásod. Ha ezek mellett sem megy, akkor érdemes egy labortesztet végeztetni, mert lehet, hogy valami nincs rendben.

1 éve
#68
(#68) OverweightPork 57
Válasz vagyokakivagyok #67 számú posztjára
Ez teljesen normális! Én is rém gyenge voltam eleinte. Ugye, a sejtjeid eddig a szénhidrátfogyasztásra voltak ráállva, ahhoz szoktak hozzá, most meg azt nem kapják. A zsír meg a ketonok fogyasztásához pedig még nem szoktak hozzá. Ugye ez a „két szék közül a pad alá” tipikus esete...
Sajnos ez van, ki kell bírni! Ez eltarthat néhány naptól akár két-három hónapig is, utóbbi persze csak ritkán... többnyire olyan két-három hét. Nekem körülbelül kettőig tartott, és csak mérsékelten erős tünetekkel. De azért határozottan érezni lehetett, igen...
Az hogy a ketótól lesz sok energiád, meg nem fáradsz annyira meg ilyesmi, az mind IGAZ, tapasztalom magam is, de semmi esetre se az átmeneti időszakra vonatkozik!
De az izmaid nem a ketonokat fogják megtanulni használni, ezt rosszul tudod. Persze, most, az átállás zűrzavaros idejében valóban használnak ketonokat az izmaid is, a cukor helyett, ez így igaz. Azonban a zsír-adaptálttá válás épp azt jelenti hogy akkor már nem ketonokat használnak az izmocskáid, hanem MAGÁT A ZSÍRT, közvetlenül! Persze akkor is termel majd a májad ketonokat, bőven, de az a fincsi koszt annak a kiváltságos szervednek lesz fenntartva kizárólagosan, aminek a neve AGY... Na EKKORTÓL lesz energiád BŐVEN!
És ez a boldog idő akkor következik be nagyjából, amikor már a vizeletedben nem lehet kimutatni a tesztcsíkkal a ketontestek jelenlétét...
Szóval ne türelmetlenkedj! Teljesen természetes hogy most gyenge vagy és van minden bajod! Sokan ekkor adják fel... Aztán terjesztik a ketó rossz hírét...
HANEM EGYVALAMIRE NAGYON FIGYELJ!
Rengeteg, de tényleg RENGETEG folyadékot fogyassz, lehetőleg tiszta vizet vagy (ez még jobb...) citromlével ízesített vizet! Azaz friss citrom levét kifacsarod, felhígitod s megiszod! Egy citrom levében 1 gramm szénhidrát van csak, az is lassan felszívódó, az nem okoz gondot. De a sok víz kell neked a zsír lebontásához, s ahhoz hogy elkerüld a vesekövet. A Citromlében meg C vitamin is van...
Az igazán fontos azonban neked a D vitamin, a K2 mk7 trans vitamin (ez nagyon drága...), és a nyomelemekből a MAGNÉZIUM, a CINK, a SZELÉN, a KÁLIUM és a NÁTRIUM!
Na most nátriumot valószínűleg úgyis eszel, a konyhasóval eleget. De a Kálium és Magnézium NAGYON fontos! Most hogy fogysz, rengeteget veszít ezekből a szervezeted. A magnézium és káliumhiány amúgyis jellemző a népességre, most gondold el neked annál is kevesebb lesz a testedben mert sokkal többet ürítesz... Ha ezekből nagyon lemegy a szinted, könnyezni fog a szemed (káliumhiány), izomremegések/görcsök törnek rád (magnéziumhiány), fáradt leszel még jobban, és beteges is meg minden! A szelénhiány meg depressziót okoz többek közt... A cink meg kell mert anélkül a D vitamin nem szívódik fel, hiába szeded...
AZONNAL szerezz be bőséges forrásokat ezek pótlására! A legjobb káliumra a sima kálium-klorid, ezentúl azzal sózd az ételeidet, én is úgy teszem. A magnéziumnak meg a jó vegyületek:
—magnézium-citrát
—magnézium-aszkorbát
—magnézium-glicinát
—magnesium-malate
—magnesium L-Threonate
—magnesium-taurate

Nyugodtan szedj belőlük legalább 5-ször annyit mint ami a „napi ajánlott adag”!
(Mármint nem mindegyik fent ajánlott vegyületből ötször annyit külön-külön, hanem együttesen...)
Sok sikert!


1 éve
#67
(#67) vagyokakivagyok 1
Három hete csinálom a ketogén diétát. 20g alatt tartom a ch-t. Jól bírom, fogytam is, csak az izmaim nem működnek. Majdnem összerogytam a fűnyírástól, kutyasétáltatásnál alig bírok felmenni a dombon, vagy a lépcsőn. Néztem sok videót, de csak általános gyengeséget találtam, arra sót javasoltak. Nekem is volt olyan az első napokban, de ez más.
Volt valakinek ilyen? Elmúlik, ha az izmaim megtanulják felhasználni a ketonokat? Előre is köszi a tanácsokat. Nóra

1 éve
#65
(#65) OverweightPork 57
Válasz Kalanta #64 számú posztjára
Nem az MCT olajjal van bajod neked akkor, hanem az epéddel... De bevallom annyira nem vagyok szakember hogy ebben segítsek. Így teljesen felelőtlenül (de ne feledd: kibicnek semmi se drága!) azt mondanám, a helyedben kifejezetten erőltetném az MCT olajat, mert jóeséllyel van valami kisebb epeköved ami a sok epe termelése miatt ott mocorog, na azt ki kéne hajtani, de csak akkor sikerülhet ha termelődik a sok epe ami kihajtja...
Hát nem irigyellek, nekem kis vesekövem volt, szenvedtem miatta sokat, de kijött... De a kúra nem az volt hogy KEVÉS vizet igyak, hanem hogy SOKAT. Na ezért mondom, neked sok olajat kéne inni...
De ismétlem, én nem vagyok doki, nem is az én epémre megy a vásár ugye... Talán érdemes volna megröntgeneztetni magadat, van-e ott tényleg epekő és mekkora... Tudom ez most a covid miatt felejtős, de később...
Mindenesetre ha nem MCT olaj, akkor próbálkozz a kókuszzsírral! Az is nagyon jó. Eleve, az MCT is legtöbbször abból készül...
Na most hogy mennyi fehérjét... Ez attól függ, zsír-adaptált vagy-e már. Eleinte, az átálláskor, nagyon kell vigyázni minden grammra. Azaz, szénhidrát akkor jó ha minél kevesebb, optimális esetben konkrétan nulla. Persze ezt gyakorlatilag lehetetlen öszehozni, csak laboratóriumi körülmények közt menne... De a 10 gramm alatt tartása lehetséges, nekem is összejött, még nehéz se volt. Fehérje, na az az átállás ideje alatt a napi energiabevitelem 10 és 25 százaléka közt volt,
a legtöbb esetben olyan 15 százalék körül. A többi meg ugye zsír...
Ez ment körülbelül fél évig, azután úgy tűnt sikerült zsír-adaptált lennem... Most már nemcsak azt nem nézem, mennyi a fehérje, de még a kalóriákat se! Ha akarnám se nézhetném, mert nem bolti cuccokat eszem hanem én főzök magamra, és ugye ott fogalmam se lehet se arról mennyi a kalória, se arról mennyi abban a fehérje aránya. Annyit eszem hogy jóllakjak és kész, hehehe... Arra vigyázok, hogy úgy szemre minél zsírosabbak legyenek az ételeim. Ha valamiért ez nem jön össze, például most, mert a covid miatt nem kapok megfelelő árut, kénytelen voltam friss hús helyett holmi húsvéti sonkát venni, zsír alig van benne, na szóval ilyen esetben egyszerűen zabálok mellé pár kanál disznózsírt abból amit korábban kiolvasztottam... igen, jól olvasod: sima disznózsírt evőkanálszámra...
Egészen biztos, néha messze többet eszem így mint ami a napi kalóriakeretem lenne, nem ritka talán a napi ötezer kalória se! De semmi baj, mert utána éhes se nagyon vagyok akár másnap estig vagy még tovább...
Szóval én már csak arra ügyelek, NEHOGY a szénhidrátból valami baj legyen! De ez nem vészes, mert amiben szénhidrát lehet, olyat csak a következőt eszem:
—tojás (abban ugye van egy kevés de nem sok)
—citrom (egy egész citrom levében 1 gramm van, na ez se sok).
—karfiol, brokkoli, kelbimbó - na ezekben sincs sok, másrészt, ezekből sokat megeszem egyszerre. De alacsony a GI értékük, szóval ez se veszélyes
—sárgarépa. Na ez cikisebb. Végülis ez se veszélyes, de csak akkor nem ha reszelve, nyersen fogyasztom. Ha azonban megturmixolom s megiszom, gyorsabban felszívódik, s akkor már okoz átmeneti, kellemetlen tüneteket. Kicsit mintha részeg lennék olyankor... Igen, ennyire elszoktam a szénhidráttól!
—spenót. Na szénhidrát ebben se sok van. Ráadásul nyersen eszem.
—kókuszliszt. Ezt nagyon ritkán eszem, pár kanállal csak. Nem vészes.
—örölt lenmag. Néha egy picit, csemegének.
—darált tökmag. Szintén, néha egy fél evőkanál, csemegének.
—fokhagyma illetve rendes hagyma. Ezekből csak egy űrlény tudna annyit megenni hogy a bennük levő szénhidrát bajt okozzon...

És kész, ennyi... Szóval a szénhidrát kábé TELJESEN ki van zárva az étkezésemből.
A súlyom most 73 és 74 kiló közt ugrál. Ez oké, mert 77 fölött kezdődne az nálam hogy túlsúlyos vagyok. Szóval megtehetem már, hogy ne számoljam a kalóriákat. Ha azonban a szénhidrátra nem ügyelnék, tuti azonnal visszahíznák...

1 éve
#64
(#64) Kalanta
Válasz OverweightPork #59 számú posztjára
Köszi! Igyekszem lejjebb nyomni a CH-t! Szedem naggyábol azokat amit te. Az MCT-től sajnos olyan epegörcsöt kapok, hogy napokig nem merek hozzányulni. Fehérjét mennyit fogyasztasz? Egyáltalán foglalkozzam az arányokkal? Vagy csak a CH-val?


1 éve
#63
(#63) shinita 1
Válasz OverweightPork #62 számú posztjára
Tuti fiatal ketósok is bele fognak ám halni a covidba, ha eddig nem tették, semmilyen életmód nem ad teljes védettséget, vannak egyéb, egyéni tényezők is, még egészségeseknél is. Én magamban bízom s a remek immunrendszeremben, de elkapni azért nem akarom a vírust.
A meleg annyira nem árt neki, mint kezdetben gondolták, hisz forró égövi országokban is terjed, ha nem is olyan nagyon egyelőre, de rég néztem térképet. Az valószínű, hogy velünk marad a vírus, de lesz vakcina és onnantól azért nem kell elszigetelődni a veszélyeztetettebb csoportoknak (akik még meg is tudják oldani az otthonmaradást) s eleve kisebb gondot fog okozni.
A ketóra átállás is bizonyára egyéni, köztudott, hogy sokakat erősen megkavar, én semmit nem éreztem, nyilván nem tudhatom, hogy a szervezetem mit csinált belül, de mivel nem durván váltottam és más tényezők is segítettek, bizonyára roppant kevés hatása volt a betegségekre való fogékonyságomra. Az átlagnak valószínűleg tényleg nem most célszerű elkezdeni, kivéve, ha valakinek extrém előnyös és nem gond az átállás. Nekem a szénhidrátcsökkentés szinte mindig csak jót okozott, de igen erőteljesen. Én a böjtről hallottam, hogy bármilyen remek, ilyenkor nem annyira jó ötlet. Engem persze ez nem állít meg, mert az én veszélyeztetettségem extrém kicsi s a böjtjeim mindig rövidek, de alapvetően jó ötletnek tűnik nem most erőltetni a hosszabb böjtöket.
Ami a szénhidrátbevitelt illeti, a sportolók és a testépítők más lapra tartoznak sok esetben, persze, de igenis megvan az a ketós kör, akik odavannak a rezisztens szénhidrátért és ráktól félnek nélküle meg ilyesmik. Csak megemlítettem, én nem igazán tudok mit kezdeni a dologgal és tuti nem fogom csinálni, sőt annyira sem érdekel, hogy beleássam magam a dologba, főleg, hogy nyilván erről is lehet találni mindent és az ellenkezőjét is. Nehéz a táplálkozás téma, én leginkább a saját szervezetem jelzéseire támaszkodom, persze mások tapasztalata is érdekes, de sokszor más, mint az enyém s olvasgatok is a témáról, de az se megy gyorsan... De a minél kevesebb szénhidrát és hozzáadott zsír igencsak bejött, az utóbbit csak akkor dobom meg, ha sok energiára lesz szükségem, amúgy maradok a zsíros állati fehérjeforrásoknál. A párom pedig nyilván rengeteg szénhidrátot eszik és kb. nulla eséllyel lesz baja a vírustól, mert príma immunrendszere van s a számára közel ideális étrenden van. Az ördög persze nem alszik, de 100% kevés dologban van.

1 éve
#62
(#62) OverweightPork 57
Válasz shinita #60 számú posztjára
Aki ketósnak mondja magát, közben meg mégis úgy véli hogy akármiért is de jó dolog több szénhidrátot is bevinnie, az NEM ketós, hanem vagy dilinyós, vagy totál tudatlan, vagy valami izomépítő sportot űző sportoló... Ezen utóbbi esetén még lehet is értelme a dolognak, mert én is olvastam komolynak tűnő angol szakirodalomban, hogy bizonyos mennyiségű inzulin előnyös az izomgyarapodáshoz, de inzulin csak akkor van bennünk ha eszünk szénhidrátot is...
Na de a sportolók, az egy külön világ. Ahhoz én nem értek ezt bevallom! Lehet hogy sokak szerint nagy a pofám, oké, de azért akad amiben még én is bevallom hogy tájékozatlan vagyok.
Az azonban biztos, aki nem sportol rendszeresen, méghozzá KIFEJEZETTEN ÉPP olyan sportot ami nagy izomtömeg építésére megy rá, annak teljesen felesleges a szénhidrátfogyasztás!
Szóval, nézd, a helyzet az hogy én ahogy írod „megúsztam”, nem úgy hogy elkerült volna hanem hogy meggyógyultam belőle. Kórház nélkül. Amúgy, senkit nem is fog elkerülni... itt az USA-ban biztos nem... ez már velünk lesz örökre, ugyanúgy mint az influenza. Időről-időre felbukkan majd, új meg új mutációkkal... Ideig-óráig el lehet kerülni remeteélettel, el lehet odázni a vele való találkozást, de olyan mint a halál: IDŐVEL bizony MINDENKIRE le fog sújtani!
Aztán vagy túléli az ember, vagy nem...
Én azt a filozófiát követtem kezdetektől, hogy „ide vele!”! Azaz nemcsak elkerülni nem igyekeztem, inkább vágytam rá hogy elkapjam és túl legyek rajta... sikerült.
Persze én eleve biztos is voltam abban, hogy ha nem is tutibiztos hogy túlélem, de KIVÁLÓAK az esélyeim erre! Persze hogy biztos voltam benne, tudod jól mekkora elánnal hirdetem itt e fórumon is az általam preferált életmódot, diétát, igazán hiszek benne... Emiatt hittem abban is hogy nem lesz semmi bajom a covidtól se. Igazából még azt is feltételeztem, semmi tünetem se lesz tőle talán. Na ez nem jött be, sőt, kifejezetten sokkal lassabban gyógyultam meg mint máskor szoktam, de legalább maga a betegség nem is volt szörnyű... Igen, hát sokat köhécseltem, az oké, 2 napig volt lázam is de csak enyhe, na akkor naponta 3 alkalommal aszpirint szedtem, ez volt minden gyógyszer, igazából erre se lett volna túl nagy szükségem, enélkül is leküzdöttem volna. Amint elmúlt a láz, azt se szedtem. Sőt ez nem is láz volt, a 37.8 csak hőemelkedés...
Ó igen, meg kell említsem, ezen időszak alatt volt némi enyhe hidegrázásom is, máskor meg izzadtam. Volt általános testi gyengeség, fáradtság, de EZ NEM JÁRT EGYÜTT DEPRESSZIÓVAL! Ez fontos. Korábban, lefogyásom előtt, ilyen alkalmakkor még öngyilkossági gondolataim is voltak... most még véletlenül se!
És mondom, ZABÁLTAM... érdekes, eleinte étvágytalanság kínzott. Fogytam is akkor sokat... De hiába, mert aztán pillanatok alatt visszahíztam, még bőven többet is... de nem zavar, most már újra szépen megindult lefele a mérleg nyelve. Mondom, már csak 73.6 kg vagyok, ezzel már túlsúlyos se vagyok mert az 77 fölött lenne nálam... De kiemelem, még amikor zabáltam, akkor is kizárólag olyat ami belefér a keto/paleo életmódom szabályai közé! Azt nem szgtem meg, de nem ám! A zabálás bizony a legtöbbször tehát csak annyiból állt, hogy SZÓ SZERINT egyszerűen evőkanállal tömtem magamba a DISZNÓZSÍRT! Meg ittam teáscsésze-mennyiségben az MCT olajat...
Különben ezen se csodálkozom. Az immunrendszernek ESZMÉLETLEN mennyiségű energia kell egy betegség esetén... Persze hogy éhes voltam, keto ide vagy oda...
Szóval ez hogy „megúsztam” a Covidot ez végképp cáfolhatatlanul meggyőzött az általam követett és egyedül üdvözítőnek tartott életmód helyességéről, most aztán még sokkal fanatikusabb vagyok mint bármikor korábban!
De: Nem mondom azt hogy most mindenki gyorsan térjen át ketóra... ELLENKEZŐLEG!
Aki ketós, az tartson ki mellette, jól teszi! De NEHOGY most kezdjen bele az aki eddig nem csinálta!
Azért ne mert tapasztalatból tudom, az ÁTÁLLÁS A ZSÍRÉGETÉSRE rém zűrös ügy lehet! Eleve, kell hozzá egy fél év amíg stabilan befejeződik, s ezalatt az átmeneti idő alatt teljesen felborul a szervezet biokémiai egyensúlya! Na és ez nagyon veszélyes most, járvány idején, mert ha épp ekkor kapja el az illető a koronavírust, na akkor jóeséllyel kampec neki...
Aki ezen agyal, az várjon vele nyár közepéig, hátha akkor a melegtől ideiglenesen elmúlik a vírus... Hátha, mert nem biztos... de talán. Persze ősszel újra támad majd, de akkor nyáron el lehet kezdeni az áttérést a ketóra, s jóeséllyel őszre sikerül is zsíradaptálttá válni. na és akkor már oké, az jó erős segítség a vírus ellen...
De MOST, na most tényleg ne. Most veszélyes lenne a váltás, még én is azt mondom. Nem azt hogy ne sikerülhetne, de jelenleg nagyon kockázatos.

1 éve
#60
(#60) shinita 1
Válasz OverweightPork #59 számú posztjára
Kung-flu? Ezt még nem hallottam... Ami ketós fórumon vagyok, ott kellemesen elvitáznak s elbeszélgetnek, hogy a ketó miatt előnyben vagyunk-e (gondolom, általában jól jön, de az túlzás, amikor valaki aggódik a 22 éves egészséges lányáért, mert az nem ketós. azért a kor és egészség jóval többet ér, mint maga a ketó, nagyon sok ketósnak millió baja van, főleg az elején), vagy a Covid mellé jó-e megdobni a szénhidrátot (egy csomó ketós nagyon fontosnak tartja a szénhidrátokat betegen, de máskor is, én biztos nem akarok rengeteg rezisztens keményítőt enni, de kinek a pap, kinek a paplan, ugye).
Az jó, hogy megúsztad és simán lehet, hogy az életmódváltoztatásodnak (a súlyvesztéssel együtt, nagyon nem mindegy az sem) komoly szerepe volt benne... Én se pár kiló miatt aggódnék, az majd lemegy, a módszer megvan.
Az én immunrendszerem szénhidrátosan is sokkal jobb volt, mint az átlagemberé, de most igazán ügyelek az életmódomra, magam miatt ugyan nem aggódom, de mindig jobb egészségesebben, mint kicsit kevésbé egészségesen.

1 éve
#59
(#59) OverweightPork 57
Válasz Kalanta #51 számú posztjára
Nos a dolog úgy áll hogy a manapság kapható, agyonnemesített gyümölcsök csak kb az 1 azaz EGY százalékát tartalmazzák annak a vitaminmennyiségnek, amit akár csak 50 évvel ezelőtt is tartalmaztak... MEGMÉRTÉK ezt a tudósok! Ezek nem mások mint szénhidrátbombák a szervezetednek. Persze hogy kevés bennük a vitamin, nem arra mentek rá a nemesítés során hiszen a vitaminmennyiség nem látszik, hanem arra hogy szép legyen, édes, és sokáig eltartható... Ráadásul az a csekély vitamin is főleg a héj alatt közvetlenül található mert ott éri a napfény, de a héját a legtöbb gyümölcsnél ugye lehámozod mert tiszta gyümölcsöt akarsz enni és permetezőszermenteset...
A gyümölcsök tehát nagyjából SEMMIT SE ÉRNEK. Ez a véleményem. Én nem is eszem egyáltalán semmi gyümölcsöt, kivéve napi egy vagy esetleg három-négy citromot is, annak is csak a kipréselt levét. Abban szénhidrát citromonként kb 1 gramm van csak, az nem sok, de relatíve tényleg bő C vitaminforrás.
A többi vitamint bizony vitaminkészítményekből pótolom... Sokba kerül, de ez van. D vitamint szedek, K2 mk7 trans vitamint is, A vitamint, B vitaminból sok fajtát is, szerény mértékben glicint is, az még édes is de vigyázni kell mert a sok belőle hasmenést okoz. Rengeteg omega-3 halolajat is fogyasztok naponta. Nagyon odafigyelek a magnéziumbevitelre, azt több fajtát is szedek, az irtó fontos a ketóban, és szedek még cinket is sokat mert az kell a D vitamin felszívódásához. D vitaminból amúgy körülbelül heti 200 ezer egységet szedek... nem tévedés, kétszázezret...
Fontos a káliumbevitel is, de azt egyszerűen azzal intézem el hogy az ételeimet nem sima konyhasóval sózom hanem kálium-kloriddal és kész. Szelénből is rendszeresen fogyasztok naponta.
Alkalmanként szedek egy kevés jódot is, abból nem kell olyan nagyon sok ha rendszeresen szedi az ember mert ami felesleges azt úgyis tartalékolja a szervezet.
Mindez különben nagyon hasznos volt nekem, tudod én kb 200 napja álltam át a ketóra, már rég zsírégető voltam amikor jött a járvány, és hát úgy néz ki el is kaptam... ráadásul épp a veszélyeztetett korosztályban vagyok, 55 éves... De kihevertem! Ma már nagyjából tünetmentes vagyok, és igazából nem is volt valami nagyon szörnyű, számos korábbi influenzám messze-messze kegyetlenebb volt mint ez! Ez csak múló kényelmetlenség volt a számomra. A legfurcsább az volt hogy egy megfázás vagy influenza akár enyhe akár súlyos volt nekem korábban, de HIRTELEN gyógyultam meg belőle mindig amikor végetért rajtam: azaz egy-két nap alatt! Ez a Covid meg bár nem vert le nagyon a lábamról, a lázam is csak 37.8 volt az is csak 2 napig, de nagyon hosszú ideig tartott a gyógyulás, bő 3 héten át egyfolytában köhécseltem, igaz fokozatosan egyre kevesebbet.
Úgy tűnik most örülhetnek a ketósok de nagyon ám, mert az állandó ketózisban levő szervezetet nem igazán szereti ez a kung-flu... itt az USA-ban így becézik a Covidot, utalva a kínai eredetére.
Szóval a ketózis JÓ, a legfontosabb hogy el ne csábulj, meg ne törd a ketózist mert akkor tuti jobban veszélyben leszel a vírust illetően! Ketózisban is elkaphatod, persze, én is beszoptam, de sokkal kevésbé tud úgy garázdálkodni a szervezetedben, könnyebben kihevered!
Szerintem ha a múlt nyáron nem állok át az egészséges életmódra, nem fogyok le (91 kiló voltam, most 73.6 mindössze, a 176 centihez) és nem ÉPPEN pontosan ketót választok hanem maradok szénhidrátzabáló, akkor lehet könnyen hogy most nem is fórumoznék itt nektek mert belehaltam volna a járványba... Hiszen a nyáron a vírus nélkül is volt már minden bajom, túlsúly, krónikus fáradtság, depresszió, alvászavarok, ingerlékenység, izomrángások, stb... Most meg olyan remekül vagyok hogy 30 évesen se éreztem így magamat, pedig épp most hevertem ki a Covidot, 2 napja sincs, sőt biztos hogy még ma is akad bennem egy-két kósza vírus!
De hiába. A ketózis eszméletlen erőt ad az immunrendszernek, hiszen mindig van energiája...
A legborzalmasabb tünetem a Covid alatt az volt hogy sokkal többet kívántam zabálni mint bármikor, nyilván mert kellett az energia a védekezéshez, keto ide vagy oda. Hát ettem, na... De csakis olyasmit amit a ketóban szabadott! Fel is ment a súlyom 77 kilóra. Sebaj, legalább túléltem... de már megint 73 vagyok csak szóval semmi baj, igazán nagyon „olcsón” megúsztam a járványt azt mondhatom.
Szóval te csak ne nagyon zabálj gyümölcsöket drága gyermekem mert semmit se érnek ugyanakkor nagy a veszélye hogy kiesel a ketózisból! Ha mindenáron effélére vágysz, inkább reszelj meg magadnak egy nagy sárgarépát s edd azt! Néha én is szoktam. Finom édes, szénhidrát abban sincs sok napi egy ilyen belefér, de van benne rostanyag s a vitamintartalma is több mint a gyümölcsöké.
Ja mégvalami. Napi 40 meg 50 gramm a szénhidrátbeviteled? Ez nekem rém soknak tűnik. Nekem ritka hogy a napi 10 grammot is elérje, de amikor „kilengek”, azaz sárgarépát eszem, netán kelbimbót vagy karfiolt is, akkor is 30 alatt maradok bőven. És ilyen nap ritkán van...

1 éve
#57
(#57) shinita 1
Válasz Kalanta #56 számú posztjára
Ketóban hasznosnak tartom a zöldségek iránti lanyha érdeklődést, bár sokan eléggé rájuk repülnek, van, akinek az a jó. Engem mindig csak akadályoztak. Nagy zöldségrajongó voltam, ez volt az egyetlen nagy nehézségem a ketóval, pedig én 40 grammon voltam, pont a növények miatt. De nem ettem húst és a laktózt is kerültem, az azért nehezített, most már tudom. De amúgyis hiányzott a rutin, 80g és 40g nettó szénhidrát ég és föld...
A fogyás nem mindig megy papírforma szerint. Eleve nem számolható ki a kalóriaigény, de ez lazán képes változni is, néha egész gyorsan. 1600-1700 kcallal én speciel fogynék, de kevés mozgás mellett jó sok hétig kellene várnom, hogy bármi változás legyen a mérlegen. S nálam azért vannak lassabb anyagcseréjűek bőven. Bár jelentősen nagyobb kalóriaigényűek is, persze, kövérebben nekem is könnyebben ment. Megfelelő, kalóriadeficitben is laktató és élvezetes étrend, mozgás, türelem, nekem ezek már mind kellenek s szerencsére most már meg is vannak, ha el nem rontok valamit.
Vannak érzékenyebb emberek, akiknek mindenféle extra szabályt kell betartaniuk, mert mindenféle dolog bekavar nekik és nem fogynak, míg szigorúbban, de amúgy ugyanakkora igyekezettel igen. Nyilván nekik is követniük kell a termodinamika törvényeit, nyilván a kalóriaigénybe szólnak bele ezek a különféle dolgok... Bonyolult az emberi test.
50g ch a legtöbbeknek nem ketó, de van, akinek igen. S persze a fogyáshoz, egészséghez nem kell ketó, illetve nem feltétlenül segít, nem kell hinni az elvakult ketósoknak. Sokfélék vagyunk. Én nagyon jól elvoltam szénhidrátszegény étrenden, jóval a ketózis szint fölött is, csak a teljes fogyáshoz nem volt elég (a sima ketó sem). Ha jól érzed magad ennyi szénhidráttal, az jó, ha nem fogysz, akkor viszont valamit változtatni kell, nem tudhatom, hogy mit.

1 éve
#56
(#56) Kalanta
Válasz shinita #53 számú posztjára
Kőszőnőm a válaszod. Elolvastam a fórum bejegyzéseidet. Most 50 alatt tartom a CH-t. Banánt 2 hónapja 1-t ettem, na az a nap kilengés volt. Amúgy nem fogyok, pedig az itt megadott számolás szerint 1600-1700 kcal-t eszem. Igaz nem tornázom csak heti 3x gerinctornát. A kívánásról: nekem is így a tavasszal jött meg a gyümölcsevő kedvem. Bogyós és a grap. De nem viszem túlzásba.A zöldségeket nem szeretem, esetleg salátát eszem meg kovászos ubit.

1 éve
#55
(#55) Kalanta
Válasz shinita #53 számú posztjára
Kőszőnőm a válaszod. Elolvastam a fórum bejegyzéseidet. Most 50 alatt tartom a CH-t. Banánt 2 hónapja 1-t ettem, na az a nap kilengés volt. Amúgy nem fogyok, pedig az itt megadott számolás szerint 1600-1700 kcal-t eszem. Igaz nem tornázom csak heti 3x gerinctornát. A kívánásról: nekem is így a tavasszal jött meg a gyümölcsevő kedvem. Bogyós és a grap. De nem viszem túlzásba.A zöldségeket nem szeretem, esetleg salátát eszem meg kovászos ubit.

1 éve
#54
(#54) bmati 584
Válasz Kalanta #51 számú posztjára
Szia!
Én nem ketózok ugyan, de ha 30-50 gramm CH alatt akarsz maradni, akkor szerintem nem érdemes bevenni a gyümölcsöket. Multivitamint úgy látom szedsz, abban van elég vitamin. Amennyi vitamint beviszel 1-1 gyümölcsből az kb. semmi.
Ha turbózod az immunrendszert, akkor úgy számolj, hogy 30 mg/ttkg C-vitamint érdemes bevinni min. naponta (ha edzel is mellette), D-vitaminból pedig min. 50 NE/ttkg-ot. Ezek mellett, ha külön szedsz cinket (20-40 mg-ot naponta), akkor már eléggé rendben van az immunrendszered. Cinket csak magában szedj, mert hiába van a multiban, az kb. semmit sem ér. Cinket vagy magában vagy magnéziummal kombinálva érdemes szedni.

1 éve
#53
(#53) shinita 1
Válasz Kalanta #51 számú posztjára
A százalék pont nem számít semmit, a grammok és a személyes ketózis szénhidrátkorlát (ezt sose írtam még magyarul, így furán hangzik, de nem tudom, hogy mondjuk helyesen) kapcsolata a fontos, hiszen az alapján vagy ketózisban s ez a lényeg, nem a százalékok. Nekem 10% nem ketózis, pedig én megengedhetek magamnak 45 gramm nettó szénhidrátot is. Már ha csak a ketózist nézzük, de nekem a jó közérzet, megfelelő jóllakás és a túlevés elkerülése is fontos. Úgyhogy sokkal lejjebb megyek, de ez egyéni, mindenkinek más felel meg. Ha jólesik a gyümölcs s úgy gondolod, az neked hasznos, egyed. Én a zöldséget is kerülöm, amennyire sikerül, mert túl sok benne a szénhidrát számomra (azért néha egy jégsalátalevél vagy csemege uborka befigyel, nem vagyok hardcore s nekem ennyi nem árt).
Nem szedek semmilyen kiegészítőt (régebben kellett magnézium ketóban, de azóta a növényeket elhagytam s bejött némi hús, azóta nincs ilyen gond), az étrendemet igyekszem jól összehozni. De persze ez is egyéni döntés kérdése s a körülményeink is mások. Egy jó kis multivitamin nem árthat. Egy narancs nem hiszem, hogy sokat használ, nekem viszont betenne annyi cukor. Mostanában nekem a citrom jött be valamiért, tél végén, tavasz elején jólesik némi gyümölcs... De jövő héttől visszafogom magam, csak akkor eszem őket, ha kifejezetten hiányoznak.

Az eredeti ketómban mindennap ettem gyümölcsöt, főleg bogyósokat és banánt. Nem sokat és sosem hittem, hogy valamirevaló szerepük lett volna a tápanyagbevitelemben, mindössze kedveltem őket s eleinte igencsak éreztem is, hogy kellenek. Most már csak az ízük vonz.

1 éve
#51
(#51) Kalanta
Kedves Ketósok! Itt megállt az élet 2 hónapja. Sok kérdésem lenne, de most főleg a korona járvány kapcsán. Ti most hogy viszonyultok a gyümölcsevéshez? 1 hete megengedek magamnak 1 narancsot vagy grapefruitot. A CH így felmegy persze 10 %-ra. Eszem napi multivitamint, C, D vitamint. Csak úgy gondoltam most egy kis plusz nem árthat a gyümik révén.

1 éve
#50
(#50) shinita 1
Válasz szigerzsi1 #46 számú posztjára
Nem tiltólistás az alkohol azokban a körökben, ahol én mozgok... Az egy dolog, hogy nem ajánlott, sejtméreg és leállítja a ketontermelést, de ettől még a ketózisból nem dob ki, csak amíg ezt a veszélyes anyagot dolgozza fel a test, addig a ketonokat nem gyártja tovább. A csuda tudja, mi van sok-sok alkoholnál, de ott tuti nem a ketózisból való esetleges kiesés a legnagyobb gond... Picike, alkalmi alkoholfogyasztás belefér. Nálad egyrészt ritkán kell, másrészt a kóstolás az kicsike mennyiséget jelent, így nem aggódnék, főleg, hogy nincs mit tenni. Még az édesebb borokban sincs sok szénhidrát egészen aprócska mennyiségben. Én ittam tokaji aszút is ketóban, de az persze már kissé elborult dolog :D Ma már nem tudom meginni az ilyen, tudtommal 20% cukortartalmú italokat, most 10%-osat tartok itthon, mert az áll el sok hónapig, nekem pedig ennél hamarabb nem fogy el egy üveggel. Nem tűnt fel, hogy gondot okozott volna, de én nem vagyok arra érzékeny, hogy ki/be ugrálok, az nekem teljesen jó. De az egyéb jeleket elnézve nem estem ki belőle. Ez nem meggyőző, de akik jóval komolyabban nyomják s még mérik is a vércukrokat és a ketonszámukat vagy mit tudom én, mit, vannak drága eszközök, amikkel szórakoznak, azok sem számoltak be arról, hogy gond lenne, ha a szénhidrátkerettel nincs gond. Márpedig rengeteg ember esetéről olvastam már fórumokon. Ennyit tudok mondani.
Kicsi mennyiségben jóformán semmi nem szokott bekavarni, azt hiszem. Vannak extrém érzékeny emberek, talál nekik. Képesek nem fogyni csak attól, hogy esznek egy pici édesítőt, én nem értem, de sokat hallottam már erről (a mélyben persze a kalóriákon múlik a dolog, de rengeteg dolog be tud avatkozni abba, hogy mennyi a szükséges energiamennyiség).

Ja, azt azért még leírom, mert hátha te is iszol néha normálisan, kicsit nagyobb mennyiségű alkoholt. Nem igazán nagyot egy normál, szolid emberhez képest, de a ketó, az kicsit más. Vagy nagyon más. Én sosem tudtam letesztelni, mert én tényleg nevetséges mennyiségben iszom és csak évi párszor, de sokszor olvastam, hogy a ketózis drasztikusan lecsökkenti az ember alkoholtűrését. Szóval amikor lelkes emberkét bedobják a maguk kis fél liter borát 3 felessel, na az nem úgy üt, mint máskor, hanem sokkal jobban. Amikor én bedobom a 8ml bort vagy a fél deci sört, azt meg se érzem nagyon :D. A kettő között mi van? Passz. Azt hiszem, egy pohár borral összehozott brutális másnaposságról már hallottam. Nyilván emberfüggő is, én néha ketó nélkül is meg tudtam érezni egy sört, de kettőt biztosan.
Úgyhogy jobb, ha ketóban az italfogyasztás inkább csak kóstolás. De van, aki azért picit komolyabban nyomja, mert neki megy. A lényeg, hogy nagyon óvatosan az itallal ketóban, még sokkal óvatosabban, mint anélkül. Ami utóbbit normál emberi szinten értek, nem azon a kirívóan alkoholistán, ami Magyarországon van eléggé széles körben. 1-2 pohár bor, 1-2 sör, pár feles, ez még normál emberi szint lenne, de ketóban ez is durva következményekkel járhat. Lehet, hogy nem rögtönj, a ketó elején, de később ez a tipikus, úgy látszik. Megjegyzem, én régen jelentősen többet ittam (akár 2 sört vagy felest is némelyik napján az évnek!), de ketóban ez valahogy eltűnt. Részben a szénhidrát miatt, de ott vannak a szénhidrátmentes italok s azok sem vonzanak. Néha iszom őket (8ml vodka... néha 12, ahogy esik), de... Nem. Nem tudom, van-e összefüggés. Ahogy viszem le a szénhidrátot, az ételekre és italokra irányuló vágyaim is megváltoznak. Határozottan jó irányban, azt kívánom inkább, ami a szervezetemnek jó.

1 éve
#49
(#49) shinita 1
Válasz OverweightPork #40 számú posztjára
A ketót ajánló orvosokkal sem mindig egyszerű, mert van, amelyik támogatja, majd amikor a páciens elvan rajta már fél éve, akkor rá akarja beszélni az abbahagyására... Jó esetben a delikvens addigra olvas annyi tapasztalatot és tudományos cikket, vagy eléggé bízik a szervezete biztató jelzésében ahhoz, hogy ezzel ne törődjön. De nem egyszerű, Magyarországon ráadásul nem is népszerű közel sem annyira a ketó, mint az USÁ-ban. Amennyire kutakodás nélkül, csak létezve eme világban észrevettem, itt inkább a paleó és a vega, vegán étrend a menő, még nyersvegánok is vannak jócskán, pedig az azért elég vad stílus. Ketóssal alig találkoztam eddig, az internetes kommunikációmat is beleértve...

Most elgondolkoztattál a D-vitaminnal kapcsolatban. Majd megkérdezem a carnivore ismerőseimet, hgoy miért is nem kell szednem azt, ha megfelelően eszem. Utálok kiegészítőket szedni s nem is fogok soha, max. 1-2 fajtát, ha nagyon muszáj.- De azokat is mini mennyiségben, nem tudom én lenyomni a torkomon azt, ami nem étel, felesleges is erőlködni :) Annyira nagyon pedig nem fajulhatott el az ember vagy az étele (kicsit megtette, tudjuk), hogy valami bitang, táplálékkal bevihetetlen mennyiség kelljen az egészséghez, ennek a világon semmi értelme nincs. Persze aki szerint ez kell, szedje csak, nekem az nem fáj. (Nem állítok semmit tényszerűen, hisz nem tudok annyit, ez amúgyis roppant összetett téma, hiszen az életmódunk is durván befolyásolja az igényeinket, de eléggé elbaltázott evolúciós zsákutca lennék, ha kismillió kiegészítő kellene a viszonylag egészséges élethez egy jó étrenden is.)

Csak azt tudnám, hogy az én életmódomon mik a testem igényei. Eh. A legfőbb, ami miatt aggódni fogok (no nem nagyon), a C-vitamin lesz. Az OK, hogy a húsban elég van egy csak húson élőnek, de én nemigen leszek az... Na mindegy, ha bajom lesz, majd feltűnik, mi mást tehetnék? Van aszkorbinsavam, de megenni, ugye, nem tudom különösebb mennyiségben. De hagyjuk az egyéni kihívásaimat. A D-vitamin valóban fontos, majd olvasgatok még róla. S kimegyek a napra, az egy nagyon, nagyon jó ötlet, nem elsősorban a C-vitamin miatt. Rengeteget a süt a nap télen is, nem nagy ügy összehozni heti órákat, akkor pedig mozgok is, friss levegőn is vagyok, ami sokkal többet emel az életminőségemen és egészségemen, mint bármilyen kiegészítő, extrém hiányokat kivéve, amik nem jellemzők rám, de észreveszem őket s teszek ellenük úgyis.

1 éve
#48
(#48) OverweightPork 57
Válasz szigerzsi1 #43 számú posztjára
Az MCT kedves Erzsi annak a rövidítése hogy
"medium chain triglycerides"
és igen, így kell kérni a boltban, hogy "emcété olajat kérek".
Az más kérdés, kapsz-e... Lehet hogy akad valami bioboltban vagy efféle más helyen de ebben nem segíthetek neked, írtam már hogy az USA-ban élek. Ott kapható minden számottevő üzletben de amúgy én az Amazonnál veszem mert miért ne, házhoz szállítják... Emiatt nem lesz nagyobb az "öko-lábnyomom", mert több széndioxidba kerülne ha bevitetném magam a vásárlás kedvéért a sok mérföldre levő nagyvárosba...

De kapható az ebay-en is. Akiket ismerek Magyarországon és használják ezt, azok mind külföldről rendelik, de ez nem okvetlen jelenti azt hogy Magyarországon nem kapható, mert ők más dolgokat is rendelnek akkor külföldről.

Szerintem tégy annyit magad is az egészséged kedvéért hogy rákeresel az Interneten... Már amiatt is mert még ha ajánlanék is neked valamit konkrétan, hátha te találsz olcsóbbat vagy hozzád közelebb esőt...

Ja, és persze hogy nem ítéllek el azért mert tudatlan vagy ebben a keto témában. Hülye dolog lenne elítélnem érte téged, akkor magamat is elítélhetném mert eleinte én se tudtam róla semmit. Itt csak az a lényeg hogy ne légy lusta olvasni, fejleszteni a tudásodat, napról-napra...

Elvégre gondolj bele micsoda hatalmas ünnepnap a mai: igazán rendkívüli alkalom, de tényleg és igazán, mert MA KEZDŐDIK EL ÉLETED HÁTRALEVŐ RÉSZE!!!!

Gondolj csak bele! Éppen ma! És a teljes hátralevő rész az életedből!

Ekkora nagy alkalmat vétek lenne elszalasztani, igaz? Tehát ezt tudatosítsd magadban, és mostantól élj eszerint, mert ahogy én mondogatni szoktam magamnak:

You'll never live this day again, so make it count!

Azaz magyarul:

Soha nem éled meg mégegyszer ezt a napot, tedd hát értékessé!

1 éve
#47
(#47) OverweightPork 57
Válasz szigerzsi1 #46 számú posztjára
Nos, efféle alkoholkérdésben - el kell ismernem - jobb ha nem engem kérdezel KIVÉTELESEN... Bár sokak szerint nagyképű vagyok és mindentudónak képzelem magamat, és lehet is ezen elítélő véleménynek némi jogalapja magam is belátom... de ami az alkoholt illeti na OTT biztos nem vagyok szakember! Ugyanis 54 éves vagyok most, de gyermekkorom óta nem ittam alkoholt egyáltalán... Illetve ez nem igaz, egyszer, 18 évesen szilveszterkor kipróbáltam de az nagyon régen volt. Egy másik alkalommal meg felhajtottam majdnem fél liter "twisted tea" nevű micsodát még a fogyókúrám előtt, mert nem tudtam hogy alkohol van benne... szóval ártatlan vagyok! De nem tett jót...

Azaz gyakorlati értelemben meggyőződéses antialkoholistának tarthatsz.

Elméletileg az alkholfogyasztás mértékkel belefér a paleóba, ezt tudom. Az emberi test kis mértékben képes tolerálni a szeszt, mert hozzászokott az őskorban, amikor megette az ősmuki a valamennyire erjedt hullott gyümölcsöket, ez neki értékes táplálékforrás volt. A kérdés ugye a mennyiség... Nem tudom, mennyi az ami árt. Nincs benne tapasztalatom, és utána se néztem mert engem nem érdekel hiszen elvből nem fogyasztok alkoholt!

Ami a ketót illeti, olvastam hogy abba is belefér elvileg egy egészen kevés. De nem tudom mennyi a kevés... Egy valami azonban biztos: Ha elkezded számolgatni mennyi alkohol fér bele, mérget vehetsz rá (de kérlek szénhidrátmentes mérget szedj hogy ne ártson, hehehe!) hogy nem elég azt beleszámolnod hány kalória van ráírva szénhidrátból, mert maga az alkohol is rengeteg kalóriát jelent, és ezt hajlamosak NEM feltüntetni a címkén! Hogy ez mennyi. Én se tudom amúgy, de azt igen hogy RENGETEG. Nem véletlen hogy még belsőégésű motorok is vannak amik alkohollal üzemelnek, olyan soik energiát ad az alkohol...

Emellett, az alkoholt a májad bontja le. Ez annyiból jó hogy nem eredményez inzulinválaszt. Másrészt irtó rossz, mert az alkoholt a májad méregnek tekinti, emiatt amint érzékeli hogy alkohol van benned, azonnal minden erejével ezt igyekszik lebontani, s ezalatt gyakorlatilag semmi mást nem csinál! Úgy értem, nem termel ketonokat...
Ez nem baj amíg van benned „tartalék” keton, amit korábban termelt meg. De ez hamar elfogy. Ha már zsíradaptált vagy ez se baj mert zsír akkor is van benned így az izmaidnak ettől semmi baja se lesz. Az agy azonban bepánikol, mert ő már ketonhoz szokott hozzá, de keton nincs... Cukor sincs... Azaz az agyad energia nélkül marad... Hát, nem szívesen lennék annak a helyében aki ilyen állapotba kerül, mert simán bele is halhat, de jóesetben is olyan rosszul lesz mintha egy úthenger ment volna keresztül az agyán!

Azaz, sajnos vannak összeférhetetlen dolgok. Aki ketós, annak a számára az alkohol SOKKAL ERŐSEBB MÉREGNEK számít, mint annak aki másfajta diétát követ. Ez van.

ENNEK ELLENÉRE, amíg betartja a „mértéket”, addig ELVILEG semmi baja se lehet tőle. A baj az hogy nem lehet tudni, hol a mérték. És ha azt átlépi, HIRTELEN jön a NAGY baj. Ez megint olyasmi tényleg hogy „embere válogatja” kinek hol a mérték.

Én tényleg nem vagyok borász, gondolom a borok is különböző alkoholtartalmúak... Azt láttam egyszer tévében hogy a borkóstolásnál nemnyelik le a bort, hanem csak a szájukba veszik, megforgatják ott, majd kiköpik... Nyugodtan röhögj ki ha nem így van, elismerem hogy hülye vagyok ehhez, csak a tévében láttam, de az se biztos hogy optt az igazat mutatták... Mindenesetre HA ez így van valóban, akkor nem hiszem hogy bajod lenne tőle. Azon kis idő alatt amíg megforgatod a szádban, nem szívódhat fel annyi alkohol hogy baj legyen belőle, akkor se ha tízszer kóstolsz így egy nap.

Ha azonban lenyeled, nos... nos akkor fene tudja... Én biztos nem tenném.

1 éve
#46
(#46) szigerzsi1
Olyan kérdésem lenne, hogy tudom, hogy tiltólistás az alkohol, de néha belefér-e egy kis vörösbor? Természetesen a megengedett szénhidráttartalom mellett. Kidob egyből a Ketoból? Sajnos nekem a munkámhoz, néha kostolni kell, mert borász a végzettségem és ritkán de tanácsot kell adnom.

1 éve
#45
(#45) shinita 1
Válasz OverweightPork #41 számú posztjára
Na erről a "később emelheted a szénhidrátot" dologról már többször olvastam, de nem tudom, mennyire általános vagy mi a magyarázata. Nekem a legelején is jó volt 40 gramm és ma sem mehetek feljebb, mint anno (de érdemesebb is jóval lejjebb mennem). Úgyhogy ez is egyéni, mint kb. minden.


1 éve
#44
(#44) shinita 1
Válasz OverweightPork #42 számú posztjára
Az emberi test simán ketózisba kerül napokon belül, ha nem eszik sok szénhdirátot, sokan állítólag reggelre ketózisban vannak.
A kókuszzsír is közepes láncú egyébként.

Külföldi fórumokon odavannak az MCT-ért, én nem tudom, minek azt enni normális étel helyett, de Magyarországon úgysem találkoztam vele soha. Kinek mi tetszik, ugye, rengetegféleképpen lehet ketózni... Én még a pici főzéshez szükséges zsírt is alig engedhetem meg magamnak, így is túl sokat eszem a fogyáshoz. Van, akinek ez jobban befér, sőt, a rendes ételeiből nem is jut elég zsírhoz.

1 éve
#43
(#43) szigerzsi1
Válasz OverweightPork #42 számú posztjára
De jó ötlet. És hol lehet kapni, milyen boltba?
Igy kell kérni, hogy MCT olaj, ez minek a rövidítése. Segíts ebben kérlek. Nagyon rendes vagy, mert nem itélsz el azért, hogy nem tudom sokat a Ketorol. Sajnos nálunk még kevés információ van róla, vagy én nem találok ilyen leírásokat. Köszi.

1 éve
#42
(#42) OverweightPork 57
Mégvalami, kedves Erzsi. Nagyon javaslom, vegyél MCT olajat, és vegyél be belőle naponta 3-szor alkalmanként körülbelül 1 evőkanálnyit! Az MCT olaj neve azon kifejezés rövidítése mely angolul azt jelenti: "Közepes láncú trigliceridek". Az íze nem rossz, sőt én kimondottan kedvelem is, én csak úgy iszogatom az üvegből amikor épp kedvem van rá, és sokszor van rá kedvem... Járok rá mint az alkoholista a pálinkásüvegre... De akad persze aki nem szereti az ízét, semmi baj, belekeverheted akármibe csak arra vigyázz, ne süss vele, és ne főzd meg, szóval ne érje hő!

Na most hogy ez mire jó... Arra, hogy SEGÍT KETÓZISBA KERÜLNÖD! Méghozzá nagyon hatékony. Ezen olaj alkotóelemei ugyanis rögvest ketonokká bomlanak le (alakulnak át) a májban, lényegében szinte semmiféle munkába nem kerül a szervezetednek hogy ebből ketonokat gyártson... Amikor tehát ilyen olajat eszel/iszol, akkor KÉNYEZTETED A SZERVEZETEDET, mert szinte ajándékba kap az agyad is meg az izmaid is egy rakás ketont! Nem kell megdolgoznia érte!

Az „igazi” olajakból és zsírokból ugyanis - amik tehát nem „közepes” hanem „hosszú” láncúak - azokból is tud a szervezeted ketonokat gyártani az igaz, de nagyon nyögvenyelősen... Szóval az MCT olaj csodálatos csemege a szervezetednek, és pláne az elején rengeteget segíthet neked hogy zsíradaptált legyél. Ezzel hozzászoktatod a sejtjeidet, pláne az agyadat, ahhoz hogy ezentúl ketonokon kell élnie, aztán hogy erre rászokott már az se baj ha nem iszol többé MCT olajat mert akkor már nem lesz kedve leszokni a ketonhasználatról és inkább csinál ketonokat a közönséges táplálékból...

Persze simán lehetsz ketós enélkül is, úgy is lehet zsíradaptálttá válnod, de ez egy messze sokkal gyorsabb és kényelmesebb mód. Vagy legalábbis eszméletlenül sokat segíthet neked. És lerövidíti az átállási időt meg minden.

Ráadásul az MCT olaj még csak nem is olyan rém drága.

Aztán ha már zsíradaptált vagy, akkor, mondom, nem muszáj többet fogyasztanod, bár ami engem illet én nem hagytam el, iszom továbbra is, bár már teljesen felesleges luxus nekem. De megtehetem és emiatt teszem is, mert az anyagi keretembe simán belefér, és még ízlik is.

Mindenesetre javaslom gondolkozz el ezen az ötleten, mert mondom, nagyon hasznos!


1 éve
#39
(#39) drisztina 1484
Válasz szigerzsi1 #35 számú posztjára
„Milyen szélsősségre gondolsz?”
- Csakis az általad választott diétára gondolok (semmi másra).
„Nézd most tanulom, keresem a jó megoldást, ezért a tapasztaltaktól szívesen fogadok tanácsot.”
- Szívesen válaszoltam volna a kérdésedre, de (a 37. hozzászólásod után) azt gondolom, valószínűleg nem úgy, ahogy te szeretted volna. Így (és/vagy ezek után), csak sok sikert tudok neked kívánni!

1 éve
#41
(#41) OverweightPork 57
Válasz szigerzsi1 #33 számú posztjára
Még annyit tennék hozzá, Erzsi, hátha segít neked: amikor elkezdtem a ketót, olyannyira lementem a szénhidráttal hogy a napi 5 azaz ÖT grammot se érte el!

Semmi bajom se lett tőle...

Manapság már tök laza vagyok, ahhoz képest... Ez azt jelenti hogy többnyire 10 gramm az amit nem lépek át, de NAGYON RITKÁN azért néha-néha van olyan nap - úgy egyszer vagy kétszer egy héten - amikor megközelítheti akár a 30 grammot is. Ez olyankor szokott előfordulni amikor sok kelbimbót vagy karfiolt eszem (főzve) mert mindkettőt nagyon szeretem. Semmi baja ezektől a ketózisomnak, mert nem olyan sok azért a 30 gramm se és ezekben lassan felszívódó szénhidrát van amúgyis.

De az ELEJÉN ezt nem engedhettem volna meg mert még nem voltam zsír-adaptált... Szóval a ketó ravasz dolog és azt se lehet mondani "ezt szabad azt meg nem", mert attól is függ „kezdő” vagy-e benne azaz aki még nem zsíradaptált csak most PRÓBÁL az lenni, vagy már áttért a zsírégetésre! És e kettő közt is van amúgy még egypár szakasz...

A bőröd... Nos ez az egyetlen amiben egyetértek az e fórumon szereplő többiekkel: Reménykedj, az ingyen van! Azaz arra gondolok azért nem sokat tehetünk, mert az TÉNYLEG egyénfüggő. Elméletileg, de hangsúlyozom tényleg csak ELMÉLETILEG, a fogyás után szépen össze kell húzódjon hogy ne lötyögjön a testeden. Sajnos azonban hogy tényleg így lesz-e arra nem lehet mérget venni... ez tényleg attól is függ MENNYIT fogytál, és milyen gyorsan, és egyenletesen-e a tested minden részéről vagy valahol sokat máshol meg alig... és milyen a bőrtípusod... és legfőképpen: MILYEN IDŐS VAGY!

Ha nagyon öreg (bár a „nagyon” is relatív...) akkor nem sok reményed lehet. De még ha fiatal vagy akkor is lehet hogy évekig tart amíg magától rendbejön. Persze tényleg olyan ez hogy egyénfüggő (ez az egyeten amiben elhiszem hogy embere válogatja...) mert hallottam olyanról is akinek hetek alatt pompás feszes lett a hasa...

Állítólag a kollagén szedése segít ilyen esetben. Én kipróbáltam, vettem egy marha nagy dobozzal drága pénzért, nem úgy tűnt hogy bármit is nyertem volna vele. Vagy két hónapja nem szedem, ennek ellenére, most mégis sokkal szebb már a hasam mint korábban, azaz MAGÁTÓL javult szépen, bár a tökéletestől még messze van. Ugyanakkor azonban el kell mondjam a kollagén védelme érdekében, ettől még a kollagén lehet hatásos, ugyanis alig eszem mást mint disznót, ráadásul annak se elsősorban a húsát, hanem főleg egészben megfőzött disznófejeket (igen, én tényleg egy vadember vagyok, egy atavisztikus barbár...) azon meg hús nem sok van, de bőr annál több. A bőrben meg sok a kollagén ugye... a főzés után a lé kocsonyává áll össze, azt is megeszem, abban is sok a zselatin, ami ilyen szempontból mondható ugyanannak... (jó, most ne menjünk be a kémiai részletekbe... ez nem vegytanóra...)

Szóval ilyen értelemben én eszméletlen mennyiségű kollagént zabálok állandóan, akkor is ha nem szedem külön tablettában még. Azaz lehet hogy mégse „magától” szépül a hasam.

Attól ismétlem ne félj hogy a szénhidrátmegvonástól bármi bajod lenne, az marhaság. A szénhidrát nem alapvető fontosságú tápanyag egyáltalán! Az igaz hogy az agyad egy pici részének valóban nélkülözhetetlen, de az olyan végtelenül kevés mennyiség hogy azt a szénhidrátot a májad könnyedén legyártja maga is ha muszáj. Kipróbálták, mesterségesen abszolút NULLA szénhidrátmennyiséget evő embereken, laboratóriumban. Hónapokon át. SEMMI baja se esett a kísérleti alanyoknak. Te meg valami kevés szénhidrátot mégis fogyasztasz, mert egy kevés mindenképp van például a tojásban, stb... szóval emiatt ne aggódj!

Valójában te, ha Magyarországon élsz, remek helyzetben vagy a ketogén diétához mert sokkal könnyebben jutsz hozzá jó zsíros disznóhúshoz mint én az USA-ban. Ez az egy dolog tényleg jobb Magyarországon. Errefelé az emberek túl „civilizáltak”, alig lehet kapni bármi igazán jó zsíros falatot, szörnyű, na...

Folytatom az okításodat. Ha esetleg lenne olyanod hogy:

—depresszió
—migrén
—gyakori fejfájás
—szédülés
—krónikus fáradság szindróma
—koncentrációs zavarok

akkor neked is ajánlom hogy igyekezz minél több omega-3 olajat szedni! (olyat ne vegyél amiben vegyesen van omega-6 és omega-3 is, az HÜLYESÉG! A tiszta omega-3 olajat keresd!) Az ESKIMO márkájú a legjobb, mert annál garantált hogy nem tartalmaz higanyt meg egyéb szennyeződéseket, de persze az a legdrágább is.

Emellett fogyassz ilyen esetben extra szűz olíva olajat is, ha teheted.
1 éve
#40
(#40) OverweightPork 57
Válasz szigerzsi1 #33 számú posztjára
Örülök ha hasznodra lehettem. Mindazonáltal előre figyelmeztetlek, e fórumon engem sokan nem szeretnek (sőt, ki nem állhatnak...) részben mert ugye a modorom miatt (hogy beképzelt vagyok, meg nagyképű, meg ilyesmi) és IGEN, nekem meggyőződésem hogy EGYETLEN helyes étrend létezik csak, a PALEO, mert az evolúciósan megalapozott, a többi csak humbug!
Ez szilárd nézetem, és nem fogok „maszatolni” holmi polkorrektségből hogy „hát ugye mindenkinek más válik be”, meg „különbözőek vagyunk” meg stb! Ha azt gondolom valamiről hogy hülyeség, megírom így nyersen.
Igen, lehet hogy vadbarom vagyok, elismerem. Nem volt gyerekszobám, és kőbölcsőben ringattak, Frédi és Béni szomszédságában... De attól hogy valaki nem tud viselkedni és vadbarom, attól még lehet igaza...
Szóval ez az egyik. Készülj fel rá ha a tanácsaimat követed lehet hogy egyeseknek az lesz a véleményük rólad hogy egy abnormális illető fantazmagóriáit követed.

A másik az, hogy fentebb azt ítam hogy PALEO. Azaz paleolit diéta. A diéta szó helytelen, bár elterjedt. Ez egy ÉLETMÓD. Ez NEM ELLENTÉTES a ketóval amit te csinálsz, mert gyakorlatilag magam is ketós vagyok a paleón belül. A különbség az, hogy a „sima”, a közönséges ketó amit valószínűleg Te is csinálsz, az megenged egy rakás olyasmit is amit a paleo tilt, továbbá, a „sima” paleo amit a legtöbben követnek, általában messze van a ketótól olyan értelemben hogy túl sok benne a szénhidrát.
Én tehát kombináltam a kettőt. Nálam minden tilos amit akár a paleo, akár a keto tilt!
Nekem bejött. De ROPPANT ÖNFEGYELEM kell hozzá, kezdetben legalábbis!
És a kérdésedre a válasz: Nem, nem veszélyes hosszú távon se, még élethosszan se — ELMÉLETILEG. Sajnos azonban GYAKORLATILAG az a helyzet hogy már rövid távon is veszélyes lehet, HA HÜLYÉN CSINÁLJA VALAKI. És ezzel az a gond hogy hihetetlenül könnyű hülyén csinálni... Írtam már, rengeteg hibába beleszaladtam magam is! Pedig NAGYON vigyáztam! És mégis...
És itt vagy te is. Kételkedem benne hogy igazán körültekintő lennél. Ez nem letolás akar lenni csak figyelmeztetés. Leírom, miért gondolom ezt. Mert lám, írod hogy szeded hónapok óta a K2 vitamint. De NEM ÍRTAD MEG, milyen fajtát! Holott előző hozzászólásomban világosan megírtam neked, NEM MINDEGY milyen K2 vitamint szedsz, mert annak csak egy bizonyos változata a jó, az mk7 trans, a többi egyszerűen HATÁSTALAN, gyakorlatilag SZART SE ÉR, csak a pénzedet herdálod rá FELESLEGESEN!
És bátorkodom kételkedni benne hogy a te K2 vitaminod olyan lenne amit ajánlottam, amiatt mert ami olyan vitamin az ROHADTUL DRÁGA, márpedig nehezen hihető hogy te ne egy olcsó változaot vettél volna eleinte. UGYE?!
Amennyiben tehát bármi más K2 vitamint szedsz, az olyan mintha NEM IS SZEDNÉL K2 vitamint egyáltalán, tehát csak HISZED hogy szeded, de VALÓJÁBAN nem!
Ha pedig nem szeded a K2 vitamint a D vitamin mellé, valóban felmerülhetnek mindenféle szívbajok meg érelmeszesedés meg ilyesmi. Aztán majd jön a panasz hogy a ketó ártalmas, holott NEM. Akkor nem, ha jól csinálják. De ha hatástalan vitamint szedsz, máris nem csinálod jól! Érted?!

Szóval IGEN, a keto alapvetően igenis VESZÉLYES, mert bár elméletileg teljesen ártalmatlan, de az emberek 99%-a ROSSZUL csinálja!

Én is rosszul csináltam, csak közben apránként kitanultam. Sajnos a legtöbben képtelenek kitanulni, részben mert azt se tudják honnan tehetnek szert megbízható infókra, részben meg... eh, inkább ne menjünk bele. De mondd, miután elolvastad az előző postomat, MEGNÉZTED, milyen a K2 vitamin amit szedsz?! Nem arra gondolok milyen márkájú hanem a kémiai összetevőinek listájára?!

Ha nem tetted meg akkor nem vagy elég körültekintő és IGEN, akkor bizony súlyosan kockáztatod az egészségedet!

A ketó végzése során RENGETEG efféle apróságra kell vigyázni. Neked PLÁNE, ha valóban van izomremegésed, mert az eleve annak a jele hogy valamit MÁRIS elszúrtál!

A napi 5000 NE D vitamin jobb mint a semmi... Sajnos azonban NEM ELÉG. Emellé még szedj be heti ötvenezer NE egységet. Mondjuk durva közelítésnek megfelel az, ha egyszerűen megkétszerezed a napi D vitamin adagodat. És sajnos minden 5 ezer NE D vitamin mellé számolhatod úgy, hogy kell hozzá annyi K2 vitamin tabletta vagy kapszula, amennyiben van 0.1 mg ebből az mk7 trans változatű K2 vitaminból!
Ez rohadtul drága lesz, írtam már...

A D vitamin viszont olcsó, azzal nem szoktak trükközni a gyártók, abból lényegében mindegy milyen fajtát szedsz.

A húgysavszinted miatt NE AGGÓDJ, az teljesen természetes hogy megemelkedett, tudniillik ez még csak nem is azon múlik ketózisban vagy-e, hanem mindössze az az oka hogy most nyilván messze sokkal több húst fogyasztasz mint korábban, márpedig olyankor ez így szokott lenni. A húsevő állatoknak különben is mindig magasabb a húgysavszintjük mint a növényevőknek. Az embernél meg ez még csak nem is káros, mert a mi testünk nem tudja előállítani a C vitamint, így a húgysav old meg egy egész rakás dolgot bennünk ami amúgy a C vitamin dolga lenne máskülönben. Ettől persze még kell nekünk a C vitamin, de mégse annyira mintha alacsony volna a húgysav szintünk. Szóval emiatt ne pánikolj be! Nem tudom mi a szösz az a Milurit, de lefogadom hogy ennek szedését valami olyan doki írta elő aki életében nem hallott a ketóról. Én tuti nem szedném a helyedben. Persze én nem vagyok orvos, és veszélyes dolog távdiagnózisokat adni, meg felelőtlenség, meg minden. Maradjunk tehát annyiban, a SAJÁT VÉLEMÉNYEMET közöltem csak, és azt hogy én egyszer se vizsgáltattam meg magamat se a diétám kezdete előtt, se közben, alatta vagy utána. Nekem tehát fogalmam sincs róla mileyn volt a húgysavszintem, s azt se tudom most milyen. Az egyetlen amit tudok, hogy 54 évesen nagyjából úgy érzem magamat ahogy utoljára 30 évesen voltam... Nekem elég volt annyi hogy kövér voltam, de annyira hogy már a fenekemet is alig tudtam kitörölni, le akartam fogyni és MEGTETTEM. Közben meg figyeltem a testem jelzéseire s amikor éreztem hogy valami szar dolog van készülőben akkor sietve utánanéztem az ANGOL szakirodalomban...
Szóval ami konkrétan a tanácsom az az, hogy erről a Miluritról kérdezz meg egy orvost, de OLYAT, aki kifejezetten AZT HIRDETI MAGÁRÓL hogy ő szakértője a PALEO ÉS A KETO életmódnak/diétának egyaránt!
Tudniilik aki NEM OLYAN, annak fingja sincs az egészről, és úgyis azt mondja hogy ez hülyeség és neked szénhidrátot kell enned mert az a tuti ha a napi kalóriamennyiséged 60 százaléka szénhidrát. Erről annyit mondhatok, apukám úgy élt hogy ezt betartotta, aztán 5 évet se volt nyugdíjas és meghalt, agyvérzésben, 130 kilósan, de előtte is már éveken át nem tudott mozogni mert fél oldala béna volt egy korábbi agyvérzés miatt. Amit a jó dokik fel se ismertek sokáig, azt mondták rá, idegzsába... Ha akkor tudtam volna mindezt a ketóról és paleóról mint most, apukám még ma is élne mert simán lefogyaszthattam volna. VÉRVIZSGÁLAT NÉLKÜL... Nem érdekelt volna a húgysavszintje...
Szóval aki doki nem elkötelezett MAGA IS a keto iránt, az úgyis csak baromságokat fecsegne neked. Tehát én nem mondom neked hogy ne szedd azt a micsodát, én csak azt mondom ÉN biztos nem szedném. A konkrét tanácsom az hogy kérdezz meg erről egy KETÓHOZ ÉRTŐ doktort. Önmagában az hogy ő doktor, vagy épp „táplálkozástudományi szakember”, gatyafingot sem ér. Konkrétan a ketóhoz értsen, lehetőleg ő maga is aszerint éljen, na az már valami!

A koleszterined miatt megintcsak ne aggódj. NEHOGY elkezdj koleszterincsökkentőt szedni! Egyrészt, a koleszterincsökkentők mind hatástalanok, vagy majdnem azok. Másrészt, tök jó hogy azok, mert ha sikerülne alaposan lecsökkenteni a koleszterinedet, BELEHALNÁL...
Arra ugyanis szüksége van a szervezetednek. Az BAROMSÁG hogy a koleszterin okozza az érelmeszesedést! Nem az okozza. Még az is baromság hogy „jó” meg „rossz” koleszterin, mert mindkettőre szüksége van a testednek, csak más célokra. Az érelmeszesedést a szervezetszintű GYULLADÁS okozza, amely a SZAR táplálék miatt lép fel a testedben! Sokat írhatnék erről... Most legyen elég annyi, az agyad szárazanyagtartalmának bő fele is lényegében koleszterin. Gondold el, mi lenne veled ha ennek mennyiségét sikerülne jó alaposan lecsökkentened...

Minden szavamat elhiheted, hiszen TE MAGAD ÍRTAD, hogy a „cukor” miatt kezdted el a ketót, és az RENDBEJÖTT, méghozzá GYÓGYSZER NÉLKÜL!
Na ha úgy rendbejött, akkor talán mégse hülyeség ez a diéta, és talán nem is kell neked ilyen meg olyan gyógyszer... mert egyelőre olybá tűnik a szervezeted maga is tudja mit kell csinálnia, és szépen átáll a normális működésre... HA és AMENNYIBEN normális kajákkal tömöd, és biztosítod neki a megfelelő mennyiségű nyomelemet és vitamint!

Sajnos ez utóbbi nem könnyű, ezt elismerem. Nekem se ment elsőre...

Ami a C vitamint illeti, a jó hírem az, hogy bár divat hogy mindenre azt ajánlják, de csak azért divat mert ugye magyar felfedezés, és ami magyar az nemzeti érzelmeket gerjeszt, az hú csakis szuper lehet és minden... Valójában azonban nincs akkora jelentősége mint hirdetik.

Ezzel NEM akarom azt mondani hogy ne szedj C vitamint! Szedd csak nyugodtan, ártani nem fog, mert ahhoz hogy ártson nem grammokat hanem dekákat kéne szedned, és azt se lenyelve hanem intravénásan beinjekciózni... Ilyesmit nyilván nem művelsz. És persze valóban egészséges meg ilyesmi. De aggódni nem érdemes miatta mert a magnéziumnak, káliumnak, a D meg K vitaminnak és a cinknek sokkal nagyobb a jelentősége az egészséged szempontjából. Csak persze ezekről senki se szokott beszélni mert ezek nem magyar felfedezések... De ha már C vitamint szedsz, jó ha tudod ez vízben oldódó vitamin, emiatt a felesleget egyszerűen kipisiled. Emiatt jobb ha inkább több kis részletben szeded be a nap folyamán. Pláne mert ha nagyon sokat szedsz be belőle egyszerre, még ez is okozhat hasmenést. Végeredményben mégiscsak egy savról van szó (ugye, aszkorbin-sav).

Visszatérve a kérdésedre: én már háromnegyed éve egyfolytában keto étrenden vagyok. Eleinte voltak miatta bajaim, de csak mert ahogy írtam én is szarul csináltam, számos hibába belefutottam. Én se voltam okosabb e téren mint most te, gyakorlatilag tehát síkhülye voltam, elismerem! Ez új terület volt nekem, amit meg kellett tanulnom. Új dolgokat tanulni nem könnyű, de LEHETSÉGES, és ha nekem összejött, biztos neked is sikerülhet, HA AKAROD. Mondjuk érdemes lenne alaposan akarnod mert az életed múlhat rajta... Szóval sokat hibáztam. Ezeket apránként korrigáltam, s azóta semmi bajom. Ha a hét-nyolc hónapot te „hosszú távnak” tekinted, akkor eszerint nem okoz hosszú távon problémát. HA JÓL CSINÁLJÁK...

Én életem végéig így akarok maradni, ha ez megnyugtat téged... úgy értem, ilyen komolyan hiszek benne.

Befejezésül ajánlok neked egy remek weboldalt (NEM az én weboldalam de ismerem a tulajt!) ez az:

https://www.tenyek-tevhitek.hu/

NAGYON ajánlom neked szerezd be az öregúr könyveit mind mert tele vannak hatalmas bölcsességekkel, rengeteg dologgal kapcsolatban (nekem megvan a teljes életműve, dedikálva!), és böngészd át a cikkarchívumot is amit az oldalon találsz, mert alig hiszem hogy abban meg ne találnád a választ bármi kérdésedre az egészséggel kapcsolatban! A weboldal tulajdonosa amúgy nem kimondottan a ketó „apostola” hanem a paleóé, de a ketót se utasítja el, és ÉRT HOZZÁ, épp csak az a véleménye róla mint nekem is: veszélyes lehet LAIKUSOKNAK. Tehát a legtöbb embernek sajnos... Mert tele van csapdákkal, könnyű elrontani... de, ettől még van neki több cikke az oldalon a ketóból is. Én FELELŐSSÉGEM TUDATÁBAN állítom neked hogy jelenleg Magyarországon ez a weboldal a legautentikusabb, leginkább tudományos és szakmai a keto terén is, paleóban meg aztán pláne! És ismétlem a paleo és keto nem ellenségei egymásnak, lehet egyszerre párhuzamosan művelni a kettőt, én is azt csinálom.

Biztos vagyok benne lesznek e fórumon mindjárt ellendrukkerek is, kritizálandó amit beírtam, hát, hallgass arra akit hitelesebbnek érzel... A te döntésed, te életed... sok sikert!

1 éve
#38
(#38) shinita 1
Válasz szigerzsi1 #37 számú posztjára
Örülök, ha segített bármit is az irományom. Sokan beleszeretnek a ketóba (jó, én is) vagy bármi másba és onnantól mindenkinek pontosan azt a stílust ajánlják, ami neki eddig bejött. Pedig különbözőek vagyunk és változunk is. Ha valaki nem nagy zöldségevő, azt hatalmas előnynek tartom. Én sajnos igen nagy zöldségimádó voltam, 40 gramm nettó szénhidrátnál is hiányzott a zöldség (de ennyibe nem is fér sok, az én szempontomból) s a zsíradaptáció után hagytam is a ketót egy időre. A következő években fokozatosan leszoktam a zöldségekről, most már nulla mennyiséggel is megvagyok egy ideig (de a jövőben ezt tervezem felvinni mondjuk napi akár 5 dkg retekre, paprikára vagy ilyesmi. nem mindennap, csak ha tetszik a gondolat). No, ez se mindenkinek való, sok ketós boldogan eszik szerintük sok zöldséget 20 gramm nettó szénhidrátfogyasztás alatt is. Mondjuk én vegetáriánus ketót nyomtam, az zöldség nélkül kicsit érdekes lenne (s nem csoda, hogy a zöldségételek jóformán teljes kiesése bekavart, bár voltaképpen elvoltam úgy is), ezért is hoztam be nemrég a húst.
Sok opció van ételekre minden egyes stílusban, a növénymentes esetben is van változatosság bőven, egyébként pedig főleg. Egy csomó jó recept megtalása, finomítása, kifejlesztése persze időbe telik. De van, aki ilyenekkel sem szöszöl, legalábbis az első időszakok után, csak eszik valami egyszerű rendes ételt (tojás, sült hús) és kész. Én a kettő között vagyok, de évek alatt sokat egyszerűsödött a táplálkozásom, pedig mint hedonistának, igen fontos a mindig kiváló, ízes étel s némi változatosság is kell.

1 éve
#37
(#37) szigerzsi1
Válasz shinita #36 számú posztjára
Jó volt olvasni a hozzászólásodat. Mindenben egyetértek veled. Én is figyelek a test jelzéseire és ezért is érdekel, hogy másoknál mit vált ki a Keto étrend. Nekem is jobb a közérzetem, nem kívánom a szénhidrátot. Sajnos nem vagyok nagy zöldségevő ezért most tanulom, hogy tudok izletes és változatos ételeket készíteni. Remélem nekem is elönyömre válik minden téren. Köszönöm, hogy leirtad a véleményed.

1 éve
#36
(#36) shinita 1
Válasz szigerzsi1 #33 számú posztjára
Nagyon sokan ketóznak hosszabb távon, de ez persze nem jelenti azt, hogy mindenkinek jó, ráadásul lehet rosszul is csinálni, mint minden étrendet.
Nekem muszáj alacsonyra mennem a szénhidráttal, nekem eleve nem opció nem ketózni legalább az idő nagy részében. De sokaknak működnek a szolidabb megszorítások.
Laikusként és főleg idegenként nem tudhatom, neked mi működik és mi nem (a saját szervezetem azért elég jól visszajelez). Én magam külföldi fórumokon olvasgatok, írogatok néha, ahol rengeteg ember van a legváltozatosabb tapasztalatokkal, némelyik pedig azért jó kis tudással is (de a legkomolyabb tudományos kísérletek sem tudják megmondani, hogy egy egyén esetében mi a jó. legfeljebb rámutatnak, hogy igencsak jogos-e valami miatt aggódni. vannak azért fix dolgok a szervezet működésében, csak nagyon kevés). Egy nagyobb fórumon könnyebben találni valakit, akinek volt/van hasonló gondja. Magyarországon nem tudok ketós fórumot, attól még persze lehet, de elég kevesen lehetünk.
A koleszterin nem egyetlen szám, ráadásul picit máshogyan kell értelmezni ketósként, van, hogy remek eredménynél van egy magas, ahol még az orvos is felkiáltójeleket ír, pedig a többi érték (főleg a nem tudom már, melyik lipoprotein és a trigliceridek aránya) kiváló s ilyen helyzetben nincs gond.
A bőr nem esik össze, épp hogy inkább nem megy össze néha, de a kondi jó ötletnek tűnik.

A ketó egészen alacsony szénhidrátbevitelt ír elő, ezért tekinthető szélsőségnek. Nekem a sima ketó túl sok szénhidrát, most megyek alacsonyabbra, a növényeket kifejezetten hanyagolni fogom 2 hétre. Ez lehet, hogy szélsőség, de sokaknak a lehető legjobb ötlet, nekem pedig komoly segítség ideiglenesen végezve is. De nagyon sokaknak ez túl vad, valóban nem megszokott, de ettől még nem lesz automatikusan rossz. Persze minél megszorítóbb egy étrend, általában annál jobban kell ügyelni, hogy ne csináljuk rosszul. A ketót nem tekintem különösebben megszorítónak, semmit nem tilt, csak a sok szénhidrátot, ami sokunknak kiváló ötlet, de a többiek is túlélnék, hacsak nincs valami komoly bajuk, hiszen a szénhidrát nem esszenciális makrotápanyag. De nem a túlélés a cél, hanem egy jó, az egyénhez remekül passzoló étrend. Nekem az a meggyőződésem, hogy NAGYON egyéni az ideális étrend, az ideális szénhidrátbevitel is. Kinek 5 gramm kell, kinek 500g vagy jóval több. S nyilván van, aki elég széles sávban elvan. Nekem a nagyon kevés szénhidrát a jó, úgyhogy ezt csinálom, ésszel és figyelve a szervezetem jelzéseire.
Van olyan is, hogy egy életmód (nem feltétlenül csak az étrend, lehet ez időszakos böjt vagy más is) később okoz gondokat. Nem árt figyelni s nem erőltetni valamit, ami nem akar működni. De csak az alacsony szénhidrátbevitel (akár napi 5 gramm alatti) még nem okoz önmagában problémát annál, aki egyáltalán nem igényli a szénhidrátot (ahogy írtam, csak mert nem esszenciális, még van, akinek több kell. Egyesek fizikai teljesítményéhez nagyon kell a több szénhidrát, extrém megterhelésnél pedig, amennyire tudom, mindenkinek jól jön a szénhidrát, de ez, gondolom, nem mi vagyunk, te vagy én... Én maximum maratont fogok futni néha 50-60 évesen - előbb meg kell tanulnom futni - , az pedig nem igényel olyan sok energiát, hogy az előző napi étkezésemből s zsírból ne menjen).

Hogy jött a ketó, milyen étrend volt előtte? Nekem szénhidrátszegény évek, sokat segítettek, hogy simán, könnyen menjen az átállás, ha nem is nehézségek nélkül, de élvezetesen. De rengetegen vannak, akik egy rossz és igen szénhidrátdús étrendből ugranak át, kisebb-nagyobb nehézségekkel megküzdve. Sokan csak fogyásra használják (s ha a régi étrendre állnak vissza, sokszor gyakran visszahíznak), de elég sokan maradnak, mert jóval jobban érzik magukat így. S többekről hallottam, akiknek a ketó rosszabbul esik, mint a korábbi étrendjük. Lehet, hogy csak el kell hagyniuk valami számukra káros ételt, de lehet, hogy ez tényleg nem az ő életmódjuk. Van ilyen.

1 éve
#35
(#35) szigerzsi1
Válasz drisztina #34 számú posztjára
Milyen szélsősségre gondolsz? Nézd most tanulom, keresem a jó megoldást, ezért a tapasztaltaktól szívesen fogadok tanácsot.

1 éve
#34
(#34) drisztina 1484
Válasz szigerzsi1 #33 számú posztjára
Szeretnéd okosan csinálni (?), egyik szélsőségből mész a másikba, ez szerinted okos?!

1 éve
#33
(#33) szigerzsi1
Válasz OverweightPork #31 számú posztjára
Köszönöm a kimerìtő segítséget. Többször elolvastam, mert sok ismeretanyaggal és okossággak láttál el. Látom tapasztalt vagy és sok tanácsodat igyekszem megfogadni. Én március végéig szeretném a Ketót szigorúan csinálni, mert mivel idősebb vagyok és 60 kg ebből max 5 kg-t adnék le
Nem akarom, hogy a bőröm össze essen. Amugy a héten elkezdtem a 3x2 óra kondizást, hátha jót tesz az izmoknak. A D3 vitaminból 5000NE egységet szedek K2 vitaminnal már hónapok óta, C vitaminból pedig 4000-t. Probálom okossan csinálni a továbbiakban. Érdeklödöm, hogy hosszabb távon a Keto étrend nem okoz egészségügyi gondot? Én a cukor miatt kezdtem el, ami most gyógyszer nélkül rendbe jött, viszon a húgysav 247- ről 650- re emelkedet, erre kell szednem Miluritot. A koleszterinem enyhén emelkedett, viszont a vérzsír felére csökkent. Szeretném jól csinálni, bármilyen tanácsot szívesen fogadok. Köszönöm szépen.

1 éve
#32
(#32) OverweightPork 57
Ja és mégvalami kedves Erzsi: NE SZEDJ KALCIUMOT!
Jól érted: NE szedj kalciumot!
Azért ne, mert a sejtjeiden levő receptorok olyanok hogy értük verseng a kalcium ion is, és a magnézium ion is. Amennyiben tehát te extra kalciumot viszel be, a kalcium ionok épülnek be a receptorokba, és nem marad hely a szerencsétlen magnéziumnak... Különben sincs szükséged a kalciumra, nem fog a csontod elgyengülni ha nem eszel kalciumot, ne dőlj be ennek! Kalciumot NE SZEDJ! Csak magnéziumot!

Ha mindenáron kalciumot is akarsz szedni, majd mondjuk talán 3 hónap múlva kezdj bele, amikor már rendbehoztad a magnéziumháztartásodat...

1 éve
#31
(#31) OverweightPork 57
Válasz szigerzsi1 #30 számú posztjára
Kedves Szigerzsi1 (továbbiakban Erzsi) a kérdés: izomremegés természetesen semmi esetre se lehet az alacsony szénhidrátbeviteltől! Ezt felejtsd el, ez abszolút képtelenség, nonszensz, ilyen nincs! Pláne nem lehetséges KÉT HÓNAP után! Még az első héten ESETLEG nem tartottam volna abszolút kizártnak, de 2 hónap után már jóeséllyel zsír-adaptált kell legyél, de ha mégse, akkor is legalább addig eljutottál hogy az izmaid ha nem is szoktak rá a zsírégetésből történő energianyerésre, de arra biztosan, hogy ők is ketonokat égessenek el! (Mindig ezzel kezdődik ugyanis a zsíradaptációra átállás az izmok esetén, a zsír közvetlen elégetését később „tanulják meg).
Szóval ETTŐL nem lehet izomremegés. LEHET azonban mástól, és igen, ennek egyik leggyakoribb oka épp a magnéziumhiány, amit említettél is, gratulálok annak hogy ezt felismerted magadtól! Lehet azonban más oka is, és le is írom hogy mi: Az, hogy nagyon kevés SÓT fogyasztasz egyrészt, másrészt, SÓ alatt nem is elsősorban a közönséges nátrium-kloridot értem (konyhasó), hanem a KÁLIUM-KLORIDOT!
Gyakorlatilag tehát arról van szó, hogy ha úgy általában véve nincs elég nátrium ÉS kálium a szervezetedben (tehát MINDKETTŐ!), akkor mindenféle problémák léphetnek fel (sőt, egészen biztosan fellépnek... a feltételes mód használata itt hiba...) a sejtek közti kommunikációban, de az energiatermelésben is, és hát ennek leggyakoribb, bár nem kizárólagos formája épp az izomremegés. Fáradtság is. Meg sok más.
DE ez akkor is fellép ha úgy összességében elegendő sót fogyasztasz, de ez majdnem mind közönséges konyhasó (többnyire ugye ez így van). Az ugyanis színtiszta nátrium-klorid. Persze ez nem lenne baj ha más forrásból elég káliumhoz jutnál, de többnyire ez nem történik meg. A kálium pótlására a legegyszerűbb és OLCSÓ módszer az, hogy kálium-kloriddal sózod az ételeidet és kész, ennyi! Nézz utána, hol kapható ilyen só, ebben nem segíthetek neked mert én az USA-ban lakom. (de ettől még profi ketós vagyok mert vagy 200 napja így élek folyamatosan).
Általában véve azt mondhatjuk, akkor jó a nátrium-kálium arány, ha 1:1. Azaz ugyanannyi a kálium mint a nátrium. De te ha ketózol, nem kell hogy direkt gondoskodj a nátriumról is, legalábbis VALÓSZÍNŰLEG ez nem lesz szükséges. Ugye én nem ismerem a részleteit annak, mit eszel, de általában azért az úgy van hogy a mindenféle élelmiszerekben, ha kicsit is előfeldolgozottak (például kolbász, sajt, pácolt húsok, konzervek, stb) úgyis van elegendő nátrium, azzal tehát nincs gond. Ezokból, a legjobb megoldás ha te a nátriummal nem is törődsz mert minek, az jön magától úgyis, hanem mindig és kizárólag kálium-kloriddal sózol. VIGYÁZZ! A kálium-klorid sózóhatása minimum kétszer erősebb mint a közönséges sóé, azaz könnyedén elsózhatod vele az ételt!
Arra különben hogy káliumhiányod van, abból a jelből is rájöhetsz, ha a szemed (egyik vagy mindkettő) elkezd könnyezni „csak úgy”, ok nélkül, gyakran. Velem is megesett, eleinte azt hittem azért mert sokat nézem a monitort, s annak UV fényétől gyulladt be a szemem. FRÁSZT! Különben is furcsa volt mert ha 30 éven át semmi bajom a monitortól, majd épp most kezdődik?! Persze hogy a káliumhiány volt az oka! El is múlt amint pótoltam...

Mégvalami. Az hogy szedsz magnéziumot, egyszerűen nem ellenérv arra, hogy magnéziumhiányod van. SIMÁN LEHET ENNEK ELLENÉRE! Velem is megesett. Mondom, profi vagyok. Gyakorlatilag minden elképzelhető hibába beleestem. Szóval tapasztalatból beszélek. Annyi hülyeséget műveltem hogy más rég feladta volna a helyemben. De én makacs vagyok, kitartottam és mindig megkerestem a hiba forrását. MEGÉRTE. 91 kilóról lefogytam 73 kilóra. És ez a legkisebb előny, mert minden más téren is hasznomra vált: ELMÚLT A DEPRESSZIÓM, jobban alszom, szebbeket álmodok, megszűnt a krónikusfáradság-szindrómám, nem betegeskedem náthával meg hasonlókkal, elmúltak a pattanásaim-kiütéseim, kiegyensúlyozottabb a hangulatom, elmúlt az ingerlékenységem, energiadúsabb vagyok, jobban koncentrálok, stb...
Szóval MEGÉRI KITARTANI. Ugyanakkor viszont a kezdeti nagy lelkesedésem a ketó iránt jelentősen árnyalódott. Szuper dolog valóban, de KOCKÁZATOS TÉNYLEG ha valaki egyedül csinálja, szakember segítsége nélkül! NEKEM BEJÖTT, de csak mert ritka makacs valaki vagyok és nem riadok vissza a tanulástól se, BELEÉRTVE EBBE azt, hogy bújom az ANGOL szakirodalmat is erről! A magyar ugyanis csapnivaló...

Ez tényleg egy elég kockázatos önkísérletezés, RENGETEG csapdával! Nagyon hatékony, de gondolj bele mi történik ha egy tanulatlan tinédzsert ültetnek be egy harcászati repülőgép pilótaülésébe... Ez ilyen dolog. Nagy biokémiai varázslat a testedben de épp emiatt rémségesen észnél kell lenni! NE CSODÁLD hogy bejött az izomremegés! ÖRÜLJ NEKI HA CSAK ENNYI A BAJOD!

Végeredményben tehát az izomremegés rengeteg dolog miatt lehet de EGY DOLOG BIZTOS: Bármi is a konkrét ok, arra vezethető vissza hogy a fogyás során temérdek elektrolit ürült ki a szevezetedből, azaz vitaminok és ásványi sók. Emiatt VALAMIBŐL hiányod támadt. Nem tudható hogy konkrétan miből, bár a legvalószínűbb tényleg a magnézium és a kálium.

Na most hogy mit tegyél ugye: Írtam, vissza kell pótolni a káliumot. EZ A LEGKÖNNYEBB. Ha tényleg ez okozta a bajt, egyetlen héten belül meg kell szűnjék a tünet amint alaposan elkezded káliumkloridozni a kajádat. Jobb esetben 3 napon belül is elmúlik. (saját tapasztalat).
De vigyázz! NE DŐLJ BE a hangzatos szólamoknak hogy „himalájai só”, „tengeri só”, stb! MIND UGYANOLYAN KÖZÖNSÉGES KONYHASÓ, azaz nátrium-klorid. Olyat keress amire konkrétan rá van írva hogy kálium-klorid! (Ha külföldi eredetű a termék akkor az lesz ráírva hogy "potassium-chloride").

Visszatérve a magnéziumra. NEM MINDEGY, hogy MILYEN magnézium-vegyülettel pótolod a hiányt! A szervetlen változatok, mint például a magnézium-szulfát vagy a magnézium-oxid, az RÉM ALACSONY HATÉKONYSÁGÚ, azaz kevés szívódik fel belőle (tíz százalék se) ellenben könnyedén hasmenést okoznak! Gyakorlatilag épp a hasmenéses tünet miatt LEHETETLEN IS annyit bevenned belőle amennyit kéne a tünet elmúlásához, mert a szükséges mennyiségnek már harmadától is olyan hasmars jön rád hogy még! És hiába vállalnád be, mert úgyis kikakilod a hasmenés során, szóval hiába minden.
Emellett a magnézium-oxid bár olcsó, de azért se jó mert amikor a vegyület széthasad a szervezetedben, akkor keletkezik a magnéziumion (ez jó, ezért szednéd ugye), de keletkezik egy szabad oxigéngyök is ami rém káros, ezt a szervezetednek azonnal semlegesítenie kell valamiképp. Erre a szervezet képes is, de leterheli a metabolizmusodat, és eleve korlátozott a szervezeted ezen képessége, szóval minden olyan vitamint vagy táplálékkiegészítőt jobb ha kerülsz, amiben az egyik összetevő neve úgy végződik hogy "-oxid"! (A másik amit jobb ha kerülsz, azon cuccok amik neve úgy végződik hogy "-cianid", vagy úgy kezdődik hogy "ciano- vagy "cyano-". Ugye tudod mi az a cián, hát nem egy jó dolog, igaz?)
Magnéziumot tehát szerves vegyületekkel jó pótolni. A legmegfelelőbb erre:
—magnézium-aszkorbát
—magnézium-glicinát
—magnézium-citrát
Esetleg szóba jöhet még a magnézium-aszpartát is, az nem annyira jó mint a fentiek, de azért még „oké”, mint kompromisszum.
Tulajdonképpen a legjobb ha ezek mindegyikét megveszed, és vegyesen használod: ebből is egy keveset meg abból is. Mert például a magnézium-aszkorbátból nem tudsz megenni annyit hogy elég legyen. Azért nem mert a vegyület aszkorbát-része végülis nem más mint a C-vitamin... ez persze jó dolognak tűnik, az is, sajnos azonban az aszkorbát egy bonyolult molekularész, nehéz, ehhez képest kevés benne a magnézium, így eszméletlen mennyiséget kéne beszedned belőle, dekagramm-számra, hogy elég legyen... ez nyilván nem megoldható.
Szóval ebből is meg abból is szedj...
Hogy mennyit? Ugye van ezeken olyan hogy „napi ajánlott adag” vagy valami efféle szöveg. Minthogy az efféle ajánlott adag még egészséges és nem fogyózó emberek számára is egy VICC MENNYISÉG (erről sokat írhatnék hogy miért az, de úgyis hosszú már e postom...) és neked meg eleve súlyos hiányod lehet, emiatt NYUGODTAN szedd be ezen ajánlott mennyiség TÍZSZERESÉT naponta!
Mindaddig míg el nem múlik a tüneted... De utána is naponta minimum az ajánlott mennyiség háromszorosát...
Ja, és ne várd el hogy egy-két nap alatt megszűnik az izomremegésed attól kezdve hogy pótolni kezded a magnéziumot és/vagy a káliumot! LEHETETLEN. Sajnos. Ez van! Gondolj bele, azt írtad 2 hónapja ketózol. Két hnap alatt kiürült a szervezeted magnézium (s esetleg kálium) raktára. Mit gondolsz, mennyi idő ezt feltölteni újra, miközben TOVÁBBRA IS RENGETEG magnézium és kálium távozik belőled naponta?! NA?! Mi a véleményed?!
Szóval ne légy türelmetlen. Ez van, sajnos. Hetekbe fog telni mire visszatáplálod e nyomelemeket magadba. Hibát követtél el, most helyre kell hozd, s ez IDŐBE FOG TELNI. Ezt nem szemrehányásként írom, nem titkolom magam is beleestem de akkor is ez van. Én ugyan első pillanattól kezdve igyekeztem tudatosan pótolni ezen anyagokat, de BEDŐLTEM ANNAK A HÜLYESÉGNEK, hogy „napi ajánlott mennyiség”. Pont annyit szedtem. Hát a fenébe is...! Nem jutott eszembe hogy azt „normális” embereknek írják (holott azoknak is kevés...) akik nem fogyóznak, pláne nem ketóval!
Szóval ismétlem nem szidalom volt ez a részemről fentebb, de akkor is az van hogy beleestél egy hibába, s ezt időbe telik kijavítani. Sajnos. Teljesen mindegy mit csinálsz, az izomremegésed még igenis meg fog maradni talán két-három hétig is ONNAN SZÁMÍTVA hogy elkezdesz óriási adagokat enni káliumból meg magnéziumból. Vélhető hogy lesz újra hasmenésed is, mert néha túl sok magnéziumot szedsz majd be. EZ VAN, sajnos, ezzel most egy darabig együtt kell élj. De a tünetek idővel majd mérséklődnek és elmúlnak.
És ismétlem szerves magnéziumvegyületeket szedj!
Ettől azonban még használhatsz magnézium-szulfátot is KÜLSŐLEG, tudniillik fürdősóként! Ne félj, csak akkor okoz hasmenést ha megeszed. Fürdővízben azonban nincs ilyen hatása. Beleteszed a kádba, és áztatod magadat benne akár órákon át! Még remek gombaölő hatása is van, jótékony hatású a pattanások ellen, tisztítja a bőrt is, nem is drága... És közvetlenül a bőrön át felszívódik az izmokba, nagyon hatékonyan, gyorsan! Nyugodtan használd a magnéziumpótló étrendkiegészítőkkel együtt! Azt belsőleg, ezt külsőleg! Naponta kétszer-háromszor is akár!

Mégvalami. Ha nem akarsz beteg lenni, sürgősen szedj D-vitamint is, ajánlom legalább húszezer (igen, 20000 ) „nemzetközi egység” mennyiséget! (Ennek rövidítése magyar terméken asszem NE, külföldin IU). De a D-vitamin csak akkor szívódik fel ha van mellé K vitamin és cink is. Cinkből is érvényes az hogy a cink-oxid olcsó, de ne vedd meg mert pocsék a hatékonysága, s különben is írtam már, ha oxid, az nem okés az oxigéngyök miatt. Valami más vegyület képében keresd.
A K vitamin egy rohadtul drága vitamin, majdnem minden gyógyszerkészítő cég csal vele hogy a nem hatékony de olcsó változatát pakolja a készítménybe. KIZÁRÓLAG AZ A VÁLTOZATA A JÓ, aminek a tudományos neve:
Menaquinone-7 (röviden MK7 ) és még ENNEK IS csak a "trans" változata/verziója! (hogy mi az a trans arra most nem térek ki, nem is érdekes: ez a jó és kész!)
Az nem baj ha emellett vannak más akármik is a K vitamin készítményben, de EZ IS legyen benne, méghozzá egy "adag"-ban kell legyen neked minimum 0.1 mg mennyiség! Ha ennyi van benne az már oké, de amíg izomremegésed van legalább 2 adagot szedj be belőle naponta!
Készülj fel rá csillagászati ára lesz ennek a vitaminnak... EZ A LEGDRÁGÁBB MIND KÖZT! De hiába, ami nem ilyen, arra kár is pénzt adnod, az nem hatékony, az csak becsapás!
Emellé kell szedj A vitamint is. Na most kizárólag az az A vitamin jó, ami állati eredetű. A jó hírem az, hogy A vitaminból kevés is elég, sőt a túl sok még káros is. Tehát állati eredetű A vitamin-készítményt keress, de abból valóban nem kell sok, abból tényleg elég ha épp az jánlott napi mennyiséget eszed, ráadásul az A vitamin nem is igazán drága.

Na egyelőre ennyi. Tudom hogy sok volt de bocs, na. Ha van még kérdésed szívesen állok rendelkezésedre.1 éve
#30
(#30) szigerzsi1
Érdeklödöm, hogy lehet-e az alacsony szénhidrátbeviteltől izomremegés. Napi 15 gr szénhidrátra gondolok. Már szedem a magnéziumot, de 1 hét eltelte után sincs változás. 2 hónapja ketozom, amivel - 5 kg ment le. Mit ajánlanátok, mit változtassak.

2 éve
#28
(#28) HUNited 83
Válasz drisztina #27 számú posztjára
Nem 1500-al kezdtem, hanem az volt a minimum, aminek mindig meg kellett lennie. A fogyás üteme változó volt, és volt hogy jelentősebb súly ment le egy héten, volt hogy szinte semmi. Amúgy 45 kilónál tartok (dec 6: 145,5, aug 25: 100,6). Ez 263 nap, vagyis 37 hét, átlag fogyás heti 1,2 kiló. De most már lelassítottam.

Elemzős mérleg: nem a pontossága a lényeg, hanem a változás követése. Valószínűleg nem olyan pontos, mint amit egy orvosdiagnosztikai központban állapítanának meg alkalmanként 15 ezerért, viszont azt nem engedhetem meg magamnak heti szinten (mert itt még járulékos költségek is felmerülnek, mint például utazás és idő). A lényeg pedig a trend: nő vagy csökken. Mindegy hogy 28% vagy 30%, a fontos csak az jelen pillanatban a számomra, hogy csökkenő tendenciát mutasson.

2 éve
#27
(#27) drisztina 1484
Válasz HUNited #25 számú posztjára
Az jó. Nem emlékszem pontosan sem a kezdő sem a jelenlegi paramétereidre, csak úgy rémlik, mintha jelentős testsúllyal csupán 1500kcal-lal kezdtél volna, ami akkor számomra kevésnek tűnt, és ugyanígy a fogyásod is gyorsnak találtam, de lehet, hogy csak keverlek valakivel (ha így lenne, elnézést kérek).
Nem tudom, milyen elemzős mérleged van, de én nem bíznék ezekben az otthoni elemzős mérlegekben (sok negatív véleményt olvastam ezekről), esetleg érdemes lenne most testzsírszázalékot méretni :))
…a hozzáállás viszont jó! ;)

2 éve
#26
(#26) shinita 1
Válasz OverweightPork #24 számú posztjára
Már írtam sokszor, hogy ez egyéni. Ha én nem csinálok semmit, akkor is megeszem a közel 2000 kcalomat ketóban s jó eséllyel sokkal többet is... 600 kcalt akkor sem tudok enni egy étkezésre, ha akarok, az semmi, annyiért neki se állok enni, nem is sikerülne betartani ezt a határt, hónapokig próbáltam 800 kcal alá menni egyszerre, hiába. Nem baj, a fogyáshoz nem kellenek apró étkezések. Kinek ez passzol, kinek az.
Viszont koplalni senkinek nem jó, sok hátránya van. A koplaláshatár egyéni, de 1000 kcal alatt az emberek nagy többsége koplal, anyagcserelassulás, problémák... Eleve extra nehéz bevinni a szükséges tápanyagokat. Persze rövid távon OK lehet, de tartósabban azért már vannak hátrányok.
1500 kcal az, amiről tudom, hogy egyes igazán nagydarab fickók is simán tudnak fogyni gond nélkül (legalábbis ketóban vagy napi egy evéssel, részemről kellene mindkettő, mert ez nagyon kevés étel, minden jó módszert be kéne vetnem. s persze ugrana a komolyabb aktivitás is, de ez én vagyok), nekik az is hatalmas deficit, de az ételmennyiség nem extrém pici, azért van benne tápanyag rendesen, ha jól csinálja az ember.

Miért ne hinném a 14 órát? Szerinted Magyarországon nincs rengeteg ember, akinek túlóráznia kell vagy munkja, amit meg kell csinálni? Dehogynem. Amikor még irodában dolgoztam, az én munkámat aztán soha senki más nem végezte el s brutális határidők is voltak. A párom is rengeteget dolgozott 12 órában élete során (fizikai munkát is), ez gyakori itt... S mi még lustább és kevésbé energetikus típusok vagyunk, sok ember jóval többet dolgozik, mint mi.

2 éve
#25
(#25) HUNited 83
Válasz drisztina #23 számú posztjára
Én nem koplaltam, mindig 1500 felett voltam, és relative (magamhoz képest) sokat mozgok. Ezért az elemzős mérleg szerint (ami természetesen nem atomfizika) jelentősebb mennyiségben a zsírból fogytam. Ezt amúgy el is tudom képzelni, mert a fityegő bőr alatt már igen kemény combizmot vélek felfedezni, ami korábban nem volt. Mellemnél szintén ezt érzem, bár ott még van rajta zsír is bőven, viszont a "táncoltatás" egyre jobban megy.

Izomzatom érzésre olyan szinten rendben van, hogy a napokban ásás lapátolás (kocsibeállót építünk, a földmunka handmade) témakörben is meglepően szépen teljesítettem, igencsak meglepődtem mind az állóképességemen, mint az erőmön, és meg sem izzadtam, a pulzusom sem volt emelkedett.

Ezen felül vettem egy szerkezetet a Decathlonban, ez egy görgős fekvőtámasz keret, és ezzel is elég meglepő dolgokat tudok megvalósítani (természetesen magamhoz képest). Fekvőtámaszt pl. nem tudtam egyet sem megcsinálni, most a 10-es sorozat is összejött (fújtattam mint egy disznó, de legalább sikerült). Persze akkor lesz az igazi, ha ismételni tudom :)

Természetesen tudom, hogy a szálkásítás nem lesz egyszerű, de úgy érzem, megfelelően megalapoztam a munkának.

A súlyom meg nem zavar, az csak egy mértékegység, a lényeg úgyis a tükörben van. Ha 100 kiló körül maradok, de lesz erőm, és jo(bb) lesz a tükörbe nézni, már elértem a célom. Van aki azt mondja, hogy én nem fogok tudni lemenni 80 kiló alá, és van egy olyan érzésem egyébként nekem is, hogy nekem nem az a célom.

2 éve
#23
(#23) drisztina 1484
Válasz HUNited #22 számú posztjára
…ezek szerint neked is sikerül szép lassan elsorvadnod*, de persze kit érdekel, csak olvadjanak azok a kilók, és ha egyszer (tartva ezt a beállítást/elképzelést az étkezésről) végre eléred a célod, no onnan lesz szép nyerni, figyelembe véve, a végső "álmod" miszerint, "hogy igazából én nem vékony, hanem izmos szeretnék lenni".

Nem azt mondom, hogy lehetetlen, de ott aztán nem lesz kifogás, el kell, kezdj végre „okosan” enni, mozogni, izmot építeni, ami bizony akár még súlynövekedéssel is járhat, hiszen tudjuk, az izom súlyosabb, mint a zsír….


*nem bántásnak/sértésnek szántam, lsd.”stagnál a fogyás” topik 6191.hozzászólásomat a „fogyás”-ról „lamentálva”

2 éve
#24
(#24) OverweightPork 57
Válasz shinita #21 számú posztjára
Hát nézd, volt olyan napom eleinte hogy csak 2 órát kellett dolgoznom, s akkor be is értem mindössze 600 kcal-lal... Szóval igaz hogy ketóban kevésbé éhezik az ember. De mostanában napi 10 sőt 12 órát dolgozom (de volt már hogy 14 órát is, ha nem hiszed is... de ez az USA, itt nincs szakszervezet, itt az van hogy a munka kész kell legyen és kész...) na és ez ha „könnyű” fizikai munka is de gondolj bele, nem 8 óra ám hanem annak másfélszerese sőt annál is több néha... És egyfolytában talpon kell lenni!
Ilyen körülmények közt keto ide vagy oda, de igenis éhes az ember na. Ez van.
De semmi baj, jön a tél, s akkor lehet újra akár 1000 kcal alá is menni...
Ma este egyébként nem 73 hanem 75 kilót mutat a mérleg. De ez se izgat mert bennem van 2 hatalmas paradicsom meg 3 citrom, ezek már önmagukban is legalább 1 teljes kiló. S akkor még ott a rengeteg folyadék amit megittam, s még csak azután kéne számolnom az „igazi” kaja mennyiségét amit megettem (tehát a húst meg sajtot). Ja, a vécé meg már vagy 3 napja nem látta a fenekemet, pedig nem csalom meg, nem kacérkodom más toalettel, hehehe...

2 éve
#22
(#22) HUNited 83
Válasz OverweightPork #20 számú posztjára
73 kiló no az nekem messze van még. Illetve nem is akarom elérni. 182 cm magas vagyok, és szerintem én 80 kiló körül le fogok állni, főleg hogy már most sem látszom nagyon dagadtnak (csak ruha nélkül amikor lifeg rajtam minden...), sőt olyan van ami még nem volt, kilátszik a csontom :D Meg igazából én nem vékony, hanem izmos szeretnék lenni.

2 éve
#21
(#21) shinita 1
Válasz OverweightPork #20 számú posztjára
Szeretnék én is ilyen lelkes lenni újra :)
Ó, csak mert hivatalosan normál az ember súlya, még lehetnek igen problémás részei s csak mert 2 puszta szám alapján normál, még lehet egészségtelenül zsíros hastájon, kívül-belül... Nem az a szint, mintha igazán elhízott lenne, de akkor is, az ember törekedjen az optimális egészség megközelítésére :) S az esztétika is ott van. Engem nem is érdekel a súlyom, csak nem akarok sok zsírt magamon. Amíg ennyi izmom van, kisebb súly kell az optimális testzsírszázalékhoz...
Az szokatlan, hogy türelmetlen vagy s korábban eszel, bár lehet, hogy nagy a deficited, azért is fogysz igen jól. Mert a ketósok jelentős része épp hogy sokkal jobban bírja evés nélkül. Sokunk sokkal hosszabban kezdenek el böjtölni a ketó hatására. Én eleve nem ettem 16-18 órán át, de a ketó ezt kitolta, majd egy idő után rájöttem, hogy ha fogyni akarok, jobb, ha a 23 órát célzom meg (szinte kizárt a fogyás, ha két rendes étkezésem van, az csillió kalória, csak aktív életmód mellett működhet, de akkor is lassú lesz a fogyás). Nem mindenki ilyen, persze, de nagyon sok emberrel találkoztam a neten, akik a ketót és a napi egy evést kombinálták, a kettő átkozottul jó kombó, egyik segíti a másikat. Persze aki így durván koplal vagy egyszerűen nem érzi így jól magát, annak nem jó, de nekem (s még nagyon, nagyon sokaknak) remek kombó. Csak sokunknak mozogni is kell mellé, ha fogyni is akarunk... Súlytartáshoz viszont szerintem tökéletes, nagyobb aktivitáskor vagy tömegeléskor pedig még igyekeznem is kéne, napi egy evés sokakhoz hasonlóan durván lerontja evési képességeimet, amik amúgy fejlettek, de megvannak a határaim.

A számolás nehézségei valóban ott vannak néha. A gyümölcsök s a cukros zöldségek se jobbak, egyik édesebb, mint a másik, hiába azonos még a fajuk is. Menzán, rokonnál éve is borul minden. Én igyekszem, amikor magam főzök s meg se próbálok számolni, hisz nem tudok, amikor másnál eszem. De a számolás nekem nem sokat számít a fogyásnál, kivéve, amikor épp belövöm, hogy hogyan tudok adott kalóriában jóllakni, akkor azért informatív. A makrók is fontosak, főleg ketóban. Néha azért is jó számolni, hogy lássuk, éhezünk-e, bár ez rám annyira nem jellemző, mint sok ketósra vagy napi egyszer evőre (az evési stílus neve OMAD, One Meal A Day) de volt már olyan, hogy túl keveset ettem több napon át s az nem előnyös s garantáltal elrontja a fogyásomat, mert tuti túleszem magam egy ponton, nem kicsit, nem röviden.

Sok sikert a továbbiakban is, főleg hogy neked is kezd nehezedni a dolog. Nekem 2000 kcal energiaigény alatt vált a könnyű lassú fogyás kvázi lehetetlenné. De van megoldás, csak nehezebb csinálni, mint rég.

2 éve
#20
(#20) OverweightPork 57
Válasz HUNited #19 számú posztjára
Well, azóta már kerek 73 kilóra ment le a súlyom... Igaz perpillanat épp 74.25 -öt mutat a mérleg, de csak mert délután mindig jóval több mint reggel, lévén hogy bennem van a sok kaja, s főként a sok megivott folyadék.
Azt meg írtam már egy másik topikban, hogy új célt tűztem ki: mégse 70 kilóig megyek le, hanem egészen 65-ig... Bár, a titkos vágyam a 62. Majd meglátjuk. Az az igazság, innen 73 környékéről (sőt ahogy tapasztaltam 75-től...) lefelé már nagyon kell küzdeni minden dekáért... Igazából amúgy nem lenne olyan nagyon nehéz űgy érzem, csak speciálisan az én életkörülményeim most nyáron nem nagyon passzolnak hozzá. Tudod, a munkaköröm rendkívül sok mozgással jár, ami első hallásra remek dolognak tűnik egy fogyizónak, valójában azonban NEM AZ. Amiatt nem az mert marhára megnöveli az éhségérzetet, vagyis inkább ha hirtelen sokat kell mozogni, nincs azonnal energia... Lenne, akár már fél órával később is, de az Ember egy türelmetlen állatfaj! S akkor elcsábulok, bekapok valamit hogy „na ez majd segít”... semmi olyasmit ami nem fér bele a ketóba! De mégis, ha csak egy kanál MCT olajat nyelek is, az máris 120 vagy 130 kcal...
Valahogy ez könnyebb volt az elején. Vagy az is lehet, csak amiatt van mert az augusztus mindig egy baromira mozgalmas hónap nekem a munkahelyen. Szerencsére nemsokára vége... Bár a szeptember se lesz a pihenés ideje, de az már nyugisabb lesz azért.
Amúgy nem nagyon izgatom magamat emiatt, mert eredetileg óvatosan csak 80 kilóig akartam lemenni, annak határideje is február vége lett volna, hehehe... erre még az augusztusnak sincs vége máris 73 vagyok! Ez REMEK eredmény! Semmi okom az elkeseredésre... Lemegyek én 62-ig, simán, legfeljebb nem most a nyáron hanem télen, amikor alig lesz tennivalóm...
Ja, a másik ok meg hogy túl sokat eszem, hogy korábban csak afféle előre feldolgozott vackokat ettem, hogy konzervek meg szalámik, stb, szóval amikből pontosan ki lehetett mérni az adagot. Mostanában azonban már főtt kaját eszem. Na most honnan tudjam mennyi a kalóriaértéke annak a főtt disznóhúsnak amit eszem épp?! Hiába mérem le a súlyát, az semmit nem mond arról, mennyi benne a zsír és fehérje pontosan! Az biztos, minden darabban más. Meg ugye ott van mellette a kocsonya amivé a leve összeállt. Az most hány kalória? És mennyi abban is a zsír? Stb. Ilyesmikre beírhatok valami körülbelüli számot de hogy pontos nem lesz az hétszentség!
Szóval nem is izgatom magamat, az új tervet ugyan beállítottam hogy 65 legyen, de igazából csak az érdekel nehogy visszahízzak. Erre figyelek. Ha netán közeledni kezdenék a 75-höz akkor vészhelyzeti riadót fújok és elkezdek izgulni meg koplalni megint. Ami a további igazi fogyást illeti, megvárom vele az augusztus végét, talán még a szeptember végét is, s majd aztán ráerősítek. Elvileg a 73 kilómmal én nemhogy kövér nem vagyok már hivatalosan, hanem még csak túlsúlyos SEM, azaz az „Overweight” név már nem is jó rám... De én tudom hogy nem a hivatalosság számít, van még mit leadnom, elég csak a hasamra néznem... szóval megy ez majd még lejjebb, de most amíg sok a munkám nem erőltetem. Ha megy magától, még ha lassan is, remek, ha meg nem, majd kicsit később ráerősítek..
.

2 éve
#19
(#19) HUNited 83
Válasz OverweightPork #18 számú posztjára
És azóta?

2 éve
#18
(#18) OverweightPork 57
Ma délután kettőkor nagy öröm ért. Megcsináltam a vizelet-tesztet a tesztcsíkkal, és gyakorlatilag NULLA mennyiségű ketont mutatott! Holott tegnap este is még szép lila volt, s azóta semmit se ettem ami elronthatta volna, még gyümölcsöt se. Szóval ez azt jelenti, megtanulták az izmaim hogyan használják fel közvetlenül a ZSÍRT! Keton már csak az agyamnak kell egy kevés.
Azaz, zsír-adaptált vagyok! Mission complete! Ez remek hír, hű de örülök neki!
És valóban, soha még ilyen remekül, fittül nem éreztem még magamat mint ma!

2 éve
#16
(#16) shinita 1
Válasz OverweightPork #15 számú posztjára
Köszi a beszámolót, kedvelem a tapasztalatokat, főleg ketózisból indulva :)
A nápolyinak a nagyobbik fele szénhidrát, persze azért jóval 70g alatti van egy 82 grammosban, de ez nem mind egyszerű cukor, hisz ott a keményítő is. Úgyhogy inkább vigyázz a cukrokkal. Bár logikus, hogy nem tesz jót, ez biológiailag eléggé természetes (bár van, akinek a szervezete hamar visszaáll és sosem lesz ennyire rosszul s van, akinek soha nem áll vissza a cukor alapú működésre). Érdekes amúgy, mert a gyümölcsben ugyanúgy glükóz meg fruktóz van, mint a sima kristálycukorban... Ettől még nem feltétlenül hat ugyanúgy, persze, s a gyümölcsök maguk is másfélék, valamikor írtam már, hogy én még mindig viszonylag jól bírom a banánt, míg az almától könnyen cukormérgezést kapok... 1 kiló cseresznyétől napokig súlyos cukormérgezésben szenvednék, az tuti. A fene se érti ezt, de máshogy reagálunk ezekre, nem lehet egyszerűen levezetni az emberi szervezet működéséből zsíradaptált állapotban, esetleg pont ketózisban. Van, aki semmilyen szénhidrátot nem bírnak nagyobb mennyiségben, ketózison kívül pocsékul érzik magukat, megjelennek a régi problémáik, rossz szokásaik és vágyaik, éhség, túlevés, agyi köd... Mások kevésbé érzékenyek, de lehetnek érzékenyebbek erre-arra, én az egyszerű cukrokkal vagyok a legóvatosabb, a keményítőtől nem leszek rosszul nem extrém mennyiségben. Ebben még van is logika, annak azért idő, míg felbomlik egyszerűre. Nem szoktam tesztelni, hogy számít-e (bizonyára picit igen), hogy lassú vagy gyors az összetett szénhidrát, anélkül pedig nem tűnt fel, de hogy mivel eszem, az tuti számít, a magában cukor durvább, mint amikor van mellette egy halom zsír s fehérje is :) Azt hiszem, 10-20 szelet normál, cukros zserbót sokkal jobban tolerálok, mint 3 almát vagy körtét (pedig abban is van gyümölcs)... Bár az első ketogén időszakom óta nem ettem sok zserbót, annyi sokkal egyszerűbben ketósítható süti van és azokat is szeretem.

Majdnem minden étel tekinthető drognak és sokuk valakinek nagyon egészségtelen. Egy ketós azért általában tudja, hogy a kristálycukor nem ideális étele és vigyázzon vele. Vagy ha nem, az első pár alkalommal megtanulja. Nem is árt kitapasztalni a határokat, ha az ember nem akar ketózni örökké, hanem néha nyaral és szénhidrátozik... Általában ilyenkor fokozatosság célszerű s persze a szénhidrátra visszaálláskor sem ereszdealahajam, pizzák, torták és sörök tömkelegével, mint amit egyesek csinálnak...

Én alapból a fruktózt kerülöm inkább, ami összhangban is van több cikkel, amit olvastam. A glükózt felveszik az izmok s majd elhasználjuk sportoláskor, de a fruktóz megtölti a máj piciny raktárát, ami elég rossz dolog, ha az ember ketózik. De igazából én a személyes tapasztalataim (s a vágyaim s az aktuális gyümölcsszezon) alapján eszem. A gyümölcsöt úgyse hagyom el, abban pedig van glükóz is, fruktóz is bőven. A mennyiségre viszont ügyelnem kell, ez van (pontosabban nem muszáj, majd észreveszem, ha kezdek rosszullenni).

2 éve
#15
(#15) OverweightPork 57
Az elmúlt 2 napban egy nagyon hasznos kísérletet
végeztem el önmagamon... bár nem volt kellemes, hm... Lehet hogy
mazochista vagyok?
Szóval, látogatók jöttek a főnökömhöz, és adtak nekem ajándékba 2
csomag nápolyit. Amúgy nem vagyok oda a nápolyikért, sose adtam még
pénzt értük, bár gyermekkoromban többször is ettem olyat, amit
ilyen-olyan rokonok adtak nekem, a gyereknek. Természetesen soha semmi
bajom se volt tőle.
Na most, mindkét csomag amit most kaptam egyforma volt, és 82 grammos.
Valami "Parle" vagy "parole" szöveg volt ráírva márkaként, mindegy.
Épp igencsak fárasztó napom volt, délután 2 felé gondoltam, egye fene,
megeszem az egyik csomaggal! Nyilván azonnal kiüt a ketózisból, de
annyi baj legyen, majd visszamegyek belé, semmi baj se lesz, azt is
túléltem könnyen amikor befaltam az 1.35 kiló cseresznyét meg még
legalább fél kiló kivit mellé. És most nehéz
munkát végzek, kell az enerdzsi, s olvastam többször hogy amúgy ketót
követő sportolók edzés előt megesznek valami cukros akármit hogy
legyen edzés közben energiájuk sok, hirtelen, szóval ezt ledolgozzák
hamar...
Na, szóval megettem az egyik adag nápolyit. De jól tettem hogy csak az
egyiket...!
Semmi bajom se volt tőle egy darabig, és tényleg adott némi extra
energiát hamar, bár közel se annyit mint vártam tőle. Szóval jó volt a
hatása valóban, úgy kb 2 óra hosszat, bár a haszon csak „mérsékelt”
volt.
Na aztán délután 4 felé megjött ennek a böjtje de alaposan! Hirtelen
minden erő elszállt belőlem. Talán ekkor fogyott el a bevitt
cukormennyiség... Érdekes, éhes NEM lettem tőle különösebben! De olyan
gyenge voltam mint egy őszi légy, és agyilag is tompa mint egy zombi,
csak kóvályogtam. Este 7 felé már majdnem összeestem, szerencsére
ekkorra a munkával is végeztem.
Na aztán lefeküdtem aludni. De aludni is alig tudtam, mert kiújult a
hátfájásom, ami pedig hetek óta NEM VOLT, jót tett neki a ketózis
(gondolom a szénhidrátmentesség, de most ugye kapott cukrot bőven...).
És ez még semmi, mert másnap reggel hétkor amikor munkába álltam olyan
ramaty állapotban voltam hogy már az arcomról messzire ordított, és a
főnököm még azt is megkérdezte nagy gyanakodva, nem ittam-e valamit,
bár tudja hogy nem szokásom! Mondtam neki szó sincs ivásról,
rosszabbat tettem: bedrogoztam! Mire ő, hogy MIII???!
Mire én: Nyugi főnök, a cucc sajnos legális, engedélyezve van, az a
neve hogy finomított cukor...
Ugyanis tuti hogy az volt a nápolyiban. 82 grammos volt, feltételezem
ebből legalább 70 gramm de lehet hogy 80 is, cukor volt valamilyen
formában.
Na és szóval így kezdődött a ma reggel, és ez a nyomorult állapotom
eltartott kb délután kettőig, azaz ha úgy veszem a szelet nápolyi
megevésétől számítva épp 24 órába tellett hogy visszanyerjem a korábbi
formámat! Igen, eddigre visszaálltam ketózisba is, ez legalább jó hír.
Bár hozzáteszem háromszor annyi MCT olajat öntöttem magamba ehhez mint
szoktam...
De annyira nagyon pocsékul voltam még reggel is, nemcsak fizikailag de
szellemileg is, hogy KOMOLYAN HISZEM, ha bezabáltam volna a második
szelet nápolyit is, a kórházban kötök ki! (sőt ha későn jön ki a
mentő, a temetőben...)
Természetesen semmi bajom se lett volna tízszer ennyi nápolyitól se a
ketózásom ELŐTT... De mostanára úgy tűnik teljesen más alapvető
metabolizmusra tért át a szervezetem. (A második nápolyi a szemétben
végezte, gyorsan leírom mielőtt elfelejteném...)
Érdekes, gyümölcsből ehetek akármennyit úgy tűnik: igaz hogy kiüt a
ketózisból, de aztán visszaállok rá, s közben semmi különösebb tünetem
nem lesz, észre se venném azt se hogy kiléptem a ketóból ha nem
tesztelném magamat a tesztcsíkkal! (mondjuk akad azért kivétel a
gyümölcsben is, például a banán... Gondolom mert az eredetileg fűféle
növény, így a gabonafélék távoli rokona... De nem árt az eper, a
cseresznye, a kiwi, a citrom... Eleinte ezek is ártottak, de mostanára már a szervezetem „gyakorlott” lett, megtanulta ezen gyümölcsök után hogyan álljon vissza ketózisra zökkenőmentesen.)
Ellenben a nápolyi nem fruktózt tartalmazhatott hanem a
legközönségesebb kristálycukrot. Ahhoz ugye inzulin kell... Amikor
jött az inzulin, a ketontermelés leállt. Addig semmi baj nem volt
mégse amíg tartott a maradék ketonokból, meg a lebontott
kristálycukorból. De utána az elfogyott, nem volt se cukor, se keton,
persze hogy rosszul lettem... Cukrot nem vittem már be ugye, a
ketontermelés meg nem tudott elindulni egy darabig, mert ott volt a
véremben a maradék inzulin ami a ketontermelést akadályozta, s cukor
híján csak lassan tűnt el...
Tisztára olyan tényleg mint amikor valakinek elvonási tüneteti vannak
a droghiány miatt! Esküszöm, ez a SZAR, a CUKOR, ez tényleg DROG! Be
kéne tiltani!

Gazdagabb lettem azonban egy tapasztalattal. 80 gramm cukor
halálbiztosan totál kicsinál engem. Ez van. Hiába, nem lehet egyszerre
két utat járni... Arról is megbizonyosodtam, mekkora nagy a különbség
a paleo által engedélyezett dolgok (=gyümölcsök) és a mesterséges
nyalánkságok hatása közt. Hiába édes mindegyik, olyan közel állnak
egymáshoz mint ég és föld...

P.S.: A súlyom már csak 73.8 kg... Szépen lement 91 kilóról 61 nap alatt...

2 éve
#13
(#13) shinita 1
Válasz OverweightPork #12 számú posztjára
Ez nagyon egyéni. Ha én megeszem 1-2 banánt sok hét ketózis után, semmi bajom nem lesz s ezzel azért sokan így vannak. Viszont 1-2 alma már rosszabbul esik, fene se tudja, miért... A ketózisomat az se zavarja meg, ha egy étkezésemben 30g szénhidrátot hoz a gyümölcscukor, szóval nem feltétlenül kell elosztani. Mindenesetre szereztél tapasztalatot, hogy neked a banán már sok, legalábbis ekkora mennyiségben, én 10-20 grammjával eszem a banánt és úgy semmibe nem kavar bele, fagyasztóban eláll s még csak kockára sem fagy, hanem kellemes marad, sőt, szerintem jobb úgy.
Természetes, hogy változik a toleranciánk (ketózisban pedig eleve máshogyan működünk), én is elvoltam egy kiló banánnal régen, de ma már 1-2 darab után akkor is érzem, hogy le kell állnom, ha rég gyümölcsszezonban vagyok és viszonylag sok szénhidrátot eszem hónapok óta. S nyilván nem mindegy, hogy miből jön a szénhidrát. Zöldségből se bírom jól a sokat (a szénhidrátot tekintve), de azért az más, mint pl. a méz :D A tömény cukor azonnal figyelmeztetést indukál, hiába pici a mennyiség. A keményítők akkor is sokkal szolidabbak, ha gyorsak, legalábbis nálam. Szóval egy alma nekem durvább, kellemetlenebb, mint egy zsemle.

2 éve
#14
(#14) OverweightPork 57
Válasz shinita #13 számú posztjára
Hát zsemlét vagy kenyeret én vagy másfél hónapja nem próbáltam... :) Tegnapi tapasztalatom alapján egy átlagos méretű körte még nem lök ki a ketózisból (kb 15 gramm szénhidrát). Úgy látszik másképp működik, mint a banán...
Viszont, régen nagyon szerettem a savanyú káposztát. Vagy három napja ettem belőle kb 20 dekát, a sok finom husi mellé. A ketózisommal nem is történt semmi baj, ellenben olyan hasmenés jött rám hogy még, és úgy általában is nagyon pocsékul voltam aztán, majdnem két napig. Nem tudom, miért.

2 éve
#12
(#12) OverweightPork 57
Csak jótanácsként, figyelmeztetésként mesélem el:
Ma reggel kaptam 2 banánt egy jó ismerősömtől. Kínos lett volna visszautasítani... Elfogadtam, bevittem a szobámba, és kiszámoltam, ha FÉL banánt eszem csak egy nap, az még belefér a napi szénhidrátlimitembe. (A kalóriamennyiségbe is).
Megettem az első fél banánt úgy déltájban. Finom volt... szeretem a banánt amúgyis.
Nos, fél óra alig telt el, olyan rosszul lettem hogy még... Még most is alig élek!
Hiába hogy matematikai értelemben „belefért” a fél banán a keto étrendem szigorú szénhidrátmennyiségébe, de az a mennyiség eszerint úgy értendő, hogy apránként jön össze a napi mindenféle ételekbe „rejtve”, de ami a banánban van az tömény cukorlöket, nagy mennyiség egyszerre, talán még más fajta szénhidrát is mint ami mondjuk a sajtokban vagy a halkonzervekben van egy pici...

Korábban, mielőtt diétázni kezdtem, akkor se volt semmi bajom ha egyszerre akár egy kiló banánt is bezabáltam együltő helyemben, meg legalább fél kiló jégkrémet is még.

Szóval csak figyelmeztetek mindenkit, vigyázzon ezzel! Természetesen a maradék másfél banánt kidobtam a szemétbe...


2 éve
#11
(#11) HUNited 83
Válasz GigiAngi #10 számú posztjára

http://alanfogyasa.blogspot.com/

2 éve
#10
(#10) GigiAngi
Válasz törölt felhasználó #9 számú posztjára
Melyik blog? Érdekel.

2 éve
#8
(#8) OverweightPork 57
Nos, örömmel közölhetem hogy jó alaposan ketózisban vagyok már! A tesztcsíkom olyan vörös, hogy az már lila. Úgy nagyjából 6 mmol/l körüli lehet az értékem ( a 4 és a 8 közt van ugyanis a színe, de közelebb a 8-hoz).

Tünetek: a reggel lassan indul... délig kevés az energiám. Utána azonban minden beindul gyönyörűen! Nem vagyok nagyon éhes. Egy kicsit igen... de tényleg nem nagyon. Könnyű megállni. Az édességeket nem kívánom, egyáltalán nem, a gyümölcsök után néha elfog a sóvárgás.
A vizeletem furcsa szagú... nem kellemetlen, de furcsa. Szerintem ennek az ismrvnek az alapján bármikor a jövőben is meg tudom majd mondani, ketózisban vagyok-e, legalábbis, ha „alaposan” ketózisban vagyok, s nem csak egy kicsit.
Nagyon sok vizet kíván a szervezetem, vedelek mint egy elefánt.
A korábbi depresszióm ELMÚLT! Mindenfélét kipróbáltam ellene korábban, segített is ideig-óráig, de inkább még ideig-óráig is csak mérsékelte a panaszaimat, világundoromat. Még a legjobban a depi ellen nekem a „kanna” vált be, szakszóval a Sceletium Tortuosum nevű növény teája, vagy egyéb ebből való készítmény. Rohadtul drága... Nos, amióta ketózisban vagyok, semmi jele semmi depressziónak!
Emellett, korábban feszült voltam, ideges, minden apróságért az egekbe szökött a vérnyomásom, nemegyszer a főnökeimmel is úgy viselkedtem hogy már attól féltem kirúgnak érte. Bizonyos zenék ha szóltak valahol, szinte menekültem onnan mert nem tudtam őket elviselni pár percnél tovább... Szóval totál „gaga” voltam! Most ez is megszűnt...
Visszatérve az ételekre, ugye említettem hogy nagy sajtkedvelő vagyok. Nos, lehet hogy csak VOLTAM... Mert bár továbbra is szívesen eszem sajtokat, de úgy higgyétek el, hogy egyre többször „álmodom” olyasmikről - azaz jut eszembe - ami mindenféle disznóság... mármint, nem erkölcsi értelemben, hehehe, hanem főtt disznófül... meg disznó tokája... orra... stb. Szóval csupa olyasmi a disznóból, ami kifjezetten ZSÍROS! És ez amiatt érdekes, mert gyermekkoromban épp ezek a részek a disznóból nem érdekeltek. A sovány húsokat szerettem. Most márképp vagyok vele... (megjegyzem az eszkimók akik életmódjukból fakadóan teljes életüket ketózisban töltik, a sovány húsokat a kutyáiknak adják...)
Szerencsére ismerek a közelben egy szakácsnőt, tőle az imént rendeltem jónéhány kiló effélét. Furcsállotta hogy ilyen primitív falatokra vágyom, de megígérte hogy majd leszállítja.
Úgy tűnik tehát, a sajtok már nem elég zsírosak nekem... Jó, azért azt a sok sajtot amit bevásároltam az elején melegében, nem dobom ki, megeszem azért, hehehe... De vágyam már „más tájék felé húz”...
2 éve
#5
(#5) GigiAngi
Válasz OverweightPork #3 számú posztjára
A mérleget vágom, a makrókat vágom, elég olvasott vagyok szerencsére a témában, viszont azért nem merek még belevágni mert több helyen olvasom hogy intenzív súlyzós edzésnél egyszerűen nem indul be a ketózis, muszáj az izmokhoz nyúlnia a testnek a magas igénybevétel miatt... ciklikus ketot tartasz? Van feltöltő napod?
én most 120 gramm ch-n vagyok, egy cukorbeteg 160-at ehet, szóval ez már alatta van, pár lépés és recept keresés aztán meglennék, de a sport miatt nem igazán tudom mitévő legyek. A zsírod a fehérje másfélszerese?

2 éve
#4
(#4) feketeinci 9
többször említettem már ezt a blogot régebben is, de akik rendszeresen itt vannak, már unják.
Alan év elején kipróbálta, leírta a tapasztalatait, nem véleményezi, mert tudja - az egyiknek sikerül, a másiknak nem, a sors olykor nem tudja mit akar :)

Akit érdekel nézze meg és olvassa el hogy egy fegyelmezett, étrendet, edzéstervet betartó, előre tervező és tapasztalt embernek mik a megfigyelései.

http://alanfogyasa.blogspot.com/

2 éve
#2
(#2) GigiAngi
Az átállásról írhatnál pár sort, módszer, mellékhatások, amiket tapasztaltál :)
Köszi!

2 éve
#7
(#7) OverweightPork 57
Válasz GigiAngi #5 számú posztjára
Hi, Gigi, én bevallom bár most már módfelett tájékozottnak tartom magamat keto téren - remélem ez nem elbizakodottság, bár még kiderülhet az is - de konkrétan ami a sportolást illeti, ott semmi tapasztalatom nincs, szóval erről inkább hadd ne mondjak semmit! Annyit olvastam erről, de csak általánosságban, hogy meg lehet oldani az izomnövelést is ketózisban, sajnos azonban a részleteket nem írták le. Állítólag több sportolónál ez sikerült. Szerintem valaki sportorvossal konzultálj ezügyben.
Azt még elfelejtettem leírni a tünetekről, a legkellemetlenebb az volt hogy erős hasmenésem volt több napon át. De ez tulajdonképpen nem a keto hibája, mert már két nappal azután elkezdődött hogy csak az előkészítő szakaszban voltam, a „mérsékelt” szénhidrát alapú diétára ráállva. E hasmenés oka minden bizonnyal az hogy a cukrok lebontásához teljesen más összetételű bélflóra kell mint a zsírok lebontásához, emiatt ugye a cukorbontó bélbaktériumok egy része simán éhen halt bennem, ellenben idő kellett amíg a zsírbontóak elszaporodtak. (konyhanyelven fogalmazva, nem tudományos precízséggel). E hasmenés úgy tűnik nálam kb 1 hétig tartott mert már elmúlt, de amíg volt nagyon kellemetlen volt, az első kínos tapasztalat után még aludni is csak úgy mertem az ágyban hogy vastag melegítőnadrágban mert ha álmomban kijön belőlem egy kis pukkantás hát az nem csak levegő de folyadék is, bizony...
Ez volt a legkellemetlenebb mellékhatás.
Az arányok nálam úgy vannak belőve hogy 5% CH, 17% fehérje, a többi zsír. Amúgy, szerintem a fehérjével lehet variálni, szerintem 25 százalékig nem tragédia ha felmegy, a szakirodalom kb 20 százalékot ajánl. Ami biztos, a szénhidrát nem szabad hogy felkússzon 7 százalék fölé. Természetesen azt hogy e százalékok hány grammot jelentenek konkrétan, minden nap újra kell számolni az aktuális reggeli súlynak megfelelően.
Nem ciklikus ketót tartok mert azt se tudom mi az. Én csak pár napja vagyok ketóban, de mindaddig ebben akarok lenni míg le nem megyek 70 kilóra. 91 voltam, most 83.3 vagyok, ami szerintem remek haladás. Aztán ha elértem a 70 kilót (bár nem kizárt hogy lemegyek 64 -ig), akkor áttérek vagy paleo étrendre, vagy valami ahhoz nagyon közelállóra. A gyümölcsök, zöldségek tehát apránként visszajönnek majd az étrendembe, de a csoki, cukorka, édesítőszerek, kristálycukor, gabonafélék továbbra is kimaradnak. Nem akarok fanatikus paleo-hívő lenni, de elismerem hogy rengeteg jó tanács van benne, sok igazság, szóval, valami ahhoz közelálló az jó lesz nekem. Ez a tervem.

2 éve
#6
(#6) OverweightPork 57
Válasz feketeinci #4 számú posztjára
Köszi a linket, én eddig nem ismertem - újszülöttnek minden vicc uj, hehehe - este átolvasom, ígérem!

2 éve
#3
(#3) OverweightPork 57
Nos, kedves Gigi, a módszer lényegében a véletlennek köszönhető: az első 1 hétben amikor kezdtem a fogyókúrát, „ösztönösen” olyan diétát tartottam ami ha nem is ketogén volt de „közel állt” hozzá, azaz „mérsékelt” szénhidrát-tartalmú volt. Nem annyira csökkentett mint a ketogén... cseppet se. De alaposan megnyirbáltam a szénhidrátmennységet, olyan 10 és 20 százalék közt volt csak általában. Egy hét után fedeztem fel hogy van olyan is hogy ketogén diéta, s ekkor láttam amit csinálok ehhez közel áll. Ekkor döntöttem úgy, hogy átállok rá. Az az első hét elég volt rá hogy fokozatosan hozzászoktassam a szervezetemet hogy mi fog következni.

Ennek ellenére, azért némi mellékhatás jelentkezik, például „nehezen indul a nap”. Az izmaimmal ugyan nincs baj, azoknak simán megy és nem fáradnak sokkal jobban mint korábban, mégis tegnap egészen délig fáradtnak éreztem magamat, és gyakran meg kellett állnom egy kicsit pihenni. Ugye az agyam nem állt még rá... írják is, az agy alkalmazkodik utoljára. A most következő 2 vagy 3 hét lesz kritikus.

Ami a lényeg hogy ez olyan diéta amit nem lehet csak „kipróbálni”, csak félgőzzel csinálni. Lehet átmeneti periódussal kezdeni ahogy én is tettem, sőt ez módfelett ajánlatos is! De az átmeneti periódus nem azonos a ketogén diétával... (bár hasznos már az is). Hanem azután az ember vagy bele áll de komolyan, vagy jobb lett volna el se kezdenie. Mert például ha én most abbahagynám, pillanatokon belül visszahíznám amit eddig leadtam, sőt még többet is, mert elkezdeném mohón kívánni a szénhidrátot.

Aztán, ez fokozott önfegyelmet kíván. MINDENT mérni kell és jegyezni kell, és kalkulálni hogy na mi fér még be a napi keretbe és jaj túl ne lépjük egyetlen grammal se... Ezt nem lehet konyhamérleg és naplózás nélkül csinálni. Meg kell hozzá az a ketontesztelő csík is, ami a vizelet alapján mutatja ketózisban vagyunk-e. Erről megjegyezném, reggelente mindig sokkal kevesebb keton-értéket mutat mint délben vagy este, de ettől nem kell megijedni, mert minek is termeljen a máj sok ketont az éjszaka folyamán, amikor abban az időben csak alszunk és nem végzünk fizikai erőfeszítést...

Teljesen igaza van annak aki azt mondja azonban, ez egy könnyen tartható diéta abból a szempontból hogy nem (nagyon) éhezünk meg. Jellemzően én úgy vagyok vele hogy amennyit szabad engem, az elég is egészen estig, általában még kevesebbet is fogyasztok naponta akár 300 kcal-lal is mint amit lehetne, nem kívánok többet, éhes se vagyok. Ellenben úgy este 6 után amíg el nem alszom, már valóban éhes vagyok, de szerencsére még ekkor se olyan igazán borzasztóan. SOKKAL könnyebb elviselni mint más diétánál! Erre azt találtam ki hogy iszom még vagy fél liter vizet aztán kész. Bár e vízivás nem szünteti meg az éhségérzetet teljesen, de jelentősen mérsékli.

A súlyunkat reggel célszerű mérni, ugyanis napközben tipikusan többet mutat mint ami előző nap volt, a sok megevett kaja és megivott víz miatt. Estére általában ugyanannyira áll be a súly mint amivel a napot kezdtük vagy ahhoz közeli értékre, netán még magasabb is annál fél kilóval. Ellenben amikor következő reggel megmérjük, na akkor jön az öröm hogy na sikerült megint fogyni sokat... Csak egy példa: tegnap reggel 83.7 kiló voltam, ma reggel 83.3 kiló... Most őszintén, szerinted melyik másik diétával lehetne egyetlen nap alatt 40 dekát leadni?! És még csak nem is sportoltam semmit ehhez...

Annyi azonban biztos hogy rém drága diéta. Szerintem ne kezdjen bele senki akinek nincs rá 200 ezer forintja, és ezt még nem is a mérlegekre és tesztcsíkra értem, hanem kell neki hogy megvegye az elején a sok-sok kaját amit ehet, halkonzerveket, sajtokat, mindent, jó egy hónapra előre! Ugyanis ha nem veszi meg előre, akkor idővel úgyis bekövetkezik hogy kifogy az ehető ételekből, s ha ekkor pénze se nagyon lesz épp, olyat fog enni - mert valamit enni kell - ami olcsó de jóeséllyen nem fér bele a ketogén étrend szabályaiba. És akkor kész, vége, annyi.

Őrült módon kell figyelni arra mit és mennyit eszel. Egyetlen avokádó például majdnem teljesen kimeríti a napi szénhidrát-keretet...


2 éve
#1
(#1) OverweightPork 57
Na sziasztok, e topik kb az én kérésemre nyittatott meg... Ugyanis ezt a ketogén diétát kezdtem el, a teszt szerint van is már a véremben némi ketontest... És gondoltam várom ide azokat akik ezt a manapság amúgyis divatosnak mondható ditát űzik vagy legalábbis kísérleteznek vele. Mély meggyőződésem hogy a téma megér egy külön topikot, ugyanis bár úgy tűnik extrém módon hatékony, de kizárólag akkor ha HELYESEN végzik! Itt aztán nagyon észnél kell lenni! Emiatt jó ha van egy hely ahol tanácsokkal láthatjuk el egymást.ASZTALI VERZIÓ    MOBIL VERZIÓ
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket

Számításaink a Harris-Benedict formulán alapulnak.

Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2