KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok

Főoldal / Fórum / Beszélgetés az ételekről / Rántott csirkemell

11 hónapja
#11
mancikamani
11,7

8 éve
#8
witherspoon
Válasz Bojtika #2 számú posztjára
1

8 éve
#7
witherspoon
1

11 éve
#6
kaloriabazis 2 191
Válasz Lousha #4 számú posztjára
kösz, hogy lemérted és foglalkoztál vele.
de én is lemértem anno.
itt ugyanaz a helyzet mint sok másik ételnél, azaz ahányféle ember, annyiféleképpen készíti. A recepteknél az értékek ezért mindig CSAK iránymutatók lehetnek. Ha magadnak van időd leméregetni mindent, akkor legalább nálad pontos lesz, de az nem elvárható, hogy a gép mindenkinél kikövetkeztesse, hogy hogyan készíti el.

ezt valahol a neten valaki nagyon jól leírta arra a kérdésre, hogy hány kalóriát tartalmaz a rántotthús:

"100 g csirkemell kb 100 kcal, a rántott viszont elég sok lehet, attól függöen, hogy mennyi zsiradékot szivott fel a panir. A 100 g RÁNTOTT csirkemell 150 és 500 között bármi lehet."

11 éve
#5
Iszalai
Válasz Lousha #4 számú posztjára
Nagyon korrekt egy recept, :)
A hozzászólás is megfontolandó, szerintem sem lehet az elpárolgást olaj felszívással helyettesíteni. a kettő együtt játszik. A fenti receptben, figyelembe véve 30% párolgást, 300 Kcal/100g jönne ki.

11 éve
#4
Lousha 4
Válasz kaloriabazis #3 számú posztjára
Hát nem tudom. Nem kötözködni akarok, esküszöm, de légy szíves nézd meg ezt:
http://kaloriabazis.hu/recept/sutozacskos_rantott_csirke/113457_0_1
Nekem nem volt semmi megbízható adatom, volt viszont megbízható mérlegem, meg türelmem mindent grammara leméregetni az utolsó szem zsemlemorzsáig, és ez jött ki. Olaj nélkül is több a kalória, mint ennél az olajos receptnél.
(Bár annyiban még biztos lehetne tovább pontosítani, hogy valószínű csak a hús megy össze jelentősen, a panír nem, tehát a súlykülönbséget számolhatnám csak a húsra, és nem a teljes rántott húsra, de ebből valószínű nem lenne jelentős difi.)
Na most hogy a csirkemell ennyit összemegy akkor is, ha olajban sütöd, azt eléggé biztosra veszem, mivel "összemenős fajta". Egyedül akkor marad nagyjából ugyanakkora, ha vízben főzzük.
A panírból a lehetséges legkevesebbet használtam, épp csak egy kis liszt, kis tojás, kis zsemlemorzsa, ennyi lett, ami rajta maradt a húson. Szerintem ennyi bőven kerülne rá akkor is, ha olajban akarnám sütni.
Szóval szerintem az olajban sütött változatnak nagyjából ugyanígy kéne kinéznie, plusz a felszívott olaj. Fizikailag lehetetlennek érzem, hogy kevesebb kalória legyen, mint a zacskóban sült.
Szerinted hol a hiba az elméletemben?
Én egy olajban sült rántott hús kalóriáját logikusan végiggondolva úgy számolnám ki, hogy először nem vennék fel a receptbe olajat, így megvan, mennyi minden másnak az induló súlya. Lemérném a végén, mennyi olaj maradt a sütőedényben, így megkapnám, mennyi szívódott be a késztermékbe. Lemérném a kész husit, ebből levonnám a felszívott olajat, így megkapnám, mennyi az elpárolgás. Hozzáadnám a recepthez az elpárolgást is, meg a felszívott olajat is.
Tudom, nagyon macerásan hangzik, de szvsz egy rántott húsnál nem hagyható ki az elpárolgás, mert sütés közben nagyon összemennek a húsok, így jelentős lehet a különbség.

11 éve
#3
kaloriabazis 2 191
Hogy hány szelet, azt kivettem, ki mekkorára vágja. Az átlagos szelet itt is 70 g, úgyhogy a felvetés jogos volt, hogy ebből aligha jön ki 25 db. :)

Az elpárolgás helyett itt az olaj felszívással számoltunk, lásd GYIK.
Egyébként ha jól emlékszem pont ez alapján számoltam vissza a rántott dolgok zsiradék-felszívását. Ugyanis megbízható adatom volt a sütés előtti kcalról és a sütés utáni készételről is.

11 éve
#2
Bojtika 3
Bocs...nincs egy kiló húsból 25 szelet!
Az 40 grammos lenne, és az legfeljebb húsérme méret. Vagy inkább falatka.
Én a csirkemellet 50-90 grammos darabokra osztom el, és egy ekkora hús gyerek-ökölnyi nagyságú.

11 éve
#1
Lousha 4
Elpárolgás hiányzik.

ASZTALI VERZIÓ    MOBIL VERZIÓ
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket

Számításaink a Harris-Benedict formulán alapulnak.

Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2