Válasz kotlarattila
#1 számú posztjára
A tápértékadatok általában arra vonatkoznak, amit megeszünk, tehát mag, csont (banán, dió)héj nélkül, ettől eltérően akkor korrekt az adat, ha jelzik az eltérést (pl. mogyoró, szotyi héjas vagy hántolt, vagy a húsoknál bőrrel vagy bőr nélkül). A szárnyat nem szoktuk bőr nélkül enni ezért az bőrrel, csont nélkül értendő (hacsak külön nem jelöli), a mellnél, combnál (halnál) is lehet "bőr nélkül" jelölés vagy a "filé" kifejezés használata.A "nyers" jelölés általában azt jelenti, hogy feldolgozatlan, eredeti állapot, tehát nem pácolt, rántott, főtt, szárított, tartósított stb. mert nem mindegy, hogy pl. a hal, a bab, a borsó, a gomba, a fűszerek vagy a gyümölcsök frissek azaz nyersek vagy feldolgozottak, szárítottak.