Felhasználó név:
Jelszó:
Belépve maradok
Hirdetés:
1 hónapja
#1890
(#1890) Ridita 34 1
Mostanában teljesen rákattantam a répalevesre. Két nagyobb répát felkarikázok és megfőzöm egy zöldségleves kockával. Csak annyi vizet teszek rá, hogy éppen ellepje. Ezután összeturmixolom és adok hozzá egy kis doboz natúr joghurtot. Tálaláskor egy teáskanálnyi tökmag szórok rá. Nagyon finom, laktató és egy tányérban csak 134 kalória van.

2 hónapja
#1888
(#1888) shinita 1
Válasz kacsoka #1886 számú posztjára
A mérték a fontos, valóban, s az egyetlen helyes mérték néha a nulla... Nem mindenki ehet mindent probléma nélkül, persze (legyen az túlevés vagy rossz közérzet), de azt én sem tartom kicsit sem jónak, amikor valaki csak azért tilt le kismillió ételt, mert az "nem diétás". Bármivel lehet fogyni, bár ez egyénileg már nem igaz, sokunknak megvannak a gyengéi, amikkel garantáltan gondok lesznek, sokkal egyszerűbb és jobb kerülni őket.
Az jó, hogy megtaláltad a saját módszeredet, amivel fogy is, jól is érzed magad, sok sikert a továbbiakban is!

A zsír valóban esszenciális és semmiből nem jó a túl sok, bár egyéne válogatja, hogy mi számára a sok vagy mit tart ő személyesen soknak, ha igaz, ha nem. A zsírok fajtái is számítanak, s érdekes módon van, aki a telített, van, aki a többszörösen telítetlen zsírokat igyekszik kerülni egészségi okokból... Bár táplálkozás terén sokszor van nagy ellentét a különféle étkezési csoportok között, úgyhogy ez végülis nem meglepő.
Én nem hiszek a túl sok zsírban (a saját esetemben, ez fontos), amennyiben a kalória- és fehérjebevitelem rendben van és jól érzem magam. Mivel a szénhidrátok roppant problémásak számomra s nem akarok kiscsillió fehérjét, az pazarlás, amúgyis egy bizonyos zsír/fehérje arányt szeretek, nyilván zsírra alapozok, de általában így is kevesebbet eszem belőle, mint szénhidrátosabb korszakaimban tettem.
Némelyik zsír szerencsére finom, ez nekem még akkor sem sajnos, ha sok éve kell ügyelnem arra, hogy ne szálljon el. A megfelelő étrenden ez azért sokkal könnyebb.

2 hónapja
#1887
(#1887) shinita 1
Válasz sinnesro #1885 számú posztjára
Az ecetes saláták tradicionálisak, nyilván ma is így készül a normál sima saláta fejes salátából vagy uborkából, néha járok rokonnál, aki csinál ilyesmit. Nekem mindig egyszerűbbnek tűnt simán beleharapni a zöldségbe, de hát én nem voltam salátás. Bár az ecetet nagyon szeretem.
Sokféle saláta van, ami jó, lehet választani :) Nekem egyik sem kell, de az is választási lehetőség.

2 hónapja
#1886
(#1886) kacsoka 1
"A zsírok a forrásai az energiának és az esszenciális zsírsavaknak. Ugyanakkor hordozói a zsírban oldódó vitaminoknak, és elengedhetetlenek a sejtfunkciók szempontjából. A zsírok kiemelik az ételek ízét (a zsír sajnos finom... nem véletlenül ízesebb egy olajban sült krumpli, mint egy sütőben sült). A zsírok túlzott fogyasztása nem ajánlott. Összetevői: zsírsavak (telített, monotelítetlen, politelítetlen), melyek kémiai szerkezetük alapján vannak elnevezve. Az Omega-3 és Omega-6 zsírsavak a telítetlenek."
Szerintem bármit ehetünk,a mértéket kell betartanunk. Mióta regisztrálom a bevitt ételeket,szembesültem azzal,hogy túl sokat eszek. 2 hónapja mérsékeltem az adagokat. A testemben történt valami változás. Valami elkezdődött. Kezdi megszokni,hogy ennyivel sem fog éhen halni.Elkezdtem fogyni is. Vettem egy pedálozógépet,amivel meg tudom mozgatni a karjaim és lábaim is a lakásban. A szép idő viszont csalogat a szabadba is. Nordicot tervezek beiktatni. Kenyeret ritkán eszek,de nem is nagyon kívánom,sose voltam kenyeres. Nyugdíjas vagyok,és most értem el ahhoz,hogy figyeljem magam. Rá tudok hangolódni a testem jelzéseire. A covid miatti bezárás miatt előszőr én is beleestem abba a csapdába,hogy többet ettem ,meg is lett a következménye. Most a 2. és 3. hullám alatt figyelek és ráérek számolgatni a mértékeket. Eddig én állok nyerésre. A közérzetem jó,könnyebben kelek fel. Mindenkinek kívánok jó egészséget.

2 hónapja
#1885
(#1885) sinnesro 313
Válasz shinita #1883 számú posztjára
Ecetes-vizes löttyöt még gyerekkoromban (vagy 50 éve) használtunk a fejes salátára.
Már legalább 30 éve csak pici olajjal készítem a salátáimat, amik jellemzően nem fejes salátából vannak, hanem mindenféle zöldségből, néha pluszban tojás, hal, akármiből készülnek, és max. fél kanál olíva- vagy egyéb olajat kapnak, ami ízt ad, és a zsírban oldódó vitaminoknak is jó, vagyishát nekem. :-)

2 hónapja
#1883
(#1883) shinita 1
Válasz sinnesro #1881 számú posztjára
Nekem is soknak tűnt, de nem értek hozzá, mert sosem tettem zsíros öntetet salátára... De az jobbára víz és ecet, nem? Kicsi zsírral.
Mondjuk méret kérdése... Bár fura ötlet egy több kilós salátával jóllakni vagy ilyesmi.
S a saláta zsírmennyisége egyéni. Mintha a múltkor említettem volna azokat, akik egy kis vajat tesznek az ételükre... Úgy értem, a 10 dekásat. S a kávéjuk is 600 kcal, főleg zsírból, fogyáskor is. Lehet, hogy nekik a salátájuk is más. Még én is simán raktam 20g zsírt egy salátára, csak sült hagyma és sült cukkini formájában. Évi kétszer.

2 hónapja
#1882
(#1882) shinita 1
Válasz Optilikusz #1880 számú posztjára
No de ha elkerülhetetlen a raktározás nagy étkezéseknél (azt hiszem, ez így van, de sosem néztem utána, hisz nem fontos számomra) és az eredmény ugyanúgy - vagy sokkal jobban - megérkezik, akkor miért kényszerítenénk magunkat olyan evési stílusra, amitől szenvedünk? Én nagyobb, zsíros étkezéseket tartok, ha lehet, mivel akkor nem hízom el, ha elég nagyok, akkor pedig még fogyok is (plusz mert teljesen esélytelen máshogyan ennem, sokféle életmódot folytattam, de ez fix volt). Tökmindegy, mi történik raktározás terén... Bár mivel a szénhidrátokat általában kerülöm, elvileg a lehető legjobbat teszem raktározás szempontjából, a lehető legkevésbé dobom meg az inzulinszintemet (miközben úgy étkezem, ami nekem a legegészségesebb és a legjobb)... Egyszerre jobban, mint kisebbekkel, de emiatt nincs gyakori vércukorhintáztatás. De nem ez motivál, hanem hogy mi az, ami érezhetően a legjobb számomra.

Nekem a fogyás sokadlagos, én is az egészségre helyezem a hangsúlyt.
Rengeteg embert ismerek (online), aki nem nyúl hüvelyeshez, mondjuk inkább egészségi okokból, nem feltétlenül ízlés miatt. De tekintve, hogy nem vagyok válogatós, de sosem szerettem a sárgaborsót és sokkal jobb ételekre is van kismillió ember, aki utálja, nyilván van, aki kerüli még :) Én a lencsét szeretem és az ízesebb babokat s nagy zöldborsórajongó voltam egyszer régen. Az volt a kivétel, amikor paleóztam.

Nem mindenkinek jó cukrokat vagy akár keményítőt tolni, ha kalória kell... Sokunkat pl. túlevésre késztetik, az egyre erősebb elhízás pedig nem egészséges. Úgyhogy én inkább nem is gondolok rájuk, ha lehet (jó, kenyeret speciel sütök, az poén, csak ne kóstoljam meg).
Én a zsírmennyiségre reagáltam, lehet, hogy ez nem jött le, nyilván mindenki használjon olyan zsírt, amilyet hasznosnak ítél. Én a normál olajokat már egy évtizede kerülöm. A mandula csupa omega6 egyébként, mondjuk attól még nem kerülném, mert a mennyiség és az arány számít (meg különben sem tudok még ezzel is foglalkozni. elég, hogy a rosszabb zsírok kiestek, az rengeteget jelent, tuti brutál sokat vittem be korábban, amikor még mit sem tudtam ezekről a dolgokról, mivel az iskolában egy szó sem esett róluk, az újságok és a legtöbb cikk pedig ma is egetverő butaságokat ír, legalábbis részben).

Nem, az pont nem jött le, hogy nekem meg akarnád mondani, hogy mit csináljak, amúgyis sok sikert hozzá, még saját magamnak sem olyan egyszerű, néha kétfelé húznak a különféle részeim, de gondolom, ez mindenkinek ismerős, ha nem gyakran, ritkán megtörténik, hogy nem azt kívánjuk, ami jó nekünk. De a gyakorlás általában sokat segít.

Való igaz, az átlagember iszonyúan rosszul táplálkozik és mit sem tud a helyes táplálkozásról. Ez az orvosokra is igaz egyébként, a világ már csak ilyen. Nagyon nehéz megfelelő infót szerezni, mert a tudósok is kihoznak bármit és az ellentétét is, de azért némi tudást össze lehet szedni, plusz én nagyon alapozok a saját szervezetem jelzéseire is. Ez eléggé kihagyhatatlan, mivel nincs étrend, ami mindenkinek egészséges.

2 hónapja
#1881
(#1881) sinnesro 313
Válasz Optilikusz #1876 számú posztjára
Életemben nem tettem még két kanál olajat semmilyen salátára.
Nem úsznia kell a zöldségeknek benne.

2 hónapja
#1879
(#1879) shinita 1
Válasz Optilikusz #1877 számú posztjára
Nincs olyan, amit mindenki szeret :) A sárgaborsó olcsó, egyszerű, de meg nem eszem. kivéve dahlban... A paradicsom és a sült hagyma még azt is feldobja :)

Babpörkölt? Na olyat még nem ettem. Mi szinte mindig főzeléket vagy levest főzünk a száraz hüvelyesekből, arra kiválóak. Plusz lencsefasírt is gyakran volt itthon egy időben, de az zsírban sütős, bár aki elviseli úgy, sütőben is sütheti, nekem az túl száraz volt, mikor kipróbáltam.
A lencse pedig jól megy a céklalevesbe is.

Tuti tele van a világ hüvelyes receptekkel, az indiai konyha különösen előszeretettel használja őket...

2 hónapja
#1878
(#1878) shinita 1
Válasz Optilikusz #1876 számú posztjára
Energiára azért szükség van... Persze ha egy nem nagy energiaigényű, nehezen jóllakó ember akar fogyni (mint én), akkor a hozzáadott zsír kerülése (amennyire kényelmesen lehet) jó ötlet. De van, akinek bőven belefér.
Zsír persze kell, nekem a minimálisnál több is, de inkább a fehérjeforrásaimmal viszem be.

A tápanyagokra én is szoktam gondolni, de ha már bevittünk mindent, csak kalória hiányzik,. akkor nem rossz a zsír. Plusz az ételek ehetőségének is jót tud tenni, bár ehhez én pont nem értek, mert szinte semmilyen zsírszegény alapanyagot nem használok s a hozzáadott zsírok nagy része nem különösebben finom számomra.

Az miért baj, ha ideiglenesen elraktározódik a zsír? Ha kalóriadeficitben vagyuink, így is, úgy is fogyunk. Sokszor ettem a fogyásomkor 20-30g hozzáadott zsírt egyszerre, semmi gondot nem okozott. Ma már nem fér bele, de csak mert nem laktat az ilyen zsír. Sokan 100g vajakkal fogynak vagy tartanak súlyt, még mindig jobb ötlet a sovány hús és zöldség mellé, mint cukrokat enni vagy koplalni...
Nyilván aki érzékelhetően jobb, ha egyszerre keveset eszik vagy kevés zsírt etc., az tegye azt. De van, akinek simán belefér ennyi zsír és beviszi a szükséges tápanyagokat is.
Bizonyos evési stílusnál nekem is jól tud jönni valami kevésbé laktató, szinte vagy teljesen szénhidrátmentes opció... Nyilván ne vigyünk túlzásba, de 20-30g extra zsír? Mindenki döntse el, hogy ez jó ötlet-e.

Salátát olajjal én sem ennék, mert nincs benne fehérje és csak éhes leszek tőle, de sokfélék vagyunk... Plusz sokan azért valami fehérjeforráshoz eszik a salátát (vagy tesznek bele azt is. amikor még képes voltam egyetlen féle salátát megenni, az sajtot és néha tojást is tartalmazott, de azért még kellett hozzá extra zsiradék, hogy kellemes legyen. azt a nagyvonalúan adagolt sült hagyma biztosította, a salátaöntet nem az én műfajom, sosem használtam olyat).

2 hónapja
#1875
(#1875) shadow1832
Válasz sinnesro #1872 számú posztjára
Köszi :) És persze, nem veszek mindent szó szerint, de örülök a tippeknek, mert sokszor olyasmit ajánlanak, ami nem jutna eszembe. Úgyis ki fogom próbálni, hogy mi válik be. Minimális olívaolajat, vagy kókuszt használok, mert valamin csak meg kell sütnöm a csirkémet :D

2 hónapja
#1874
(#1874) shadow1832
Válasz shinita #1871 számú posztjára
Köszönöm a tippeket :) A palacsintát én is imádom, de csak nutellával, vagy gesztenyepürével, szóval az most nem opció xD Nekem szenvedélyem, elsődleges hobbim a sütés-főzés, szóval nézegettem tegnap este sok ételt, hogy mit mivel tudnék helyettesíteni, mert amúgy nem vagyok válógatós, tényleg szinte mindent megeszek, csak megvan, hogy milyen hozzávalót milyen ételbe szeretek és sokszor ha mással kombinálom, úgy már nem tetszik. Például a hüvelyesek. Szeretem őket, de csak habart levesekbe, kipróbáltam salátában és sajnos úgy nem jött be, talán egyedül a mungó bab. A kenyeret muszáj volt teljesen elhagynom, próbáltam mindenféle teljes kiőrlése kenyeret, amik hát... borzalmas ízűek. Fehér kenyér pártiként egyik téglaszerű magoskenyér sem ízlett, úgyhogy inkább kihagyom őket. Ma beszereztem néhány fajta halat, gombákat, cukkinit, karfiolt. Majd kikísérletezek belőlük valamit :)

2 hónapja
#1873
(#1873) shadow1832
Válasz Optilikusz #1870 számú posztjára
Nagyon szépen köszönöm! :)

2 hónapja
#1872
(#1872) sinnesro 313
Válasz shadow1832 #1869 számú posztjára
Ne higgy el akárkinek akármit, még ha itt ír, akkor sem. :-) Nekem sem muszáj. :-)
De szélsőséges túlzásokba se ess. Ja, és használj nyugodtan olívaolajat.

2 hónapja
#1871
(#1871) shinita 1
Válasz shadow1832 #1869 számú posztjára
Az idő itt általában gyönyörű mostanság (ma épp nem), most már melegedni is fog, de persze bent is lehet edzeni (nekem a kinti séta nélkül sosem jönne össze az egészségem miatt szükséges töredéke sem, de biztos, van akinek bejön elsődleges mozgásként). Ha akarsz izmokat (legalább megtartani, ami van), nem árt erősítő edzés, de ott van a power walking, ami elég intenzív benti gyaloglás (nem feltétlenül helyben, jó, ha van pár méter helye az embernek ), akár súlyzókkal és pici futószakaszokkal néha. Az a jó benne, hogy ezt bírom, egyes tornavideókat pedig másfél perc után nem (hasizom. az félelmetesen nem megy). Amikor rossz az idő, mindig eszembe jut. De mindenki mást szeret, a párom biciklizni, úgyhogy ő most szobabicikliben gondolkodik. De annyi videó van, torna, tánc...

Az OK, hogy nem reggelizel, én még kisgyerekként is utáltam, nem az én műfajom. Mondjuk én simán 2000 kcal fölé megyek akkor is, ha 4-kor kezdem az evést, nem tudok picit enni egyszerre. De a kis étkezésekkel sincs baj, csak legyen belőlük elég. Viszont ha túl erősen fehérjére fókuszálsz (gondolom, azzal nincs gond :)), akkor persze, hogy nem jutsz elég kalóriához, kell valami más is, szénhidrát vagy zsír, általában az egyiket célszerű fő kalóriaforrásnak használni. A zsír esszenciális, de attól még sokaknak a szénhidrát a fő, de persze nem mindegy, konkrétan milyen. De ez egyéni, van, aki prímán elvan rengetebg cukorral (főleg gyümölcsre gondolok, bár sok mindenben van. a hozzáadottat jó elhagyni vagy minimalizálni, akármilyen típusú is az ember), másoknak sokkal jobb az alacsony GI-jű keményítő, nekem speciel mind rossz, de mennyiség kérdése és a keményítő okébb, mint az egyszerű cukor, a GI fontossága nem tűnt fel, de mivel én is ember vagyok, számítania kell valamit. De inkább a mennyiségre megyek rá.

Sokféle étel, étrend van, nem tudom, mit szeretsz és mi neked a jó... Kipróbálnék különféle napokat, hogy legalább az kiderüljön, a szénhidrátosabb vagy zsírosabb irány a célszerűbb... Ételválaszték van bőven, az nem lehet gond, ha kicsit utánanézel. Ha van egy irányod, úgy lehet, hogy könnyebb. Vagy ha vannak kedvenc ételcsoportjaid.
Amikor a párom elhagyta a kenyeret, akkor egyszerűen más gabonát evett helyette, mondjuk ez nem segített neki a fogyásban, sokat tud belőlük enni, mert kalóriával lakik jól és azért nem mindent lehet főtt rizzsel vagy kölessel enni, ami kenyérrel jó... Most már eszik újra mindenfélét, így van választék, de azért kenyér nélkül is van, nyilván. Én eleve a tojást nehezen unom meg, olyan választékot biztosít, de persze sok más is kell, akkor pedig különösen, ha nem zsíros irányba mész el. A tojás kalóriájának kétharmada zsírból jön, de egyben nagyon kevés van, nekünk pedig kell a zsír. Hogy ki szerint milyen összetételben, az más kérdés.
Szereted és bírod-e a hüvelyeseket? Azok kalóriadúsabb (szénhidrátdús, legalábbis a száraz hüvelyesek, a zöldborsó kevésbé) fehérjeforrások, úgyhogy ha a több zsír nem a te műfajod, akkor szépen beleillik a szénhidrátnövelésbe, ami a másik út. Mi a helyzet a gabonákkal? A zabot sokan szeretik, rostdús, gabonához képest fehérjedús, sokoldalú...

Jó kérdés, hogy miért nem eszel többet. Valószínűleg túl laktató az ételed a fehérje dominanciája miatt (s mert ilyen típus vagy, van, akinek ennyi kalória egy étkezésre is kevés, összetételtől függetlenül), de sok más tényező is lehet. Drasztikus étrendváltozás hatására sokunk szervezete zavarba jön és egy ideig alulehetünk, de ha nagyon lekorlátozod a lehetőségeidet, az sem segít. Volt már, hogy "mindent eszem" stílusban még bement volna 6 palacsinta (nagy kedvencem :)), de mivel akkor épp még annál is szigorúbban ettem, inkább befejeztem az étkezést, a jóllakás pedig megérkezett később s a kisebb ételmennyiség is elégnek bizonyult. Ez mondjuk a ritka, nálam a kalóriának meg kell lennie, hiányzik, ha nincs. A változatosságra viszont ügyelnem kell, mert sokakhoz hasonlóan nem tudok akármit enni még a tipikus ételeim közül sem (talán a palacsinta kivételével, de akad 1-2 másik megunhatatlan kedvencem is). Vannak bevált, nagy mennyiségben főzött ételeim, igyekszem tartani némi készételt a fagyasztóban, ezek segítenek valamit, de azért egy jó, kellően laktató és élvezetes étrendre szükségem van, az megadja az irányvonalat.
A palacsinta egyébként szinte bármilyen étrendbe belepasszol, attól függ, hogyan csinálod és mivel töltöd. De tényleg kismillió opció van és nagyon egyéni, hogy mi jó fogyásra és mi egészséges.

2 hónapja
#1869
(#1869) shadow1832
Sziasztok!

Egy hete kezdtem el a kalóriaszámlálós diétát és szeretnék néhány tanácsot kérni, ha lehet :) Eléggé drasztikusan kellett változtatnom az evésemen, mert az oldal kipróbálása után vettem észre, hogy valójában rengeteg kenyeret eszem. Nem egyszerre sokat, de a nap folyamán többször, ami elég sok szénhidrátot adott ki, főleg vacsoráknál. Tehát teljesen száműztem az étrendemből és így sokszor nagyon nehéz kitalálnom, mit is készítsek vacsira.
A hetem alatt a napi bevitt kcal-em kb. 700-850 között mozognak, ami alig több mint a keretem fele. Tudom, hogy többet kellene, nem szándékosan ennyi, viszont próbáltam diétás és magas fehérjetartalmú, kevés szénhidtrátos dolgokat vásárolni és a nap végén mindig ennyire jövök ki. Ha nem nagy gond, tudnátok ötleteket adni, mit esztek, hogy változatosabban tudjak főzni? A héten főlek főtt csirkét, sovány túrót, salátákat, tojást, sovány joghurtot, almát, körtét, tofut és sovány sonkát ettem. Ezeket használtam fel, néha csak úgy ahogy vannak, néha valamilyen fogásként elkészítve, de kezdem unni őket. Próbáltam már úgy is régebben, hogy mindent ettem a mennyiségekre és az adagokra figyelve, de az nekem egyáltalán nem vált be. Nálam csak úgy működik, hogy vagy fogyókúrázom, vagy nem. Szeretném egészségesen tenni, de nem mindig sikerül, főleg az ötlethiány miatt az ételek terén.
A napi bevitelem azért is ilyen alacsony, mert nem szoktam reggelizni, csak kávézni. 11 előtt egyszerűen nem kívánom a kaját, mindegy mikor kelek, tehát ebéddel kezdek és 3x eszem egy nap. Plusz nehézség, hogy rengeteg mozgáshoz vagyok szokva a munkám okán, de a jelen helyzet miatt sajnos két hónapja szabin vagyok és a rossz időben nem igazán vágyom ki futni/sétálni a szabadba. Tornázni szoktam idebent minden nap, de szükségem lenne valami olyan gyakorlat-sorozatra/videóra, ami sokkal jobban megmozgat, nem konkrétan az izmok terhelése a célja, csak az hogy mondjuk egy órán át alaposan átmozgasson, kifárasszon. Van valami tippetek? Rubint Rékára szoktam tornázni, és nagyon szeretem, de az izmokra elég megerőltetők a gyakorlatok és max fél órát bírom, pedig többet szeretnék mozogni. Bármilyen tippet örömmel fogadnék :)


2 hónapja
#1868
(#1868) hnejudi 4
Válasz kacsoka #1857 számú posztjára
este 5 után már csak vizet iszom, semmi darabos. mióta ezt csinálom nem fáj a gyomrom és a refluxom is javult.

2 hónapja
#1867
(#1867) kacsoka 1
Válasz shinita #1866 számú posztjára
Köszike a választ. Jó,hogy lehet itt beszélgetni és jó tanácsokat,biztató szavakat kapni. Igen a napi értékelésnél észrevettem,ha a zsírt túlléptem ,nem ejnye-bejnyézett :)) a rendszer. Na ma rálépek a mérlegre. Vettem egy digitálisat,abban reménykedve,hogy pontosabb mérést mutat. Annyira érzékeny azonban,hogy meg se áll a mutatója.:(( Nem tudom megmérni magam vele,mert mindig mozog a kijelzője.Azt a csepp kis remegést is érzékeli,amit én alig. Na jól megjártam,kidobtam a pénzt az ablakon. Marad a régi.

2 hónapja
#1866
(#1866) shinita 1
Válasz kacsoka #1865 számú posztjára
Ha túlmegy a zsír, az nem feltétlenül evési hiba, lehet tervezési is (túl kis zsírkeret) vagy egyszerűen az egy ilyen nap, ez attól függ. Ha a szénhidrát rovására nő a zsír, az lehet teljesen jó, az is OK, ha az egyik nap erősebb, a másik gyengébb, nem vagyunk robotok, sokunk néha éhesebb, mint máskor... Pici eltérés miatt különösen nem kell aggódni.
Az előzetes terv jó ötlet, én is sokszor tervezek, ma is azt tettem, de tuti borulni fog egy kicsit, szokott, az még nem gond. Az utólagos számolás is lehet jó, sőt egyesek számolás nélkül is prímán esznek, miután belövik, mi merre (kövérebben nekem ez volt a helyzet), de ugye, van, aki utólagos számolással durván elszáll. Nekem anno azért ment jól a dolog, mert olyan étrendre tértem, ahol szinte automatikusan ment az akkor még nagyvonalúbb kalóriakeretem betartása. Amely keretet én találtam ki magamnak abból, hogy mire voltam hajlandó, ez is bőven elég volt tartós, lassú fogyásra, de egy ponton nem vitt túl. Van, aki túl kis keretet választ, az "jó" esetben nem tudja követni, rossz esetben tudja és belassítja az anyagcseréjét, esetleg mindenféle egyéb problémája is lesz.

2 hónapja
#1865
(#1865) kacsoka 1
Válasz shinita #1864 számú posztjára
Köszi így már értem. Ch,fehérje,zsír. Szerencsére nincs semmilyen allergiám,érzékenységem. Szeretem is a tejtermékeket,mégis keveset juttatok a szervezetembe. Ezen még dolgoznom kell.A szénhidrátot még kordába tartom,de a zsírtartalom,néha túlmegy. Ezért jó nekem ez bázis,mert szembesülök a hibáimmal. Eddig úgy vittem be az adatokat,hogy ettem és utána beírtam. Szerintem ezt a tendenciát meg fogom fordítani. Olvastam az egyik fórumozónál,hogy előre beírta amit enni akart egy nap és ettől nem tért el. Ti hogy csináljátok?

2 hónapja
#1864
(#1864) shinita 1
Válasz kacsoka #1863 számú posztjára
Természetes, hogy nem tudsz mindent rögtön, én sem az iskolában tanultam róluk...

A makrotápanyagok a szénhidrát, a fehérje és a zsír. Ezeknek van kalóriatartalmuk, plusz az alkoholnak. Aki számol, az általában ezekre is ügyel, nem véletlenül... A fehérje és a zsír esszenciális, tehát muszáj bevinnünk bizonyos mennyiséget, ha azt akarjuk, hogy megfelelően műküdjön a szervezetünk. A fehérjéből a túl sok sem jó, bár ezt nem mindenki képes elérni (persze semmiből nem jó a túl sok, de a fehérje akkor is speciális eset, jópár emberrel beszéltem már, akiknek vigyázniuk kell, hogy ne legyenek rosszul a túlzott fehérjebeviteltől. egyesek érzékenyek voltak, mások egyszerűen rengeteget vittek be minden igyekezet nélkül s ez azért már nekik is sok volt). A szénhidrát annyira fontos, hogy az evolúció során (amikor az őseink elég sokat éheztek) megtanulta a szervezetünk, hogy csináljon magának másból, ha kell (no meg mivel képes rá. fehérjét nem lehet csinálni a másik kettőből, mert hiányzik a nitrogén. nem nagyon rövid és komoly fehérjehiány izombontást okoz, mivel dedikált fehérjeraktáraink nincsenek).

2 hónapja
#1863
(#1863) kacsoka 1
Válasz drisztina #1862 számú posztjára
Még kezdő vagyok,lehet ezért hülye a kérdés: mik azok a makrok?

2 hónapja
#1862
(#1862) drisztina 1484
Válasz kacsoka #1861 számú posztjára
Szerintem a rosszulléted oka az lehetett, hogy rossz a beállításod. Vagy kevés a kereted vagy a makrok aránya nem jó.

Érdemes lenne felülvizsgálni.

2 hónapja
#1861
(#1861) kacsoka 1
Örülök,hogy vagytok.Mindenkinek köszönöm,hogy válaszolt.
Shinita a tojás jó ötlet,mert azt szeretem én is.Ki fogom próbálni. Sajttal is bírom.:) Tulajdonképpen tejterméket minden mennyiségben,formában.
Mbzita én is úgy vagyok vele,ha kimondják fogyókúra már el is ment a kedvem. napközben elvagyok,de este ennem kell valami tartalmasat. Turmix jó ötlet.:) Szoktam reggelire zabpelyhes, hajdinás ,rizspelyhes kásákat enni. Lehet ezt kellene estére is átvinnem? Vízzel csinálom,nem tejjel,hogy még kevesebb kal.legyen benne.
Kerry én se szeretek üres hassal lefeküdni. Január 3-án kezdtem az életmódváltást és eddig elég jól bírtam az édességmentességet,de ma!
Szóval gyanútlanul elmentem anyámmal az orvoshoz. Kicsit fújt a szél,de olyan tavaszi volt az idő. Benn vagyunk a lakásban a karantén miatt,nem sokat mászkálunk ki. Anyukám novemberben volt utcán utoljára. Lényeg,hogy elindultunk hazafelé a rendelőből és rosszul lettem. Gyengeség,remegés fogta el az egész testem. Legszívesebben lefeküdtem volna a padra,mint a csövik. Alig bírtam elvánszorogni a közeli boltba. Na ott azonnal megittam egy fél üveg kókuszos tejitalt. Hideg is volt meg édes is. Aztán vettem 5 -5 db fornetti girellát. A pénztárnál meg egy kis kocka kávés csokit.
A csoki és a tejital után elmúlt a rosszullétem annyira,hogy haza tudjak baj nélkül menni.
De a fornettit mind megettem "vacsira" anélkül,hogy megnézzem mit is tartalmaz. Na gondolhatjátok,hogy elhűltem,mikor írtam be.
Hát ma is tanultam valamit. De ha ilyen váratlan rosszul leszel mit lehet tenni,enni? Ti már jártatok így? Ráadásul ebéd után 1-2 órával történt az eset.

3 hónapja
#1860
(#1860) shinita 1
Válasz kacsoka #1857 számú posztjára
Dehogyis halt meg az oldal, van élet, csak nem nagy, de ez a helyzet évek óta, nincs ezzel gond.

Nekem nem számít, mikor eszem, ez nem befolyásolja az ételválasztásomat. Mondjuk nincs is sok opcióm, nekem nagyobb, változatos étkezések kellenek, úgyhogy eszem mindig mindent, ami az étrendembe fér s van itthon. De ha vannak opciók, akkor azt, amit kívánok, jónak tartok az adott naphoz, ésatöbbi.

Az alapértelmezett ételem a tojás, de ez én vagyok. Kevesen esznek annyi tojást, mint én, bár van, aki sokkal többet, az már érdekes eset. Sokoldalú, számomra laktató, tápanyagdús étel. Persze egyedül nem elég egyetlen étkezésre sem, de eszem húst is, plusz kisebb mennyiségben mindenféle mást is.

Mi van a fehérjebevitellel? Ha gondod van a makróddal, változtasd meg, ha az jobban fekszik... Nekem a fehérje terén nincs nagy mozgásterem, extrém fontos, gyakorlatilag (többnyire a nekem ideálisan zsíros, nem túl sovány, nem túl zsíros) fehérjeforrásokon élek (legalábbis ha nem akarok sokkal többet enni, mint ami a súlytartáshoz, pláne a fogyáshoz kell. más ugyanis nem laktat és így sem eszem keveset). De van, akinek más passzol, természetesen.

Ha kicsi étkezés kell este, akkor még egy kis sajt (vagy más tejtermék) is szóba jöhet annak, akinek ez elég. Engem rosszul laktat, de egy kis tojással, miegymással már megfelelhet, ha már egész jól ettem aznap, de egy kis extra még jólesik. A legparányibb étkezéseim régen sajtszeletek voltak nyers zöldséggel. De a vacsora az egy rendes étel, szóval hús, tojás, ami épp jólesik. A párom szénhidrátdúsan eszik, neki más is van s ő képes egy egyszerű édességet enni bármelyik étkezésre és kész. De mi mindketten zsírdús étrenden vagyunk, ha fogyni akarunk, ha nem. Zsírszegény étrenden valami soványabb (de opcionálisan szénhidrátos, pl. hüvelyes...) fehérje logikus számomra, valamivel, ami az adott embernek megfelel. Kinek egy saláta, kinek egy kupac főtt köles az...

Ó és az én totális aduászom a palacsinta :D Nagyon szeretem, különféle ízekben, ha semmi máshoz nincs már kedvem, pedig éhes vagyok, pár palacsinta azért még bemegy... Nagyon sokféle palacsinta van, a legkülönfélébb étrendekbe belefér s rengeteg dologgal tölthető.

Egyszerűen túl sok opció van és nem is ismerem az étrended, ízlésed, a vacsorára maradt kalóriamennyiséget, makrókat...

Látom, itt többen nem bírják a tiltásokat :D Nem rosszak azok, amennyiben nem nagyon fontosak számunkra és mi magunk választottuk őket. Amúgy borzalmasak, hogyne. Én a saját szabályaimat is megszegem, de amíg nem túl sűrűn, addig belefér az is, ráadásul a mostani kilengésem régen elképzelhetetlenül szigorú lett volna. Nekem az életmódváltás jött be. Képtelen lennék a régi étrendemen bármilyen épeszű keretet betartani, muszáj volt változtatni. Plusz sokkal jobb is így. De ez is egyéni, mint oly sok minden. A párom a vacsora kihagyásával fogy, ha igazán karcsú akar lenni (sosem túlsúlyos, gyerekként az volt, de soha többé) s az egészséges étrendje is teljesen más. S akármit képes este enni, amit máskor, de itt főleg a maradékok vagy ha van kenyér, akkor az játszik, inkább ebédre szoktunk főzni. De pl. egy egyszerű túrós tésztának vagy mikrós sütinek nekiáll este is.

3 hónapja
#1859
(#1859) mbzita
Válasz kacsoka #1857 számú posztjára
Szia Kacsoka!!

Én 3 hete kezdtem el komolyabban a testsúlyomat számomra megfelelő mértékűre hozni. Azért írtam, ilyen nyaka tekerten, mert ha beírom hogy fogyókúra, rögtön a tiltások jutnak eszembe, és én is annál jobban kívánom az adott ételt.
Nekem is a délutáni és este étkezések okoznak fejtörést.
Nekem délutánra az általam készített turmixok jöttek be eddig. Nagyon sok turmix van a piacon, amiről szuper fogyások keringek. Biztos jók azok is, csak 2x, 3x annyiba kerülnek és nem is tudjuk mi van benne, illetve én amíg számomra elfogadható mértékben csökken a súlyom, addig nem szeretném használni a mesterséges édesítő szereket. Nem ízlik az ízük.
A turmixom alapja tej, a tejsavó fehérje por,( max 10g)/adag és víz. Ehhez rakok mindig gyümölcsöt. Igen banánt is, simán belefér a kalóriába és jó édes lesz tőle a turmix. Vagy zöld turmixot csinálok, amibe zelleszár, spenót, petrezsely megy. Felváltva, vagy együtt.
Az elején raktam bele bambusz rostot (max 3-5 g), de nekem nem igazán jött be, úgy éreztem megdagadt bennem és nem akar kijönni. Pedig megiszom a napi 1,5-2 liter vizet + gyógytea. De én így voltam a chia maggal is, más meg simán bírja. A bambusz rost miatt nagyon jól telít, este sem voltam utána éhes. Szoktam bele rakni még túrót is.
Ha belefér a kalóriába akkor rakok bele 1-2 evőkanál pirított zabpelyhet, finomabb rost, mint a bamnusz
A vacsorában nem igazán tudok segíteni, mivel én kenyeres vagyok. Én sütöm magamnak, jó vékonyan tudom szeletelni, és megpakolom, az alábbiak valamelyikével: házi kolbász (comb+10% zsír), sajt, halkrém, sült csirkemell, karaj, felvágott helyett vékonyra szeletelve. Próbáltad már a korpovitot?

3 hónapja
#1858
(#1858) Kerry 465 37
Válasz kacsoka #1857 számú posztjára
Szia!

En pl. ugy csinalom, hogy a napi kaloria/tapanyag mennyisegemet osztom el ugy, hogy meg este is eszek. Akar kozvetlenul lefekves elott is. Van, hogy az agyba viszek magammal par szelet sajtot akar, ha mar nincs kedvem rendes fott kajat enni, de nem akarok ehesen lefekudni. bar igy, hogy elosztom, nem igazan vagyok ehes, inkabb csak unalombol ennek mar neha... :)
Olyan is van, hogy egy kisebb tal sutivel vonulok agyba, de persze pontosan tudom mi van benne, es ugy alakitom, hogy a tapanyag erteke is megfelelo legyen, illetve finom is legyen, hogy joizuen tudjam megenni.

Tudok, hogy nem egy konkret etelt irtam valaszkent neked, de lehet otlet is segithet egy ilyen modszerrel... ;)

Udv!
Kerry

3 hónapja
#1857
(#1857) kacsoka 1
Na úgy néz ki ez az oldal meghalt. Pedig kiváncsi lettem volna,ki mit eszik pl. délután. Én nagyon szeretek enni. Szinte bármit bármikor, a hal kivételével. Most úgy döntöttem,hogy megpróbálok úgy étkezni,hogy az ne éhezés legyen.Ne határozzák meg mit ehetek és mit nem. Ahogy megtiltják,annál jobban kívánom. Itt a bázisban szembesültem,hogy a legnagyobb problémám a mennyiséggel van. A másik a kevés fehérje bevitel, szemben a sok szénhidráttal és zsírral. Szóval próbálok úgy okoskodni,hogy a kecske is jóllakjon,meg a káposzta is megmaradjon. Eddig 3-4 kiló ment le. A reggeli még csak.csak,hiszen azt is tanulnom kell,hogy reggelizzek. Zabkása,rizskása,virsli,tojás,piritós.Nem vagyok kenyeres,így a felvágott se gyakori menü. Ebédre az egészségkonyhából rendelek.Most egy kicsit már figyelek arra,hogy nem menübe,hanem magam válogatom össze. De eljő az este és elfogy az ötletem. Mit egyek?! Ti mit szoktatok enni estefele?

4 hónapja
#1856
(#1856) ZolAnd 1760 17
Válasz drisztina #1854 számú posztjára
Nem muszáj mindent megérteni. Vannak dolgok amik csak úgy vannak.
Azért nem reklamáltam, mert sosem írtam máshova, mindig csak autentikus topikba. Más (sok) fórumon is írogatok, ha úgy hozza a helyzet. Főleg az elején megkérdeztem, hogy ezt és ezt hova írjam (hogy választ is kapjak rá). Erre van a "Kérdezz bátran bármit. Válaszolunk" általános topik. Ugyanis több helyen az a bevett gyakorlat, hogy egy figyelmeztetés után egyszerűen nem reagálnak a beírtakra. Ma már elég elolvasnom a topik nevét ahhoz, hogy tudjam hova kell (lehet) írnom. Igaz, ehhez először tájékozódni, olvasgatni kell és nem rábökni a középtájon valamelyikre. Véleményem szerint ez a topik arra való amire a cím (név) utal. Az ominózus beírásnak még marginálisan sincs köze hozzá.
Ennyi és nem több. Egyébként igazad lehet. Nem felháborodni kell, hanem ott hagyni a nem tetsző topikot.

4 hónapja
#1855
(#1855) shinita 1
Válasz ZolAnd #1853 számú posztjára
Én írtam az elején, hogy ez nem általánosabb topik... De másokat nem zavart, hát nekem mindegy.

4 hónapja
#1854
(#1854) drisztina 1484
Válasz ZolAnd #1853 számú posztjára
(???)Próbálom megérteni a felháborodásod.

…, de nem emlékszem, hogy az ezer év alatt egyszer is reklamáltál volna emiatt más(ok)nál… nem csak itt, de más topikban sem.

4 hónapja
#1853
(#1853) ZolAnd 1760 17
Válasz mama63 #1842 számú posztjára
Miért pont ezt a topikot pécézted ki magadnak? Van legalább hét másik, ahol ilyen témákkal foglalkoznak. Eddig volt egy hely ahova ellátogathatott az, aki a címében szereplő kalóriaszegény ételekkel bíbelődne.
Rajtatok is csodálkozom, akik ezer éve itt vagytok, hogy nem hívtátok másik topikba a kezdőt.

5 hónapja
#1852
(#1852) vinczeeva78
50%rizs és 50%köles, ÖSSZESEN 10-15 dkg ebédnél és vacsoránál, természetesen hús és zöldség mellé. A köles nagyon jól telit, nem vagyok tőle éhes és kevés a ch tartalma.

5 hónapja
#1851
(#1851) shinita 1
Válasz mama63 #1849 számú posztjára
Hacsak nem vagy igen extrém eset, elképesztően rossz ötlet ilyen alacsonyra lemenni. A koplalásnak rengeteg hátránya van és 1000 kcalt enni szinte mindenkinek koplalás. Ha nem tudsz kis deficittel viszonylag kényelmesen, türelmesen fogyni, akkor inkább böjtölj néha, de az alacsony napi keret simán tönkrevágja az anyagcserét. Nem mindenkinél, ismerek egy volt anorexiást, akinek még mindig gondjai vannak az ételmennyiséggel, de alultápláltan is gyorsan képes fogyni, neki valamiért a szervezete nem húzta be a vészféket, így meglepően gyors az anyagcseréje több hónapos koplalás után is. De általában a szervezet okosabb és takarékoskodik, ha éhezés van. Aminek persze ára van, nyilván nem tud közel sem optimálisan működni úgy, viszont ha jól megy a takarékosság, akkor az ember a végén meglepően kevés kalóriával is stagnál, miközben a tápanyagbevitel könnyen hiányt szenved...

5 hónapja
#1850
(#1850) drisztina 1484
Válasz mama63 #1849 számú posztjára
„Nagyon nehéz betartani az előirt kalóriát.” - az előző hozzászólásod alapján el is hiszem.

A paramétereid ismerete nélkül is azt gondolom, hogy bizony idővel fel fogod adni, és szép lassan minden vissza fog térni az eredeti medrébe. Jó esetben csak a már leadott feleslegedet fogod visszahízni, rosszabb esetre inkább nem jósolnék…

…és a sikertelenséged oka nem az lesz, hogy te – ilyen-olyan ok miatt* - képtelen vagy azt a 10 kg-ot leadni, hanem az, hogy rosszul álltál neki, rosszul határoztad meg a célt…

Kérlek, olvasd el újra legalább Kerry hozzászólását…

*persze ok mindig lesz

5 hónapja
#1849
(#1849) mama63
Válasz Kerry #1846 számú posztjára
Kedves Kerry !

Köszönöm a biztatást! Nem fogom feladni, "csak" 10-kilótól szeretnék megszabadulni. Az talán még nem olyan sok. Azon igyekszem hogy minél kevesebb kalóriát fogyasszak.
Sok salátát és joghurtot, zabkását próbálok enni, az elmúlt 4 napban . Ma már sikerült 1102 kalóriára lemennem az étkezéssel. Célom , hogy 1000-alá menjek naponta. Muszáj számolnom a kalóriákat, igy jobban odafigyelek arra hogy mit eszem. Ez nekem nagy segítség. Üdvözlettel: Mama63 :) 63-ban születtem.:)

5 hónapja
#1848
(#1848) shinita 1
Válasz ZuEr #1847 számú posztjára
1300 kcal nekem egy apróbb ebéd (bár extrém szénhidrátszegényen már jóval kevesebb is elég néha)... Minden tiszteletem azoké, akiknek szintén nehéz ilyen alacsonyra tekerni a bevitelt (én inkább mozognék, képtelenség), de megcsinálják... Nekem 2000 kcal is épp elég kihívás volt anno, de jó étrenden nem nehéz (jó, mindig voltak erősebb napjaim, de az kell is néha). De így 10 év után már jelentősen alámegyek, ha igyekszem (de ehhez kvázi kötelező a napi egy étkezés, amit egyébként nem csinálok tartósan, de sokszor előfordul. egy nagyobbacska étkezés engem sokkal jobban és tartósabban laktat. az apróbbaktól csak megéhezem újra és újra. a párom pontosan ilyen, 1000 kcal alatt neki se áll az evésnek, inkább éhes marad még egypár órát, mivel ha megenné a kicsike ételt, sokkal pokolibb lenne az éhség. de ez egyéni, persze).

Én speciel nagyon örülök, hogy az én étkezésemben szinte soha nincs édesség :) Egy függőséggel kevesebb. Nekem ez nagyon durva volt, több évtizedes megszokás, hogy étkezés végén édesség, márpedig én totál jóllakottan is simán bepakolok még minimum sokszáz kcal édességet... Nagy megkönnyebbülés, hogy ez a vágy egy az egyben megszűnt. nyilván egészségesebb keretek között nincs vele baj, illetve a páromnak semmi lelki vagy egyéb problémát nem okoz a heti minimum 20 édessége, úgyhogy azzal sincs baj. Engem zavart az állandó kötelező édességevés, még ha élvezetes (és tápanyagdús és szénhidrátszegény) volt is s ahogy írtam, ez azért a kalóriabevitelembe is beszólt. Ettől még nekem is vannak desszertjeim, kedvelem őket, de jó, hogy választhatok, nem kaparom a falat nélkülük sem. Ami a helyes, természetes dolog.

Ja, én csak számolok, kereteket sosem tartottam be, az nem elég hedonista és nem reális nálam. Ha nagyon elszálltam, akkor igyekeztem változtatni valamin s egy idő után látható volt a helyes irány. No meg én az egészségre, jó közérzetre megyek rá, a zsírvesztés egy mellékesebb, bár így is fontos dolog, mióta normál súlyom van (de azért vagy 15 kiló extra zsírral).

Jó, hogy itt többeknek bejön a mozgás, a ketó fórumon már olyan furának érzem magam, mert nekem nem kontraproduktív (konkrétan azt ajánlják egyesek, hogy ne mozogjunk, ha fogyni akarunk)... Elhiszem, hogy sokan éhesek lesznek a mozgástól, esetleg azt hiszik, hogy egy csepp séta után jöhet a csokitorta vagy valami, de azért sokunknak alaposan segít, ha rendesebben ehetünk, mert mozgunk. Lelkileg is jót tesz, addig sem eszem, amíg több órát sétálok vagy bicajozok, az unalmat is csökkentheti, bár nem értem,. hogyan tud egy ember unatkozni extrém körülmények nélkül... Jó az. Én most súlyzózom megint, az még izmot is épít, az hasznos. Nem áll szándékomban lefogyva 2000 kcal alatt enni, az a helyzet, úgyhogy kell az izom és az aktivitás No meg az izmok szépek és még hasznuk is van... De a gyaloglás a fő mozgásom, nem elhanyagolható az sem egy kis kalóriakeretnél és nagyon könnyű csinálni. Futni 5 percet sem tudok, pedig próbálom. Sokan lebecsülik a gyaloglást, pedig nem kéne. Nyilván pár perc semmi se, de az én 1-2 órám azért már valami, fénykoromban pedig néha ment 10 km is, hegyen... Akkor nem fogytam, mert azért az evés még mindig a fontosabb rész.

5 hónapja
#1847
(#1847) ZuEr 211
Válasz mama63 #1844 számú posztjára
Én ötször eszem. A három evéssel olyan éhes leszek, hogy a vascsövet is csokirúdnak látom.

Eleinte én is átléptem, de a kontroll miatt közel sem annyival, mint kalória bázis nélkül.

Mozgok, a súlyom miatt gyalogolok és nordic walkingozok lépés számlálóval - első hónapban napi 3 km 6000 lépésse volt az átlag, mára már 6 km felett vagyok, és hiányzik. Nyugdíjasként reggel este tudok menni, és megyek. Esőben, napsütésben.

Először mikor megláttam, hogy 1300 kcalt lehet enni, már ettől éhségrohamom volt, most már arra kell ügyelnem, hogy megegyem a szükséges kalóriát, nehogy "tartalékra" kapcsoljon a szervezetem, és ebbe az evésben van édesség, finomság, jókedv, és az érzés, hogy "ennyi elég, a maradékot majd a következő étkezéskor, két-három óra múlva"

Szóval fel a fej! Menni fog!

5 hónapja
#1846
(#1846) Kerry 465 37
Válasz mama63 #1844 számú posztjára
Kedves Mama63!

Ne keseredj el, hanem adj időt magadnak, légy türelmes. Ha nem vagy az, akkor az eredmény se lesz tartós nagy valószínűséggel.
Én fogytam már le 135kg-ról 95-ra, aztán vissza 145kg-ra és most újra kezdtem, de már látom, hogy ehhez sok türelem kell, és azt kell látni főleg, hogy ha olyan alkat/típusú ember vagy, akkor csak életmód váltással érsz el eredményt. Én mozgás nélkül, szimpla diétával szinte semmi eredményt nem tudok elérni, de ahogy elkezdek mozogni, jön az eredmény is, de a kajára akkor is nagyon nagyon oda kell figyelnem.
Az én SAJÁT tapasztalatom az, hogy nem a kalóriákat kell számolgatni, hanem a testsúlyodnak megfelelő mennyiségű tápanyag mennyiségeket kell számolni inkább, és akkor automatikusan kalória deficitben leszel. Ezek a szénhidrát, zsír, és fehérje.
Nekem sok évembe telt mire megtanultam ezeket, átalakítottam egy rakat receptet úgy, hogy diétába is ehessek azokat az ételeket, amiket nagyon szeretek. Sőt, szinte mindennap lefekvés előtt eszek sütit. Persze ez is olyan, amit úgy alakítottam, hogy szinte teljesen szénhidrát mentes, mégis jóízűen tudom enni.
Ha megfelelően elosztod a napi tápanyag mennyiséget, akkor az éhség sem lesz egyáltalán ott, és jobban is fogod magad érezni.
És ehhez hozzátartozik az is, hogy testsúlyodnak megfelelő mennyiségű folyadékot (nem cukros üdítőket, stb.) kellene fogyasztanod az anyagcseréd fenntartása érdekében.
Ha ezek közül valamelyik nincs meg, vagy nem úgy csinálod, akkor nem lesz esetlegesen eredmény sem...
Én azt gondolom, hogy ehhez sok idő kell, ha az embernek nincs segítsége, aki megmondja mit tegyen. Bár én jobban szeretem magam kijárni az utat, hogy tudjam mit és miért csinálok.

Sok sikert kívánok Neked!
Kerry

5 hónapja
#1845
(#1845) shinita 1
Válasz mama63 #1844 számú posztjára
Ez nem egy általánosabb topik, így nem akarok ide sokat írni s ez egy nagyon összetett dolog. Én eleve a súlytartónak tippelt keretem fölött ettem és egy ideig lassan fogytam - ez egy eset, neked egyszerűen több étel kell, mint amit az oldal tippel. A túl kevés étel nem jó, több okból sem s nem mindig világos, kinek minek a túl kevés.
Egy belassult anyagcserénél nehéz, ha az ember tud róla, több evéssel visszagyorsíthatja, mielőtt rendesen elkezdhet fogyni, de ez hosszas koplalós diétázás után igen lassú is lehet. Egyes szerencsétlenebbeknek természetesen lassú az anyagcseréje, az pokoli nehéz lehet. A mozgás viszont megnöveli a kalóriaigényt. Sokaknál az étvágyat is, de általában könnyebb 2000 kcalt enni rendesebb mozgással, mint 1300-at mozgás nélkül... Vagy kinek mennyi.
Sokunknak megfelelő étrend nélkül nem megy (vagy szenvedéssel), ez pedig nagyon egyéni. Általában a fehérje jól laktat, sokakat a zsír is, de a fajtája is számít, van, aki térfogatevő vagy segít neki a rost (nekem semmit)... Kinek jó a sok zöldség, kinek nagyon nem, ésatöbbi.
Én sokat kísérleteztem, de már az elején körvonalazódott pár dolog és akkor fogytam is egy ideig. Az utolsó 15 kiló már neccesebb, de a túlevést már simán el tudom kerülni, ami az én múltammal határozott haladás. Úgyhogy próbálkozz különféle ételekkel, itt vezetve a dolgokat egy kis idő után jó eséllyel látható, hogy mi laktat jobban és kevésbé.
Az időzítés, az ételmennyiség elosztása is fontos lehet, nekem speciel nagyon az, de azért az ételválasztás a legfontosabb. Sokunkat mentálisan is megváltoztat valami nem megfelelő étel, sokszor pl. édesség után még több édességre vágyunk, még ha nem is vagyunk éhesek...

5 hónapja
#1844
(#1844) mama63
Válasz drisztina #1843 számú posztjára
Nagyon nehéz betartani az előirt kalóriát. 2 napja léptem be, mind két napon átléptem a határt.Pedig nem eszem sokat. 3 X eszem keveset. próbálkozom még a héten, azután nem tudom mi lesz. Elkeserít a dolog.

5 hónapja
#1843
(#1843) drisztina 1484
Válasz mama63 #1842 számú posztjára
A legfontosabb a helyes célbeállítás, vagyis figyelj arra, hogy ne legyen kevés a kalóriakereted. Ha nincs semmilyen egészségügyi problémád, amit figyelembe kellene venni a beállításoknál, akkor mi itt az oldalon a BMR+100kcal-át szoktuk ajánlani minimumként. Induláskor, kezdőknél (szerintem) megfelelő a fogyókúrás makrok beállítása, aztán később, ha az ember már rutinosabb és tudja, mit is akar, lehet pontosítani/finomítani rajtuk.

Érdemes többször étkezni és előre megtervezni az étkezéseket, de a kalóriakereted étkezésekre való bontása is sokat segíthet. Így nem eshetsz abba a hibába, hogy random/éhségből/gusztusból vagy a „nap végén bezabálva” étkezel. Én ehhez próbálom magam tartani: reggeli 20%-a, az ebéd 35%-a, a vacsora 30%-a a keretemnek, és a köztes étkezések pl. a tízórai 10%, uzsonna 5%. Ez nem kőbe vésett szabály, nyugodtan lehet csiszolgatni életritmustól, edzésektől függően.

Fontos még a sok rost és a lassú felszívódású szénhidrátok az éhség elkerüléséhez.

5 hónapja
#1842
(#1842) mama63
Sziasztok! ez itt az első napom. Nem túl jól sikerült . többet ettem mint az elöirt kalória.
Ti hogy csináljátok?

5 hónapja
#1841
(#1841) ZolAnd 1760 17
Svéd gombasaláta - 47,88 kcal/100 g. Adag: 50 g - 23,94 kcal.
URL: https://kaloriabazis.hu/receptszerkesztes/Sv%C3%A9d%20gombasal%C3%A1ta/2989818_0_1

Hazai almaleves - 57,62 kcal/100 g. Adag:350 g - 201,67 kcal.
URL: https://kaloriabazis.hu/recept/hazai_almaleves/2307407_0

Jó étvágyat!
Ha valaki elkészíti, véleményt kérek.

6 hónapja
#1840
(#1840) ZolAnd 1760 17
Gombaleves (szegfűgomba) - 21,34/100 g. Adag: 350 g - 74,69 kcal.
URL: https://kaloriabazis.hu/recept/gombaleves_szegfugomba/3053356_0_1

Húsleves töltött csirkéből - 78 kcal/100 g. Adag: 400 g - 312 kcal.
URL: https://kaloriabazis.hu/recept/husleves_toltott_csirkebol_kcal/2507243_0

Tejszínes-gombás pulyka - 139,71 kcal/100 g. Adag: 300 g - 419,13 kcal.
URL: https://kaloriabazis.hu/recept/tejszines_gombas_pulyka_kcal/3053388_0

Jó étvágyat!
Ha valaki elkészíti, véleményt kérek.

6 hónapja
#1838
(#1838) ZolAnd 1760 17
Válasz drisztina #1837 számú posztjára
Legközelebb jobban figyelek és "minőségi" fotókat teszek fel.

6 hónapja
#1837
(#1837) drisztina 1484
Válasz ZolAnd #1834 számú posztjára
Jól csináltad, csak nehezen lehet látni a címkét. Az ételfotóhoz vagy a recepted vagy a termék fotóját kell tenni (felraktam oda egy profi fotót), a címkefotóhoz a terméken lévő tápanyagcímkét kell feltölteni (a lehetőségekhez mérten jól láthatóan).

6 hónapja
#1836
(#1836) drisztina 1484
Válasz ZolAnd #1835 számú posztjára
A hazai zöldbabfőzelékben én sem találtam semmit, azonban a kalocsai gombalevesedben a főtt fürjtojás rózsaszínű étel. Ellenőrzötté tettem a Heinz worcester szószt és egy usda adatokkal rendelkező fürjtojást.

6 hónapja
#1835
(#1835) ZolAnd 1760 17
Azt gondolom sikerült. Az egyiket a címkére, a másikat az ételre tettem.
Átjavítottam a HEINZ nevét, mert rosszul volt írva. Lásd: eredeti címke. Ezt kéne "legalizálni" és úgy megpróbálom kijavítani a receptet.
Átnézem a többit is, ami nem látható.

Javítva:
Betyár zöldbableves - 65,51. Adag 400 g - 262,04 kcal.
https://kaloriabazis.hu/recept/betyar_zoldbableves/2821966_0_1

A másik kettőben ilyen hiba nincs.

6 hónapja
#1834
(#1834) ZolAnd 1760 17
Válasz drisztina #1833 számú posztjára
Igazad lehet. Ámbátor a szósz a WORCESTER névre hallgat, nem is tudom miért terjedt el ez az írásmód. Talán mert van egy WORCHESTER nevű terület (angliai "járás"). Ám a helyesen írtból is három van (gondolom szinonimák lehetnek).
Címkefotót? Hova, hogyan? Az étel címkefotójára? Megpróbálom, ám annak két oldala van. Megpróbálom mindkettőt feltenni.

6 hónapja
#1833
(#1833) drisztina 1484
Válasz ZolAnd #1832 számú posztjára
Tudod, mire jutottam a burgundi marharaguddal? :) Elkezdtem leellenőrizni a recepted összetevőit, és nálam a kereső 3db worchester szószt dob ki, és mind a három rózsaszín, lehet, hogy a többi recepteddel is hasonló probléma van?
(Ha van olyan szósz, amit használsz és aminek fel tudod tölteni a címkefotóját, kérlek jelezd a termék adatlapján, ígérem megnézem, ha nincs, megpróbálok keresni valamit.)

Hogy jó ötlet e ez az egész? Szerintem minden jó ötlet, ami a "köz" javára van, nem öncélú, másokat nem zavar (bár ezt manapság félve írom le), ráadásul "mi magunk"* is szívesen (jó érzéssel) tesszük. És persze, ha vállalod azt, hogy bárki, bármikor módosíthatja (akár véletlenül, akár szándékosan) a receptjeidet.

*jelen esetben te magad

6 hónapja
#1832
(#1832) ZolAnd 1760 17
Válasz drisztina #1831 számú posztjára
Tán Mátét kéne megkérdezni, miként lehet ez.
Ezután odaírom a linket is.
Egyébként jó ötlet az egész?

6 hónapja
#1831
(#1831) drisztina 1484
Válasz ZolAnd #1830 számú posztjára
A keresőben továbbra sem látom (most csak a burgundi marharagut néztem),de a linkeken keresztül eljutok a receptedig.

6 hónapja
#1830
(#1830) ZolAnd 1760 17
Válasz drisztina #1827 számú posztjára
Köszönöm a tanácsot. Ha az URL-t ideírom, akkor látni fogják? Nem értem. Ugyanis én minden eddigi ételt ajánlottam a közösbe. Hogy lehet, hogy nem látják?

Nos íme a kiegészítés!

Hazai burgundi marharagu - 162 kcal/100 g. Adag 300 g - 486 kcal.
https://kaloriabazis.hu/recept/hazai_burgundi_marharagu/2860862_0_1

Hazai zöldbabfőzelék. 103 kcal/100 g. Adag 400 g - 411 kcal.
https://kaloriabazis.hu/recept/hazai_zoldbabfozelek/1537964_0_1

Kalocsai gombaleves - 80 kcal/100 g. Adag: 400 g - 321 kcal. (Egytálétel) Videó van.
https://kaloriabazis.hu/recept/kalocsai_gombaleves/2997030_0_1

Betyár zöldbableves - 65,51. Adag 400 g - 262,04 kcal.
https://kaloriabazis.hu/recept/betyar_zoldbableves/2821966_0_1


7 hónapja
#1827
(#1827) drisztina 1484
Válasz ZolAnd #1826 számú posztjára
Szerintem sokat segítenél az érdeklődőknek, ha a linkeket is csatolnád:
https://kaloriabazis.hu/recept/lecsos_csirkemaj/2946333_0
https://kaloriabazis.hu/recept/hazai_plutyka/2695005_0
https://kaloriabazis.hu/recept/gombocos_kaposztaleves_porrogszentkiraly/2727239_0
https://kaloriabazis.hu/recept/csirkemell_csaky_modra/3001923_0
https://kaloriabazis.hu/recept/kinai_piritott_teszta_csirkevel/3014049_0


Ezeket a recepteket meg nekem nem dobta ki a kereső, lehet, hogy mások sem látják:
Hazai burgundi marharagu
Hazai zöldbabfőzelék
Kalocsai gombaleves
Betyár zöldbab leves

7 hónapja
#1826
(#1826) ZolAnd 1760 17
Betyár zöldbab leves - 65,51. Adag 400 g - 262,04
Kínai pirított tészta csirkével - 146,77 - kcal/100 g. Adag 300 g - 440,31 - kcal/100 g.

7 hónapja
#1825
(#1825) ZolAnd 1760 17
Válasz Reka71 #1823 számú posztjára
Kalocsai gombaleves - 80 kcal/100 g. Adag: 400 g - 321 kcal. (Egytálétel) Videó van.
Csirkemell Csáky módra - 119,7 kcal/100 g. Adag: 350 g 417 kcal. Videó van.

7 hónapja
#1824
(#1824) ZolAnd 1760 17
Válasz Reka71 #1823 számú posztjára
Hazai zöldbabfőzelék. 103 kcal/100 g. Adag 400 g - 411 kcal.
Gombócos káposztaleves 62,41 kcal/100 g. Adag 400 g - 249,64 (Egytálétel)

Ezek mind megtalálhatók az adatbázisban. Némelyiknél videó is van.
És nézz körül lejjebb is.


7 hónapja
#1823
(#1823) Reka71 2
Válasz ZolAnd #1809 számú posztjára
Igen engem érdekel :)

7 hónapja
#1822
(#1822) ZolAnd 1760 17
Válasz OverweightPork #1821 számú posztjára
Én valószínűleg nem eszem nyers májat. Csak kíváncsiságból próbálom ki a szuvidolását.
Egyebekben a kellő vitaminokat a mi konvencionális táplálkozásunkkal is rendszeresen bevisszük. A 46 éves praxisomban nem is találkoztam igazán súlyos vitaminhiányos alapbetegséggel.

8 hónapja
#1821
(#1821) OverweightPork 57
Válasz ZolAnd #1820 számú posztjára
Szerintem előbb adj egy esélyt annak a borjúmájnak nyersen... Hátha megszereted úgy. S ekkor több vitaminhoz jutsz belőle, s időt is spórolsz mert nem kell az elkészítésével vacakolnod.

8 hónapja
#1820
(#1820) ZolAnd 1760 17
Válasz OverweightPork #1819 számú posztjára
Bocsi! Elnéztem a hozzászólást. Én a húsra gondoltam. A májat nem szokás szuvidolni. Mármint én nem szoktam, és nem is láttam eddig sehol. Az úgy is elég puha.
Már csak az a kérdés, hol szerezted be a borjúmájat. Vidéken biztosan nem. Na azért, ha hozzájutok (véletlenül) kipróbálom a szuvidolását.

8 hónapja
#1819
(#1819) OverweightPork 57
Válasz ZolAnd #1818 számú posztjára
Hááát, 68 fok... Azért akadnak vitaminok meg ilyesmik amiknk az már sok, legalábbis, hosszabb időn át. Szóval itt már a dolog attól függ, mennyi ideig csinálja ezt a kajával. Abban azért biztos vagyok, jobb mint ha egyáltalán nem eszik májat, ami meg a húst illeti, biztos hogy jobb mint ha agyonfőzi vagy -süti.

8 hónapja
#1818
(#1818) ZolAnd 1760 17
Válasz OverweightPork #1815 számú posztjára
Aki nem szereti a nyers húst, hát SZUVIDOLJON. Akkor esetleg fűszerezni is lehet, és 68 C°-on biztosan megmarad az összes fontos anyag változatlanul. És miután vízzel nem érintkezik, így semmi nem tud kifőni belőle.

8 hónapja
#1817
(#1817) ZolAnd 1760 17
Válasz Ribiszke #1814 számú posztjára
Beírod a nevet. Ha előjön, a jobb oldalon található nyílra klikk. A megjelenő sorban klikk az "I"-re (információ). Ott már láthatod a receptet is. Az ablak alján látható az "ADATLAP". Ha rákattintasz láthatod a recept leírását is. Ha videó is van hozzá, akkor az ott hivatkozott URL-en megtalálod.

8 hónapja
#1815
(#1815) OverweightPork 57
Laktató, de kevés kalóriatartalmú:

NYERS BORJÚMÁJ

komolyan írom, én azt eszem, 100...300 gramm közti mennyiséget naponta!
Eszméletlenül sokáig nem vagyok éhes utána, emellett igazi vitaminbomba, tele van mindennel amire a szervezetünknek szüksége lehet! És nem, nincs benne sok kalória. Írjátok csak be a kalóriabázis ételkeresőjébe, ha nem hisztek nekem!

És igen, nyersen kell enni. Vétek megfőzni hogy tönkremenjen a sok vitamin benne. Kicsit talán fura az íze elsőre, de pár nap alatt hozzászoktam, s ma már csemegének tartom! Finom, édeskés!

8 hónapja
#1814
(#1814) Ribiszke
Hol lehet megtalálni a recepteket, ill. ha a
fazekat nyítnám meg nem történik semmi.

8 hónapja
#1813
(#1813) ZolAnd 1760 17
Válasz Irisbarsi #1810 számú posztjára
Hangsúlyoznom kell, hogy ezeket a recepteket nem én találtam ki (pár kivétel van, amik régi családi receptek). Csak ráleltem az interneten. Minden receptnél hivatkozom az eredeti helyre. Az URL mindig ott van, meg lehet nézni. Néha a kalóriadús összetevőket alacsonyabbakra cseréltem, vagy éppen 0 kalóriásra (cukor - stevia, tehéntej helyett kókusztej).
És még egy dolog. Sajnos én nem eszem keveset (mennyiségre). Szeretek jóllakni. Ezért inkább a kalórián spórolok.
Ha van konkrét kérés, arra is válaszolok (ha tudok). Ha probléma van a receptekkel, írjatok.

Hazai plutyka (kelkáposzta főzelék) - 43,59 kcal/100 g. Adag 400 g - 174 kcal.
Hazai burgundi marharagu - 162 kcal/100 g. Adag 300 g - 486 kcal.

8 hónapja
#1811
(#1811) Ribiszke
Válasz ZolAnd #1809 számú posztjára
Én is szeretnék egyszerű, olcsó de ízletes recepteket találni.
Köszönöm - remélem mások nevében is - a segítségedet!

8 hónapja
#1810
(#1810) Irisbarsi
Válasz ZolAnd #1809 számú posztjára
Én nagyon szívesen kipróbálnám a receptjeidet, kérlek rakd fel, amiket kipróbáltál,

9 hónapja
#1809
(#1809) ZolAnd 1760 17
SEGÍTENI SZERETNÉK! A sorstársaknak, akik túlsúlyosak, cukorbetegek, egyéb ok miatt vigyázniuk kell a kalóriákkal.
Megpróbálok (viszonylag rendszeresen) alacsony, esetleg közepes (1 adag 3-400 g < 500 kcal-nál) főételeket, leveseket, egyebeket bemutatni, hogy megkönnyítsem a választást. Esetleg ötletet adjak. A receptek mind megtalálhatók az adatbázisban.
Néhány, talán még kevéssé ismert vagy használt összetevőt bemutassak, amik segítik a kalória kímélést.
Az ételeket MIND, EGYTŐL EGYIG magam is elkészítettem, a kalóriákat a szabályok szerint számoltam ki. Ha valakinek kérdése, kérése van, itt megtalál.
Mindjárt az első:
Lecsós csirkemáj - kalória tartalma: 113.09 kcal/100 g, 1 adag 400 g - 452 kcal.
Ha érkezik rá reagálás, jön a következő recept. Ha nem, érdektelen és leáll.

10 hónapja
#1808
(#1808) katoroka 116
Válasz shinita #1807 számú posztjára
Köszönöm szépen, kipróbálom!

10 hónapja
#1807
(#1807) shinita 1
Válasz katoroka #1806 számú posztjára
Túrós ételt keveset ismerek, én túrós palacsintát ettem a napokban :) Nagyon tojásos (nálam főleg a tojás a folyadék), lisztmentes palacsintával, van egy csomó lehetőség az ilyesmire. Az enyém másoknak bizonyára inkább (kicsit tejfölös) rántotta, de nekem jó... Régebben magliszteket pakoltam bele, de lehet rostot, fehérjeport és ki tudja, még mit. Nyilván gabonaliszt vagy őrölt zab is mehet bele, sokaknak belefér, pláne, ha nem az viszi a prímet, hanem a tojás. A zabkorpa különösen finom palacsintában. Én 2 tojáshoz teszek 1-2 dkg lisztet és 2 dkg tejfölt, ha a páromnak készítem a palacsintát. Ő szereti, de ez nyilván ízlés dolga. Már az édesanyám is nagyon tojásos, sárga palacsintákat sütött, ha nem is vitte el ennyire az egyensúlyt ;)

10 hónapja
#1806
(#1806) katoroka 116
Sziasztok!
Valaki tud valami fehérjében gazdag főételt(ebéd) amiben nincs hús? Túrós ételeket főként.

11 hónapja
#1805
(#1805) egyszervolt 783 2
Válasz marinnya #1801 számú posztjára
Én eleve fehérjeporos receptet kerestem a makrók miatt, ez egy angol oldalon talált recept, amit átszámoltam cup-ról grammra.
A sima banános palacsintához képest szerintem javít az állagán, könnyebben összeáll, jobban lehet megfordítani, de szerintem ebben a zab is segít. Esetleg zabkorpával lehetne helyettesíteni, de nem igazán értek hozzá. Vagy meg lehet próbálni kakaóval, viszont akkor lehet, hogy kell mellé plusz édesítő, mert az ízesített fehérjeporok ugye eleve kifejezetten édesek, ad egy csokis alapot neki, ha csak kakaó kerül bele, lehet hogy túl keserű lenne.

11 hónapja
#1801
(#1801) marinnya
Válasz egyszervolt #1796 számú posztjára
Szia!
A fehérjepornak mi a szerepe?
Ha anélkül készítem, mit tegyek bele helyette? Sima kakaót?
Köszi

11 hónapja
#1799
(#1799) feketebarany 1
Válasz mikulasbaba #1777 számú posztjára
"Az agy müködéséhez szükség van szénhidrátra!!!!!!!!!!!!!! "
De nem mindenkinek van agya :)

11 hónapja
#1798
(#1798) feketebarany 1
Válasz OverweightPork #1789 számú posztjára
Te mekkora troll vagy :)

1 éve
#1797
(#1797) kontrol58
Válasz OverweightPork #1783 számú posztjára
Kártékony vagy!

1 éve
#1796
(#1796) egyszervolt 783 2
Megosztanék egy kicsit extrább banánpalacsinta receptet. A "hagyományos" 2 tojás 1 banán verzió nem igazán jött be, viszont ezt gyakran be fogom vetni.
Hozzávalók: 4 tojás, 2 érett banán, 60g zabpehely, 20g csokis fehérjepor, 2 evőkanál holland kakaópor (nálam 7g), 1 teáskanál fahéj, 1 teáskanál vanília aroma. A serpenyő kikenéséhez kb 6g olajat használtam. Pürésítettem a banánt, külön felvertem a tojásokat, összekevertem, majd hozzáadtam a zabot és a többi alapanyagot. Nem árt egy 10 percet pihentetni, hogy a zab megszívja magát, jobban összeáll. Hagyományos, vékony palacsinta formában nem igazán működik, de a pufi, mini amerikai palacsintának összeállt, könnyen meg tudtam fordítani. Ez elég nagy adag, nagyjából a fele (186 g) lett nekem a reggeli, ez így 326 kcal, 12g zsír, 35g ch, 19g fehérje. Én most pluszban nem adtam hozzá gyümölcsöt vagy egyéb feltétet, a csokis íz magában is elég volt, de nyilván rejt még lehetőségeket magában.

1 éve
#1792
(#1792) Zsanci9494 1 50
Válasz feketeinci #1791 számú posztjára
Köszi. :D Tènyleg zablisztet írtam. :D
Ki is javítom ;)

1 éve
#1791
(#1791) feketeinci 9
Válasz Zsanci9494 #1790 számú posztjára
Csak a pontosság kedvéért írom.
A zabpehelyből készült liszt az zabpehely liszt, feldolgozott termékből készült.
A zabliszt a gabonából készült, csak őrölték.

1 éve
#1790
(#1790) Zsanci9494 1 50
Na csak, hogy a fórum tèmájához kapcsolódjak mert nagyon elkanyarodtunk itten xd

Laktató fincsi túrós zabpelyhes pogi recept:

250gramm túró
130gramm zabpehely (nekem spáros nagyszemű volt itthon turmixgèpbe bele ès máris kèsz a zabpehely
liszt:D)
3 tojás
50gramm tapista sajt (a tetejère)

Bors

Ezeket szèpen összedolgozni majd sütőpapíros tepsibe tenni a tetejère mehet a sajt.

Isteni finom :D

1 éve
#1789
(#1789) OverweightPork 57
Válasz Zsanci9494 #1786 számú posztjára
Akkor jó mert már kezdtem megijedni... mi is lenne velem ha valaki megtiltaná hogy megegyem a mindennapi betevő lisztkukacaimat, vagy ha mától hirtelen nem főzhetnék egész disznófejeket... borzalmas még belegondolnom is!

1 éve
#1788
(#1788) OverweightPork 57
Válasz Livis #1787 számú posztjára
Miii?! Hogy az átlagéletkor a paleolit korban 14 év volt?! Lehet, de csak ha a nagy csecsemőhalálozást is beleszámítjuk!
Csakhogy a mi szempontunkból az nem számít. A lényeg ugyanis az hogy abban a korban nem volt CIVILIZÁCIÓS BETEGSÉG s emiatti meghalás!
Ha egy ősember sikeresen túlélte a serdülőkorát, akkor már jóeséllyel ő is megélte a 70 évet úgy kábé, feltéve persze ha nem ette meg őt a kardfogú tigrincs. De az biztos hogy nem cukorbetegségben halt meg...

A répában amit eszem van cukor, az igaz, pontosabban szénhidrát, de nézd csak meg milyen alacsony a GL értéke...

Ha meg a bélrendszerünk hosszát nézed, hasonlítsd össze a növényevőkéével is...

Sosem mondtam hogy kizárólag húson kell élnünk. Csak azt, hogy táplálékunk óriási többsége kell hogy hús legyen.

De nekem mindegy, amíg megengeditek hogy én így táplálkozzam... :)
Csak azt nem bírom amikor már hetek óta nem is írok ide semmit, aztán valamiért mégis bekukkantok a fórumba s erre látom hogy valami újonc nagyon okosnak képzelve magát elkezd dörgedelmeket írni a számomra kedves keto (vagy paleo) ellen... Olyankor, bevallom, elkap az agyvíz, vöröset kezdek látni s kitör belőlem hogy na majd én is jól megaszondom a Zigasságot...


1 éve
#1787
(#1787) Livis
Válasz OverweightPork #1783 számú posztjára
Ez a fórum nem azért van, hogy meggyőzzük egymást arról, hogy ami nekünk jó, az az egyedüli üdvözítő. Az emberek ízlése is nagyon eltérő, nekem pl. felfordul a gyomrom az étrendedet olvasva. Mellesleg eszel szénhidrátot, pl a répa tele van cukorral. Itt senki nem amellett kardoskodik, hogy egyél feldolgozott szénhidrátot/cukrot, éppen hogy arról van szó, hogy a szervezet számára szükséges szénhidrátot rostban gazdag növényi élelmiszerekkel, teljes kiőrlésű alacsony GI -ű termékekkel érdemes bevinni és persze nem korlátlanul. Talán érdemes figyelembe venni azt is, hogy abban az "ősi" korban, amire te hivatkozol az ember átlagéletkora kb 14 év volt és teljesen máshogy élt. A mai ember nem ragadozó húsevő, a szervezete nem arra fejlődött ki, nem tarajos zápfoga van, hanem mindenevő gumós és a bélrendszere is lényegesen eltérő, hosszabb mint a tisztán húsevőké.

1 éve
#1786
(#1786) Zsanci9494 1 50
Válasz OverweightPork #1783 számú posztjára
X'D csináld úgy ahogy neked jó, senki nem akar lebeszèlni!

1 éve
#1783
(#1783) OverweightPork 57
Válasz Zsanci9494 #1782 számú posztjára
Igen, én egész életemben így akarok már élni! Ha érdekel hogy pontosan hogyan, nos, röviden:
—ketogén étrenden, de a ketogént is szigorítva úgy, hogy olyan ételeket se eszem amit a ketó megengedne ugyan, de a paleo tilt! Ezek lényegében a tejtermékek, meg a hüvelyesek. Továbbá a napraforgóolaj, meg még egypár ilyesmi, amiben túl sok az omega-6.
Emellett olyasmit se eszem amit a paleo megengedne, de nem fér bele a ketogén étrendbe: ez például azt jelenti hogy olyan gyümölcsöket se fogyasztok amit a paleo megenged de ketóhoz képest túl sok a CH értéke. (Bár a paleo eleve nem nagyon van oda a gyümölcsökért amúgy se).
Azaz, én azt eszem ami a paleo és a keto közös metszetébe belefér.
A napi szénhidrátlimitem elméletileg 30 g, de gyakorlatilag ritka hogy akár a 10-et is elérje...
És elárulom NEM NEHÉZ ezt betartanom! Sőt, imádom! Azóta nemcsak lefogytam 91 kilóról 74-re, és nemcsak lement a hasam körmérete (asszem ennek neve a derékbőség, mindenesetre a köldökömnél mérem) 116 centiről 95.5 centire, de elmúlt a depresszióm, nem viszket a bőröm, elmúltak a pattanásaim, mitesszereim, megszűnt a hátgerincem fájdalma, nincsenek hangulatingadozásaim, dührohamaim (nemegyszer korábban úgy szóltam be a főnökömnek is hogy aztán magam csodálkoztam a legjobban amikor mégsem rúgtak ki...), kevesebb alvással beérem mégis frissebb vagyok, szebbek az álmaim, megszűnt a krónikusfáradság-szindrómám, sokkal erősebbnek érzem magamat, megnőtt a szellemi teljesítőképességem (ez elég fontos ám a számítógépprogramozásban...), s ezek csak azok az előnyök amik így hirtelen eszembe jutnak!

Ne is kísérletezz azzal hogy engem erről lebeszélj... Még HA lennének is hátrányai, boldogan bevállalom őket ennyi előnyért cserébe! Csak azt sajnálom miért nem álltam át erre már 30 évvel korábban is... ja, azért mert nem hallottam róla...

Gyakorlatilag alig eszem mást mint zsírt meg húst. Illetve tojást is, persze. Néha belefér egy kis alacsony GL -es zöldség: spenót, sárgarépa, fejessaláta, karfiol, brokkoli, kelbimbó... utóbbi a kelbimbó a csemegém, imádom főzve és finom édesnek érzem!

De a legkirályibb lakoma nekem az, amikor egy nagy kondérban egészben megfőzök egy komplett disznófejet, majd kiemelem egy nagy fatálcára, meghintem őrölt rozmaringgal a még gőzölgő fejet, s enni kezdem... mintha egy középkori lakomán lennék, s én lennék a király ott... Mennyei élvezet!

Nem, egyáltalán nem unalmas az az étkezés amit művelek!

Különben meg mostanában kísérletezgetek a rovarevéssel. A szárított lisztkukacnak például remek íze van, olyan „umami”-s... És tele van esszenciális aminosavakkal...

És igen, persze hogy elhízhatsz ketó mellett is ha túl sok kalóriát viszel be! Még szép! Épp csak ez alig-alig lehetséges mert előbb kapsz csömört a sok zsírtól amit eszel. Aztán meg a ketó azért is jó mert kiffejezetten épp a zsigeri zsírt fogyasztja le szinte elsőként, s a leghatékonyabban, márpedig az a legveszélyesebb. Az én hasamon még lóg némi bőr, de már kockásodni is elkezdett valamennyire. Remek érzés ezt látnom amikor ránézek! Pedig semmit nem is sportolok! De kockás hasa nem annak lesz aki sportol, hanem annak aki lefogyasztja a hájt róla... nyilván ha közben sportol is, a hasa szebb lesz, erősebb. De lehet neki ott akármennyi izma is, ha van rajta háj ami eltakarja akkor sose lesz a hasa kockás...

Nem, nekem aztán egyáltalán nem hiányzik a szénhidrát! Semmi! Se cukor, se csoki, se kenyér (tőlem nyugodtan bezárhat az összes pék!), se a keményítőt tartalmazó növények mint krumpli, kukorica, stb... Amit kissé valóban sajnálok, na azok a gyümölcsök. Mármint a FRISS gyümölcsök. Na de ez van, hiába. Ezek is csak kalóriabombák. A bennük levő fruktóz meg igen alattomos mert azonnal zsírrá alakul bennünk...

Rendes, normális, kiegyensúlyozott táplálkozás?! Naná, csakhogy ÉPP AZ a rendes, normális és kiegyensúlyoztt amit ÉN művelek!
Ember, ehhez adaptálódtunk minimum 2 millió éves evolúció során! Az az abnormális, perverz, kiegyensúlyozatlan és ezért MEGBETEGÍTŐ táplálkozás amit manapság eszik a legtöbb ember, meg amit a legtöbb táplálkozástudományi „szakértő” ajánlgat a mainstream médiában, tudod a hírhedt táplálékpiramisukra gondolok... Az nem más mint merénylet az Emberiség ellen!
Az ember legősibb energiaszolgáltató metabolizmusa a zsírégetés. Ez a fő. Ha nincs zsír, elégeti a testünk a fehérjét is, de ez csak ideig-óráig megy mert ez már „kisegítő üzemmód”. A szénhidrátégetés meg nem is másodlagos hanem csak harmadlagos pót-pót-funkció. Nagyjából arra van limitálva hogy vadászat közben esetleg belefutunk két-három szem finom körtébe vagy egy marék földieperbe, s azt gyorsan bekapjuk. És kész, ennyi!
De mert az ősidőkben a szénhidráthoz ritkán jutott hozzá az ősember (hiszen nem volt szupermarket neki ugye, s a gyümölcsök évente egyszer termettek csak, vagy maximum kétszer de az is csak a trópusokon), így a szervezetünk arra van programozva hogy AMÍG VAN JELENTŐSEBB SZÉNHIDRÁTBEVITEL, ADDIG NEM NYÚL A ZSÍRHOZ! Addig bizony a szénhidrátot égeti el. Azért hogy spóroljon a zsírral, ami szerinte értékes tartalék-tápanyag. Ha tehát fogyni akarsz, korlátozni kell a szénhidrátbevitelt!

Teljesen mindegy milyen fogyókúrát követsz: mindegy mi a neve és az ideológiája amit hirdet — ha SIKERES, annak a titka egyetlenegy: az azt követő fogyózó kevesebb szénhidrátot eszik mint korábban tette! És kész, ennyi!

És minél kevesebb szénhidrátot eszik, annál nagyobb eséllyel kezd fogyni, s annál nagyobb lesz a fogyása sebessége!
Na jó, persze feltételezve hogy az össz kalóriabevitel kevesebb mint amit naponta eléget. Ha azonban kevesebbet is visz be de nagyrészt szénhidrátból, akkor bár fogyni fog, de jórészt izomból, nem zsírból... hohó, nagyon nem mindegy!

De te hallgass csak a saját testedre, oké... biztos akkor is arra hallgattál amikor elhíztál, szóval neked nagyon okos és megbízható tested van... hm, valamiért mégse irigyellek érte...

Eh, sokat írhatnék még de így is hosszú lett, s kétlem hogy volna haszna tovább strapálnom magamat, úgyse tudlak meggyőzni...
1 éve
#1782
(#1782) Zsanci9494 1 50
Válasz OverweightPork #1781 számú posztjára
Nekem nem kell semmit elolvasnom ahhoz, hogy a saját testemre hallgassak.
Ugyanis ami jó a-nak nem biztos, hogy b-nek is így tök fölösleges olvasgatni elég ha a SAJÁT testemre hallgatok.

Érdekes eszem szénhidrátot és nem vagyok éhes mégis fogyom is közben. Most akkor szerinted valami ufó vagyok mert nem szabadna fogynom a szénhidráttól?

Te komolyan azt hiszed, hogy ha valakinek most egy példát mondok csak de napi 2ezer kalória a szükséglete amit eléget és ha bevisz 6ezer kalóriát csak zsírból akkor ő nem fog hízni? Mert a te állításod szerint csak a szénhidrát a rossz, attól hízol. Ugye ezt te sem gondolod komolyan!!!! Ugyanúgy ketogén étrenddel is lehet hízni ha nem vagy vele kalóriadeficitben.

Minden diéta működik a kulcs a kalóriadeficit. Mind1, hogy te az ketoval csinálod vagy épp eszel szénhidrátot is ha megvan a deficit fogyni fogsz.

A zsírtól egyébként azért nem leszel olyan hamar éhes mert megterheli a szervezeted és jóval több idő kell neki megemészteni mint pl a szénhidrátot vagy a fehérjét, így tényleg tovább jóllakott leszel tőle.

Viszont én ha túl sok zsírt eszem rosszul leszek és hiába akarod te itt belémnyomni azt ami neked jó ha nekem az nem jó és ezt jó lenne ha megértenéd, hogy nem kell a te módszered mindenkire rátukmálni.

Neked beválik oké senki nem mondja neked, hogy ne csináld csináljad ha jólesik.

Oké, hogy te 264 napja csinálod de te egész életedben így szeretnél étkezni? Mert akkor oké semmi baj vele toljad nyugodtan. Viszont ha csinálod pl 5-10 évig majd utána elkezdesz visszatérni a rendes normális kiegyensúlyozott táplálkozáshoz akkor már lehet érezni fogod a hátulütőit ennek az egésznek.

1 éve
#1781
(#1781) OverweightPork 57
Válasz Zsanci9494 #1780 számú posztjára
De, az igenis igaz hogy a szénhidráttól leszel éhes, és attól hízol el! Jó lenne ha nem mindenféle FUD-okra, álhírekre hagyatkoznál, hanem az eredeti angol nyelvű szakirodalomból tájékozódnál, mint én is teszem... Íme egy kis irodalomlista a témában ha érdekel téged, én mindet olvastam:

Gary Taubes: Why we get fat and what to do about it

Gary Taubes: Good calories, bad calories

Gary Taubes: The diet delusion

Jonny Bowden, PhD, CNS: Living Low Carb (revised edition)

David Perlmutter, MD: Grain Brain

James Braly, M.D., and Ron Hoggan: Dangerous Grains (why Gluten Cereal Grains may be hazardous to your health)

Jeff S. Volek, PhD, RD., Stephen D. Phinney, MD, PhD: The art and science of Low Carbohydrate Living

Gary Taubes: The Case Against Sugar

Loren Cordain, Ph.D.: The Paleo Answer

Michael R. Eades, M.D., Mary Dan Eades, M.D.: Protein Power

Michael R. Eades, M.D., Mary Dan Eades, M.D.: The Protein Power Lifeplan

Eric C. Westman, M.D., Stephen D. Phinney, M.D., and Jeff S. Volek, Ph.D.: The new ATKINS for a new YOU

Az alábbi két könyv csak mellékesen kapcsolódik a témához de hasznos kiegészítő szerintem:

Elaine Morgan: The AQUATIC APE—A theory of human evolution
Elaine Morgan: The Sears of Evolution: What our bodies tell us about human origins


Én különben 264 napja ketogén életmódot folytatok, és semmi bajom tőle, sőt, messze remekebbül érzem magamat mint bármikor korábban, mintha 20 évet sőt többet is fiatalodtam volna!

De ne hidd ha nem akarod, a te életed...

1 éve
#1780
(#1780) Zsanci9494 1 50
Az, hogy a szénhidráttól éhes leszel, ő egy mumus és hízni fogsz tőle az nem igaz. Maximum akkor lenne igaz ha valaki CSAK szénhidrátot eszik minden étkezésnél és nem visz be normális tápanyagokat a szervezetébe és csak szélsőségesen szénhidrátokat eszik.

De ki az aki ilyen szélsőségesen étkezik? Főleg ha valaki fogyni akar? Ha valaki nem hozzáadott cukorból viszi be a szénhidrátot hanem rendes tápláló ételekből és emelé. eszik fehérjét, zsírt és rostot is bevisz akkor ezek lassítani fogják a szénhidrát felszívódását. Megint csak nincs itt sem olyan, hogy valami csak fekete vagy csak fehér. A szénhidrátos ételek felszívódását is le lehet lassítani ha a megfelelő ételekkel párosítjuk.

Szerintem aki éhes és nem fér bele a keretébe az nagyon nem tud még alap dolgokat és nagyon rosszul van összerakva az étrendje.

A ketogén diéta az ha utánanéztek egy gyógydiétának lett kitalálva beteg emberek számára. Az ilyen embereknek nagyon sokat is segít és javulás van az állapotukba. Az, hogy egészséges emberek miért csinálják ha fogyási célból oké de egyik orvos sem ajánlja hosszútávon egészséges embernek.

1 éve
#1779
(#1779) shinita 1
Válasz mikulasbaba #1777 számú posztjára
Igen, az agynak kell a cukor. Pont ezért nem esszenciális tápanyag számunkra, az emberiség történelmében azért előfordult, hogy valaki nem evett sok szénhidrátot mindennap... Nem sokra vittük volna, ha egy nap koplalást se bírnánk, mert beáll az agyhalál... A szervezet legyártja magának, nyugi. Cukrot könnyű csinálni, a többi makrotápanyag átalakításával is megy. Én igazán nem értek sokat a tudományos részhez, egy sima akármilyen orvosnak is elég szégyen, ha az alapokat nem tudja. Közönséges, kicsit sem ketós oldalakon is sokszor írják, hogy nem esszenciális tápanyag a szénhidrát, ez nem titok, inkább egy viszonylag ismert tény.

Úgyhogy normál ember túlél kevés szénhdiráttal, így hozta az evolúciónk. Hogy ez ideális-e valakinek, az más kérdés, de ez a masszív szénhidrátos világ nem egészséges. Akinek sok szénhidrát az ideális, annak is nyilván célszerű jobb forrásokból bevinni. De az agy szükségleteire felesleges hivatkozni, mert annak pont mindegy, csak jöjjön az anyag. Egyébként kevés cukor kell neki tartós ketózisban. Kemény aktivitás mellett szokott jól jönni az élelmi szénhidrát az alapból szénhidrátkerülőknek is, amikor olyan gyorsan kell az üzemanyag, hogy az már zsírra alapozva nem megy. De ez komoly szint, normál emberi halandók nem mindig futnak bele, bár ketós hobbi testépítőknél kedvelt a szénhidrát alkalmazása edzés előtt.
Kinek mi jön be. Nekem a 3 és az 1000 gramm napi szénhidrát is jól hangzik, ha az adott embernek jólesik és működik.

Én soha nem fogynék le, ha zöldségeket ennék, a szénhidrát éhessé tesz, ez van. Pláne 4 étkezéssel, na az nem lenne szép, nem tudok picit enni, de sok más ember is ilyen. Nincs étrend, ami mindenkinek jó. Próbáltam sokfélét, nem vagyok érzékeny különféle dolgokra, de minél kevesebb a ch, annál jobb.

1200 kcalból sosem tudnék tartalékolni, ha a metabolizmusom 4000-ren áll, de még egy évvel utána se. Lassul, OK, valóban rossz ötlet koplalni s nyilván rosszul bír az ember egy ilyen embertelen csökkentést (legalábbis ha nincs rengeteg zsírtartaléka, ami áthidalja a nagy hiányt), de a kalóriaigény nem ugrik át 1000-re, akkor az éhező emberek simán súlyt tartanának, márpedig egy idő után mindenki lefogy, majd éhenhal (hacsak nem hal meg másban), sajna elég kiterjedt tapasztalatok vannak e téren. S nem izomsorvadtan, hájasan halnak meg, a szervezet annál azért okosabb. Bomlik mindkettő, nyilván különféle dolgoktól függ, mennyire. Ha sok zsír van, az elég energiát ad, persze fehérje is kell s ha abból nincs elég, megy az izom, ha sok izom van, költségcsökkentésből is megy le s más okokból is, de azért közel sem annyira vad a helyzet, ahogy egyesek képzelik. A zsírtartalék pont éhezésre van eredetileg, mégis mi a túrónak ne nyúlna hozzá a test, amikor pont ez a helyzet áll elő? Azt teszi.

A fokozatos csökkentés lehet jó ötlet valakinek. Én nem bonyolítottam, csak jóllaktam és kész. Ha nem fogytam, változtatni próbáltam valamin. Ez egy elég jó és kényelmes módszer (ha az ember megtalálja a jó étrendet), számolni sem kell hozzá, bár én szeretem az információt s az elején hasznos volt látni, hogy mi van. De a számolástól nem fogok kevesebbet enni, ha egyszer éhes vagyok. Arra jó, hogy lássam, milyen evési stílusban mennyivel lakom jól.
Kicsit csodálom is a normál kalóriaszámolókat, akik elhatározzák, s nem esznek többet, mint a keret. Ez nekem kegyetlen módszer lenne, de a párom is jó benne, ha fogyni akar. Sőt, súlytartáskor, aktívan sem ehet, csak mert éhes.

Sok sikert, végülis ez egy egész normális étrend, nyilván sokaknak bejön, ha közel sem mindenkinek. A leves egy általánosan jó ötlet, én is szeretem.

1 éve
#1778
(#1778) Livis
Válasz mikulasbaba #1777 számú posztjára
Teljesen egyetértek! Én 8 hónapja csinálom, most kb napi 1400 kcal-nál tartok és ezt már nem csökkentem tovább, ebbe néha-néha még egy kevés édesség is belefér. Heti 1-2 alkalommal úszás és séta. A napi kalória belövéséhez kezdetben nagyon jó segítséget adott a KalóriaBázis, a makrókat én sem nézem, vegyes táplálkozás mellett általában jók. Eddig 11 kg-ot fogytam, még 5 kg és a normál testsúly tartományban leszek. Nem sietek, a plusszok is 10-15 év alatt jöttek fel, szinte észrevétlenül (mozgásszegény életmód, rendszertelen étkezés mellett évi 1-1,5 kg). A fogyásnak és a kiegyensúlyozott étkezésnek köszönhetően vércukor és vérnyomás értékeim is normalizálódtak. Az étrend kialakítása csak minimális odafigyelést és változtatást igényelt pl. teljes kiőrlésű kenyér, durum tészta, basmati vagy barna rizs, sovány húsok és felvágottak, (szalámifélék mellőzése a magas kalória tartalmuk miatt) sok zöldség, gyümölcs. Ezt az étrendet remélhetően hosszú távon is tartani tudom mert változatos és élvezetes a számomra.

1 éve
#1777
(#1777) mikulasbaba 1
Válasz OverweightPork #1772 számú posztjára
Az agy müködéséhez szükség van szénhidrátra!!!!!!!!!!!!!! De mindenki olyan diétát folytat amilyet szeretne!! Én ápolónő létemre, 30 évesen, arra jöttem rá, hogy fel kell nőnöm, ahhoz, hogy a túlsúlyomon változtatni tudjak és felkerestem egy Obezitologus Dr. - t, leírom mit mondott és eldöntöd... Én jan 8 - án kezdtem - 8,6 kg - nál járok. Napi több étkezés nem muszály 5 de minél több annál jobb(én 4 szer eszem). Ki kell számolni mennyi a napi kalória beviteled 2 átlagos napon, még a diéta elött a kalóriabázis. hu segítségével. (Nekem ez kb. 3-4000kcal volt) és ezt kell csökkenteni 500 kcal val 2-3hetente. Tehát nem lehet azt csinálni hogy eddig 4000 kcalt megettem és holnaptól 1200 kcal - t eszek, mert a szervezet tartalékolni fog és nem a zsírból hanem izomból fogsz veszíteni. A javaslata az volt, hogy sok levest és főzeléket egyek, lehet bármilyen húst, nem kell csak csirkemellen élni, lehet kenyeret tésztát is, de ezek teljeskiörlésűek legyenek, hogy a Vc-szint egyenletes maradjon. Sok folyadék, és fokozatos mozgás, akár séta..2600 kcal val kezdtem most eszek 2100 kcal - t, lassan csökkentem 1800 kcal ra... Direkt rákérdeztem nézzem - e a makrókat, azt mondta nem kell ch - t számolni, vegyes táplálkozás legyen, az agynak szüksége van ch ra, csak az alacsony glicémiás indexüeket fogyasztsam illetve annál jobb ha zöldségekből, főzelékdkből nyerem.

1 éve
#1776
(#1776) Zsanci9494 1 50
Válasz shinita #1775 számú posztjára
Így van mindenkinek egyéni. Én is sok mindent kipróbáltam én ha a zsírt növelem és a szénhidrátot 100gramm alá csökkentem rosszul vagyok és még a mensibe is belekavar.
100-200gramm szénhidrát között eszem néha napján kicsit túl is lépem és mégis fogyok és én így érzem jól magam. Ettől függetlenül tudom, hogy van akinek pl a ketogén diéta jön be és nem fogom azt mondani, hogy az nem működik csak azért mert nálam nem vált be. Ugye nem hiába mondják, hogy minden diéta működik ha kalóriadeficitben vagy. Most az, hogy ketogén vagy legyen bármi más az más csak részlet kérdése, hogy ki milyen táplálékkal érzi jobban magát és ki melyikkel tudja hosszútávon fenntartani.

1 éve
#1775
(#1775) shinita 1
Válasz Zsanci9494 #1773 számú posztjára
Egyetértek. A saját családomban is látom, hogy óriási különbségek is lehetnek a számunkra ideális étrendet illetőleg. Van pár minden emberre igaz dolog, amit nem tudunk megkerülni, ha egyszer emberi testben létezünk, de amúgy... Egyetlen étrend nincs, ami mindenkinek jó, ugyanaz a dolog máshogyan hat ránk, másokra vagyunk érzékenyek, teljesen más laktat minket...
Van, aki prímán elvan sok szénhidráttal és nem hízik el, mert nem eszi túl magát, sőt, simán fogy is, ha kell... Ez azért nem egy meglepő állítás, szerintem tudjuk ezt, főleg ezen az oldalon, bár egyes helyeken ilyenkor mindig jönnek a visszahízással. Nos, ahhoz is túlevés kell. A legjobb a viszonylag könnyen tartható életmódváltás, hisz a régi, rossz étrendre visszatérésnél nem csoda a visszahízás, pláne kiéhezve mindenféle étekre, amitől megfosztottuk magunkat (ha voltak ilyenek, általában kifejezetten ez a helyzet), de hogy ez kinek mit jelent diéta terén, az nagyon, NAGYON egyéni. Van, aki jól elvan változatos diétákkal s van, akinek szinte minden ételcsoportot ki kell zárnia s a makróknak is elég kötöttnek kell lenniük (de ettől még simán élvezhetik az étkezéseiket).

1 éve
#1773
(#1773) Zsanci9494 1 50
Mikor hagyjuk már azt abba, hogy ami számunkra bevált ès megfelelő azt mindenáron rá akarjuk tukmálni a másik emberre?
Komolyan agyrèm! Mintha kimosták volna az agyatok. Tipikus magyar mentalitás csak a saját vèlemènyed a jó mindent fekete fehèrben kell látni amit a másik mond az elkèpzelhetetlen, hogy jó legyen.

Mindenkinek más válik be nincsen 2 egyforma ember. Mindenki tapasztalja ki magának mi a jó ès ha megvan örüljön neki.

Lehet segíteni egymásnak tanácsot adni de nem így ahogy itt is olvasom a kommenteket.
Ennek így semmi èrtelme. Ráadásul ellrettentő pèldának nevezni valakit csak azèrt mert nem az èn módszeremet csinálja... Hány èvesek vagyunk de komolyan?

Tiszteljètek egymást ès gondolkozzatok már egy kicsit!!!

1 éve
#1772
(#1772) OverweightPork 57
Válasz Livis #1770 számú posztjára
Elolvastam a cikket, nettó baromság ami benne van, aki írta egy HÜLYE és nem szakember, ez a véleményem róla!
a ketózis teljesen természetes állapotunk. Nekem például épp elmúltak a pattanásaim a hatására, hogy csak egyetlen jótulajdonságát említsem...
Amúgy háromnegyed éve lényegében folyamatosan ketózisban vagyok és semmi bajom tőle. Az is egy mítosz csak hogy a koleszterinnek bármi köze is lenne az érelmeszesedéshez. Olvasd el ezzel kapcsolatban Szendi Gábor azon könyveit amit a paleo diétáról ír, okés? Én elolvastam, megvan nekem az öreg minden könyve, irtó nagy fej és nagyon tisztelem őt!
Nekem azóta nincs lényegében semmi bajom, hogy átálltam ketóra... amúgy épp az USA-ban élek, itt a ketó igazán terjedőben van, és úgy tűnik remekül beválik azoknak, akik bele mernek vágni! Persze ésszel kell csinálni mert trükkös diéta azt elismerem.
Amíg átáll a szervezeted a ketózisra, azalatt valóban lehetnek gondok. De nem amiatt mintha a ketózis önmaga lenne veszélyes, hanem mert aki erre átáll az nem egy egészséges ember hanem egy BETEG ember, a betegsége maga a túlsúly...
De ne higgy nekem ha nem akarsz, nem akarlak meggyőzni mindenáron. A te életed. Elvem hogy nem lehet, de nem is szükséges mindenkin segíteni, mindenkit megmenteni. Mindenkinek megvan a joga hozzá ugye hogy kiselejtezze magát az Életből. Ez a természetes szelekció...

Amúgy épp ma is megettem vagy negyed kiló sertésagyvelőt. Meg 3 főtt tojást. És főtt sertésnyelvet, meg főtt szalonnát.
Nesze neked koleszterin!

Viszont lényegében NULLA mennyiségű a szénhidrátbevitelem, kivéve amikor megiszom egy-két citrom kipréselt levét, vagy amikor eszem némi reszelt (tehát nyers) sárgarépát. Na jó, minimális kis szénhidrát van a tojásban is...
De ezek egyike se finomított cukor ugye!

A szénhidráttól hízol el, ezt jegyezd meg ha jót akarsz az egészségednek! Azt tehát kerüld. De mert valamit enni kell, marad a fehérje és a zsír. Fehérjére szükséged van, de nem lehet CSAK azon élni, mert ha kizárólag azt fogyasztasz, megmérgezi a szervezetedet. Ezek után mi marad amit ehetsz? Kizárásos alapon, csakis a ZSÍR!
Ami egy remek üzemanyag a testünknek, és évmilliókon át teljes mértékben adaptálódtunk is hozzá! Egyszerűen SEMMIFÉLE káros hatása nem lehet a megevett zsírnak bennük, SEMMI, érted?! Akármennyi zsírnak se!
Egyedül a transz-zsír az amitől jobb ha óvakodol, mert az valóban árt a szívnek, amiatt mert az nem fordul elő a természetben, így ahhoz valóban nem alkalmazkodtunk. Minden más zsírfajta azonban okés. Illetve jó ha figyelsz az omega-6 és omega-3 arányra, de ez más kérdés mert ezeket jobb ha nem zsírnak tekintjük hanem bizonyos értelemben vett „vitaminnak”. Tudom hogy nem azok, csak azt mondom úgy kell kezelnünk őket...

Ismétlem: a zsír, ha megesszük, a barátunk! A szénhidrát az, ami az ellenségünk, attól hízunk el!

De a te életed... ne hidd ha nem akarod... Semmi baj ha nem fogadod meg a tanácsomat, még akkor is jó leszel valamire, mert mindenki jó valamire, ha másra nem is de legalább elrettentő példának...

1 éve
#1771
(#1771) shinita 1
Válasz Livis #1770 számú posztjára
A szélsőségekkel nincs baj, amíg megfelelően, tápanyagok terén kiegyensúlyozottan táplálkozunk. A ketózis kizárólag pozitív számomra, némi veszélye akkor van, ha túl sok szénhidrátot eszem közben. Az felborítja a táplálkozásomat.
Ilyen semmitmondó, nem tudományos cikkek csak riogatásra jók. Semmi megalapozottság sincs benne, csak vélemény, ezt nem lehet komolyan venni.
Mondjuk engem pont nem érdekel, hogy milyen valami statisztikailag (nem mintha ez szerepelt volna a cikkben, de ezt nem rovom fel neki). Másoknak is azt javaslom, hogy hallgassanak a saját szervezetük jelzéseire, már amennyiben az jól működik náluk. Utánanézni infóknak is hasznos, de nehéz kiigazodni egy laikusnak, ráadásul ami az egyik embernek egészséges, az a másiknak óriási problémákat okozhat. A ketós fórumon, ahova járok, eléggé látványosan megjelenik ez. Egyes emberek a bevált saját kis stílusokat követik, mások (pl. a kezdők, makacs betegségekkel küzdők vagy mint én, akinek nem lesz semmi baja szinte semmitől. a sok szénhidráttól azért igen, de ehhez tartósan magasra kell mennem) kísérleteznek egy sort, hogy megtalálják az ideálisat.
A cikk említi a zsírt. Nos, nekem a szénhidráttal egy irányban mozog a zsírbevitelem, ezt nem tudom elkerülni. Általában extrém alacsony szénhidrátbevitelnél a messze legalacsonyabb, úgyhogy még a sok zsírt (valamilyen fura előítélet miatt) elítélő emberek sem mondhatják, hogy ne ketózzak a zsír miatt... ;) Jó, ez igen speckó egyéni dolog, no de az adott ember, aki diétázik, szintén egyéniség. Megértem, hogy érdekli az embereket az, hogy egy adott étrenden mi történik a tömegekkel, de ez keveset mond az egyénről (kivéve, ha az adott étrend kirívóan egészségtelen, mint pl. 90 napos vagy az összes koplalós diéta. a böjtöt nem ide sorolom, de azért az sem egy általánosan ajánlható dolog, főleg nem kezdőknek hosszabb távon), ráadásul pl. a ketogén diéta millióféle. Nem mindenki csinálja sok zsírral (nekem is volt igen kellemes zsírszegény ketó napom, de többet nem próbáltam, így is nehéz a ketós zsírszintemen maradnom, bizonyára többhöz voltam szokva). Vannak vegánok és csak és kizárólag szín marhahúst evők (úgy értem, belsőség se megy). A fehérje lehet alacsony és magas, bár általában a kettő közötti. Van, aki rendszeresen eszik gyümölcsöt ketóban (én is ezt etttem, csak keveset, én a zöldségre mentem rá, de az ajánlott zöld levelekre pont nem, mert azok zömét sosem voltam hajlandó megenni, a nagy zöldségimádatom dacára sem), édességeket (amíg ettem zöldséget, napi szintű édesség is nagyon ment) s igazából bármi megengedett. Amit persze egyesek nem így gondolnak s kerülik pl. az összes édesítőt, de sokuk azért, mert nekik csak az működik. Én nem értem, de azt állítják, hogy egy pici édesítő is garantálja a fogyás teljes hiányát. Én egyszerű vagyok, nekem ilyen speckó dolgok nincsenek, nekem csak viszonylag keveset kell ennem. De ez növényekkel sehogyan sem megy, bekavarnak. Másokat pedig beteggé tesznek. Mindenki más, még a tápanyagigények sem általánosak, személyes adatokkal sem, mivel kismillió dolog befolyásolhatja őket.
Ez egy kicsit problémám, mivel fogalmam sem lehet, hogy az étrendem megfelelő-e. A szervezetem nem tiltakozik, úgyhogy reméljük a legjobbakat, elég sokféle dolgot eszem, ez is bizonyára segít, a mennyiség sem apró... De az emberiség még nagyon keveset tud a táplálkozásról, a ketogén étrend bizonyos körülhatárolt formáiról sincsenek adatok... Az, hogy ránéznek pár egérre s cikkeket hoznak ki belőle (ezt gyakran csinálják), az nem mond kb. semmit. A koleszterinnél is mekkora butaságokat állítottak még nemrég, aztán most már megváltozott a hivatalos vélekedés. Sokak szerint a lobbik is pénzelnek kutatásokat, ezért van annyi ellentmondó adat... Keveset tudunk, az a helyzet. De mivel sok faktor egyéni, így is, úgy is ki kell próbálnunk, hogy személy szerint nekünk milyen az az étrend, amit választottunk.
A ketó sem jó mindenkinek, ez számomra eléggé világos. S már írtam, hogy sokféle ketó van. Sok más ember ketója nekem rosszabb lenne, mintha durván megemelném a szénhidrátbevitelemet, a magam módján, márpedig én alaposan érzékeny vagyok arra...

S a normál étrendünk, amin elhíztunk, miért lenne jobb? Jó eséllyel sok sebből vérzik, a szénhidrátcsökkentés sok emberre ráfér, főleg egyes szénhidrátokra vonatkozólag.
Nyilván mindenkinek szíve joga szolidabban változtatni, én se mentem a ketó közelébe sem az egészségtudatos étkezésem első jópár évében, esélyem se volt rá, azonnal kikészültem tőle, amikor nagy kíváncsian bepróbálkoztam vele. A párom pedig a szénhidrátszegény étrendet sem közelítette meg soha, viszont prímán elvan a sajátján (általában több zsírt eszik, mint én. amúgy ő is kifejezetten egészségtudatos, de ő is a saját esetét nézi, nem a hivatalos álláspontot).
De ettől még a ketó nem rossz általánosan. Sokaknak elmulasztotta sok problémáját, másoknak nem, de egy másik ketó verzió igen. Egyesek pedig rosszabbul lettek, hisz nincs étrend, ami mindenkinek egészséges.

1 éve
#1770
(#1770) Livis
Mindenki a saját meggyőződése, tapasztalatai, hite és lehetőségei szerint dönt az életvitelét illetően. A témához kapcsolódó nézetek (legyen az tudományos/szakmai vagy civil) sem egységesek, változnak és egy részük meglehetősen ellentmondásos és megosztó. Hogy ezek közül ki mit fogad el vagy utasít el, arról mindenki maga határoz. A régen nagy népszerűségnek örvendő ketogén diéta ma újra reneszánszát éli és az "együnk zsírt" is divatossá vált. Akinek ez a meggyőződése, kövesse. Én csak a szélsőségekre kívántam felhívni a figyelmet, a kiegyensúlyozott étrendben "hiszek".
https://hvg.hu/elet/20200224_dietetikus_ketogen_dieta_hatasa_veszelye_ketozis

1 éve
#1769
(#1769) shinita 1
Válasz Livis #1768 számú posztjára
Az egyvelő valóban speciális, de ettől még nem látom, miért lenne vele gond, ha az élelmi koleszterin nincs különösebb hatással a koleszterinszintre s annak különféle vetületeire, legalábbis ami a betegségeket érinti. Gondolom, szinte senki nem eszi rendszeresen nagy mennyiségben, viszont még terápiás étrendekben is szerepel néhol, a májjal s hasonlókkal együtt. Amúgysem normál étrenden volt róla szó, ami azért sokat tud számítani.
A ketogén étrend, ami tipikusan gazdag koleszterinben, jót szokott tenni a koleszterinszinttel a tapasztalatok alapján, kimondottan agyvelőfogyasztóknál nem tudom, mi a helyzet. A tojásról olvastam többet s általában a koleszterinről, különösen erősen szénhidrátszegény étrenden, ahol kevesebb esélye van gondot okozni.

De ha nem az élelmi koleszterin számít, akkor tényleg miért kéne aggódnunk miatta? Ebben nem látom a logikát. Bár a komment szenvedélyessége is közrejátszott, hogy írtam. Plusz a túlzása. Mi az, hogy egy évnyi koleszterin? Ilyen nincs is, ha egyszer az élelmi bevitel nem sokat számít. Egy jó étrenden az egy évnyi lehet nulla, lehet egymillió mg, ez utóbbit annyira nem is nehéz összehozni, voltak érdekesebb diéták testépítőknél, bár kétlem, hogy hosszútávra. Nekem fél kiló agyvelő koleszterinmennyisége az úgy egy hétnyi, immár egy évtizede (előtte nem tudom, de alacsony garantáltan nem volt soha), amióta egészségtudatosabban táplálkozom és úgy eszem, ahogy a szervezetemnek sokkal jobban megfelel.
Az icike-picike ajánlások hibásak és megdőltek már.
Akinek valamiért rossz a magas koleszterintartalmú étel, az ne egye, de akinek nincs gondja vele, az miért ne?

1 éve
#1768
(#1768) Livis
Egészséges embereknél az élelmiszerekkel bevitt koleszterinnel nincs gond, de a szélsőséges táplálkozás előbb-utóbb megbosszulja magát. Az agyvelő extrém nagy koleszterin bomba , 100 g agyvelőben 3000 mg koleszterin van (míg pl. 100 g szalonnában csak kb 100 mg), fél kg agyvelő esetén ez már tetemes mennyiség. Mi itt ezen az oldalon feltételezem nagyrészt fogyni vágyóak vagyunk és a túlsúly általában már eleve negatívan befolyásolja a vér koleszterin szintjét. Nem kellene ezt még tetézni :)

1 éve
#1767
(#1767) shinita 1
Válasz Livis #1764 számú posztjára
Mi a gond a koleszterinnel s mi köze van az élelmi koleszterinnek a koleszterinszinthez? Egészséges embernél nagyjából semmi, a test rengeteget gyárt belőle, mert az élethez nélkülözhetetlen (amikor pedig negatív hatásai lesznek, annak általában a cukor az oka, legjobb tudomásom szerint. mindenesetre rengeteget változtat az étrend, ezt figyelembe kell venni igen sok esetben. ugyanaz a dolog egészen más hatásokkal képes járni a különféle étrendeken, sokszor a test is máshogyan működik, a tápanyagigények is mások lesznek... még ha helyes is egy következtetés a normál étrendre vonatkozólag, ebből nem érdemes általánosítani).

Van, akit laktat a zsír, ez nem is ritka, rengetegszer olvastam már. Engem a fehérje laktat (utána pedig a zsír, de a fehérje a döntő, csak nem ehetek csak azt), egyeseket bármi, állítólag egyeseket pedig leginkább az egyszerű cukor, nem vagyunk egyformák. Azért a 90% zsír igen ritka, a legtöbbünknek esélye sincs rá, hosszabb távon semmiképp s nem is lenne jó vége. Általában azt sem értem, miért kell sok ketósnak erőltetni a 75%-ot, amikor az is gyakran túl sok... Népszerű százalék, de a százalékok nem számítanak, inkább csak a grammok, kivéve a terápiás ketóban.

1 éve
#1766
(#1766) Livis
Válasz feketeinci #1765 számú posztjára
igaz, igaz :)

1 éve
#1765
(#1765) feketeinci 9
Válasz Livis #1764 számú posztjára
Azt nem olvashattad hogy ezzel egyet is ért valaki :)

1 éve
#1764
(#1764) Livis
ennyi badarságot még nem olvastam, mint ezen a fórumon. 90% zsírt enni mert laktat? megenni fél kg agyvelőt mert csak 500 kcal? iszonyú még olvasni is. fél kg agyvelő=egy évnyi koleszterinbevitel! ez minden, csak nem egészséges! nagyon egyoldalú megközelítés!

1 éve
#1763
(#1763) OverweightPork 57
Válasz shinita #1762 számú posztjára
Lehet kapni az Amazonnál szárított tücsköt is, ami gondolom ugyanúgy könnyen porrá őrölhető, mint a szárított lisztkukac. Szerintem azt is ki fogom próbálni, de nem most, hanem ha ez a sok mealworms elfogyott. Ami nem lesz egyhamar, mert tényleg iszonyúan laktató, azt már tapasztalom.

1 éve
#1762
(#1762) shinita 1
Válasz OverweightPork #1761 számú posztjára
Nem tudom, írtam-e már, hogy engem a tücsök és a tücsökliszt érdekel nagyon. Azt mondják, finom s változatosságnak az is kellemes lehet. Biztos tudnék mit kezdeni egy por állagú állati termékkel, olyanom úgysincs (persze léteznek fehérjeporok, még tojásfehérjepor is, de az nekem különféle okokból nem felel meg). Nem tuti, hogy kell, de hasznos lehet.

Csak most olvastam az előző hozzászólásodat, ami elég régen volt. A rabbit starvation az nem olyan, amire esélyed lehet, az kb. nulla zsír, sok fehérjével. Attól még nekem is durva lenne mondjuk 40% zsír, pokolian hiányozna. De akkor sem laktat jól, csak sok-sok fehérjével. A százalékok a szervezetnek nem számítanak, az igényünk grammban fejezhető ki. Nekem 65-70% a zsír, mivel nem elég magas a kalóriabevitelem ahhoz, hogy magasabb legyen a nekem szükséges fehérje mellett, illetve mert ez pont az ételeim zsírtartalma. Mindé, amit enni szoktam, rántotta, hús, sajt, mind ott van. Nehéz lenne eltolni, de ha aktív leszek, izmot építek s rengeteget eszem, akkor majd azért megoldom, hogy ne özön fehérjét vigyek be, azt nem tudom helyesnek tartani,. Így is rengetegszer megyek 120 gramm fölé, miközben jóval kevesebb kellene igen aktív életmód mellett vagy tempós fogyáskor is.Ha kicsit nem vigyáznék, húsevés mellett lenne ez 200 is s ez még csak a kezdet, most még nagyon keveset eszem olyankor...
A mai ebédemben 147g fehérje volt, de nem kis részben növényi, így nem ér annyit, bár némi komplettálás azért megjelent. Mit mondjak, be tudnék még nyomni egy nagyobbacska darab húst, ha lenne... Ebéd előtt egyáltalán nem voltam éhes, most azért kicsit rosszabb, szinte mindig ez van, ha nem eszem közel ideálisan pár napig (de máskor is jellemző. Az evés éhesebbé tesz, a böjt pedig jóllakottabbá, már egy ideig).

1 éve
#1761
(#1761) OverweightPork 57
Vettem Mealworms-ot. Öt font volt belőle (szárított, természetesen) kábé 20 dollár.
Ja, hogy mi az a mealworms: Lisztkukac!

Na most hogy ezt miért írom. Azért, mert bár én is gyanakodva álltam a kérdéshez eredetileg, de NAGYON bejött!

Ugye, sáskákat ettem már, de elismerem, a mealworm, minthogy le se tagadhatja magáról hogy féreg, hogy kukac, valóban nem néz ki étvágygerjesztően egy európai ember számára. De amikor kibontottam a zacskót, nem volt büdös. Bár száraz, de még fogatlan szájjal is el lehet „ropogtatni”, és igazán nincs rossz íze! Szénhidrát alig van benne, ellenben teli van fehérjével és zsírral. Igencsak laktató! És dús forrása mindenféle vitaminoknak és ásványi anyagoknak, nézzetek csak utána!

Legközelebb kipróbálom főzve, meg azt is milyen ha lisztté őrölöm.


1 éve
#1759
(#1759) OverweightPork 57
Válasz shinita #1758 számú posztjára
Hát engem a ZSÍR laktat... A bajom azóta van a fogyással amióta nem a fldolgozott termékeket eszem, hanem én főzök magamra. Többnyire disznóhúst. És ugye fogalmam se lehet róla ezért, hány kalória van a kajában, vagy mennyi zsír, stb. De, arra rájöttem, amikor megfőzöm a disznófejet, a ZSÍROS részeit kívánom! A főtt hájat! És kisebbrészt a bőrt. A tulajdonképpeni húst alig.
És ha elfogy a háj, és a húst eszem - még ha az a hús látszatra zsírosnak tűnik is - NEM LAKOK JÓL TŐLE hosszú időre! Hamarosan újra ehetnékem van!
A képlet eszerint egyszerű: NEKEM ZSÍR KELL. Gyakorlatilag zsírhiányom van, és „nyúléhezésbe” kerül a szervezetem újra meg újra!
Nyilván. ezen a gondon könnyen lehetne segíteni... De nem akarok „hagyományos eszközöket” bevetni, mint a bolti zsír meg hasonlók. Jelszavam:
IF MAN MADE—DO NOT EAT!
Szóval, igyekszem felkutatni valami olyan forrást ahol nyers disznóhájat kaphatok. Lehetőleg a bőrével együtt. Meg tudom azt főzni én magam is...
Különben pedig megosztom veletek mire jöttem rá. Tudom már, miért szerepel a hagyományos dietetikai piramisban hogy a szénhidrát olyan 40 vagy 50 százalék közt kell legyen... bár láttam 60 százalékot is!
Arról van szó, hogy az emberi szervezet egyszerűen nem képes megemészteni hosszabb távon baj nélkül több fehérjét, mint ami a napi energiaszükséglet kb 40 százalékát adja! Azaz, a fehérje MAXIMUM 40 százalék lehet. Körülbelül 10 százalék mindenképp szükséges, de 40 százaléknál több már káros.
Na most, eszerint még ha a maximum 40 százalékot is esszük fehérjéből, marad 60% amit másból kell fedeznünk. Na de miből... Nálam ennek a 60 százaléknak sőt többnek is a legnagyobb része értelemszerűen zsír kell legyen. De a hagyományos dietetikában ősgonoszként kezelik a zsírt, mert azt a babonát vallják hogy az érelmeszesedést okoz... Ezért a zsírfogyasztást le akarják csökkenteni olyan 10 százalék körülire ugye. Na de ha a zsír náluk 10, a fehérje meg nem lehet több mint 40, akkor ebből az jön ki hogy legalább 50 százalékot a szénhidráttal kell kitölteni mert más már nincs!
Na így jön ki náluk ez a hülyeség...

Nálam ilyesmi nem lesz, nekem semmi bajom a zsírral, szeretem, ízlik... Csak kell valahol találnom valami egészséges zsírforrást. Az ügy különben „folyamatban van”... Ha sikerül, akkor nálam az lesz hogy beállok nagyjából 70 és 90 százalék közti zsírra, mikor hogy jön ki épp úgy szemmértékre... a többi fehérje lesz, szénhidrát meg annyi, ami pár zöldségben épp véletlenül benne van. Például nagyon megszerettem az uborkát... Nem kell nekem amellé semmi, képes vagyok a főtt sertéshús mellé befalni egy majdnem fél kilós uborkát csak úgy nyersen, még ecet se kell rá, csak meghámozom, és megeszem...

1 éve
#1758
(#1758) shinita 1
Válasz OverweightPork #1757 számú posztjára
Nagyon sok férfi tud főzni, kétlem, hogy a nők tehetségesebbek lennének főzés terén, egyszerűen csak ők csinálják inkább, őket érdekli jobban, belesodródnak az ősi szerepkörbe, ajnározni akarják a családot, nekik van hangulatuk nekiállni, ilyesmi. De pl. az én párom is főz, ahogy én is, de van, amit mindig az egyikünk készít s van, ami a másikunkat kicsit sem érdekli, így sosem tanulta meg. A motiváció rengeteget számít, ugye. Úgyhogy szerintem menni fog neked is. A ketó ételek nagy része amúgyis egyszerű, persze mindent el lehet bonyolítani. Ahogy telik az idő, egyre egyszerűbben eszem, a rántotta nekem tökéletes fogás mindennap, persze sokszor feldobom valamivel.

Jó paleo kenyér számomra nem létezik (jó, szerintem semmilyen, nekem a kenyérhez kell glutén, az kel meg. kellemes kis kenyérpótlék persze akad), ketó igen, de az se igazán kell. De persze van, aki él-hal a kenyerért ketóban és mindennap lelkesen eszi. Nekem sok év kihagyás után jött a kenyér, de nagyon, nagyon ritkán eszem, a hús magában is jó, de ha akarok hozzá köretet, ott van pl. a tojás, ugye :D Épp egy rövid carnivore időszakot tervezek (pont karácsony előtt, amikor mézessütiket és szaloncukrokat gyártok, annyi eszem van.. :D de ha egyszer akkora tudtam húst rendelni egy farmról. szürkemarhát), csak most nincs itthon sok hús, de az elmúlt hónapban több húst ettem, mint máskor egy év alatt (nem mintha az nehéz lenne, majdnem vegetáriánus étrenden voltam évtizedekig, gyakran voltak húsmentes hónapjaim) s meglepően jól működik. A szerelmetes zöldségeim valahogy nem érdekelnek most. Nem hiszem, hogy így fogok maradni s most is ugyanúgy el tudok szállni a szénhidrátokkal bizonyos esetekben, ha nem itthon eszem, de egy próbát megér a dolog. Úgyis szeretek kísérletezni s ilyen még nem volt :D

Most látom csak, hogy anno valószínűleg megint nem láttam a hozzászólásodat a rossz sorrend miatt. Nézd. 555 kcallal ÉHES maradok/leszek, akármiből is áll, pont (illetve a merő zsír bizonyára kivétel). Nagyon nagyon sokat kísérleteztem mindenféle étellel és makrókkal és ilyen nüansznyi kalória nekem semmi se, csak éhes leszek tőle, tökmindegy, miből van. A zsír amúgysem laktat, előbb kell minimum 80g fehérje, majd úgy 100-150 gramm zsír, az már alakul. Alatta is vannak esélyek, de a fehérjének meg kell lennie és azért 1000 kcal alatt sem megy a dolog, sehogy, semmiképp, legfeljebb egyetlen alkalommal, de másnap rendesebben kell ennem.
Evés után én se éhezem meg egy napig, de a fenti feltételek nélkül eleve nem tudok jóllakni.
Olyan étel pedig nincs, ami mindenkit laktat. Van, aki egy kiló csirke után éhezik. Vagy sok tojás után. Nekem a rengeteg zsír nem hat s persze a szénhidrát sem, fél kiló kenyér SOK mézzel és/vagy vajjal garantáltan éhesen hagy, többször próbáltam életem során és sosem laktatott kicsit sem. Nem csoda, hiányzik a testemnek a fehérje s erre éhséggel reagál, ha már felpiszkálták, akkor is, ha addig nem voltam éhes.
A páromat kb. 1000 kcal alatt (kivéve ha ez már a vacsora, 2 nagy étkezés után) semmi nem laktatja, fölötte minden, tartósan, fizikai aktivitás esetén is.
Neked extrém laktató cucc az agyvelő, OK, másnak attól még nem az. Amúgy dehogynem enném meg, csak nem fél kilót, bizonyára, bár én már szinte semmiben sem vagyok biztos :D De ilyen lightos ételből sokkal több kell a jóllakásomhoz, tényleg, ezt vakon bátran állíthatom, miért különbözne minden más ételtől, amit valaha próbáltam (márpedig én próbáltam már sok dolgot)? Írtam a leglaktatóbb ételemet, csodákra az sem képes, energia igenis kell, ez is alaposan emberi dolog. Az én szervezetemet nehéz átvágni, tudja, mi kell neki.
Az, hogy ki mit laktat, ez az az érdekes téma, amiben semmit nem lehet általánosan kijelenteni, amennyire tudom. Iszonyúan eltérnek az emberek, hiába van egy egészséges emberi szervezet, ami elvileg hasonló egy másik egészséges emberi szervezetre... A fehérje a leglaktatóbb makrotápanyag, már általánosan, de egyedszinten még ez az infó se segít sokat.

Ja hogy én is offolok s már megint? Bocs. Számomra soha nem létezett laktató, kevés kalóriás étel, nekem a zsíros hús és a tojás adja a legjobb laktatás/kalória mutatót, a zöldségek teljes hanyagolásával. Ez így nagyon jó, hisz nem koplalni akarunk, csak egy jó kis deficitet összehozni s bármilyen tömény is az étel, ha keveset eszünk belőle, az kevés kalória. Sokunknak a kalóriaszegény ételek zöme nagyon nem éri meg, de persze sokféle ember van.

1 éve
#1757
(#1757) OverweightPork 57
Ide írom, mert jobb topikot nem találtam neki. Rendeltem egy nagyon profi sütőt... Ez a márkája, akit érdekel hogy néz ki, keressen rá:
Yedi Total Package Air Fryer Oven XL, 12.7 Quart, Deluxe Accessory Kit, Recipes, Black
Most a Black Friday miatt le volt árazva (az USA-ban...). Eredetileg 150 dollár volt. Most meg tegnap azt láttam, 120 dolcsi csak. Mondjuk így is csaltak mert felette az áthúzott ár 200 dollár, na mondom a kis ravaszak, még 2 nappal ezelőtt is csak 150 dollár volt... de azért így is megrendeltem mert így is olcsóbb mint az eredeti 150 dollár. Ugye ahhoz képest 20 százalékkal kevesebb...
A főnököm szerint a Yedi egy nagyon komoly és megbízható márka. Na majd kiderül... Most jönnek az ünnepek, lesz időm kísérletezni a sütögetéssel. Nem mintha meguntam volna a húst... 2 napja is megfőztem egy egész disznófejet, és ma is azt fogok főzni. Paleós vagyok, de számomra ez majdnem egyenlő a ketogénnel. Gyümölcsöt gyakorlatilag semmit se eszem, kivéve a citromot. Zöldséget azt igen, de cukor abban se nagyon van. Ha édesre vágyom ami ritka, de ha mégis, glicint használok, ez egy aminosav... édes íze van. Nagy mennyiségben hasmenést okozhat, de olyan ritkán vágyom édesre hogy ennek esélye nálam elenyésző.
Mindenesetre a változatosság gyönyörködtet, szóval sült húst is akarok enni nemcsak főttet, meg kíváncsi vagyok mik azok az annyira dícsért paleo-kenyerek... szóval beszereztem ezt a sütőt. Illetve még nem, mert csak megrendeltem, december negyedikén jön majd meg. Előre tudom, rengeteg mindent elrontok majd eleinte. 54 éves férfi vagyok és soha életemben nem szereztem semmi konyhai tapasztalatot, minden tudományom annyiból áll hogy tudok tükörtojást készíteni, és rájöttem ha soká főzöm a disznóhúst akkor másnapra finom kocsonyát kapok...
Szóval tök kezdő vagyok konyhai téren, de majd belejövök! Ebbe a ketogénes dologba is úgy tanultam bele. Saját tapasztalatból. Utánaolvastam, kipróbáltam, rengetegszer melléfogtam... de mindig javítottam rajta... Fog ez menni! Én készségesen elhiszem hogy a nőknek alapból több tehetségük van a főzicskéléshez mint a hímnemnek (bár a leghíresebb mesterszakácsok érdekes módon férfiak...) de azért mi férfiak se vagyunk teljesen reménytelenek. Legalábbis remélem.
Aztán meg nagy igényeim úgysincsenek. Nem egy egész lakodalom násznépére akarok sütni. Ha én magam ehetőnek tartom, akkor az már teljesen oké.
Beszereztem Szendi Gábor úr mindkét paleós szakácskönyvét is, meg akadnak efféle művek nálam angolul is, szóval, innentől már csak szorgalom és kitartás kérdése minden...

2 éve
#1755
(#1755) shinita 1
Válasz OverweightPork #1754 számú posztjára
Poénos az agyvelő, én se ennék meg belőle fél kilót, az biztos. Éhes is maradnék utána s persze hiányoznának másféle ételek. Nekem a tojás a szuperlaktató (s bámulatosan sokoldalú) ételem, az is csupa fehérje és zsír (no meg nem teljesen elhanyagolható mennyiségű szénhidrát, de még szigorúbb ketóba is belefér), no de azért 8-10 tojás önmagában nem elég egy étkezésre... Vagy ha igen, hamar éhes leszek újra.
Majd írd meg, te mikor éhezel meg újra, az ilyenek mindig érdekelnek :) Én tojásokkal akarok egyszer kísérletezni (a megéhezés nem annyira érdekes, inkább a jóllakás), de az is csak kalóriadeficitben érdekes, ami mostanában nem jön össze sokáig.

2 éve
#1756
(#1756) OverweightPork 57
Válasz shinita #1755 számú posztjára
Figyu, minden tiszteletem a tied, de nekem olyasmit már csak ne írj hogy ÉHES MARADNÁL a fél kiló agyvelő után! Ez NONSZENSZ! Különben is minek írsz ilyesmit ha még nem próbáltad és le is írtad hogy nem is vagy hajlandó kipróbálni!
Azt elhiszem hogy nem ennéd meg, mert mittudomén tegyük fel undorodol tőle, vagy mert teszemazt vallási okból te nem eszel sertést, vagy mittudomén mi miatt. De HA egyszer megetted, AKKOR az van kérlek hogy te is a Homo Sapiens faj tagja vagy, ergo tuti hogy jódarabig nem éhezel meg mert ez biokémia!
Az agyvelőben ugyanis temérdek zsír van ami laktat. És protein ami szintén laktat. Emellett nem is akármi az ami benne van hanem lecitin, ami aztán pláne hogy nagyon de nagyon laktat, és a MI agysejtjeink egyenesen imádják!
Ami engem illet, ugye írtam hogy tegnap esetefelé ettem meg azt a majdnem fél kiló sertésagyvelőt; nos másnap reggel kilenckor (már ha az reggel még) SEM voltam éhes, de akkor már megszokásból beszedtem az Omega3 kapszuláimat mert rend a lelke mindennek. Aztán telt-múlt az idő, és a kísérletnek befellegzett délután 3 körül, mert egy jóakaróm megajándékozott egy doboz kiwi gyümölccsel, meg 1.35 kilónyi remek cseresznyével... És mindegyiket imádom! Addig nem voltam éhes, hála az agyvelőnek, azaz majdnem egy teljes napig, de ennek azonnal vége lett amint megláttam a gyümölcsöket... Felkiáltottam hogy „vesszen a keto, én paleós vagyok!”, és bezabáltam MINDET...
Szóval most aztán van bennem szénhidrát bőven! Bár nem olyan vészes mert csak fruktóz, nem finomított cukor. Ettől persze még kiüt a ketózisból az tuti, de majd visszamászom belé... A dolog tényleg nem vészes már nekem, mert 176 centihez voltam 2 nappal ezelőtt 74.3 kiló, most épp a mérleg 75.5-öt mutat (este) az is igaz, de hát ennek java része csak víz ami a gyümölcsben van. majd lemegy... na és e súllyal már az ideális tartományomon belül vagyok, mert annak felső határa 77 kiló. Szóval, most már lehetek „laza” meg hanyag alkalmanként. Legalábbis a gyümölcsöket illetően. Elvégre miért ne, az a paleóba azért belefér. Ha csokit vagy cukrot vagy tortát adtak volna nem fogadom el, de gyümölcsöt...? Azt már azért nem hagyom veszni...
Igaz a büntetésem nem maradt el mert 2 óra se telt el és rámjött a hasmenés megint.
Hú, alighogy leírtam e mondatot érzem hogy itt van megint... na megyek is...

2 éve
#1754
(#1754) OverweightPork 57
Sertésagyvelő. 437 gramm csak 555 Kcal... Ezt ettem ma!
Azért az nem semmi ám, hogy több mint negyven deka jó finom kaját bezabálok, és csak ennyi a kalóriaértéke... És hú de milyen jóllakott vagyok utána...!
Vettem belőle eszméletlenül sokat. Pompásan belefér a ketogén diétába. Semmi más csak fehérje meg egy csomó zsír. Tele van vele a fél fagyasztóm most... Hú hogy milyen finomakat eszem majd belőle fogyókúra címén, hehehe! Más se kell hozzá csak megfőzni jó sós vízben, na oké, teszünk bele azért egy kis őröltborsot is, meg fokhagymát... És hamar megfő. Aztán jön az, hogy „Megáll az eszem, csak eszem, csak eszem...!”
Na jó, persze, ez csak vicc, mert mondom, hamar tele lesz tőle az ember. Nagyon laktató. Hiába finom, annál a negyven dekánál vagy mondjuk fél kilónál többet úgyse tudsz belőle megenni. Ezt késő délután ettem meg, most meg majdnem éjfél van már errefelé, s még mindig úgy tele vagyok hogy csak na! (Talán mert rengeteg vizet is igényel, sokat iszik rá az ember).
Holnap letesztelem, mennyi időre elég egy étkezés belőle. Reggelire is ezt eszem majd ugyanis, aztán kifigyelem, mikor kezdek megint éhes lenni...2 éve
#1751
(#1751) shinita 1
Válasz OverweightPork #1749 számú posztjára
Ó, azt teljesen megértem, hogy neked nagyon kevés kell, az embereknek elég változatos az ideális szénhidrátmennyiség. Nekem úgy 30-80 gramm az ideális (fizikailag a kevesebb jobb, de tartósan 30 alá semmi értelme mennem, csak baj lesz egy idő után), de van, akinek tökmindegy s azért sokaktól láttam már 20 vagy akár 5 gramm alatti mennyiséget sok-sok éven át. Csináld, ami neked bejön :)

Miért ne lenne hasznos ketózni egész életedben (persze némi kilengéssel, ha úgy jön ki, de ha neked nem esik jóül, akkor erősen meggondolandó az is), ha egyszer azt tapasztalatod, hogy egészségtelen, kellemetlen a több szénhidrát?
Nekem egészen picit fura az, amiket írsz, mivel ha te is úgy 40-50 gramm közötti személyes határral rendelkezel, mint én, akkor 30 grammal még egész jól kéne érezned magad. Bár lehet, hogy ez nem ilyen egyszerű, egyes gyümölcsöknél (főleg alma és körte, a banán nem gond) velem is ez van. Közel se megyek a határomhoz, de a tömény gyümölcs mégis érezteti a hatását. Nos, ebből tanul az ember és ezekkel vigyáz :) Ha tud, nekem most körteszezon van a kertben és nehéz összehozni a vágyaimat a fizikai igényeimmel.
Úgyhogy a helyedben kitapasztalnám még jobban, mégis mi OK és mi nem s úgy emelnék a szénhidráton néha. Csak mert gyümölcsöt akarsz enni, még nem kell 50 gramm fölé menned, főleg nem mindennap. Némely gyümölcshöz persze több kell, egyszer én is akarok a nyáron görögdinnyét enni (főleg mert a párom fog és úgyse tudok ellenállni, mondjuk nem is akarok). Viszont most beteg lennék tőle, épp körte és szilva miatti akut szénhidrátmérgezésem van. De ha ketózom előtte, akkor némi óvatossággal nem lesz gond. A ketózis drasztikus elhagyása logikusan problémát okoz, hisz a fiziológiai inzulinreszintenciára dobunk egy csomó cukrot, ennek nem lehet jó vége. De simán elhagyva a ketózist szerintem nem illene komoly gondoknak jelentkeznie (nekem semmi sem történik, de sokaknak mindenféle vágy és éhség jelentkezik. de a görcsökhöz általában özön szénhidrát kell)... Úgy tudom, főleg zsíradaptáltan nem vészes a váltás, hiszen az agynak nem kell hetekig átállni, hamar elérjük az első alkalommal jópár hetet igénylő szintet. De szinte minden elképzelhető, én évekig olvasgattam az emberek tapasztalatait egy nemzetközi fórumon s bámulatos, mennyire változatosak a tapasztalatok. Egy új életmódnál magunkról, a saját egyedi esetünkről is tanulunk s célszerű saját magunkra szabni az adott étrendet is.

A paleót akármennyi szénhidráttal csinálhatod (hacsak nincs valami limit a szénhidrátra, írott szabályként tuti nincs, de gondolom, sok paleós rossz szemmel nézné a durván szénhidrátos paleót, hisz pl. az aszalt gyümölcs a szénhidráttartalma miatt tiltott vagy erősen korlátozott. de paleo ételekkel is könnyű durván szénhidrátosan enni, hisz rengeteg szénhidrátdús elem marad a tiltásokkal is. én valószínűleg még ma is tudnék szénhidrátdúsan paleózni zöldség és olajos mag felhasználásával, gyümölcs és paleo keményítő nem is kell, azokkal túl könnyű). Olyan közel rakod a paleódat a ketódhoz, amennyire akarod (feltéve, hogy a ketód nincs tele nem paleo ételekkel, mint sok ketósé. egyes tejtermékek nagyon kedveltek a ketogén diétában).
az enyáém néha igen :)).
Van, aki azért marad ketóban, mert anélkül meghízik. Sokunk automatikusan többet eszik szénhidrátosabb étrenden, a szénhidrát tipikusan rosszabbul laktató hatása miatt. Persze azért ez több tényezős dolog, pl. az időszakos böjt sokunknál kordában tudja tartani az ilyesmit :) Nekem az többet segít, mint a ketó.
No mindegy, még ráérsz ezen gondolkodni s kísérletezni :) A fő, hogy véglegesen is legyen egy élvezetes, egészséges étrended.

2 éve
#1750
(#1750) HUNited 83
Válasz OverweightPork #1749 számú posztjára
Valszeg hülye a kérdés, de miért gondolod, hogy miután elkezdesz majd paleózni (szénhidrátot is enni), akkor baj lesz? Úgy gondolod, hogy visszahízod amit leadtál? Vagy miért gond ez? Mert ha jól értem tüneted akkor van ha kijössz belőle, ha utána nem mész vissza (miért mennél?), akkor elvileg nem lesz többet tüneted, vagy rosszul gondolom?

2 éve
#1753
(#1753) OverweightPork 57
Válasz shinita #1751 számú posztjára
Tényleg érdekesek ezek a dolgok. Tegnap reggel 74.9 volt a súlyom. Aztán jött egy rém nehéz nap, fizikailag is és idegileg is. Egész nap lótottam-futottam, hajolgattam, kisebb meg közepesen nehéz fizikai munkákat végeztem, meg az agyam is fáradt rendesen mert sok minden idegesítő dolog is történt únos-untalan. Mondanom se kell, állandóan éhes voltam... annak ellenére hogy alaposan ketóban voltam, szép lila tesztcsíkkal... Még dél se volt de bezabáltam a teljes napi 2000 kcal-os keretemet. És véletlenül se volt elég... Olyan éhes voltam hogy még SOSEM a diétám kezdete óta! És fáradt...
Szóval úgy délután 1 felé azt mondtam, ballisztikus ívben tojok mindenre, ma nem diétázom, nem is számolok már semmit, ZABÁLOK és KÉSZ, energia kell, a munkát el kell végezni...
És megtettem! Azzal kezdtem hogy megittam legkevesebb 1 deci ilyen meg olyan MCT olajat... nem ám teáskanálnyit... Meg vagy 20 deka zsíros szalonna, olajos halkonzerv, füstölt kagylók konzervben, 150 gramm (körülbelül) pepperoni, minimum 20 deka zsíros sajt, lecsúszott még 2 kiwi is, csak úgy minden más nélkül vagy 3 evőkanál vaj, meg volt még valamennyi dióolaj is, meg avokádóolaj... Meg minden egyéb amire már nem emlékszem...
Nem tudom mennyit zabáltam a 2000 kalóriás napi limitemen felül, de egészen biztos hogy bőven 3000 fölé mentem aznap, sőt, nagyon csodálkoznék ha a négyezret is el nem érte volna!
Este 8 felé aztán vége lett mindennek, megmértem magamat, na gondoltam leszek vagy 76 kiló... Hát nem! Hajszálra 74.9 voltam, ugyanannyi mint reggel...
Következő reggel szokás szerint megint megmértem magamat. 74.5 voltam... azaz, annak ellenére hogy annyit zabáltam előző nap, sikeresen lefogytam teljes 40 dekát... azon az egyetlen napon! Még ma is alig hiszem!

2 éve
#1752
(#1752) OverweightPork 57
Válasz HUNited #1750 számú posztjára
Hi, látszik valóban nem érted, persze biztos én fogalmaztam zavarosan. Sóval s tetvvel, azzal nekem nem volna bajom hogy ha úgy volna hogy kijövök a ketóból, ennek a kijövésnek a tüneteit bevállalom, többé nem megyek vissza ketóba (kivéve ha sokat híznék) aztán jól van!
A dolog azonban sajnos nem ilyen egyszerű. Úgy áll a helyzet ugyanis, hogy nem véletlenül akarok a low-carb mellett megmaradni (konkrétan a paleo mellett, de azt is egyfajta lowcarb irányzatnak tartom). Én mélyen hiszek benne hogy a kenyér (tágabb értelemben a gabonafélék) meg a kukrica, krumpli stb KÁROS, egészségtelen, a finomított cukor pláne, meg sok minden más egyéb is. Na most tehát ezeket jelenleg nem eszem, s később se akarom enni. Ha viszont nem eszem ezeket, alig veszek magamhoz szénhidrátot akkor is majd ha paleóra térek át, hiszen csak pár fajta gyümölcsöt meg zöldséget ehetek. Ezokból, biztosra vehető, a szénhidrátbevitelem olyan alacsony lesz, ami nagyon közeli ahhoz a határhoz amin az múlik nálam, ketózisban vagyok-e. nem lenne baj ha nem lennék ketóban, de olyan picin múlik majd hogy benne vagyok-e, hogy állandóan ott billegek majd a határán, egyik héten beleesem majd önkéntelenül is, másik héten kijövök belőle mert mittudomén túl sok cseresznyét zabálok be, és így tovább. És emiatt állandóan „tüneteim lesznek”.
Ezen csak az segítene ha állandóan annyi szénhidrátot fogyasztanék ami miatt tuti nem kerülök ketózisba, de ez kb csak akkor lenne lehetséges ha olyasmit is ennék amit nem vagyok hajlandó mert ártalmasnak tartom; vagy, másik alternatívaként, ha nagyon figyelnék továbbra is az étkezésemre csak most ellenkező előjellel: hogy tuti egyek annyi zöldséget meg akármit hogy biztos NE kerüljek ketózisba!
Na de, az ég szerelmére, akkor mi értelme van épp paleóra váltani?! Ezzel az erővel azt is figyelhetném továbbra is, hogy NE egyek olyasmit ami KILÖK a ketózisból!
Szóval, még nem tudom hogy hogy lesz, de az semmi esetre se jó ha állandóan a ketó határán billegek. Persze, az se kizárt hogy idővel hozzáedződöm majd és a szervezetem megtanul rutinosan váltani a két állapot közt mindössze pár óra alatt. Nyilván nekem ez lenne a legjobb verzió.2 éve
#1749
(#1749) OverweightPork 57
Válasz shinita #1747 számú posztjára
Hát nézd, nálam az úgy van hogy kb 50 gramm szénhidrát lök ki a ketózisból, de ez elég változó, mert attól is függ, milyen fajta. Mondjuk kenyeret meg tésztát még nem próbáltam... Nincs is szándékomban, tök jól elvagyok nélkülük. Gyümölcsből 1 körte még belefér. A cseresznyéből majdnem fél kiló is... De banánból már mindössze FÉL banán teljesen kicsinál! Nem fél kiló banánról beszélek, hanem egyetlen banán feléről... Nemcsak kilök a ketóból, de még rendesen rosszul is vagyok tőle legkevesebb fél napig. Érdekes, korábban akár három kiló banánt is simán bezabálhattam egyszerre, és semmi bajom se lett tőle...
A tervem az volt hogy miután lefogytam 70 kilóra, átállok paleó életmódra. (elsősorban amiatt mert szeretem a gyümölcsöket...)
Na most, perpillanat már 74.9 kiló vagyok, eszerint nem sok van hátra mert 91 kilóról kezdtem... A bajom az, hogy valahogy úgy tűnik mintha nekem nem menne ez hogy alig eszem szénhidrátot de mégis eszem. Hm, lehet hogy zavarosan fogalmazok... Szóval arra akarok kilyukadni, én így tök jól elvagyok hogy majdnem nulla szénhidrát. nagyon ritkán lépem túl a 10 grammot is, oké néha felmegy olyan 20 körülire de 25-nél többre kb soha, hacsak nem direkt. De akkor tudom hogy kijövök a ketóból és kell vagy 3 nap mire vissza tudok térni. (Csináltam ilyen kísérleteket.) De mondom, általában a 10 grammot se érem el szénhidrátilag és tök jól elvagyok így.
Ha azonban elkezdek enni valamit amiben sokkal több a szénhidrát, mindenféle bajom van. A "Sokkal" alatt ne gondolj semmi szörnyűre, még az a "sokkal" is kevesebb mint 100 gramm, sőt szinte biztos hogy 70 se. Mégis, azonnal kiesem a ketózisból, de akkor nem az van hogy nem baj mert most szénhidrátot égetek, hanem akkor mindenféle „tüneteim” vannak legalább 1 napig de néha tovább is amíg „visszaszokom” a nagyobb szénhidrátbevitelre. Aztán meg újra tüneteim vannak amikor megint vissza akarok térni a ketóba. Szóval nekem ez valahogy nem megy hogy váltogassam rugalmasan a kettőt. Márpedig így elég nehéz lesz paleóra átállnom, egyelőre úgy tűnik számomra sokkal kivitelezhetőbb ha maradok fixen ketóban, nem mintha a 70 kilóra lemenés után ennek nagy hasznát vélelmezném, de mégiscsak jó lenne egészségesen táplálkozni, és mélyen hiszek benne hogy egészségesebb mint ahogy korábban kajáltam, azt viszont nem akarom felvállalni hogy a ketózis „határán billegek”, hol ketózisba kerülök hol kijövök belőle, mert minden átállás kellemetlenségekkel jár.


2 éve
#1748
(#1748) OverweightPork 57
Válasz HUNited #1746 számú posztjára
Nos, röhögni fogsz, de épp ilyesmi van folyamatban nálam, azaz, már egy ideje szervezem ám s hozzá nagyban, hogy legyen módomban disznólkodni, hehehe... Tudod perpillanat épp az USA-ban élek, s amikor vagy másfél hónapja ketózni kezdtem, vettem egy rakás minden élelmiszert ami belefér ebbe a diétába. Hát kissé lesápadtam, mennyibe került mindez, pedig azért mégis bővebben vagyok eleresztve anyagilag itt mint Orbanisztánban volnék...
És már alig van a megvett sok kajából...
Arról nem is beszélve hogy tényleg kezd csömöröm lenni a sok agyonfeldolgozott mindenfélétől. Talán nehezen hiszed, de TÉNYLEG olyasmikről álmodom hogy disznó agyveleje csak úgy sós vízben megfőzve... ugyanez sertésnyelvvel... fejhús, meg úgy általában kocsonyahús...
Na, szerencsére itt a közelben van az üzelete egy hölgynek akinek főzicskélős vállalkozása van, a napokban elmentem hozzá és rendeltem ilyen húsokat. Meg sertésmájat. Meg csirke bőrét, meg csirkemájat, csirke szívét, tüdejét... Kissé ledöbbent mik kellenek nekem, mert errefelé ezeket SZÓ SZERINT (azaz nem viccből mondom!) a kutyakajákba keverik, mert kábé senkinek se kellenek. Igen, még a sertésnyelvet is... De aztán mondtam neki hogy ketózom és abban a pillanatban tudta mi az ábra...
Megrendeltem mindezt, kb 250 dollárért, ezért a pénzért annyit kapok hogy csurig lesz vele a mennyezetig érő fagyasztóm. Ami azt jelenti hogy legkevesebb 3 hónapra elég lesz, de jóeséllyel tovább is. Ezt ha összevetem azzal hogy másfél hónapja vagy 600 dollár ment el és már alig van a kajából, nyilvánvaló hogy jobban járok így. És még jobban is ízlik majd... Sőt, lefogadom, egészségesebb is mert kevesebb tartósítószer meg élelmiszerzinezék meg más anyámkínja kerül belém, mert ki tudja mi minden van a feldolgozott élelmiszerekben...
Kábé 1 hét múlva jön meg az áru amikor a hölgy egyéb rendelései is jönnek a nagykerből, már nagyon várom...


2 éve
#1747
(#1747) shinita 1
Válasz OverweightPork #1745 számú posztjára
A vaj jó dolog :) Nekem azért ez így túl zsíros lenne (akkor már eleve magában eszem a vajat, az OK, bár nagy mennyiségben azt se csinálnám, bár ki tudja? volt már, hogy a boltban csak vajat találtam az étrendembe passzolónak, úgyhogy azt ettem. régi idők, amikor még egy pár órás úton is úgy éreztem, ennem kell), de ha neked működik, egészségedre! Én valószínűleg bedobnám a sült csirkemelldarabokat valami lecsóba vagy más zöldséges ételbe, bár mivel te alig eszel szénhidrátot, ez nálad kevésbé működik (bár így is 20 gramm alá lehet menni)... De én eleve nem szoktam húst enni, pláne soványat nem, nekem a lazac is kicsit túl sovány, kell hozzá némi zsír (attól még a nyúlpörkölt se rossz, csak rendesen kell adagolni a zsírt. plusz előnyös, ha hájas fiatal házinyulacskából van). De inkább maradok a tojásnál, némi extra zsírral. Néha felmerül bennem a vegán ketó, de továbbra is extrém dolognak tartom s egy napig sem csinálom, pedig az még kivitelezhető lenne... S utána könnyebbnek tűnne a normál ketó, kicsit elszoktam tőle az elmúlt hónapok tomboló gyümölcsszezonjában (most már szinte folyamatos cukormérgezésem van, ideje ketózni, hogy meggyógyuljak).

De kicsit eltértünk a fő témától, nem? A vajba fojtott csirkemell viszonylag keveseknek minősül kalóriaszegény laktató ételnek, bár sok ketósnak valóban az (már a jóllakáshoz szükséges kalóriát nézve, nem a 100 grammonkéntnyit, mert az elég magas). Nekem nincs laktató kalóriaszegény ételem, de a tojásfehérje alapú ételek azért nem rosszak. Én egész szeretem a konjaclisztet, de az ilyen illuziotikus semmi, ételnek nem alkalmas, míg egy halom sovány fehérje azért rendelkezik laktató hatással kb. mindenki számára. Nekem kell hozzá egy kupac zsír és zöldség is, de azért nem nagy kupac :)

Egyébként egyes elvadultak simán esznek kenyeret ketóban (jó, én is, de az nem ér, mert az szénhidrátszegény). Az egyik oka, hogy szeretem a ketót, hogy egyáltalán nem tilt semmilyen ételt. Mindössze szénhidrátkeret van, ami kvázi tilt bizonyos dolgokat, de azért van az a mennyiség s elszántság, hogy megoldható legyen a dolog. Személy szerint a kenyeret, tortillát (az legalább vékony), babot és elhanyagolhatónál nagyobb mennyiségű hozzáadott cukrot nehezen értem, de ilyeneket is esznek. A hardcore-ok pedig a rengeteg sütimet és csokis banánjaimat nem értik (bár ma már inkább meggyet alkalmazok, banánt kevesebbet), a sokféle gyümölcsről és szénhidrátdús zöldségről nem is beszélve. Nagyon széles a ketó, hisz a követői között vannak vegánok (20 gramm alatt, eszem megáll) és növényeket egyáltalán nem evők is, akiknek az étrendjében konkrétan nulla közös pont van.

Holnap pácolt gévagombás palacsinta lesz, az nekem elég diétás. A palacsintáim egyre közelebb állnak a rántottához, de csak összetételben, mert amúgy jó kis palacsinták :) Sosem szerettem az összetételben híg csirizre hajazókat (ami fura, mert a kenyér szerintem fantasztikus, már amelyik, persze, de most a gabonásra gondolok, nem a saját, teljesen valódi, de ketós kenyeremre).

2 éve
#1746
(#1746) HUNited 83
Válasz OverweightPork #1745 számú posztjára
Válts inkább sertéstarjára, az gyárilag jó szaftos ;)

2 éve
#1745
(#1745) OverweightPork 57
Ketózom. És az istennek se akart eddig lemenni a torkomon jelentősebb mennyiségű sült csirkemell, holott a sültcsirke többi részét nagyon szeretem. De mégse dobhatom ki a megvett nagy grillcsirkék mellét mindig, irtó nagy pocséklás volna...
Na ma végre rájöttem, hogyan kell ezt enni! Semmi baj nincs a csirkemellel, nagyon finom az is, mindössze minden falathoz be kell kapni vele együtt egy nagy evőkanál közönséges vajat, hogy jobban csússzon, hehehe...

Hogy sok kalória? Egyáltalán nem, a grillezett csirkemell cseppet se sok. Na oké, a vaj már inkább, de az se vészes ha az embör gyermöke nem eszik mellé kenyeret vagy ilyesmit. Ami nálam kizárt, hiszen alapból tiltva van a ketogén diétában.

2 éve
#1744
(#1744) babi 5
Válasz orsolyi #1743 számú posztjára
https://www.interherb.hu/hu/reform-elelmiszerek/slim-pasta-penne/?gclid=CjwKCAjwyqTqBRAyEiwA8K_4O2YlO9N73v6ypkfb0oDpIvQ9XGhJ5mfxrYkEZ8YgwlpQa2CjuSmSzRoClrAQAvD_BwE

Ezt találtam, de a keresőbe írva több találatot is kiad.

Nekem elég bizarrnak tűnik, ha azzal kezdi rossz a szaga felbontáskor és mossuk le...

2 éve
#1743
(#1743) orsolyi 1
Válasz Freyja101 #1738 számú posztjára
Megkérdezhetem ennek a termékcsalád nak a nevét?

2 éve
#1742
(#1742) bellu 1
Tészta helyett, bár nem olcsó: Slim Pasta, van spagetti és széles metélt. 10 dkg-ban 9 calória !!! van. Egy dobozban 2 adag található. Én sovány sajttal, túróval, vagy csak símán hús mellé eszem, valamilyen szósszal. Sem zsírt, sem cukrot, nem tartalmaz. Fehérje is mindössze 0,2 g van 10 dkg-ban.

2 éve
#1741
(#1741) Rozigizi
Egy fehérje dús, alacsony kalória tartalmú étel vegákanak:
Falafel sütőben(sütőpapírra pici olaj)natúr joghurttal, főtt céklával.
Lehet jobb először befedve sütni, utána kitakarni, h ne legyen száraz.

2 éve
#1740
(#1740) AlbiDiet
Találtam egy isteni diétás palacsinta receptet: https://bazarblog.hu/gasztro/palacsinta-zablisztbol/

2 éve
#1739
(#1739) panczelnoemi
Válasz Freyja101 #1738 számú posztjára
Szia! Mi temékcsalád neve,?

3 éve
#1738
(#1738) Freyja101 1
Válasz varga257jozsef #1736 számú posztjára
Nagyon jó kis cellulóz alapú termékcsalád van a piacon- szénhidrátmentes rostmix, dara, panír, pizza stb. Azt kellene megnézni. Sok jó receptjük is van. Én használom már - bár csak 9-10 hónapja de nagyon-nagyon elégedett vagyok vele. Igaz, hogy hozzá kellett szokni a magasabb rosttartalomhoz és amíg ez bekövetkezett volt mellékhatása: pl felfúvódás, szelek... De amikor már hozzászoktam és napi rendszerességgel ettem akkor tökéletes volt. Vigyázni kell vele mert nagyon laktat és alig van benne kalória. Augusztus óta nem volt pénzem rá... alig várom a fizut. Tavaly karácsonykor a barátnőm ebből csinált bejglit- senki nem mondta meg, hogy nem fehér lisztből sütötte. Ajánlom figyelmedbe.

3 éve
#1737
(#1737) feketeinci 9
Válasz varga257jozsef #1736 számú posztjára
https://tortadekoracio.hu/shop/cukraszati-alapanyagok/cmc-karboximetil-celluloz-1kg/

Nem használom.

3 éve
#1736
(#1736) varga257jozsef
Tudja valaki, hogy hol lehet étkezési cellulózt kapni? Esetleg használja valaki?

3 éve
#1735
(#1735) Bojtika 3
Válasz Fantasia #1734 számú posztjára
Ez remek. Új szempontot adott a konyhatechnikában.
Wok-ot nem tudok használni az indukciós főzőlapon, de egy nagyobb edényben is jó ez.

3 éve
#1734
(#1734) Fantasia 2 192
Legutóbbi saját agymenésem a'la "mi volt akciós a boltban" :D

500 g csirkemell
1 közepes padlizsán
1 közepes cukkini
1 fej vöröshagyma
2 kis fej TV paprika
4-5 gerezd fokhagyma
1 nagy pohár kefir
1-2 evőkanál rizsliszt (sűrítéshez kell, nekem gluténmentesre van szükségem, sima liszt is jó)
só, bors

A husit kockákra vágtam, sóztam borsoztam és félretettem. Egy sütőpapírral bélelt nagy tepsibe belekockáztam a zöldségeket és egyenletesen eloszlattam és jól besóztam. Ezt légkeveréses sütőbe tettem (zsiradékok nélkül, a sótól úgyis ereszt egy kis vizet, meg ott a sütőpapír is), és 5-10 percenként megkevergetve addig sütöttem 175 fokon, amíg az ízlésemnek megfelelően megsültek. Van aki teljesen megsütve szereti, én a kicsit roppanóssal vagyok kibékülve.
Eközben egy nagy wokban elkezdtem sütni a csirkemellet, csak pár csepp olajat tettem alá (~2-3 g), hogy az elején se égjen le, azután ez is ereszt némi levet. Addig sütöttem, míg teljesen megsült, itt-ott oda is pirrant, és nem maradt alatta semmi lé.
Ezután ráborítottam az összes zöldséget, és együtt is forgattam kicsit, a zöldségek még ilyenkor is engedték magukból a levet.
Pár perc ilyen plusz sütögetés után a kefir egy kis részében csomómentesre elkevertem a lisztet, hozzáadtam a többi kefirt, majd az egészet ráöntöttem az eddigiekre. Ekkor tettem rá a szétzúzott fokhagymát is. Sűrűsödésig, újraforrásig kevergettem, és már kész is volt.
Én rizzsel ettem. Nagyon tartalmas, laktató és finom ebéd, az én étvágyammal olyan 400 kcal körül volt egy adag, rizzsel együtt.

Itt vannak az én méréseimmel készült adatai:

Hozzávalók:
508 g Csirkemell (nyers)
119 g TV paprika
283 g Cukkini
299 g Padlizsán (nyers)
72 g Vöröshagyma
433 g Milfina kefír (Aldi)
40 g Nagykun rizsliszt
18 g Fokhagyma
15 g Konyhasó
3 g (3 g) Napraforgó étolaj
-439 g Elpárolgás

100 gramm tápértéke:
kcal: 89.38
fehérje: 11.25
szénhidrát: 6.64
zsír: 1.89

Jó étvágyat hozzá annak, aki kipróbálja! :)

3 éve
#1731
(#1731) FrauBubus 51
Válasz Bojtika #1727 számú posztjára
Próbálj meg így rákeresni a Facebook-on belül:
@hetkoznapiminuszok
vagy simán
Hétköznapi Mínuszok

3 éve
#1730
(#1730) Bojtika 3
Közben láttam, végül is tényleg nem is drága. Na majd alkalomadtán... (nyáron és ha mekibe botlom és ha kevesen vannak bent...)

3 éve
#1729
(#1729) Hilduci28
A taperteke 150 g egy adag 227 kcal,43 ch,4 zsír, 4protein,1 rost.:-)

3 éve
#1728
(#1728) Hilduci28
A Mc Freeze fagylalt.:-) nagyon finom.:-p

3 éve
#1727
(#1727) Bojtika 3
Válasz FrauBubus #1725 számú posztjára
Nekem nem nyílt meg, csak a saját belépési oldalam.

3 éve
#1726
(#1726) Bojtika 3
Válasz törölt felhasználó #1724 számú posztjára
Akkor olyan szakemberek hadát is kellene foglalkoztatni, akik arra az igénybevételre tervezett szagelszívókat tudnak tervezni, beépíteni és fenntartani.

Mert én az olajszagot máshol is kerülöm.

Mi az a mekfríz? :D (Azt nem kérdezem, mi az a tízórai, mert elméletben tudom.) Valami fagyiféle lehet, rákeresek.

De komolyan, Miskolcon van Meki, de nem esik utamba, csak a buszról szoktam látni. Miskolcra pedig amúgy sincs rendszeresen utam.

3 éve
#1725
(#1725) FrauBubus 51
Ha lehet ide ilyet belinkelni...még kezdeti, de vannak receptek is.
http://www.facebook.com/hetkoznapiminuszok/

3 éve
#1723
(#1723) Bojtika 3
Válasz Hilduci28 #1722 számú posztjára
Elhiszem, hogy szeretitek, de tőlem idegen. :-)))

3 éve
#1722
(#1722) Hilduci28
Mmmm.fincsi meki.:-)))

3 éve
#1721
(#1721) Bojtika 3
Válasz bikficc #1720 számú posztjára
Én még az a korosztály vagyok, amelynek a tagjai tejbüfébe jártak enni. Vagy valamelyik Mackó büfébe, ott hidegtálas dolgok voltak.
Amikor elkezdtek hamburgert árulni utcai bódékban, néha kínomban vettem egyet-egyet, de nekem nem ízlett abban az édes molnárkában a fasírt.

Azóta jöttek a mekik. Egyszer kíváncsi lettem, bementem, gondoltam, valami nem - burgert eszem. De nem bírtam ki, hogy sorra kerüljek. Sokallottam az olajszagot meg a tömeget.
Azóta az inger se nagy, mekit csak utazás közben, távolabbról látok, sem a faluban nincs, de a városban sem azon a részen, ahol néha megfordulok.

Láttam a listában, az értékek nem rosszak, de több fehérje kellene azért a nap folyamán. :D

3 éve
#1720
(#1720) bikficc 3
Válasz feketeinci #1712 számú posztjára
A makro-adatok szempontjából a mekis sajtburger se rossz. Csak semmi krumpli!

A mostani menüm általában 2 sajtburger + kis light kóla :)

3 éve
#1718
(#1718) 310583 424
Válasz katalin1950 #1717 számú posztjára
Remelem hasznalt es mar par kiloval kevesebb vagy!

3 éve
#1717
(#1717) katalin1950 1
Válasz 310583 #1699 számú posztjára
Köszönöm a sok jó tanácsot.

4 éve
#1716
(#1716) Bojtika 3
Válasz bakroattila1998 #1715 számú posztjára
Majd meséld el.
A gyomrod mindenesetre tele lesz rosttal egy darabig.

4 éve
#1715
(#1715) bakroattila1998 1
Válasz feketeinci #1711 számú posztjára
arra vagyok kivancsi, hogy mennyire leszek utána éhes, hiszen energiát nem nagyon ad.. :D

4 éve
#1714
(#1714) 310583 424
Válasz feketeinci #1712 számú posztjára
En meg raadasul csirkemell-pulykamell-sertescomb ( sovany) keszitem es rizs helyett quinoat teszek bele. A harom hust kb egyforma aranyba daralom ossze, es ezt hasznalom mindenhez ahova daralt hus kell

4 éve
#1713
(#1713) Bojtika 3
Ahogy a kacsasült is az, a mellette párolt káposztával, hozzáadott zsiradék nélkül. :D

4 éve
#1712
(#1712) feketeinci 9
Válasz törölt felhasználó #1707 számú posztjára
Amikor elkezdtem Bázisozni anno, egy ismerőstől kaptam egy kis töltöttkáposztát. A szívem szakadt meg...tudod ilyenkor jön az, hogy majd holnaptól kezdek a diétába, ezt most meg kell ennem.
Beírtam mennyit ettem belőle (egy bázison kiválasztott receptből) és bizony nagyon meglepődtem. Az egyik legjobb kaja!

4 éve
#1711
(#1711) feketeinci 9
Válasz bakroattila1998 #1710 számú posztjára
Ez tényleg van, és én is imádom a tésztát.
De nagyon drága. Lisztet is árulnak, az is drága.

Ez ugyanolyan függőség lehet mint az édes íz, megszokjuk és szeretjük, ha nincs helyettesítjük a sztíviával csak édes legyen!

A tésztával is így járhatunk, szeretjük és drága.
Marad a durum tészta és a számolás.

4 éve
#1710
(#1710) bakroattila1998 1
Válasz Bojtika #1709 számú posztjára
ez így kb csoda nekem, el se hiszem h ilyen van :DD
vettem is 2 csomaggal, hétfő-kedd tésztát eszek :D

4 éve
#1709
(#1709) Bojtika 3
Válasz bakroattila1998 #1706 számú posztjára
Van ez a konjac növény,
https://peakshop.hu/girl/az-ordognyelv-titka/
abból van.

https://www.paleocentrum.hu/nocarb_noodle_teszta_250g_szelesmetelt_894

Ezt kell még tudni róla:
http://tudatosvasarlo.hu/eszam/e-425-konjak


4 éve
#1708
(#1708) Bojtika 3
Válasz törölt felhasználó #1707 számú posztjára
El kellene szakadni már ettől a káposzta=C-vitamin mesétől.

Nyersen még csak-csak. De hő hatására a C-vitamin már bomlik, olyannyira, hogy mire felforr az adott étel (vagy ital, lásd csipkebogyó-tea), már nincs benne.
Ha lassan főzzük fel, vagy ha x anyagú edényben, az nem számít. Maga a hő az, ami ebben közrejátszik.

http://emelj.blog.hu/2012/06/12/feherjekeszitmenyek_marketing_es_a_valosag

Jók a káposztás ételek, tényleg diétásnak tekinthetők, és sokan nagyon szeretik.
De ne fogjuk rá a vitaminra... :D
Inkább az értékes rosttartalom, az ásványi anyagai. azok is nagyon értékessé teszik.

4 éve
#1706
(#1706) bakroattila1998 1
Van ez a nocarb noodles. Ismeri valaki? Hogy a francba lehetséges az ilyen????? :D Komolyan nincs benne kcal? (100 gr-ban 9kcal-t ír)

4 éve
#1705
(#1705) Bojtika 3
Válasz devia #1704 számú posztjára
Ezt kipróbálom, köszi!

Megint elfogyott a zabpelyhem, remélhetően most hamarabb kapok, mint a múltkor.

4 éve
#1704
(#1704) devia
Válasz feketeinci #1693 számú posztjára
Sziasztok, nekem nem változtat ízen a kókuszzsír, bár már régen használtam, de jól működött. Viszont egy nagyon jó recept a "Zabos almás".

http://www.nosalty.hu/recept/zabos-almas-pite-0

4 éve
#1703
(#1703) Bojtika 3
Válasz Rozmaring71 #1702 számú posztjára
Szoktunk beszélgetni ételekről, de leginkább az a "megosztás", ha valaki felteszi a saját receptjét. Nem elsősorban ezételekről beszélgetünk, mert ahány, annyifélét szeret. Azért elárulom, a ZaBirodalom blog írója, Bófi eleinte itt mesélte el és próbáltatta ki a vállalkozó szelleműekkel az újabb zabos költeményeit. :D (megtalálod a neten!)

4 éve
#1702
(#1702) Rozmaring71
Válasz feketeinci #1696 számú posztjára
Köszönöm Mindenkinek a választ! Teljesen igaz nem olvastam el alaposan . Én is beírom , hogy mit ettem, csak azt hittem van olyan része az oldalnak ahol megosztjuk a kiprobált recepteket. De pótolom a hiányosságom:)

4 éve
#1701
(#1701) Rozmaring71
Válasz feketeinci #1696 számú posztjára
Köszönöm Mindenkinek a választ! Teljesen igaz nem olvastam el alaposan . Én is beírom , hogy mit ettem, csak azt hittem van olyan része az oldalnak ahol megosztjuk a kiprobált recepteket. De pótolom a hiányosságom:)

4 éve
#1700
(#1700) Bojtika 3
Éppen másutt írtam meg, a mai vacsoránkhoz a sertéstarját a saját zsiradékában pároltam meg. Elég hozzá egy jól záródó fedő. Kell rá még víz, de félig megpuhul már a saját szaftjában is.

4 éve
#1699
(#1699) 310583 424
Válasz Rozmaring71 #1695 számú posztjára
Az elozokhoz meg hozzatennem: nem kell uj recepteket keresned! Lassan megtanulod a sajat kedvenc eteleidet "maskepp' fozni, egeszsegesebben, kevesbe zsirosan, tobb feherjevel, egeszseges szenhidratokkal. Rajossz, hogy nem kell mindent fel liter olajban dinsztelni - eleg 3 csepp, egy kis so a hagymara, husra, ra a fodo, es szepen sajat leveben is elkeszul; a rizset nem muszaly olajba tenni, eleg a forro viz; a hust sutozacskoban is meg lehet sutni, nem cask zsirban; a fozeleket nem kell feher liszttel besurusiteni, lehet teljes kiorlesuvel, zabkorpaval, vagy sajat magaval is; es meg sorolhatnam a trukkoket, amivel nem az eteleiden valtoztatsz, hanem az elkeszitesen, hogy egeszsegesebbek legyenek, kevesebb kaloriat tartalmazzanak. Mert ugy van, ez nem fogyokura, ez eletmod-valtas. A legelso fontos lepes, hogy jol allitsd be a napi kaloria keretedet ( az ajanlott a BMR+100 kaloria); masodik lepes: merjel mindent digitalis merlegen, vidd fel a sajat receptjeidet es azt hasznald es ird fel az utolso mazsolaszemet is amit megeszel; Igy majd latod, mennyi az annyi, es lassan rajossz, hol, mit kell valtoztass a kedvenc receptjeiden - amirol nem lemondani kell, hanem "javitani". A kaloriaszamolas, eletmod valtas nem onsanyargatasrol szol, csinald ugy, hogy kozben jol erezd magad a borodben, maskent konnyen feladod, jon az "ugyis mindegy", a "mar elegem van", es mire felebredsz mar 30 plusz less a 20-bol! Ha van egy szulinap, egy karacsony, nem azt jelenti, hogy nem ehetsz meg egy szelet tortat, nem ihatsz egy pohar bort - az ma van, holnap buntudat nelkul megy tovabb minden. Amugy - sajat tapasztalatom - ha megtanulod az eteleidet "jol"fozni, rengeteg belefer a napi kaloria keretbe, nem ehezel!
Sok sikert!

4 éve
#1698
(#1698) Bojtika 3
Válasz Rozmaring71 #1695 számú posztjára
Az előzőeket kiegészítve: itt nincsenek előre megadott receptek. De mindenki felviheti a sajátját.

Nincsenek sem tilalmak, sem előírások. Azt eszel, amit szeretsz, és annyit, amennyi célszerű.
Egy konyhai mérleg azért szinte alapfeltétel, a pontosság kedvéért.

4 éve
#1697
(#1697) vajkzsuzsa 1666
Válasz Rozmaring71 #1695 számú posztjára
"recepteket"? Mire? Én mult héten voltam egy éves itt. Pont 20 kg-al lettem kevesebb. Még 10 hátra van. Az előző válasznál jobbat nem is kaphattál volna / feketeinci válasza /.

4 éve
#1696
(#1696) feketeinci 9
Válasz Rozmaring71 #1695 számú posztjára
Szia!
Kérdésedből teljesen világos hogy nem olvastad el hogyan működik az oldal.
Információ fül, Hírek, GYIK...olvasgass először.

Ez nem a 90 napos diéta, vagy a tojásdiéta, ahol kapsz egy receptet és fogysz 2 hét alatt 14kg-ot!

Mi úgy fogyunk hogy megnézzük eddig mit és mennyit ettünk, ehhez először felvisszük a főoldalon a napi kaját (mennyiséggel, becsületesen mert magunknak csináljuk) és először elájulunk.
Recepteket viszünk fel, vagy csak magunknak, vagy nyilvánossá tesszük, de vigyázz, mert a receptek nagyon nagy részben nem jók, nincs bennük hozzáadott víz, vagy elpárolgás, így nem érnek sokat. A felvitel a Hírekben le van írva, tekerj vissza.

Csinálsz majd az Eszközök menüben egy célt magadnak, ami NEM időre fogyás, és először csak felviszed amit ettél, és méred magad folyamatosan. Mérj mást is, mint a kg, a centik is fontosak lehetnek idővel.
Időre nem fogyunk, de mindenki úgy csinálja ahogy akarja.

A konkrét a válasz a kérdésedre: a mit ettél sorba elkezded beírni a kaja nevét, majd a nagyító ott mellette, és rengeteg találat lesz. Kiválasztod a megfelelőt, beírod mennyit ettél belőle és kész. Ha meg akarod nézni mi is van benne, válaszd a felugró ablakban a "saját oldalon" lehetőséget, és látsz róla mindent amit az alkotója beleírt.
De egy percig sem biztos hogy az adatok jók, erről meg kell győződnöd!

Kérdezz ha valami nem világos, de először olvass.

4 éve
#1695
(#1695) Rozmaring71
Sziasztok!
Most kezdem ! :) 20kg felesleggel .
Megtudnátok mondani ,hogy találok recepteket ?

4 éve
#1694
(#1694) Bojtika 3
Csodálkozom a kombináción, sütőpor is, meg élesztő is?

A klasszikus almás pitébe sütőport szoktak tenni és vajat.

4 éve
#1693
(#1693) feketeinci 9
Válasz Bojtika #1691 számú posztjára
Én is tettem sütikbe kókuszzsírt, bár akkor nem volt hangsúly az ízen, csak próbáljuk ki - hátha egészségesebb.
Az almáspitét barátnőm (nem ugyanezt a receptet, ő tesz bele élesztőt is meg sütőport is, a többi hozzávalót nem tudom) ezen a hétvégén fél margarin és margarin hiányában fél kókuszzsír keverékével készítette, és szerinte nem lett jó. A kókuszzsírra gyanakodott, hogy attól íztelen.
Nem tudom, még nem kóstoltam.
Az ellenben tuti hogy a margarinnak önmagában is jobb az íze mint a kókuszzsírnak.
Lehet hogy kevésbé egészséges.....mint minden más, ami finom, az egészségtelen :)

4 éve
#1691
(#1691) Bojtika 3
Válasz törölt felhasználó #1690 számú posztjára
A kókuszzsír sütikbe jó.
A vajhoz képest kicsit kevesebb kell belőle- a zsírtartalom különbözősége miatt.

4 éve
#1689
(#1689) feketeinci 9
Válasz törölt felhasználó #1688 számú posztjára
Ha rákattintasz nem látod?
Esetleg ha bemásolod egy új oldalra?
Nekem megnyílik új oldalon. Ha belinkelünk egy receptet a sajátból, akkor azt a linkből meg lehet nyitni.

Valami fantasztikus a tésztája! Könnyű, omlós....ahogy a pitetésztához illik :)

Az eredeti recept pedig ez:
https://cookpad.com/hu/receptek/1926399-hazi-almas-pite-recept

4 éve
#1687
(#1687) feketeinci 9
Válasz törölt felhasználó #1686 számú posztjára
A héten 2x sütöttem almás pitét, hízás ide vagy oda, az almáspite az almáspite.

Itt az alapváltozat, amibe kb le is írtam hogy készül:
https://kaloriabazis.hu/receptszerkesztes/almas_pite_inci/1611617_0_1
Ez 265kcal/100g

Ugyanez eritrittel, light margarinnal és leírás nélkül:
https://kaloriabazis.hu/receptszerkesztes/almas_pite_light_inci/1611782_0
169kcal/100g

4 éve
#1685
(#1685) Fourt 3
Sziasztok!

Volt valaki, akinek kedvére való volt a Lidl-ben kapható Goody Fibre - green tea extract (asszem ez volt a neve. Kis nyúltáp szerű rudacskák)? Szerettem ropogtatni, tele volt rosttal így az anyagcserének is nagyon jót tett. Csak a ceglédi Lidl-ben nem lehet kapni, vagy máshonnan is eltűnt? Köszönöm előre is!

4 éve
#1684
(#1684) 310583 424
Válasz vajkzsuzsa #1682 számú posztjára
Ugyanugy viszed fel az alapanyagot mint a receptet.A 3 pontra kattintasz ott van Uj recept es Uj etel felvitele. Az uj etel-re kattintasz, ott beirod a nevet,es a csomagolasrol felviszed a kaloriat kipipalod a Tapanyagtartalom elott a kicsi feher kockat es felirod a makrokat ( tapanyag tartalom) A leggyakoribb alapegyseg sulyat cask akkor erdemes kipipalni es felirni, ha olyan dolgot viszel fel ami 1 adag es mindig egyszerre meg is eszed ( pl joghurt, 1 adag 140 g), maskent nem kell vele foglalkozni A tarhonyat ha piritani akarod egy kicsit, azt zsiradek nelkul, teflonban vagy epp cask 2-3 g olajon pirithatod . Amugy nem hiszem hogy 100 g nyers tarhonyaban 10-15 g zsirnal tobb lenne es mikor vizet vesz fel, akkor abbol kb 300 g fott tarhonya less, vagyis a zsir annyi fele oszlik

4 éve
#1683
(#1683) Bojtika 3
Válasz vajkzsuzsa #1679 számú posztjára
Egy deka zsír 90 Kcal.

4 éve
#1682
(#1682) vajkzsuzsa 1666
Válasz 310583 #1681 számú posztjára
Persze , értem. Én is csak főzni fogom most már. De még nem vittem fel alapanyagot, majd megpróbálom. Sajna nem vagyok nagy gépes. Receptet már nagyon tudok, de az itt megadott alapanyagokból. Megnézted a bázis tarhonyáit?

4 éve
#1681
(#1681) 310583 424
Válasz vajkzsuzsa #1679 számú posztjára
Az alapanyagokat is erdemes legalabb leellenorizni a tasakon levo ertekekkel, es ha nem talal, vidd fel a tiedet. A tarhonya is azert meg vesz fel vizet, tehat olyan nagyon nagy nem lehet a zsirtartalma. En peldaul cask sos vizben keszitenem. Ha 10 g zsiradekot hasznalsz, nem mindegy, hogy 200 g tarhonyahoz vagy 50 g-hoz teszed

4 éve
#1680
(#1680) Potik4
Válasz Bojtika #1674 számú posztjára
Szia Bojtika! Bizony, én vagyok, a régi, jó öreg Potik4 .:D Pár új kilóval magamon.:D

4 éve
#1679
(#1679) vajkzsuzsa 1666
Válasz Bojtika #1678 számú posztjára
Köszi. Megnéztem, és elhanyagolható benne a zsir. És még nekem is olyan sokra jön ki..... Az alá piritáshoz irtam egy dekát. És mégis olyan sokra jön ki, nem ugy mint a zacskóra van irva. Nem értem. Receptet tudok felvinni, már van fenn nekem százon felül, de itt megakadtam. Nem baj, majd rájövök. Az alapanyagokat a fenn lévő adatbázisból szoktam beirni a receptembe.

4 éve
#1678
(#1678) Bojtika 3
Nézd meg a tarhonya értékeit a zacskón. Azt vidd fel a hozzá használt zsiradékkal. Nyilván senki sem tudja zsiradék nélkül elképzelni. (Én igen...)

4 éve
#1677
(#1677) vajkzsuzsa 1666
Kérdezni szeretnék. Megkivántam a tarhonyát. A bázison olyan magas a zsirtartalma minden tarhonya köretnek, legyen nyers, vagy főtt. Megnéztem a zacskót, alig ir valamennyit. Persze ha zsiron piritom, akkor lehet magasabb, de a sima főtt is magas zsir tartalmu. MIÉRT? Egy csomót megnéztem a bázison.

4 éve
#1676
(#1676) Bojtika 3
Válasz törölt felhasználó #1675 számú posztjára
Nem lennék itt, ha a Bázis is ilyen lenne.
A gyerekkoromat megmérgezte, hogy anyám rossz evőnek kiáltott ki.

Azóta is kerülök minden kényszert, főleg az étkezésben.

4 éve
#1674
(#1674) Bojtika 3
Válasz Potik4 #1673 számú posztjára
Potik4--- Te AZ a Potik vagy, a régi? :D

4 éve
#1673
(#1673) Potik4
Igen, vannak dolgok, amikről nehéz, de nem is érdemes lemondani.
A család tegnap pizzát kívánt..a magam részére lemértem a nyers tésztából annyit, amennyi szénhidrát és kalória szempontjából belefért a napomba, jó vékonyra nyújtottam, megpakoltam túróval, zöldségekkel, csirkemellel, gombával, és a végén mindenki az enyémet ette volna .:D
Szóval sokszor érdemes újratervezni a dolgokat a lemondás helyett.

4 éve
#1672
(#1672) Bojtika 3
Válasz törölt felhasználó #1671 számú posztjára
Persze, hogy belefér!

Miért is gondoltad eddig, hogy le kell róla mondanod?

4 éve
#1670
(#1670) Bojtika 3
Válasz bakroattila1998 #1669 számú posztjára
Itt ülök és röhögök, nekem ennek a fele is csak porral megy! :D

4 éve
#1669
(#1669) bakroattila1998 1
Válasz Bojtika #1668 számú posztjára
Én még utána le is nyomtam egy adagnyi tonhalat, fokhagymaporral. :D
Kellett, hogy meglegyen a 120 gr fehérje (így is csak 116 gr lett, de mindegy)

4 éve
#1668
(#1668) Bojtika 3
Te Attila, ezt a tömény fehérjebombát nem sokan eszik ám meg önként... :D

Én a két hozzávalóval vagylagos kapcsolatban vagyok, azaz a kettő együtt nekem nagyon tömény. És ha keveset is, de kenyeret ennék bármelyikhez. :D

4 éve
#1667
(#1667) bakroattila1998 1
Próbáljátok ki, hogy összekevertek 1 adag (130 gr) tonhalkonzervet 1 adag (200 gr) cottage cheese-el. Nagyon finom szerintem, nagyon laktató, és tökéletes fehérjeforrások (ráadásul elég magas fehérjemennyisége van), én mellé ettem 300 gr csemegeuborkát. :)

4 éve
#1666
(#1666) Fantasia 2 192
Na, most, hogy kvázi megoldódott a kenyér-problémám Bojtika receptjével, újra kapható a ropikenyér a Lidl-ben, ahonnan az egész téma elindult ^^ :D. Nagyon örültem neki, istenijót ettem belőle az imént, ezért gondoltam beajánlom itt, változatosságnak.

Szóval a cucc Rivercote ropogós rozskenyér néven fut, és én a szezámmagosat szoktam venni, mert az szerintem sokkal finomabb, de a magnélküli kevesebb zsírt tartalmaz értelemszerűen, és azért az is fincsi. Ugyan 100gr CH-ja 58, nekem azért vált be, mert két szelettel (kb. 20gr) is jól lakom, jól meg lehet pakolni sonkával, túróval, számomra teljes értékű étkezés reggelinek vagy uzsonnának. És így kevesebbre jön ki a kalória, és úgy minden, még a legjobb CH-jú kenyérnél is.

A Bázison itt található a szezámmagos:
http://kaloriabazis.hu/etel/rivercote_ropogos_rozskenyer_szezammaggal_kcal/59451_0

A simát most nem merem linkelni, mert nem ellenőriztem, hogy melyik felel meg neki az adatbázisban.

Most az a felállás, hogy ne unjam meg egyik kenyérfélét se, vegyesen fogom enni a házi sütésű teljes kiőrlésűt és ezt a ropogós rozsosat, és a bolti nagyontartós tömör kockakenyeret elhagyom, vagy esetleg ha már nagyon kívánok valami mást, akkor jön az újra szóba. Tök jó érzés, hogy tudok válogatni, finomakat enni úgy, hogy nem szállnak el közben az értékek :)

4 éve
#1664
(#1664) Bojtika 3
Remélem, sikerül a hozzávalókat beszerezned, és finom kenyeret fogsz tudni sütni!

Én is megnézem, hogy a rendelős kajaboltomban van-e ilyen liszt. Úgyis hamarosan rendelnem kell.És akkor nem cipekedem vele, házhoz szállíttatom.
Emlékeztek még? Jóegészséget.hu webáruház! :D

4 éve
#1663
(#1663) 310583 424
Válasz Fantasia #1659 számú posztjára
Halas koszonet Neked is, Bojtikanak is

4 éve
#1662
(#1662) Fantasia 2 192
Válasz 310583 #1661 számú posztjára
Szerkesztettem az előző bejegyzésem, hogy egy helyen legyen minden infó :)

4 éve
#1661
(#1661) 310583 424
Válasz Fantasia #1659 számú posztjára
koszonjuk az infot ( es Bojtikanak is), en is ki fogom probalni, meg kell vegyem hozza aa alapanyagokat. Kivancsi vagyok amit nalunk kapok ( erdelyben) azokkal az alapanyagokkal mi jon ki. Kerlek meg ird meg milyen hofokon mennyi ideig sutotted

4 éve
#1660
(#1660) Bojtika 3
Szuper, nagyon örülök!

Van, aki cipókat süt belőle, és akkor egy cipó - egy napi kenyérke.

4 éve
#1659
(#1659) Fantasia 2 192
Válasz Bojtika #1658 számú posztjára
Nagyon finom! Szerintem finomabb, mint amit eddig a boltban vettem. Az állaga is jobb. A költsége pedig kb. 2/3-a a boltinak, szóval azt hiszem, váltani fogok! :)
Reggelig párolgott még magából (még langyos volt, mikor mértem), úgyhogy itt vannak a most már helyes adatok újra:

100 gramm tápértéke:
kcal: 257.64
fehérje: 9.63
szénhidrát: 43.01
zsír: 4.93

Recept:

125 g Rozsliszt (teljes kiőrlésű)
125 g Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 g szárított élesztő
7 g Konyhasó
5 g Kristálycukor
90 ml Víz (általános)
71 g Danone natúr joghurt
5 g extra szűz olíva olaj
20 g Lenmag
-39 g Elpárolgás
Összesen: 412 g / 1,061 kcal

Eredeti recept (Bojtika hozta):
"Kenyérrecept gáz- vagy villanysütőhöz
A legegyszerűbb, gáz- vagy villanysütőben készíthető kenyérhez is a teljes kiőrlésű liszteket ajánljuk, egy nyolcszáz grammos kenyérhez 250 gramm teljes kiőrlésű rozslisztre és ugyanannyi teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre lesz szükséged. Szárított élesztőből egy teáskanálnyit, sóból két teáskanálnyit adj a lisztekhez, majd másfél-két csapott evőkanál cukrot az élesztő miatt. Ha mindezt összekeverted a magokkal, akkor mérj ki 180 ml vizet és 175 ml kefírt, illetve másfél evőkanál olívaolajat, majd ezeket keverd össze a lisztes keverékkel. Hagyd meleg helyen kelni egy órát, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy jénai edénybe, esetleg őzgerincformába téve süsd közepes hőmérsékleten körülbelül 40-45 percig. Alig több mint másfél óra alatt egészséges, ropogós héjú, igen tömör, jóízű kenyeret kapsz, de felvágni csak kihűlt állapotában érdemes."

Én 170 fokon 45 percig sütöttem. Villanysütőben, légkeverés nélkül.

4 éve
#1658
(#1658) Bojtika 3
Teljes kiőrlésűnél remek! :D
Kíváncsi vagyok, hogy ízlik!

4 éve
#1657
(#1657) Fantasia 2 192
Sziasztok! Elkészítettem a Bojtika által néhány kommenttel ezelőtt ajánlott teljes kiőrlésű kenyeret! Az illata pompás, többet még nem tudok nyilatkozni :) Az eredeti összegyúrt térfogatnak kb. másfélszeresére jött fel, nem tudom, ez egy teljes kiőrlésű cuccnál mennyire számít jónak, de nincs semmi viszonyítási alapom, mert ez életem első kenyérsütése :) Mutatom az értékeket, amik kijöttek nekem, szerintem elég jók! Ha pedig kihagyom a lenmagot, a zsír értéke majdnem a felére fog csökkenni.

100 gramm tápértéke:
kcal: 252.73
fehérje: 9.45
szénhidrát: 42.19
zsír: 4.84

Recept, ami alapján ez kijött (fél adagot csináltam):

125 g Rozsliszt (teljes kiőrlésű)
125 g Teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
3 g szárított élesztő
7 g Konyhasó
5 g Kristálycukor
90 ml Víz (általános)
71 g Danone natúr joghurt
5 g extra szűz olíva olaj
20 g Lenmag
-31 g Elpárolgás
Összesen: 420 g / 1,061 kcal

Írok, ha sikerült megnézni belülről is, és megkóstoltam :) Szép estét mindenkinek!

4 éve
#1654
(#1654) Bojtika 3
Válasz 310583 #1651 számú posztjára
Még nem tudtam kipróbálni, nem egyszerű a lisztek beszerzése.

Kis villanysütőm van, asztali grillsütőnek hívják hivatalosan, abban 220 fokon sütöm, légkeveréssel, vizes edénnyel benne, plusz még be is spriccelek vizet a sütés vége felé.

4 éve
#1653
(#1653) vajkzsuzsa 1666
Válasz Fantasia #1652 számú posztjára
Nekem a kedvenc kenyerem most a Auchan gyökér kenyerei. Fél kilós. 300 kb.

4 éve
#1652
(#1652) Fantasia 2 192
Az ajánlott házi sütésű kenyeret még nem próbáltam ki (rajta van a listán!), viszont találtam egy teljes kiőrlésű bolti kenyeret, ami most nekem nagyon bejön: a Pennyben kapható Schneider Brot márkájú Fit&Aktiv kenyér. 300 Ft a fél kiló, nagyon jól laktat, 34,1 a ch-ja és 1,2 a zsírtartalma. Az adatbázisban "Teljes kiőrlésű kenyér fit & aktiv Schneider brot" néven szerepel.
Kicsit savanykás ízű, nagyon tömör kenyér, 8 szelet van egy csomagban, nekem egy étkezésre bőven elég egy szelet. Az íze miatt megosztó lehet, sokan nem szeretik az ilyet, de szerintem sonkával, zöldséggel egyenesen fejedelmi.

4 éve
#1651
(#1651) 310583 424
Válasz Bojtika #1650 számú posztjára
En is kiprobalom majd! Jonak nez ki. Ha kiprobaltad irsz egy kaloria es makro tartalmat hozza? Persze informative. Es ha villanysutoben sutod hany fokon?

4 éve
#1650
(#1650) Bojtika 3
Nekem anno bejött a saját sütés. Éppen készülök visszaállni rá, a fiam meg egye a boltit.

Ezzel a recepttel kis egy napra való cipókat is lehet sütni:

"Kenyérrecept gáz- vagy villanysütőhöz
A legegyszerűbb, gáz- vagy villanysütőben készíthető kenyérhez is a teljes kiőrlésű liszteket ajánljuk, egy nyolcszáz grammos kenyérhez 250 gramm teljes kiőrlésű rozslisztre és ugyanannyi teljes kiőrlésű tönkölybúzalisztre lesz szükséged. Szárított élesztőből egy teáskanálnyit, sóból két teáskanálnyit adj a lisztekhez, majd másfél-két csapott evőkanál cukrot az élesztő miatt. Ha mindezt összekeverted a magokkal, akkor mérj ki 180 ml vizet és 175 ml kefírt, illetve másfél evőkanál olívaolajat, majd ezeket keverd össze a lisztes keverékkel. Hagyd meleg helyen kelni egy órát, majd a sütőpapírral kibélelt tepsibe vagy jénai edénybe, esetleg őzgerincformába téve süsd közepes hőmérsékleten körülbelül 40-45 percig. Alig több mint másfél óra alatt egészséges, ropogós héjú, igen tömör, jóízű kenyeret kapsz, de felvágni csak kihűlt állapotában érdemes."

4 éve
#1649
(#1649) Fantasia 2 192
Köszönöm mindenkinek a tippeket, körülnézek, illetve kísérletezem még ezzel a kenyérrel, hátha összejön valami hasonló termék, mint a Rivercote volt. Ha sikerül, hozom a receptet :)

4 éve
#1648
(#1648) Bojtika 3
Az a helyzet, ha kevés kenyeret eszik az ember, akkor nem nagy a különbség a különfélék között.
Más az, ha némelyik nagyon finom. Ilyenkor nekem segít az, hogy rendszerint drága is...

4 éve
#1647
(#1647) FrauBubus 51
Válasz Fantasia #1640 számú posztjára
Szia! Én a diéta során ezekkel találkoztam mint kevesebb CH-s kenyerek, és egész jók is vannak köztük ízre:

- GLYX kenyér, Vita Sütő terméke, én eddig csak Sparban és Tesco-ban láttam, ha jól emlékszem 30-35 g körüli a CH-ja, nagyon laktató, nekem ízlik, nincs nyomi fogyis íze, de nem olcsó.

-Dia-wellness barna kenyér lenmagos rostkoncentrátumból, Spar-ban találkoztam vele, 26-os CH-jú, szerintem brutál drága, bár ízlett, könnyű és laktató

- Coop vollkorn toast kenyér, 33-as CH (reméljük tényleg :-D ) és normál árban van, nem annyira finom, de abszolút ehető

- Ceres Gra-hammm kenyér, szinte mindenütt kapható, 44-es CH-jú, még megfizethető kategória szerintem, ízre is rendben van

- Ceres Slimmm toast kenyér CH csökkentett, 34-es CH, szerintem finom.

- Castello Toast kenyér, Lidl termék, 42-es CH, egész jó áron, ízre is jó

- Anna kenyere teljes kiőrlésű, én csak CBA-ban láttam, 44-es CH, megfizethető árú, íz és állag élményre szinte teljesen olyan, mint a fehér kenyér.

- Auchan vollkorn toastkenyér, 43-as CH, egész ehető

4 éve
#1646
(#1646) szinesceruza76
Válasz Fantasia #1642 számú posztjára
Azt azért hozzáteszem, hogy ez a kenyér nem ropogós, "csak" kenyér :)

4 éve
#1645
(#1645) szinesceruza76
Válasz Fantasia #1640 számú posztjára
Szia! Én szinte kizárólag a Penny-ben kapható Well rozskenyeret eszem. 199 kcal/10 deka, és asszem 34 gramm ch. Nekem ízlik és mindenhez/mindenre jó.

4 éve
#1644
(#1644) drisztina 1484
Válasz Fantasia #1640 számú posztjára
Nem ismerem az általad keresett kenyeret, de talán kipróbálhatnád ezt. Hátha bejön

http://dolcevitablog.hu/2012/02/wasa-es-a-nasa/

4 éve
#1643
(#1643) Soci
Válasz Fantasia #1640 számú posztjára
CH80 szénhidrát csökkentett kenyér, pl. sparokban kapható, vagy a Lidl TrendésFitt szintén szénhidát csökkentett kenyere, mindegyik magvas, vagy olvass utána a nocarb rostmixből süthető mikrós zsemlének...bár ennek szerintem túl tojásos íze van..

4 éve
#1642
(#1642) Fantasia 2 192
Válasz feketeinci #1641 számú posztjára
Hagyományos értelemben ezek sem kenyerek, ugyan gabonából vannak alapból, de sokkal kisebb kalóriatartalmuk volt, és nagy részben rostból álltak, ezért jól eltelítettek. Az Abonett szerintem borzasztó, egy ideig ettem, amíg erre a ropogós rozscuccra rá nem leltem, ár-érték arányban is sokkal jobb volt. Az Abonett engem nem is laktat, nem is táplál, edzések mellett pedig nem lehet sonkával-sajtal jól lakni (vagyis lehetne, de a pénztárca is lefogyna, nem csak én :D ) Szóval ezért keresek vagy valami boltban kapható alternatívát, vagy valami itthon elkészíthető, jó értékekkel rendelkező pótlékot.

Érdekes egyébként, hogy ezzel a Rivercote termékkel egy időben az Aldis és a Tescos sajátmárkás hasonló termék is eltűnt, mintha összefogtak volna a diétázók ellen :D

Talán lesz itt valaki, aki szintén ezeket ette, és már talált valami megoldást a pótlásra.

4 éve
#1641
(#1641) feketeinci 9
Válasz Fantasia #1640 számú posztjára
Nem tudok kenyér receptet ajánlani, mert teljesen elhagytam a kenyeret.
Reggel lecsúszik 3 abonett sonkával, kockasajttal, és ezzel a kenyér probléma nálam le is van zárva.
A főzelékekhez régen ettem, meg a töltött paprikához, a székely és töltött káposztához, de már el sem tudnám képzelni, megeszem kenyér nélkül és pont.
Ha nem jön ki jól a lépés a melóban, van szendvics, de ahhoz nem tartok otthon kenyeret, készen veszem.

4 éve
#1640
(#1640) Fantasia 2 192
Sziasztok!

Szomorúan tapasztalom, hogy pár hónapja nem lehet kapni a Lidl-ben a Rivercote ropogós rozskenyerét (se a simát, se a szezámmagosat), ami alapját képezte a diétámnak, illetve az emésztésemmel kapcsolatos problémáimat is rendbe rakta, amikor erre váltottam a kenyér helyett. Tudnátok javasolni elérhető, hasonló árú alternatívát?

Kipróbáltam a svéd ropogós kenyeret (http://www.mokuslekvar.hu/sved-ropogos-kenyer/), de rendkívül zsíros a sok mag és az olíva olaj miatt, kalória és zsírtartalom szempontjából is úgy számoltam, kábé mintha csokival enném a vacsit :( (nyilván sokkal egészségesebb zsírok vannak benne, csak épp attól, hogy egészséges, még ugyanúgy elrontja a napi arányomat) Megsütöttem olíva olaj nélkül, plusz egy tojással, nagyon finom lett, csak olyan kemény, hogy a jelenleg nem túl jó állapotban lévő fogaimmal nem tudom megenni. És persze a beltartalmi értékei továbbra is messze magasabbak, mint a Lidl-s ropikenyér volt.

Szóval alternatívát, vagy más itthon megsüthető receptet keresek, mert ez az újra folyamatos kenyérevés nagyon nem tesz jót se a külsőmnek, se a belsőmnek.

Köszönöm előre is!
Zsu

4 éve
#1639
(#1639) Lewlynn
Lehet bele esetleg fűszeres, grillezett csirkét is tenni, de mivel ezt melóba szoktam vinni és reggel, 2-3 perc alatt dobom össze, nem próbáltam még. Viszont a fehérjetartalmát megdobná kicsit. :)

4 éve
#1638
(#1638) enicicc 3
Hú Lewlynn ez a tortilla lapos ötlet nagyon jól hangzik. Szeretem a tortillát, de eddig azt gondoltam, hogy biztos nagyon sok benne a kalória, de ezek után ki fogom próbálni. :)
Néztem most a házilag elkészíthető verziókat is, végülis nem nehéz szerintem őket megcsinálni. :)

4 éve
#1637
(#1637) Lewlynn
És, hogy írjak valami ide illőt is, mostanában rákaptam a tortilla lapokra. Itt, Angliában lehet kapni többféle ízesítéssel is (mediterrán fűszeres, édes chilis, sokmagos és pesto-pirospaprikásat láttam és ettem idáig). Egy darab 61 gramm, kínai zöldségkeveréket szoktam rá tenni, olyan 35 grammot (vöröskáposzta van benne, répa, kis kukorica, brokkoli, vöröshagyma, kaliforniai paprika, sima káposzta), 5-6 gramm fetát, és meglocsolom pici ezersziget-öntettel (30g). Mindez 283 kalória (fehérje 7, CH 41, zsír 10 gramm). Megiszok utána kb. fél órával egy pohár vizet, és simán elvagyok vele órákig. :)

4 éve
#1636
(#1636) Lewlynn
(Igen, én vagyok az a mazochista állat, aki az egész topikot visszaolvasta, az első bejegyzéstől az utolsóig :D)

4 éve
#1635
(#1635) Lewlynn
Válasz Dyti #1091 számú posztjára
Néztem ezt a hamis bundás kenyeret, nem tudom, megpróbáljam-e. Nálunk a bundás kenyér kicsit mást takar, mint a tojással bevont kenyeret olajban kisütve. Mi úgy csináljuk, hogy 1-2 tojást felverünk, fokozatosan adunk hozzá lisztet, amennyit felvesz, hogy sűrű, kemény tésztává váljon, mint amit gyúrni szokás, aztán ismét fokozatosan felengedjük tejjel, hogy folyós legyen. Szép, összefüggő bundát alkot a kenyéren, nem ázik át az olajtól. Gondolom ezt is lehetne csinálni mondjuk zab- vagy Graham liszttel, teljes kiőrlésű kenyérrel, a zsírszegény tej az pedig alap. Így jobban beleférhet a keretbe, mint amit először írtam, bár nem mondom, hogy ajánlanám, vagy hogy én fogyasztom (idővel persze ki fogom kísérletezni, mert imádom).
Szóval a kérdés annyi ahhoz, aki próbálta, hogy a linken szereplő bundás kenyér mennyire hasonlít a tojásos verzióra?

4 éve
#1634
(#1634) Lewlynn
Válasz Bofy #678 számú posztjára
Nem tudom, volt-e már, de az asafoetida hivatalos magyar neve tudtommal aszatgyanta.

4 éve
#1633
(#1633) 310583 424
Válasz mandria #1632 számú posztjára
En pulykacombot szoktam: elozo nap befuszerezem, a sutozacskoban hidegbe tarolom masnapig. Akkor keves folyadekot ontok alaja ( a zacskoba - viz, bor, mindegy, a bor alkoholtartalma tavozik fozessel) lezarom a zacsit es be a sutobe. Egy masik recept: daralt sovany hust fuszerezek, tojast teszek bele ( mint a fasirt-husnak), bevajazott alufoliara kiteritem, fott tojast ledaralok, fuszerezem, rasimitom a husra, foliastol felcsavarom, kalacssutobe teszem, amibe vizet ontok. Igy sutom, majd a foliat leveszem a tetejerol es kicsit piritom. Mikor kihul szepen lehet szeletelni. Tojas helyett lehet sertes belszint, vagy gombat - barmit rakni

4 éve
#1632
(#1632) mandria
Sziasztok!
Szeretnék húst sütni egészben, sütőzacskóban.Próbáltam már, de mindg ízetlen lett.Ti hogy szoktátok, mert szeretném a szalámikat kiváltani egy-egy szeletke hússal.
Előre is köszönöm!

5 éve
#1631
(#1631) shinita 1
Válasz Katalin63 #1626 számú posztjára
Kevés szénhidrát: a legtöbb állati termék (hús, tojás, túró, sajt, a tejnek még a cukortartalmához képest is nagy az inzulinválasza, azt ne), többé-kevésbé ilyenek az olajos magvak (főleg a lenmag. élelmi rost van benne, de gondolom, a nettó szénhidrát számít), s mértékkel a szénhidrátszegény zöldségek s a bogyós gyümölcsök. Nagyon mértékkel a szénhidrátdúsabb zöldségek (pl. a sárgarépa) is rendben lehetnek, ezek elég fontosak tudnak lenni az ételekben.
A fentiek közül az olajos magvakban, a zsírosabb húsokban és a tojássárgájában, sajtban sok a zsír. A maglisztek szolidabbak e téren, mint az olajos magvak.
Durván zsír- és szénhidrátszegény ételnek én sovány húst vagy tojásfehérjét tudok elképzelni egy kevés szénhidrátszegény zöldséggel, ez pár gramm ch és minimális zsír.

5 éve
#1630
(#1630) shinita 1
Válasz Katalin63 #1628 számú posztjára
Mit jelent az, hogy el kell hagyni? Mennyire? Mert azt nem hiszem, hogy az orvos azt mondta, hogy pl. napi 500 gramm fehérjén kell élned, zsír és szénhjidrát csak nyomokban... Az brutálisan egészségtelen lenne. A sok fehérje a vesének nem tesz jót, a kevés zsír pl. a hormonháztartást teszi tönkre, s a kizárólagosan fehérjére alapozás a rabbit starvation szindrómát okozza. Nagyon fontos, hogy mennyit ehetsz ezekből.
A szénhidrát minimalizálása egyszerű, rengeteg ételben van csak nyomokban szénhidrát. Napi pár grammnál azért már durván korlátozott az étrend, a zerocarberek nem esznek növényt, legfeljebb fűszerként. Kicsit több szénhidráttal már megnyílnak a lehetőségek, de ha a zsír is alacsony, az problémás. Étel még akad, de a fentebb írtak miatt az egészség kerül veszélybe.
Ha valakinek speciális problémája van és esszenciális tápanyagokat kell minimalizálnia (ilyen a zsír, a szénhidrát nem, viszont a fehérjénél van felső határ, ezzel van a gond), annak egy szakemberrel kellene megvitatnia azt, hogy hogyan ehet.
Biztos maradhat zsír, hisz kell, a feltétlenül szükséges zsírmennyiség nem sok, valami 30-40 grammot olvastam, persze ez jóféle zsír legyen.

5 éve
#1629
(#1629) Lousha 4
Válasz Katalin63 #1628 számú posztjára
Nehéz küzdelem lesz, hiszen ch gyakorlatilag mindenben van. Merülj el az internetben, keress cukorbeteg fórumokat, diétás termékeket áruló webáruházakat, ch szegény recepteket stb. A tudás ott van, csak legtöbbünknek szerencsére nincs rá szüksége, ezért nem vagyunk vele felszerelkezve. Van sok kifejezetten szénhidrátcsökkentett termék is, lisztek, késztermékek, meg kell velük ismerkedni.
Továbbá érdemes lehet felfedezni különféle főzési módokat, megismerni különleges fűszereket. Relatíve egyhangú lesz az étrended, mert kevés alapanyag fog megfelelni a kritériumoknak. Hogy ne legyen unalmas, jó megtanulni ugyanazt százféleképpen fűszerezni, zacskóban sütni, kuktában főzni stb.

A zsírt sem lesz könnyű lecsökkenteni, de szvsz arra is érdemes figyelni, hogy amit viszont megtartasz, az minőségi, hasznos zsír legyen, mint pl. az olajos magvaké.
Előre is sok sikert!

5 éve
#1628
(#1628) Katalin63
Köszönöm hogy ilyen gyorsan válaszoltál.
Nekem el kell hagynom a szénhidrátot és a zsírt. Fehérje port az iszok már. Szörnyű hogy méricskélni is most kezdtem el nem régen, most meg azt kell néznem hogy mibe van szénhidrát meg zsír. Ezért kérem a tanácsotokat. Még egyszer köszönöm hogy írtál.

5 éve
#1627
(#1627) Lousha 4
Válasz Katalin63 #1626 számú posztjára
Ha mindkettő alacsony, akkor értelemszerűen a fehérjének kell nagyon magasnak lennie, tehát bőr nélküli csirke, halfilé, rák, kaviár, tojásfehérje, fehérjepor.

Kevés ch, sok zsír pl. az összes olajos mag, nagyon egészségesek, jó minőségű olajokkal vannak tele.

Mindenből kevés, mivel egyszerűen kevés kalória sok zöldség, főleg a vizesebb fajták, paprika, uborka, saláta, és kevesebb ch, de azért van a keményebb, édesebb fajtákban, mint a paradicsom, borsó, kukorica, répa, zöldbab stb. Mindenesetre ezekből is relatíve sok belefér egy alacsony ch keretbe is. Akár krumpli is, főzve, nem sütve persze, illetve (barna) rizs.

5 éve
#1626
(#1626) Katalin63
A segítségetek kellene, ki tud segíteni abban hogy miben van kevés szénhidrát vagy abszolút nincs meg zsír?

5 éve
#1625
(#1625) Csabi76
Válasz Manka1231 #1624 számú posztjára
Szia. Székelykáposzta? Savanyú káposzta, csirkemell-el ha sovány húst akarsz, egy kis étolaj és hagyma. Szénhidrát szegény, mégis normál főétel jellegű.

5 éve
#1624
(#1624) Manka1231
Szia!
Valamilyen jó kis receptre gondoltam:)


5 éve
#1623
(#1623) Lousha 4
Válasz Manka1231 #1622 számú posztjára
Olajos magvak, hús, tojásfehérje, sajtok, zöldségek nagy része, kivéve pl. bab.

5 éve
#1622
(#1622) Manka1231
Sziasztok!
Tudnátok ajánlani alacsony szénhidrát tartalmú ételeket?
Köszi előre is.

6 éve
#1620
(#1620) csinti72
Válasz Gonoszka1 #1618 számú posztjára
Köszi addig is.

6 éve
#1619
(#1619) csinti72
Válasz feketeinci #1617 számú posztjára
Köszönöm a választ

6 éve
#1618
(#1618) Gonoszka1 10
Válasz csinti72 #1616 számú posztjára
Szia! Üdvözöllek közöttünk! Kész recepteket nem találsz, de jobb is, ha saját magad viszed fel a receptjeidet (főoldalon az új recept felvitelébe). Fontos, hogy a recepted tartalmazza a hozzáadott vizet, és az elpárolgást is, amit negatív előjellel kell a receptben feltüntetni. Javaslom elolvasásra a kötetlen csevegés topikban az 5543-as, és 5544-es hozzászólásokat. Itt a jó kalóriakeret beállításáról, és a sportokról olvashatsz! Ha olvasgatás után még lenne kérdésed, akkor szívesen segitünk! Sok sikert!

6 éve
#1617
(#1617) feketeinci 9
Válasz csinti72 #1616 számú posztjára
Szia!
Olvasgasd még az oldalt, hogy megértsed miről szól.
Sok recept van, de nem ez a cél, a receptek nagyon nagy százaléka a célhoz szinte használhatatlan.
A felvitt alapanyagok általában jók, és felvisszük a saját receptjeinket hogy tudjuk mennyit vittünk be és miből.
Nem is írok erről többet, mert tudod....minden nap jön valaki, és ezt kérdezi. Ha 100 napig válaszolsz, nagyon megunod a válaszolást.
Szegény újak...néha már sajnálom is őket.
De miért nem lehet először elolvasni legalább azokat a dolgokat, amik a főmenüben vannak?
Vagy néhány topikba beleolvasni.....
Ne vegye el a kedved a kiakadásom, kérdezz bátran, de kérlek először olvasd el hol is vagy :)

6 éve
#1616
(#1616) csinti72
Sziasztok. Még új vagyok itt a blogon,ezért szeretnék segítséget kérni,kaja ügyben. Kész recepteket is találok itt,ami szerint el tudom készíteni én is? Tudok főzni,csak úgy egy kicsit könnyebb lenne,meg ötleteket is adna,hogy változatos is legyen. Vagy valami mintaétrend? Köszönöm előre is a segítségeteket

6 éve
#1615
(#1615) Bojtika 3
És a muffint mérd le, mielőtt megeszed, ne darabra írd be. Én minden sült dologgal így csinálom, a kenyérrel is, ha sütök. :D

6 éve
#1614
(#1614) Lousha 4
Válasz otaritunde #1613 számú posztjára
Nincs mit, ha valami meg nem tiszta, tudod, hol talalsz minket.

6 éve
#1613
(#1613) otaritunde
Köszönöm :)

6 éve
#1612
(#1612) Lousha 4
Válasz otaritunde #1611 számú posztjára
Erre mondtam, hogy nehéz egyforma darabokat gyartani.

Mérd le az összes muffint egyben. Az osszsulyukat hasonlítsd össze a recepted végén lévő súllyal, ami a hozzávalók összes kiindulo súlya. A különbséget írd be elparolgaskent negatív elojellel.

6 éve
#1611
(#1611) otaritunde
Összeadtam a hozzáavalókat és elosztottam annyi darabbal ami lett ez 57,6dkg-ra jött ki/db,lemértem 1-et ami 59g,másik 46g,akkor most mennyi az elpárolgás? :)

6 éve
#1610
(#1610) kolackiflice
Válasz otaritunde #1608 számú posztjára
Én mások receptjeit legfeljebb ötletnek használom fel, de minden egyes főzést felviszek magamnak a saját, mért értékeimmel, alapanyagaimmal, és nem ajánlom ki közösbe.

Ha ugyanazt újrafőzöm, akkor ismét mérek mindent, a korábban már felvitt receptben átírom az értékeket, újraszámolom.

Eddig elég jól bevált, és működik, ezek szerint így kevésbé csapom be magam.

6 éve
#1609
(#1609) Lousha 4
Válasz otaritunde #1608 számú posztjára
Ezt magyarázzuk kb minden topikban :)
Most mérd le a kész muffinjaidat. Remélhetőleg mertel mindent, amit beletettel, így fel tudod vinni receptnek. Nézd meg a végén, mennyi jött ki rá összesen, azaz hány gramm a recept végén az egész. Osszd el annyival, amennyi muffinod lett, ez megadja, hány gramm kéne legyen egy darab. Aztán tényleg merj le egyet, és látni fogod, hogy marhára nem annyi gramm...
Ha viszont beirod a különbséget az induló súly és a végeredmény között mint elparolgast (ne felejtsd, negatív elojellel írd be a szamot!), akkor már közelebb kerül egy darab súlya a valosaghoz.

Persze azért nehéz pontosan egyforma meretueket csinálni, szóval a kesznel is érdemes mindig lemerni azt, amit épp megeszel. Valamint ne felejtsd, csak azt mérd, amit megeszel. Ha pl szilikonos formákban van a muffin, a forma súlya nem szamitan azt aligha fogyasztod el :)

Jó étvágyat a muffinokhoz :)

6 éve
#1608
(#1608) otaritunde
Ezek szerint érdemes minden ételt amit készítek felvinni,így kapok teljesen pontos értéket. Minden nap tanulok tőletek valamit :)
És megcsináltam életem első banános zabpelyhes muffinját,jól néz ki,remélem finom is :)

6 éve
#1607
(#1607) Lousha 4
Válasz otaritunde #1605 számú posztjára
Természetesen. Az adatbázisban ami megbízható érték, az NYERS alapanyagokra vonatkozik, pl. csirkemellre nyersen. Nyilván kiválaszthatsz egy olyan receptet, amiben sült csirke van, de mivel azt nem te készítetted, nem is lesz pontos. Közelebb leszel a valós értékhez, mint ha nyers csirkének számolnád, de ez azért még mindig messze nem ideális. Pl. nemrég megállapítottuk az egyik fórumtaggal, hogy máshogy sütjük a csirkéinket, nála sokkal kevesebb elpárolgás van, mint nálam, így bár mindketten számolunk vele, mégsem lenne jó ötlet egymás receptjeit használnunk.

Nem jár egyébként a dolog túl sok számolással, csak amikor ilyen elméleti módon beszélgetünk róla. A gyakorlatban ez annyi, hogy mindent lemérsz, beírod őket receptbe. Az a végére kiadja neked, az összes hozzávalód együtt mondjuk 3000 gramm lett. Leméred sütés után a kész ételt, látod, hogy 2500 gramm. Ergo a kiinduló súly és a vége között eltűnt 500 gramm. Tehát elpárolgás történt, beírsz még egy hozzávalót: Elpárolgás, -500 gramm. Így a recepted végén már 2500 gramm lesz, a kalóriára meg kiszámolta a rendszer a helyes értéket.
Ha 3000 grammal indultál, de a végére 3500 lett, akkor vizet vett fel az étel (pl. főtt tészta). Akkor a hozzávalók végére odabiggyeszted, hogy Víz, 500 gramm. Készen vagy.

6 éve
#1606
(#1606) kolackiflice
Válasz otaritunde #1605 számú posztjára
Igen, hibásat. A húsban nem lesz kevesebb fehérje, szénhidrát, zsír, ami a kalóriát adja, csak a víz, ami a tömeghez járul hozzá. Vagyis a 100 g-onkénti kcal érték jelentősen nő, ahogy párolog el a víz.

6 éve
#1605
(#1605) otaritunde
Nem vagyok szőke de ez nekem még kínai. Ha pl eszek egy csirkemellet sütve,csak sütve mérem le,akkor hibás értéket kapok?

6 éve
#1604
(#1604) Lousha 4
http://kaloriabazis.hu/recept/soros_csirke/425743_0_1
Itt van például egy csirkés recept. A csirke azért jó példa, mert elég jelentős elpárolgása lesz, ha sütöd. Ez így 187 kalória 100 grammra. De ha kivennéd belőle az elpárolgást, a 100 grammra 109 kalóriát adna ki, ami hibás. Tegyük fel, 350 kalóriát akarsz enni egy étkezésre, akkor a helyes adattal 187 grammot szedsz ki magadnak. Ha rosszul vitted fel a receptet, akkor viszont kiszedsz 321 grammot a csirkédből, abban a hitben, hogy ezzel 350 kalóriát eszel, pedig valójában 600-at.

6 éve
#1603
(#1603) Lousha 4
Válasz otaritunde #1602 számú posztjára
Nem, többet.
Érdemes mihamarabb megismerkedni az oldal alapvető funkcióival, mert olyan apróságnak hangzó dolgokkal, mint pl. a víz/elpárolgás kihagyása, elég szépen át tudod verni magad kalóriaértékkel, így végül ehetsz sokkal többet vagy kevesebbet, mint hiszed.

Ha egy darab csirkemell 200 gramm, azaz 224 kalória, az megsülve is ennyi lesz. De mire megsül, kipárolog belőle egy rakat víz, és mondjuk már csak 150 gramm lesz. A víznek nincs kalóriája, így a darab kalóriaértéke sem változik, de a 100 grammra vetített érték értelemszerűen igen. Ha ugyanis a nyers csirkéből ettél volna 100 grammot, az 112 kalóriát jelentett volna. De ha a sültből, amiben már "sűrűbb" a kalória, az valójában a nyers csirke 133 grammja, vagyis 149 kalória.

6 éve
#1602
(#1602) otaritunde
Szia!

Köszönöm a recepteket,nagyon jók :)
Az elpárolgás gondolom kevesebb kalóriát eredményez ugye?

6 éve
#1601
(#1601) Lousha 4
Válasz otaritunde #1600 számú posztjára
A receptből nem derül ki, plusz hibás is a recept, nincs benne elpárolgás. Ha készítesz ilyet, vidd fel inkább saját receptként ezt is figyelembe véve. Biztosan nem olajban sül, elvégre akkor az olaj is az összetevők között lenne.

Ilyesmi lehet:
http://www.nosalty.hu/recept/dietas-bananos-zabpehely-keksz
http://www.femina.hu/gyerek/cukormentes_keksz
http://gyereketeto.hu/konyha/banan-es-zabpehely-ennyi-es-nem-tobb

6 éve
#1600
(#1600) otaritunde
Sziasztok!

Banános zabsütit szeretnék sütni,láttam a receptek között,hogy csak zabpehely,banán és egy kanál méz kell hozzá,ez biztosan össze fog állni? Ha esetleg nem akkor mit rakjak még bele? Tepsiben kell megsütni vagy serpenyőben olajban?
A válaszokat előre is köszönöm.

6 éve
#1599
(#1599) kolackiflice
Válasz feketeinci #1594 számú posztjára
18 napja használom az oldalt, és arra már rájöttem, hogy iszonyatosan zsírosan és cukrosan sütöttem-főztem eddig. Szép lassan már sikerült kialakítanom egy új heti menüt, amivel a makrókat remekül tudom tartani.
Gondoltam arra, hogy cukor helyett édesítőket használok, de rájöttem hogy sokkal egyszerűbb a lehető legkevesebb cukrot fogyasztani.

Találtam egy nagyon jó írást, és összefoglalót az édesítésről, és az édesítőszerekről, ez is megerősített ebben: http://www.mindenmentes.hu/2012/11/edeskek-cukorpotlok-edesitoszerek_11.html

6 éve
#1598
(#1598) Lousha 4
Válasz grymtnes #1597 számú posztjára
Egészségedre :)

6 éve
#1597
(#1597) grymtnes
Már szörnyen unom a friss salátákat (egész nyáron azt ettem). Úgyis bejött a hideg, gondoltam eszek némi savanyúságot. Hát majdnem az egész üveggel megettem. 65 kcal :) mondjuk erős gyomor kell hozzá a sok ecet miatt. De engem nagyon eltelített (mellé két tükörtojást ettem, zsír nélkül sütve).

6 éve
#1596
(#1596) Bojtika 3
Igen, én is magamon tapasztaltam meg, és mondogatom is, hogy az édeítők csak fenntartják az édes-függőséget.
(Tévéadásban, az Új-zélandi Miből készül valójában?-sorozat egyik adásában igazolták táplálkozástudósok.)

És ezáltal nagyobb a veszélye annak, hogy a besütizés, a "bezuhanok a cukrászdába" típusú falásroham megtörténik.

Én ha édesítek, akkor sima kristálycukorral teszem. És így is vigyázva, de nem verem át magam.
A kávét, teákat már régóta nem édesítem, de vannak dolgok, amikhez édesítek. Akkor beleszámolom azt a kevés cukrot és kész.

6 éve
#1594
(#1594) feketeinci 9
Válasz devia #1593 számú posztjára
Az édesítés függőséget okoz.
Először butaságnak tartottam ezt, de már látom hogy nem az. Én is leginkább steviát használok, de már sajnálom hogy így szoktam hozzá néhány ételhez, italhoz. Nem tudok (vagy nem akarok) ezen változtatni már, így szoktam meg és kész.
Emiatt például azt a kevés kávét, amit iszom csak édesen és valami tejszerűvel fogyasztom, ha megkínálnak persze vagy megiszom cukorral, vagy nem kérek. A sütik is édesen jók, mert ezt is megszoktam. Itthon ez rendben is van, de ha kínálnak már nem annyira, és társas lények vagyunk, nem csak otthon eszünk-iszunk. Ezért jobb ha valaki nem szereti az édeset, mert nem szokott hozzá.

Amin tegnap kiakadtam, az a sültkrumpli reklám.
Ha lenne kisgyerekem most bajban lennék, mert itthon nem kapná, és magyarázhatnám neki hogy az mennyire egészségtelen kaja, valószínű fel sem fogná még, de ahogy tehetné amikor nem vagyok ott tuti azt nyomná rögtön titokban hiszen az olyan finom :( Persze engem meg hülyének tartana a sok papolásommal:(

6 éve
#1593
(#1593) devia
Válasz Bojtika #1592 számú posztjára
Mi a baj az édesítéssel?
Én mindig úgy eszem reggelire, és sütikbe is teszem. Persze az édesítés Stevia, nincs benne kalória.

6 éve
#1592
(#1592) Bojtika 3
Nagyon jó étel, de egyrészt muszáj számolni, lemérni is...

Másrészt lehetőleg nem kellene édesíteni.
De sokféleképpen lehet elkészíteni, én még nem tudtam megunni.

6 éve
#1591
(#1591) gubamarci
Köszönöm a válaszokat akkor odafigyelek a zabpehelyre is.

6 éve
#1590
(#1590) Bojtika 3
Én sütöttem egyik nap egy újonnan olvasott zablángost...

Még jó, hogy este csak áztattam, reggel ettem meg, mert ez egymaga volt 815 kcal.
Igaz, éhes is csak jóval később lettem, azaz összességében megérte, mert az arányok is egészen jók lettek. Csak éppen meglepett a magas kalóriaérték.

6 éve
#1589
(#1589) Gonoszka1 10
Válasz Eszesem #1586 számú posztjára
A napi 800 kalória nayon-nagyon kevés! Mennyi a BMR-ed? Elolvastad a kötetlen csevegés topikban az 5543-as, és az 5544-es hozzászólásokat?

6 éve
#1587
(#1587) teper
Válasz gubamarci #1582 számú posztjára
Szia! Naná, hogy számít. Zsírtól megszabadulni sokféleképpen lehetséges, de szépen alacsony szénhidrát és magas fehérjebevitel mellett érdemes, plusz vegyél hozzá számodra egy megfelelő sportot. Ez az legyen amit szívesen végzel, akár naponta is. Ha a jól beállított keretedbe és napi makróarányidba belefér, akkor jó kaja. Ez is szénhidrát, de az összetettsége miatt lassú felszívódású, ezért jó sokáig elvan a gyomrodban, illetve mert lassan szívódik fel, nem lövi az egekbe az inzulinodat sem. Ami nekem még fontos a zabpehellyel kapcsolatban, hogy közepes GI-re közepes II válasz, tehát feltétlenül érdemes vele kezdeni, de azért nem, úgy ahogy régebben azt kiokoskodtam: azt képzeltem, hogy annyira jó kaja, illetve különböző fórumokon is azt olvastam, annyira, de annyira jó, hogy a Kcal értékét be sem kell írni. Egy darabig ez működött is, mert gondolom éppen lendületben volt a szervezetem, de pár hét alatt ez a folyamat megállt. Annyira volt ez a fórumos dolog igaz, hogy egy darabig, amíg a salakanyagokat ki nem pucolja, valóban mintha nem lenne kalóriaértéke, de beigazolódott, hogy bekell írni, és számolni vele. Az elméletemet nem sikerült igazolni, beláttam, hogy marhaság volt, így visszaálltam a napi 100g-ra amit természetesen beírok. Főleg úgy lenne érdemes, hogy a fehérlisztes, cukros dolgok helyett és nem mellett, érdemes beiktatni a napi rutinba, de 150g/nap zabnál többet nem ajánlanék. Kis sütibe ha alapvetően ezzel készül a süti, akkor igen, de kis lekvárral semmi esetre sem. Mellé/bele/rá inkább valamilyen fehérje megoldásban gondolkodj. Klasszikus eset pl. a zabpehely fehérjeporral.

6 éve
#1586
(#1586) Eszesem
Válasz galneaniko #1565 számú posztjára
Időnként van, hogy a szervezet megpróbálja azt beosztani, amit kap. Ilyenkor nem fogyunk. Ez tart (nálam) 4-5 napig, miközben szorgalmasan 800 kalóriákat eszem - de újra meg újra fogyni kezdek. Április óta a 19. mínusznál tartok... Tehát kitartás!!!

6 éve
#1585
(#1585) Eszesem
Válasz gubamarci #1582 számú posztjára
A lényeg, hogy el kell döntened, mennyi legyen a napi kalória beviteled a fogyáshoz. Ezen belül persze hogy tudnod kell: 10 gramm = 1 dkg = egy púpozott evőkanálnyi zabpehely kb.átlagosan 25 kcal. Tehát ha 3 kanál zabpehelyből 2 dl tejjel+1 dl vízzel, édesítővel készítesz egy reggelit, az összesen kb. 200 kalória. Semmiből nincs büntetlenül korlátlan fogyasztás! Ezért jó a kalóriatáblázat, mutatja, hol tartasz, mennyi a napi szénhidrát-fehérje-zsír fogyasztásod. Fontos. A fehérjére is érdemes odafigyelni, kell az izomzatodnak. A gyümölcsben sok a szénhidrát, tehát csak napi 1-2 darabot érdemes megenni, ha fogyni akarsz.

6 éve
#1584
(#1584) Lousha 4
Válasz gubamarci #1582 számú posztjára
Ugysnrz igaz egyebkent a mezre is, kaloria szempontjabol semmivel sem jobb, mint a finomitott cukor. Az egeszsegednek jobb.
Egy zabpehelylisztes palacsinta kozel ugyanannyi kaloria lesz, mint egy sima.

6 éve
#1583
(#1583) Lousha 4
Válasz gubamarci #1582 számú posztjára
Nagyon is szamit. Ha tobbet eszel, mint a kereted, hizni fogsz, mindegy, mibol jon ossze. Ha pl. foleg szenhidratbol all a tullepes, valoszinuleg zsirosabb leszel, gyosrabban hizol, plusz az egeszsegednek nagyon nem mindegy, honnan jonnek a kaloriak, de szigoruan fogyas-hizas szempontjabol szinte semennyire nem szamit.
Azert ajanljak a zabpelyhet, mert egeszsegesebb, mint a feher liszt, tovabb jollaksz tole, jobb minosegu szenhidrat stb. De attol meg szenhidrat :)

6 éve
#1582
(#1582) gubamarci
Sziasztok! Kezdő de nem fiatal pasi vagyok. Az lenne a kérdésem zabpelyhet ajánlanak szinte mindenhol ezt korlátlanul lehet fogyasztani vagy ennél is számít a kalória érték. Ít gondolok palacsintaként elkészitve vagy magába fogyasztva. Esetleg kis mézzel kisûtve és nagyi lekvárral meglenne?

6 éve
#1581
(#1581) Lousha 4
Válasz Bojtika #1580 számú posztjára
Koszi.

Igen, kelloen egyszerunek hangzik :)

6 éve
#1580
(#1580) Bojtika 3
Szívesen, és jobbulást!

Ráadásul két lépéses, mert elsőre csak összekeverni kell.

6 éve
#1579
(#1579) Lousha 4
Válasz Bojtika #1578 számú posztjára
Fene. Na, akkor majd este merem én, kell valami gyors koret, amit betegen sem akkora macera osszedobni. Köszi az otletet!

6 éve
#1578
(#1578) Bojtika 3
Mondom, nem mértem! Egy tojáshoz szórtam érzésre a zabot. Nagyon szöszölős lett volna a kacsa szárnytőből kivonni a levagdosott zsírt.

6 éve
#1577
(#1577) Lousha 4
Válasz Bojtika #1576 számú posztjára
Jól hangzik ez a galuska. Mennyi lett a kaloriaja?

6 éve
#1576
(#1576) Bojtika 3
A múltkor kitaláltam köretként a zabgaluskát, és jónak találom!

Vörösboros pörköltet főztem, kacsa szárnytőből, amiről előzőleg levagdostam a zsírt és még a bőrt is. (Zsírt sütöttem belőle, de a pörköltbe nem tettem!)

Krumplit ettem volna mellé, de azt elfelejtettem venni.
Felvert tojásba kevertem zabpelyhet, amúgy szárazon, pici sóval. Hagytam jócskán állni.

A szárnytöveket, mikor már majdnem készre főtt, lefiléztem. A csontokat viszont még főztem tovább, kevés hagymás lében, hogy a maradék húscafatok is lefőjenek róla, meg az íze kijöjjön, mert magát a csontot nem kapták meg a kutyák, de ezt a levet a kajájukhoz használtam fel. Nos, ebben a jó kis hagymás csontlében főztem ki a galuskákat, két kanállal "szaggatva", mint a grízgaluskát szoktuk. Utána szűrőkanállal kiszedtem, később a pörköltet erre szedtem rá.
Ezt csak én ettem, mert bevallom, ez volt életem első kacsahús-étele. A fiam idegenkedett volna tőle, akkor ettem, amikor ő munkában volt.
Mivel nem volt benne hozzáadott zsír, és a hús is amennyire lehet, zsírtalan volt, a bor is csupán egy deci volt benne, a vége egy remek étel lett. nem volt nehéz, de mégis jóllaktam vele. Nem mértem, de a fehérje aznap biztosan rendben volt.

6 éve
#1575
(#1575) Bojtika 3
Válasz northop #1574 számú posztjára
Ezt még olvasni is jó! :D

Az ötlet is jó, hogy közéje raktad a hagymát.

6 éve
#1574
(#1574) northop
Válasz Potik4 #1555 számú posztjára
Kipróbáltam tarjával a hozzáadott zsiradék nélküli pörköltet. :) tökéletes lett, annyit változtattam a dolgon, hogy a hagymát nagyon apró darabokra szecskáztam, és úgy raktam a húsrétegek közé. A szaft, és a pöri fenséges lett, alig bírtam megállni a repetát.. :)

6 éve
#1573
(#1573) Lousha 4
Válasz Bojtika #1572 számú posztjára
Megnyugtato, hogy anyukat azert megtartottatok osszecsiposozve is :D

Lehet kevesebb chiliporral kezdeni, meg csak egy feltenyernyi helyen probalni eloszor, es aztan tobbet es tobbet keverni a cuccba. Inkabb meleg egyebkent, mint fajo. Ki is pirosodik tole a bor, de jot tesz neki.

6 éve
#1572
(#1572) Bojtika 3
Jesszus, én nem merném!

Régen árultak paprikakrémet is, reuma ellen, jó csípőset, az létezik még?
Anyu kipróbálta, de úgy emlékszem, végül kidobtuk... :D Nem Anyut, a krémet, mert nem használta többet!

6 éve
#1571
(#1571) Lousha 4
A bőr felfrissitesere, feszesitesere, ráncok és striak ellen a chili is jó, pl. kokuszzsirba keverve akár. Hatásos, de csíp :) Arcon semmiképp, máshol először kis felületen kiprobalva.

6 éve
#1570
(#1570) Bojtika 3
Én főztem is vele, és nagyon jó. Ritkán veszek, mert kicsit nehezen jutok hozzá.
A ráncmentességet az életkor is befolyásolja, a bőr lógását az is, hogy mennyit fogytunk, de tényleg érdemes ilyesmivel masszírozni.


6 éve
#1569
(#1569) Ylcsi
Válasz devia #1562 számú posztjára
Nagyon jó a kókuszolaj, (kókusz zsír) én is használom! Javaslom még kiegészíteni kollagén fogyasztással, nekem bevált! Feszes lett a bőröm, főleg a karomon, az arcomon kisimultak a ráncok! Sok sikert! :-)

6 éve
#1568
(#1568) galneaniko
Ok. Megvan.

6 éve
#1567
(#1567) galneaniko
Szia. Köszi
Nem találom azt a hozzászólást, azt keresem
Igen, ma elkezdtem futni,napi 30 percet.

6 éve
#1566
(#1566) Gonoszka1 10
Válasz galneaniko #1565 számú posztjára
Szia! Nagyon alacsony a kereted! Éhező üzemmódba kapcsolt a tested! Olvassad el a kötetlen csevegés topikban az 5543-as, és 5544-es hozzászólásokat! A keretedet pedig emeljed fel a BMR-ed fölé egy kevéssel, sok folyadékot fogyasszál, és jó lenne egy kis mozgást azért bepréselni (napi 10-15 percet! legalább kétnaponta!

6 éve
#1565
(#1565) galneaniko
Sziasztok
Segítség !!!
1,5 hete kb 6-700 és 1000 kalóriát eszem és nem fogyok
? Miért ? Nem sportolok, de munkám miatt van mozgásom
Tanács?

6 éve
#1564
(#1564) Bojtika 3
Válasz Potik4 #1555 számú posztjára
Hasonló történik a párolt káposztával is. Ahhoz sem kell zsír. :D

A sütőzacskós hússütésen felbátorodva, sima zománcos lábasban pároltam már azóta csirkét is, zsiradék és víz nélkül. Van abban elég víz is, zsír is.

Finom lett! Kell kis bátorság hozzá, hogy fedő alatt otthagyja az ember, de úgy állítottam be az indukciós főzőlapot, hogy éppen csak halljam sercegni a húst.

Az elején kicsit nagyobb hővel kezdem, és párszor gyorsan megfordítgattam. Igyekeztem hamar átforrósítani, utána rá a fedő...

6 éve
#1563
(#1563) Lousha 4
Válasz devia #1562 számú posztjára
Hát még ha a hajadra rákened, az milyen finom lesz :)

Sárgásat még nem láttam, de a szűrt és szagtalan inkább főzésre való. Ettől még kenheted magadra, a probléma inkább a másik irányban van, az illatos inkább CSAK kenésre jó, az intenzív íz miatt. Ezen kívül annyi különbséget vettem észre, hogy az illatosat egy fokkal könnyebb kimosni a hajamból.

6 éve
#1562
(#1562) devia
Válasz Lousha #1554 számú posztjára
Amilyen olajat én vettem arra írva vagyon, hogy 100 % szűrt kókuszolaj, de a színe egyikre sem hasonlít, ez világos aranysárga, szagtalan. Ezzel kenegetem magam, (főleg a karomat, mert nagyon lóg a fogyástól, bár nem sok javulást várok tőle így 60 év tájt) ahogy ajánlottad, azt hogy finom selymes tőle a bőröm, már érzem.

6 éve
#1561
(#1561) feketeinci 9
Válasz bellu #1558 számú posztjára
Szia!
Vannak, persze hogy vannak. Így hirtelen a paradicsom és a petrezselyem jut eszembe...de ha rákeresel a neten tuti van több is.
Előfordul az 1 kg-os változás egyik napról a másikra, különösen ha a porcelánon meditálás valami miatt elmarad. Én ilyenkor nagyobb hangsúlyt adok a rostoknak, és bedobom az utifűmaghéjat varázsszernek.
Nem minden vérnyomáscsökkentőben van vízhajtó, az orvossal kell megbeszélni ha úgy érzed hogy a normálistól jobban vizesedsz.
Az meg hogy estére nagyobb a lábad, a vizesedés nélkül is egy természetes folyamat, ne aggódj. Éjszaka vízszintesen fekszel, szépen eloszlik mindenhova a víz, nap közben pedig a gravitáció miatt a víz egy kicsit lehúzódik, ez a teljesen egészséges embereknél is így működik. Persze van egy határ a normális és nem normális között.
Nekem is volt olyan időszakom, amikor úgy gondoltam hogy az ödéma a lábamon meghaladja a normális szintet (visszér, súly), elmentem elmondtam a dokinak, és kaptam is a reggeli kombinált (vérnyomás, vízhajtó) gyógyszerem mellé egy esti vízhajtót. Aztán figyeltem., olvastam......végül nem láttam jobbnak a helyzetet az újabb gyógyszerrel sem, és végiggondoltam azt is, hogy ha a testemet gyógyszerekkel kell irányítani, megette a fene az egészet. Van egy határ, amit meg kell húznunk magunknak....mi az amit nem tudunk irányítani vagy befolyásolni és zavarja az életvitelünket - arra kénytelen vagy gyógyszert szedni. Mi az ami karbantartható, nem zavarja az egészséget - arra ne szedj gyógyszert, mert többet ártasz mint használsz.

6 éve
#1560
(#1560) sinnesro 313
Válasz bellu #1558 számú posztjára
Ha meg dagad a lábad, orvossal konzultálj, mert akárminek is lehet a tünete. De enyhe lábdagadás még normális, főleg melegben. Semmiképpen ne kezdd el magadat vízhajtózni.

6 éve
#1559
(#1559) Gonoszka1 10
Válasz bellu #1558 számú posztjára
Szia! Ez egy normális dolog, így ezért felesleges vízhajtót szedni! Egyébként vannak vízhajtó hatású növények, pl: a petrezselyem! A másik pedig, hogy teljesen felesleges naponta mérned magadat, pontosan ezért, mert a természetes súlyingadozás miatt stresszelsz! Egy héten egyszer mérd magadat reggel, ruha nélkül, wc után, reggeli előtt!

6 éve
#1558
(#1558) bellu 1
Sziasztok, vizhajtó ételek vannak ? Azt vettem észre, hogy lemérem magam reggel, örülök, hogy kevesebb vagyok mint az előző méreckedésnél, de aztán a következő nap, akár 1 kg-al is többet mutat a mérleg annak ellenére, hogy nagyjából ugyanazt ettem, nem bűnöztem. Arra gondoltam, hogy talán a vizet tartja vissza a szervezetem, ezt mondjuk abból is érzem, hogy reggel lötyög rajtam a cipő, délutánra meg elég passzentos. Szóvel van valakinek erre valami trükje ? (Vérnyomáscsökkentőt szedek, állítólag abban is van egy kis vizhajtó, de én nem veszem észre )
Köszönöm

6 éve
#1557
(#1557) Potik4
Válasz Lousha #1556 számú posztjára
Milyen igaz! Erre eddig nem is gondoltam.

6 éve
#1556
(#1556) Lousha 4
Válasz Potik4 #1555 számú posztjára
Én a spagettiszosszal szoktam hasonlóan trukkozni. A darált marha úgyis zsíros, ezért úgy szárazon csapom a (jó minőségű, tapadasmented) serpenyőbe, és hamar kiizzad annyi zsirt, ami a piritasahoz kell. Utána teszek hozzá hagymát, együtt pirulnak, a szosznak meg nem árt, ha a hagyma nem fő peppe.

6 éve
#1555
(#1555) Potik4
Válasz northop #1553 számú posztjára
Nem egészen a kérdésedre válaszolok..

Én a pörköltet egy ideje hozzáadott zsiradék nélkül készítem.Én sem akartam elhinni először, hogy ez jó így, mivel a a berögzült szokásoktól nehéz szabadulni.

Viszont egy falusi lakodalomban egy sokat tapasztalt néni azt mondta, hogy ha zsírosnak találom a húst, vagy egyszerűen csak kímélőbb ételt akarok főzni, akkor a hagymát ne zsírban dinszteljem, hanem pároljam annyi vízben, ami ellepi , , a többi lépés ugyanaz.A hús önmagában tartalmaz valamennyi zsírt is. Azóta csak így főzöm a pörköltet, és nem kevésbé jó, mint a hagyományos módszerrel készített változata.

6 éve
#1554
(#1554) Lousha 4
Válasz northop #1553 számú posztjára
Amennyire tudom, az olívaolajat nem ajánlják sütéshez, mert alacsonyabb az a hőmérséklet, ahol már ég. Általánosságban ez a baj a napraforgóolajjal is, hogy miközben megsütsz benne valamit, a magas hőmérséklet miatt káros folyamatok is zajlanak, ég az olaj maga, és ennek termékei a benne sült ételbe is bekerülnek. Ha minden igaz, ez az olívaolajnál még rosszabb. Ezt salátára öntözésre szokták ajánlani, meg pizzaszószba keverésre stb., de nem olajban sütéshez.
Ellene szól továbbá, hogy - legalábbis szerintem - mindennek igen jellegzetes "olívaolaj-ízt" kölcsönöz. Ez egy bolognai szószban hurrá, egy pöröltben, amitől stílusidegen, nagyon nem hurrá.

Egyébként kalória szempontjából szinte semmi különbség az olajok és zsírok között. Viszont a szervezeted máshogy reagál rájuk, valamint máshogy sülnek bennük az ételek. Én a kókuszolajat favorizálom, az sokkal magasabb hőmérsékletet kibír, sokszor újrafelhasználható, nem veszi be az étel aromáját, tehát vaníliás fánk kisütése után is süthetsz benne rántott húst, és elméletileg nagyon egészséges. Annyira kell vigyázni, hogy van szűz változata, ami inkább kozmetikai célokra és desszertek készítéséhez jó, mivel erős kókuszillata és -íze van, jobbára drágább is, meg van a "normál", ami csak nagyon enyhén illatos, és nem lesz tőle semminek kókuszíze, értelemszerűen ez utóbbi való sütéshez, főzéshez. Küllemre az első olyan, mint egy jégvirágos ablak, márványos mintája van, az utóbbi meg mint a disznózsír, egységes, fehér, opálos.

6 éve
#1553
(#1553) northop
Köszönöm a gyors választ, a sajtot kipróbálom. A gyakori étkezés sajnos kizárt, mivel reggel 6-tól délután 3-ig egyszer tarthatunk egy 30 perces szünetet, illetve a munkaterületre mindenneműi ételt, és italt bevinni tilos.. Mondjuk rá a kockacukor méretűre összevágott sajtot egy zacskóban zsebben be tudom csempészni, és fel se tűnik, hogy egyet-egyet bekapok. :)

Van még egy kérdésem, mégpedig az, hogy az olivaolaj mennyire jó például pörkölthöz, vagy raguba zsír helyett? én úgy vettem észre, jobban terül, mint a napraforgó olaj, vagy a zsír, és mintha kevesebb is kéne belőle. Jó a megfigyelésem?

6 éve
#1552
(#1552) Gonoszka1 10
Válasz northop #1550 számú posztjára
Szia! Feltétlenül olvassad el Lousha által ajánlottakat! Egyébként bármit ehetsz (amit persze a betegségeid is megengednek). Itt nincs megkötés, és nem kell csak halat és csirkemellet enni! Lehet enni sovány marhahúst, sertéshúst is! Akár pörköltnek is elkészítheted, csak a zsíradékkal kell egy kicsit óvatosabban bánni, és máris van egy jó kis pörköltöd. Ehetsz hozzá sok savanyúságot, és persze a ch-t figyelve tésztát, rizst, krumplit! És persze ehetsz mellé főzeléket (rengeteg féle-fajta van!). És nagyon fontos a sok folyadék, mert az is segiti a fogyást, és emellett még rövid időre tele is van tőle a gyomrod. Ha szereted a citromos vizet, akkor azt is ihatsz, esetleg kevés édesítővel már kész is a limonádé ebben a melegben! Lehűtve, esetleg jégkockával igazán finom ital. És leveseket is készíthetsz, az is telit, és kellemes ízű, és még folyadék is! És a keretedet valóban feljebb kellene állítani, mert ez a fogyási ütem aggasztóan sok, még akkor is, ha az első pár hétben mindig több megy le (főleg nagyobb túlsúlynál), mert ilyenkor távozik a víz és a salakanyag a testből! Sok sikert, és ha lennének még kérdéseid, akkor szívesen segitünk!

6 éve
#1551
(#1551) Lousha 4
Válasz northop #1550 számú posztjára
Van elotted feladat :)
Eloszor is el kene olvasni a Kotetlen cseveges topikban az 5543 es 5544 hozzaszolast, abbol megerted a kaloriazas lenyeget, megismered a leginkabb kerulendo hibakat.
Aztan remelem konzultaltal orvossal a fogyas megkezdese elott, tobbfele betegseggel fontos lenne elsosorban ra hallgatni.

Ranezesre annyi latszik, hogy ha ket honap alatt fogytal 18 kilot, az nagyon, veszelyesen gyors tempo. Heti 1 kilo meg normalis ekkora tulsulynal, kevesebbnel mar csak heti fel, te meg ugy, 2.25-ot dobtal le eddig hetente. Ha igy folytatod, logni fog a borod minimum, mire rendesen lefogysz, de egyeb veszelyei is vannak.
Ezzel osszecseng, hogy ha 4300 az alapjarati kaloriad, akkor a BMR-ed tuti ziher magasabb mint a 2500, amit eszel. Ez nagyon nem jo, hosszu tavon a fogyasod megallasahoz es esetleges egeszsegugyi problemakhoz szokott vezetni. Ha elolvasod a fenti hozzaszolasokat, megerted, mirol beszelek.
Szoval en a helyedben eloszor is atallitanam a keretemet, aztan megbeszelnem az orvossal a maximum napi szenhidratmennyiseget, illetve hogy mit szabad ennem es mit nem, es aztan gondolkodnek tovabb. A szenhidratot (meg feherjet es zsirt) egyebkent a kerettol figgetlenul is beallithatod egy maximumra a fooldalon.

Hogy konkretan mit egyel, abban nehez segiteni, mert tobbfele betegseged van, amibe kicsit felelotlen lenne orvosi kepzettseg nelkul beleszolni, de ugy altalaban annyit mondanek, hogy a fozelek nem haromfele etelt takar am, rengetegfele zoldseget el lehet kesziteni fozelekes formaban, sokfele valtozatban. A hal, csirkemell szenhidratmentes gyakorlatilag es szinten nagyon valtozatosan elkeszitheto. Szanj egy delutant netezesre, es nezz korul a nosalty-n, aprosefen, hasonlo fozos oldalakon, ments el par dietas receptet. Nemelyiken kimondottan cukorbetegeknek valo recepteket is talalsz.
A jollakashoz meg az lenne a fo tanacsom, hogy egyel sokszor keveset. Csak egy pelda: tarts a munkahelyeden felkockazott zsirszegeny kemeny sajtot. Ezekben jobbara alig van szenhidrat, egy-ket kocka segit egy fel orara-orara, ha epp ehes vagy, es kibirod a kovetkezo "rendes" etkezesig.

Sok sikert es turelmet! :)

6 éve
#1550
(#1550) northop
Egy kis segítség kéne, mivel eléggé túlsúlyos vagyok (úgy is lehet mondani, hogy az elefánt, és a mangalica hozzám képest anorexiás csontváz) és kiderült hogy sikerült a magas vérnyomás mellé beszereznem ezáltal a cukorbetegséget is. A munkám a közepes, és a nehéz fizikai közé sorolható be, a kalóriabázis alapban 4300 kalóriát ad meg alapjáratra. Az a kérdésem, hogy egy milyen kajákat tudtok, ami a diabéteszes diétának, illetve a napi 2500 kalóriának megfelel, és jóllakottnak érzem magam tőle?
Az a baj, hogy a salátáktól délre kiesik a kezemből a villáskulcs. a főzelékekből, meg a halból lassan 2 hónap után már herótom van... Légyszíves ha van valami kiadós gyomortelítős tippetek, segítsetek! Igaz lefogytam már 18 kilót ezidő alatt, de még mindig hátra van 66 a mázsás célig, és mivel már nincs ötletem, hogy mit egyek, ezért kérem a segítségeteket...

6 éve
#1549
(#1549) citromtorta 49
Válasz Bojtika #1548 számú posztjára
Igaz:)

6 éve
#1548
(#1548) Bojtika 3
Így már érthető!

Nagyon kezdő konyhatündérke járt úgy, hogy "miezazizé benne???" -valami csemegét akart készíteni a barátjának, és tényleg épp csak összekeverte kanállal. Nem ezt, valami hasonlót.
Sose tudhatod, ki olvassa. :D

6 éve
#1547
(#1547) citromtorta 49
Válasz Bojtika #1546 számú posztjára
akkor másképp fogalmazok: kicsit igen, összekeverem mint mikor rántottát készítek ( ezt értettem az összekutyulás alatt):)

6 éve
#1546
(#1546) Bojtika 3
Én azért picit elverném, na nem habbá, csak hogy a jégzsinór ne maradjon külön benne...

6 éve
#1545
(#1545) citromtorta 49
Válasz Bojtika #1544 számú posztjára
Nem kell külön felverni a fehérjét, csak úgy egyben összekutyulom.:)

6 éve
#1544
(#1544) Bojtika 3
Válasz citromtorta #1542 számú posztjára
Jókat csipegettél!

A kenyérkét nem próbálom, nincs mikróm, és ez tipikusan abba való. (Felvered a fehérjét, vagy csak egy kicsit villával "elvered" homogén buborékossá?)

A palacsinta jóóó! :D

6 éve
#1543
(#1543) Bojtika 3
Válasz marianna85 #1537 számú posztjára
Marianna! Azért lett kisebb a napi keret, mint a BMR. mert esetleg megadtál egy dátumot célnak. Ilyesmit nem kell, sokkal jobb, ha megadod a heti fél kiló fogyást és a cél súlyt.

6 éve
#1542
(#1542) citromtorta 49
Sziasztok! Nem vagyok az ilyen-olyan diéták híve, de jó receptek után kutatva nézelődök mindenhol. Ha beválik, akkor "megtartom". Ilyen recepteket szeretnék közkinccsé tenni azok számára akik nem ismerik, szerintem itt az oldalon is sokaknak bejöhet, mivel zabkorpás ételek ( ráadásul előnye még hogy pillanatok alatt összedobható). A Dukan diétában 2 gyöngyszemre bukkantam, amit már kipróbáltam.

Kenyér 1 főre: 2 kanál zabkorpa, 1 tojás,1 evőkanál joghurt vagy tejföl, fél kiskanál szárított élesztő, csipet só. Ízlés szerinte mehet bele bors/ őrölt kömény/ fokhagyma/szezámmag...Összekeverni, kicsi kerek vagy szögletes mikrózható edénybe rakva maximum fokozaton mikroban 5 percig sütni.

Palacsinta 1 főre: 1 tojásfehérje, 2 evőkanál zabkorpa, 2 evőkanál sovány görög joghurt, 1 kávéskanál 0 kal.-ás édesítő. Pici olajban kis adagokban mindkét oldalát kisütni.( én olyan 6-7 cm átmérőjű palacsintácskákat szoktam készíteni)
Ezt is írják sóval és borssal, zöldfűszerekkel,fokhagymával variálva is, de én az édes változatát szoktam picivel több édesítővel.

Mindkét receptben az még a jó, hogy nagyobb adagokban is el lehet készíteni egyszerre és hűtőben napokig eláll-így nem kell piszmogni vele minden nap.
Próbáljátok ki ha van kedvetek!
Szép napot és olvadó kilókat mindenkinek!:)

6 éve
#1541
(#1541) Gonoszka1 10
Válasz marianna85 #1540 számú posztjára
Szívesen!

6 éve
#1540
(#1540) marianna85
Válasz Gonoszka1 #1538 számú posztjára
okés, köszönöm :)

6 éve
#1539
(#1539) Lousha 4
Válasz marianna85 #1537 számú posztjára
1650-et egyél. Ott van egy hozzaszolassal lejjebb, hogy mit olvass el, hogy megertsd, miert.

6 éve
#1538
(#1538) Gonoszka1 10
Válasz marianna85 #1537 számú posztjára
Szia! Ha a BMR-ed 1550, akkor napi 1600 kalória körül legyen a kereted, de inkább pár kalóriával felette. És a sporttal ledolgozott kalóriák 60-70%-át még pluszban egyed le. Nem kell mindig csirkemell salátával! Azt egyed amit szeretsz, csak arra figyelj, hogy a tápanyagok (amelyet gondolom fogyókúrásra állítottál) aránya jó legyen, azaz a fejecskék mosolyogjanak!

6 éve
#1537
(#1537) marianna85
Válasz Gonoszka1 #1536 számú posztjára
Szia , köszönöm a választ , nekem a BMR 1550 és a napi kalória amit kiszámolt 1315 .Akkor most mennyit egyek egy nap ? 77 kg vagyok. 80 voltam . Most szültem.és 65 szeretnék lenni.napi 2-3 orát sétálok a gyerekkel ennyit tudok mozogni ,másfajta mozgásra már nincs energiám.eddig ezt az 1315 kaloriát ettem naponta de nem nagyon ment a fogyás :( pedig tényleg szinte csak csirkemellet eszek meg salátát, vagy párolt zöldséget !

6 éve
#1536
(#1536) Gonoszka1 10
Válasz marianna85 #1535 számú posztjára
Szia! Igen, a sportokkal ledolgozott kalóriák 60-70%-át pluszban kellene leenni. És a napi keretednek a BMR-ed felett kellene lennie egy kevéssel! Elolvastad a kötetlen csevegés topikban az 5543-as és 5544-es hozzászólásokat? Ha nem, akkor javaslom elolvasni!

6 éve
#1535
(#1535) marianna85
Sziasztok! én azt szeretném kérdezni , ha napi 1300 a keretem , de mondjuk sétálok 2-3 orát az minusz pár száz kaloria (most nem tudom pontosan mennyi) akkor ugye nem 1300 hanem mondjuk csak ezer ha leminuszolja a mozgást, akkor ehetek még valamit ? csak mert azt olvastam ha napi 1200 kaloria alatt eszek akkor nem fogok fogyni.

6 éve
#1534
(#1534) feketeinci 9
Válasz zsuuu73 #1532 számú posztjára
Az újaknak egy jó tanács: ismerkedjetek az oldallal.
Olvassátok a fórumokat, nem feltétlen csak arról van szó mindenhol, ami a fórum címe, rengeteg jobbnál jobb tanács bújik a sorokban :)
Nézzétek meg hogy is működik, számoljátok ki a BMR-eteket...nézzétek meg mi az a BMR egyáltalán.
Vigyétek fel a keresőbe a kedvenc kajáitokat, és MÉRJETEK.
Ehettek bármit, amit szerettek és ami a keretbe belefér...de itt mérni kell, ez így működik.

6 éve
#1533
(#1533) Gonoszka1 10
Válasz zsuuu73 #1532 számú posztjára
Szia! Ha beütsz a mit ettél mába (főoldal) egy ételt, egy élelmiszert, akkor felad egy csomó választási lehetőséget. A feladott tételek közül, amelyiknek fazék van a végén az a recept. Ha a fazékra kattintasz, akkor megnyílik a recept. Külön receptes gyűjtemény sajnos nincs. Recepteket Te is tudsz felvinni, a fő oldalon a mit ettél sor felett van, hogy új recept, illetve új étel felvitele. A recepteknél ne felejtsed el minuszos előjellel felvinni az elpárolgást! Sok sikert!

6 éve
#1532
(#1532) zsuuu73
sziasztok,kérhetnék töletek pár kezdö jo tanácsot?egy napja vagyok és jol jönne pár jo tanács vagy napi recept..köszönöm

6 éve
#1531
(#1531) Gonoszka1 10
Válasz Angel07 #1530 számú posztjára
Szia! Mindenkinél szerintem más, de azt hiszem a zabos ételeket próbáld ki, mert a rost miatt telit. De ez ízlés kérdése is, mert mindenki mást eszik szívesen, és azért fontos lenne, hogy ne érezd magadat aszkétának. Ha beütöd a mit ettél mába az egyik hozzávalót az ételnek, akkor egy csomó ételt és receptet felad. azok a receptek amielyek végén fazék van. Itt a fazékra kattintva tudsz az ételbe belemenni. Fontos lenne, hogy a fehérjét teljesítsed, és a szénhidrát is legalább 130-160 gramm között legyen. A zsír is fontos a zsírban oldodó vitaminok, és az izületek miatt. A kereted beállításához ajánlom elolvasni a kötetlen csevegés topikban az 5543-as és 5544-es hozzászólásokat. Ha vannak még kérdéseid, akkor szívesen segitünk.

6 éve
#1530
(#1530) Angel07
Sziasztok kedves csoport tagok! Nagy segítsèg szàmomra hogy mi laktato es kevès kalóriás ètel, köszi a segítsèget! Egy napja vagyok itt

6 éve
#1529
(#1529) Csenge77 1
Válasz Bojtika #1527 számú posztjára
egy élmény volt olvasni :)

6 éve
#1528
(#1528) Den
Válasz paxylady #1521 számú posztjára
Szia Lady. Én is kb 2 hete vagyok a bandában. Szóval üdv neked. ;)

6 éve
#1527
(#1527) Bojtika 3
De aki eleve kevés kenyeret eszik, az fog kenyérsütéssel vacakolni? Főleg ha nem tudja, miből is van az a lisztkeverék, amit használ?

Én általában nem eszem minden nap kenyeret. Ha eszem, akkor is keveset, azaz nekem mindegy, hogy bolti avagy nem. Tudom, hogy bizonyos mértékig "eteti magát' a kenyér, és igyekszem ezt elkerülni.

Biztosan nem fogok ködös beltartalmú lisztkeveréket vásárolni.
Sima búzakenyérrel is van elég macera, ha sütni akarunk. A "csak vízzel kell keverni" típusú lisztek (a Lidliben kapható német liszteken korrekten ott van a beltartalom) is gondolkodóba ejtenek.
Akkor gondolod, hogy fogok venni olyan lisztkeveréket, amelynek a pontos összetételét "gyári titok" miatt meg sem tudhatom?
A "nevesített", azaz ennekmegannak a lisztje számomra azt kódolja, hogy kit gazdagítok. Mert egyik névre rákeresve sem találok olyat, hogy gabonatermelő élelmiszerbiológus, ráadásul molnár lenne az illető, vagy ilyen csapat állna mögötte. Azaz a keveréke csak a bolti lisztekből és őrleményekből adódik, esetleg más valakinek a keverékét is felhasználja. Ráadásul ahhoz, hogy süthető legyen és ki is nézzen valahogy, nyilván adalékok is kellenek...

Nem a liszt magas szénhidráttartalmán kell görcsölni, hanem kevés finomított lisztes dolgot kell enni. A kiegyensúlyozott táplálkozás sosem azt jelentette, hogy mindenféle civilizációs fejlesztményt együnk, hanem hogy a rendelkezésre álló egyszerű élelmiszerekből a lehető legszélesebb skálát használjuk.

Például alapismeret, hogy a joghurt tejből készül, oltóanyagot felhasználva, ami erjeszti. Ez a folyamat nem fog változni, akár "Aktivia", akár Jogobella, akár "danon", vagy sima noname magyar tejgyári. Ha gyümölccsel eszem, akkor nem eszem meg a gyümölcshulladékot. Ha kész gyümölcsjoghurtot ennék, akkor a légyártás után visszamaradt gyümölcshulladékot eszem benne, amit visszaduzzasztottak.
Aki ezt nem hiszi, gondoljon már bele, hogy mennyi eper terem és milyen áron adják. És mennyi "eper" kell abba a rahedli epres izémizébe, ami a boltokban kapható világszerte.

Munkámból adódóan tudom, hogy az eper (mármint a földieper, hivatalos nevén szamóca a termesztők között) az egyik legmacerásabb gyümölcs, és még fóliaházakban sem tudnak túl sokat előállítani, még a hagyományos gyümölcstermelő nagyhatalmak sem.

6 éve
#1526
(#1526) eralia
Valóban felvetődött bennem is a kérdés, hogy vajon mitől olyan alacsony a DW lisztek szénhidrát tartalma, ezért érdeklődtem a tapasztalatok iránt. Én eddig is sütöttem "egészséges" lisztekből kenyeret, ide is tettem fel receptet, Úgy döntöttem, hogy szakirodalom segítségével magam fogok összeállítani liszteket kenyérhez, süteményhez, és veletek is megosztom majd. Jó kiindulás lesz Zellei Tünde lisztje, amit szerény számításom szerint kb. fele árből ki fogok hozni.
üdvözlettel: Erália

6 éve
#1525
(#1525) Bojtika 3
Válasz feketeinci #1520 számú posztjára
Inci, a búzafehérje "lánynéven" a sikér, avagy szejtán, amit bizonyos százalékban tartalmaz maga a búza, de ki is vonják belőle, és külön is használják. Én kenyérsütéskor visszapótolok vele, ha sima búzalisztből sütök kenyeret.

Ilyen alaposan én nem néztem utána, de a különféle őrlemények, amit lisztnek hívnak, más összetételűek, és talán ilyenekkel is keverik a búzalisztet. Gondolok itt a magvak és egyebek "liszt"-jére.
Egyszer már meg is találtam egy blogot, ahol ezeket ismertették, és hogy melyiket mire és milyen arányban a búzalisztbe keverve lehet használni.

Mindenképpen marad lehetőség a ködösítésre sajnos, minden terméknél így van ez. Pl. a kárminnal (darált bíbortetű) színezett pudingporon joggal tüntetik fel, hogy nincs benne mesterséges színezék...

6 éve
#1524
(#1524) Bojtika 3
Válasz paxylady #1521 számú posztjára
Én is szeretettel üdvözöllek körünkben! :D

Csak kérdezgess bátran, ha valami nem egyértelmű a számodra.

6 éve
#1523
(#1523) paxylady
Válasz Gonoszka1 #1522 számú posztjára
Köszönöm szépen a fogadtatást Kedves Gonoszka1 ! Elolvastam mindkét hszt. Köszönöm a biztatást! :)

6 éve
#1522
(#1522) Gonoszka1 10
Válasz paxylady #1521 számú posztjára
Szia! Üdvözöllek közöttümk! A kötetlen csevegés topikban az 5543-as és 5544-e hozzászólásokat elolvastad? Ha még nem, akkor javaslom a pótlását! Sok sikert!

6 éve
#1521
(#1521) paxylady
Szervusztok, kedves Csoport tagok! Mai nappal regisztráltam ide, sok jó tanácsot olvastam Tőletek. Mindenkinek sok sikert kívánok a kitűzött céljaihoz. Remélem, én is sikerrel fogok járni, a fogyás tekintetében. :) Figyelemmel kísérem a sok jó ötletet.

6 éve
#1520
(#1520) feketeinci 9
Válasz eralia #1519 számú posztjára
Szia!
Volt időm, kicsit utánaolvastam. Nem használom egyiket sem, de ahogy nézegettem, nem is fogom.
Semmi konkrétat nem írnak róla hogy miből készül....pedig érdekelne hogy egy liszt mitől lesz alacsony ch tartalmú.
Ez pedig egyenesen elriasztott:
(ezen az oldalon: https://www.chminusz.hu/webaruhaz/reszletek/404/uj-dia-wellness-ch-minusz-lisztkeverek-1-kg)
"Önmagában, keverés nélkül felhasználható Dia-Wellness CH Mínusz Lisztkeverék 85%-kal csökkentett szénhidráttartalommal sűrítéshez, nokedli készítéshez, kenyérsütéshez.

Magas fehérjetartalom, magas rosttartalom és alacsony glikémiás index jellemzi.

Összetevők: növényi rost, búzafehérje, tömegnövelőszer (polidextróz), sűrítőanyag (xantán), tejfehérje, pálmaolaj, antioxidáns (aszkorbinsav), enzimek.

Átlagos tápérték 100 g termékben:
Energia: 338 Kcal / 1420 KJ
Fehérje: 35,8 g
Szénhidrát: 11,7, ebből cukor: 4,1 g
Zsír: 10,3 g, ebből telített: 1,1 g
Transzzsírsav-tartalom: 0,4 g / 100 g zsír
Élelmi rost: 27,5 g
Nátrium: 0,01 g
Összesített felszívódó szénhidrát: 11,7 g"

Megnézegettem a lisztfélék fehérjetartalmát, egyelőre a tönkölybúza vezet, de ebben a welness lisztben majdnem 3x annyi fehérje van. Vajon mi lehet az a tömegnövelő anyag, ami ennyire megváltoztatja egy liszt összetételét? Miért nem írják rá? A csomagoláson sem látok semmi olyan jelzést, ami a liszt minőségére vonatkozna....milyen gabonából készült....mi van beleőrölve, mekkora szemcseméretű...ilyenek érdekelnek egy felhasználáskor.

Beleolvastam ebbe az oldalba is:
http://antalvali.com/hirek/liszt_kisokos_melyiket_valasszam

Itt már több érdekes infót találtam, ami számomra is érthetőbb, ezekben nincs tömegnövelő.
Nem mellesleg a welness kalóriája nem sokban különbözik a "normál" lisztekétől......röviden: én nem használnám a welness lisztet a természetes lisztek helyett.

6 éve
#1519
(#1519) eralia
Sziasztok!

Ha valaki használja rendszeresen a Dia-Wellness, illetve Zellei Tünde lisztjeit, szeretném, ha megírná a tapasztalatait, mert nehezen döntöm el, hogy melyiket használjam inkább.
üdv Erália

6 éve
#1518
(#1518) Gonoszka1 10
Válasz gorgonzola #1517 számú posztjára
Szia! Nem lehet, hogy alacsony a kereted? Olvassad el a kötetlen csevegés topikban az 5543-as és 5544-es hozzászólásokat. Ha van kérdésed, akkor szívesen segitünk! Sok sikert!

6 éve
#1517
(#1517) gorgonzola
Sziasztok,
egy hete regisztráltam az oldalra és nagy örömmel fedezgetem fel a benne rejlő lehetőségeket :) a Before fotó már megvan.. :)

Sajnos állandóan éhes vagyok, és így nehéz olyan ételeket találni, amiket büntetlenül tudok nassolni.

Két dolog segített nekem a főétkezések közötti idők kitöltésében:

- koktélparadicsom
- csemegeuborka - 100 gban csak 7-13 kcal...

Meg is tölt, és úgy érzed, hogy ettél valamit.

6 éve
#1516
(#1516) Gonoszka1 10
Válasz pozsi #1515 számú posztjára
Örülök! Szívesen!

6 éve
#1515
(#1515) pozsi
A Ctrl+F5 működött, köszi

6 éve
#1514
<