Felhasználó név:
Jelszó:
Belépve maradok
Hirdetés:
10 hónapja
#138
(#138) shinita 1
Válasz feketebarany #137 számú posztjára
Nyilván sokat számít a mennyiség, de a kalóriakeret és a laktató hatás is :)
Én is napi szinten eszem sajtot, de nagyon keveset, csak feldobok vele egy-két ételt. A kalóriasűrűség pont nem érdekel, egyrészt az egységnyi kalóriában laktatás a fontosabb, másrészt azért ha nem iszonyú nehéz összehozni némi deficitet, akkor a kevésbé laktató, de nekünk igen kedves vagy nehezen elkerülhető ételekből is befér valami ;)
A sajt nekem nagyon könnyen fogyaszható kis mennyiségben, az igen ízes félkeményeket szeretem, nagyon megéri! Általában laktóz sincs abban, amit eszem, de ha mégis, nem sok, úgyhogy semmi nem szól ellene... Állítólag van, akit akadályoz a laktóz a fogyásban, végülis engem is, mint minden szénhidrát, de ahhoz több kell, a sajtban levő kis mennyiség nem gond. Mint többé-kevésbé zsírdús fehérjeforrás, inkább a laktató hatás a logikus, de persze ez egyéni dolog.

10 hónapja
#137
(#137) feketebarany 1
Imádom a sajtokat, ki sem bírnám, ha nem ehetnék. Minél különlegesebb, annál jobb. Én nem vettem észre, hogy negatív hatása lenne a fogyókúrára. Az első pár hétben 6 kilót fogytam és mindennap eszek sajtot, 100 grammban 300-400 kalória van, ennek bele kell férnie a keretbe :)

1 éve
#135
(#135) Bojtika 3
Maradjunk a sajtoknál.

Végre, annyi évnyi várakozás után először, volt a helyi boltban kimért camembert sajt! Csekély mértékben, de rávetettem magam... Nem tudtam ellenállni.

1 éve
#136
(#136) OverweightPork 57
Válasz HUNited #133 számú posztjára
Teljesen egyetértek veled biztosítalak róla! Nekem is van jobb dolgom mint a személyeskedés, hidd el. Csak tudod "szemet szemért" az elvem, márpedig én azt is személyeskedésnek tartom ha egyesek amiatt kezdenek el engem szekálni mert „túl hosszú” postokat írok szerintük. Tudtommal NEM TILOS sokat írni ide!
Akinek a postom hosszú, ne olvassa el és ennyi.
Szóval ha nem kötnek belém, én se kötök bele senkibe.

Amennyiben a jövőben nem kapok több támadást (senkitől se...), én se támadok vissza, mert nem is lesz miért. Megígérem!

Azaz részemről itt befejezve a dolog, amennyiben, mondom, __egyesek__ nem kezdik újra.

1 éve
#134
(#134) shinita 1
Válasz HUNited #133 számú posztjára
Én örülnék neki, személy szerint ételekről és kapcsolatos témákról olvasni járok ide (amire van az oldal), ilyen környezetben még egy értelmesebb, nem tiszteletlen túlburjánzó vita is sok lenne, de a személyeskedésnek semmi haszna, max. valaki levezet egy kis gőzt, de azt is elegánsabb szellemesebb, visszafogottabb módon, legalább egy alapvető tiszteletet megadva embertársainknak, akármennyire is nem értünk velük egyet. Plusz ő levezeti a gőzt (vagy sem), de a többieket ez jogosan zavarhatja, a nem kifejezetten vitapartnernek nevezhető másikat pedig jogosan sértheti. Plusz van az a szint, ami alá az ember már csak önnön büszkeségéből sem megy. Már aki.

1 éve
#133
(#133) HUNited 83
Jaj már ezt a személyeskedő stílust nem lehetne elengedni és megmaradni az érdemi vitánál? (mindenkinek szánom, nem csak egy embernek)

1 éve
#132
(#132) OverweightPork 57
Válasz Bojtika #130 számú posztjára
Ja, és persze hogy nem szándékozom benned félelmet kelteni a németségemmel. Különben is biztos vagyok benne hogy Te, ó Legkiváltképpen Tisztelt, messze felettem állsz e tekintetben (is)! Tőled bizonyosan nagyon sok mindent tanulhatok. Milyen kár is hogy nem találkoztam veled ifjúkoromban, mily roppant lehetőségeket szalasztottam el, mennyi ballépéstől megóvott volna a Te Példa Nélküli Bölcsességed!
De hát ugye...
Leider, daß das Leben die eigentliche und wichtige Hochschule ist deren Schüler täglich und stündlich geprüft werden und vor der Vorsehung bestehen müssen, das begriff mein jugendlicher Sinn damals noch gar nicht...

Ide akartam írni a fenti bölcsességet ángliusul is de hirtelen belegondoltam hogy akkor a postom túl hosszú lesz, gyönyörű szemed mérgesen néz majd rám emiatt az összeráncolt szemöldököd alól, s elrettentem inkább az efféle csúnya tett elkövetésétől! Mea culpa, ó mit is tettem volna akkor! Már az ötlet miatt is szégyenkezem!

Megyek inkább vissza a barlangomba és eszek inkább egy kis disznóhúst (meg disznózsírt) pótlólagosan. Azaz disznólkodom. Miért is ne, disznóságot az olyan disznóknak mint én. És közben eszem sok sót is majd, mert pótolnom kell a veszteséget amit a könnyeim által kisírok, mert mekkora szégyen is, mennyire nem vagyok méltó Hozzád, ó jaj nekem...

1 éve
#131
(#131) OverweightPork 57
Válasz Bojtika #130 számú posztjára
Mi az hogy nem vagyok "valaki", hogy szerinted nem tudok lefogyni egyedül? Mondd, biztos nem tévesztesz össze valakivel, picinyem? Mert én lefogytam 91 kilóról 73-ra, és a 176 centimmel összevetve ezt ez azt jelenti hogy most már még csak túlsúlyos se vagyok!

Szóval szerintem fuss neki a postjaim elolvasásának mégegyszer mert valamit nagyon benéztél.

Talán az téveszthetett meg téged hogy korábban írtam valahol, hogy szeretnék lemenni 60 kilóig. Ez igaz, és tény hogy ez még nem jött össze. Ez azonban nem azt jelenti hogy nem tudok LEFOGYNI, mert nagyonis lefogytam. Ismétlem: nem vagyok már túlsúlyos se! RÉG NEM!

Az hogy sikerül-e lemennem 60 kilóig innen, egy teljesen más kérdés, és nem is biztos hogy lehetséges e cél elérése, mert tudod azért rajtam van ám izom is rendesen, és az izomnak komoly a tömege ám, szóval érted ugye! (Bár lehet hogy nem érted... ha így van sajnállak érte...)

P.S.: A postjaim hosszát nem te fogod meghatározni. Ha SZÁMODRA túl hosszú és regénynek tűnik, ne olvasd el, túlélem. Egyáltalán, ha nyúlfarknyi bejegyzések értelmezésére alkalmas csak a fejedben őrzött biokomputer, talán nem fórumokra kéne járnod, hanem ajánlom inkább neked a Twittert.

1 éve
#130
(#130) Bojtika 3
Válasz OverweightPork #124 számú posztjára
Na, mir machst du keine Angst mit deinem Deutsch.
Respekt erst recht nicht.
A többiek kedvéért magyarul folytatom:
Ha nem vagy annyira 'VALAKI", hogy egyedül lefogyj, akkor nincs mire itt fikáznod a többieket.

1 éve
#129
(#129) sinnesro 313
Válasz OverweightPork #120 számú posztjára
Beszélj így a jó édes anyukáddal, vagy mással, de itt azért kissé visszavehetnél az oltári nagy arcodból.
Meg a regényírási hajlamodból, mert kurvára nem érdekel annyi embert, mint gondolod.
Utolsó hsz-em volt hozzád.

1 éve
#128
(#128) OverweightPork 57
Válasz elesgabianna #127 számú posztjára
Belém szerettél talán, azért vált a mániáddá hogy állandóan a „lelkemmel” meg a modorommal foglalkozol, általában véve épp énvelem?! Oké, végülis tekinthetem akár hízelgésnek is hogy únos-untalan én járok az eszedben, különben is úgy vélem mint némely színészek és színésznők, akik be is vallják hogy „mindegy hogy mit csak beszéljenek rólam”...
De azért szomorú hogy nincs senki jobb pasi a közeledben akit érdemesnak tartanál a figyelmedre, s így csak egy virtuális kapcsolatra - rám - tudod pocskolni becses energiáidat... Különben is el kell keserítselek: abban a pillanatban hogy szófosásnak degradáltad magvas közlendőimet, minden reményed elúszott! Tudod, én vagyok az Úr az „Ember tragédiájában”, képletesen szólva, azaz elvem hogy „csak dicséret illet meg, nem bírálat”, még akkor is ha jól tudom hogy ezt beképzeltségnek tartod.
Valami alapja akkor is lehet mert ha jelentéktelen valaki volnék, nem foglalkoznál velem annyit ugye.
Vagy csak így akarod levezetni a karácsony miatt benned felgyülemlett sok stresszet? Ezesetben neked kéne pszichomukihoz fordulni...

1 éve
#127
(#127) elesgabianna
Válasz OverweightPork #126 számú posztjára
Kedves Pork,
Tudásom szerint az ateizmus és a pallérozottság egymást nem kizáró fogalmak.

Köszönöm, hogy hibátlanul összefoglaltad egyszerű személyiségem valamennyi árnyalatát. :-)
Emellett telitalálat az is, hogy nem illendő széttrollkodni egyetlen topicot sem, noha megérne egy közepes méretű mélylélektani elemzést, hogy miért is vagy/lettél ennyire dühös, hisztérikus, arrogáns és/vagy bunkó. De talán majd egyszer egy szakember... ;-) és itt nem feltétlenül dietetikusra gondolnék... It’s newer to late kedves Pork! Addig is
have sun!

Végül a bázis közösségének szíves elnézését kérve Mindenkinek sikeres, boldog új esztendőt kívánok! Gabi1 éve
#126
(#126) OverweightPork 57
Válasz elesgabianna #125 számú posztjára
Na sejtettem rögtön hogy egy vallásos buzgómócsing az, aki az „alázatról” óhajtana prédikálni... Mindig a vallási megszállottak azok, akik a mazochista hajlamaik miatt épp az alázatot magasztalják az egekbe, hogy stílszerűen szóljak...
Éreztem ezt rögtön, de íme itt a bizonyíték is rá hogy a bibliából idézgetsz. Nézd, ha te merészeled SZÓFOSÁSNAK titulálni amit írok, akkor hasonló nyíltsággal válaszolok neked: Ballisztikus ívben letojom, mi áll a bibliában! Egyszerűen nem fogadom el ugyanis azt tekintélynek, érted? Az csak egy zavaros, ellentmondásos ókori horrorsztori a szememben!
Igen, jól gondolod: hitetlen vagyok, lényegében ateista. Folozófiai értelemben nem merném azt mondani hogy tutira ateista vagyok, de ezzel kapcsolatban a részletek azt hiszem mellékesek itt és most mert nem óhajtok leállni veled hitvitára, és szétoffolni a topikot, már ennyi kitérés is túl sok. Gyakorlati értelemben azonban biztos ateista vagyok. És az összes vallások közül épp a kereszténységet utálom a legjobban, nem kis részben azért (bár nem KIZÁRÓLAG amiatt) mert épp az alázatot isteníti! (hehehe...).

A karácsonynak ennek ellenére én is örülök, de csak amiatt mert munkaszüneti nap. A szememben semmi köze Jézushoz (aki már a biblia szerint se születhetett ekkoriban, mert azon a tájékon ahol a betlehemes sztori játszódik, e hónapban nincs olyan időjárás hogy az ott leírt események megtörténhessenek...), hanem a szememben a karácsony a téli napforduló ünnepe és kész.

Nem mellékesen, ami manapság karácsonykor megy, a megszállott ajándékozási láz, az még az igaz hívők szemében is ellenszenves kéne legyen, mert marhára semmi köze holmi „szeretethez”. Ha Jézus tényleg élt és kicsit is olyan volt amilyennek a hívők képzeletében élt, mélységesen elítélné a szeretet eszméjének ezt az ocsmány monetarizációját, és haszonelvűséggé silányodását! Én így vélem, és őszintén hiszek benne (igen, egy ateista is tud hinni, csak nem ugyanabban mint az úgynevezett „hívők”...) hogy e nézetemmel tulajdonképpen sokkal közelebb állok ateista létemre is a keresztény nézetek igaz alapjaihoz, mint a templomba rendszeresen járó szürke tömeg javarésze!

Ettől azonban még nem vagyok alázatos. Nem is akarok az lenni. És fejezzük itt be mert úgyse tudsz meggyőzni. Ahelyett hogy velem foglalkozol hiábavalóan köszörülvén rajtam a nyelved, kövesd inkább e két tanácsot, mindegyik a „szlogenem” és vezérelvem az életben:

—You'll never live this day again, so make it count!
—Today I learn, what others won't, so tomorrow I can do, what others can't!

Ha nem értenéd, íme magyarul:
—Soha nem fogod újra megélni e napot, tedd hát értékessé!
—Ma megtanulom amit mások nem (akarnak), így aztán holnap meg tudom majd tenni azt, amire mások képtelenek!

Persze tudom, számodra ez is csak szófosás. Semmi baj, lehet hogy azok közül való vagy akiket épp a jelentéktelen, szürke élet boldogít, s az ilyen úgyse foghatja fel...


1 éve
#125
(#125) elesgabianna
Kedves Pork,
az alázattal az ember nem lesz kisebb, sőt, valódi nagysága ezáltal nyer teret. /Zsoltárok 25,9/
De mondom egyszerűbben: lenyűgöző a fogyókúráddal kapcsolatban összegyűjtött tudásod, amit egy hittérítő buzgalmával próbálsz megosztani e
fórum közönségével. Azonban a stílusodra (helyesebben a stílustalanságodra) és arroganciádra nincs szó és nincs mentség.
De mondom még ennél is egyszerűbben: a végtelenül
erőszakos, tudálékos, a mások véleményére fittyet hányó, sokszor durva és sértő, gyakran értelmezhetetlen öncélú szófosás nem szolgálja a kitűzött célod... mert ezzel a kommunikációval sem itt, sem sehol nem leszel
“VALAKI” legfeljebb “ésatöbbi”.
Egyebekben pedig: Kedves OverweightPork! Áldott Karácsonyt és sikerekben gazdag új esztendőt kívánok Neked! (Ps.: utóbbihoz azonban If you believe or not -mindenképpen kell az ALÁZAT - lásd Máté 7:7-11.KAR.) That’s all I wanted to stay to you.


1 éve
#124
(#124) OverweightPork 57
Válasz elesgabianna #123 számú posztjára
Kedves Anna, ha van valami az életben amit már pendelyes gyermekkorom óta jobban gyűlölök mint egy atomháború gondolatát, az kábé a "humility". Magyarán ugye olyasmi tehát hogy alázat, alázatosság, szerénység ésatöbbi.

Ez az érzés bennem azzal függhet össze, hogy cseppet se vagyok vallásos, az összes vallások közül pedig épp a kereszténységet utálom a legjobban, márpedig az a vallás az ami a leginkább dicsőíti a fent említett „értékeket”. Az idézőjel nazért van mert az én szememben ezek nem értékek.

Én mindigis VALAKI akartam lenni, híres, elismert, ésatöbbi. És elvem, hogy „mit ér az olyan dicsőség, amiről a szomszéd se tud”?!

Ez vonatkozik arra az esetre is ha nem önmagamat dicsőítem/reklámozom, hanem azon eszméket amik kedvesek nekem.

A dolog különben egyszerű. Én megtanultam írni. Mások tanuljanak meg olvasni. Akit visszariaszt a postom hossza, ne olvassa el és kész. Nem fogok öngyilkos lenni, ha így teszel te vagy más, megígérem!

Ha rövid üzeneteket akarsz olvasni, esetleg nem itt kéne keresned őket, hanem menj inkább a Twitterre, vagy olvasgass SMS-eket a telefonodon.

Méghogy ALÁZATOSSÁG, ALÁZAT... A fenének sincs kedve mások előtt hajbókolni még jelképesen se! Mondd, nem tévesztesz te engem össze egy apácával vagy egy szerzetessel?!

That's it. Und ich hoffe, hiermit ist die Sache abgeschlossen.

1 éve
#123
(#123) elesgabianna
Válasz OverweightPork #120 számú posztjára
God protect the readers! Less would be more... And mybe more humility... please!

1 éve
#122
(#122) shinita 1
Válasz OverweightPork #121 számú posztjára
Nem szándékos félremagyarázás, mivel én írtam és tudom, hgoy nem az. Te voltál nem egyértelmű kicsit sem. Most már értem, mit akarsz mondani ezekkel. Viszont a sajtban alapvetően nincs mindenféle izé, az anélkül is sajt lesz. Nyilván vannak sajtnak nevezett ipari hulladékok is, persze. Speciel én nem is élnék sajton, de apró kiegészítésként nekem tökéletesen megfelel, igencsak biztos vagyok benne, hogy nem ettől leszek beteg (ahogy a füstölt húsoktól sem, mondjuk azokból a közelmúltig jóformán semennyit sem ettem). De ez amúgyis az én dolgom, mindenki döntse el maga, hogy miket eszik, persze. Nekem épp elég azt hanyagolni, amiről érzem vagy majdnem biztosan tudom, hogy nem egészséges számomra. Ezek köre még nálam is igen tág. Az más kérdés, hogy ezeket is eszem, csak még ritkábban és még kevesebbet, mint sajtot.

Ha a tejben sok rossz van, akkor a sajtban pláne, hacsak nem sikerül elvesztenie az átalakulása során, mint a laktózt. Fogalmam sincs, mi más történik a folyamat során, ahogy már írtam, én a szervezetem visszajelzéseire támaszkodom. Ha eszem egy csomó valamit és remekül érzem magam utána, nekem ez megfelel, főleg, hogy jobb opcióm egyszerűen nincs.

A feldolgozottabb ételeket nem véletlenül hagytam el, én sem szeretem bennük a sok vackot s feleslegesek is számomra. Azokat nem is tesztelgetem. De a sajt elég fontos, nélküle rövid úton elkezdenék sokkal rosszabb dolgokat enni. Így jelenleg viszonylag kis mennyiségben jelen van.

1 éve
#121
(#121) OverweightPork 57
Válasz shinita #119 számú posztjára
Nem azzal van a baj ha valaki csapatjátékos, és mások munkájára is támaszkodik. Ez a megközelítés szándékos félremagyarázás! Az hogy „Ha ember csinálta, ne edd meg!”, az nem ezt jelenti! E szlogenben az „ember csinálta” kifejezés elsősorban a mindenféle kémiai adalékokra vonatkozik. Ami étel nincs a természetben, abban ilyen vegyületek nagy számban vannak. Mondjuk a sajt is ilyen, de még abban van talán a legkevesebb. A tejben több van, mert a teheneket mindenféle hormonokkal tömik... De még ez is a legkisebb baj a tejjel!

Más ételekben már sokkal több efféle undokság van. Mindenféle mesterséges élelmiszerszinezék, stabilizáló, állagjavító, ízfokozó, csomósodásgátló, baktériumölő, meg a fene tudja mi minden még. És mind tocsog az omega-6 -ban, miközben omega-3 alig vagy egyáltalán nincs benne. Sokban ott a transz-zsír is.

Nem mondanám egészségesnek.

1 éve
#119
(#119) shinita 1
Válasz sinnesro #117 számú posztjára
Ja, arra nem is reagáltam. Amit én eszem állatit, azt még csak nem is én vadászom le, hanem más neveli fel és más vágja le, a füstöltet más füstöli, igazából ezzel nem tudom, mi baj lehetne. Sok mindent csinálok magam, de modern embernek lenni az mások munkájára támaszkodás, igazából ez tette naggyá az embert, nem kell magunknak csinálni mindent. Beszélni s írni is azért tudunk ilyen jól, mert így kommunikálunk egymással, így, csapatban, egymásra támaszkodva sokkal többre megyünk.
De ez már kicsit messzire vezet a sajtoktól. A tej természetes, csak éppen az nem, hogy egy állat a másik faj tejét issza (vagy hogy felnőttként tejet iszik), ilyet csak az ember tesz (s azok az állatok, amik az ember miatt teszik azt). A természetesség engem nem különösebben érdekel, mivel egy csomó nem természetes dolgot használok és élvezek. Itt írogatni is olyan dolog, amit más faj nem tesz.
Engem az érdekel, hogy egészséges-e nekem, amit eszem, ebben pedig leginkább a saját szervezetemre támaszkodom, hiszen ez egyéni s amúgyis nehéz elmenni a szakemberek ütköző álláspontján. Hisz még abban sem egyeznek meg, hogy a növények vagy az állatok evése jobb, pusztán egészség szempontjából, de a bolygó szempontjából is gyökeresen ellentétes vélemények vannak. Ez még a komoly egyéni tényezőt beleszámítva is sántít valahol. Bár a sajtot egy szigorúbb carnivore sem eszi meg, de az a tojást sem, innentől pedig pont nem érdekel, hogy a véleménye szerint nekem való-e az. A végén úgyis mindenkinek magának kell meghozni a táplálkozásbeli döntéseit (hacsak egy megbízható orvos nem ír elő valamit, amit elfogad).

1 éve
#120
(#120) OverweightPork 57
Válasz sinnesro #117 számú posztjára
Fiacskám, egyetlenem, előfordulhat mindenkivel hogy félreüt egy billentyűt. Lehet hogy jobban tudok angolul nálad, mert elárulom, az USA-ban élek, és jelentek már meg könyveim is angolul. Na erre varrj gombot cimbora!
Van hogy magyar szövegben is elütök véletlenül egy vagy több betűt. Szerinted akkor magyarul se tudok? Jó lenne tudomásul venned hogy ez nem a nyelvtannácik fóruma, oké?

A kisborjú gyomrában meg nem igazán sok tej van. Ami van, annak nagy része is már erjedt vagy más kémiai átalakuláson ment keresztül az ott a gyomorban élő bacik miatt, emiatt nyilvánvalóan kevésbé ártalmas. De én eddig úgy tudtam, efféle baktériumok nincsenek benne a tejben amit megveszünk a boltban...

Aztán meg minden mennyiség kérdése. Elég ritka lehet hogy egy ragadozó éppen egy szopós kisborjút ragadozik le, így kevés tejet eszik meg amikor bekajálja annak a gyomrát. (Nem beszélve róla hogy amikor az a gyomor kiszakad, a még folyékony tej simán kiömlik belőle, esélye sincs a ragadozó gyomrába kerülnie.)

A sajt igenis nem természetes. Vagy te talán láttál már sajt-termő fát a vadonban? Vagy sajtot szaró állatot? Vagy olyan állatot aminek valamelyik testrésze sajtból van?!

Ennek ellenére, magam is elismerem, a sajt az a tejtermék, ami a legkevésbé ártalmas. Ez a minősítés azonban máris implikálja hogy ettől még nem teljesen veszélytelen.

Különben meg most mit hőzöngsz, örülj hogy én nem eszem sajtot, több marad neked, kiddy!

A nyers húshoz: Az emberiség iszonyú régen ismeri már a tüzet, így a sült és főtt ételekhez meglehetősen hozzászokott. Ennek ellenére, el kell ismerni, „hardcore” paleósként valóban a nyers húshoz illene visszatérni! Sajnos az ízlésünk már igencsak túlcivilizálódott, így ez csak kevesek számára alternatíva. Mégis, mutatkoznak jelek arra hogy a főtt és sült hús is már eltávolodást jelent attól amire rendeltettünk, ugyanis emiatt kell extra vitaminkészítményeket szednünk. Ha nyersen ennénk az állatokat, főleg a májat és a vért, erre feltehetően nem volna szükségünk!

És MOST KAPASZKODJ MEG! Én igenis, érted, IGENIS kipróbáltam a nyers sertésmáj megevését! A nyers agyvelőt is! Az agyvelő egész jó, finom, pempős... Majdhogynem édes... A máj, hát, hogy is mondjam... maradjunk annyiban, EHETŐ úgy is! Egyáltalán nem szörnyű tehát a nyers hús. Szerintem meg tudnám szokni, ha muszáj volna. Még tipródtam is a dolgon, áttérjek-e a nyershúsevésre, de végül úgy döntöttem, nem. Leszögezem azonban, ennek nem az volt az oka hogy ehetetlen volna, nem finom vagy ilyesmi, hanem egyedül és kizárólag az, hogy nem bízom abban, a hús amit megveszek, elegendően FRISS-E! Érted, cuki pofa?! És nem akarok cifra betegségeket elkapni emiatt! Más lenne a helyzet ha én vadásznám le az állatot. Akkor kellően friss volna, így a betegségek elkapására majdnem nulla esélyem volna. De ugye nem élek a vadonban. Azaz, úgy kalkuláltam, kompromisszumokat kell hozni, és ez abban nyilvánul meg hogy a húst igenis főzve (kisebbrészt sülve) eszem.

Ez van. Nekem se tetszik ez a helyzet tulajdonképpen, de realistának kell lenni, s be kell látni, a Tökéletesség egy elérhetetlen álom! Törekednünk kell minél jobban megközelíteni, sajnos azonban ő olyan mint a fénysebesség: soha nem érhető el...

Remélem kielégítően válaszoltam neked, you naughty boy! (Vagy mondhatnám úgy is, "little devil").

Mégvalami, ha már az angolság kapcsán kötekedel, trollocska. Ahelyett hogy itt megpróbálod szét-trollkodni a fórumot a gyűlöletbeszéddel, az idődet valami hasznosabbra is fordíthatnád. Ajánlom figyelmedbe például két kedvenc szlogenemet, ami szerint igyekszem az életemet vezetni:

—You'll never live this day again, so make it count!

—Today I learn what others won't, so tomorrow I can do what others can't!

Ha annyira értesz az ánglius nyelvhez, simán megérted ezeket, így a fordítás közlése remélhetőleg szükségtelen. Na szép álmokat kedveském, apuci megy lefeküdni, kövesd a példáját és álmodj szépeket hogy ne légy ilyen harapós kedvedben! És hogy megnyugodjál: nem megyek el hozzád házkutatást tartani, és nem verem el a fenekedet ha tejterméket fogyasztasz, szemedben mély bűntudattal!

Miért is tenném, nekem úgyse kell, és a moslékot (junk food...) nem sajnálom senkitől se...


1 éve
#118
(#118) sinnesro 313
Biztosan a ragadozók is azért eszik meg a kisborjú gyomrát először, mert az erjedt tej annyira természetellenes.
Komolyan, emberek!

1 éve
#117
(#117) sinnesro 313
Válasz OverweightPork #115 számú posztjára
Te meddig terjeszted még ezt az ostobaságot?
Először is: Do not eat helyesen.

Másodszor meg edd nyersen az állatot meg mindent, mert ha te főzöd meg, azt is ember csinálta már.
Nevetséges.
Még hogy a sajt nem természetes. Hajam égnek áll ezektől.

1 éve
#116
(#116) shinita 1
Válasz OverweightPork #115 számú posztjára
Teljesen egyéni, kinek mi az egészséges. A sajt, amit eszem, nyilván messze nem az életem legegészségtelenebb részei közé tartozik, pedig azért igyekszem. Nekem igenis a laktóz a gond, mivel csak nagyobb mennyiségű laktóznál érzem, hogy valami nem teljesen OK, némi keménysajttal (vagy sokkal) semmi baja a szervezetemnek, már annyira, hogy jelezze felém. Nyilván ez igen komplex s egyéni érzékenység is van. De valami negatív mindenben van, a szervezet pedig kevéssel megbírkózik, azt kell elkerülnünk, hogy túlterheljük szegényt.
Az áteresztőbélről a glutén kapcsán hallottam, de ott is csak egy faktor a glutén, nem mindenkinél okoz gondot, akkor sem, ha 10 évtizeden át tömi magába.
Az állati fehérje mind komplett és kész, nem? Vagy még ott is van különbség? Na mindegy, ezekkel én már nem foglalkozom, majd szól a szervezetem, ha baja lesz valamivel. Nem célom nagy mennyiségben enni a tejterméket, eddig se tettem azt, csak korábban, még a szénhidrátdús évtizedeimben. Akkor mindenből sokat ettem, csak húsból nem. De roppant kellemes kis extra a sajt, szerintem segíteni fog a helyes táplálkozásban (ami nálam az extrém szénhidrátszegény étrend. a ketó nem elég, mindig túl sokat ettem úgy, amíg voltak növények is rendesen).

1 éve
#115
(#115) OverweightPork 57
Válasz shinita #114 számú posztjára
Való igaz, a sajt a legártalmatlanabb cucc a tejtermékek közül. Az is igaz hogy nem természetes. De az én jelszavam épp ez:
If man made—de not eat!

Aztán a laktóz még a legkisebb gond a tejtermékekkel, tudod. Az igazi nagy baj az hogy maga a tejfehérje olyan (mármint számos olyan elemet tartalmaz) ami nincs jó hatással ránk. Például hormonokat. De amúgy a fehérje egyes elemei is átjutnak a bélfalon, pláne ha valaki más okból (például mert sok hüvelyest eszik... ez tipikus a vegánoknál...) „áteresztőbél-szindrómában” szenved. Na és ekkor ezen a vérünkbe jutott testidegen elemek ellen fellép az immunrendszerünk... és közben ez a fellépés gyakran eldurvulhat, és már a mi saját sejtjeinket is megtámadja, ha nazok hasonlóak azokhoz amik „beszívárogtak”... és tessék, itt egy csinos, izgi kis autoimmun betegség...
Na és ha a laktóz úgy-ahogy le is van bontva a sajtok egy részében, ez cseppet se igaz a fehérjék és hormonok mindegyikére. Szóval akárhogyis, de nem egészséges ez a dolog, hogy tejtermékek...

1 éve
#114
(#114) shinita 1
Válasz OverweightPork #110 számú posztjára
Nem, nem, nem. A tej egy cukros cucc, amit nem iszom. Tehénvér, az csodás lenne, vennék, ha lenne (már rendesen tartott tehéntől származót, bár az akármilyen is csábító lenne, hisz oly nehéz szerezni)! Szeretem a vért s valószínűleg kiváló étel is az.

A sajt valóban nem természetes dolog, ahogy az internet sem az, az ember kreatív. De ahogy elveszti a laktózt egy rendes, érleltebb sajt, erősen megváltozik. A tejjel sokkal több embernek van baja.

1 éve
#113
(#113) shinita 1
Válasz OverweightPork #112 számú posztjára
Én is a disznót szeretem, de azért ne hidd, hogy egyesek nem tudnak simán összehozni 80% zsírt marhahúsból. Erősen zsíros az, ha megfelelő részeket választ az ember s még hozzá lehet dobni egyéb zsiradékot.
Plusz sokan nem szeretik a disznóban levő sok többszörösen telítetlen zsírt s az omega6:omega3 arányt.
Ez engem annyira nem mozgat, csak mondom. Érdekes, mennyire máshogyan állnak a dolgokhoz különféle csoportok, még ha mind egészségtudatos is.

Itt Magyarországon messze disznót a legkönnyebb venni rendes helyen (sima bolti húst nem eszem, elvek, íz, talán egy picit egészség is, de azt annyira nem érinti a tapasztalatok szerint, főleg ha a normál étrendről megy át az ember egy jobbra, igaz, így nem is lehet összehasonlítani a dolgokat), de azért marhatartás is van rendesen, jövő héten megyek egy farmra némi húsért, sajnos a zsíros fecnik már elfogytak, pedig az bizonyára igen hasznos lenni. Nem baj, termelői disznózsírt könnyű szerezni, én pedig nem vagyok szívbajos vele kapcsolatban, elég sokat teszek az egészségemért, egyelőre legyen elég, úgysem tudok mit csinálni, ha csak ez van (és a kókuszzsír, de az se olcsóbb, csak ízetlen és webshopból kell rendelni jó áron. persze bizonyos ételekhez nem jó a disznózsír, de amit én eszem, ahhoz szinte mindig igen).

Én jó kis disznósajtot vettem múltkor, sajna nem éri meg sűrűn, ha az embernek pénzgondjai vannak, mivel azonnal szétkaptuk, míg pl. egy darab tarján elélek hetekig, feldobja a rántottáimat. De már évek óta nem ettem disznósajtot, pedig milyen jó, persze csak a rendes magyar módon, sok pirospaprikával és gazdagon. Olvastam, hogy nemcsak fejhús mehet bele, hanem jó sok egyéb is. De szerintem csak a fej is igen jó, hús azon is van s csuda tudja, a külön-külön kevésbé érdekes részek összerakva, bepaprikázva, jól megfokhagymázva valami csodálatosak.

Én mostanában több sajtot eszem, így jár az, aki kihagyja a növényeket és napi 40g zsíros húst tud megengedni magának :D Nehéz jó húst szereznem, no, szóval most hetek óta várakozom.
A sajt sajna ipari, de ez van, nem eszem belőle valami sokat. Érlelt Goudám is van most, mesés. A szervezetem pedig nem panaszkodik, úgyhogy nem aggódom az egészségem miatt sem. Az elveim pedig értsék meg, amíg nem szerzek több pénzt, bár a házi sajtok nem tudnak helyettesíteni minden boltit, egyszerűen nincs akkora választék. Főleg keményebb sajtot nehéz szerezni, márpedig én szinte csak olyat eszem. De valamirevaló mennyiségű hússal azért könnyebb lesz a szinte teljesen növénymentes étkezés, a sajt veszteni fog a fontosságából. Plusz húsra alapozva, úgy tűnik, nem kell foglalkozni kb. semmivel, nem kell kiegészítőket szedni, ez szimpatikus. Én csak a magnéziumra figyelek, mert arra nekem kell, különben jönnek az izomgörcsök, a ketós ajánlásokhoz képest durván alacsony sóbevitelem és a teljesen ismeretlen káliumbevitelem nem izgat, azok nem okoznak semmilyen problémát. No persze, nekem a tojásaim bekavarnak, sosem fogok elsősorban húson élni (évtizedek óta majdnem minden napom vega volt, hetekkel ezelőttig s én ekkora ugrásokat nem csinálok), de majd kialakul.

1 éve
#112
(#112) OverweightPork 57
Válasz mathenorby #111 számú posztjára
Én nem is eszem tehenet... Úgy értem, nemcsak tejterméket nem, de marhahúst sem. Nem mintha hindu volnék amúgy... De a helyzet az, hogy én sosem szoktam marhulni, csak disznólkodni... :)
Azaz, az én preferált áldozatom a disznó. Ketogén diétát folytatok, és rájöttem, a baromfik nem elég zsírosak. Igazából a marhahús se az. Abban zsír helyett faggyú volna ugye (oké, az is egy zsírfajta de nemigen árulják külön boltban...), a disznóhús messze sokkal megfelelőbb minden szempontból. Úgy szoktam hogy vettem egy nagy ipari főzőedényt amiben van kivehető rácsos ketrec is, abba beleteszek egyszerre egy egész disznófejet, aztán hadd rotyogjon... órák múlva kiveszem, ráteszem egy nagy fatálcára, rozmaringgal meghintem, s így kissé olyan élmény mintha középkori lovag lennék a lakomán... a lé meg másnapra összeáll finom kocsonyává... Még az agyvelőt is megehetem a fejből, mert a sok főzés után a koponya könnyen szétnyitható a varratok mentén. És ó milyen finom az a remegő, forró, illatozó puha agyvelő, pláne ha megsózom egy kis kálium-kloriddal! (azért azzal mert ketóban nagyon figyelni kell a káliumbevitelre).
És az agyvelő tele van omega-3 -mal...
De van háj is a fejen bőven és az is milyen finom... Meg a nyelve... Bár nekem a legnagyobb kedvencem a torka környéki mirigyek, meg a szemgolyó.
Igen, én is nagy sajtmániás voltam korábban... De aztán „megtértem” a paleo/keto szent kebelébe, és nem is kívánkozom ki onnan, mert rájöttem a főtt disznóhús messze jobb. Aki ezt tagadja csak azért teszi mert a disznóhúst csak mindenféle feldolgozott húskészítményekből ismeri, amiben ki tudja mi van, lehet hogy hús is alig mert inkább csak szója (ami ártalmas amúgyis).

1 éve
#111
(#111) mathenorby 5
Válasz OverweightPork #110 számú posztjára
:D Ez jó! Mèg a tehéntől is elment a kedvem... :D

1 éve
#110
(#110) OverweightPork 57
A sajtról leszokni igyekvőknek egy kis segítség: gondoljunk csak bele, a sajt tejből készül. De mi a tej? A helyes válasz ez:

- Túltenyésztett, beteges, hormonokkal telitömött emlősállat külső elválasztású mirigyváladéka!

Így már nem is olyan gusztusos, ugye?

Emellett, van szabályozás arra itt az USA-ban (biztos Orbanisztánban, a Viktátor földjén is...) hogy a lefejt tehéntejben mennyi GENNY szabad hogy legyen. És ennek mértéke nem nulla! Jó, persze nem emberi genny, de akkor is... (Ugye a gyulladt tehéntőgyből kerül bele).

Az ember az egyetlen olyan állat különben ami egy másik faj tejét issza. Nem egészséges dolog. A tej a bociknak van kitalálva. Nem bölcs dolog úgy dönteni hogy akkor mi is olyan marhák leszünk hogy megisszuk... Tele van különben mindenféle hormonokkal akkor is ha a tejüzemben nem etetik ilyesmivel a marhákat, mert a tehén maga is megtermeli e hormonokat, mert kell(ene...) a kisbocinak. A tejet tulajdonképpen nyugodtan úgy tekinthetjük, mint ami „filterezett (azaz megszűrt) tehénvér”.


6 éve
#108
(#108) mokuska44
Válasz feketeinci #90 számú posztjára
Szia! Megcsináltam ezt a satot is ma, nagyon finom,tökéletes, boltival összetéveszthető lett, csak az volt a baj, hogy a recept szerint forrásig kell melegíteni a tejet, így a már kicsapódott "sajt" elolvadt újra a tejben, hűtéssel visszanyertem egy kis sajtot :) leszűrtem...a többi már a recept szerint volt.... A lényeg, hogy ne forrásig melegítsétek a tejet. :) Én valami ilyen hőmérőt rendeltem:

http://www.ebay.com/itm/Stainless-Steel-Oven-Cooking-BBQ-Probe-Thermometer-250-C-/321199887236?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item4ac9015384
sütőbe, és erre a célra is jó.

Ezt a cikket találtam még:
http://lacikonyhamaskent.blogspot.hu/2012/11/hazi-sajtok-keszitese-es-savo.html
Megosztom, hogy más ne öntse ki a savót , mint én :( :)

6 éve
#107
(#107) mokuska44
Válasz tamaskinga #92 számú posztjára
Szia! Kipróbáltam a recepted :) Nagyon köszönöm, hogy megosztottad velünk!!! Nagyon finom lett, metélőhagymát, köményt, és kaprot tettem bele. A többi recepted is ki fogom próbálni! :)

6 éve
#106
(#106) Gonoszka1 10
Válasz Mammuska #105 számú posztjára
Szívesen! Szerintem igen. Ha azt szereted jobban, akkor egyed az orda sajtot.

6 éve
#105
(#105) Mammuska
Válasz Gonoszka1 #100 számú posztjára
Köszönöm!
Mindegyik egyforma kalória.Gondolom ami veszek ,annak is hasonló a kalóriája.Akkor ehetem túró helyett?

6 éve
#100
(#100) Gonoszka1 10
Válasz Mammuska #99 számú posztjára
Szia! Csak annyit üssél a mit ettél mába, hogy orda, és akkor felad orda sajtokat.

6 éve
#99
(#99) Mammuska
Sziasztok!
Ordával kapcsolatban tudtok nekem segíteni?Annyit tudok hogy házi készítésű és nagyon finom!Mát tettem palacsintába és csináltam belőle körözöttet.Igazából a kalória érdekelne .

6 éve
#98
(#98) ariadne777
Válasz tamaskinga #92 számú posztjára
Hőmérőm ugyan nem volt de ezt megcsináltam, olyan mozarella jellegű sajt lett :)...egy kis köménnyel ízesítettem....finom jószág
( a sima túró hogy készül?)

6 éve
#97
(#97) ariadne777
Válasz tamaskinga #95 számú posztjára
A sima túrót hogy csinálod?

6 éve
#96
(#96) ariadne777
Egy Tündér vagy Kinga...

6 éve
#95
(#95) tamaskinga
Hőmérő: edényboltban vásárolható, húshőmérő címen fut, digitálisat ne vegyetek, nem bírja, a fém manuális nekem tökéletesen bevált, a lényeg, hogy végig legyen a mérce rajta, mert van ami 60 foktól kezdve mutatja, az nem elég pontos.

6 éve
#94
(#94) tamaskinga
Túró: a házi tejet szobahőmérsékleten pár nap alatt megaltatom, míg szép alvadék nem lesz belőle. A tetejét itt is lekanalazom, hogy ne legyen olyan zsíros.. Lábosba teszem, és nagyon lassan, óvatosan kevergetve melegítem 48-50 fokig. Ezután leszűröm, és kész a túró.

6 éve
#93
(#93) tamaskinga
Sajt haladóknak: A tejből a kazeint ki lehet csapni oltóval, ami gyári csomagolásban, az equus kft honlapján lerendelhető, adagolás a csomagoláson. Ekkor a tejet kb 20 fokra melegítjük, keverünk bele kultúrát (a boltban kapható friss, élőflórás! tejföl - nem frissföl, farmföl és társai, mert az növényi utánzat), literenként fél kávéskanálnyit, majd fél órát hagyjuk pihenni. Ezután a tejet felmelegítjük 30 fokosra, belekeverjük a kimért oltót, és újra pihenni hagyjuk 30-45 percig, míg szépen megalszik a tej. Ekkor egy nagy késsel kb 1x1 cm-es darabokra vágjuk, és megint hagyjuk pihenni 15-20 percig, míg kiválik a savó. Majd még apróbbra daraboljuk, és lassan elkezdjük melegíteni 40-42 fokig, percenként 1 fok melegedés a jó neki, így a maradék savó is el tud távozni. Tesztilpelenkán átszűrjük, ezt is lehet ízesíteni, mielőtt a formába kerül, de nagyon óvatosan, hogy kevésbé törjük meg az alvadékot. Ez frissen fogyasztva nyikorgós, gumis érzetű, így pihentetni kell 16-18 fokon (spájz), míg a kultúra átdolgozza, és sajt lesz belőle.
Ez a verzió sok gyakorlást igényel, én rengeteg tejet kiöntöttem, mire elfogadható (piacképes) termék lett belőle. Az ecetes verzió biztonságosabb, mivel is a tej hőkezelve is van egyben, de a teljesség kedvéért leírtam a hivatalos sajtkészítést is.

6 éve
#92
(#92) tamaskinga
Naszóval sajt: én saját termelésű házi tejből készítem, immáron 3. éve. Első évben kecskéim voltak, tavaly vettem az első tehenemet, azóta 5 van, és ami nem fogy el tej, abból sajt lesz.
Aki készíteni szeretné: vegyen jó minőségű házi tejet. Ahány liter tej van, annyi evőkanál 20%-os !ételecet, és annyi kávéskanál só kell. A tejet felteszi lábosban a tűzhelyre, melegíti 74-75 fokosra, közben néha megkeveri, hogy ne bőrösödjön a teteje. Ha eléri a hőfokot, keverés közben beleöntöm az előre kimért ecetet, ami pillanatok alatt kicsapja a kazeint (tejfehérfe egyik része), nem kell megijedni, ha ragad a kanálra, le szoktam kaparni róla, és hagyom kicsit hűlni. Textilpelenkába öntöm, kinyomkodom a savót ami maradt, majd tálba teszem, ekkor belekeverem a sót (ilyenkor mehet bele bármilyen ízesítő is, nálunk a kapor, lilahagyma, fokhagyma, kakukkfű nagyon beváltak), összedolgozom, és mehet a formába. Én vettem hozzá gyári sajtformákat, de tökéletes egy méretben megfelelő műanyag szűrő is. 1 liter tejből kb 10 deka sajt jön le. Nem kell préselni, nem kell várni napokat, én a reggeli sajtot estére, az éjszakai adagot másnap reggel kiütögetem a formából, és már fogyasztható is.
Light verzió: A házi tejet kiöntöm edénybe, és pihenni hagyom. (legtöbbször a még tőgymeleg tejet edényben beteszem a hűtőbe, az fél nap alatt kiadja a tetején a tejszínt (ami ugye a tejzsír), azt óvatosan le lehet kanalazni, és máris a 3,6-4,2-es házitejből csináltunk kb 1,8-2,2 %ost.

6 éve
#91
(#91) ariadne777
Válasz zsuzsamercedes #89 számú posztjára
Ezt a sajtot a kislányom imádja: Házi túró kell hozzá leszórjuk szódabikarbónával, és össze-moncsoljuk kézzel..állni hagyjuk, többet egy óránál de lehet akár egy egész napra is---általában kiűvegecesedik az állaga, olyan lesz mint az Arcopal porcelán,,,de ha nem az sem vészes, lehet hogy kevés vagy régi volt a szódabikarbóna. Jó minőségű zsírt, olajat vagy vajat hevítünk és abban olvasszuk, míg folyékony nem lesz, közben lehet még hozzá tenni fűszereket, köményt vagy borsot és egy tojás sárgáját is, hogy szép legyen a színe...formába öntjük és hagyjuk hűlni, ha kihűlt akár a kis tálkával, de akár ki is boríthatjuk mint egy pudingot, néha kenhető, máskor vághatóra sikerül, mert én nem tudom a mértékeket és mindig annyiból csinálom, amennyi épp van......tetejére szoktam tenni olivabogyót..de ki hgy, mivel ízlés dolga

6 éve
#90
(#90) feketeinci 9
http://amiakonyhambolkikerul-hu.webnode.hu/news/hazi-trappista-sajt/
Én ezt szoktam készíteni, pár eltéréssel. a túrót 3,5 l tej altatásával és szűrésével készítem el, nem teszek bele tojást, de gyakran turbózom fel valamivel...chilivel, kápiával nagyon finom (apró kockára vágva), lila hagymával.....
Egyszer petrezselymet tettem bele, napokig friss maradt a sajtban.
Ez a sajt olvad is, mint a bolti trappista, csak nem mindegy a zsírtartalma!

6 éve
#89
(#89) zsuzsamercedes 25
Válasz tamaskinga #86 számú posztjára
Kedves Kinga, nagyon is érdekel! A világ sajtját megenné a családom, főleg, ha hazai... Köszi előre is! :) Zsuzsi

6 éve
#88
(#88) ariadne777
Válasz tamaskinga #86 számú posztjára
Nagyon érdekel a dolog!!!!!..én egyfajta lágy sajtot tudok készíteni túróból.. sajna csak eddig tart a tudományom, kérlek, ha van türelmed és időd, oszd meg velünk a tapasztalataidat és tudásodat. nagyon megköszönöm

6 éve
#87
(#87) Gonoszka1 10
Válasz tamaskinga #86 számú posztjára
Szia! Üdvözöllek közöttünk! Itt a fórumtagok inkább eszik a sajtot mint gyártják, bár van aki már próbálkozott sajtkészítéssel. Ha őket a készítés érdekli, akkor biztos, hogy jelezni fogják, de én bevallom, hogy enni szeretem mindenféle formában, azaz rántva, grillezve, mártásban, tésztán bőven szórva, és natúron csak rágcsálva is.

6 éve
#86
(#86) tamaskinga
Üdv, Sajtimádó fogyizók!
Igaz, csak most csatlakoztam az oldalhoz, de tudnék mit mesélni a sajtkészítés fortélyairól. Ha érdekel bárkit, szívesen osztom meg a tapasztalataimat bárkivel. :)

7 éve
#85
(#85) marimar88
Válasz matyaskiraly1555 #42 számú posztjára
ezzel én is egyetértek! :D :D

7 éve
#83
(#83) feketeinci 9
Válasz polomandi #64 számú posztjára
Gyakran készítem :)
Tettem már bele petrezselyem levelet, egy hét múlva is ropogott benne, friss maradt....máskor lila hagymát....kápia paprikát kockázva, de leggyakrabban színes friss chilivel készül, újabban tojás nélkül.
Nálunk tej automata van a tehenészetben, a tejtároló épület oldalában kívülről felszerelt automata, bedobjuk a pénzt, és kijön a tej. Nem tudtam erről sokáig, pedig itt lakom, véletlen hallottam meg ezt a lehetőséget. Lehet hogy érdemes érdeklődni a környezetetekben?

7 éve
#82
(#82) sinnesro 313
Válasz angyalzsuzsa #75 számú posztjára
Akkor ne egyél. Azért mi ehetünk, remélem:-)

7 éve
#81
(#81) Bojtika 3
Válasz angyalzsuzsa #74 számú posztjára
Miről beszélsz? 26 kilót fogytam és tartom a súlyom.

Becsülettel.

A dolgok csak fiatalon feketék vagy fehérek. (Fiatalon sem feltétlenül mindenkinek.)

7 éve
#80
(#80) Bojtika 3
Válasz angyalzsuzsa #78 számú posztjára
És valami miatt egészségesen sem kell étkezned?

Itt nálunk egy mondatos kötözködéseket is lehet írogatni, majd megunod. Mi vagyunk többen...

7 éve
#79
(#79) Gonoszka1 10
Válasz angyalzsuzsa #78 számú posztjára
Akkor pedig nyugodtan egyed a tésztát, és tegyél rá sajtot, vagy a túróstésztára sült szalonnát. A rántott sajtot pedig ne sütőbe süssed hanem bő olajban.

7 éve
#78
(#78) angyalzsuzsa
Válasz Gonoszka1 #76 számú posztjára
Mert nekem nem igazán kéne már fogynom!

7 éve
#77
(#77) angyalzsuzsa
Válasz polomandi #69 számú posztjára
miért éppen zsírszegény joghurtot ??

7 éve
#76
(#76) Gonoszka1 10
Válasz angyalzsuzsa #74 számú posztjára
Ha a kereteden belül vagy, és a tápanyagcsíkokra is figyelsz akkor miért híznál????

7 éve
#75
(#75) angyalzsuzsa
Válasz Gonoszka1 #73 számú posztjára
Nem vagyok hajlandó megenni semmilyen tésztát sem !

7 éve
#74
(#74) angyalzsuzsa
Válasz Bojtika #63 számú posztjára
Híztok is tőle becsülettel vagy nem?

7 éve
#73
(#73) Gonoszka1 10
Válasz angyalzsuzsa #72 számú posztjára
Én eszem tésztákat, de lehetőleg gluténmentes, illetve durum tésztát. Mondjuk én túróstészta mániás vagyok!

7 éve
#72
(#72) angyalzsuzsa
Válasz Noe #71 számú posztjára
A tésztákkal mi a helyzet???

7 éve
#71
(#71) Noe
IMÁDOM a sajtokat (karaván, kecskesajt, gomolya, parenyica...de nem is sorolom). Óvintézkedésből nincs a hűtőmben egy se, jobb a békesség. Az elmúlt fél évben minimális kilengésekkel, de mondhatjuk leszoktam a sajtokról. Általában zöldséggel helyettesítem. Kivéve azon ételek esetében, ami egyszerűen megkívánja, hogy rajta legyen (bolognai, pizza, melegszendó). Ezt nem is érdemes túlragozni. Próbálgattam nélkülük is, de katasztrófa volt. Ha meg már őrült nagy vágyat érzek a sajtra, marad a light trappista, mozzarella és társai. A favorit a light mackósajt (28 kcal a szokásos 50 helyett).

7 éve
#70
(#70) Bojtika 3
Hát azt nehezen. :D

7 éve
#69
(#69) polomandi
Kis varosban elek es egy helyi ember csinalja Ágics tej néven,van gyumolcs joghurt nalum, turok, tejfol , gouda es egyeb sajtok meg a hazi tej. En ritkan eszek beloluk, bar az ivojoghurtjuk finom, de mar hozza szoktam ahhoz,hogy a natur zsirszegeny joghurtom izesitem friss gyumolcsokkel, azt nem lehet felulmulni :)

7 éve
#68
(#68) Bojtika 3
Olyat is régen láttam már, talán a lidl-ben?

7 éve
#67
(#67) polomandi
Nálunk szerencsere van olyan bolt, ahol hazi tejet,turot lehet kapni .
A kommentek között viszont találtam olyat, aki 3,5-s zsiros dobozos tejjel csinálta
És ő is sikerrel jart :) Holnap megcsinálom én is , aztán irok!

7 éve
#66
(#66) Bojtika 3
Köszi, ez is jó. Fontos eleme a házi vagy egyéb adalékmentes tej, ami hajlandó megaludni. Dobozos tejből ez az életben nem fog sikerülni.

7 éve
#65
(#65) polomandi
Ja és még annyi kiegészítés ,hogy tovább lehet bolondítani fűszerekkel,medvehagymával,gombával.. kinek hogy ízlik :) Ha valaki előbb elkészíti mint Én,vagy egyáltalán elkészíti az írjon ide mindenképp a tapasztalatokról :))

7 éve
#64
(#64) polomandi
Sziasztok!

Ezt a receptet az interneten találtam (facebook csoport ) ott nagyon sokat kipróbálták és pozitív véleménnyel voltak róla ,bemásolom az egészet ahogy találtam:
50 dkg tehéntúró, 1 l zsíros házi tej, 6 dkg vaj, 1db tojás ( a tojás elhagyható, sokan írták, hogy készítik, és tojás nélkül is ugyanúgy működik), 1 kávéskanál szódabikarbóna, 1 púpozott kávéskanál só
Elkészítés:
A túrót a tejjel odatesszük forrásig főni, majd egy sűrű szitán leszűrjük,
egy lábosba tesszük, hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük,
majd állandó keverés mellet 10 percig főzzük, míg nyúlóssá, csomómentessé válik. (Nekem 10 perc alatt szépen össze is állt)
Egy kisebb tálba tesszük, és hagyjuk kihűlni.
Ha kihűlt tálra tesszük és hagyjuk másnapig a spájzban száradni.

Ez a recept pedig zsírszegény sajtra való :)
http://kiflieslevendula.blogspot.hu/2013/06/sajtkeszites-hazilag.html

Remélem segítettem,én is megfogom csinálni valamelyik nap és beszámolok róla,ha esetleg valakinek még ez a plusz löket kéne :P

Szép napot !

7 éve
#63
(#63) Bojtika 3
Igazad van, engem eleinte már az a tudat is fékezett kicsit, hogy beírom ide és kiszámolódik, hogy sok lesz. :D

Én is kevés lisztet használok, de pl, kenyeret szoktam enni. Igaz, én magam sütöm. (Nem géppel, azaz én magam dagasztom is.) Ebben jóval kevesebb az adalék, csak ami a lisztben van...és más ám az állaga!
A fiam hazajött (elvégezte az iskolát, őszre se megy már el), ő ha tésztát kér, akkor külön megkér arra is, hogy én gyúrjak, mert annak van íze.

Amit megkívánunk, meg kell enni, persze nem halomszámra. De emiatt kár lenne kínozni magunkat. Az evésnek maradjon meg az öröm-funkciója annyiban, hogy jó étvággyal, gusztussal együnk!

7 éve
#62
(#62) ErzsikeX
Bojtika!
Igaz nem sokat vagyok a gép előtt, de néha érdekel az is amit, némely konkurencia javasol. Érdekes az is. Pl-dul mindent lehet enni, de csökkentett adagban, mint régebben.
Ettől is van fogyás. Észre veszem magamon, hogy mióta köztetek vagyok jóval kevesebbet eszem. Próbálom az étkeket úgy összeállítani, hogy minél kevesebb legyen a liszt. A rántott dolgokról még mindig álmodozom, legyen az sajt, gomba vagy rántott csirkemell. Ha így megy előbb utóbb megszegem a szabályt. :D

7 éve
#61
(#61) Bojtika 3
Az a baj, Erzsike, hogy én is tamáskodom, ugyanakkor valamit mégis enni kell.
Annyira nem finom a bolti sajt, hogy elcsábuljak, egyre ritkábban veszem. Ugyanis tapintásra is zsíros.
Persze hazajött a fiam, és megint gyakrabban lesz sajt itthon, akár rá-vagy belereszelni az ételbe. De remélhetően el tud helyezkedni és keresni fog, így nem kell annyira nézni, hogy az én fogyós értékrendem szerinti ár/érték arány jó-e.
Én nagyon nem tartom jónak a bűntudatot, hiszen saját magunkat bántjuk ezzel. Az pedig egészen felesleges.
Kilengésnek hívom a lazább napokat, és mivel csak azt ettem, amit én magam akartam, eszemben sincs megbánni sem! Én döntöttem úgy, én ettem meg, és nekem esett jól. Mit bánjak rajta? Tudom, mit kell tennem, hogy be legyen belőle súlyfelesleg, de egy napi kilengésből nem is szokott lenni.

A zsírosabb dolgokról leszoktam annyira, hogy nem kívánok semmi panírozottat. De ettem már somlóit azóta, hogy ezt az életmódot követem. :D

7 éve
#60
(#60) ErzsikeX
Bojtika!
A sajtgyár szomszédságában nőttem fel. Akkor még szakemberek gyártották a sajtot. Sajnos tapasztaltam, hogy a szakembereket elbocsátották. Most esztergályosokkal lakatosokkal készíttetik a sajtot. Jót várni nem lehet. Én már abban is Tamás vagyok, hogy egyáltalán valódi tejből készül, vagy valódi tejet iszunk. Emlékszem még azokra az időkre mikor azért fizettek, hogy a fejős teheneket inkább vigyék a vágóhídra.
Régen viszont nem volt annyi túlsúlyos ember sem, mint most. A parasztember kiment a földjére dolgozni. Vitte a szalonnát, hozzá a jó darab kenyeret, még is szikár maradt. Nem tudták mi a koleszterin és a vérzsír. Állíthatom soha nem ettem zsírosat sőt szakemberektől sokszor lehetett hallani, hogy a sajt egészséges. Még is magas volt a koleszterinem és a vérzsírom is. Bevallom 7 éve szedek rá gyógyszert. Már ott tartok, hogyha "tiltott" dolgot eszem gyötör a bűntudat. Vasárnaponként kimentünk Balfon a Halászcsárdába. A halat mindig roston sütve kértem. A következő vasárnap szintúgy, de elcsábultam egy gesztenyepürére. Napokig megint bűntudatom volt. Ezzel nem azt akarom írni, hogy vége feladom, de szerintem az önvád se egy egészséges dolog. Szerintem néha ha megeszünk egy szelet sajtot rántva még nem dől össze a világ. Velem csak az volt a baj túlzásba estem. Na azt nem szabad. Viszont most már én is égetem a kalóriát rendesen. Remélem az a pár kiló, ha lassan is, de lemegy. Üdv

7 éve
#59
(#59) Bojtika 3
Erzsike, én mostanában nem láttam olyan sajtot, aminek a saját kalória-illetve zsírtartalma ne lett volna önmagában ijesztő, panír nélkül is.

Nem értem az okot, régen (azaz a 80-as években) többféle sovány sajt volt kapható még a sarki boltban is. A trappista akkor inkább zsírosnak számított!

7 éve
#58
(#58) ErzsikeX
Sziasztok!
Látom a sajt szinte mindenkinek a gyengéje. Nekem is.
A múltkor bogarásztam a neten. Találtam egy jó tippet a rántott sajtra, aminek ha hagyományosan van elkészítve magas a kalória tartalma.
A következő: A sajtot tojásba, lisztbe tojásba, lisztbe,tojásba zsemlemorzsába panírozzuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és ráhelyezzük a sajtokat. A tetejüket vékonyan megkenjük olajjal. Elő melegített sütőben tesszük. 12 perc alatt kész.

7 éve
#57
(#57) Bojtika 3
Szívesen! Van ám, van jóság bizony! :D

7 éve
#56
(#56) Backup
Válasz Bojtika #53 számú posztjára
Húúúha! :) Köszönet, más jóság is van ott.

7 éve
#55
(#55) LPanka
Válasz Bojtika #53 számú posztjára
köszi :)

7 éve
#54
(#54) Aranyos
Ezt állíthatom, hogy valóban jó, sokszor készítettem tejfölből krémsajtot - mascarponet.
Mostanában nem fogok, de ha elérem a 70 kg akkor megünneplem :)

7 éve
#53
(#53) Bojtika 3
Okos kis bejegyzés a házilagos krémsajtról, amit az olaszok mascarpone-nak hívnak. :D

http://eztfaldfel.blogspot.hu/2014/03/hazi-kremsajt-mascarpone-hazilag-1.html

7 éve
#52
(#52) LPanka
Válasz Gonoszka1 #51 számú posztjára
köszi! gondoltam h pl krémtúró állagúra kell keverni a túrót ha nem ricottázom
nekem túl magas a mascarpone zsírja most néztem még csak utána sajnos, anyám meg szinte mindenbe rak :/ (szerencsére csak heti egyszer eszem nála de a csalást nem akkor tartom számon)

7 éve
#51
(#51) Gonoszka1 10
Válasz LPanka #49 számú posztjára
A mascarpone egy zsíros sajt, a ricotta pedig tejsavó! A mascarpone helyett például philadelphia natúr krémsajtot használj.

7 éve
#50
(#50) Gonoszka1 10
Válasz LPanka #48 számú posztjára
A ricotta az igazából egy túró állagú tejsavó, de mégis egy kicsit más, mert az állaga is más. Szerintem nem muszáj helyettesíteni, de ha azért kérdezed mert nincs otthon, és valamilyen ricottás ételt akarsz készíteni, akkor helyettesítsed, de a túrót keverd krémesre, hogy ne legye olyan rögös.

7 éve
#49
(#49) LPanka
masarpone helyett mondjuk gondolom lehet ricottát. vagy nem?

7 éve
#48
(#48) LPanka
A ricotta helyettesíthető túróval?

7 éve
#47
(#47) csikil4ny
Én is imádom a sajtot, viszont most valamire felfigyeltem: a sörélesztő íze hasonlít a parmezánéra. Tudom, csalás, de ....

7 éve
#46
(#46) Aranyos
Válasz matyaskiraly1555 #42 számú posztjára
A sajtból nekem soha sem elég, de látom neked sem :):):):)

7 éve
#45
(#45) ErzsikeX
Sziasztok!
Kellemes délutánt kívánok mindenkinek.
Nálam a mák nem jöhet számításba. Semmilyen formában nem szeretem. Az alma nálunk saját termés, de a korai fajtákra is várni kell még júliusig.
A jövő héttől meg rábízom magam szakemberre. Haza jövök. Arra lesz zabpehely. Majd meglátom. Próbálom úgy elkészíteni, hogy jó legyen. :)

7 éve
#44
(#44) sinnesro 313
Válasz Bojtika #38 számú posztjára
Vagy reszelt alma őrölt mákkal, nekem az a kedvenc édességem.

7 éve
#43
(#43) Gonoszka1 10
Válasz matyaskiraly1555 #42 számú posztjára
Egyetértek!!!!

7 éve
#42
(#42) matyaskiraly1555
Hát én nagyon szeretem a sajt
ot a sajtot azt nagyon szeretem, de a sajt is nagyon finom főleg a parmezán meg a sajt, meg a sajt a sajtos, a sajttá sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt sajt, na meg a saját sajtot is nagyon sajtolom

7 éve
#41
(#41) shinita 1
Válasz Bojtika #40 számú posztjára
Persze, nyersen nem is, én főzve-sütve eszem az ilyesmit, ha véletlenül előkerül nálam.

7 éve
#40
(#40) Bojtika 3
Pedig abban puhul meg.
Én azért nyersen nem szeretném elropogtatni. Csak ennek a kedvéért veszek néha sovány tejet, mert amúgy nem iszom.

7 éve
#39
(#39) shinita 1
Válasz Bojtika #38 számú posztjára
Az nem tudom, milyen állagú, bár gondolom, a folyadékmennyiség is számít (ami nálam valószínűleg házi kókusztej lenne). Nekem roppantul fontos a dolgok állaga és szilárdsági foka. Egy pépes dolog, egy sima szilárdabb dolog és egy ropogósra sült dolog akkor is teljesen más számomra, ha ugyanabból vannak.
De most jut eszembe, ettem én mákos tészta pótlékot. A nyersvegán konyhából van az is, mint a mákos pitém, eredetileg kesutejben puhított aszalt gyümölcs a "tészta", szerintem jó az simán is. Barackkal szoktam, mert a mák ahhoz remekül megy s különben is abból van 3 elég rendesen termő fánk s az egyik kedvenc gyümölcsöm. Na az finom és igen tömény :) Ha csak olykor eszem, az aszalás munkája sem vészes.
De nyitott vagyok más receptekre, majd kipróbálom az általad említettet is. Bár a nyers zabcuccok sose jöttek be, de nem is használtam még rájuk igazán forró vizet.

7 éve
#38
(#38) Bojtika 3
Ha zabpelyhet és zabkorpát forrázol le 2 dl tejjel, megszórod 2-3 deka őrölt mákkal, egyrészt bőséges a mák, másrészt jó helyettese a mákos tésztának.

Én palacsintát nem eszem, úgyhogy nem tudok ahhoz viszonyítani. Ez a tejbezab gyorsabb is, ha nassolni akarok.

7 éve
#37
(#37) shinita 1
Válasz Bojtika #36 számú posztjára
2 deka sajt egy adag, ami bőven teliszórja a palacsintámat :D Amúgyis roppant kalóriadús ahhoz képest, hogy azért nem idő megenni...
2 deka mákkal nem állok szóba, az semennyi. A legapróbb morzsókámban is 3 deka van, de általában mákos pitének csinálom (s nem én eszem fel a zömét), akkor azért több kell, főleg, amikor nincs tésztája és az aszalt gyümölcslapot kivéve szinte félig méz, félig mák. De amúgy ritkán eszem mákot, pedig a kókusz alapú tejbegríz- és müzlipótlékhoz illik, de én világéletemben dióimádó voltam, a mák csak másodhegedűs lehetett (hogy én milyen átkozottul régen ettem mákos tésztára akár csak hasonlító valamit is... de lassan jönnek a megrendelt cuccaink, így a cukorkínálatunk szegényes, de mind tömény szénhidrát: méz és kókuszcukor. Azokkal pedig óvatosan bánok.)

7 éve
#36
(#36) Bojtika 3
Én 2 deka sajtot nem eszem. Ha eszem, akkor többet.
Ha megkívánom, annak nyilván oka van, ezért olyankor inkább kilengek kicsit.
De amióta a tejbezabomat időnként mákkal eszem, azóta nem is kívánom a sajtot.
Zsír ide vagy oda, mákból a 2 deka már elég sok, míg sajtból csak bélyegnyi... :-D

7 éve
#35
(#35) shinita 1
Válasz Bojtika #32 számú posztjára
Nagyobb a mák kalciumtartalma, de a zsírtartalma még jobban :) Úgyhogy olyan sokat nem viszi előre az embert, de jó dolog, az biztos. Most van máklisztem próbaképp, az ugyebár zsírszegényebb.

Most épp nincs itthon sajt, bár én nem bánom (habár elég kényelmes, de megeszem én a zabkorpalepényt magában vagy sült hagymával is ;)). Illetve de, Karaván, ami még a faluban is kapható s nem kifejezetten drágán (a Karaván ára elég tőzsdei, az alacsonyakat fogjuk ki, mert szinte folyton akciós valahol, amerre járunk). Szerencsére minket nem érdekel a zsírtartalma, csak az íze. Tekintve, hogy 2 dekákat szoktam belőle enni, azt sem mindennap, sok vizet nem zavar.

7 éve
#34
(#34) Bofy
Persze, még mindig az a legfinomabb. De én az edámit szeretem nagyon, abból meg nincs light:(

7 éve
#33
(#33) Gonoszka1 10
Válasz Bofy #31 számú posztjára
Nekem kifejezetten ízlik a tolle szeletelt light trappistája. Szerintem nagyon fincsi, bár ízlések...

7 éve
#32
(#32) Bojtika 3
Amíg nagyon hiányzott a sajt, én a zsírszegény túrót ettem. Mostanában megint nem jutok hozzá.

Kalcium van a mákban is. Rengeteg. Több, mint a sajtban. Bár tudom, sajtból hamarabb meg lehet enni 10 dekát, mint mákból. :-D

7 éve
#31
(#31) Bofy
Mindenütt light cheddar után túrtam,de sehol sem találtam:(
Light tolle trapistát használok, az egész tűrhető. Bár most úgy döntöttem, hogy hagyom a sajtot a fenébe. Sok kalória, és a light a többihez képest elég íztelen:(

7 éve
#30
(#30) Nitanica92
Sziasztok!
Kérlek benneteket,hogy segítsetek!
A zsírtalan cheddar sajtot lehet valami mással helyettesíteni,ami hasonlóan nem hízlaló?
A válaszokat előre is köszönöm!

7 éve
#29
(#29) silverke 5
Válasz Misell6 #26 számú posztjára
Ajánlom még az Aldi gouda light-ját és a szarvasi mozzarella light-ot.
Az Update cuccok energia tartalmával vigyázz :-)

7 éve
#28
(#28) Misell6
Köszönöm a gyors választ :)

7 éve
#27
(#27) Gonoszka1 10
Válasz Misell6 #26 számú posztjára
Szerintem ha néha megengedsz magadnak sajtot azzal nem ártasz magadnak. Én is eszem sajtot, tolle light trappistáját, és a szenvedélyem tárgyát a karaván gomolyát. Persze nem azt mondom hogy essél neki, és egyél meg 2 kilót, de szerintem nem ártasz magadnak, és ha jól esik egészségedre!

7 éve
#26
(#26) Misell6
Sziasztok! ti napi hány gramm sajtot engedtek meg magatoknak?? 125 grammos Update sajt plusz http://www.noemfasten.at/produkte/frischkaese/?id=10 ez ebédre nagyon sok egy napra?

7 éve
#25
(#25) shinita 1
Most elég sajtos időszakom van, mivel nincs tojás, úgyhogy azzal sütöm a magkenyereimet. Így még a véletlenül kifogott ízetlen sajtokat is el lehet használni :)
Enni van egy finom tömb Gouda, reszelni pedig Grana Padano (fél deka is fel tud dobni egy adag ételt, nagyon szeretem. már vagy 2 hete egy nem túl sok dekás darabot reszelgetek mindenbe). A fehérjebevitelemre most nem lehet panasz, viszont hamar megunom a sajtot, a jót is, néha szoktam csak túlmenni a napi 1-2 dekán. Most épp azt teszem.
Sovány sajtot szerintem még sosem ettem, bizonyára gyönge íze van, úgyhogy hatszor annyit kéne belőle enni kevesebb élményért, aminek így nincs nagy teteje. De nem is akarok drágábban venni kalóriát, így is sokba kerül az étkezésem :D. Persze nem vagyunk egyformák s ez jó is így.

7 éve
#24
(#24) Éva 1971
A Pizza mozzarella sajt, viszont zsíros sajt. Lehet kapni félzsíros és zsírszegény sajtokat.
A Tolle trappista light mindössze 10% -os,

8 éve
#23
(#23) Karenina 5
Vett már valaki "Pizza mozzarellát"? Nagy, 1 kg-os, hálós kiszerelésben lehet kapni, Szarvasi. Szerintetek ez sima "Szarvasi mozzarella" ? Vagyis sajt? Vagy sajtkészítmény? Ugyanis nem láttam rajta kalóriát feltüntetve és én ezt a sajtot imádom a legjobban! Azért ha tényleg igaz, hogy csak 242 kcal akkor nem is vészes...

8 éve
#22
(#22) Bojtika 3
Én csináltam házi sajtot, és finom is lett, de egy-egy megehető darabka kedvééért nem gyártok egyhamar újra.
Nem mintha nem imádnám a sajtot. Vennék is, ha hozzájutnék a régi sovány sajtokhoz, amik olyan 10-16% zsírtartalmúak voltak.

8 éve
#21
(#21) strigadur
Halihó !!!
Hát ez a topic meg miért maradt le ily rettenetesen ? OK... tudom... mert a sajt rettenetesen (Q**@ra) hizlal... De mértékkel csak belefér hébe-hóba... nem ?
Kipróbált "Házi-sajt" receptek linkjeit , véleményeteket várom... köszönöm ;)

8 éve
#20
(#20) Bojtika 3
Trükkös név még a TrapPista, így írva. Az se sajt, de ha trappistát kérsz...esetleg ebből adnak, és még örülsz, hogy olcsó...

8 éve
#19
(#19) LPanka
Válasz neonlicht #18 számú posztjára
dzsízusz. én csak sajtot szoktam venni. semmi snack meg pizzafeltét. utóbbit már láttam. nem is értettem, h az meg mi :D

8 éve
#18
(#18) neonlicht
Válasz LPanka #16 számú posztjára
Néha rá sem merik írni, hogy sajt, hanem például azt, hogy "pizzafeltét", vagy "snack".
Nem tejből készülnek (esetleg részben), hanem valamilyen transzzsír tartalmú trutyiból.

8 éve
#17
(#17) Bojtika 3
Igen, általában a lapkák, de tömbsajt címkéjén is láttam már! A fólián szereplő gyári vignettán van, de azt a fóliát ugye lehúzzák róla a boltba, hogy vágni lehessen belőle...egyszer még éppen látszott ez a címke, és sikerült el is olvasnom.

8 éve
#16
(#16) LPanka
Bojti! Te írtad vhol, h vigyázni kell a sjattal, mert lehet h csak sajtkészítmény. jól megijedtem és megnéztem az enyémet otthon (amit jelenleg csak a ház urának tartok), de az sajt. mi lehet az ami csak készítmény? csak hogy véletlenül se botoljak bele. lapka sajt v mi?

8 éve
#15
(#15) Bojtika 3
Válasz fred101 #14 számú posztjára
Szia Fred101!
Lehet, hogy ismerjük egymást? Nem szoktad dd-vel írni a neved?

Megállt a mérleg, de keskenyedem...(csak a magam nevében beszélhetek ugye...)

8 éve
#14
(#14) fred101
Csajok ki mennyit fogyott már ? :D Nehogy elfogytok!

9 éve
#13
(#13) mano007
Alanzwhy!

Köszi a tippet! Nagyon finomnak hangzik! Biztosan eszek majd ilyet is. Legalább feldobom egy kicsit a zöldséget, mert azt már nagyon unom :(

9 éve
#12
(#12) alanzwhy
Sziasztok sajtkedvelők :) Én is szeretem a sajtot, de ha valaki fogyni akar, messzire el kell kerülni. A "legkönnyebbnek" kikiáltott mozzarella is közel 300 kalória/10deka, nem beszélve a normális sajtokról, amik kifejezetten zsírosak. Köztes megoldás lehet, hogy a legalacsonyabb kalóriájú sajtból lereszelünk 10 dekát, és elosztjuk egy teflonos muffinsütőben (a laposabb fajtában, amiből könnyebb kivenni majd) egyenlő arányban. Meg lehet bolondítani egy késhegyni pesto-val....vagy valami odapasszoló fűszerrel (oregano, bazsalikom, stb)légkeveréses sütőben megsütni, megvárni míg kihűl, és utána kiszedni. Jópofa, ropogós sajtkorongok lesznek belőle, amik kiválóan kiegészíthetnek egy friss zöldségekből összedobott salátát. Továbbá a sütés alatt jó sok zsír is kisül a sajtból, így még kevesebb kalóriát fog tartalmazni...

9 éve
#11
(#11) mano007
Köszönjük!!!
Na, a hétvégén neki is esek! :D Tuti én fogom az egészet megenni, nagyon fincsinek hangzik! Csak győzzem majd lemozogni és korrigálni! :)

9 éve
#10
(#10) Bojtika 3
Ha már ennyire lázba jöttetek, ideírom az eredeti receptet.
Ha kipróbáltam, akkor majd hozom a módosítottat is, kiszámolva. Parmezánt ugyanis tuti nem kapok a helyi boltban, és vaj helyett margarint fogok használni, és kíváncsi vagyok, hogy mennyi az a liszt, amit a nyújtáshoz felvesz. Szóval most csak a recept:

Parmezánlepény
50 dkg liszt + a nyújtáshoz, 1,5 kiskanál nagy szemű só, 6 dkg vaj, 1 tojás, 2 dkg reszelt parmezán, 2,5 dl tej.

A sütőt előmelegítjük 180°-ra. A sóval elkevert lisztből és a vajból botmixer segítségével morzsalékos állagú tésztát készítünk. (Bocs, ezt nagyanyám úgy írná: a lisztet összemorzsoljuk a vajjal. Én is gép nélkül fogom...)
A tésztához hozzáadjuk a tojást, a parmezánt és a tejet, alaposan összedolgozzuk, majd belisztezett felületen óvatosan kinyújtjuk, és 24 részre osztjuk.
Ezután minden darabot 1-2 mm vékonyra nyújtunk, majd sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és 5-8 perc alatt ropogósra sütjük.

(Forrás: TVpaprika magazin, VII.évf., 10.szám, azaz a mostani októberi.)

A parmezán összetétele alig tér el a trappistától, az állagával nem lehet baj, ha helyettesítjük, a többit majd meglátom és hozom! .

9 éve
#9
(#9) joe 82 6
én is sajtimádó vagyok,de valamiért sikeresen kibírom nélküle viszont ha melegszendvicset,pizzát vagy egyéb sajtos dolgot (kell) csinálnom,eléggé elszokott velem szaladni a ló.. :)

9 éve
#8
(#8) mano007
Szóljatok, ha megvan a recept!!! :D

9 éve
#7
(#7) marimar88
Köszönöm szépen hogy megosztottátok velem a véleményeiteket.
A házi sajtos csipszet én is szívesen kipróbálnám. :)
További sikereket kívánok nektek a kalória számolásban. Sziasztok!

9 éve
#6
(#6) mano007
Ne is beszéljetek a sajtról, nekem már most csurog a nyálam :( Néha eszek egy keveset belőle, de akkor mindig valami másról kell lemondani cserébe. Reggelente egy szelet lapka sajtot engedélyezek magamnak a hamlethez, így azért egész jól ki lehet bírni. És csak 56 kcal egy szelet.

9 éve
#5
(#5) szaxi79 16
bojtika!!Engem is érdekel A RECEPT!!

9 éve
#4
(#4) Bojtika 3
Válasz marimar88 #1 számú posztjára
Ennél egészségesebb mánia kevés van! Főleg, ha van olyan szerencséd, és sovány sajthoz is hozzájutsz. Mert az átlag keménysajtok nagyon zsírosak, ezt aztán nehéz ellensúlyozni kellő mennyiségű szénhidráttal.
Én a napokban fogok házi sajtos csipszet sütni, mert izgat a receptje.

9 éve
#1
(#1) marimar88
sziasztok, én kifejezetten sajt kedvelő vagyok. Többször is megesik velem sajnos hogy rendszeresen rájárok a hűtőre, egészen addig ameddig el nem fogy minden grammja. Akár 20-40dkg-ot is egy délután. Itthon mindig van sajt, nem tudok úgy elmenni a hűtő melett hogy meg ne dézsmáljam. A párom is nagyon szereti a sajtot, igy nehéz nem venni. Utána mindig bűntudatom van ha sokat eszek belöle. Főleg ha rossz napom van. Nektek mi a véleményetek?ASZTALI VERZIÓ    MOBIL VERZIÓ
Az adatkezelési tájékoztatónkat itt találod.
Az oldal használatával egyidejűleg elfogadod Felhasználási Feltételeinket

Számításaink a Harris-Benedict formulán alapulnak.

Az oldal csak saját felelősségre használható! Az itt megjelenő információk csak javaslatok, nem helyettesítik szakértő orvos tanácsát, diagnózisát, kezelését.
Copyright © www.kaloriabazis.hu
Ez itt a belso szoveg
Ez itt a belso szoveg2