KalóriaBázis
Vezesd a fogyásod!
Magyar
Belépés
Belépve maradok

Főoldal / Fórum / Beszélgetés az ételekről / Tejfölös gombás csirke

10 éve
#15
devia
Válasz Lousha #14 számú posztjára
:)))

10 éve
#14
Lousha 4
Válasz devia #13 számú posztjára
Pontosan :)
Talán a legegyszerűbb átlátni a víz/elpárolgás szerepét egy kancsó és egy pohár szörp eseténél. Ha 5 gramm szörpöt öntök egy pohárba, annak tudom a kalóriatartalmát, ergo tök mindegy, mennyi vizet adok hozzá. Ha egy decit, vagy hatot, akkor is ugyanannyi marad a kalóriatartalma annak az egy pohárnak, amit itt helyben megiszom, egyben, egyedül.
Ellenben ha csinálok egy két literes kancsóval, amibe teszek 30 gramm szörpöt, és ezt el akarom osztani a partivendégek között, akkor már bajban vagyok. A két liternyi lötyiből én csak 5 decit fogok mondjuk meginni, de honnan tudjam, mennyi konkrét szörp/kalória van ebben? Hát onnan, hogy felvittem receptként az 1970 gramm vizet és 30 gramm szörpöt, így tudom, hogy 2000 gramm vizes szörpinek mennyi a kalóriája.

10 éve
#13
devia
Jaj értem már!!!:)) Ha nem írok elpárolgást, akkor súly ugyan változik, de a kalóriatartalma nem. :) = 1 evés

10 éve
#12
Lousha 4
Válasz devia #11 számú posztjára
Semmi baj nincs vele.
Az egész csak annyi, hogy ha annyit főzöl, amennyit egyben megeszel, akkor nem muszáj az elpárolgással foglalkozni. Ha mégis foglalkozol vele, az nem baj, csak nem életbevágó. A többadagos kajánál viszont nagyjából kikerülhetetlen.

10 éve
#11
devia
Válasz Lousha #10 számú posztjára
Én csak magamnak főzök (hétvégi családi kajákból nem szoktam enni, magamnak mindig van külön, maradékot odacsomagolom:)) . Szóval, ha készítek egy adag zabpelyhet vízzel, gyümölcsökkel, ott is van elpárolgás. Pld. ezzel mi a baj?

http://kaloriabazis.hu/recept/zabkasa_makos_reggelim/751555_0_1

10 éve
#10
Lousha 4
Válasz feketeinci #9 számú posztjára
Én is ezt próbáltam magyarázni, hogy egy kétadagos kajánál a felezés azért nem olyan bonyi.
Ettől függetlenül elpárolgás-párti vagyok, ártani sosem fog, ha leméred.
Részemről meg amúgy is csak elméleti probléma, csakis 66 főre tudok főzni :D

10 éve
#9
feketeinci 9
Válasz Gonoszka1 #8 számú posztjára
Szerintem meg nem feltétlen. Ha saját recept, és csak én eszem belőle (nálam ez van), és mindig úgy készítem (1 vagy 2 adagot) akkor a saját receptemből csak a súlyt kell figyelni, hogy mennyit eszem belőle. Ha mindet, mert 1 adag, akkor világos....ha 2 adagot szoktam főzni akkor is mindegy, mert a kész recept súlyának mindig a felét eszem meg.
A saját recepteket így használom.

10 éve
#8
Gonoszka1 37
Válasz devia #6 számú posztjára
Szerintem az elpárolgást mérni kell két adagnál is, főleg ha az egyik adagot másnap eszed meg, vagy harmadnap, mert úgy alakul! Egy adagnál valóban felesleges elpárolgással kiszámolni a kalóriaértéket, akkor elég ha a nyersanyagokat beírod a mit ettél mába és kész.

10 éve
#7
Lousha 4
Válasz devia #6 számú posztjára
Neeem :)
Ha egy, max. két adag az egész, amit főztél, akkor tök mindegy, mennyi párolgott belőle, mert úgyis megeszed az egészet, akár ugyanaznap mindkét adagot. Amennyiben a receptben amúgy benne van rendesen lemérve minden, ami belement, akkor nem verted át magad. A teljes 250 grammnyi nyers csirke kalóriaértéke főzve-sütve is ugyanannyi marad, ergo ha megetted a teljes 250 grammnyit, akkor mindegy, hogy mire megetted, még mindig 250 gramm volt, vagy összement 200-ra. Ez tökéletesen akkor igaz, ha egy adagot főzöl. De kettőnél még mindig nincs akkora katasztrófa, elfelezni nem olyan nehéz valamit, közel azonos két darabra.

Ellenben ha egy nagy vödörrel főztél, akkor honnan fogod tudni, hogy amennyit kimertél az edényből, az most épp hány kalória? Lemérheted, hogy mondjuk 350 gramm kész étel, de hogy a hozzávalókból mennyi is van belőle? Azt csak akkor tudod, ha számoltál vízzel/elpárolgással is.

Így tiszta?

10 éve
#6
devia
Válasz Lousha #5 számú posztjára
Ez az elpárolgás nekem nem egyértelmű. (általában az).
Ha két adagot eszek meg, nem kell számolni vele, ha hármat akkor igen. ?

10 éve
#5
Lousha 4
Válasz feketeinci #4 számú posztjára
Azért is csinálták, mert táplálóbb, de főleg azért, mert akárhonnan nézzük, egy kanál zsírtól minden finomabb... A falusi konyha nem használt százhétféle fűszert, ilyen-olyan egzotikus alapanyagokat, egyszerű és bevált fortélyok voltak, mint pl. zsír zsírral. A nagyi palacsintája is attól volt olyan puha, hogy a tésztában is, meg alatta a serpenyőben is volt egy tehervagonnyi zsír.
És valóban, kb. minden grízgaluska recept, amit találsz, azt fogja mondani, hogy bele egy kanál zsír, vaj, olaj, akármi.
Ettől még mivel diétázunk, ezek elhagyhatók, csökkenthetők.

Ami a konkrét receptet illeti, lehet helyes azért, mert egyrészt lehet, hogy olaj nélkül párolta össze az egészet. Ha a gomba és a csirke egyszerre ment az edénybe, akkor előbbi enged annyi levet pillanatok alatt, hogy az elég legyen. Az elpárolgás meg azért nem katasztrófa, mert úgy látom, összesen két adagot készített, így az ő számára stimmelni fog a kalória. Mint nyilvános recept már aggályosabb, mert ha ebből valaki csinál egy tripla adagot, aztán leméri, amit kiszed, ott azért már nagyobb eltérés lesz.

10 éve
#4
feketeinci 9
Válasz Gonoszka1 #3 számú posztjára
Na ja:)
Ezt a módszert 50 évesen láttam először az angoloknál, de valóban működik. Bő vízben megfőzik és leszűrik mint a tésztát. Azóta használom én is, ha levesbetét a rizs.

Meg amitől kiakadtam, hogy exanyósom a grízgaluskába is zsírt rakott. Gondolom régen így készítettek energiadús ételeket kevés és olcsó hozzávalókból.
Telik a has :)

10 éve
#3
Gonoszka1 37
Válasz feketeinci #2 számú posztjára
Mondjuk, ebben a receptben elpárolgás sincs, pedig a csirke és a gomba bőven ereszti a vizet. Igaz, hogy víz sincs benne, pedig gondolom, hogy egy keveset öntött hozzá!

Én a rizst egyszerűen megfőzöm mint a tésztát és kész!

10 éve
#2
feketeinci 9
Válasz Orsolya128 #1 számú posztjára
Bizony, van ilyen. Van aki a hagymát vízben párolja meg, és kész, működik :)
Nem kell mindig zsíron pirítani.
A rizst sem kell zsíron megfuttatni főzés előtt, ahogy azt anyáinktól tanultuk. Feltesszük egyszerűen 2x annyi vízzel és kész.

Próbáld ki!

10 éve
#1
Orsolya128
Zsíradék nincs benne? Min pirítunk?

ASZTALI VERZIÓ    MOBIL VERZIÓ
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket

Számításaink a Harris-Benedict formulán alapulnak.

Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2