Felhasználó név:
Jelszó:
Belépve maradok
Hirdetés:
3 hete
#7645
(#7645) Bojtika 3
Válasz varhegyidenes #7644 számú posztjára
Ez egy apróhirdetés-oldal. Sok múlik azon is, mennyire tisztességes az eladó és hogy mennyire van szerencséd.
Viszont örülök, hogy sikerült jó gépet venned.

2 hónapja
#7644
(#7644) varhegyidenes
Én itt vettek kerékpárt és tökéletes https://www.adokveszek.hu/kereses/kerekpar-bicikli

5 hónapja
#7643
(#7643) Bojtika 3
Ismét benézett az "agresszív Bojtika", de a túl hosszú hozzászólásokat most sem fogom olvasni.
Érdekesek ezek a táplálékkiegészítők. Konkrétan fél éven át szedtem kombinált omega 3-at és semmi hatását nem tapasztaltam sem szellemileg, sem testileg. Olvasnivalóval pedig elég rendesen ellát az a továbbképzés, amit vállaltam, de egy memóriakapszulának jelenleg több hasznát veszem.
Vitaminokat szakaszosan szedek, sajnos egy idő óta a Makula komplex kötelező lett, mert lassan két éve, hogy diagnosztizálták nálam a makula degenerációt. Ez maga havi átlagban elviszi a korábban vitaminokra szánt összeget. A Covid óta meg nem keresek többet, sőt...
Nincs kedvem méricskélni, a gusztusom meg változékony. Sajnos a zabpehely már nem tesz jót, erőteljesen meghajt, jelenleg megint figyelem magamat és az étkezést. Elég dagi lettem, és szívesen csináltatnék egy alaposabb kivizsgálást, de ezzel alighanem várnom kell még. Igyekszem rávenni magam a mozgásra. Sok minden történt, volt egy hosszabb depressziós időszak is, ami nálam erősen összefügg a szénhidrátfalással.
Örülök, hogy a régiek közül sokakat látok itt.

7 hónapja
#7641
(#7641) shinita 1
Válasz dorcsi0324 #7640 számú posztjára
Rendesen felviszel mindent, vizet, elpárolgást is, szóval a végén leméred a komplett ételt, hogy az elkészült étel valódi súlya is meglegyen, erre jó az elpárolgás nevű korrekciós fiktív alapanyag. Innentől csak le kell mérned a magadnak kiszedett ételt és beírnod azt.

Ha nincs korrekció és az étel súlya menet közben változik, az akkor jó, ha jól osztható... A torták, zsemlék ilyenek nálam, de pl. a pizza is ilyen.

7 hónapja
#7640
(#7640) dorcsi0324 225
Sziasztok,

Segítsetek kérlek.

A nyersen lemért alapanyok alapján felviszek egy új receptet. Mondjuk nem 1 adagot főzök, hanem a családnak is, akkor amikor kész van az étel és én abból szedek és megmérem a súlyát, akkor ez a program hogyan számolja a kalóriát ? mondjuk nyersen 10 dkg rizs kifőzve már több lesz .....

Köszii

9 hónapja
#7639
(#7639) OverweightPork 57
Állandóan megy itt a piszkálódás egyesek részéről ellenem, nem tudom miért... az nem lehet indok hogy a postjaim hosszúak, mert sokan mások is hosszasan írnak... De mindegy. Íme, nyitottam egy blogot, itt az első bejegyzés:

https://carnivorous.blog.hu/2020/07/14/a_carnivore_dieta_lenyege

Aki akar, kövessen ott!

Ettől még lehet hogy postolok majd e fórumra is nagynéha, de ha valami hosszabbat akarok írni, a blogba írom, s ide csak a linket lököm ki. Hátha így már nem zavarkodom annyit az úgy látszik túl kozervatív ízlésű „egyeseknek”...

1 éve
#7638
(#7638) shinita 1
Válasz OverweightPork #7636 számú posztjára
Az előbb átfutottam. Már a stílus is elég visszatetsző, bár az orvoslás és a modern életmód bírálatát megértem, de akkor sem így kéne előadni.
Aki nem teljesen sötét, az azért tisztában van azzal, hogy az életmódunk komoly kihatással van az egészségünkre... Sok sötét ember van, persze. S az orvoslást és a gyógyszeripart is lehet kriziálni, joggal. De az emberek azért hozzá tudnak jutni elég sok információhoz, nem könnyű eligazodni s nem is vagyunk egyformák, de akinek fontos a saját egészsége, az azért tud magáért tenni, elég sokat.
Cukorbetegség... Igen, egy jó étrend rengeteget segít, már az az eléggé szénhidrátdús is, amit elő szoktak nekik írni, de még az is sokkolja sokukat és lazán esznek cukrot utána is. Az emberek nem fognak tömegesen erősen szénhidrátcsökkenteni, ez nem reális. Az jó, ha több infó van s láthatunk lehetőségeket, de végülis igencsak terjed a ketó, hazánkban pedig a paleo népszerű (csuda tudja, hova kell ékezetes betű, eleve nem szoktam sűrűn magyarul értekezni ezekről), ez azért bizonyára elgondolkodtatja a fogékonyakat. Ennél sokkal többet nem várnék, bár egy ideális világban a betegek kapnának valami brossúrát statisztikákkal, javaslatokkal vagy mit tudom én. Esetleg lenne valami szervezet, aki segít az elszántabb, de lustább embereknek. Aztán úgyis rajtuk múlik a dolog. No meg, ugye, jó lenne, ha nem azt az étrendet nyomatnák, amit, de azért az egyénnek a legtöbb esetben elég nagy szabadsága van. Nem elég, az emberek tele vannak betegségekkel, de nem tudom, mit lehetne ezzel kezdeni általánosan. Biztos van, akinek lennének ötletei, de különféle okokból ez nem egyszerű, a legfontosabbat már írtam, az emberekre nem lehet életmódot kényszeríteni, akkor sem, ha lassan belehalnak a sajátjukba. Hát még akkor, ha nem. Én pl. sose leszek paleós, egy hónap elég volt, azt is csak azért csináltam, mert magamtól is jó ötletnek tartottam több pontban. De nekem feleslegesen kötött (s ahogy én csináltam, brutálisan szénhidrátos) volt. A párom pedig a közelébe sem fog menni soha, mégis makkegészséges és el tudom képzelni, hogy így is marad. Teljesen más életmódra van szükségünk nekünk, különböző embereknek. Vannak persze közös pontok.

A Covid-témából már elegem van, de nem tudom, honnan vette a 0.2%-ot Németországhoz, én 5%-ot látok az adathalmazban. Nyilván a valódi szám kisebb, hisz sok esetet nem derítenek fel, még ha lelkesen is tesztelnek, de ezzel nem tudunk mit kezdeni. Azt már észrevettem, hogy a vírust lekicsinylők imádják a halálozási rátát úgy nézni, hogy az összes esethez számolják ki, miközben az emberek zöme még beteg. Én természetesen a lezárt eseteket nézem, mi mást? Azoknak ismerjük a végkimenetelét. Ez persze a dolgok elején simán torzíthat, de torzításra kismillió lehetőség van. Ha valahol először inkább kórházakban kezd tarolni a betegség, ott nyilván durván magas lesz a halálozási ráta s ez történik az egészségügyi rendszer túlterhelésekor is.
Én nem gondolok mindenféle rosszakat a vezetőkről, szerintem egész tűrhető intézkedéseket hoznak sok helyen. Mégis mit csináljanak? Kényszerítsük térdre az egészségügyi rendszert (ami azért akkora, amekkora, mert ez a reális szinte mindig. most több kell, de világjárvány ritkán van. ha tudnak kezelni sima influenzaszezonokat, akkor már OK) s automatikusan hagyjunk megfulladni minden komolyabban beteg 60 év felettit, mert nincs kapacitás? Mint oly sokszor, most is Scylla és Charybdis jut eszembe, két rossz véglet közt kell egyensúlyozni, rengeteg halott s kikészült egészségügyisek az egyik oldalon, tönkrement gazdaság, államcsőd és szintén sok szenvedés, halál a másikon. Amit Magyarország csinál, azzal teljesen egyetértek. Egyelőre laposítjuk a görbét, elég szépen, de nincs kijárási tilalom s egyéb túlzottan durva dolgok (sem a termelésnek, sem az emberi léleknek nem tenne az jót). Később viszont lazítani kell, hogy ne menjen tönkre a gazdaság. Már sok ország tervez lazításokat, mert ez utóbbi is fontos szempont, ez is befolyásol emberéleteket, ugye... Remélhetőleg a lazítások miatti megugrást már jobban bírja az addig jobban felkészültté vált egészségügyi rendszert, s ahogy telik az idő, gyógyszerek, vakcina terén is egyre több a remény. De hirtelen összeomlasztani az egészségügyet és naponta ezerszám hagyni meghalni az embereket, azt nem tudom jónak tartani, bármennyire is bagatellizálják a dolgot egyesek.

Később okosak leszünk. Én most se tudok sokat, de igazából senki. Persze megmondóemberek már régen is voltak, sokszor persze látványosan mellélőve...

1 éve
#7637
(#7637) drisztina 1484
…belátom, a(z ál)tudományos oldalak sok mindenre jók, elsősorban önmagunk igazolására…

1 éve
#7636
(#7636) OverweightPork 57
A Coviddal kapcsolatban én ezt a véleményt osztom:
https://www.tenyek-tevhitek.hu/az_uj_koronavirus_es_a_titanic.htm

1 éve
#7634
(#7634) shinita 1
Válasz OverweightPork #7632 számú posztjára
Ez érdekesnek tűnik, majd elolvasom (az oldalnak amúgy nem hiszek automatikusan, természetesen, a paleónak megvannak a maga túlzó elképzelései, főleg a magyar paleónak, külföldön sokszor jóval lazábbak, bár sose mentem bele mélyen, én nem paleózom, kivéve, amikor véletlenül igen. a carnivore, ugye, paleó, de azt sem tervezem hosszútávra). Persze elég ismert, hogy volt közünk a vízhez nem is oly rég (ahogy gyümölcsevők is voltunk, ennek örülök, mert ezért jó a színlátásunk), de egyik miatt sem fogok máshogyan enni. Nekem bőven elég, hogy az őseimhez hasonlóan hosszú, viszonylag egészséges életnek nézek elébe anéljkükl, hogy az omega3-ra fókuszálnék. Néha olvasok róla, de enélkül is túlságosan belemerülök a témába, ahelyett, hogy egyszerűen csak enném, ami jólesik a szervezetemnek (amit egyébként nagyjából teszek is, csak kísérletezgetek és olvasgatok melllé).
A cikkeknek amúgyis ritkán veszem hasznát. Mindenről írnak cikket és az ellenkezőjéről is, én pedig nem vagyok tudós, de ami kémia, az nekem amúgyis kínai. Figyelek egyes fórumokon, ahol a tagok általában tudományos cikkekkel kelnek és fekszenek, de ők azért még képesek beszélni közönségesebb emberi nyelven. Ők sem értenek egyet kicsit sem, a carnivore-ok fele meg van győződve arról, hogy keményítőt kell enniük (rezisztenset, de akkor is, rizst és krumplit esznek, csak nem szokványos formában).
Az omega3:omega6 arány fontossága eléggé közismert. Én csak nem foglalkozom vele, mert attól nem történik az égvilágon semmi, nem tudok máshogyan enni, kiegészítőket pedig nem szedek, ha nem muszáj, de az őseimet s a saját szervezetem jelzéseit elnézve ez igazán nem a fontosabb problémáim egyike. Majd ha lesz valami bajom, igyekszem megoldani, ez nem jó hozzáállás a lassan támadó bajokkal szemben, de ezen igazán nem fogok agyalni. Az étkezési problémák hamar ki szoktak jönni nálam, ha figyelek.

Akárhogyan is, szívem joga úgy enni, ahogy akarok. Mindannyian meghozzuk a magunk kis döntéseit, amik néha jók, néha nem. Nekem egyértelműen komolyabb problémákat okozna ezen pörögni, mint hagyni a csudába az egészet, úgyhogy ez nem is egy rossz döntés. De ha az lenne, akkor is az én dolgom. Az pont nem érdekel, ki mennyire néz hülyének, az én étrendemmel a legtöbben az ítélkező típusúak közül úgyis igen :D Ez egy kicsit azért szórakoztat.
A személyeskedés nem, az aránylag kevés omega3-fogyasztók amúgysem szoktak mentális problémákat szenvedni, úgyhogy inkább magadat járatod le a gyerekes, egyáltalán nem megalapozott piszkálódással. Ha valaki kritizál, sok értelmes reakció létezik, a másik indokolatlan sértegetése az egyik legrosszabb.

1 éve
#7633
(#7633) Bojtika 3
Válasz OverweightPork #7632 számú posztjára
Nálad nagyképűbb alakot még nem láttam, vidd csak el a pálmát.

Shinita szerintem tökéletesen tisztában van azzal, mit és miért pont úgy csinál. Arra sem szorul rá, hogy én emeljek szót helyette.

1 éve
#7632
(#7632) OverweightPork 57
Válasz shinita #7627 számú posztjára
Szóval szerinted semmi logika nincs benne hogy tengeri cuccokat kell enni a tengertől távol... Téged nem érdekel az omega-3... Ó, ez a boldog és naív tudatlanság! De nézd, én nem vitatkozom veled mert megérkezett ez az agresszív Bojtika akinek az a mániája hogy rámcsahol ha sokat írok; biztos mert ő is kevés omega-3 -at fogyaszt így az agya nem működik elég hatékonyan, nehezére esik az olvasás de ezt szégyelli, így egyszerűbbnek tűnik számára ha az én postjaim hosszát korlátozza. Kíváncsi vagyok mikor köt bele abba hogy te is sokat írsz...
Szóval nem merek veled hosszan vitázni (nem miattad!), így egyszerűen ideírok neked egy linket:

https://www.tenyek-tevhitek.hu/vizimajom.htm

Ezt olvasd el lécci, ebből megérted mi az ábra, hogy mi ez hogy omega-3 meg a tengeri herkentyűk meg minden. Hosszú, de tökéletes és könnyen érthető összefoglaló.


1 éve
#7631
(#7631) shinita 1
Válasz Ggeorge #7629 számú posztjára
Nos, nekem semmi bajom a gluténnel (volt pár gluténmentes évem, nem éreztem semmi változást, remélhetőleg ez jó jel), úgyhogy a szejtán vagy a nagyon szénhidrátszegény, nagyon fehérjedús gluténes kenyerem is működik. A gabonafehérje a hüvelyesekkel komplettálható, bár ez nekem mindegy, mert sok komplett állati fehérjét eszem, a növényi fehérjét inkább élvezetre és jóllakásra használom (a glutén ízéért nem vagyok oda, de nagyon enyhe és el lehet nyomni megfelelő fűszerezéssel. a szejtánok roppant fűszeresek s nekem a sajátom nagyon ízlik).
Ha nem gond a több szénhidrát, akkor is ott van a már említett gabona+hüvelyes kombó, csak nagyobb változatossággal és gluténmentesen is. De vannak még jó kombinációk, csak nem emlékszerm rájuk, nekem sosem kellett, de ezt az egyet megjegyeztem, sok finom ételt lehet így összehozni. Hogy az a picurka gabonafehérje eleget segít-e, azt nem tudom, a szejtán legalább brutálisan fehérjedús, hisz főleg abból és vízből áll, viszont a gabonafehérje nem áll jól lizinnel, ami a hüvelyesekben van.
Plusz ott vannak a növényi fehérjeporok, ha gluténmentesség kell vagy az a szimpatikusabb. Gondolom, ott is a kombináltak a jók, bár úgyis eszel mást is és mintha a kendermagért különösen odalennének, de mivel fehérjeport semmilyet nem fogyasztok, ez tényleg nem az én asztalom. Mindenesetre vannak s ha elég változatosan eszik az ember többé-kevésbé fehérjedúsabb növényeket s növényi termékeket, az aminosavakkal nem lehet gond. De azért oda kell figyelni egy kicsit, pláne magasabb fehérjeigény vagy kevés kalória esetén.
Az olajos magvakban és azok zsírtalanított (inkább szegényített, mert marad azért bennük) lisztjében is akad fehérje, sokszor kifejezetten sok. A tökmaglisztnek pl. a nagyobbik fele fehérje. Nekem nem megy a megevése, mert szerintem pocsék az íze, de ez magára a tökmagra már nem áll, csak az sok zsírt hoz. Régebben változatosan ettem sokféle olajos magvat, remélve, hogy az ásványianyag-igényemnek is jót tesznek, van bennük sokféle esszenciális, de biztosra nem lehet menni, mert a felszívódás változó, a fitátok be tudnak kavarni. De ez már más téma. A fehérje egyszerűbb.

1 éve
#7630
(#7630) Bojtika 3
Szeretettel üdvözlöm Shinitát is. :D

Bocs, hogy belekotyogok, éppen most nézek hosszú kihagyás után vissza. Én is kíváncsi vagyok a növényi fehérjebombára, de ami azt illeti, találtam jóízű és valóban jól oldódó fehérjeport, amit zabkásába is lehet tenni.


1 éve
#7629
(#7629) Ggeorge
Válasz shinita #7627 számú posztjára
Sza! Tudnál abban segíteni, hogy mely növényifehérjebombák léteznek? Köszi

1 éve
#7628
(#7628) Ggeorge
Hali! Kérdezem, hogy az étrendemet kitudom nyomtatni? Van nyomtatós funkció? Köszi

1 éve
#7627
(#7627) shinita 1
Válasz OverweightPork #7626 számú posztjára
Én eddig mindig húsmentesen ketóztam, megoldható, nekem sosem tűnt nehéznek, persze ízlés (valamint konkrét szénhidrátbevitel) dolga s most nekem nagyon úgy tűnik, hogy hússal azért könnyebb ;) Node anno nehezebb volt, mert nem bírtam húst enni minden hónapban. De most teljesen jó, amikor tudok húst szerezni (most 4 napig egyáltalán nem). Nem kell mindenfélét kombinálni, mivel csak húson is el lehet élni (amit sosem fogok, de biztató, hogy nem jönne azonnal mindenféle hiány. a tojás remek, de nincs meg benne minden).
Van, aki évekig vegán ketót nyom, na az a hardcore fokozat, nem is teljesen fogom fel. A növényi étrend még OK, minden megvan a növényekben is (a B12-t kivéve), de durván alacsony szénhidrátnál egyre inkább kiesnek a növények. Necces. Nekem már a ketó is szinte teljesen kizárja a zöldségeket. Már a 20 grammos ketó, nem a saját régim 40 grammal, abba egy pici azért fért.
Egy vega nem eszik halat, úgyhogy az nem játszik vega ketóban. Én a laktózt is hanyagolni szeretem, de még mindig ott vannak a keményebb sajtok és a tojás, plusz egy csomó növény. Nem lenne rossz, de nekem túl szénhidrátos volt az a stílus, nem éreztem magam ideálisan (bár elég jól, de volt hova fejlődni) és semmit nem tudok úgy fogyni, egyszerűen túl éhessé tesznek a zöldségek és a többiek.
Nem kell rengeteg tojás, 6-10 általában elég, sajt inkább csak ízesítőnek, bár kevés növény mellett hús hiányában azért megugrik, de ezzel együtt sem olyan jelentős. Az erősen szénhidrátszegény növényi fehérjék nekem teljesen megfelelnek, ugyanolyan jól laktatnak, mint az állatiak (nem komplettek ugyan, de mivel én messze több fehérjét igénylek a jóllakáshoz, mint a megfelelő működéshez s ez utóbbi megvan állatokból a húsmentes ketómban is, nem gond). Úgyhogy fogok még kísérletezni, amikor épp nem tudok húst szerezni, bár füstölt disznót azért nem nehéz. Nem baj, akkor ha megunom azt pár napra.

Az omega-3 engem pont nem érdekel, ez van. Semmi logika nincs benne, hogy tengeri cuccokat kell enni az élethez itt a tengertől távol, azt pedig mindenki sürgősen felejtse el, hogy engem lebeszéljen a tojásról a brutálisan rossz o3:o6 aránya miatt (hacsak nem "omega3" tojás, de én nem olyat veszek). Az őseim nem csinálták. Valahonnan biztos megszerzem, amit kell, hisz eddig is ment s azért már leéltem pár évtizedet jelentéktelen húsfogyasztással, gondok nélkül. Ha valakinek ez nem felel meg, szedjen kapszulát. Én nem akarok szedni semmit, de vega ketóban néha egy.-egy magnézium tabletta azért kell, egyszerűen nem tudom miből bevinni kellő mennyiségben. A húson élőknek, úgy tűnik, semmi kiegészítő nem kell, ez vonzó. Egyszerűség és megvan minden abból a pár (egyeseknél egyetlen) alapanyagból... Eleve annyira más étrend, hogy erősen megváltozik az ember tápanyagigénye, pl. egyes szerepe a C-vitaminnak megszűnik, mert más, a húsban bőven megtalálható anyag veszi át azt a szerepet. Nyilván más okból továbbra is kell, de mégis kevesebb s az már bevihető húsból. Érdekes dolgok ezek.

Nekem kicsit jobban kell vigyáznom (nem teszem, majd szól a szervezetem, ha baja van, szokott. jó, azért picit kutakodom majd), mivel nem hiszem, hogy én odáig fajulok. Szeretek mindenevő lenni, csak az arányokat tolom el igen erősen az állatiak javára (bár sosem éltem főleg növényeken, távolról sem. de azért ettem őket is rendesen).

A növények nemcsak gizgazok ám. Legalábbis én max. a leveleket nevezném annak, ami nálam a növényfogyasztás elhanyagolható részét teszi ki, vega ketóban is. Általában nem szeretem a leveleket. Annyi hasznosabb és finomabb növény van, bár ez persze egyéni megítélés s ízlés kérdése. Engem ugye a minél magasabb fehérjetartalom és a minél alacsonyabb szénhidráttartalom érdekel a növényeknél (az élvezet, kényelem, hozzáférhetőség mellett), de a kálcium és a magnézium is vonz. Mostanság pedig az oxalátokon tűnödöm el, lehet, hogy nekem tényleg nem jók nagyobb mennyiségben. A csokit azért megtartom, de abból nem kell sok.
Bonyolult ez vegánság nélkül is :)

Az USÁban is vannak azért zsírosabb húsok, rengeteg fotót láttam sima bolti szerzeményekből. De elég népszerűek a soványak, az igaz. Ez persze itthon is megvan bizonyos szinten, sokkal drágábbak a sovány húsok és a farmon megmarad a sok oldalas (ami nem is volt olyan zsíros, én vettem). De mivel amott tenyészették ki az ultrasovány disznókat az elborult zsírösszetételükkel (amit a táplálás rontott el igazán), itt pedig azért nagy keletje van az igen zsíros disznóságoknak is, valóban ott lehet rosszabb a helyzet e fronton. De azért meg lehet oldani. Tényleg nagyon sokan írják, hogy ingyen szereztek zsírt, azzal ki tudják egyensúlyozni a soványabb húsokat is (plusz szegényebben is meg tudják enni a maguk príma, persze házilag készült steakjét mindennap, mert a kalóriabevitelük fele ingyen. ezt egy fő írta, nem tudok konkrét adatokat).
Én olcsón tudnék szerezni nyesedéket, de hogy az ehető-e... Eddig megvették előlem, de majd résen leszek, legrosszabb esetben a macskák örülnek majd. Jóval olcsóbb, mint a legolcsóbb macskaétel...

1 éve
#7626
(#7626) OverweightPork 57
Válasz shinita #7624 számú posztjára
Hát az lehet hogy a mázlisták ingyen jutnak állati zsírhoz, de ez semmi mást nem bizonyít, csak két dolgot:

1. Én sajnos nem vagyok mázlista. Mondjuk ez nem lep meg, illeszkedik az eddigi élettapasztalataimhoz...
2. Minden igaz amit korábban írtam, mert ha a hentesnél kidobják a remek állati zsírt ahogy te írtad, akkor ebből automatikusan következik hogy igaz az amit írtam, és a boltokban irtó nehéz szert tenni IGAZI JÓ ZSÍROS húsféleségekre!

Abban amúgy igazad van hogy errefelé még a disznók is - legalábbis amiket láttam, vagy amikről legalább képeket láttam - a húsosabb fajtákba tartoznak, nem a zsírosabbak közé.

Abban nem értek veled egyet hogy a keto megoldható lenne hús nélkül. Esetleg talán ha ezalatt azt érted hogy halat azért eszik az ipse, meg rengeteg tojást is, és temérdek sajtot. Úgy ESETLEG összejöhet, bár irto nehéz. Amennyiben azonban valaki tényleg teljesen vegán, mert SEMMI állati eredetű dolgot nem eszik, akkor abszolút kizárt szerintem. De még akkor is ha legalább tejtermékeket hajlandó fogyasztani a vegánsága mellé. Hiába. Idővel hatalmas vitaminhiánya lesz, főleg A vitaminból, de szerintem sok minden másból is. Tudod, a sajt se megoldás ám mindenre. Különben is, ha csak gizgazt fogyaszt meg esetleg tejtermékeket, honnan lesz elég omega-3 neki, hm?1 éve
#7625
(#7625) OverweightPork 57
Válasz ancsimok #7623 számú posztjára
Nos én még nem voltam itteni vágóhídon, de dokumentumfilmet láttam már arról, mi megy legalábbis a csirkefeldolgozás terén. Szóval hogy marha meg disznóvágás mint megy itt azt nem tudom, de ami a csirkéket illeti, azóta nincs sok gusztusom a baromfihoz...

Igen, ebben teljesen igazad van hogy "homokba dugják a fejüket” képletesen szólva, és abban aztán PLÁNE, hogy amit errefelé esznek annak túlnyomó többsége SZEMÉT. Van is erre egy speciális szó itt, hogy "Junk food". Gyakorlatilag tényleg lehet úgy fordítani e kifejezést hogy "szemét étel", habár a "junk" jelentése közelebb áll ahhoz, hogy "ócska". De így is jól utal a lényegre...

Amit az errefelé árult illetve reklámozott "keto friendly" ételekről látsz, azt nem igazán kell se elhinned, se irigyelned. Tény hogy valóban rengetegen akarják meglovagolni a ketót meg üzleti potenciált látnak benne, ez így igaz, ezt jól tudod. Sajnos azonban ÉPP EZ A BAJ! Mert megjelentek az ÜGYESKEDŐK, mindenre rábasszák a címkét hogy "keto", mindenre aminél van egy kis ürügy is rá hogy valamiképp bele lehet magyarázni hogy jobb mint a megszokottabb ételek. Na és épp ez a baj!
Hozok néhány példát mi ezzel a keto-divathullámmal a baj:

—most komolyan aminek egyetlen adagjában van 50 gramm szénhidrát az hol az istenbe keto?! Legjobb esetben is csak "low-carb"! Bár én még annak is csak óvatosan mondanám.
—attól se lesz valami keto, ha igaz ugyan hogy egy árva gramm cukor sincs benne, de teletömték helyette fruktózzal. Oké, a fruktóz nem vált ki inzulinválaszt. Ettől azonban még azonnal szétcseszi annak a ketózisát aki megkajálja.
—ha nem fruktóz van benne cukor helyett hanem más édesítőszer, a szememben akkor se ketó, mert néha az édes íz maga is kivált inzulinreakciót, aztán a szerencsétlen muki elkezd zabálni mert muszáj neki hiszen éhes, közömbösítenie kell a vérébe került temérdek inzulint...
—az se keto a szememben ha ráírnak valami olyasmit ami szerint ez jó a vegánoknak/vegetariánusoknak is. Ha ilyet látok el se olvasom a többit, mert CSALÁS! Ez egyszerűen fából vaskarika, a kör négyszögesítése. Ami keto, az nem lehet ugyanakkor vegán is. Általában különben akkor történik ilyesmi, ha megpróbálják kihagyni az állati eredetű zsírt, amit persze nyilván úgy oldanak meg, hogy igazi zsír helyett telebasszák növényi olajjal. Az meg ha hivatalosan talán keto is valamilyen értelemben, de nem ám NEKEM, mert tudom hogy szinte más se csak omega-6, holott nekünk ketósoknak meg mindenkinek akit érdekel az egészsége, sokkal fontosabb lenne az omega-3, míg az omega-6 mennyiségét csökkenteni kéne mert abból úgyis sok van.
—másik trükk hogy azzal reklámozzák a "vegán ketót” hogy ebben tényleg nincs omega-6. Ami igaz is... (talán...), ellenben ekkor csöpög a transz-zsírtól... (ugye margarin meg hasonlók).

Gyakorlatilag oda jutottam, hogy bár biztos akad EGY KEVÉS olyan keto termék ami tényleg jó, de már úgy vagyok vele hogy ezek keresgélésére nem érdemes az időt se rászánni. Ha azt látom egy címkén hogy keto, egyszerűen MEG SE VESZEM, le se emelem a polcról, meg se vizsgálom közelről, mert 90 százalék feletti az esély rá hogy csalás, trükk, féligazság... jobban járok ha egyszerűen arraq törekszem hogy nyres, feldolgozatlan ételeket vásároljak, aztán majd én elkészítem azt ahogy nekem tetszik!

Ja a fentiekhez még add hozzá hogy laktóz-intoleráns vagyok, azaz még ha teljesen oké volna is a cucc keto szempontból, akkor se biztos hogy NEKEM az megfelelő.

Nyilván persze idővel valóban kiforrja majd magát ez a keto-biznisz és lesznek valóban jó, megbízható termékek és márkák, de még nagyon az elején tartunk, szerintem még itt az USA-ban is minimum egy évtized kell ehhez, a Föld más tájairól meg beszélni is kár, azt én már nem élem meg...

1 éve
#7624
(#7624) shinita 1
Válasz OverweightPork #7622 számú posztjára
Nem így tapasztalom a USA-beliekkel teletömött fórumokon... A mázlisták ingyen jutnak remek állati zsírhoz a hentesnél, mert azt úgyis csak kidobnák. Akit nem zavar, hogy sima bolti húst vesz, az akciósan vesz egy halommal - igen, fagyasztó nem árt, de ugyanez van hazánkban is. Plusz van, aki valahogyan befőzi üvegben, mert olyan helyen él északon, hogy rengetegszer alig van áram s kiolvadna a hűtő.
Ott is vannak tradicionális húsételek. Én sosem ettem steak-et Magyarországon, csak a többnyire szénhidrátosabb tradicionális ételeket, de ott bevett dolog azt enni, legalábbis egyes körökben biztosan.

A disznó az előny (bár nekem még nem sikerült szereznem falun sem. egy inkább marhára specializálódott farmon néha van, majd szerzek onnan), az egyrészt elég gyakori errefelé, másrészt a disznóhússal kapcsolatban felvetett problémák nem annyira a rendes magyar, hanem a soványra tenyésztett s nem előnyös ételekkel etetett ottani állatokra igazak, olvasmányaim szerint, én ugye honnan tudhatom, mi a valóság.
Itt marhát nehezebb szerezni, amit nem annyira értek, mivel lépten-nyomon legelésző állatokkal találkozom a környéken.

Simán megoldható a ketó, hússal vagy anélkül itt is, ott is. Egyes szegény pontjain a Földnek, na ott más a helyzet, hacsak nem tartozunk a nagyon kevés gazdag ember közé.

1 éve
#7623
(#7623) ancsimok 3
Válasz OverweightPork #7622 számú posztjára
Azért vicces, hogy megviselné őket a disznóvágás, pedig gyanítom ezerszer rosszabb a nagyüzemi vágóhíd. Az állatok addigi életéről nem is beszélve... Bár gondolom homokba dugják a fejüket inkább. A hús az műanyag tálcán terem. A disznósajt horror, amit meg ők megesznek az konkrétan szemét. Bár én nyilván csak dokumentumfilmekből, videókból látom, de itthon is megjelent ez a borzalmas készétel kínálat, bár szerintem nincs rá akkora kereslet mint ott.

Követek néhány amerikai ketóst, úgy látom, azért az ipar felfedezi benne a potenciált, van pár termék amit irigyelek. Persze az megint kérdés, hogy ki mit eszik a ketogén diéta keretein belül, mert az is elég nagy szórást mutat.

1 éve
#7622
(#7622) OverweightPork 57
Válasz törölt felhasználó #7620 számú posztjára
Nem tudom, mi van a proteinporban, én nem használom azt. Amiatt nem, mert nekem a ketogén diétámmal nem az a bajom hogy miként jussak proteinhez (azaz fehérjéhez), az ugyanis eszméletlenül könnyű! Nekem az a bajom, hogyan jussak elegendő zsírhoz... Jó, persze, megtehetem hogy egyszerűen elkezdem enni a tiszta zsírt evőkanálszámra... Néhányszor meg is csináltam. De lássuk be, az nem igazán finom...

Sajnos ilyen téren - azt kell mondjam - messze megfelelőbb Magyarországon lakni! Én bevallom, már az USA-t tekintem a hazámnak, jobban is szeretem mint a Viktátor földjét... De egy előnye okvetlenül van Magyarországnak, és ez az, hogy a hagyományosnak tekintett magyar ételek tulajdonképpen abszolút tökéletes ketogén ételek! Azaz FOGYÓKÚRÁS ÉTELEK! Épp csak arra kell ügyelni hogy ki kell hagyni belőlük a krumplit, tésztát, és nem kell hozzájuk kenyeret enni. Ja meg ha netán étolajjal van írva a recept akkor is inkább állati zsírt használjunk hozzá, lehetőleg abból is disznózsírt. És kész, ennyi! Máris príma, finom, a ketogén diétához tökéletesen illő ételek TUCATJAIT vagy talán százait kapjuk eredményül! (Például csirkepaprikás, töltött káposzta, májas hurka meg véres hurka (főtt rizs helyett lehet bele tenni főtt karalábét vagy más keményebb zöldséget darálva vagy apróra vágva), disznósajt, körömpörkölt, főtt sonka meg egyébb főtt disznóhúsok, abáltszalonna, halászlé, pacalpörkölt, meg mittudoménmiminden, de rengeteg ilyen van tudjátok biztos!

Na most ez itt az USA-ban egészen egyszerűen NEM LÉTEZIK!

Szó szerint. NINCS. Sőt nemcsak nincs, mert az még a legkisebb bajom volna, hanem a legalapvetőbb hozzávalókat is közel lehetetlenség beszerezni! Ha mégis, az csak hosszas utánajárás eredménye, és akkor is többnyire olyan ára van, hogy hiába keres errefelé az ember alsó hangon is háromszor annyit mint Magyarországon, de az ár amit ezekért a cuccokért kifizet akkora, hogy cseppet se érzi olcsóbbnak a keresetéhez mérten, mint Magyarországon lenne!

Emellett még így is csak alkalmanként tudja beszerezni, tehát fenn kell tartani egy óriási mélyfagyasztót, mert hátha épp akkor nem lesz amikor kéne...

Nekem például baromi nagy szerencsém van mert az utca túloldalán lakik egy szakácsnő aki a kedvemért nagyker áron rendel disznófejeket meg bármit amit akarok. Illetve mégse bármit mert hiába rendelné meg, a cég bizonyos dolgokat egyszerűen nem szállít. Például a pacalhoz való alapanyagot. De hiába akartam venni körömpörkölthöz való anyagot is, se a disznó körmét se a farkát nem árulják, azt senki nem venné rajtam kívül, egy emberért nem rendeznek speciális bontást, az ilyesmi megy az állati takarmányok közé náluk, a húslisztbe.

Egyáltalán, még nyers disznóhájat se árulnak. Ha tehát valami zsíros dologhoz nekem az kell, muszáj hogy az egész szalonnát vegyem meg drága pénzért mert külön háj nincs. Én kitaláltam, megveszem az egész disznófejet, bontatlanul, azon relatíve sok a háj ott ahol a nyakról leválasztják, így egész tűrhető a dolog, és még az ára is barátságos. De ebből is csak úgy éri meg nekik ha három fejet adnak egyszerre, szóval ezt el kell tárolnom a fagyasztóban, aztán nekem szétszedni meg ilyesmi mintha hentes volnék.

Rém macerás, na.

Errefelé olyan kultúrnépek élnek, hogy egy disznóvágás láttán hetekig poszttraumás szindrómáik lennének, rémálmaik, és pszichiáterhez járkálnának utókezelésre...

A disznósajttól is szörnbyethalnának mert mi az hogy mindent összedarálni és betömni a GYOMORBA...

A hurkához, kolbászhoz is csak mesterséges beleket használnak.

Itt mindenki azon görcsöl, nehogy véletlenül is megegyen 1 gramm zsírt, főleg ha az állati erdetű... Jó, na, persze, terjed a ketogén diéta itt is, sőt itt a leginkább. Ennek ellenére, az egész mozgalom még gyerekcipőben van. Mármint úgy értem, eddig évtizedeken át olyan volt az élelmiszerkínálat ami szöges ellentéte annak ami a ketóhoz kell, és ez úgy tűnik nem alakul át könnyen, egyik pillanatról a másikra.

Szóval az az egy dolog igaz hogy itt se „fenékig tejfel” minden, de ezt nem az anyagiakra kell érteni mert aki arra mondja az hazudik. Nagyonis megéri idekint lenni, úgy ÁLTALÁBAN VÉVE!

Ám akadnak azért bizonyos szempontok valóban, amikben Magyarország messze jobb, ezt én magam is el kell ismerjem, és a legszembeötlőbb épp ez: a ketogénhez való hozzávalók. Ilyen téren Magyarország FÉNYÉVEKKEL JOBB hely! Mondhatni ideális hely!

Gondoljatok csak bele. Magyarországon akármikor kapok egy egész disznót ha akarom, különösebb utánajárás nélkül. Pláne faluhelyen. Még alkudhatok is az árán. A gazda boldog lesz hogy nem kell messzire vigye az eladáshoz! Sőt meg se muszáj vennem az egészet, megmondom neki melyik része kell és kész. Ha a zsíros, hájas részeit akarom csak megvenni még épp olcsóbb is lesz nekem, és ő is örül, mert a húsos, szép darabokat eladhatja másnak magasabb áron. Mindenki jól jár!

Itt ez NINCS. Itt eleve nincs is falusi állattartás, legfeljebb valahol a mérsékeltövi dzsungel mélyén, valahol Montana erdeiben esetleg, a hódok és grizzlymedvék közelében. Itt csak nagyüzemek vannak, de azoktól magánember macerásan tud csak venni, főleg ha nem ipari mennyiséget óhajt...

Szóval ténylek akad ami Magyarországon jobb. Aki Magyarországon él, és fogyni akar, az ha esze van ketózni kezd, mert ritka jó helyen él ehhez!1 éve
#7619
(#7619) nomen 1
Válasz feketeinci #7614 számú posztjára
Hálásan köszönöm, meg is találtam!!

1 éve
#7618
(#7618) nomen 1
Válasz feketeinci #7614 számú posztjára
Hálásan köszönöm, meg is találtam!!

1 éve
#7614
(#7614) feketeinci 9
Válasz nomen #7613 számú posztjára
Főoldal, Mit ettél sor vége. Nem változott, csak a jelek mások.

1 éve
#7613
(#7613) nomen 1
Sziasztok!

2015 után kapcsolódom vissza az oldalra, azóta alaposan megváltozott. Hol tudok saját magam új ételeket rögzíteni?

1 éve
#7612
(#7612) OverweightPork 57
Válasz shinita #7611 számú posztjára
Alapvetően én is a zsíros herkentyűket szeretem... De ez a rák-pempő is jó, mert laktat. Amúgy, egy ekkora zacskó 15 dollárért abszolút nem drága. 15 dolcsi az úgy kb 4500 forint, sőt kevesebb.
Akkor persze baromi drága, ha úgy enné az ember ahogy „szokás”, azaz kidobná a páncélt meg mindent, és csak szopogatná a belsejét... így becslésem szerint meg lehetne enni belőle talán úgy két-három deka „értéket”. Ennyit, igen. A több mint egy kilóból... Ha így nézed persze baromi drága tényleg, valóban milliomoséknak való csemege. ÉN SE VETTEM VOLNA MEG, ha előre tudom hogy ilyen kevés ehető van benne... De nem tudtam! És milyen jó hogy nem tudtam, mert így megvettem, s kitaláltam miként ehetem meg az egészet!

Ha valaki hagyományos módon akarja enni, azt mondom valóban jobb ha meg se veszi, mert ami ehető úgy van benne azért nemhogy a 15 dolcsi sok, de még 200 forintot se adnék érte... Sőt, annyi kis ehető mennyiségért még megölni is kár a szegény rákocskákat! Na de így ahogy én teszem, hogy mindent megeszek, így máris egészen másképp állnak a dolgok...

1 éve
#7611
(#7611) shinita 1
Válasz OverweightPork #7610 számú posztjára
Sok dolgot hallottam már, de ilyet még nem. Nem gondoltam volna, hogy a páncéljuk finom... Bár igaz, a tücsök is finom, ma is emlegettük a párommal, hogy milyen jó kis liszt növénymentes étkezésnél (jelenleg főtt tojássárgája a lisztem, ha sütit sütök, mert én ilyen elvetemült vagyok. már hogy sütit sütök, a tojás mint liszt ősrégi dolog, egy roppant régi szakácskönyvből tanultam a cukorbetegeknek való ételek között). De azért az mégiscsak tücsök.

Nekem ilyen drága cuccra nem telik, amúgyis a zsíros herkentyűket szeretem, most mondjuk soványka halat vettem, de rengeteg disznózsírral tuti jó lesz az is :)

Ma "palacsintát" sütöttem, nem hasonlít rá, inkább a szénhidrátszegény lángosomra. Tojás, főtt marhahús. Teljesen jó volt az elsózott (nem én voltam, de amúgyis előfordul, ha az embernek még nincs viszonyítási alapja) marhapörkölttel, amit nem tudom, hogyan ettem volna meg magában, bár van az a vízmennyiség, ami segít, de jobb, ha van valami szárazabb, "tésztásabb" cucc mellé. Zsírszegélnynek nem nevezhető, de nem tocsogós, teljesen jó volt pörkölttel. Nyilván ez egyéni.

A csimpánz a hangyát szereti nagyon. De ha az ember rászorul, eszik ízeltlábúakat s nem szokott ártani, nyilván a megfelelő típusokat kell, hisz vannak rossz ízűek s ártalmasak is.

1 éve
#7610
(#7610) OverweightPork 57
Megígérem, ha e mostani postom elolvasása után valaki azt írja nekem, nem vagyok normális, akkor nem fogok megsértődni! (más csúnya jelzőkre azonban lehetséges...)
Hosszú post lesz, de mély meggyőződésem hogy érdekes. Legalábbis furcsa, és lehet utána szörnyülködni... FIGYELEM! Érzékeny gyomrúak MOST hagyják abba az olvasást és meneküljenek más topikba!

Tehát, ma történt:

Megyek a bevásárlókocsival a pénztár felé, a Wallmart áruházban (helyileg USA), látom a pultot hogy "Seafood". Azaz itt vannak a tengeri herkentyűk... és íme, épp leárazás van... És pont szemben velem egy hatalmas zacskó, teli körülbelül 10...12 centis tengeri rákokkal! A zacskóban 3 font súlynyi volt belőlük. (Az durván 1.2 kiló) A leírás szerint már meg is vannak főzve sós, csípős lében, csak ki kell olvasztani (ugye, fagyasztva voltak) s máris fogyasztható!
És ha hiszed ha nem, az egész nem került 15 dollárba se! Na mondom, én úgy éljek ezt megveszem és megeszem! Ne haljak már meg úgy hogy ki nem próbálom a rákot, ez minden filmben nagyúri csemege! Megnéztem a címkét, zéró szénhidrát, nincs trans fat se benne, oké. Na a meglepetés itthon ért: kiolvasztottam meg minden, és igazán nagyon finom... LETT VOLNA. Ugyanis a rákok persze kemény kitinpáncélban vannak... És, ekkora rák páncélja nem olyan kemény hogy fel ne tudnám törni, még ha nem is a fogaimmal. Egyrészt, egy szál fogam sincs (mind kirohadtak rég, köszönöm szépen neked ó dicsőséges Szénhidrát, magasztaltassék a Te neved meg mindazon tudálékos fajankóké is akik szerint Te, a Szénhidrát nélkülözhetetlen tápanyag vagy!), másrészt, ha volna fogam akkor is kemény meló volna ez már egy emberi fognak. Na de ugye van kés meg minden,
Feltöröm szépen... na és akkor jön a nagy döbbenet: ezek a rákok tényleg szinte ROVAROK, már kinézetre is, de belül is, azaz szinte semmi hús nincs bennük!
Na erre gondolhattam volna abból is előre, hogy a nagy 3 fontos azaz
több mint EGY KILÓS zacskó teljes kalóriaértéke a cetli szerint csak
170 kcal... Szóval ezekben a szemre hatalmas rákokban nagyjából SEMMI ehető nincs! Ha szétnyitom a páncéljukat, szopogathatom azt a mikroszkopikus mennyiségű akármit ami benne van... gyakorlatilag csak a főtt levét!
Bosszantott a dolog. Nem lehet igaz hogy itt e rengeteg zaba, s ennek legfeljebb 10 százalékát ehetem meg! Gondolj bele, Olvasóm, szinte az egészet a
szemétbe kéne dobnom! Most nem azért, a 15 dollár veszteség nem vág földhöz. De ez NEM GAZDASÁGOS!
Aztán meg, igenis FINOM. Milyen jó lenne ha az egészet megehetném, nem csak a tíz százalékát! És eszembe jutott, ha ősember lennék a paleolítikumban, mit tennék. Mi mást mint hogy egyszerűen bezabálom ha nem is szőröstől-bőröstől mert a ráknak nincs szőre meg bőre, de páncélostól! Az ősmukik foga biztos jobb volt mint a mienké, ezt a páncélt még simán összerághatta. Láttam David Attenborough filmjében azt is, bizonyos majmok amik a mangrove-erdőkben élnek, rendszeresen vadásznak apálykor a tengeri rákokra, s azok is egyszerűen a szájukba veszik a rákot, és ESZIK! Összerágják. Páncélostul meg minden.
Na de nekem semmiféle fogam sincs... Na de HOHÓ! Van nekem HÚSDARÁLÓM!

Na a többit már sejted. Egyszerűen LEDARÁLTAM az összes rákot úgy ahogy voltak, kitinpáncélostól, mindenestől! Néha a húsdaráló kissé tiltakozott a dolog ellen, akkor beleraktam egy főtt sertésnyelvet vagy fél marék főtt csirkeszívet, hogy „kihajtsa” a beszorult rákdarabokat belőle. Na a végén kaptam egy jó adag darált rákpépet... IRTÓ FINOM! A legcsodálatosabb bolti májkrém vagy húskrém se vetekedhet vele! És még tápláló is, pár teáskanálnyit ha eszem belőle, elveszi az éhségemet hosszú időre! Azt se hiszem hogy bajom lenne azért, mert benne van a kitinpáncél is. Attól se lett bajom amikor nyáron a sáskákat megettem, holott akkor is ettem kitint bőven. (Most jut eszembe, nem tudom, írtam-e már ide nektek hogy itt ahol lakom vannak nagy sáskák, azokat (nyáron) rendszeresen összeszedem, megpirítom a mikróban és megeszem? Nagyon finomak... De ez most off). De meg, a főemlősök őse ugye rovaerő volt eleve, szóval a kitin nem lehet méreg a szervezetünknek. Még a majdnem teljesen vegán gorilla is eszik rovarokat néha, és semmi baja ettől... A legrosszabb ami történhet hogy nem tudom megemészteni a kitint. Semmi baj, ekkor majd kikakilom, több a „rostanyag” bennem és kész...

Most azonban utánanéztem. Kiderült, a kitin kifejezetten jó hatású a legtöbbször! Például étvágycsökkentő hatású (bingó, megvan miért elég pár teáskanálnyi a pépemből hosszú időre...) továbbá megköti a táplálékkal bevitt zsírt, így abból kevesebb szívódik fel... SZUPER! Már tudom, máskor is veszek majd ilyen rákokat... Olcsó, finom, és még fogyókúrás étel is!

1 éve
#7609
(#7609) feketeinci 9
Válasz bmati #7605 számú posztjára
Örülök hogy újra itt látlak!

1 éve
#7608
(#7608) bmati 584
Az írásokat a #7603-astól érdemes olvasni az újabbak felé. Régen befért 2 kommentbe az egész, most csak így sikerült kiraknom.

1 éve
#7607
(#7607) bmati 584
A rostok bevitelére is érdemes figyelni. Ezek az emésztésnél játszanak nagy szerepet (segítik és gyorsítják), ezzel gyorsítják a fogyást. Jó rostforrások: köles, zab, kukorica.
A mikro-tápanyagokról is érdemes még pár szót említeni. Ezek a vitaminok és ásványi anyagok.
A vitaminok közül a zsírban oldódó vitaminokat ne adagoljuk túl (ezek az A-D-E-K vitaminok), míg a vízben oldódókból az ajánlott bevitel többszörösét is lehet fogyasztani, mert a vizelettel távozik a fölös részük, emiatt nagyon nehéz túladagolni. Jelentős mennyiségű vitaminokat csak mesterségesen lehet bevinni, a növényekben és gyümölcsökben lévő vitaminok általában nem elégségesek a szervezet számára (túl kevés van bennük és a vitaminok nagyja a héjban található, amit a legtöbbször levágunk, így még kisebb bevitelhez jutunk)
Az ásványi anyagokról annyit, hogy ugyanúgy segítik a szervezetet, mint a vitaminok, de ezeket könnyebben be lehet vinni. A csapvízben is találhatóak kb. 50 mg/l oldott ásványi anyagtartalom. A részletekbe nem mennék bele, de amik az edzés során fontosabbak lehetnek a következők: kalcium (izmok működése miatt), magnézium (idegrendszer működése miatt), cink (izomrendszer működése miatt), nőknél fontos még vas (menstruáció során jelentős mennyiség ürül ki, így pótolni érdemes), magas vérnyomásosoknak pedig a nátriumot érdemes kerülni. Arra érdemes figyelni, hogy vannak egymást segítő és egymás felszívódását gátló kombinációk. Az utóbbi közé tartozik a kalcium-cink páros (a kalcium blokkolja a cink felszívódását), a kalcium-magnézium páros (a magnézium csökkenti a kalcium felszívódását). Ezekből, ha mindkettőt akarjuk szedni, akkor a két elem közötti bevétel között teljen el min. 3 óra. Felszívódást segítő kombinációk pl.: a magnézium és a b6 vitamin (az utóbbi segíti a beépülést). Ásványi anyagokból az ásványvizekben és izotóniás italokban nagyobb mennyiség található. Ezeket is nehéz túladagolni és a mennyiségüket a sport intenzitásával érdemes növelni/csökkenteni. Magas ásványi anyagtartalmú ásványvizeket érdemes fogyasztani, viszont ezekből kevés van a boltok polcain (ezek az 1500 mg/l feletti oldott ásványianyag-tartalmú vizek). A boltban általában az alacsony vagy közepes ásványianyag-tartalmú vizeket lehet kapni (az előbbi 500mg/l alatti, az utóbbi 500-1500 mg/l közötti oldott ásványianyag-tartalommal bír).

1 éve
#7606
(#7606) bmati 584
Észrevételek az étkezésekkel kapcsolatban:
Először is meg kell állapítani az alapanyagcsere értékedet, ami a BMR (Basal Metabolic Rate). Ez egy kalóriaérték, ami arra elég, hogy a szervezeted alapfunkcióit ellássa (izmok működése, agyműködés, légzés, stb.). Ezt az kalóriamennyiséget akkor is elégeti a szervezeted, ha semmit sem csinálsz. Ez alatt nem szabad enned, mert ebben az esetben lelassul az anyagcseréd, ami azt jelenti, hogy egy ideig fogyni fogsz, majd egyre lassabban fogysz, végül megáll a fogyásod, később pedig ebből akár hízás is lehet. A BMR-től kisebb napi bevitt kalóriamennyiség esetén gyakorlatilag éhezteted a szervezeted. Ha valaki huzamosabb ideig ezen értéke alatt eszik és visszaáll az ezen érték feletti étkezésre, akkor 2-3 hétig stagnálhat és/vagy hízhat is néhány kg-ot. A BMR alatti tartós evéstől a szervezet egy idő utána besokall, mert éhezik és ekkor jöhetnek az éhségrohamok, ami során ezen érték többszörösét is meg lehet enni. Ebből szokott a jojó effektus kialakulni (egy ideig gyorsan fogy, majd stagnál, később pedig rohamosan hízik, végül pedig több lesz, mint amikor elkezdte az fogyókúrát).
Fogyni vágyók esetén érdemes úgy megválasztani a napi kalóriakeretet, hogy a BMR érték felett kb. 100 kcal-val legyen a napi keret, de ezt sem fix keretként kell beállítani, hanem addig kell állítgatni a heti fogyás mértékét, amíg ki nem jön ez az érték. Erre azért van szükség, mert míg fix keret esetén több kg fogyás után is ugyanannyi marad a napi keret, míg a heti fogyás beállításánál a súllyal együtt csökken a napi keret. A súllyal együtt amúgy a BMR is csökken, de lassabb mértékben, mint a napi keret, így egy idő után utolérheti a napi keret a BMR-t. Minden 5-10 kg leadott felesleg után érdemes újra beállítani a heti fogyás mértékét, hogy a napi keret mindig a BMR felett legyen.
A heti fogyás mértéke 0,1-0,7 kg között változhat. 1 kg feletti heti fogyás esetén már biztosan van jelentős mennyiségű izomvesztés is. Kisebb mértékű fogyás esetén kisebb az esélye, hogy izomból fogyjunk megfelelő mozgás és megfelelő folyadékbevitel mellett. Emellett a nagyobb túlsúllyal rendelkezők esetén számolni kell a bőr visszahúzódásával is, ami az előző mondatban említett két tényezőtől függ (a genetikától is, de az előbbi két dolgot tudjuk befolyásolni).
Gyakorlatilag bármit lehet enni a kalóriaszámlálás alatt, nem tilt semmit sem, csak megfelelő mértékben kell fogyasztani betartva a napi keretet. Mégis vannak bizonyos dolgok, amiket érdemes kerülni. Ilyenek az üdítőitalok, az alkoholos italok, a feldolgozott fehér cukorból és/vagy fehér lisztből készült ételek (péksütemények, fehér kenyér, bolti édességek, stb.), a tésztafélék, a porok (leves porok, üdítő porok, stb.), félkész vagy kész tartósított ételek (pizza, elősütött burgonya, stb.).
Az étkezéseknél ügyelni kell a makro- és mikro-tápanyagok bevitelére. A makro-tápanyagok körébe tartozik a fehérje, a szénhidrát és a zsír. Ezek arányát érdemes fogyókúrás beállításon hagyni. Ez az arány 20% fehérje, 50% szénhidrát, 30% zsír.
A fehérjékről annyit kell tudni, hogy nagyon fontosak a szervezet számára. Vannak lassan és gyorsan felszívódó fehérjék. Ezekből min. 1g/ttkg (1 grammot a testtömeged kg-ban mért száma alapján) mennyiséget kell elfogyasztani (a létminimum 0,8 g/ttkg, kemény edzések során sem érdemes szerintem 1,8 g/ttkg fölé menni). Fontos fehérjeforrások: halak, sovány húsok (csirke, marha, pulyka, vadhúsok), zsírszegény sajtok, sovány túrók, tojás, joghurt, kefir, tej. Ezek állati eredetű fehérjék. Növényi eredetű fehérjék a szója, a mogyoró, a borsó, a paszuly.
Az állati eredetű fehérjékből kellene inkább fogyasztani.
A szénhidrátokról annyit érdemes tudni, hogy elsődleges energiaforrása, de nélkülözhető. Ez azt jelenti, hogyha minimális szénhidrátot vinnénk be, de mellette sok zsírt és fehérjét, akkor a szervezet el tudna lenni e nélkül is. A szénhidrátokat 3 csoportba soroljuk a GI (glikémiás index) alapján: lassan, közepesen és gyorsan felszívódó szénhidrátok. Ezt az osztályozást elsősorban a cukorbetegeknek találták ki. A leggyorsabban a szőlőcukor szívódik fel (aminek 100 a száma) és ehhez van minden szénhidrát viszonyítva. Minél kisebb a száma, annál lassabban szívódik fel. Erre azért van szükség, mert a szénhidrátokat a szervezet szinte azonnal feldolgozza, de a felszívódást követően a szervezet inzulint kezd termelni. Túl nagy adagok esetén egy idő után már nem lesz képes megfelelő mennyiséget termelni (később pedig semennyit sem) és így alakul ki a kettes típusú cukorbetegség. A szénhidrátok közül a gyors felszívódásúak emelik meg legjobban az inzulinszintet, míg a lassú felszívódásúak alig, ezért érdemes nagyobb mennyiségű lassú felszívódású szénhidrátot fogyasztani. Ilyenek pl.: a rizs, a burgonya, a gyümölcsök és zöldségek nagyja, a teljes kiőrlésű lisztből készül pékáruk. A lassú felszívódású szénhidrátok további előnye, hogy hosszabb ideig látja el a szervezetet egyenletesen energiával (a gyors felszívódásúak maximum 45 percig, a lassú felszívódásúak akár 3-5 órán keresztül is mennyiségtől függően). A fogyás során a szénhidrát értékét célszerű minél alacsonyabbra csökkenteni, de itt is van egy létminimum, ami az agynak és az izmoknak kell (ez az érték kb. 130 g). Ezen érték felett kellene fogyasztani, de azért ne túlságosan sokat. Ajánlott szénhidrátok: burgonya, rizs, teljes kiőrlésű kenyerek, zab, köles.
A zsírokról annyit érdemes tudni, hogy nem minden zsír káros. Vannak telített és telítetlen zsírok (az utóbbiakból van egyszeresen és többszörösen telítetlen). A telített zsírok szinte azonnal beépülnek jelentősebb átalakítások nélkül és ezek a káros zsírok. A telítetlen zsírok közül a többszörösen telítetlen zsírokat szeretjük jobban, mert azoknak csak egy kis része alakul át telített zsírrá, a többit a szervezet felhasználja energiaként. Van még egy csoport, ami az utóbbi néhány évtizedben alakult ki, ezek az ún. transz-zsírok. Ezeket a hidrogenizálás hozta létre, aminek a célja, hogy margarinok szilárdak maradjanak és tovább legyenek tárolhatóak. Erre semmi szüksége nincs a szervezetnek. 2,5 gramm feletti fogyasztása naponta többszörösére emeli a szívinfarktus kockázatát. Általában a majonézben, margarinokban és az olajokban találhatóak meg (bár egyre inkább korlátozzák a mennyiségüket). A zsírsavakról annyit érdemes tudni, hogy vannak rövid, közepes és hosszú láncú zsírok. A hosszú láncú zsírokat a szervezet már nem bontogatja és egyből beépíti (ezek általában a telített zsírok), a közepes és rövid láncúakat pedig levágja és csak egy kis részükből lesz telített zsír, a többi részéből pedig energiát nyerünk ketonok formájában. A zsírbevitelnél érdemes figyelni a telített és telítetlen zsírok arányára. Ezek aránya 70%-30% legyen a telítetlen zsírok javára. A zsírok közül érdemes kerülni a napraforgó olajat és a disznózsírt. Kiváló zsírforrások: a hal, a szárnyasok zsírjai, a növényi zsírok nagyja (kókuszzsír, repceolaj, stb.). A telítetlen zsírok közül az omega 3 és omega 6, ami különösen ismert és nagyon hasznos a szervezet számára. Főzésre a kókuszzsír a legjobb választás jelenleg. Zsírokból min. 0,5 g/ttkg-ot kellene fogyasztani és lehetőleg ne menjen 1,5 g/ttkg fölé, mert az már káros (az ideális zsírbevitel 0,7-1 g/ttkg sporttól függően /állóképességi sportolóknak az 1 felé kellene húznia/).
A fentebb részletezett dolgok voltak a makro-tápanyagok (fehérje, szénhidrát, zsír).
Az étkezéshez hozzátartozik a megfelelő folyadékbevitel, ami a testtömeg függvényében változik. Ez az érték literben a testtömeg 20-adát jelenti minimum naponta férfiaknál, nőknél mínusz fél liter naponta.

1 éve
#7605
(#7605) bmati 584
Régen jártam erre, gondoltam előrébb hozom a régi írásaimat kicsit. Kiindulási alapnak még mindig egész jó. Fontos, hogy később személyre legyen szabva, mert ez csak így egy nagy általánosítás. Utólag én sem feltétlenül mindent így csinálnék, de ebből el lehet indulni egy jó irányba. :)

1 éve
#7604
(#7604) bmati 584
Edzések felosztásáról:
Sokfajta sport létezik és az edzéseket is fel lehet osztani többfajtaképpen. Ez most egy pulzusszám szerinti felosztás lesz: 2 nagy csoportja a sima aerob zóna (a pulzusod a maximális pulzusod 80%-a alatt marad), illetve az anaerob edzések (a pulzusod a maximális pulzusod 80% felett van). Az aerob zónán belül még fel van osztva néhány alszintre úgy, mint: egészségvédelmi zóna 50-60% között, zsírégető zóna 60-70% között, maximális aerob zóna 70-80%. Kezdőknek az egészségvédelmi zónát szokták ajánlani. Könnyed, hosszabban is vállalható terhelést jelent, a javuló teljesítőképesség megalapozásának szolgálatában. Zsírégetésre a legalkalmasabb az aerob edzésen belül a zsírégető zónás edzés, mert ilyenkor égeti a szervezet a legjobban a zsírt (kellő idő után). A maximális aerob zónában lévő edzés már nem csak az állóképességhez, hanem kis szinten az erőhöz is hozzájárul. Az anaerob edzések pedig erőnövelésre valóak, mert csak kevés ideig tudunk ebben a zónában dolgozni. Ilyenkor 80-90% között mozog a pulzus. Van még egy maximális anaerob zóna is 90-100%-nál amit csak a profi sportolók alkalmaznak orvosi felügyelet mellett, mert veszélyes.
Ha intenzitás szerint akarom felosztani, akkor vannak állandó és változó intenzitású edzések. Az állandón belül is van több fajta: alacsony- (60%-os maximális pulzus alatt), közepes- (60-80%), magas intenzitású (80% feletti) edzések. A változó intenzitásúnál pedig az előbbieket variálják. Az állandó intenzitású edzésekkel az a baj, hogy a szervezet gyorsan alkalmazkodik hozzá. Ha a szervezeted alkalmazkodik az edzéshez, akkor egyre kevesebb energiát fog felhasználni a mozgásod során, így lassabb lesz a fogyás. Ilyenkor szokták emelni az időket, hogy többet égessen a szervezeted, de egy idő után már nagyon megnövekedhet az edzéssel töltött idő (akár 4-6 óra is lehet). Ha sokat edzel egy izomcsoportra, akkor egy idő után az izomzat is csökkenni kezd és csak annyi marad, amennyi az adott sporthoz kellesz. Aki sokat dolgozik vagy gyereke van, annak biztos nem lesz több órája edzeni. A változó intenzitású edzéseket (intervallum edzések) azért fejlesztették ki, hogy gyorsabban végezzenek az edzésekkel, ez változatosabb, mint az állandó intenzitású. Mivel a pulzusszám folyamatosan változik (az anaerob és az aerob zóna között ugrál), így lehetővé teszi, hogy a zsír hatékonyabban égjen (még a zsírégető zónás aerob edzéstől is) és emellett megtartja az izomzatot is. Az állandó intenzitású edzésekkel ellentétben az intervallumos edzések utózsírégető hatással bírnak, ami annyit tesz, hogy nem csak az edzés alatt égeti a kalóriákat a szervezet, hanem jóval az edzés után is. Eltérő vélemények vannak ezzel kapcsolatban, de a legtöbben azt mondják, hogy 6-48 órán keresztül is lehet utózsírégető hatás az edzés hosszától és az anaerob zónák hosszától függ. Mivel a legtöbb ember nem pulzusmérővel szaladgál, ezért inkább időben vagy távolságban szokták mérni az anaerob és az aerob zónákat. Tehát: pl.: futásnál 100m-es sprint majd 100m-es lassú kocogás váltakozva minél többször vagy 30 mp sprint 90 mp kocogás váltakozva minél többször. Az intervallumos edzések azoknak ajánlottak, akik már kellően hosszú ideig tudnak aerob zónában edzeni. Ez min. 20 perc futásnál, min. 40 perc biciklizésnél.
Ha gépekkel edzel (futópad, szobabicikli, stb.) azokba szokott beépítve lenni pulzusmérő. Ott tudod eldönteni, hogy mennyire keményen kell magad hajtanod. A pulzusokat ki fogja neked tölteni egy oldal, ahhoz viszont tudnod kellesz a nyugalmi pulzusodat, amit úgy tudsz lemérni, hogy egy nyugodt alvás után (amikor nem órára kelsz és kialudtad magad /van ilyen?!/) fekve 1 perc alatt mennyit ver a szíved. A bal csuklódnál a hüvelykujjad alatt érdemes mérni vagy a nyaki ütőeren. Én az előbbin mértem. Mérd meg 3-4 napot folyamatosan, aztán átlagold őket. Írd be majd a lentebbi linkhez a koroddal együtt és mehet az edzés:
http://orvosilexikon.hu/wrap.php?file=celpulzus_karvonen.html
Ha nem akarsz a pulzusos edzéssel szórakozni, akkor pedig ott az időbeli és a távbeli felosztás (attól függően melyiket tudod mérni). Én az időbelire szoktam hagyatkozni, mert a másodpercek még mindig pontosabbak, mint a méterek). :D
Ha nem egy edzést nézünk, hanem mondjuk heti 3 edzést, akkor több fajtaképpen lehet felosztani az edzéseket: lehet úgy csinálni, hogy mindhárom napon állandó intenzitással edzel vagy mindhárom napon intervallumozol, variálhatod a kettőt is. Ezek mellett feloszthatod még úgy is az állandóakat, hogy 1. edzésnapon közepes edzés, 2. edzésnapon nehéz edzés, 3. edzésnapon könnyű edzés (ezt hívják ciklizálásnak). Ha viszont tényleg a leghatékonyabban akarsz edzeni, akkor a 3 edzésnapból min. 2 legyen intervallumos. Edzésen belül is lehet variálni. Én pl.: legutóbb úgy futottam, hogy 2km közepesen lassú tempóban , majd 1 km magas intenzitású intervallum (100m sprint-100m kocogás), 2km közepesen lassú tempóban. Ehhez is idő kell, de ha minél gyorsabban akarsz végezni, akkor csak intervallum (viszont előtte rendesen be kell melegíteni gimnasztikával). Persze ott is lehet variálni, hogy egyik nap mondjuk 30mp sprint 90 mp lassú 8x, következő alkalommal 20mp sprint 40mp lassú 10x, azutáni alkalomnál mondjuk 30mp sprint 30mp lassú 8x. A lényeg, hogy ne egy intenzitással csináld végig az edzést és minél többet legyen változtatva az intenzitás. A magas intenzitású részt úgy tedd be, hogy elég ideig tudjad közel maximális erőbedobással csinálni, az alacsony intenzitásút pedig úgy, hogy valamennyire tudd magad kipihenni, hogy a következő magas intenzitású rész menjen.
Ha pedig majd le akarod mérni a teljesítményedet, akkor ott a jó öreg Cooper-teszt, melynek lényege, hogy 12 perc alatt mennyit tudsz futni (vagy nálad gondolom biciklizni), kéthavonta csinálj meg egy ilyet és látni fogod a fejlődésedet az előző edzésekhez képest. Amúgy érdemes edzésnaplót is vezetni, már online is lehet, pl itt:
http://edzesonline.hu/
Én már egy jó ideje vezetem itt, meg egy füzetbe is írom, illetve Wordben is.
Így folyamatosan nyomon tudod követni a fejlődésedet. Negyed évente szoktam testzsírszázalékot is mérni (7 pontos méréssel, amit te itt találsz: http://body.builder.hu/prg_hetpont.htm4?sex=1), érdemes még heti 1-szer a súlyod is beleírni. Körméreteket is vezetni (ami kell a fogyásnál, mell-derék-csípő), azokat hetente írom, de pl.: kar-comb-váll-nyak,stb. azokat negyedévente.
Ha izomlázad van edzés után, akkor másnap arra a testrészre ne edz keményen (átmozgató jellegű dolgokat lehet csinálni). Pl.: ha izomlázad van lábra, akkor fél óra séta vagy lábemelés, guggolás gyertyaállásban, stb.
Hetente legyen 1 kötelező pihenőnapod, de ha kettőt csinálsz, az sem baj. Az intervallum edzések után másnap még úgyis égeted a zsírt. :)
Ha sokat edzel, meg fogsz szomjazni (nem is kicsit), ilyenkor ne lepődj meg, ha plusz 1-2 liter víz lemegy. Hosszabb biciklizések/futások után érdemes ásványvizet vagy izotóniás italt inni, hogy visszapótold az ásványi sókat is. A bennük lévő kalcium jót tesz a csontoknak, a magnézium pedig az idegrendszert frissíti fel, illetve megakadályozza az izomgörcsöket (kellő mennyiségben), jó tesz az inaknak és ízületeknek is, viszont a kalcium csökkenti a magnézium felszívódását. Ha tablettaként veszed be, akkor a kalcium és a magnézium bevétele között min. 3 óra teljen el.

1 éve
#7603
(#7603) bmati 584
Észrevételek az edzéssel kapcsolatban:
Az edzéseket úgy kellene megtervezni, hogy olyan gyakorlatok szerepeljenek benne, amelyek minél több izmot mozgatnak meg. Erre azért van szükség, mert minél nagyobb az egyén izomtömege, annál hatékonyabb a zsírégetése. A nők jóval nehezebben izmosodnak (kevesebb tesztoszteront termel a szervezetük), mint a férfiak, szóval nekik is érdemes erőedzéseket végezni és nem lesznek tőlük olyan izmosak, mint xy (ahhoz durván megtervezett diéta és több évnyi intenzív edzés kell).
Zsírleadás miatti diéta esetén érdemes az erőedzésekre helyezni a hangsúlyt. Ezekkel mennyiségileg nem lehet akkora energiát elégetni az edzések alatt, mint az állóképességi (kardió) edzésekkel, de mivel intenzívebben mozgatják meg az izmokat, így jelentősebb szerepük van a zsírmobilizáció során. Az erőedzések során az izmok általában szénhidrátból nyerik az energiát (ez az ún. anaerob edzések), míg az állóképességi edzések kevésbé intenzívek, ekkor már szénhidrátból és zsírból is nyerjük az energiát (ezek az ún. aerob edzések). Érdemes megjegyezni, hogy az erőedzések során csak minimálisan nyerünk zsírból energiát, de az edzések után van egy utó-zsírégető hatás, ami az állóképességi edzéseknél max. 4 órával áll fenn, míg az erőedzéseknél ez akár 48 óra is lehet! Vannak még ún. erő-állóképességi edzések, amik a kettő között állnak valahol időben és kalóriaégetésben és ezek mellett létezik még gyorsasági erő is.
Erőedzéseket lehet végezni saját testsúllyal, ezt használva ellenállásként és lehet súlyzósan végezni, ahol a tárcsák súlya adja az ellenállást.
Az edzéseket úgy érdemes megtervezni, hogy maximális erőt és izomtömeget is növeljenek. Ezeket egyszerre nem lehet megvalósítani, ezért ketté kell bontani őket. Maximális erő növelését úgy lehet elérni, hogy a keresni kell egy megfelelően nehéz gyakorlatot saját testsúlyos edzés során vagy súlyzós edzés során akkora súlyt kell használni, hogy a maximális ismétlésszám 5 alatt maradjon.
Maximális erő növeléséhez 2-4 sorozattal dolgozunk 1-5 ismétléssel. Ha ettől több megy, akkor növelni kell az intenzitáson (súlyzós edzésnél nagyobb súllyal, saját testsúlyos edzésnél nehezebb gyakorlattal).
Izomtömeg növeléséhez olyan gyakorlatot vagy akkor súlyt kell keresni, amiből 5-15 ismétlést tudsz végrehajtani egyszerre. Ezekből is 2-5 sorozattal érdemes dolgozni 5-12 ismétléssel. Ha ennyi megy, akkor növelni kell az intenzitást.
Edzések előtt kötelező bemelegíteni. Ez általában körzésekből és egy kis kardió edzésből álljon. Érdemes még az adott gyakorlatból 1-2 kis intenzitású sorozattal kezdeni a tényleges edzés előtt. Az egész ne vegyen többet igénybe, min 15 perc. Edzések előtt soha nem nyújtunk, pláne nem hideg izmokat! Edzés közben a sorozatok között pihenőket kell tartani. Ezek 2-5 perc közötti időtartamok legyen attól függően, hogy maximális erőt vagy izomtömeget szeretnék növelni. Edzés végén néhány perc nyújtást végezzünk és érdemes ekkor is átkörözni a testrészeinket, mert ezek csökkentik a másnapi izomlázat.
Az edzés ideje 10-45 perc legyen és megfelelően intenzívnek kell lennie. Ha többet bírsz, mint 45 perc, akkor az már inkább állóképességi edzés lesz. Súlyzós edzésnél minden izomcsoportra 1-3 gyakorlatot csinálunk, ezektől több teljesen felesleges. Olyan gyakorlatot kell keresni, amik minél több izom bevonásával dolgoznak, szóval kerülendőek az izom-specifikus edzések a kezdőknél.
Ha teljes testre edzel, akkor heti 3 edzés bőven elég, ha pedig fel szeretnéd bontani a napjaidat, akkor heti 3-6 edzés. Heti 1 kötelező pihenőnap legyen, mert az idegrendszernek is fel kell lélegezni egy kicsit és te sem fogsz olyan gyorsan demotivált lenni a sok edzéstől.
A minél több izmot megdolgoztató súlyzós gyakorlatok a következők: elemelés, guggolás, nyak mögé lehúzás, fekve nyomás, vállból nyomás. Ezeket úgy csináld, hogy ne használj kötött pályás gépeket hozzá (azaz a mozgás ívét hagyd természetesnek, semmi se kényszerítse egy adott pályára a mozgást).
A minél több izmot megdolgoztató saját testsúlyos gyakorlatok a következők:
húzódzkodások, guggolások, lábemelések, fekvőtámaszok, hidak, kézenállásos fekvőtámaszok, palánkok (kezdőknek csak az első 4 gyakorlat kell).
Ha fel szeretnéd bontani a napjaidat, akkor saját testsúlyos edzés esetén úgy tedd, hogy egyik nap alsótestes erősítés, másik nap felsőtestes erősítés. Az alsótestes napokon heti 1-3 alkalommal el lehet menni kardió edzésre, de csak az erőedzés után. Itt olyan mozgásformát válassz, aminél közepesen alacsony intenzitással min. 30 percet képes vagy mozogni. Itt is figyelni kell, mert a túl sok kardió edzés biztosan izomveszteséghez vezet. Nem kötelező közvetlenül az erőedzés után csinálni a kardió edzést, több óra is eltelhet közte, de tény, hogy hasznosabb, ha közvetlenül utána csinálod. Van még egy ún. HIIT edzéstípus (magas intenzitású intervallum edzés), amit kezdőknek tilos csinálni, viszont ezek a legjobb kardió edzések, mert itt a legminimálisabb az izomveszteség, mivel az edzések 4-32 perc alatt megvannak.
Súlyzós edzések esetén úgy oszd el a napokat, hogy egy nap 2 izomcsoportnál ne dolgoztass többet, kezdőknek pedig érdemes 6-8 héten át a teljes testes programot követni egy héten 3 nem egymást követő napon. Az osztott edzésre példa: hétfő: guggolás, elemelés, szerda: fekve nyomás, vállból nyomás, péntek: lehúzás nyak mögé, kardió. Itt is érdemes heti 1-3 alkalommal edzés után kardiózni.
Nem kell feltétlenül ragaszkodni a súlyzós edzéseknél a minél több izomcsoportot megdolgoztató gyakorlatokhoz, mert később úgyis szét kellesz bontani az izomcsoportokat.

1 éve
#7602
(#7602) ani5507 49 5
Nekem nagyon gyorsan be tölti a gép asztali gép 4-5-ig számoltam ma , tegnap nem csináltam , de ez most elég gyors !

1 éve
#7601
(#7601) HUNited 83
Válasz JaneDoe13 #7600 számú posztjára
Lehet felületesen vagy nem kellő körültekintéssel töltöttem ki a kérdőívet, de sok volt a párhuzamos kérdés. Bár gondolom hogy ez szándékos, egyfajta kontroll?

1 éve
#7600
(#7600) JaneDoe13
Kedves Kalóriabázis tagok!

Személyiségpszichológia kutatási gyakorlatom témája az életmódváltás, azt vizsgálom, hogy egyes pszichológiai tényezők hogyan járulhatnak hozzá a sikeres testsúly-változtatáshoz. A vizsgálat anonim, nagyjából 10-15 percet vesz igénybe, online kérdőív segítségével történik. Nagy segítséget jelentene, ha kitöltenétek.
Köszönöm előre is!
https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScvqydFsXmBu5Q7yKB3VlaphIshDxhDoO8g0a_hoyXzCc6ovg/viewform

2 éve
#7599
(#7599) Hifigizi
Nagyon elégedett vagyok Veletek, mármint a Kalóriabázis csapatával, de sajnos mobilról nem tudok értékelést küldeni, mert nem alkalmas rá a telefonom!!! Válaszom nem a témára, hanem a felhívásra vonatkozik!

2 éve
#7598
(#7598) shinita 1
Válasz HUNited #7597 számú posztjára
Ezzel magam is így vagyok, 3 tojásos a nagy rántottám, ma volt benne sokféle zöldség, rajta sajt és tejföl, hozzá nyers zöldség... DE elvben ehetnék sok tojásos rántottát, csak éppen megunom, így inkább eszem 3 tojást így, párat főve vagy tükörtojásnak vagy más kifejezetten tojásételben, párat édességben... De 10 fölé így is ritkán megyek, szerencsére akad még fehérjeforrásom, de azért a tojás a fő. Egyedül zöldséglevesben tudok megenni 3-nál több tojást. Vagy ha nagyon rárepülök a töltött tojásokra, úgy azért könnyű. Persze ha éhes lennék és csak keménytojás lenne (azt szeretem legkevésbé, de az se rossz), változnának a számok, de nekem több hónapra elegendő étel van itthon folyamatosan, nem szoktam rákényszerülni, hogy egyfélét egyek.

2 éve
#7597
(#7597) HUNited 83
Válasz shinita #7596 számú posztjára
No akkor én ott vesztem el, hogy nálam egy rántotta 2 tojásból készül :D (aztán persze megy be más is, mostanában pl. cukkini, ha már terem a kertben, meg persze húsféle, hagyma, esetleg sajt). És ez az életmódváltásom előtt sem volt nagyon sokkal több, szerintem 3-4 tojásnál sosem ettem többet egy rántottában, max csak jó kis kalbászt meg szalonnát sütöttem bele :D )

2 éve
#7596
(#7596) shinita 1
Válasz HUNited #7595 számú posztjára

Bocs, erre képtelen vagyok röviden válaszolni s amúgyis csak példákat tudok adni.
Nagyon változó. Most sima szénhidrátszegény étrenden vagyok, tegnap vegyes zöldséglevest ettem buggyantott tojással, zöldséges gerslit, különféle gyümölcsöket és csokis kekszet. Ja és az elmaradhatatlan pörkölt, sós földimogyorómat, most csak 2 dekát, mert egyszerűen nem fért belém több. A keksz egész pici volt, de tömény, kb. 450 kcal, ebből 4g nettó szénhidrát s 41g zsír, rám ez jellemző. De nem ketózom még, ma lesz lisztes kekszek is (utána persze majd átalakítom, de lássam, milyen az eredeti), mogyorós. Plusz sajtos habkeksz (felvert tojásfehérje alapú) és úgy négyféle angelcake... Néha rámjön és ki akarok fejleszteni vagy próbálni valamit, de amúgyis felvet most a tojásfehérje. A párom heti 20-szor eszik édességet és jól bírja a zsírt is, ő nem tiltakozik. A sütik mellé ma is csak leves lesz és egy főtt tojás s annyi földimogyoró, amennyi fér.

De ehetnék egy 12 tojásos zöldséges rántottát is, csak akkor hiányérzetem lenne s tápanyagok terén se lenne az igazi.
De pl. lencsefőzelék tejföllel és sajtos sült habbal, pár tojás, csokis banán s egy halom földimogyoró, az is lehet egy szolid, de jó ebéd számomra. Tényleg bármi lehet, ami tetszik, megvalósítható s lehetőleg jó napot ad. Nemrég krumplis pogácsa volt, máskor palacsinta, belefér, de azért vigyázni kell, számolni és nem elszállni.

Bármit lehet enni 1300 kcalban, csak lakjunk vele jól. Sokszor csak egy leves és csokis-lekváros torta van, az szuper, mert amúgy hajlamos vagyok 6-7 fogást alkalmazni (képtelen vagyok 10 tojást megenni ugyanabban az ételben, nem tudom, miért), csak ezt nem lehet gyakran, mert bár remek torta, unalmas egy idő után. Már nekem, a párom simán enné minden ebédre, szinte minden étkezésében van édesség, akkor is, ha fogy. Olyankor pont ugyanazokat eszi, csak kihagyja a vacsorát, neki nem működik más.
Ha csak 1300 kcal étkezés érdekel, nem komplett, kiegyensúlyozott napként, csak külön, az nálunk tipikus, sőt a párom reggelijei sem sokkal kisebbek. Bármi működhet, főleg neki, mert minden közel egyformán laktatja, csak a kalóriamennyiség számít. Pl. a tipikus kókuszos-gyümölcsös zabkásája, ami az egyik igen gyakori reggelije, az kb. 1200 kcal. 13 dkg zab, valamennyi kókusz és mazsola, általában negyed kiló gyümölcs (alma, szilva, barack), de pl. meggyből kevesebb kell, mert az ízesebb. Pont elég reggelire.
De tényleg lehetne bármi. Mondjuk fél nyúl pörköltnek, zöldséggel. Néha majdnem irigylem a húsra alapozókat, nekik annyira könnyű enni s az még komplettebb, mint a tojás. Csak tojáson nem lehet élni, csak húson igen.

Súlyra az 1300 kcal az ugye, lehet 20 dkg és 3 kiló is, úgyhogy bőven van mozgástér, akármilyen is az ideális térfogat számunkra. Nekem majdnem mindegy, 2 kilóig jó vagyok és a jóllakásomban minimális szerepet játszik az étel térfogata. A leglaktatóbb ebédjeim többnyire könnyűek, de azért a leveses napokra ez nem igaz. 30 dkg alá még nem mentem ennyi kalóriában, a párom igen, földimogyoróval, de ugye, ez csak 1 étkezés volt a 2-3-ból, ami más.

Úgyhogy nem sokat tudok mondani, ez étrendfüggő. Mások, akik egyszer esznek 1300-1500 kcalt, húst esznek zöldséggel. Vagy valami vegán egytálételt és gyümölcsöt. Vagy bármi mást. Egyesek pizzát esznek vagy hamburgert. Van mindenféle, nyilván nem mindenki csinálja kiegyensúlyozottan és kifejezetten egészségesen. Attól még jól tudnak lakni, bár nyilván ez is változó.

2 éve
#7595
(#7595) HUNited 83
Válasz shinita #7594 számú posztjára
Mi van benne egy 1300 kcal-os ebédben? Vagy mekkora mennyiség?

2 éve
#7594
(#7594) shinita 1
Válasz OverweightPork #7592 számú posztjára
Bőven elég reggel mérni magad, a többi úgysem jelent semmit... Persze ahogy tetszik, én is mérem magam néha este, miért ne? Csak az nem mond kb. semmit. Reggel szinte sose jut eszembe, de mivel már sok éve stagnálok, nekem úgyse fontos az egész. Majd hamarosan újrakezdem, amikor beáll a ketó súlyom, a víz nélkül s tudom, hogy szinte mindig deficitben vagyok.

Ma 1300 kcalos ebédem volt, de még túl kell élnem az estét. Tegnap sikerült nem ennem az 1800 kcal ebéd után, leszámítva pár falat gyümölcsöt, így szezonban azt nagyon fárasztó lenne kilőni, de ma még arra is ügyelek. Friss az esti evés elmaradása és pici volt az ebédem, de képtelen vagyok többet enni, már a mogyoró és az édesség is megvolt, ennyi. Ketó még sehol, de a napi egy evés sokkal hatékonyabb nálam (de hosszabb távon a ketó is kell azért, ebédkor nincs gond szénhidrátosabban sem, de este megéhezem deficitben. Márpedig én az enyhe éhségre is szinte mindig evéssel válaszolok. De az esti étvágyra is, éhség nélkül, ezért is kell NAGYON jóllakottnak lennem este, mert az megszünteti az étvágyamat. A fogyásom igazából annak megvalósítása, hogy egész nap alaposan jóllakott legyek s remek ételeket egyek minden egyes alkalommal. Nem vagyok az a típus, aki szenvedteti magát, sivár ételeket eszik vagy éhes marad. Ha az életemről vagy komolyan az egészségemről lenne szó, az más lenne, de mondjuk 65 kilósan s nem hiún ez azért máshogy néz ki. Bár szeretnék már tömegelni, amihez le akarok szálkásítani előbb.)

2 éve
#7593
(#7593) shinita 1
Válasz OverweightPork #7591 számú posztjára
Jól érted s megértem, hogy furának tűnhet a dolog, de nem az, nekem így kell csinálnom, ha fogyni akarok vagy legalábbis nem túlzabálni magam. Illetve jó étrenden még az éhség megvárása sem gond, de ha fogyni akarok, akkor nagy gond, mivel a napi keretem nem lesz elég az éhségem elverésére, akármilyen ételt is eszem, ritka eseteket kivéve. De nem ez a fő ok. Egyszerűen nekem az a legjobb, ha akkor eszem, amikor ideje van. Ha nem teszem, az lelki, logisztikai és fizikai problémákat okozhat. Nem mindig; volt már, hogy este 7-kor ettem a szokásos 3 óra helyett. No, azt nem akarom minden évben megjátszani, brutálisan éheztem, de több km-es körzetben nem volt étel :D Egyszer-egyszer poén. Na ilyenkor szinte mindig erős túlevés jön, hogy élőnek érezzem magam újra. De ez a kiéhezés, ami sokaknak kontraproduktív, semmi meglepő nincs benne. Csak nálam meglepően hamar jön, ha eleinte gyengébb is. Pl. 3-4 órakor nem vagyok éhes, nagyon nem, így nem eszem. 6-kor viszont borul a nap mert 1400-1800 kcal helyett 2500 kcal kell a jóllakáshoz, az éhség zavar és nem is élvezem az evést... Nem éri meg várni. Másnap pedig valószínűleg megint több kell, mert ha később eszem, akkor tipikusan hamarabb éhezek meg a következő nap, logika az nagyon van (a reggelitől is mindig megéheztem). Márpedig a korai evés garantálja a fogyás elmaradását nálam.
Ezek ilyen egyéni dolgok, sok év alatt bőven ki tudtam tapasztalni, mi működik és mi nem.
Ha viszonylag jóllakottan eszem, az jó, mert tuti jóllakom 1800 kcal alatt (bizonyos ételekkel túlmegyek rajta, de azokat annyira nem nagy ügy elkerülni). Ha csak nem vagyok éhes, akkor ugyanannyit eszem, mint normálisan éhesen. Az étvágy is ott van, mint teljesen más dolog, illetve az energiahiány. Ha energiahiányom van, érzem, hogy kell üzemanyag, enyhe szédülés, gyengeség, agyilag sem OK minden, nos, akkor azonnal eszem, akkor is, ha egyáltalán nem vagyok éhes. Fura, hogy az előbb leírt komoly helyzet előbb jön, mint az éhség (s előbb, mint 1-2 hét teljes böjt, amit igazán illene bírnom, szerintem bírnám is, csak előbb hisztizik a szervezetem, hátha adok neki enni. ez többnyire bejön neki), de én nagyon ritkán vagyok éhes s ketogén diétában ritka evés mellett kvázi soha. Írtam, hogy az megbízhatatlan érzés.
Azonkívül fura érzés, ha nem eszek a szokott időben. Főztem, az egész (két fős, de nekem sosem volt több) család leül enni... Annyira nehéz kihagyni, hogy inkább nem terhelem magam vele, elvinné az összes energiámat s elszántságomat, amit a fogyásra tudok fordítani. A 3 óra tökéletes idő számomra enni, nincs értelme tologatni. Ha véletlenül maximálisan jóllakott vagyok és rosszul esne enni, akkor persze nem eszem. Vagy ha az étvágyam annyira negatív, hogy még éhesen és gyengén sem vagyok hajlandó enni (ez is egy fura kombó, gondolom, akinél az étvágy és az éhség komolyan korrelál, meg sem érti. a páromnál a kettő teljesen együtt jár s azt láttam, sokan összemossák eme két dolgot. sok hedonista persze ismeri, hoigy milyen hatalmas étvággyal rendelkezni totálisan vagy majdnem totálisan tele, de szimpatikus étel környezetében... nekem a maximális jóllakottság vagy maximális teltség szerencsére lelövi az étvágyat, de ez az állapot múlandó, főleg az utóbbi, az tart vagy félóráig, utána megint fér a gyomromba, vagy ez csak a víznél van? mindegy, mindig vízzel megy tele a gyomrom, száraz ételből nem tudok annyit enni, mint a kapacitása).

2 éve
#7592
(#7592) OverweightPork 57
Mellesleg kiderült nálam valami. Hiába kísérleteztem azzal hogy nem szükséges pontosan számolnom a kalóriákat, s csak az éhségérzetemre figyelek. Ez annyiból bejött, hogy ha így teszek, nem hízom tovább illetve el újra. Szóval ez a keto/paleo (vegyítve egymással) ez remek ahhoz hogy SZINTEN TARTSAM a súlyomat, akkor is ha nem ügyelek nagyon arra, mennyit eszem (de arra igen, hogy MIT). Ezesetben egy kb 2 kilós intervallumban hintázik a súlyom, ami oké és elfogadható.
De súlycsökkenés, az nincs...
Szóval visszatértem a kalóriaszámoláshoz (is), most 1700 kcal a keretem, és meg is lett az eredménye... úgy tűnik fogyom tovább szépen! Már csak 72.7 vagyok... Mármint ez volt a mérési eredményem ma reggel 5 órakor. Azóta megettem valami 1200 kcal körül, és most nálam 8.33 van időpontban, és még mindig ennyi vagyok, hehehe...
És nem, nem vagyok éhes...

2 éve
#7591
(#7591) OverweightPork 57
Válasz shinita #7590 számú posztjára
Én nem értem ezt nálad (már ha félre nem értettem amit írtál hogy művelsz). Mi a csudáért eszel AKKOR IS amikor NEM vagy éhes?!
Mert azt értem és elfogadom hogy hiába vagy éhes ekkor meg akkor, azért se eszel, mert tartod magadat ahhoz hogy te csak bizonyos órákban eszel. Oké. Ennek látom valami értelmét. De annak hogy ha eljön az „etetési idő”, akkor még abban az esetben is eszel ha épp NEM vagy éhes - na ennek a szememben semmi értelme, bocs! Örülnél neki hogy épp akkor nem vagy éhes!
Ha akkor is eszel amikor nem vagy éhes, annak kizárólag az lehet az eredménye hogy egy csomó felesleges kalóriát elraktároz a tested zsír formájában, amitől aztán később rém nehéz megszabadulnod.

2 éve
#7590
(#7590) shinita 1
Néha olyan nehéz. Azok közé tartozom, akik megtalálták a jó módszert, de azért nem képesek keveset enni. A közel nulla önfegyelmem csak hab a tortán :) Túlságosan jól elvagyok a maradék feleslegemmel, lehet, hogy nincs elég motivációm, de legalább nem szenvedek :)
Néha eltűnődöm, milyen sokféle ember van, evés szempontjából is. Ami természetes, de akkor is. Itt vagyok én, ilyenkor inaktív nyári napokon kb. 1800 kcal kalóriaigénnyel, az elmúlt napokat úgy túlzabálva, hogy folyamatosan nagyon jóllakott vagyok... Ma délben felmerült bennem, hogy nem is eszek még, alig voltam képes enni. Úgyhogy egy szolid 1800 kcalos ebéd jött össze, a csudába is :) Tudtam volna még enni, de már nem lett volna élvezetes. Mondjuk persze, én ilyen és az ételeim kissé zsírosak voltak (volt maradék forró csoki vagy ahhoz hasonló és sütöttem islert a szilvalekvárhoz. vannak ilyen kényszerpályák. egy Ideális, Tutira Fogyókúrás Ebéd az 10-12 tojással indul nálam... talán majd holnap).
De ez azért nem olyan durva, mint látszik. Az ideális étrendemen sokkal könnyebb jóllaknom, azonkívül ha már ráálltam, akkor nem is cél az, hogy ebédkor teletömjem magam. Ez csak az elején kell, hogy megszokjam, hogy nem eszek későn (csináltam már ilyet és bejött, nulla önfegyelemmel). Utána semmi baj nincs azzal, ha éhesen kelek fel az ebédlőasztaltól (1600-1800 kcal elfogyasztása után, az azért fontos), az elmúlik pár órán belül s újra pompásan jóllakott leszek a következő étkezésig. Persze van, amikor jóllakás után még sokat kell ennem, de az általában nem nehéz, egyszer-egyszer pedig megszeghető eme szabály. Kicsit fura, hogy az ember előírás szerint eszik, nem természetesen, de ha egyszer az utóbbi folyamatos túlevést jelent s mi fogyni akarunk... A totális merevség azért távol áll tőlem, igenis abbahagyom az evést, ha totálisan tele vagyok és eszem, ha éhezem, teljesen függetlenül a kalóriáktól, de azért jobb, ha a tervet követem, ha lehet s nem a megbízhatatlan érzéseimet jóllakás és éhség terén. Figyelembe veszem azokat is, de nem kizárólagosan. A testem valódi igényei fontosabbak s azok gyakran jobban leírhatók egzaktabb módon.

2 éve
#7588
(#7588) HUNited 83
Válasz shinita #7585 számú posztjára
De te kerülni akarod a húst, mert nem ízlik, nem szereted, vagy akármi. Ez a döntésed, nem egy szekta jellegű hóbort vitt felé. És én nem akarom senkinek sem elmondani, hogy a hús az jó. Nekem jó, ezt tudom, de pl. a lányom ösztönösen kevés húst eszik (túl fiatal még ahhoz hogy tudatos döntés legyen). De az állati termékekről nem hajlandó lemondani. Szóval nem a vegasággal, vagy a csökkentett hús/állati eredetű étel fogyasztással van bajom nekem sem.

2 éve
#7587
(#7587) OverweightPork 57
Válasz shinita #7585 számú posztjára
Nekem az a véleményem, hogy igyekezzünk az állatokat „normális”, azaz a számára minél megfelelőbb körülmények közt tartani (már amiatt is mert meggyőződésem, jókedvű állat húsa egészségesebb, több vitamint tartalmaz meg ilyesmi - lehet hogy ez csak babona a részemről de így vélem...), amikor meg kitelik az ideje s bekövetkezik az elkerülhetetlen, igyekezzünk a lehető leggyorsabban és legkisebb fájdalommal megölni... de ez is hasznos nekünk mert az is meggyőződésem hogy ha az állat tovább szenved levágása során, akkor több stresszhormon termelődik benne ami megintcsak nem lenne jó nekünk amikor megesszük.

Szóval így vélem, de a többi fecsegés az állatok jogáról nem tud meghatni. Ellenben legalább őszinte vagyok. Én próbálkoztam vegánsággal/vegetariánussággal (fene tudja most épp mi az aktuális neve - mindenesetre „ovolakto-izé” voltam), de nekem nem jött be. Gyenge voltam meg éhes, stb. Most ellenben a keto jót tesz nekem. Szóval hiszek benne hogy hús kell. Ettől tőlem még bárki megteheti hogy nem eszik húst, az ő dolga, de ne akarja már megszabni nekem se hogy ne egyem mert jaj a szegény állatkák...

2 éve
#7586
(#7586) OverweightPork 57
Válasz HUNited #7584 számú posztjára
Na ezzel a hozzászólásoddal viszont egyetértek.

2 éve
#7585
(#7585) shinita 1
Válasz HUNited #7584 számú posztjára
Ez nem jogról szól, mármint saját esetünkben. Nekem jogom van kerülni a húst, hedonista vagyok, a fene se fog szenvedni, csak mert egyesek szerint hús kell. Előírni másnak, hogy mit egyen, az már más, de a vegánokat is meg tudom érteni egy bizonyos szintig. Nem élet s nem humánus, ahogy sok haszonállatot tart az ember. Ami engem valamiért zavar. Az ölés jóval kevésbé, bár ha felesleges, akkor szeretem, ha kerüljük vagy minimalizáljuk. Ha rossz nekünk húst enni, akkor pedig nagy butaság megtenni, ha más mód is van. Ha jó (olvastam már sztorikat, ahol a kizárólagos húsfogyasztás komoly egészségügyi javulást hozott valami szerencsétlennek, akinek így is pokol az élete az én viszonylag egészséges szemszögemből), akkor én aztán vissza nem tartanám, nem mintha valaha is bárkit megpróbáltam volna lebeszélni a húsról, mire lenne jó az? Fújok az állatkínzásra és a felesleges húsfogyasztásra, ennyi. De nem az a felesleges, hogy nem halnánk meg nélküle... S nem szeretem az arrogáns, magát szentnek tartó vegánokat sem. S azokat sem, akik nem értik meg, hogy az embernek joga van mindenevőnek lenni vagy a másik két csoportba tartozni, mindhárom út lehet egészséges.
Sokféle vegán van, csak a bigott, gyűlölködő arrogánsok a nagyon hangosak. Én csevegtem már nagyon aranyosakkal (bunkókkal élőben soha, a neten azért láttam eleget).

2 éve
#7584
(#7584) HUNited 83
Válasz OverweightPork #7580 számú posztjára
Én mindenevő vagyok, szóval ez kicsit "troll" hozzászólás volt a részemről. Azt gondolom, hogy ha az oroszlánnak (vagy bármely más ragadozónak) joga van húst fogyasztani, nekem is. Ezért tartom kissé nevetségesnek ezt a teljesen vegán jaj az állatok fáj nekik stb. hozzáállást, és fordítottam át egy buta fricskával a növényekre. Persze mindenki azt eszik amit akar, csak ez már egy fajta elvakultság, amit ezek művelnek.

2 éve
#7582
(#7582) shinita 1
Válasz OverweightPork #7580 számú posztjára
Az áram nem lesz elég. Sajna nemcsak energiára van szükségünk (legalábbis a jelenlegi testünkkel, de ez minden állatra igaz, azt hiszem, így elég absztrakt átalakulásra lenne szükség, hogy ne így legyen), hanem pl. aminosavakra, mindenféle mikrotápanyagra... Építőkockák is kellenek, azoknak pedig jelentős térfogatuk is van, ezért nem lehet majd bekapni pár tablettát ételnek, mivel néhány gramm anyag nem elég, akármekkora is az energiatartalma (bár ha még a sima evésnél tartunk, akkor úgyis a 9kcal/g a határ, ami az energiát illeti. de tegyük fel, hogy maga az energia nem gond)...
Igazából nem vágyom ilyen jövőre, ahol ilyen durván átalakulunk. A Doctor Who egyes részei jutnak eszembe a hártyavékony utolsó emberrel.

2 éve
#7581
(#7581) shinita 1
Válasz HUNited #7579 számú posztjára
Nem ugyanúgy él. Az állatok sem egyformák.
Valamit ennünk kell s nem arról van szó, hogy semmiféle szenvedést, pusztítást nem okozzunk, mert az tökéletes képtelenség. Csak hogy csökkentsük, ha az nekünk belefér, mert én ugyan nem áldozom fel magam s viszem le az életminőségemet más élőlények miatt. Nem enni húst nem okoz gondot, de a tojás elhagyása brutális életminőségromlással járna számomra, a fényevésbe pedig belehalnék. Miközben ezen a bolygón az előlények igen jelentős része más élőlényeket eszik. Én, mint bonyolult állat, élből kénytelen vagyok ezt tenni... Ebből kell kiindulni, nem valami irreális dologból.

Nyilván a növényeket se kínozzuk, de ez sajna elkerülhetetlen. Amikor gyomlálok vagy füvet nyírok, sokszor gondolok rájuk, mert túl empatikus vagyok, de mit tehetnék? Legyen bozót a telkemen s a haszonnövényeimet fojtsa el a gaz? Azt már nem, szegény növények így jártak, ahogy a kullancsokat is azonnal ölöm, pedig azok sem tehetnek róla, hogy annak születtek.
Ez nem széplelkeknek való világ.
Aki pedig érvnek hozza fel a növényeket arra, hogy értelmetlen vegánkodni, azt nem értem. Ha nem lehet tökéletesség, akkor már tegyünk mindenre magasról? A növények halála adott, ha enni akarunk, kérdés, mellédobunk-e még állatot is és megnöveljük-e a növények mennyiségét (elvégre az állat, amit eszünk, sokkal több növényt evett, akár indirekt módon, ha ragadozó vagy mindenevő, mint amit mi fogyasztanánk el, ha nem ennénk meg az állatot). Így nem értem, mire jó az ilyen kérdés.

2 éve
#7583
(#7583) OverweightPork 57
Válasz shinita #7582 számú posztjára
Képzeld el inkább azt, hogy az Ember oly tökéletessé válik majdnem, mint egy Isten: Nincs is anyagi testünk, csak valamiféle energiamező. Emiatt anyagra nincs is szükségünk. Az energiatestünket energiával pillanatok alatt feltölthetjük úgy, hogy pár percet napozunk egy csillag közelében. Csak egy gondolat, s máris ott termünk az Univerzumban a hipertéren át, ahová menni akarunk!
Ugye milyen álomszép? Semmi munkát nem kéne végeznünk, hiszen semmire sincs szükségünk, lényegében semmi se árt nekünk... Örök béke és nyugalom, mondom szinte istenek lennénk... Nem kéne ölnünk, és minket se ölnének, mert minek, senki nem is árthatna nekünk, képtelen lenne rá... ha nem akarjuk az anyagi lények nem is tudnának a létezésünkről... Örökké élnénk... Csodálatos jövő!

Mi volna a következmény? Megmondom: Nem is lenne olyan hosszú ez az örök élet, mert hamarosan beledöglenénk az unalomba.

2 éve
#7580
(#7580) OverweightPork 57
Válasz HUNited #7579 számú posztjára
Nem az a lényeg, él-e valami, hanem hogy képes-e szenvedni. Szenvedés alatt persze nem csupán fizikai fájdalom értendő, hanem afféle „intellektuális szenvedés” is, mint pld megalázottság, stb... de ehhez az utóbbihoz fejlett idegrendszer kell. Talán egyes majmok képesek ilyesmit érezni...
A növények azonban még fizikai fájdalmat se éreznek. Annak érzéséhez is kell ugyanis valamiféle központi idegrendszer, s olyan nekik nincs.

Különben is, ezen kár filózni. Enni kell valamit nekünk embereknek és kész punktum. Az egész dolgon csak askkor lehet érdemben változtatni, ha a tudomány eljut odáig, hogy nagy tömegben, olcsón tudjon előállítani olyan mesterséges fehérjét (és zsírt is), ami teljes egészében azonos értékű az állati forrásúval, de nem kell hozzá állatokat ölni/tartani/kínozni.
Amíg ez meg nincs oldva, részemről teszek rá az állatvédők (és növényvédők) hogyan filozofálnak, nekem az első a saját életem és egészségem! Elismerem hogy e szép tündérszelídségű filozófiák vonzóak, de körülbelül annyi a realitása a betarthatóságuknak, mint hogy tegyünk úgy mintha nem volna két kezünk, s oldjunk meg mindent a szánkkal. Szóval szembemennek a józan ésszel és a realitásokkal totál. A szememben nem mások csak tudományos köntösbe bújtatott vallásos (rög)eszmék.

Az emberi faj mindenevő faj, de még a mindenevésnek is vannak mindenféle fokozatai és árnyalatai az állatvilágban, és az emberi faj bár valóban mindenevő, de a mindenevőkön belül sokkal közelebb áll a húsevőkhöz/ragadozókhoz, mint a növényevőkhöz. Ez tény, amin a terméketlen filozofálás nem képes változtatni. A tényeket persze bárki tagadhjatja és szembemehet velük, de az nem a tényeknek lesz rossz hanem neki magának.
Az meg hogy növényeket se együnk...?! Töltsük fel magukat a konnektorból talán...? Röhögni fogsz én még azt se tartom lehetetlennek, biztos eljut oda is az emberiség ha nagyon akarja hogy ezt megoldja, de az még legalább ezer év tudományos fejlődést igényel, azaz MOST még nem egy követhető alternatíva! De képzelem akkor is lesznek környzetevédők akiknek az se lesz elég jó, és követelik majd hogy ne pocsékoljunk, és „táplálkozzunk” reciklált (=újrahasznosított) elektronokkal...

Szóval JELENLEG az van, hogy senki nem kívánhatja tőlem (mástól se) hogy a hangzatos eszmék miatt éhen haljunk, csak mert jaj hát a növényeket is védeni kell. Kész vagyok védeni őket, de akkor tessék megmondani mi mást ehetnénk ha se állatot se növényt? Oké, ott a konyhasó, az ásvány. Próbálja ki valaki hogy állandóan csak azt fogyaszt...

2 éve
#7579
(#7579) HUNited 83
Nekem már csak egy kérdésem maradt. A növényekkel mi lesz? Értük ki emeli fel a szavát? Ugyan úgy él mint az állat.

2 éve
#7578
(#7578) shinita 1
Válasz OverweightPork #7576 számú posztjára
Vegetáriánusnak általában a lakto-ovót nevezik, mivel a vegánra van saját szó, még ha a szóban a növény is szerepel (s mivel van lakto és ovo előtag, logikus lenne, hogy a vega az nem eszik állatit, de akkor sem így szokták használni. aki azt mondja, hogy vegetáriánus, az többnyire eszik állatit, de amilyenek az emberek, még húst is evőként is magukra mondanak bármit). De mindegy, az átlagember úgysem képes felfogni még azt sem, hogy "nem eszem húst", sőt, a halat sem tekintik húsnak, pedig ugyanúgy állat, így ez eleve egy káosz.
Úgyhogy sose tudom, ki mit ért vegetáriánus alatt. Az éttermek és maguk a vegák tipikusan nem az állati termékek teljes elhagyását.
A vegánság pedig ugye, nem azonos a növényi étrenden éléssel, de eleve a növényi étrend se jó szó, hiszen ők is esznek nem növényt. Ott vannak pl. a gombák, mert most az ásványokat azért hagyjuk, az tényleg nem olyan fontos.

Mézet egyes vegánok esznek, másoik nem, de az se mindegy, hogy hogyan készül, mert a méhek megölésével járó méhészkedés nyilván nem fér bele. A mézevő vegánok kénytelenek maguk méhészkedni vagy olyantól venni, aki ilyen. De ezeket mindenki intézze el maga magában. Tökéletesség nincs. A vegánok étele is sok állat halálával jár, az ovo vagy lakto vegák táplálkozása viszont nagyon erősen épít a tömeges állatölésre (s a legtöbbeknél az állatkínzásra).

Nekem a bolti tojás a legrosszabb, tömeges állatölés- és kínzás. A jobbféle házi tojás esetében jóval kisebb szenvedés van, az ölés persze ott van ugyanúgy, de az elég természetes ezen a bolygón, mi pedig emberek vagyunk, a legdestruktívabb faj, sajna. Azért persze igyekezni lehet, nem vagyunk egyformák. Ráadásul egy gyors ölés sokkal jobb, mint egy életen át tartó szenvedés. Na ja, nekem egy rendes hús morálisan sokkal jobb, mint az ipari (vagy rosszféle házi) tojás vagy tej.
A tojásnál pont nem érdekel, hogy hány sejt és mit érez. A tyúkok és a kakasok igenis éreznek, ez a fontos rész, az ő szenvedéseikkel igenis problémáim vannak.
Ovo-vega is van, aki tojást eszik és tejterméket nem, persze :) Én sokáig igen közel álltam hozzá s valamelyest most is igyekszem, mert morális problémáim vannak a tejtermékek zömével, amikhez hozzá tudok jutni (pedig a ketóhoz nagyon jók egyes tejtermékek, változatosságot adnak. nem mintha anélkül ne lenne, de semmi nem pótolja a tejtermékeket és sok magyar ételhez azért kellenek, pláne az én ízlésem szerint). Tojáshoz, nagyon ritkán húshoz viszont vannak jó forrásaim.

2 éve
#7577
(#7577) sinnesro 313
Válasz OverweightPork #7576 számú posztjára
Az első a vegán.
A többi stimmel.

2 éve
#7576
(#7576) OverweightPork 57
Válasz sinnesro #7575 számú posztjára
Én ezt úgy tudtam, hogy:
- van a vegetariánus más néven vegetárius, aki nem eszik semmiféle állati eredetű terméket - tehát tojást se és tejterméket se. (Mézet viszont igen, ami érdekes mert az is az „állatok kizsákmányolása” által van, vagy nem?)
- van aztán a laktovegetariánus, aki tejet és tejtermékeket úgy általában azért eszik/iszik.
- és van az ovolaktovegetariánus, aki nemcsak tejtermékeket eszik, de ezek mellé még tojást is, abból a megokolásból hogy az nem igazi élőlény hanem csak egyetlen sejt, nem érez semmit, és nem nagyobb bűn emiatt elpusztítani mint a betegségokozó baktériumokat is, amik szintén csak egysejtű élőlények. (Ebben amúgy egyet is értek velük, én is eszem tojást...)


2 éve
#7575
(#7575) sinnesro 313
Válasz OverweightPork #7573 számú posztjára
Nem tőlem kérdezted, de csodálom, hogy nem tudod.
A vega (vegetáriánus) húst nem eszik, egyéb állati terméket igen, mint a tejtermékek pl.
A vegán SEMMI állatit nem fogyaszt, még mézet sem.
A veganizmus nem csak étkezés, hanem világnézet: az állatok bármilyen kizsákmányolása ellen van.

2 éve
#7574
(#7574) Pars
Válasz OverweightPork #7570 számú posztjára
Jó, hogy összefoglalsz bizonyos alapvető információkat. Nem mintha azt mondanám, hogy ezzel biztosan tiéd a végső igazság, de ez a fórum picit belterjes, és mint minden közösség, átvesz és átörökít bizonyos nézetrendszereket. Amiket ismételgetünk, mert úgy szoktunk. Ilyen helyi sajátosság például a babonás rettegés attól, hogy a BMR alá esik a napi bevitel, mert akkor jaj, átállunk valamiféle raktározó üzemmódba. Ami, mint ilyen nem létezik, illetve vannak káros hatásai, de csak hosszabb idő után. A napi ingadozás nem veszélyes. Ami a ketogén utat illeti, bár működik, tapasztalataim szerint számomra túl nehéz és hosszan tartó mellékhatásokkal jár. A lowcarb viszont szépen működik.

2 éve
#7573
(#7573) OverweightPork 57
Válasz shinita #7572 számú posztjára
Nem értem ezt a disztinkciót. Mi a különbség szerinted a vegetariánus és a vegán fogalmak közt?

2 éve
#7572
(#7572) shinita 1
Válasz OverweightPork #7570 számú posztjára
A ketogén diétának nem ellentéte a vegetáriánus,. pláne a vegán,. A vegetáriánus ketogén diéta nagyon könnyű, ha engem kérdezel, nekem messze könnyebb, mintha minden héten húst kellene ennem. A vegán ketó szerintem extrém, de egyesek arra esküsznek.
A vegán és a növénymentes étrend az ellentétes, akkor is, ha történetesen mindkettő ketogén.

A kalóriaegyenleg alapján fogyunk. Sokan fogynak sikeresen szénhidrátdús étrenddel is, bár való igaz, hogy általában a szénhidrátszegfény étrend segít. De nem mindenki eszik automatikusan kevesebbet szénhidrátcsökkentéskor és van, aki egyenesen többet, mert őt nem laktatja a zsír, míg rengeteg nagy térfogatú szénhidrát igen.

A vegánok nemcsak gazt esznek... Távolról sem. A vegán konyha káprázatos, személy szerint nagyon szeretem és jópár fontos receptem származik onnan (főleg ketóban nyúlok hozzájuk, jó kis változatosságot adnak, bár néha át kell írnom őket). De ez már egy más téma.

A glutén nem mindenkinek rossz, ketóban pedig megintcsak igen hasznos tud lenni, már akinek, persze. De valóban káros sokaknak, nemcsak az orvosilag gluténérzékenyeknek. Én is szinte csak kelt tésztáknál alkalmazom, amikor nem tudom elkerülni. de a családom évekig próbálta glutén nélkül és abszolút semmi változás nem tűnt fel, úgyhogy reméljük a legjobbakat. Aki jól elvant kelt cuccok nélkül vagy bizonyosan árt neki a glutén, az persze kerülje el, biztos, ami biztos.

2 éve
#7571
(#7571) shinita 1
Válasz feketeinci #7569 számú posztjára
Én se nyelek olajakat ketóban sem, szerencsére nem kell. Eleve minimalizálnom kell a hozzáadott zsírt, de nem is szeretem a túl tocsogós dolgokat (bár egy halom zöldséggel, savanyúsággal még megy). Ott a tojás, durván zsíros még főtten is. Egyes húsok is, az olajos magvakról., sajtokról nem is beszélve, de még van följebb, tejszínt az emberek nem kis része óriási mennyiségben képes enni, már a zsírtartalmához képest... Én a kávéba teszek pár cseppet, de egyesek deciszám öntik, nem is értem. Mondjuk ha habbá verem, nekem is hamar elfogy az összes, akármit is csinálok... Szóval simán be tudnék vinni napi 300 grammot, ha kéne. De ha fogyni akarok és 80-100g a napi zsírbevitelem, az nem sok. Mire megeszem a fehérjémet, a zsír is megvan, nem mintha gond lenne, ha az alacsonyabb lenne. Nem kell rengeteg zsírt enni, ha nincs hatalmas kalóriakeretünk és rengeteg forrása van a zsírnak. Persze aki semmilyen zsíros ételt nem bír, annak nem való a ketó, már ha nem tudja egészségesen megoldani zsírszegényen. Én szeretem a tojást, a földimogyorót és sok más zsíros ételt, innentől a zsírbevitelem eleve nem lehet túl alacsony. De húsra és zöldségre alapozva is lehet ketózni, nem muszáj a legzsírosabb hús vagy sok hozzáadott zsír.

Belenéztem a cikkbe, de szörnyű hibákat találtam már az elején.
A ketogén diéta nem feltétlenül zsírdús. A szénhidrát alacsony, ettől még lehet akár kifejezetten zsírszegény is. Ha nem eszel semmit egy hónapig, akkor is ketogén diétázol, mivel a szénhidrát alacsony (nulla) és ketózisban vagy az első napoktól végig.
Az epilepszia kezelésénél nagyon fontos a sok zsír, az az eset, ahol be kell tartani a százalékokat a makróknál. Egyébként nem. 20% is lehet a zsír, 90% is, kinek mi passzol, persze a kalóriakeret és a fehérjeigény erősen befolyásolja, hogy meddig mehetünk :)

A szénhidrát nem esszenciális tápanyag. Ez egyszerű tény s nem is titok, könnyen utána lehet nézni. Extrém fontos anyag, pont ezért nem esszenciális. Jól is nézne ki az emberi faj, ha 1 nap éhezés után beállna az agyhalál. Cukor KELL az agynak, még ketózisban is, s nincs benne semmi különös, ami megakadályozná a legyártását másból. Ha nincs más, akár még némi nélkülözhető izomból is. Energiának pedig ott a zsírtartalék. A fehérjeigény a durva, mert ott is az izomhoz kell nyúlni, de éhínségkor nincs mit tenni, jó esetben pedig megszűnik az éhínség és visszaépül. De ugye ketóban ez nem gond, mert nem éhezünk és normál esetben a fehérjét sem hanyagoljuk el. A szénhidrát alacsony szintje nem okoz komoly gondot. Kisebb gondokat okozhat, kezdő ketósoknál vagy akihez a szénhidrát táplálkozás fekszik, attól energikus és jó közérzetű. Ahogy a sok szénhidrátba is belbetegednénk sokan, akiknek a szervezete a szénhidrátszegény étrendért van oda... De az emberi szervezet alapvetően bírja így is, úgy is, még váltakozva is. Azt használja, ami van. Fehérje "sok" kell, zsír kevés (de a sok se baj), az élelmi szénhidrátigény viszont nulla.
Gyakorlatilag hibasorozat a cikk, hosszú és értelmetlen lenne mindent kiemelni. Nincs tiltólistán a tejtermék (kifejezetten fontos szerepet szokott játszani a ketóban, legalábbis ahol én jártam. azt észrevettem, hogy a magyar ketósok hajlamosak egyben paleózni is, de másutt ezt nem láttam. úgy tűnik, hazánkban jóval népszerűbb a paleo, míg másutt a ketóról van szó mindenütt, rengetegen ketóznak, úgyhogy már a gyorsétteremláncok is kínálnak ketogén ételeket. az USÁban, úgy tűnik, ez van, az általam látogatott fórum alapján), nem tilos az alkohol (sokan söröznek is, de az azért ketóban necces. jobbak a tömények, a maguk nulla szénhidráttartalmával), de alapvetően semmi sem tiltott. Bármi ehető ketóban, csak az egyéni szénhidrátkeretünkbe férjen bele. Persze van puritánabb hozzáállás, de a nem terápiás ketogén diéta az az étrend, ami elég szénhidrátszegény ahhoz, hogy az adott ember ketózisba kerüljön és ott is maradjon. Mindenféle extra általános (nem személyes, jó okkal válaszott) korlát csak elüldözne sokunkat, felesleges szenvedésnek tartom.

Sokaknak jó azért a sima szénhidrátszegény étrend is, ami teljesen más, mint a ketogén diéta. Viszont egyes, akár fantasztikus előnyöket csak a ketó kínál. Nem általános előnyöket, ez is egyéni s van, akinek hátrányok vannak. Ja, az acetonos lehelet és izzadtság nekem speciel sosem jelentkezett, akkor valószínűleg maradnék a szénhidrátszegény étrendnél, ami majdnem olyan jó, legalábbis a zsíradaptáció után :). Sokaknak pedig elmúlik idővel.
De most nem írok le mindent, amit a ketóról tudok, egy napig itt írhatnék, ami az én tudományos készültségem és stílusom mellett nem lenne jó olvasmány. Érdeklődőknek sok jó cikk van (sajna én sosem állok készen linkekkel, max. a redditre hivatkozhatnék, ott még ketoscience subreddit is van és a törzstagok ontják a linkeket... persze ők is emberek, hibákkal és elfogultsággal), ha pedig valakit nem érdekel, az találja meg a saját stílusát, nem szeretem a ketós misszionáriusokat sem. A táplálkozásban sincs "Egy Igaz Út".

2 éve
#7569
(#7569) feketeinci 9
Én is meglepődtem, észre sem vettem. Az időeltolódás lehet az oka hogy nem egymást követik a bejegyzések sorszámai, az enyém került felülre, így efelett elsiklottunk.

Kedves OverweightPork!
Csak eredeti magyarban olvasom a ketóval kapcsolatos véleményeket, de nem vagyok meggyőzve.

https://www.panhellen.com/blogs/panhellen-blog-1/tenyek-a-ketogen-dietarol

Vagy igaz, vagy nem, de az biztos hogy nem kívánom az olajokat. Szerintem nem tudnék lenyelni egy kanál olajat. Ha Neked segít, szerencsés vagy, megtaláltad a megoldást :)

2 éve
#7570
(#7570) OverweightPork 57
Válasz feketeinci #7569 számú posztjára
Na ez az látod itt a baj hogy magyarul olvasol csak... Megfigyeltem az informatikában is, a magyar szakcikkek elavultak, hiányosak, sőt gyakran tévesek.
Az általad idézett cikk kb felerészt tartalmaz korrekt információkat, a többi tévedés, hogy erősebb kifejezést ne használjak...
Ha valaki nem tud lemondani a szénhidrátról, akkor persze hogy nem neki való a ketogén diéta. De az nem igaz hogy:
- a szénhidrát bevitele szükséges volna az úgynevezett "egészséges" táplálkozáshoz! Amit jelenleg egészséges táplálkozásnak neveznek hivatalosan, az EGÉSZSÉGTELEN táplálkozás, és még az se igaz hogy nagy hagyománya lenne. Kb 200 éves múltja van csak ami semmiség az emberi faj létezési idejével összevetve.
Még az se igaz hogy legalább gabonafélére szükségünk volna. Szerinted az ősember mikor evett gabonát és mennyit, hm?
Tudtad-e hogy az ősembereknek még AZ AGYUK IS nagyobb volt mint a mienké?! Minimum 50 grammal, de akár 200-al is?!
Az igaz, amíg átállsz a zsírégető üzemmódra, lehetnek kellemetlen mellékhatások. EZ IGAZ. Na és? Ha egy betegség miatt orvosi kezelésre mész, ott is lehetnek kellemetlen mellékhatások. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a kezelés szükségtelen vagy káros! És e hatások csak az átmeneti időszakban jelentkeznek. És minimalizálni lehet őket vitaminok és más táplálékkiegészítők szedésével.
A ketogén diétáról veszélyes tájékozódni bulvárcikkekből, meg általában véve nem szakmai forrásokból mert nagyon sok az ellensége, főleg a vegánok köréből. Meg egyszerűen sok a hülye ember. Volt olyan fórum, ahol azt írták nekem, e diéta propagálása miatt engem fel kéne jelenteni... s e vélemény csak amiatt mulatságos, mert az ottaniak szerint ezzel szemben a jó diéta az, ami holmi „tisztítókúra”, de úgy, hogy bizonyos HOLD-ÁLLÁSOKHOZ igazítják! Az eszem eldurran, horoszkópos alapon diétázni... az nekik tudományosabb mint a ketogén diéta?!
Na visszatérve az idézettcikkhez, az meg egyenesen tőrölometszett HAZUGSÁG, hogy a haékonysága nem bizonyított hosszútávon! Mi sem áll távolabb az igazságtól! Egyelőre egyetlen igazán bizonyítottan hatásos fogyókúrás módszer létezik csak, s ez épp a low-carb. A Low-carb-nak számos változata, „alfaja” létezik, mindegyik hatékony, ha különböző mértékben is, a leghatékonyabb a ketogén, bár elismerem magam is ez valóban nem való mindenkinek: de nem amiatt mintha nem lenne hatékony, mert nagyonis az sőt a leghatékonyabb, de tény hogy nagyon komoly megszorításokat alkalmaz, észnél kell lenni közben nagyon, nem szabad elcsábulni... na és e fegyelemre nem mindenki alkalmas. Lényegében ez az egyetlen hátránya.
Aki más diétával fogy le, nem lowcarb-bal, olyn ember nagyon kevés létezik. De még az ő esetükben is igaz hogy mindegy milyen diétát kövenek, IGAZÁBÓL amiatt fogynak mert közben kevesebb szénhidrátot fogyasztanak!
Szélsőséges példa: vegyük a ketogén ellentétét, a vegetarianizmust. Tegyük fel valaki vegánkodni kezd, s ezentúl csak gazt eszik. Nyilván nem ketogén diétát követ ugye, hiszen nem eszik húst meg zsrt! Ha lefogy mégis, az amiatt lesz mert közben szénhidrátot is sokkal kevesebbet eszik mint korábban. Mert általában a vegánok is igyekeznek kihagyni az egészségük miatt az ételeikből a finomított cukrokat. A kenyérfogyasztást is mérséklik. És így tovább. EMIATT FOGYNAK, már aki fogy közülük...
Szóval minden fogyás alfája és omegája, a LÉNYEG, az a lowcarb: a megszabadulás a szénhidrátoktól! Ezt sokféle fogyókúrastílusban megtalálhatod. A legnyiltabban a ketogén hirdeti, ez a legszigorúbb is, s a leghatékonyabb is. Szigorúsága miatt valóban nem mindenki képes betartani, elismerem magam is. DE HATÉKONY, annál aki betartja. Lényegében azonban minden más esetben is ahol a fogyizó sikert ér el, a siker amiatt van mert a szénhidrátbevitelt erőteljesen csökkenti. Ha ugyanis nem csökkenti, le se fogy. Lehet hogy nem tud róla hogy ő most szénhidrátot csökkent, de akkor is azt teszi.
A szénhidrát egyszerűen nem szükséges a szervezetünknek, sőt bizonyos formái mint például a finomított kristályzukor, egyenesen MÉREG! Más formái hosszútávú mérgezést okozhatnak, például a glutén.
Na én is linkelek valamit. Ha magyar forrásból akarsz tájékozódni, nézd meg ezt az oldalt, EZ HITELES:
https://www.tenyek-tevhitek.hu/


2 éve
#7568
(#7568) drisztina 1484
Válasz feketeinci #7566 számú posztjára
valóban semmi okod elkeseredni! ...és hogy csak most olvasom OverweightPork (7567-es) hozzászólását, 3 hét után????????????!
...nos asszem, most fogom jelezni a hozzászólások összekeveredését Máténak...

2 éve
#7566
(#7566) feketeinci 9
Válasz mezessuti #7565 számú posztjára
3 és fél éve volt utoljára vérvizsgálatom, akkor éppen véget ért a fogyásom, és már hónapok óta tartottam az elért célt :)

Én is olvastam arról, hogy a koplalás okozhat hosszú távon epekövet, de mivel mindig is magas koleszterinnel éltem, ki tudja mitől alakultak ezek ki? Nem is fontos, az a jó hogy tünetmentes, majd megpróbálom a feketeretekkel kicsit helyrepofozni, bár nem szünteti meg, de hátha javul majd kicsit.

Azért csevegtem erről, mert fura, hogy azóta nem volt nagyobb visszahízásom, "normálisan " eszek, csak nem voltam vérvételen hogy bármi kiderüljön. (megjegyzem most váltottam orvost, mert mégsem normális hogy a betegnek küzdenie kell hogy kapjon beutalót egy vérvételre ennyi év után)

Olvasgatom a ketó és hasonló étrendeket, ami van akinek jót tesz a kilóknak.....és a koleszterin? Ha azt megemeli az étrend, akkor okozhat ilyen köveket és májenzim változásokat. Én is több húst eszem most, mint 5 évvel ezelőtt, éppen a fehérje miatt.

Szó sincs elkeseredésről :) Csak egy tapasztalatot osztottam meg :)

2 éve
#7567
(#7567) OverweightPork 57
Válasz feketeinci #7566 számú posztjára
Kedves Inci, csak kötelességemnek érzem szólni, ha csak a koleszterin miatt aggódol belevágj-e a ketóba akkor HAJRÁ, nyugodtan megteheted! Az utóbbi hetekben alaposan beleástam magamat a keto-témába, méghozzá az EREDETI ANGOL SZAKIRODALMAT olvasva (nem e szakirodalom fordítását hanem az eredeti ANGOL szöveget!), és ismétlem szakirodalmat, tehát nem valamiféle bulvárcikket vagy összefoglalót a témáról! Ennek tükrében én (aki magam is ketózom) azt mondhatom neked, hogy:
—A vér magas koleszterinszintje egyáltalán nem szükségszerűen okoz bármi problémát.
—Amikor van is probléma, az se a koleszterin miatt van, hanem bizonyos az erekben fellépő gyulladásos folyamatok miatt, mely gyulladásokat mindenféle más dolgok (betegségek) okozzák, amik mintegy mellékesen megemelik a koleszterinszintet is, emiatt gondolják sokan (az orvosok közt is) hogy a bajt a koleszterin okozza, holott az nem ok hanem következmény!
—Most jön a poén: a keto étrend nem is növeli meg a koleszterinszintedet, hehehe... ÉPP ELLENKEZŐLEG! Az egy sokszorosan megcáfolt BABONA, hogy a sok zsír fogyasztása megnöveli a koleszterinszintedet! Tudod mi növeli meg azt? Épp a SZÉNHIDRÁT! Bizony! Hogy miért azt itt hosszú lenne kifejteni, de egész könyvek szólnak a témáról. A lényeg hogy emiatt ne aggódj!

A keto okozhat átmeneti kellemetlen tüneteket amíg átáll a szervezeted a zsírégetésre, ez igaz. Nálam is voltak, bár egész enyhék. Azután elmúlnak, ne aggódj. De aki ekkor megijed, azt mondja hogy mert ez egészségtelen diéta... Nem igaz! Ugyanis fordítva is igaz: ha ketózol, aztán a megengedettnél jelentősen több szénhidrátot fogyasztasz, akár csak amiatt mert elcsábulsz mittudomén 30 deka szőlőre vagy egy szelet tortára egy születésnapi bulin, nos AKKOR IS visszatérnek a kellemetlen tünetek, szóval ez fordítva is igaz. A tüneteket nem a keto okozza, hanem az átállás ténye! (Kipróbáltam...)
Sajnos nincs „köztes út”. Ha ketózni kezdesz az jó és hasznos és minden, de akkor te EZT VÁLASZTOTTAD, és nemcsak akkor fizeted meg a választásod árát amikor átállsz a ketóra, de akkor is amikor „elárulod” és akár csak ideiglenesen is kacérkodni kezdesz a szénhidrátokkal újra!
A keto extrém módon hatékony, csodálatos módszer, de egyben a legszigorúbb módszer is. Nem abban az értelemben hogy éhezned kéne, ilyen szempontból a legkönnyebb út! De a legnehezebb olyan értelemben hogy igenis MINDEN GRAMMNAK JELENTŐSÉGE VAN benne, főleg a szénhidrátmennyiségnek!

Nem lesz probléma a koleszterineddel, ne aggódj, ezt felejtsd el, ennek ne dőlj be! Lehetnek azonban gondok, főleg az elején, a sóhiánnyal. Az elején rengeteg vizet veszítesz, ami miatt sót és más elektrolitokat is. Ezt pótolnod kel. (később ennek veszélye minimálisra csökken).
Szóval mindent úgy kell csinálni ahogy az írva van. Ja, és az elején a keto SOKKAL szigorúbb mint később! Egy körülbelül 1 heti átállási időszak után semmi esetre se fogyassz több szénhidrátot mint 20 gramm naponta, de jobb ha ez a tizet se éri el! Aztán kb 1 hónap után ESETLEG, de akkor is csak esetleg, talán felviheted 30 grammra is... Egyeseknek akár 70 gramm is megengedett, de ez egyénfüggő és ritka. Nálam 50 gramm már egyértelműen túl sok...
DE: Igazából NEM IS KÍVÁNOM a szénhidrátokat! Ez a legcsodálatosabb benne! Talán az első hét nehéz nélkülük az átállási időszak alatt (bár nekem az se volt szörnyű) ha azt kibírod, már eszedbe is ritkán jutnak majd!

Ismétlem ne aggódj ilyesmi miatt hogy koleszterin. Még vesekő miatt se, hehehe... Szerinted hány eszkimó halt meg vesekő meg koleszterin miatt? Holott egész életük során összesen se ettek annyi szénhidrátot mint te feltehetőleg egyetlen hét alatt is már, mert szinte kizárólag húst meg zsírt esznek!

Akkor lehet baj a ketóval, ha diabéteszes vagy már, főleg ha az 1-es típusú. (bár kettesnél is lehetnek gondok). Ehhez nem adnék tanácsot mert nem vagyok orvos, de olvastam hogy legalábbis a 2-es típusú cukorbetegség nem okvetlenül akadálya a ketónak sőt rengeteget SEGÍTHET a betegnek, de ekkor okvetlenül úgy kezdjen bele hogy folyamatos orvosi megfigyelés biztosított legyen, mert a vércukorszint leapadása miatt az inzulinmennyiséget is szabályozni kell, stb.
Esetleg gondok lehetnek akkor is ha a nő várandós vagy szoptat. De úgy általában ha nincs semmi komolyabb tünete az embernek csak a szimpla túlsúly, a ketó biztonságos.
Amiatt félnek tőle mert összekeverik a ketózist a ketoacidózissal. Na az utóbbi valóban életveszélyes. De nem sok köze van a kettőnek egymáshoz azt kivéve hogy ugyanazzal a szóval kezdődnek... A ketózis teljesen normális élettani állapot, valószínűleg te is voltál már ketózisban többször is életed során csak nem tudtál róla. Magától is bekövetkezik ugyanis, ha valamiért épp nem eszel szénhidrátot pár napig. Nagyszüleinkkel télen amikor kevés volt a zöldség és gyümölcs, pláne gyakran megeshetett. Sőt, gyakorlatilag minden újszülött ketózisban van, s úgy is marad hetekig amíg szoptatják. (Kivéve ha teletömik narancslével meg tápszerekkel „jóakaratból”...)

Reagálva az utolsóelőtti bekezdésedre: Ne a fehérje miatt egyél több húst... Ha valami okozhat epekövet meg hasonlókat, az épp a túlzott fehérjebevitel! Ha keto diétára állsz át, ott persze sok húst fogsz enni ahhoz képest amit eddig ettél a szénhidrátfogyasztó korszakodban, de akkor se a hús a lényege a keto diétának, hanem a ZSÍR! Egy általános szabály, hogy úgy állítsd be a makróidat hogy (kezdetben pláne) a szénhidrátmennyiséged ne legyen több mint 20 gramm, de jobb ha csak 10 vagy kevesebb. Akár nulla is lehet (bár elég nehéz ezt elérni...) de attól se lesz semmi bajod, a szénhidrát NEM alapvető tápanyag! Én úgy nevezem hogy az nem is étel, hanem csak valami „Étel-szerű gyomortérfogat-kitöltő pótanyag”...
A többi bevitt táplálék meg úgy legyen meghatározva, hogy a fehérjemennyiség 20 és 30 százalék közt legyen, és minden ami marad az ZSÍR!
A fehérjemennyiséget amúgy lehet a ketóban rugalmasan kezelni. Semmi baj se lesz ha ingadozik naponta, amíg benne marad a 15 és 30 százalékos tartományban. A lényeg hogy a szénhidrát semmi esetre se lépje túl a 20 grammot sőt mondom jobb ha 10 csak, és minden ami nem fehérje az ZSÍR kell legyen!
De nem mindegy milyen zsír. Kerüld el mindenáron a „trans-fat” dolgokat! Ilyen például a margarin...

Na írhatnék még de mindegy... ez is hosszú volt.


2 éve
#7565
(#7565) mezessuti
Válasz feketeinci #7564 számú posztjára
Kedves Feketeinci! Régebben nem voltál ilyen vizsgálaton, vagy akkor még nem voltak ilyen kóros értékeid? Én arra gondoltam, lehet hogy ez már a javuló érték a fogyásod előttihez viszonyítva, csak akkor esetleg nem is tudtad hogy ilyen bajok vannak. Az epekövek kialakulásában szerepe lehet a szigorú diétának. Ez velem is megtörtént, a gyakori jojózás miatt. Először csak néhány kg felesleg miatt kezdtem koplalni, később egyre több jött vissza. Sajnos mindig nagyon gyorsan akartam fogyni, mindig újra kezdtem a koplalást. Az orvos erre vezeti vissza az epeköveim kialakulását. Nem lesz több gyors fogyás! Ebben a Bázis nagyon sokat segít. A máj zsírosodása visszafordítható! Ne légy elkeseredve, jó úton jársz, igyekezz lassú ütemben tovább csökkenteni a súlyod.

2 éve
#7564
(#7564) feketeinci 9
Csak csevegni szeretnék egy saját tapasztalatról.
Immár 5 éve lógok itt a Bázison, sikerült is fogyni,aztán kicsit visszajött,meg újra le....szóval már figyelek.
Eddig eszembe sem jutott,hogy milyen problémákat okozhatnak a felszaporodott májenzimek. Nemrégiben voltam vérvizsgálaton, és kiderült hogy nagyon magasra ugrottak az értékeim, és kezdődött a herce-hurca. Hasi ultrahang megállapította hogy zsírmájam van (nem iszom),és epekövem,mindez abszolút tünetmentesen (szerencsére).

250 feletti értékekkel 61 felett az ember lánya bizony elkezd gondolkodni, hogy vajon mit csinálok rosszul, amikor annyira odafigyelek?

Rengeteg cikket elolvastam, rájöttemhogy ez egyéni, ez nem általános jelenség, de bárkinél előfordulhat, a legjobb amit tehetek ha megpróbálom a máriatövist.

Azért írtam ezt ide le,mert ugyanez, vagy hasonló bárkivel előfordulhat.....mármint az hogy évekig eszébe sem jut megnézetni a vérvizsgálatban ezeket az enzimeket. Lefogy,és azt gondolja, minden rendben, életmódot váltottam, csak egészséges lehetek.

Nem volt semmi szokatlan tünet, csak nehezebben mentek a kilók lefelé. Gondoltam biztos nem jól számolok valamit......már nem számolok, egy idő után belejön az emeber......tuti ezzel van a baj.
Közben meg zsírmájam lett :( Figyeljétek ezeket az enzim értékeket!

http://mariatovis.bolt.hu/hatasa/

2 éve
#7563
(#7563) Agota001 6
Válasz HUNited #7561 számú posztjára
Köszi! :)

2 éve
#7562
(#7562) drisztina 1484
Válasz HUNited #7557 számú posztjára
…én arról a belső útról beszélgettem volna szívesen vele (bekuckózva), amit - ellentétben a friss kismamákkal – (ő már) „megjárt” lányságától jelen anyaságáig.
…de tudod mit, inkább tényleg hagyjuk…

…nincs több puszi!

:))

2 éve
#7561
(#7561) HUNited 83
Válasz Agota001 #7560 számú posztjára
Azt jelzi hogy te segítettél, és csak a fórumon látják más felhasználók, illetve ha megosztott felhasználót adsz hozzá, ő is láthatja.

A segítségével nem lehet semmit csinálni, maximum reputáció növelő hatása lehet a fórumon.

2 éve
#7560
(#7560) Agota001 6
Válasz HUNited #7559 számú posztjára
Köszönöm szépen a választ. És mit lehet vajon a segítséggel csinálni? Vagy ez azt jelzi, hogy ÉN segítettem?

2 éve
#7559
(#7559) HUNited 83
Válasz Agota001 #7558 számú posztjára
Termék ár kitöltése, vagy hibás recept/tápanyag infó kiegészítése, javítása után jár ilyen.

2 éve
#7558
(#7558) Agota001 6
Sziasztok! Segítenétek? Mit jelent az a kis (nálam) 10 alkalmas "segítség mentőöv"? (most, hogy írtam, itt csak 4 alkalmat jelez)

2 éve
#7557
(#7557) HUNited 83
Válasz drisztina #7556 számú posztjára
Szerintem hagyjuk annyiban ezt az egészet. Valószínűleg túlreagáltam a mondandód azon részét, hogy (lesarkítva, ahogy nekem puffant, nem a te szavaiddal élve) mit tudhat erről egy pöcsös. A másik a négyszemközti beszélgetés volt a feleségemmel ahol biztos kiderülne hogy nem vagyok ász (szintén nem a te szavaiddal élve, hanem ahogy én nálam lecsapódott).

Kérlek lépjünk túl, és legyen inkább a puszi :)

Köszönöm.

2 éve
#7556
(#7556) drisztina 1484
Válasz HUNited #7550 számú posztjára
Nem akarom a vitát újragenerálni, mert szerintem nem ugyanarról „vitázunk”, viszont szeretem az esetleges félreértéseket tisztázni. (Feltételezem, hogy a 7549.sz. hozzászólást is nekem szántad, ezért mindkettőt egyben fogom kezelni) Kezdjük a rövidebbel:
- nem is értem, miért akarsz olyan "inget" magadra venni, ami nem a tied? amit nem is neked írtam!? de, még csak célozni sem céloztam rá, hogy mondtál volna ilyet vagy ehhez hasonlót!?
- azt sem értem igazán, hogy miből gondolod, hogy minden felmerült vitát te indítottál el, mikor az utolsó hozzászólásomban próbáltalak ennek ellenkezőjéről biztosítani, komolyan nem értem (???)
- szerintem a vita nem egyenlő a veszekedéssel (veszekedni sosem szoktam, vitatkozni annál inkább :)))
- a „béke legyen veled” kifejezést is csak azért kezdtem el használni, hogy a vita során esetlegesen felmerülő kényesebb témáknak/szavaknak az élét elvegyem, és, hogy biztosítsalak arról, hogy nem haragból, indulatból, a laptopom mögött őrjöngve írom/mondom mindazt, amit írok. Persze, írhatnám a végére azt is, hogy: Puszi, de az nem ez az oldal :))
- mivel a mondataid végén felfedeztem némi smiley-t is, csak remélni tudom, hogy valóban béke van benned (is). Viszont a kettőnk közötti félreértést az alábbi megjegyzésedre alapozom:
„Csak az alapvető tisztelet maradjon meg, és ne személyeskedjünk. Erre kérnélek, ezért több pontját a levelednek szeretném figyelmen kívül hagyni.”
Végig olvastam a közöttünk lefolyt párbeszédet többször is, az elejétől a végéig (kérlek, tedd meg te is), én nem találtam benne semmi személyeskedést, tiszteletlenséget, de még csak sértést sem. Sőt biztosítottalak arról, hogy csak tiszteletet érdemel az, hogy mindent megtettél/megteszel a feleségedért/családodért, ráadásul a vita hevében próbáltalak megnyugtatni, hogy (igazából/lassan/már/talán) nem is a te ártatlan (tapintatot, empátiát tartalmazó) pár mondatos hozzászólásoddal van a baj.

…úgyhogy igenis!! szeretném, ha mégsem hagynád figyelmen kívül a levelem egyik részét sem és rámutatnál a tiszteletlen, személyeskedő szavaimra/mondataimra, ellenkező esetben kénytelen leszek azt gondolni, hogy mindez a megjegyzés csak „műbalhé”.


…ezek után sem tudok mást mondani, mint béke…

…na, jó, hát legyen, de csak most az egyszer: Puszi, drisztina :))

2 éve
#7555
(#7555) zverona 716 1
Válasz drisztina #7553 számú posztjára
Én köszönöm ha így gondolod...és van a témában "némi" gyakorlatom. :)

2 éve
#7554
(#7554) drisztina 1484
Válasz HUNited #7550 számú posztjára
Én magam nem szeretem a (félreolvasáson*/pletykán/szóbeszéden alapuló) félreértéseket, úgyhogy jönni fogok még, de sajnos nem most…

*mert feltételezem, hogy közöttünk is csak ez történt

2 éve
#7553
(#7553) drisztina 1484
Válasz zverona #7552 számú posztjára
(megint tanultam valamit*, belátom, én nem voltam ilyen ügyes, - nojó, igazából nem is akartam ennyire belemászni a részletekbe, de azt hogy te ezt „most” megtetted - csak hálával tartozom, …és minden „elkötelezettség” nélkül csak egyet tudok mondani)

…köszönöm, köszönöm, köszönöm, köszönöm…


*lehet, hogy mégiscsak az alapkérdésre kellett volna fókuszálnom...

2 éve
#7552
(#7552) zverona 716 1
Válasz GigiAngi #7535 számú posztjára
Természetesen szép de nehéz az élet pici - és nagyobb - gyerekkel. Kezdetben egyértelmű, hogy csak a gyerekre van idő...aztán ha már természetessé válik, hogy ő is a család része (ez több hónapnyi idő) akkor jöhet az időbeosztás. Ami ismét nem egyszerű és függ a gyerek egyéniségétől, mozgásigényétől stb. is. Én annak idején szó szerint két "roham munka" között futtában ettem valamit, végeztem a legfontosabb házimunkát még akkor is amikor már beállt a "rend." Emellett gyerekkel fontos az, amit annak érzünk, tehát optimális esetben A GYEREK. Aztán majd jön a munkahely stb. stb. hozzá és jön az újraszervezés. Nagy segítség az anyának - ha már át fogja engedni pl. barátnőnek a gyermekét - ha néha pár percre megoldja valaki, hogy kicsit egyedül és csendben lehessen. Azt hiszem azzal segíted ha abban támogatod a barátnődet amire épp képesnek érzi magát mert nagyon rá tud zuhanni egy nőre a környezet sok vélt vagy valós elvárása.


2 éve
#7550
(#7550) HUNited 83
Válasz drisztina #7547 számú posztjára
"de másokat megkövezni, elítélni"

Nem tudom ez egy korábbi mondandómra vonatkozik e, de én nem köveztem és ítéltem el senkit. Azért gondolom hogy itt rólam hiszed ezt, mert az én válaszom indította el ezt a szerencsétlen helyzetet.

2 éve
#7549
(#7549) HUNited 83
Válasz feketeinci #7546 számú posztjára
Nézd, ez a kötetlen csevegés topic. Itt minden téma elvileg belefér. És ez nem azt jelenti, hogy Bólogató Jánosként kell viselkednünk egymás iránt. Csak az alapvető tisztelet maradjon meg, és ne személyeskedjünk. Erre kérnélek, ezért több pontját a levelednek szeretném figyelmen kívül hagyni.

Általánosságban annyit elmondanék magamról, hogy roppant konzervatív vagyok, ha családról, párkapcsolatról, gyerekvállalásról (vagy erőszakos nem vállalásról, ha értesz), női és férfi szerepről van szó. Mivel a feleségemnek hála Istennek volt teje, ezért én igenis elvártam (volna) tőle, hogy szoptasson. Szerencsére számára ez egyértelmű volt, így nem volt mit elvárnom :)

Szerintem én jól választottam ki őt (vagy ő jól választott engem, mert ugye mindig a nő választ :) ).

A béke részével maximálisan egyetértek :) Nem veszekedni vagyok itt, és bárkinek bármit válaszoltam, mindig a legjobb tudásom és szándékom vezérelt. Igen, tudom hogy a pokolba vezető út is... De én nem állítottam hogy a véleményem mindenható. Egy a többi közül (ha van többi, de nem volt). Az meg hogy valakit ignorálunk, mert olyat kérdez amire kényelmetlen válaszolni, szerintem rosszabb, mint a jó szándékú de nem teljesen releváns válasz, hiszen a lényeg talán az, hogy támogassuk egymást a céljainkban. Vagy éppen próbáljuk a másik szemét felnyitva egy általunk helyesnek gondolt irányba terelni (és bízom benne, hogy abban te is egyetértesz hogy egy kismamának nem szabad ész nélkül fogyóznia).

2 éve
#7548
(#7548) HUNited 83
Válasz feketeinci #7546 számú posztjára
+1

Utolsó bekezdésedre: remélem a probléma megoldása nem a szoptatás mellőzése lett náluk (és mivel nem jeleznek vissza, valószínűsítem is ezt a pozitívabb forgatókönyvet).

2 éve
#7547
(#7547) drisztina 1484
Válasz feketeinci #7546 számú posztjára
…szerintem pont ugyanazt gondoljuk, viszont a kettőnk között a különbség az, hogy te csak az orrodig látsz..

sokan vagyunk, sok félék, sokféle lehetőséggel, sokféle háttérrel, történettel, véleményed lehet bármiről, de másokat megkövezni, elítélni, mindenféle igazságokat kijelenteni az egyéni helyzetek ismeretének teljes hiányában, szerintem elég nagy gáz.

… csak bíztam benne, hogy legalább mi nők nem tesszük ezt meg…

2 éve
#7546
(#7546) feketeinci 9
Válasz drisztina #7545 számú posztjára
Ha már szóba hoztad, elmondom hogy pl. én miért nem válaszoltam HUNited 7544-es hsz-ára, amivel maximálisan egyetértek.
Egyszerűen dolgoztam, olvasni tudtam, de írni nem.

Volt benne részem, olyan szerencsés voltam hogy vitték is a tejet mindkét gyerekemnél másik kettőnek is. Sajnálhatod hogy ez Neked nem adatott meg, ezért úgy gondolom, hogy éppen annyira nem reveláns a véleményed, mint egy férfié.

Úgy gondolom, hogy a divat elvárása csupán hogy egy szoptató anyuka a kalóriákat és a makrókat számolja addig, amíg nem csak a saját egészsége a felelőssége, hanem a pici babára is tekintettel kell lennie. A mi családunkban szerencsére hosszúak ezek az időszakok, és ez öröklődött is, azért szerencsére mert látom hogy mennyire jobb a baba immunrendszere ha sikerül anyatejet kapnia.
Ellenben igenis vannak olyan anyukák, akik divatból hagyják abba, mert jól akarnak kinézni. Lehet véleményem nekem is, ezeket elítélem, szerintem felelőtlenek.

Azzal is egyetértek, hogy az időbeosztás, amibe bele kell férjen a mozgás, nagyon fontos akkor is ha gyereket nevelünk. Mindig fontos.
Nem tudom elfogadni a siránkozó "semmire nincs időm a gyerek mellett" anyukákat. Az a gyerek ott lesz később is, ha nem alakítja ki a saját életritmusát egy szülő, mi lesz később?
Továbbmegyek, bár ez nem volt téma, nem tudom elfogadni azt sem, hogy a nagyszülőket terhelik azzal, hogy vigyázzanak a gyerekre, mert nem tudnak tőle eleget aludni. Ha az életritmus a maga természetes módján kialakul, a gyerek a szülővel együtt tud élni úgy, hogy az nem "zavarja" a szülőt.

Úgy gondolom hogy akit zavar a gyerek, mert nincs tőle ideje bármire, az valamit már elrontott.

Az pedig hogy a naplót vezető mamák itt vannak vagy nincsenek, majd akkor tudjuk meg, ha egyszer (6 év alatt egyszer sem történt meg) valamelyik kismama majd visszajelez, hogy képzeljétek, jól halad a dolog, a szoptatás is megy és a súlyom is csökken! Amíg ez nem történik meg én úgy gondolom, hogy ezek a kismamák nem vezetik a naplójukat, más felé fordulnak hogy a problémájukat megoldják.

2 éve
#7545
(#7545) drisztina 1484
Válasz HUNited #7543 számú posztjára
„Csak azt akartam jelezni felé, hogy vannak itt sorstársai, mert nemrégiben írtak, csak mostanában valamiért nem teszik.”
...igen, itt vannak, néha fel-felbukkannak, láttál már fuldoklót a vízben? de, tegyük fel, hogy vannak itt rendszeres naplót vezető friss mamák is, szerintem ez csak azt jelenti, hogy ők azok, akik már képesek a felszínen maradni…

„Az meg hogy mit élek meg és mit nem, a saját gyerekeim és feleségem mellett megtapasztaltam. Nem testközelből, de végig asszisztáltam. Én sajnos nem tudok szoptatni, így ennél többet nem tudtam tenni a témában.”
Senki nem várja el sem tőled, sem más férfitől hogy szoptasson, (én magam remélem, hogy ez a nőktől sem elvárás), és azt sem gondolom, hogy a kettőnk „csörtéjében” a szoptatás a lényeg.
Az, hogy te próbáltad a feleséged maximálisan (mind mentálisan, mind lehetőségeidhez mérten fizikailag is) támogatni*, csak tiszteletet érdemel, azonban** az, hogy nemzettél/végig éltél egy-két(-há) gyermek világrajöttét, ne gondold, hogy minden tudsz ebben a témában.

…értem, mit szerettél volna mondani, viszont nem ez az első nőket érintő (határozott) vélemény (ki)nyilvánításod… akkor nem azért nem szálltam bele a vitába, mert elakadt a szavam (vagy egyetértettem volna veled), hanem azért, mert (szerintem) egy olyan nem egyszerű kérdésben tetted meg mindezt, amit nem ezen az oldalon kell(ene) megvitatnunk.

…azt is megértem, hogy nem szeretted volna válasz nélkül hagyni Gigiangi kérdését… szerinted miért nem reagáltak erre a kérdésre a nők?

És nyugi, a 7536.számú pár mondatos hozzászólásodban több értelmet és empátiát fedeztem fel, mint az utánunk következő „egypercesben”.

Béke legyen veled (bennem továbbra is az van).


*remélem tisztában vagy vele, bármennyire is kezd beépülni a köztudatba, csak keveseknek sikerül (szándéka ellenére mindezt megtenni, vagy megélni)
** a felmerült kérdésben - hozzászólásaid alapján - nincs kétségem a feleséged válaszát illetően, ennek ellenére szívesen meghallgatnám az ő verzióját is egy őszinte, intim bekuckózás során ;)))


2 éve
#7544
(#7544) HUNited 83
Válasz OverweightPork #7542 számú posztjára
Annyit tennék hozzá, hogy én egy szoptató nőt sem biztatnék konkrét fogyókúrára. Egészségesebb ételekre, arányosságra, mértékletességre igen, de az áldott állapot és a szoptatás nem egy fogyókúra (pejoratív értelmében, önsanyargatásként felfogva) ideális alapja. Tőlem egyébként ha valaki megkérdezi, nem hallja senki hogy fogyókúrázok. Mert a mennyiség nem nagyon változott, csak a minőség.

2 éve
#7543
(#7543) HUNited 83
Válasz drisztina #7537 számú posztjára
Csak azt akartam jelezni felé, hogy vannak itt sorstársai, mert nemrégiben írtak, csak mostanában valamiért nem teszik.

Az meg hogy mit élek meg és mit nem, a saját gyerekeim és feleségem mellett megtapasztaltam. Nem testközelből, de végig asszisztáltam. Én sajnos nem tudok szoptatni, így ennél többet nem tudtam tenni a témában.

2 éve
#7541
(#7541) drisztina 1484
Válasz OverweightPork #7540 számú posztjára
…csupán egy bibi van a véleményeddel, mégpedig az, hogy nem ugyanarról beszélünk.

2 éve
#7542
(#7542) OverweightPork 57
Válasz drisztina #7541 számú posztjára
Pedig szerintem igen, mert annak a sok mindennek amit írtam az a lényege röviden, hogy szerintem „minden fejben dől el”. Ez volt a lényege HUNited postjának is, erre te gúnyosan beszóltál neki. Erre jöttem én, a magam hosszú beírásával (az elsővel), melyben foglaltak HUNited véleményét pártolták lényegében, erre jött Sinnestro és kiosztott engem, holott nem tudom mi sértő volt például abban a javaslatomban hogy az a sokgyerekes anyuka ha nincs ideje, megkérheti például a férjét is ám némi segítségre, hogy tehermentesítse őt, s legyen ideje fogyókúrázni (az anyukának). Erre én írtam mégegy hosszú postot, amit úgy tűnik nem vagy képes érdemben cáfolni, s erre most kijelented ex chatedra hogy nem ugyanarról beszélünk.

Talán ez igaz is mert én ÉRVELEK, mások azonban erre képtelenek, mert úgy tűnik logika helyett érzelmi alapon állnak, túlzottan is.

De tudod mit? Legyen neked a te hited szerint!

2 éve
#7540
(#7540) OverweightPork 57
Válasz sinnesro #7539 számú posztjára
Nem akarom én őt vagy bárkit meggyőzni, csak elmondtam a véleményemet, mert ez ugye a „kötetlen csevegés” topikja. És nem is sértegettem senkit, csúnya szavakat se használtam...

Tartom azonban, hogy... na inkább egy hasonlattal élek, hátha még polkorrektebb, habár e „hasonlat” állítólag megtörtént egyszer Amerikában. A sztori úgy szól, hogy volt ott egy nagyon de nagyon híres író, akinek a könyveit falta a közönség. A kiadója szervezett neki egy író-olvasó találkozót, ráadásul úgy hirdetve meg hogy itt a Mestertől megtanulhatják az ifjú (önjelölt...) író-reménységek az Alkotás nagy trükkjeit. Na de hogy-hogynem, valamilyen apropóból Író Úr nagyon beitókázott előző este, így hajnalban az összejövetelre félig sőt majdnem teljesen részegen jött el, arra alig volt képes a másnaposságától hogy felbotorkáljon az emelvényre. Vérvörös szemekkel nézett végig a közönségen, és azt is sokára értette meg hogy egyáltalán hol van most ő, és hogy neki előadást kéne itt tartania az írói művészetről. A rendezvényszervezők meg látván az állapotát, már előre lesápadtak micsoda botrány lesz ebből.
Az Író ott fent hallgatott pár pillanatig, majd megszólalt. Ezt kérdezte:
—Maguk tehát... maguk itt... mind azért jöttek ide, mert írni akarnak?
—Igen! - kiabálták be néhányan.
—Szóval írók akarnak lenni?
—Igen, igen!
—De tényleg, mind, és igazán?
—Igen, úgy van, még szép!
—Hát akkor mi a rossebet keresnek itt?! Menjenek haza és írjanak, én is úgy kezdtem! - azzal az Író lebotorkált az emelvényről és hazament hogy kialudja magát.

Szóval szerintem ez a helyzet a fogyással is. Van aki akarja és belevág, komolyan, van aki bele se vág... stb. Szóval, mint az írással, a fentebbi anekdotában, na.

Aki író akar lenni, az is számtalan okot találhat rá, miért nem kezd bele. Mert majd jövőre, vagy amikor úgy alakulnak a „körülmények” amik persze sose tőle függnek... Mert most épp nincs ideje, most nagyon ideges, meg fáradt, meg még előtte tanulmányoznia kéne XY stílusát akit ő utánozni szeretne, meg a számítógépét mindig a gyermeke vagy férje vagy felesége használja... és még millió-egy kifogás lehetséges.
Ennek ellenére, aki AKAR írni, az FOG is írni, mert megteremti rá a körülményeket és NEKIKEZD, aztán VÉGIGCSINÁLJA, mert ő ezt igenis AKARJA.

(És kérlek ne köss bele abba amit az írásról fejtegettem fentebb. Jómagam is író vagyok ugyanis, értek hozzá. Sőt, már angolul is jelent meg (több...) könyvem, szóval tudom mit beszélek erről).

De amúgy említhettem volna példának a számítógép-programozás területét is, csak szerintem az kevésbé lett volna könnyen érthető a Fórum látogatóinak többsége számára.

Összefoglalhatom úgy is, hogy a Siker eléréséhez mindenekelőtt az kell hogy higgyünk benne, hogy mi képesek vagyunk rá. Na de ha hiszünk benne akkor nem hihetjük ugyanakkor azt is hogy mégsem vagyunk képesek rá mert mindenféle Akadályok ezt meghiúsítják...


2 éve
#7539
(#7539) sinnesro 313
Válasz OverweightPork #7538 számú posztjára
Szerintem hagyd. Ne nyilatkozz mások nevében. Főleg ne hatgyerekes elméleti anyuka helyett. Nagyon visszatetsző.
És ne legyen ez itt téma, ki mire képes. Egyébként azt is imádom, amikor azt mondják, én meg tudtam csinálni, más is képes rá. Ez a másik közkeletű hiba, ha az ember magából indul ki.

2 éve
#7538
(#7538) OverweightPork 57
Válasz drisztina #7537 számú posztjára
Pedig én is azon a véleményen vagyok, hogy bár fogalmam sincs arról mit „él” meg egy nő szoptatás meg hasonlók alatt (férfi vagyok ugye) csakhogy a dolog nem erről szól lényegileg. A téma ugyanis a fogyás, márpedig fogyás terén vannak tapasztalataim, sok sikertelen próbálkozás, s most végre a sikeresnek tűnő, hála érte a kalóriabázisnak és a ketogén diétának. Ennek alapján pedig azt mondhatom, hogy a fogyás egy olyan tevékenység ami FEJBEN DŐL EL. Először a gondolatainkat kell rendbetenni, akarjuk-e, beleállunk-e teljes szívvel vagy nem. Ha NEM - akkor kár elkezdeni is, úgyse sikerül majd, csak lesz egy újabb kudarcélmény, sok szenvedés eredmény nélkül, és esetleg pénzkidobás is.
Na most a gondolataink rendbetevése meg olyasmi hogy meg kell SZERVEZNI, TERVEZNI. Erre azonban mindenki képes. MINDENKI. Szoptatós anyuka is 6 gyerekkel. Ez tuti. HA AKARJA és IGAZÁN akarja. Elárulom miért mondom. Azért, mert az ehhez szükséges extra időtartam semmi esetre se lehet több mint napi 1 óra (nekem 20 perc sincs). Na most ennyi időt bárki rá tud szánni, a világ legelfoglaltabb anyukája is, mert legislegrosszabb esetben egyszerűen úgy dönt hogy ő mostantól nem nézi meg a legújabb és amúgy totál űbergagyi Mónika-showt a tévében, vagy úgy dönt hogy ezentúl függetleníti magát a népbutító fidesz-propaganda álhíreitől s ezért a politikai műsorokat sem nézi meg, vagy jobbesetben egyáltalán nem néz tévét. (nálam az utóbbi müxik, nincs is tévém már vagy 20 éve, felesleges porfogó lenne, ami engem érdekel megtalálom az interneten.)
De még rengeteg mindent ki lehet találni.
Végső esetben azzal is kísérletezhet hogy szól a férjének hogy „hé apuci, nekem most sok a gondom az új kis jövevények miatt, de fogyni is szeretnék. Biztos te is jobban szeretnéd ha soványabb lennék, ha újra hasonlítanék ahhoz a lányhoz akibe ifjúságom idején beleszerettél. Mi lenne ha ajándékoznál nekem egy kis időt a fogyásomra, úgy, hogy ezentúl a szokásos napi teendők egy részétől mentesítesz? Levihetnéd például te a szemetet a kukába. Netán megtanulhatnál mosni, nem olyan nehéz az az automata mosógéppel manapság már. Esetleg és netántán felvetődött bennem a kósza ötlet - tudod mi nők gyakran álmodozunk lehetetlenségekről - hogy milyen szép is volna ha ezentúl te mosogatnál el naponta, nem csúszna le miatta a karikagyűrű az ujjadról hidd el...”

Rengeteg ilyesmire mód lenne. Ha valaki azt bizonygatja hogy mégis lehetetlen, nos az csak KIFOGÁS.

De ha kifogásokat keres, győzködni is felesleges mert ha bele is kezdene egy hét után abbahagyná, s azt mondaná „ugye megmondtam hogy ez nem megy az én körülményeim közt de te beleerőltettél ebbe a hülyeségbe, aztán látod mi lett belőle”...

2 éve
#7537
(#7537) drisztina 1484
Válasz HUNited #7536 számú posztjára
„Bírom” :( amikor a férfi „ilyen otthonosan” mozog abban a - nők által megélt - világban, amiben a nők is sokszor összezavarodnak.

2 éve
#7536
(#7536) HUNited 83
Válasz GigiAngi #7535 számú posztjára
Ha most nem győzi, mi lesz ha lejár a Gyes és visszamegy dolgozni?
Szerintem szervezés kérdése, és a közelmúltban volt is itt több nő, aki szoptatott, és közben használta az oldalt.

Csak azért ésszel csinálja, ő nem vonhatja meg magától pl. a zsírt, mert a gyerekét is ő eteti (ha szoptatja, és remélem igen)

2 éve
#7535
(#7535) GigiAngi
Sziasztok!
Barátnőm lebabázott, és nyilván fogyni szeretne, ismeri is a kalóriabázist, de azt mondja hogy egyszerűen nincs ennyi plusz ideje a gyerek mellett hogy méricskéljen meg számolgasson, a gyerek folyton mászik meg pakol...
Gyerekesektől kérdem, tényleg ilyen gáz az élet gyerekkel vagy csak kifogás tőle és nincs időbeosztása? Nem rosszindulat, pont hogy segíteni szeretnék neki...
Köszi!

2 éve
#7532
(#7532) HUNited 83
Válasz Marica1912 #7531 számú posztjára
Egy gombnyomásos törlés nincs, csak a regisztráció törlésével.
Ha zavarnak a korábbi adatok, akkor csinálj új fiókot.
De szerintem teljesen elég, ha új célt állítasz be... És akkor a régi adatokat csak akkor fogod "látni", ha konkrétan azt akarod.

2 éve
#7531
(#7531) Marica1912
Sziasztok!Néhány napig nem írtam be adatokat,tudja valaki hogyan kell törölni az eddig beírt adatokat?Nulláról szeretném kezdeni!

2 éve
#7530
(#7530) nyimnyi
Válasz tinytani #7504 számú posztjára
Gondolatban megemeltem a kalapom. Komolyan és tényleg minden elismerésem.

2 éve
#7529
(#7529) nyimnyi
Válasz AnitaVarjas #7520 számú posztjára
Szia! 2 terhességem alatt tiszta mandulaolajat használtam (cirka egy ezres 1dl), egyetlen csíkom sem lett. Szoptatás közben is használtam. Fogyási csíkról nincs tapasztalatom. Most -középkorúként - a tiszta nivea babaolaj van igen jó hatással a bőrömre. Ha jól emlékszem, 900 ft 2 dl. Nekem ez a 2 dolog mindenképp csodaszer.

2 éve
#7528
(#7528) HUNited 83
Válasz Princessa191 #7527 számú posztjára
Nagykorú vagy?

2 éve
#7527
(#7527) Princessa191
Válasz feketeinci #7518 számú posztjára
mi az a kék tabletta?

2 éve
#7526
(#7526) Princessa191
Válasz AnitaVarjas #7520 számú posztjára
SAJNOS NEM Tűnik el,de halványodni fog idővel.

2 éve
#7525
(#7525) Princessa191
NAGYON JÓ AZ OLDAL! KÖSZÖNÖM SZÉPEN,NAGYON SOKAT SEGIT! EZZEL AZ OLDALLAL SZINTE SIMÁN MEGY MINDEN ÉS IGY VAN CÉLOM MERT LÁTOM A FEJLŐDÉST.HÁLÁS VAGYOK! MINDEN JÓT ANNAK AKI KIFEJLESZTETTE EZT AZ OLDALT! :) KÖSZÖNÖM

2 éve
#7524
(#7524) slimshady977 256
Válasz törölt felhasználó #7515 számú posztjára
Bizony hogy bypassa volt :( Nem tudom egyébként hogy sokan miért titkolják. Ja, valószínűleg azért, hogy a fogyásuk közben reklámozott szert el tudják adni és legyen belőle némi jövedelmük. De a végén mindig kiderül, hogy műtéti beavatkozás a siker titka. Magyarországon sajnos egy hétköznapi embernek manapság nincs rá két millája, hogy megcsináltassa :(

2 éve
#7523
(#7523) 310583 424
Minden regi es uj bazislakonak, valamint az oldal fejlesztoinek, kozremukodoinek, Boldog Uj Evet kivanok!

2 éve
#7522
(#7522) sinnesro 313
Válasz feketeinci #7521 számú posztjára
Semmit nem használtam annak idején a terhesség alatt, és semmi csíkom nem volt. Szerintem ez inkább genetika. Persze hatalmas nyúlás esetén valószínű, hogy a genetikától függetlenül is kijön.

2 éve
#7521
(#7521) feketeinci 9
Válasz AnitaVarjas #7520 számú posztjára
Nem tudok csodaszerről vagy bármi másról ami eltüntetné ezeket.

Ellenben "előtti" krémet láttam már, lányom használt a terhessége alatt egy (ha jól emlékszem) német krémet, egyetlen csík sem jött ki rajta. (nem volt olcsó, kintről rendelte)

2 éve
#7520
(#7520) AnitaVarjas
Sziasztok. A fogyás után megmaradt hegekre, striákra van valakinek valami csodaszere vagy ötlete? Több helyen is hallottam már, hogy a babaolaj hasznos, vettem is egy fújósat, (csak hogy tudjátok miről van szó : https://pepita.hu/babaolajak-c1151/chicco-masszazsolaj-spray-mandulaval-es-e-vitaminnal-p189356?from=list). Egy hete használom, de azért csodát nem várok tőle. Valakinek ezen kívül hasznos tanács, ötlet, tényleges csodaszer? Van olyan egyáltalán ami tényleg eltünteti őket vagy csak halványítani lehet?

3 éve
#7518
(#7518) feketeinci 9
Válasz törölt felhasználó #7517 számú posztjára
Erről azt gondolom, hogy ha meg fogják találni azt a szert ami úgy fogyaszt hogy mellette semmit sem kell tenni a cél érdekében, akkor az annyiba fog kerülni (orvosi rendelvényre hogy a testképzavarosok ne nagyon férjenek hozzá), mint az a bizonyos kék tabletta.

Azt is véletlenül fedezték fel, jó a hatásfoka (állítólag van már jobb is), ezért meg kell fizetni, és a könnyű eredményért simán kifizetnek annyit.

3 éve
#7516
(#7516) Bojtika 3
Válasz törölt felhasználó #7515 számú posztjára
Szia! Én nagy szkeptikus vagyok, ráadásul a sztárvilág sem érdekel, úgyhogy nem befolyásol, kicsoda a hölgy.
Nagyjából mindengyik fogyasztószerről ezt írják...

Utánakerestem, nem igazolt a fogyasztó hatása, és leírtak pár esetleges mellékhatást (szédülés, hasmenés). Nem tisztázott a gyógyszerekkel való kölcsönhatása.
A cikk szerint volt pár lelkes beszámoló.
Német a cikk, bocs...
https://www.fem.com/gesundheit-ernaehrung/garcinia-cambogia-wunderfrucht-oder-abnehmluege

Mivel legalább nem drága, esetleg kipróbálhatod, ha nagyon akarod, de én nem tenném.

3 éve
#7514
(#7514) drisztina 1484
Válasz kisma74 #7511 számú posztjára
…őszintén sajnálom, hogy nem ezt az oldalt választottad, bár a kérdésedre adott első válaszból, mindezt megértem...3 éve
#7513
(#7513) drisztina 1484
Válasz kisma74 #7511 számú posztjára
Szerintem te magad nem tudod kiszámolni az élelmiszerek/ételek GI értékét, mivel azt több minden befolyásolhatja.

http://www.webbeteg.hu/cikkek/cukorbetegseg/4745/glikemias-index

A kalóriabázison nincs teljes adatbázis erre az információra vonatkozóan. Jelenleg feltöltés alatt van (feltöltésre vár), ami elég lassú és megbízhatatlan, mivel azt a felhasználók teszik, azaz te magad is megadhatod az élelmiszerek GI értékét, ha tudod.

Megbízható táblázatot nem tudok ajánlani, akármennyit láttam eddig, voltak köztük kisebb-nagyobb eltérések, és a fenti cikkből is láthatod, sok mindentől függ egy élelmiszer GI értéke.

Azt gondolom, nem kellene az elején elveszned a részletekben, azaz ne görcsölj a pontos adatokon, elsőre inkább próbáld „megtanulni” a kategóriákat (alacsony-közepes-magas), és a kategóriákon belül a szélsőséges adatokkal rendelkező élelmiszereket.

Úgy tudom, a kalóriagurun van GI értéke az alapvető élelmiszereknek, azonban az adatbázisuk nagyságát, pontosságát, működését nem ismerem.

3 éve
#7512
(#7512) feketeinci 9
Válasz kisma74 #7511 számú posztjára
Gugli a barátunk, ha rákeresel több oldalt is találsz.

3 éve
#7511
(#7511) kisma74
Sziasztok ! Tudnátok segíteni, hogy ételek glikémiás indexét hogyan tudom kiszámolni? Vagy a nyersanyagok GI értékét megtalálom valahol az oldalon? INzulinrezisztenciát állapítottak meg és a fogyás mellett még erre is figyelnem kellene.

3 éve
#7508
(#7508) Bojtika 3
Válasz Redlie #7507 számú posztjára
Szia! Üdvözöllek körünkben.
Ne érts félre, ha azt mondom: előbb-utóbb vegyél vissza! ☺ A heti 1 kg fogyás túl sok, ha leértél 100 kg alá.
Persze mehet még a heti 1 kg, de ne sokáig, nehogy stagnálni kezdj. Azt nehezebb leküzdeni.
Ami általában és átlagban tartós sikerhez vezet, az a heti 0,5 kg-os fogyási szándék. Ezt sok orvosi és dietetikusi vélemény is alátámasztja.
Néha ennél kicsivel több lesz a fogyás, néha kicsit kevesebb, de emellett kell kitartani. A beállítási oldal kiír majd egy dátumot, mikorra éred el a célsúlyt, de az nem egészen úgy van, mert más tényezők is vannak, nem csak a matek. Ráadaásul ha edzel is eleget, akkor elég hamar feszesebb és mozgékonyabb leszel, és nagyobb súllyal is jobb lsz a közérzeted.

3 éve
#7507
(#7507) Redlie
Sziasztok! Ket hete hasznalom a kaloriabazist. Nagyon jo, tenyleg motivalo, hogy latom mit ettem, abban mi van es meg mennyit szabad aznap ennem. 105.6 kg-rol indultam. Most 102.3 kg vagyok. Heti 1 kg fogyast tuztem ki celul, amivel jovo aprilisra elerem a 65 kg-ot. Tudom hogy a fogyas fejben dol el. Mindig is tudtam, megsem tartottam ki a fogyokuras probalkozasokban. Ez a taktika jobban tetszik, hogy minden vasarnap 1 kg val legyek kevesebb. Zumbazok itthon minden nap egy orat, es biciklizek este fel orat. Az etkezesembol toroltem minden cukros etelt es attertem a zoldsegekre, husokra. A kenyeret szamuztem. Azert is irom ide ezt a par sort, mert rengeteg sikersztorit lehet talalni a neten, de magat az utat amin vegigment az illeto eleg keveset. Nekem uj lenduletet ad az is ha sorstarsakkal vagyok korbeveve☺ koszonom, hogy itt lehetek. Mindenkinek sok kitartast es elszantsagot kivanok.

3 éve
#7506
(#7506) ApiHun
Válasz fcbarcelonia #7503 számú posztjára
Szia fcbarcelonia. Lehet a neved miatt ? Talán madridos a honlap vezetője... :DDD , de komolyra fordítva, megoldódott a problémád?

3 éve
#7505
(#7505) ApiHun
Válasz tinytani #7504 számú posztjára
Tisztelt tinytani, köszi a tanácsot és egyet értek veled, bár én csak 10napja csinálom a kúrát, de a napi mozgástól máris jobban érzem magam. Üdv. :)

3 éve
#7504
(#7504) tinytani
üdv mindenkinek,
64 éves férfi vagyok, és kb. féléves semmittevés és zabálás után kiderült, hogy 170 cm-emmel 87,7 kg voltam, kb 20 kg zsírfelesleggel!
Tudom, sajnos többen is vannak akik ezzel még kiegyeznének, de én mindig viszonylag sportos, fitt ember voltam.

Ez volt február elején, és 5 hónap múlva, július elejére lement 11 kg, döntő mértékben zsír, minimális izom veszteséggel.
Kb félúton már nem is a fogyást tűztem ki célul, hanem a kondícióm javítását.
Tudom nem soknak van annyi ideje mint nekem, én mostanában naponta minimum 2-3 órát, a többi napon 6 akár 8 órát tölt9k mozgással.
Már régóta minuszban van a ch és a zsir minden nap, csak a fehérje bevitelt nehéz teljesíteni időnként.

Megosztanék néhány tapasztalatot:

Én mindig jóízű ételeket készítek magamnak, vgy erős fűszerezéssel, vagy édességet.
Mivel nagyon édesszájú vagyok, ezért a fehérjét nagyrészt édesített túróval sikerül pótolnom. Különböző gyümülcsökkel, mazsolával pici kávéval ízesítem és natur joghurttal, valamint zabpehellyel keverem ki.
Kenyérről szinte teljesen leszoktam.
Kb fél kg un. szénhidrát csökkentett kenyeret eszem egy hétre elég.
Tésztát szinte egyáltalán nem eszem.
Az ételek mellé igen gyakran lecsó szerű dolgot készítek, és azzal izesítem
(sok hagyma, kevesebb paprika, paradicsom és paprika krém)
Lustaságból mirelit mexikói zöldség kevekéket szoktam még gyakran késziteni, de ezt is erősen feljavítom hagymával, időnként egy pici házi kolbásszal, joghurttal fűszerekkel.

Jelenleg 75,3 kg vagyok, 80 km bringázás nem merít ki, akár 20 km-t is meg tudok tenni 6 km/h átlaggal.

Én azt gondolom, hogy aki csak teheti, az ne csak diétázással akarjon fogyni, hanem minnél több mozgással.

Ha eleget mozgunk, akkor nem csak a súlyunk csokken, hanem az kondíciónk is javul, és könnyebb lesz megtartani a fogyás eredményét, és a közérzetünk is jobb lesz.

Sok sikert kívánok mindenkinek

3 éve
#7503
(#7503) fcbarcelonia
Sziasztok!

Prémium tagságot vásároltam, paypalon keresztül, vasárnap este.
A paypal igazolta a tranzakció megtörténtét, és ezidáig még nem történt" semmi.
A honlap vezetősége nem áll szóba velem. Mi a tapasztalatotok ezzel kapcsolatban, legyek türelmesebb? :-)

Szép estét nektek!

3 éve
#7502
(#7502) Bojtika 3
Válasz katka69 #7499 számú posztjára
Elpárologni csak víz fog. Felvinni csak mint "elpárolgás"-t tudod, mínusz előjellel.

Én a múltkor lepődtem meg, mire kisült a füstölt szalonna, mennyivel könnyebb lett. Ki gondolná. hogy abban is van víz, mindig azt halljuk: csupa zsír.

3 éve
#7501
(#7501) katka69 3 29
Válasz feketeinci #7500 számú posztjára
Köszönöm szépen.

3 éve
#7500
(#7500) feketeinci 9
Válasz katka69 #7499 számú posztjára
A receptfelvitel kezdőknek és haladóknak az Információ fülön van, a Hírekben. Majdnem a végéig kell visszatekerni hogy megtaláld, de ott szépen leírták hogyan is kell ezt számolni.

Röviden...felviszel mindent amit beleteszel nyers súlyban, majd leméred az elkészült kaját, levonva az edény súlyát. A kettő közötti különbség az elpárolgás, vagy a hozzáadott víz.
Konkrétan a szalonnából kisül a zsír, de a kajában benne marad! (valamennyi)

3 éve
#7499
(#7499) katka69 3 29
Sziasztok! Ismét kérdeznék. Olyan ételt csinálok, amibe kell császárszalonna, és én is szeretnék enni belőle egy kicsit. Ugye , ha sütöm a szalonnát abból sül ki zsír. Ezt hogy vigyem fel elpárolgáshoz? - császárszalonna? Köszi a segítséget.

3 éve
#7498
(#7498) katka69 3 29
Válasz feketeinci #7497 számú posztjára
Köszi a választ. Igen voltak vélemények pro- kontra, ezért nem tudtam mit tegyek. Akkor inkább nem viszem fel, meglátjuk hogy alakulok.

3 éve
#7497
(#7497) feketeinci 9
Válasz katka69 #7494 számú posztjára
Természetesen Te döntöd el, én nem vinném fel.
Van aki tuti felvinné, és sokat dumáltunk már erről, ezért vagy bizonytalan.
Nem győzött meg egyik oldal sem, hogy az a jó megoldás :)

Magyarázatom is van arra, hogy miért nem vinném fel.
Nem látok megbízható adatot a sportok és mozgások kalóriaégetésére. A számok szerintem erősen túlzóak, és nem csak annyira, hogy 60-70%-ukat le lehetne enni, annál sokkal túlzóbbak. Véleményem szerint a Bázis számaiban (amit egy adatállományból töltöttek fel, majd egészítettek ki a felhasználók több-kevesebb sikerrel) tartalmazzák az alapégetést is, ami ugye már a BMR-ben benne van, és nem lenne szabad újra az elégethető kalóriák közé számolni.
(De nehéz ezt így elmagyarázni!)
Mondok példát. Mérem az égetésemet is kütyüvel. A BMR-em 1440kcal, tehát óránként 60 kalóriát égetek el ha nem csinálok semmit.
Az átlagos égetésem minden mozgással együtt naponta 2160kcal, tehát óránként 90 kalória (éjjel-nappal, de ugye alvás közben nem lehet ennyi...ez csak egy átlag)
Ha nagyon formába hozom magam, 106-os pulzussal óránként 192-256 kcal között tudok égetni (BMR felett), de persze nem bírom folyamatosan egy órán keresztül ezt a megterhelést.

A fenti számokat ismerve kérdezem....milyen mozgással tudok 600-800 kcalt égetni óránként? Vagy akár "csak" 500 kcal-t? (persze a BMR felett)

Arról még nem is esett szó, hogy a Bázis adatai vajon mekkora súlyú, milyen idős, és milyen nemű felhasználó kalória égetését számolja egy-egy mozgásnál?

3 éve
#7496
(#7496) Bojtika 3
Válasz Eni1970 #7495 számú posztjára
Valamit elnéztél közben, mert az 1200 kcal általában nem fedezi az élettani minimumot és ennek akár később is jelentkező kihatásai lehetnek, továbbá a heti 1 kilónyi fogyás is gyors. A szénhidrát meg szükséges, bár rövid időre sokan csökkentik. - A napi kalóriakeretet sem választjuk, hanem kiszámoljuk.

Hogy nem vagy éhes, az teljesen normális, senki nem ajánlgatja itt az éhségérzetet.

3 éve
#7495
(#7495) Eni1970
Köszönöm szépen ezt az alkalmazást. Ennek segítségével megtanultam tudatosan étkezni úgy, hogy közben soha nem vagyok éhes. Követve és betartva a napi tápanyag bevitelt 7 hét alatt több mint 6 kilót fogytam ( én a napi 1200 kalória bevitelt választottam). Azt hozzá kell tennem, hogy a szénhidrát napi bevitele általában 80 alatt marad.
Nagyon hálás vagyok az alkalmazásért.
Enikő

3 éve
#7494
(#7494) katka69 3 29
Sziasztok! Nem régóta vagyok a bázison, egy kis segítséget szeretnék kérni. 49 éves nő vagyok. 95kg-ról indultam, most vagyok 91 kg. Állandó napi keretre állítottam be, BMR+ 100. A makrókat többé-kevésbé tudom tartani, legtöbbször mosolyognak. Ez fogyókúrásra van állítva. Eddig nem igen sportoltam izületi gyulladás miatt. Nem régen kezdtem heti 2-3 alkalommal 20-30 percet. Ez Norbi duci torna, vagy kerékpározás. Bár olvasgattam a fórumot, nem vagyok vele tisztában, hogy ezeket felvigyem, vagy sem? Felvigyem a 60-70% -át és leegyem, vagy csak majd akkor, ha már többet leadtam? Előre is köszönöm, aki válaszol.

3 éve
#7493
(#7493) feketeinci 9
Válasz Metty131 #7492 számú posztjára
Úgy tudom ebben csak az üzemeltető tud segíteni.
Írj neki a kaloriabazis@gmail.com email címre.

3 éve
#7492
(#7492) Metty131
Szeretném tudni a téves súly adat bevitelt, hogy tudnám korrigálni.75 kg helyett 7.5 kg ot rögzítek ez minden eddigi eredmént torzít

3 éve
#7491
(#7491) Bojtika 3
Válasz KlingerE #7490 számú posztjára
Ha az alap célkitűzésed heti 2 kg, akkor a "persze" csakis arra vonatkozhat, hogy persze ez a sikertelenség kulcsa.

Sokszor olvashattad, de ha eddig nem fórumoztál, a beállításoknál is szerepel, hogy a reális heti célkitűzés a fél kg mínusz.

A többiben igazad van, de ha megfogadod a "lassan érünk messzire" elvét, akkor belenyugszol, hogy az eddigi sikertörténetek zömében is heti fél kg fogyás volt az átlag.
Ha szép lassan és folyamatos mozgással adod le a heti fél kilókat (ami hol kicsit több, hol kicsit kevesebb, de a fogyás folyamatos, és ez a lényeg), akkor észre fogod venni, hogy nem kell kúraként újra és újra nekikezdeni, mert ha tartod az új életmódot, nem jön vissza.

3 éve
#7490
(#7490) KlingerE
Sziasztok!

Én az amolyan mindig diétázom és mindig lelkes vagyok, aztán újrakezdem. Idén valahogy belenyugodtam abba, hogy ez hosszabb folyamat lesz és nem fog menni egy hónap alatt vagy kettő. Nagyjából 5 hete kezdtem el használni az oldalt és most tartok 4,5 kg.-nál.
Persze az alapcélkitűzésem a heti 2 kiló, úgyhogy már 10.-nél kéne járnom. De most valahogy nem esek kétségbe és hagyom abba, mert ez úgysem elég hatékony. Remélem ezzel a tendenciával szépen, lassan lemegy az a plusz 40- 50 kg, ami csücsül és kacsintgat rajtam a világnak. :DDD.
Szóval, csak azt szeretném mondani, hogy tényleg egy belső elhatározás kell, egy belenyugvás, hogy igen, sikerülni fog, mindegy, hogy meddig tart, menni fog. Nem kell sietni.
Plusz minden nap keresek egy új mottót, ez a a mai:
ˇ- Ha csak 10 felülést csinálsz egy nap vagy elmész sétálni 20 percre, már többet tettél annál, mint aki a tévét nézte a kanapén.

Üdv: Emi


hja c

3 éve
#7489
(#7489) feketeinci 9
Válasz Ildike12345 #7488 számú posztjára
Szia!
Nézd át az Információ fülön a sikertörténeteket, és a Sikeresen lefogytam topikot.
Sokat fogsz találni.

3 éve
#7488
(#7488) Ildike12345
Sziasztok , kinek hogy sikerült a kaloria táblázat segítségével fogyni ?

3 éve
#7484
(#7484) Coska
Köszi szépen a válaszokat!

3 éve
#7482
(#7482) Bojtika 3
Válasz Coska #7481 számú posztjára
Szia! Nem tudok km felvitel lehetőségről. A Bázison a mozgások kalóriaégetési adatai amúgy is pontatlanok. Szerintem bőven elég, ha az órára nézve felviszel egy időtartamot.

3 éve
#7481
(#7481) Coska
Sziasztok! Nekem még csak az 5. napom töltöm itt a Bázison, ezért sokmindent nem tudok. Esetleg tudna segíteni valaki, hogy a napi gyalog megtett km-t (vagy lépésszámot) hogyan tudom a sportolás részbe bevinni? Most csak óra, perc mértékegységet látok, km-t nem. Pontosabban tudnám bevinni az adatokat, így nem tudnám magam becsapni :-) Előre is köszönöm a tanácsokat, szép napot mindenkinek :-)

3 éve
#7479
(#7479) feketeinci 9
Válasz törölt felhasználó #7478 számú posztjára
Kíváncsi vagyok....majd írj hogy érzed magad :)

3 éve
#7477
(#7477) Bofy
Válasz Bojtika #7476 számú posztjára
Igen, a Réka nagy sportasszony lett. Szerintem nem is alszik..tuti vámpír :D
Én gyermekem már 6 éves. Jó öreg..én nem :D

3 éve
#7476
(#7476) Bojtika 3
Válasz Bofy #7475 számú posztjára
Jancsórékával a facén értekezem néha, ő a kettlebellbe szeretett bele nemrég. És őrületeseket fut. Szereti a munkáját, a lánya is aranyos nagylány már, ez mind energiát ad. :D

Mekkorka már a tiedgyermek?

3 éve
#7475
(#7475) Bofy
Válasz törölt felhasználó #7474 számú posztjára
Dolgozok, van gyerek is, el is váltam...szóval több oka is van, hogy abbamaradt a konditerem. Mondjuk a tartásom és a seggem látta kárát, a pénztárcám nem annyira. Ha nagyon nagyon akarnám, meg tudnám oldani,h munka után lemenjek egy órára...de őszintén szólva nem akarom :D....max a seggem kicsit lejjebb lesz, és nem feljebb...ennyit kibírok. De sosem tudni, mert amúgy tényleg jó dolog. Az alvás fontos..azt én nagyon szeretek :)

3 éve
#7473
(#7473) Bofy
Jájj, ne is említsed...pár napja sikerült rávegyem magam a folyamatos szobabiciklire, de a konditerembe képtelen vagyok visszarugdosni magam, pedig biztosan menne valahogy heti háromszor...Rakjam rendbe a kajámat, lóduljon be a dolog, aztán talán a lelkesedésem is visszatér :D
Én is a zsírosakat kívánom, pedig a zsírbevitelem egész babás, a ch-t csökkentettem meg jobban. De meg tudnék enni egy jó kis sülthurkát :D...most, hogy mondod kenyérrel, szal mindent tudnék enni, nem csak zsírt :D Ja, és visszatértem a zöldturmixra, spirulinával..jó az :D

3 éve
#7472
(#7472) Bojtika 3
Abból, amit anno ledolgoztam, 10 kiló visszajött és makacskodik.
Elkezdem a számolást, aztán valami miatt megint jön pár napon át a zsír-éhség. Ami nem sok, de megtartja azt a kis pluszt.
Pláne hogy egyfolytában ülök és elgurult az antilustamin... Jön a szakdolgozat és végre a fordítással is keresek...

3 éve
#7471
(#7471) Bofy
Válasz Bojtika #7470 számú posztjára
Egészségedre :D!

Jól vagyok, köszönöm :). Rájöttem, hogy jobban járok, ha elkezdem számolgatni a kalóriákat, mert állandóan ott vagyok, ahol a part szakad. Kipróbáltam a Lifetilt diétát...nagyon jó, meg eredményes, de aztán személy szerint annyira tönkrevágom vele a szervezetem, hogy hónapokig nem tudok letekeredni a hűtőről mikor elpattan a húr. Úgyhogy a számolással leadott 40 kilómból hol 30, hol megint 40 lesz. Ez a 10 kiló liftezik rajtam, és már nagyon unom :D.
Te tartod amit elértél anno?

3 éve
#7470
(#7470) Bojtika 3
Válasz Bofy #7469 számú posztjára
Szia Tündérbofy!

De nem ám! Ma is ettem, kis előfőzés után összepároltam a gombával. :D

Hát hogy vagy? :D

3 éve
#7469
(#7469) Bofy
Válasz Bojtika #7415 számú posztjára
Ejj Bojtikám, látom még mindig nem sikerült megundorodj a hajdinától :D

3 éve
#7468
(#7468) Bojtika 3
Én kezdettől figyeltem a vitaminbevitelre.

No nem mintha a sok zsíros szénhidrát-evés, ami meghizlalt (pogácsák, sütik) sok vitamint tartalmazott volna, csak akkor nem szántam rá a pénzt.

A zabpelyhet is a kezdettől fogyasztom, jelenleg több a hajam, mint tíz évvel ezelőtt volt.
A bőrömet olcsó, de jó hidratáló testápolóval kenegetem.

3 éve
#7466
(#7466) Optilikusz 28 17
Válasz törölt felhasználó #7465 számú posztjára
Valószínűleg totál kiürítetted a szervezetedből a vitaminokat, ásványi anyagokat. Kezdjél el sok zöldséget, gyümölcsöt enni. :-)

Ebben az írásban választ kapsz a kérdéseidre:
http://www.mammutmail.com/hu/download/77f0da542cc5678ddbff307b9017658f

Jobbulást kívánok! :-)

3 éve
#7464
(#7464) Bojtika 3
Válasz törölt felhasználó #7463 számú posztjára
Nekem a rendszertelenség a rendszerem, ha lehet így mondani.

De az alvást illetően tévedsz, remek az alvókám, legalább 9 órát alszom, jóízűen. (Fiatalon és vékonyan is minimum 8 óra volt az adagom.)
Persze ha valami időpont miatt kelni kell, akkor meg egyrészt elvacakolom a lefekvés idejét, és aztán alig tudok elaludni. Olyankor nagyon elfáradok másnap, de általában le tudok feküdni sokkal korában, és bepótolom a hiányzó alvásidőt.

3 éve
#7462
(#7462) Bojtika 3
Én éppen egy német nyelvű előadást néztem. A lényeg az lett volna, hogy fizessek 147 eurót a 8 hetes tanfolyamért. (Ha lenne, befizetném, mert tetszett.) Sok okos következtetése van, de a végén egy táplálkozási ritmus fokozatos begyakorlása a lényeg, és a fehérjehangsúlyos ételeknek a későbbre tétele a nap folyamán. Ha találok hozzá kontaktust esetleg, akkor megkérdezem, mi a véleménye a saját állításáról, miszerint a reggel mindenképpen 07-10 óra közé esik. mert ez nemcsak nálam nem igaz, hanem sok tízezer embernél sem, akik több műszakban dolgoznak.

Nem tudom, más hogy van vele, én is kevesebbet vagy később eszem egy kiadós étkezés után.. :D A többi megfigyelés tekintetében is rendben vagyok nagyjából, de sosem voltam alkatilag sovány. Olyan normális alkat voltam egészen addig, míg a változó kor egybe nem esett a dohányzásról való leszokással, a családi gondok mellett pedig a mozgás szinte teljes elhagyásával.
Ja, az ujjaimmal nem szoktam dobolni. :D Lehet, az a baj?

3 éve
#7460
(#7460) Bojtika 3
Igen, még ha a képet nem is nézem (a szem-meregetések miatt), nincs türelmem kivárni a lényeget.

Jó darabig követtem, jöttek a rendszeres mailek, de még mindig nem tudom, mit is csinál. Hasznosítani nem tudom a tanácsait, mert mindig eladni -eladatni akar valamit, én ehhez nem értek.

3 éve
#7459
(#7459) sinnesro 313
Én is megpróbáltam megnézni, de annyira irritáló számomra a beszédmódja, a hangja, meg hogy 15 percben mondja el, amit 2-ben is lehetne. :-)

3 éve
#7457
(#7457) Bojtika 3
Válasz Ildinka #7456 számú posztjára
Bmatitól sokan és sokat tanultunk. Ő is "magánúton" csipegette össze a szakértelmet, de nagyon sokat tett az itteni közösségért. Sajnos jó ideje nem aktív már, amit mi régebbiek nagyon fájlalunk.

3 éve
#7456
(#7456) Ildinka 3 1
Válasz bmati #6932 számú posztjára
Profi vagy! Köszi, jó volt olvasni egy kis szakértelmet, a nagy összevisszaságban.. :) I.

3 éve
#7455
(#7455) Bojtika 3
Én meg nem fogom erőltetni a húsevést. Napok óta csak egy csirke felsőcombot ettem a hús műfajból, de nem igazán esett jól.

A zöldbabfőzeléket egy belebuggyantott tojással ettem meg.

3 éve
#7453
(#7453) slimshady977 256
Mint ahogy Bojtika is írta...úgy teszed magad tönkre ahogy akarod :) Ahogy te csinálod az sztem nagyon drasztikus. Lehet neked így jó...most...de a szerveid idővel be fognak sokallni és akkor az 1000 jó napod fele elmegy majd dokihoz járásra. Sok sikert! :)

3 éve
#7452
(#7452) Bojtika 3
Tudod te egy csudát.
Úgy teszed tönkre magad, ahogy jónak látod, írtam a másikban is.

A "hivatalos" fogyásod semmit nem ér, és a séta sem fog megmenteni attól, hogy akár lefogyott, akár éppen felhízott állapotodban pocsékul nézz ki, és idővel komoly egészségi problémáid legyenek.

3 éve
#7451
(#7451) 1holattminusz10kilo
lo
én 1 hónap alatt fogok fogyni 10 kilót!-hivatalos!Jelengelg 87 kiló vagyok!
mindig ezt csinálom 1-1.5 hónapot fogyókúrzom kb 3évente majd utána 3év alatt visszajön rám a kb 9-10kiló!
16órán keresztül nem eszek semmit nap másik 8 órájában meg zabálok kb 1000kolóriéányi tojást meg fehérje port meg ubrkát maj jd amikro szarrá ettem magam a körülményekhez képest akkor elemgyek sétálok egy 5 km-t ennyi
oldalt nem fogom használni mert mindenben tudom hogy hány kalória van kivéve a túrórudit mert azon nincs feltűntetve :)

3 éve
#7450
(#7450) kolackiflice
Válasz arminacska #7444 számú posztjára
@arminacska:

Nekem a tonhalkonzerv vált még be nagyon. Aldiban, lidliben lehet venni nagyon jó minőségű, _vízben_ (nem olajban!) eltettet. Kb. fele-harmada áron van, mint a rio mare, és a többi, túlárazott, túlreklámozott.

Ha belefér a laktózérzékenységedbe, akkor laktózmentes, sovány túróval (plusz fehérjelöket és ballaszt), kis mustárral remek pástétomot lehet belőle csinálni. Nekem reggelire, vacsorára ez volt a standard kajám, szintén aldis/lidlis ropogós kenyérrel.

A tofu is remek, nagyon változatosan fel lehet használni.

A sovány sonkákban szintén viszonylag kevés a zsír.

3 éve
#7449
(#7449) kolackiflice
Sziasztok!

Én is visszaeső bűnös vagyok. Vagy két éve sikerült leadnom az oldallal kb. 15 kilót. Elkezdtem sportolni is komolyabban, amit már vagy két hónapja szüneteltetnem kell betegségek miatt.
Suttyomban, egy év alatt, szép lassan visszajött vagy 10 kiló (ebből valamennyi azért izom, szerencsére), mert nem számoltam semmit.

Valami azért gyanús volt, este mérlegre álltam ismét, volt is anyázás. :)

Szóval ismét itt, és vissza az alapokhoz, keményen. :)

Az oldal használata, kinézete változott kicsit, sajnos nem az előnyére. Ezt még nagyon szoknom kell.

3 éve
#7448
(#7448) arminacska 48 3
Válasz Optilikusz #7447 számú posztjára
Hm, köszönöm, ezek jól hangzanak... ezeket szoktam is enni ám :)

3 éve
#7447
(#7447) Optilikusz 28 17
Ja, és a tofu-ban is rengeteg fehérje van. :-)

3 éve
#7446
(#7446) Optilikusz 28 17
Válasz arminacska #7444 számú posztjára
Hüvelyeseket. (Bab, borsó, lencse, csicseri, sárgaborsó stb.) Ezek stabilizálják a vércukrot, csökkentik az édesség utáni sóvárgást, meghosszabbítják a jólakottság érzést. Sok rezisztens keményítőt tartalmaznak, ami miatt csak a kalória fele szívódik fel. A másik fele kiürül. Ezenkívűl csökkentik a rák, a cukorbetegség és a szívbetegség kockázatát. :-)

3 éve
#7445
(#7445) Bojtika 3
A csirkemell azért van kiemelt helyzetben, mert nagyon sovány.
Más húsokat is ehetsz persze, és a növényi fehérje is fehérje.
Érdemes egy jobb fehérjetáblázatot keresni a neten.

Én a húst kevésbé szeretem, ezért van itthon fehérjeporom.

3 éve
#7444
(#7444) arminacska 48 3
Nekem a mérlegeléssel vannak gondjaim... próbálom behatárolni körülbelül mennyit ehetek... de nehéz. Főleg munkahelyen. Ja, laktózérzékeny vagyok, mit egyek csirkemellen kívül ami fehérjében gazdag?

3 éve
#7443
(#7443) Bojtika 3
Én meg nem is számolom. Nincsenek is rendes étkezések. hogy étkezőasztal meg ilyenek.

3 éve
#7442
(#7442) arminacska 48 3
Köszönöm a válaszokat. Nálam az öt étkezés valahogy alap, nekem erre állt be a szervezetem... Csak a többször kis adag, az többször nagy adag lett néha.... éjszakásban van ám nagy étvágyam, ez a legnagyobb problémám... De megfogadom a tanácsaitok, köszönöm!

3 éve
#7441
(#7441) feketeinci 9
Válasz arminacska #7439 számú posztjára
12kg 2 év alatt, az éppen napi 100kcal plusznak felel meg. (ha a matek részét nézzük)
Mindössze ennyivel ettél többet mint amit elégettél.

Szerintem vissza a kezdetekhez, állítsd össze a BMR-ednek megfelelő napi étrendet 1-1 ilyen-olyan hétre, ne foglalkozz azzal hogy hányszor eszel naponta és mikor.
Legyen meg a napi keret, vigyorogjanak a makrók függetlenül attól hogy éppen éjjel vagy nappal dolgozol.

Ha vannak előre "kitalált" napi kajáid, akkor sokkal könnyebb a számolás, mintha ad-hoc találsz ki dolgokat, vagy a pillanatnyi lehetőségek szerint veszel reggelit vagy vacsorát...nevezd aminek akarod.

Szóval készülj előre, különben nem tudsz számolni. Tapasztalatból tudom.

3 éve
#7440
(#7440) Bojtika 3
Szia! Én személy szerint nem ragaszkodom a napi 5 étkezéshez. Egyéni, és persze a lehetőségek is korlátozzák, ki mikor tud enni.

Ha éjszakásba beviszel ételt, van lehetőséged megmelegíteni esetleg? Vagy csak hideget tudnál vinni?
No meg, van-e egyáltalán étvágyad éjszakásban?

3 éve
#7439
(#7439) arminacska 48 3
Sziasztok!

23 éves vagyok, voltam már az oldalon, akkor azért hagytam abba, mert sikeresen leadtam 5kg-t, és már enélkül is tudtam számolni a kalóriák nagyját, és meg mert lusta is voltam, bevallom.

Akkor voltam 153cm-hez 60kg, kívánatos szélsőérték körül. Most a pár év alatt (pontosan kettő) nagyon rohamosan felment 72kg-ra a súlyom, ami már sok. Most újra kezdtem. Nagyon nehéz visszaállni a normális étkezésre.... mivel tényleg eltunyultam. Sajnos munkámból fakadóan is nehéz az étkezés, két műszakban dolgozom, és sokszor éjszakás műszak miatt nincs meg az 5 étkezés, vagy csak este tudom a főételt beiktatni.

Szerintetek hogy induljak neki, mit tegyek? Köszönöm a segítséget.

3 éve
#7438
(#7438) 310583 424
Válasz ritzlb #7437 számú posztjára
Koszonjuk, viszont kivanjuk

3 éve
#7437
(#7437) ritzlb 49

Minden Kollégának Békés Boldog Karácsonyi Ünnepeket kivánok.
Béla bácsi

4 éve
#7436
(#7436) feketeinci 9
Válasz timeaolah #7435 számú posztjára
Lehet hogy tud valaki válaszolni, bár kétlem.
Valahogy beléptél, mert látjuk a nicknevedet, látjuk hogy 52 napja számolsz, Te is látod, tehát be vagy lépve.

De ha le tudod írni pontosan mi a probléma, akkor kérdezd az üzemeltetőt kaloriabazis@gmail.com

4 éve
#7435
(#7435) timeaolah
jelszót elfelejtetem és email cimem már nem ugyan az amivel régen beléptem hogyan tudok belépni

4 éve
#7434
(#7434) 310583 424
Válasz julius7 #7432 számú posztjára
Esetleg tul keveset ettel eddig? (BMR alatt)

4 éve
#7433
(#7433) feketeinci 9
Válasz julius7 #7432 számú posztjára
Több oka lehet, de semmit nem tudok Rólad.
Megfakult a motiváció?
Elment a kedved a számolástól?
Egyáltalán leetted a keretedet?

Attól hogy ősz van, még nem kell nyűgösnek lenni. Össze kell szedned magad, és meg kell találni az okot, és mérni, mérni, mérni.
Ugye milyen gáz ha visszajönnek a leadott kilók?

4 éve
#7432
(#7432) julius7

itt van az ősz, fáradt nyűgös vagyok. Sajnos szedem vissza a kilóimat,mit csináljak,hogy ne legyek állandóan éhes. Hajnalban kelek és már nyúlok is valami kajáért,mert kimerültnek érzem magam.6kg adtam le 2kg vissza csúszott,

4 éve
#7431
(#7431) Moneszko
Válasz Bojtika #7429 számú posztjára
Még jó, hogy emlékszem, jókat beszélgettünk. :) Most visszaolvastam a 3 évvel ezelőtti beszélgetésinket, és gondoltam is, hogy megkérdezlek, Gonoszka és Teper még az oldalon van?
Bojti, a tapasztalatszerzésre gondolsz az "elcsúszás" alatt, ugye? :)
Szóval, ahogy Te megcsináltad ezt az alapszakot, le a kalappal! Évekig szerves része volt az életemnek az egyetem, mesélhenék a hallgatóink "csúszásairól". Ügyes vagy nagyon!!!

4 éve
#7429
(#7429) Bojtika 3
Válasz Moneszko #7428 számú posztjára
Szia! Micsoda memória!

Nem végeztem tavaly, elcsúsztam a szakdolgozattal. Most kell beadnom, a jövő hónapban.
És tanulok angolul, mert a mesterhez angol középfok is kell.

Ha nem sikerül, akkor a (fizetős) szakfordítóira megyek majd.

4 éve
#7428
(#7428) Moneszko
Válasz Bojtika #7423 számú posztjára
De, de. Mi újság a mesterszakon? ;)

4 éve
#7427
(#7427) Moneszko
Válasz feketeinci #7425 számú posztjára
Köszi Inci! :) Ez egy új funkció, ugye? Nem emlékszem, hogy régen lett volna. Köszönöm még egyszer! :)

4 éve
#7426
(#7426) 310583 424
Válasz Moneszko #7424 számú posztjára
De miert is olyan fontos, hogy megosszad?

4 éve
#7425
(#7425) feketeinci 9
Válasz Moneszko #7424 számú posztjára
Ha jól emlékszem csak akkor tudod megosztani, ha a hozzávalók fehér alapú (ellenőrzött) alapanyagok. Ha csak egy rózsaszín alapú is belekerül, már nem lesz ajánlható a közösbe.

Ha nincs a rózsaszín alapú hozzávaló fenn, kénytelen leszel valamelyik hasonló fehéralapút használni helyette.

4 éve
#7424
(#7424) Moneszko
Válasz Bojtika #7423 számú posztjára
Köszi, és hogy lehet akkor úgy csinálni, hogy megosszam? Régebben ez valahogy automatikus volt. :)

4 éve
#7423
(#7423) Bojtika 3
Válasz Moneszko #7422 számú posztjára
Nem azt írja, hogy saját étellel? (hozzávalóval)

Akkor nem tudod megosztani.

4 éve
#7422
(#7422) Moneszko
Sziasztok! Felvittem egy receptet, de azt írja, hogy nem tudom megosztani, mert saját oldalon vittem fel. Mi a megoldás? :)

4 éve
#7420
(#7420) Bojtika 3
Válasz törölt felhasználó #7419 számú posztjára
Nagyon sajnálom, hogy így jártál! Csak feküdd ki alaposan, és gyógyulj meg!
Ezzel nem szabad sietni, később is adódhat belőle szövődmény.

4 éve
#7418
(#7418) Moneszko
Válasz drisztina #7417 számú posztjára
Köszönöm drisztina, igen, erre gondoltam. :) Újra és újra előveszem bmati írását, hogy rájöjjek, mit csinálok rosszul. :)

4 éve
#7417
(#7417) drisztina 1484
Válasz Moneszko #7416 számú posztjára
Erre gondolsz?

"Kötetlen csevegés 6932 és 6933 számú hozzászólás"

4 éve
#7416
(#7416) Moneszko
Sziasztok! Melyik kommentben találom a BMR-es kifejtést?

Köszi :)

4 éve
#7415
(#7415) Bojtika 3
Válasz Timee #7414 számú posztjára
Kifejezetten megszerettem a kölest. A hajdinát is, csak azt picivel macerásabb főzni.
Téééényleg! Pár napig nem ehetek tejterméket, főzök magamnak hajdinát és megeszem a gombakonzervvel. (A hajdina íze picit emlékeztet a gombára, nagyon jó a gombapörkölt mellé.)

A köles meg a hajdina együttesen remek hatással voltak a vérkeringésemre pár éve. Az egyik csípőröntgenen megjegyezték, hogy a "nagyobb ereken fokozott meszesedés látható" - egy évvel később ennek nyoma sem volt. Nem is igazán értem. (Az első röntgenképet nem láttam, a másodikat már az orvos meg is mutatta, nevetve, hogy hüledezem...)

Ami Egert illeti, nagyon szeretem. Régen évente megnéztem magamnak, de most már vagy 5 éve nem voltam, és tényleg remek volt.

4 éve
#7414
(#7414) Timee 6
Válasz Bojtika #7413 számú posztjára
Akkor szuper hétvégéd lehetett! :)
Eleve Eger is nagyon szép város, a sütizéssel pluszba megkoronáztad a napot! :) Jó dolog ez az ország tortázás. :D Nekem is nagy favoritom a köles, jó kis alapanyag. Ezért is jó ez az életmódváltás, mert sok olyan alapanyag van, amit valószínű ki se próbáltam volna, ha nem akarok lefogyni és egészségesebben élni. És abszolút nem rosszabbak a tipikus ételeknél,sőt... Jókat lehet enni így is.

4 éve
#7413
(#7413) Bojtika 3
Válasz Timee #7412 számú posztjára
Egy régóta vágyott egri kiránduláshoz ürügyem támadt, és boldogan mentem.
Ott pedig hopp, útba esett egy cukrászda... :D

Ha láttam volna ott kölestortát, biztos nem hagyom ki, mert szeretem a jó kölest. De ami késik, nem múlik! :D

4 éve
#7412
(#7412) Timee 6
Válasz Bojtika #7409 számú posztjára
Örülök, hogy sikerült megkóstolnod őket! :) Valóban mindkettő nagyon finom, egyikkel sem lőttél mellé. Még a kecskeméti barackos kölestortát merem bátran ajánlani, nekem az az egyik kedvenc a szatmári szilva torta mellett. :)

Hogy sikerült végül hozzájutnod?

4 éve
#7411
(#7411) Timee 6
Vajkzsuzsa és ErrOrka!

Köszönöm a hozzászólásotokat! :)

vajkzsuzsa, ő sem szereti a nagyon vékonyakat, de szerintem én még messze vagyok attól... Plusz úgy gondolom, hogyha szeret el kellene így is fogadnia, mert én is elfogadom őt úgy ahogy van. És nem értem, hogy ez a férfiaknak miért megy nehezebben. Jó dolog, hogy a te párod támogat, sőt hogy nyitott is rá. :)

ErrOrka! Próbáltam én már beszélni vele, meg mondtam, hogy nekem ez így jó, élvezem, és jobban érzem magam a bőrömben. De annyira nem hatja meg a dolog. :D

Igazából csak kíváncsi vagyok, hogy nálatok (Bázislakóknál :) ) volt-e hasonló tapasztalat és ha igen, akkor hogy kezeltétek.

4 éve
#7410
(#7410) ErrOrka 4
Válasz Timee #7405 számú posztjára
Szerintem beszélgess vele erről! Ezt mi innen nem fogjuk tudni megmondani.
Ha rajta is van bőven túlsúly, akkor lehet féltékenység. Lustaság, ő nem akar mozogni, ezért kényelmetlen, hogy te mozogsz. Sok minden lehet.

4 éve
#7409
(#7409) Bojtika 3
Jelentem, ettem kétféle országtortát szombaton! És ha e kettő között kellett volna döntenem, nem tudtam volna! Mindkét torta pillekönnyű, finom, egyik ezzel, másik amazzal az ízzel.

A szatmári szilvatorta volt az egyik, és a mákos almatorta a másik.

4 éve
#7408
(#7408) vajkzsuzsa 1666
Válasz Timee #7407 számú posztjára
Lehet, hogy az Ő izlésének már tényleg elég ennyi suly vesztés. Az én Férjem például a nagy darab nőket szerette mindig. Már előttem is. Ha TV-ben nézünk egy müsort, kirázza a hideg a " csontoktól" . A Pécsi Ildikó féle csajok jöttek be Neki / persze fénykorában/. Izlések és pofonok....
Engem persze támogat, illetve drukkol a mérlegelésnél stb. Picit még rá is átragadt az egészségesebb kajákra való törekvés.
Meg Ti fiatalok vagytok, és a Férjedben még a féltékenység is felmerülhet. Mert ugye, aki csinos, szemrevaló, az kivánatosabb más férfiak számára is. ...

4 éve
#7407
(#7407) Timee 6
Válasz feketeinci #7406 számú posztjára
167 cm vagyok jelenleg 65 kiló és 29 éves :) Február vége óta sikerült megszabadulnom 13 kilótól.

4 éve
#7406
(#7406) feketeinci 9
Válasz Timee #7405 számú posztjára
Mik a tények? Magasságodhoz, korodhoz képest mi a súlyod?
Ezt azért nem árt tudni mielőtt bármit is mondana valaki.

4 éve
#7404
(#7404) 310583 424
Lejart a szabim ( persze ettem Balatoni habos mogyorost, meg a tavalyi tortat is, aminek nem tudom mi a neve). Most cask amulok, hogy megint ujjult -fejlodott egyet a bazis! Sajnos az angollal nem vagyok annyira joba, hogy meg tudjam talalni az etelek megfelelojet,igy nem tudok segiteni a fejlesztesben. Viszont jo lenne, ha kezzel is lehetne feltolteni adatokat ( rost, Cukor, stb, amit epp megkapunk a csomagolason). En amugy fel szoktam vinni pl a husokat , lisztet, babot. stb-t a csomagolasrol gyarto szerint, mert pl ket csomag bab kozott is talaltam elterest, vagy akar csirkemellnel, zabpehelynel, stb.

4 éve
#7401
(#7401) feketeinci 9
Válasz törölt felhasználó #7399 számú posztjára
Nekem Fitbit Charge HR, és imádom.
Jancsóréka nem szereti, ő esküszik a mellkasövesekre.

Féláron vettem használtan a vaterán, szerencsém volt.
Először csak a lépésszámot tudtam mérni vele, mert nem volt hozzá technikám, abból akartam következtetni a kalóriaégetésemre, de nagyon nagyot tévedtem.

3-4 hete használom az appot is, túl sok időt nem tudtam még tölteni vele, de nekem nagyon bejön.
Látom a munkám is a szabadidőm közötti periódikus változást az égetésben, sőt negyedóránkénti bontásban láthatom mindezt!
Ha csinálok valamit, látom hogy 15 perc alatt mennyi volt az égetésem (összesen), így tudom mérni hogy egy-egy tevékenység hány kalória.
Az alapégetést is tudom, mert éjszaka is mér, 14-15kcal 15 percenként amikor alszom nyugodtan.
Látom az alvásomat, hogy hányszor voltam úgy fenn, hogy nem is emlékszem rá, és mennyi időt töltöttem 1-1 éjszakából ebben az állapotban.
Mindezt a pulzusból számolja.
Látom mikor emelkedik és mikor csökken a pulzusszám, jelzi mikor vagyok zsírégető pulzusszámon vagy kardión, vagy fullon (peak), grafikonon mutatja, és az időt folyamatosan összesíti.
Beírhatom hogy mikor mit csináltam hogy ez volt a pulzusszám, mikor mit ettem és az hány kalória (ez angol, de tervezem majd csak a kalória beírását ha lesz időm folyamatosan számolni). Felviheted mennyit ittál, mint a bázison.
Külön láthatod, hogy nap közben mikor volt az, amikor 1 óra alatt még 250 lépést sem tettél...nekem ez van beállítva, de ezt lehet módosítani, mást is beírhatsz, de ezt még nem tapasztaltam ki.
Látod a napi legmagasabb pilzusodat a grafikonon, és a legalacsonyabbat, számolja az átlagot, statisztikákat készít napra, hétre, hónapra...
Számolja hány emeletet tettél meg, ennek a jelentőségét még nem ismerem, de néha emiatt megyek fel barátnőmhöz gyalog az 5.-re. (tegnap az 5-ből csak 3-at adott meg, lehet túl lassú volt a tempó? ma reggel már 5 volt)

Próbáltam rövid lenni :)

4 éve
#7400
(#7400) sinnesro 313
Válasz feketeinci #7398 számú posztjára
Az csak tagoknak elérhető.

4 éve
#7398
(#7398) feketeinci 9
Válasz sinnesro #7397 számú posztjára
Fórumot nem látok :( Béna vagyok vagy vak...hol van?

4 éve
#7397
(#7397) sinnesro 313
Öt éve az edzésmesterrel fogytam le, azóta is ott vagyok a fórumon, és használom az edzésterveket.

4 éve
#7396
(#7396) feketeinci 9
Tetszik ez a blog, annyira jellemzőek a kérdések is, amit a fiatalok feltesznek pl. a hasról fogyásról.

http://edzesmester.com/blog/fitnesz-mendemondak-2-resz-a-zsiregeto-zona/comment-page-3/#comment-47921

4 éve
#7395
(#7395) Bojtika 3
Muszáj mindkét félét megkóstolni, szerintem is! :D

4 éve
#7394
(#7394) Timee 6
Válasz Bojtika #7393 számú posztjára
Azért szerintem te is kellesz hozzá, hogy jó legyen a nyelvtudásod, a szorgalom sem mindegy... :) Ez olyan,mint az életmódváltás... Lehet,hogy vannak genetikai dolgok is az ember testére/szervezetére vonatkozóan, de a szorgalom és a kitartás itt is mérvadó.
Ja bocsi, úgy értettem mindkettő ország tortát, hogy a cukormenteset is megkóstoltam. Mert 2012 óta már cukormentes ország tortát is kihírdetnek a hagyományos mellett.

http://lollipopnasik.blog.hu/2017/08/21/az_orszag_tortaja_442

Az idei a Pöttyös Panni névre hallgat, finom. :) És csak 167 kalória. :)

Igen, 2007-es az első ország torta. Én meg mindegyiket ettem sajna. :D

4 éve
#7393
(#7393) Bojtika 3
Köszi!

A nyelvérzékem nem lehet rossz, talán ez függ a hallástól meg az utánzókészségtől is, nem tudom. Ezek genetikai dolgok, nem saját érdem.

Milyen mindkettő??? Az első országtorta 10 éve volt, és még egyiket se kóstoltam! :D

http://www.nlcafe.hu/gasztro/20160816/orszag-tortaja-gyoztes-tortak/

4 éve
#7392
(#7392) Timee 6
Válasz Bojtika #7386 számú posztjára
Drukkolok, hogy egyszer legyen időd csavarogni is Miskolcon. :) Igen, a Kisgergely nagyon hűha. :D :) A fagyijuktól lementem hídba. Én is szeretnék gratulálni a tanuláshoz való kitartásodhoz. Én már most lusta vagyok tanulni,pedig kellene még. A nyelvérzékem meg pocsék. :( A némettől meg a hideg kiráz, az meg pláne nem menne. De spanyolul szeretnék tanulni, az már más. :)
Úgyhogy te duplán ügyes vagy! :D
Az ország torták egyébként finomak,lecsekkolva mindkettő. :D Híztam 2 kilót 5 nap alatt... :D Basszus... :( Most meg itt a szokásos bűntudat.

4 éve
#7391
(#7391) Bojtika 3
Válasz 310583 #7389 számú posztjára
Köszönöm.
Igazából a jobb kereset reményében fogtam bele az egészbe, de már az első héten imádtam a germanisztikát. :D Pedig magát a nyelvet nem nagyon lehet szeretni. :D

A fordítási munkát viszont szeretem.

4 éve
#7390
(#7390) 310583 424
Huuuu, most latom milyen "ordogi" szamnal tartok!!!

4 éve
#7389
(#7389) 310583 424
Válasz Bojtika #7388 számú posztjára
Ugyes vagy, sok sikert es gratula az ambiciodhoz!

4 éve
#7388
(#7388) Bojtika 3
Germanisztika. Az alapszak megvan majdnem, a harmadik évfolyam végén csúsztam el 3 vizsgával és a szakdolgozat befejezésével.
Most van egy nagy melóm, e hét végi határidővel. Angolul már tanulok.
Szeptember elején ráfekszem a vizsgákra és a szakdolgozatra, utána az angoltanulásra. Ha sikerül januárban a nyelvvizsga, akkor felvételizek februárban a fordító-tolmács mesterszakra. Ha nem sikerül, akkor jelentkezem szakfordítóira, ahhoz elég a német, csak fizetős.

4 éve
#7386
(#7386) Bojtika 3
A viccet az előző aljára szerkesztettem utólag.

Nem,Timi, sajnos elég messze lakom Miskolctól, és mivel a levelezősök szombatonként járnak, és olyankor más a menetrend, sajnos rohanás egy-egy tanítási nap.

De van elcsúszott vizsgám, az lehet hétköznap lesz, és hátha lenne már alkalmam kicsit a várost is felfedezni. Ahogy ezt a Kisgergelyt látom a honlapjukon, hát hűha! :D

4 éve
#7385
(#7385) Timee 6
Válasz Bojtika #7384 számú posztjára
Bojtika, értelek. :) Valóban jobb,ha helyben megkóstolod,minthogy kitudja milyen állapotban hazavidd. Miskolcon ott van a Kisgergely Cukrászda... Az valami fantasztikus... :D Májusban voltunk Miskolctapolcán 1 hetet nyaralni,úgyhogy volt szerencsénk a környékhez is meg a cukrászdához is. Ha egyszer annak a cukrászdának a közelében járnál bátran merem ajánlani nem csak ország torta ügyben,hanem egyébként is. Bár gondolom te már biztos hogy hallottál róla ha gyakran jársz Miskolcon illetve a környéken laksz. Én csak most a nyaralás kapcsán ismertem meg. De az egy szinvonalas cukrászda,szerintem.
A stresszmentes életviteled miatt meg irigyellek. :) Én elég sokat utazom a munkahelyemre oda vissza összesen 3 óra. Bár már megszoktam,meg a buszon alszok,zenét hallgatok,meg olvasok. A távol keleti konyhát annyira én se díjjazom, de azért azt is megkóstolom. Bár az olasz,francia feeling jobban bejön.

4 éve
#7384
(#7384) Bojtika 3
Válasz Timee #7383 számú posztjára
Aranyos vagy. :D Én is gyakran körbenézek, rohanjon, akinek sürgős... Tudod, Istennek hála, itthonról dolgozom, és mostanra már élvezem a stresszmentes és időbeli kötelezettségektől mentes életet. Max. a fogorvoshoz vagy néha ügyet intézni kell időre mennem, egyelőre még a suli (levelezős egyetem) is nyári szünetel. Olyankor hétvégente Miskolcon járok, csak időm nemigen van. :D
Azért általában nincs torta a gondolatomban, mert elvileg van a közeli városban, ahova vásárolni járok, vagy két cukrászda, ahol rá lehetne kérdezni.
A szomszédaim nyugdíjasok, mondjuk a családdal elautóznak vásárolni, de... nem, nem szoktunk nagyon beszélgetni, mert én alig dugom ki az orrom innen.

Ami az ínyenc dolgokat illeti, én szeretem az apróbb élvezeteket, de ugyanakkor nem fogok kajtatni valami különlegesség után. Úgy nagyjából a távol-keleti konyha kóstolatlan marad, hiába divat. (Nincs a szomszédban, de szeretem is tudni, mit eszem!!!) De még chia-magot se vettem, habár előttem volt a boltban, mert nem láttam értelmét. Nem szenvedek folytonos éhségérzettől, hogy zselével kelljen telenyomnom a gyomrom.

Azt a tortát majd megkóstolom, nem kell a hőségben folyós, a táskában összetört változatban itthon kanalaznom, majd ha egy kellemes,tiszta cukrászdában meglátom, fogok enni, és odahozzák az asztalomhoz. Ráérek! Még csak 60 leszek, időm, mint a pelyva.

Rólad meg magamról a bika-vicc ugrott be:
Fiatal bika, apja-bika és öreg bika nézik a dombtetőről a teheneket a völgyben. Kapál a fiatal bika:-öregapám, apám, ugye lerobogunk közéjük és hmmm...
Apja-bika: ó nem fiam, majd csak leballagunk szép kényelmesen.
Öreg bika: Ugyan már, gyerekek. Feljönnek azok!

4 éve
#7383
(#7383) Timee 6
Válasz Bojtika #7379 számú posztjára
Bojtika nem ismerem az ismerettségi körödet, én csak megkérdeztem,hogy nem-e tudna valaki hozni. :D Lehet az a baj,hogy magamból indultam ki,mert nekem pl nem lenne fárasztó és megerőltető egy jó ismerősömnek 2 szelet tortát vinni neki munka után.Persze ha csak köszönünk egymásnak az utcán vagy még annyit se, akkor nem kopognék be a szomszédhoz, hogy te figyelj már hozzál már tortát, de egyébként sose beszélünk. :D Nyilván fel kell mérni,hogy milyen viszonyban vagyunk a másikkal. Viszont azt szomorúnak tartom,hogy mindenki annyira rohan meg mindenki saját magával van elfoglalva,hogy ennyire sem lehet megkérni senkit. Tényleg az egész életünket átrohanjuk,mindig sietve valahova, hogy a végén már csak úgy esünk bele a kiásott sírba... Néha nem ártana megállni és körbenézni magunk körül, a saját érdekünkben is. Na de mindegy,most nagyon filozófikus voltam,messze jutottam el egy 1 szelet tortától idáig. :D Nyilván megint magamból indultam ki, hogy nekem meg "azonnal" meg kell kóstolnom. :D Na jó,nem azonnal, pár napot meg hetet is várhat, de azért hónapokat éveket nem várok. Ez is abból adódik hogy mocskos módon édesszájú vagyok és nagy gourmet. :D Szeretem a különleges,ínyenc dolgokat. Aztán nem nagyon akarok lemaradni róluk. Dehát mindenkinek más a fontos. Nálam is van jó pár olyan dolog, amiért én egy tapodtat sem vagyok hajlandó megmoccani. De a süti/csoki/fagyi szentháromságért elmegyek bármeddig. :D

4 éve
#7382
(#7382) jancsoreka 4 33
Válasz Bojtika #7381 számú posztjára
Úúú, akkor lehet, jövő héten nem zaklatlak holmi tortával... :)

4 éve
#7381
(#7381) Bojtika 3
Olyankor nyomom a melót, de ha megbeszéljük, összefuthatunk!

Elvileg 25-éig tart a nagy nyomás, a végső határidő... (Addig egyre fokozódik.)

4 éve
#7380
(#7380) jancsoreka 4 33
Válasz Bojtika #7379 számú posztjára
Viszek én neked jövő héten. :) Esténként ráérsz?

4 éve
#7379
(#7379) Bojtika 3
Válasz Timee #7378 számú posztjára
Mégis kit bízzak meg? :D Aki dolgozni jár távolabbra, és más baja sincs a napi munka után, mint hogy nekem vadásszon tortát?

Ugyan, nem olyan sürgős ez. Majd ha belebotlok valahol, megkóstolom. Nem muszáj nekem mindent pontosan és azonnal megtudni, kóstolni, tapasztalni. Mindennek eljön az ideje!

4 éve
#7378
(#7378) Timee 6
Válasz Bojtika #7377 számú posztjára
Valakit bízzál meg vele, hogy hozzon neked cukiból aki arra jár. :) Csak nem 200 km-es körzetben nincs ott egy relatív épkézláb cukrászda. :( Mondjuk cukrászdák között is óriási különbségek vannak.

4 éve
#7377
(#7377) Bojtika 3
Válasz Timee #7376 számú posztjára
Ha lenne, már nem csak elméletileg lelkesednék! :D

4 éve
#7376
(#7376) Timee 6
Válasz Bojtika #7375 számú posztjára
Az elméleti lelkesedést is értékelem! :D :) Nincs a közeledben olyan cukrászda, ahol árusítanák őket?

4 éve
#7375
(#7375) Bojtika 3
Válasz Timee #7374 számú posztjára
Tudod, én még a legelső országtortát se kóstoltam. Nem mintha nem tenném szívesen, de nem jutok hozzá. Tehát csak elméletileg tudok lelkesedni... :D

4 éve
#7374
(#7374) Timee 6
Látom senkit sem hoztam lázba, sebaj, én azért majd megkóstolom. :D

4 éve
#7373
(#7373) Timee 6
Sziasztok!

Akit érdekel a dolog annak jelzem, hogy megkaptam az idei év ország tortájának, a Balatoni Habos Mogyoró tápanyag adatait. "Személyesen" a torta készítőitől, úgyhogy tutira jó adat, aki akarja használja bátran. :) Én mindenképpen meg akarom majd kóstolni, ezért kértem el az adatokat. És gondoltam hátha másnak is hasznos lesz így ajánlottam a közös adatbázisba is. Durva értékei vannak. :D

4 éve
#7371
(#7371) Bojtika 3
Válasz Blacklily #7370 számú posztjára
Én nagyon le tudom vinni a napi étkezésben a zsírt. A kenyeret nem kenem meg, de egyébként is csak főtt-füstölt tarját veszek, mert azt is tuningolják, de mégse műanyag talán). A főtt ételeket zabkorpával habarom, vagy ha mégis muszáj, akkor nagyon kevés zsiradékot használok.
Pl. a csirkepaprikást úgy csinálom, hogy a hús bontásakor leválni készülő zsíros bőrdarabokat megsütöm kicsit, ebben párolom a hagymát. Ezután a húst beletéve, szoros fedőt teszek az edényre, és csak akkor emelem fel a fedőt, ha a hangján hallom, hogy majdnem odasül. Akkor öntök alá vizet. - tehát kalóriában csak a csirke saját zsírja van benne! (És finom.)
Sütni sütőben szoktam, vagy sütőzacsiban, vagy bevonatos sütőedényben, erre is van jól záródó fedőm, amit esetleg még alábélelek egy sütőpapírral.
Szokott maradni leenni való zsír, tehát belefér a fagyi is habostul. (Ha nem jártam a városban, akkor vacsorára ehetek akár tojást is.)

Amióta van fehérjeporom, sokkal jobb, mert napközben eldől, iszom-e belőle vagy nem, és nem kell a fehérje miatt sokat variálnom.(Tettem már a zabkásába is belőle, ha éppen olyanom volt, hogy komplex kaját akarok...) :D

4 éve
#7370
(#7370) Blacklily 6 1
Válasz Bojtika #7369 számú posztjára
Hű, de jól hangzik! :-) Sajnos én a fagyival rendszeresen a zsírt lépem túl. :( A szénhidrátom kivétel nélkül mindig határon belül marad, a fehérjét szinte soha nem tudom teljesíteni. Bezzeg a zsír, ajjaj! :-( Úgy látszik, nekem erre kell nagyon, nagyon odafigyelnem, mondhatni, árgus szemekkel.

4 éve
#7369
(#7369) Bojtika 3
Válasz Blacklily #7368 számú posztjára
Én amúgy is csak a városban tudok fagyizni, de amióta megnyílt egy olcsó fagyizó és meleg is van, az az utolsó program a hazabuszozás előtt. :D

Ha túllépem a szénhidrátot valamennyivel, na bumm. Vagy -mivel úgysem gyakori- kinevezem kilengős napnak, és tejszínhabot is kérek a fagyira!

4 éve
#7368
(#7368) Blacklily 6 1
Válasz törölt felhasználó #7359 számú posztjára
Nekem a nagy "mumus" a fagyi. Egész évben nem vágyom rá különösebben, de most nyáron igen. Én még csak nem is sétálok érte két kilométert. Viszont csak nagyon, nagyon ritkán csábulok el, kb. kéthetente egyszer, egy kétgombócos erejéig és olyankor fokozottan odafigyelek a többi napi kajára, főként a zsírra és szénhidrátra, amiben a fagyi sajnos tobzódik. (Azért olyan finom! ) :-D Ahogy bejön a hűvösebb idő, ez a vad késztetés megszűnik, de én sem szoktam lelkiismeretfurdalást érezni, ha megettem azt a két gombócot. Élvezem és kész, csak nem szabad belőle rendszert csinálni.

4 éve
#7367
(#7367) Bojtika 3
Válasz sinnesro #7366 számú posztjára
Igen, láttam is már ilyen "túlsportolókat". Mivel eleve alacsony a napi keretük is, nem néznek ki jól, és a legtöbbször csak sétára futja.

4 éve
#7366
(#7366) sinnesro 313
Válasz törölt felhasználó #7365 számú posztjára
A mondandóm lényege annyi akart lenni, hogy nem kéne minden plusz falatot km-ben mérni. Ha belefér, belefér.
Olvastam, hogy az ortorexia egyik tünete az, ha az illető többet eszik (az általa elképzelt ideálisnál), akkor azt rögtön sporttal ellensúlyozza.

De akkor a napi sétádba is bőven belefér az az egy gombóc. :-)

4 éve
#7363
(#7363) sinnesro 313
Válasz törölt felhasználó #7359 számú posztjára
Két km egy gombóc fagyiért? Na erre mondom, hogy túlzásokba nem kéne esni. Egy-egy gombóc időnként a normál étrendbe is bele kell hogy férjen, önsanyargatás és pláne -büntetés nélkül.

4 éve
#7362
(#7362) Bojtika 3
Válasz buksza #7361 számú posztjára
Ne aggódj semmin, nyaralj, és érezd jól magad!

4 éve
#7361
(#7361) buksza
Sziasztok ! Kicsit én is aggódom a jövő hét miatt. Nyaralni megyünk, és évek óta az esti sétához hozzátartozik az egy gombóc fagyi. Majd figyelek a makrókra, és hagyok neki helyet! :) Szerintetek jó lesz úgy?

4 éve
#7360
(#7360) Bojtika 3
Válasz törölt felhasználó #7359 számú posztjára
Nagyon is igazad van.

én ettem már több fagyit is egy alkalommal, mint egy gombós, de nem okozott nagy fennakadást.

A bűntudat meg nagyon negatív fogalom, nem is ide való. Az étkezésnek örömet kellene szereznie akkor is, ha nem habzsi-dőzsi. Számomra elképzelhetetlen, hogy bűntudatot érezzek valami étel miatt.

4 éve
#7358
(#7358) Bojtika 3
Válasz bakroattila1998 #7357 számú posztjára
Köszi, az akcentus alapján nem gondoltam németnek.

4 éve
#7357
(#7357) bakroattila1998 1
Válasz Bojtika #7356 számú posztjára
Német egyébként, de tényleg jó videói vannak.

4 éve
#7356
(#7356) Bojtika 3
Jaj, régebben nézegettük a videóit. Angol anyanyelvű lehet, jó fej.
De jó, hogy előhoztad! :D

4 éve
#7354
(#7354) Bojtika 3
Válasz ad3l3 #7353 számú posztjára
Az még nem sok, és lehet, hogy ha kívánod, annak oka van.
Még az is lehet, hogy a korábbi CH-túltengés miatt van ez!

4 éve
#7353
(#7353) ad3l3
Válasz Fantasia #7352 számú posztjára
Hát én sem gondoltam volna hogy valaha is eljön ez az idő. Az első héten a falat kapartam esténként egy zacskó gumicukièrt, vagy pár szem tejkaramelláért. Aztán mióta egyenletessé vált a vércukorszintem (nagyon kevés gyors szénhidrátot fogyasztok), azóta valahogy nem is hiányzik. Viszont a zsírok! Istentelenül kívánom a zsíros dolgokat. Tudom hogy mennyiségre többet ehetnék ha zsírszegényebben táplálkoznék, de nem megy. Igenis finomabb a cottage cheese ha nem light verziót eszek és a jó sűrű natúr görög joghurt is jobban csúszik mint a sima light natúr. A főzelékeimet is fel KELL ütnöm egy kis tejszínnel. :) Máshogy túl soknak érezném a lemondást. Sajnos így rendszeresen túl is lépem a zsírokat 10-15 grammal.

4 éve
#7352
(#7352) Fantasia 2 192
Válasz ad3l3 #7351 számú posztjára
Ez tök szuper, szeretnék már én is itt tartani az édességekkel :) De én menet közben is elcsábulok, persze beleszámolom a napi keretbe, és odafigyelve, de olyan még nem volt, hogy ne kívántam volna az édeset, ha előttem van. Biztos ez is emberfüggő valamennyire. De ez nagyon jó, hogy nálad sikerült ezt elérni, mert így akkor sem esel majd vissza, ha sikerült elérni a kívánt súlyt.

4 éve
#7351
(#7351) ad3l3
Hahó! Ma vagyok a 29.napomon, 1600kcal, 160ch, Mínusz 4,4 kiló. Gondoltam elmesèlem nektek a hétvégi tapasztalataimat mert most "alkalom" volt, extra kihívásokkal. :) Kert party, csülközés, és 6 féle süti, torta. Hát persze hogy kineveztem csalónapnak! Jól becsülköztem és nemcsak a husiból, hanem a ropogós bőre is lecsúszott, hogy ne legyen bűntudim, tengernyi salátafélével. Jöttek a sütik...oké, gondoltam ha már csalónap, lakmározok abból is. És képzeljétek! Én, az édesszájú szénhidrátfüggő, aki egy hónapja még a cukrot is megcukrozva ette, egyetlen vékony keksztekercs szeletet bírtam leeröltetni! Elkèpesztöen töménynek éreztem és hogy lássátok nem történt visszaesés, azóta sem kívánom az édességet. Csomagoltak, itt figyel a sütike hűtőben és engem csak annyiban izgat, hogy ki kell majd hajítanom. Kb egy havi szénhidrát adagom van a tálcán. :D A mérleg nyelve sem mozdult felfele!

4 éve
#7349
(#7349) Bojtika 3
Válasz doberman #7348 számú posztjára
Szia! Nem értem pontosan, mit akarsz ezzel mondani.
Én is szoktam nézni, de azért ott megvan az orvosi háttér és a szakértők is... Itt meg "magunktól" fogyunk.

4 éve
#7348
(#7348) doberman
véznák kontra dagik

4 éve
#7347
(#7347) 310583 424
Válasz Bojtika #7346 számú posztjára
En eleg husos vagyok, pulyka-csirkemell, hal, pragai sonka, sovany marha, neha sovany sertes - igy a feherjevel nincs gondom, mikor le eszem a keretet, a zsir ritkan, a szenhidrat meg ritkabban fut el, most gyumolcsot, ez besegit, mert zoldseget nem igazan sokat ( paradicsom, ubi, paprika, salata - nem igazan az en asztalom). En is egesz nap ulok.

4 éve
#7346
(#7346) Bojtika 3
Válasz 310583 #7345 számú posztjára
A zsírt még tudom mellőzni, de a fehérje sosincs meg. Ritka kivétel, amikor igen. Holnap már tényleg veszek port. (Persze ha szeretném a húst, akkor a zsír is több lenne,de hát nem szeretem... )
A szénhidrát most a gyümölcs miatt hamar megvan. De már annak is örülök, hogy annyi év után rákaptam. Itt a finom őszibarack, nem tudok neki ellenállni.

És egész nap ülök.

4 éve
#7345
(#7345) 310583 424
Válasz Bojtika #7344 számú posztjára
Hat ezzel az "egyek eleget"-tel van meggyulve a bajom jo par napja! Sok a munkam (felev vege), unokak, nincs annyira idom odafigyelni hogy enni kell ( ehes persze nem vagyok, az ehseg -erzetet nem rolam talaltak ki) alig jon ossze nap vegere (marmint ejjel 12-3 orara) 1000 s egy kicsi kaloria, aztan mar van +2 kg-om es oriasi elkeseredesem.A napi keretem 1472 a BMR 1364, ez szerint 0.15kg lenne a heti fogyas.

4 éve
#7344
(#7344) Bojtika 3
Nem biztos, hogy jól emlékszem, de én mintha csak heti fél kg fogyást állítottam volna be anno. Sem időt, sem végcélt kg-ban nem.
És nem kellett utánaállítgatni.

Most módosítottam, mert jelenleg 60 kg vagyok makacsul, és 50 kg szeretnék lenni. Heti fél kg beállításával 954 Kcal-os keretet kaptam. Ezért csökkentettem a heti fogyási ütemet. Heti 10 dekára kellett levinnem, hogy a tarthatónak ítélt és még normális napi keretet kapjam meg! (BMR 1226, napi keret: 1361 Kcal, ezt átállítottam 1326-ra.)

Nagyon kell sakkoznom, hogy azért mégis egyek eleget. De a magasságomon nem tudok változtatni. :D

4 éve
#7343
(#7343) feketeinci 9
Válasz Guriga66 #7342 számú posztjára
Nem-nem

A napi keret a bevált taktika alapján BMR+100kcal, és majd a gép megmondja hogy akkor mennyit tudsz leadni hetente - szerinte.
Ilyenkor kis célokat állítunk...5-10 kg-onként újra és újra, mert a BMR csökken a fogyással.

A főoldalon pedig a makro csíkoknál a csavar jelen fogyókúrást állítasz be, de ezt beállíthatod most is.

4 éve
#7342
(#7342) Guriga66
Válasz 310583 #7341 számú posztjára
Köszi a biztatást!
Természetesen megfogadom majd tanácsaitokat, mert verejtékkel íródtak és jó szívvel osztottátok meg!
Csupán annyiról van szó esetemben, hogy szeretném tudni, -méginkább konkretizálni az utánunk jövöknek, hogy meddig érdemes, vagyis meddig müködik a hoszútávú -célkitüzéses program.
Azonnal váltok arra amit tanácsoltatok, ha keresztezi a józan észt és lehetetlen elvárásokat kezd diktálni!

A napi keretet mi alapján állítom be?
Ugyan úgy, hogy hetente 1 kiló minuszt érjek el?

4 éve
#7341
(#7341) 310583 424
Válasz Guriga66 #7339 számú posztjára
Jo ha van ami motival, de ha napi keretet allitasz akkor is van cel, koveti a fogyasodat, vagyis ugyanugy mukodik minden, cask a kereteden nem valtoztat. A BMR alatti evesnek megvannak a visszautoi, ezt mar sokan tapasztaltuk. Persze mindenki maga donti el, hogy hogyan hasznalja az oldalt, aki ide ir max tanacsot ad, amit persze nem kotelezo megfogadni. Varjuk a fejlemenyeket, kitartast es sok sikert!

4 éve
#7340
(#7340) Guriga66
Válasz Bojtika #7338 számú posztjára
Bojtika!
Igen, tényleg örülök és most érzem a számtalan eddigi fogyókúra közül EZT elviselhetönek és jobbnak, mint az eddigieket!
Már csak ezért is van így okom a boldogságra, mert nagy az esélye, hogy most végre sikerül majd megszabadúlnom 1/3-d súlyomtól! :))

HA kilóban adom meg a célt, milyen napi elvárása lesz a proginak?

4 éve
#7339
(#7339) Guriga66
Válasz 310583 #7337 számú posztjára
Igen, célom idöre van szabva, mert ismerem magam és tudom, hogy kijelölt cél (motivációs elvárás nélkül) nem megy! Benne vagyok az "idöben" és elhatározásom a "most vagy soha" állapotu. (legalábbis én ilyennek állítom be magam elött ezzel is ösztönözve saját magam)

Valóban lejjebb vitte kb. 50kalóriával a napi értéket... végülis ez sem rossz!
Sokszor nem érem el a napi kalóriát, de van úgy hogy túllépem!
Nagyon nagy segítség, hogy mostmár itt azonnal látom a kaják energiáit, ezelött vagy nem ettem (ezzel örömforrást vontam meg magamtól, ami késöbb letargiát eredményezett) vagy válatvonva beettem belöle...
Most látom azonnal, mi-mennyi kalória és tudom szigorítani a napi hátralévö bevitelt a maradék kalóriámnak megfelelöen... Nem beszélve arról, hogy ha "bünözök" akkor is örömteli meglepetésként hat, hogyha este csak salátázok, akkor is benne maradok a napi keretben! Ez eddig úgy müködött, hogyha napközben "vétettem" akkor betudtam olyan napnak és még "ráfejeltem" estig böven!!
Ezzel a kalória táblázattal ez megszünt! Csodálatos, hogy vannak akár minden 2.-3. napon "vétkeim", de azok értékeit látva örömmel szigorítom be a maradék evéseimet...
(Bocsi ezt lehet jobban körülírtam, de tényleg nagyszerünek tartom a dolgot és kézzelfoghatóan eredményesnek (eddig))

Azért csinálom tovább ezt a program által diktált tempót, hogy kiderüljön, mikor nem "életszerü" már a program. Szívesen beszámolok rendszeresen az értékekröl, ugyanis ez is egy ösztönzö számomra. :)

4 éve
#7338
(#7338) Bojtika 3
Válasz Guriga66 #7336 számú posztjára
Isteni! érződik a sorait közül a boldogság. :D

Egyáltalán nem baj, hogy a rendszer követi a fogyást, legalábbis én a magam részéről örültem, hogy nem kell állítgatom rajta.

Ha majd lejutsz 100 kg alá, akkor az időzített célt i kell venni, mert akkor már nem lesz jó a heti 1,16 kg fogyás. Akkor KILÓBAN kell a célt megadni, az időt hagyni a csudába.

Valóban van pszichés hatás. Én amióta megint vezetem, nagyobb szünet óta, azóta "nem kívánom" a zsírosabb kaját, konkrétan az azelőtti kedvencemet, a lukas bundás kenyeret.

4 éve
#7337
(#7337) 310583 424
Válasz Guriga66 #7336 számú posztjára
Gratulalunk az elert eredmenyhez! De ha jol ertem, a celod idore van szabva es "beszigoritas"alatt azt erted, hogy csokkenti a napi kaloria keretedet. Ez most mind szep es jo, de sokan tapasztaltuk mar, hogy BMR alatti kaloria kerettel jon egy ido utan a stagnalas, majd a hizas. En pont most jartam igy, kb 8-10 napja eszem kevesebbet mint a keretem ( ami BMR+100) mert nem sikerult leennem es ma reggel meglepi: +2kg.

4 éve
#7336
(#7336) Guriga66
Helyzetjelentés - 18. nap -
-Írtam, hogy hagyom a programot addig vezetni, mig nem jelentkeznek azok a gondok amiket írtatok.
-1 éves célkitüzés alapján heti 1,16 kg-t ír a progi amit fogyni kell. (148kg-ról kezdtem)
-A mai napig ezt szépen mutatta, egyenes sárga vonallal.
-a 13. napig ingadoztam, le-fel a vonal körül (pár naponta mértem magam)
-Ma, 5 nappal az utolsó méres után (vettem tegnap egy digitális mérleget) beírtam az értéket: 145 kg. Böven a sárga vonal alatt maradtam.
-A sárga (kijelölt fogyás) vonal egyenesböl kissé (de láthatóan) megtört lefele, vagyis többet diktál fogyásra.
-Szinte biztos, hogy követi a fogyásomat, vagyis most hogy "látja" a kijelölt célfogyás alatt vagyok, kicsit beszigorit!
EZ NAGYON DURVÁN JÓÓÓÓ!

Említettem az elején, hogy az az érzésem (és erre van szükségem), mintha egy felügyeletet kaptam volna ezzel a progival! Egy jó edzö pl. egy elért jó eredmény után nem hagyja a babérokon a versenyzöt, hanem kicsit még többet követel.... Ilyen érzésem van most!

Tudom, hogy ellenérzésekkel tápláltatnak sokan itt az ilyen hosszú célkitüzésre, hogy a progi változtat, de talán belegondolva nem is rossz ez! Tudjuk, hogy a fogyókúra elején, még csökken "könnyen" a súly, de késöbb egyre nehezebb. Talán így tartogat számunkra lehetöséget késöbbre, hogy ne menjen el a kedvünk, vagyis majd ha csökken a heti kiszabott(szigorubb) fogyási értékünk, akkor ott viszont emelni fog, vagyis enyhíteni!?
Ha így van akkor zseniális a program!

Ennek fogok utána járni!
(Ha nem bánjátok, hogy néha erröl beszámolok itt...)

4 éve
#7335
(#7335) Bojtika 3
Válasz 310583 #7334 számú posztjára
Tudod, mivel itthonról dolgozom, egész nap megy a Tv a háttérben, hogy ne legyen totál csönd. Hát, vannak motiváló műsorok! :D

4 éve
#7334
(#7334) 310583 424
Válasz Bojtika #7333 számú posztjára
Akkor is szep eredmeny! En 2015 oktober 25.-en kezdtem szamolni, tavaly oktoberig szepen le is ment 20 kg, aztan meg stagnal, ingadozik, egyszer volt ( egy nap) 73.5, ez a minimum, de alltalaban 75-76 vagyok ( most 77). Na de ma mar ittam is, evesre is figyeltem, meg a mozgast kell valahogyan magamra eroszakoljam!

4 éve
#7333
(#7333) Bojtika 3
Válasz 310583 #7331 számú posztjára
Igazából a kiinduló súly nem biztos, hogy pontos. A mechanikus mérlegem az esős napok alatt megbolondult, akkor vettem a digimérlegbe elemeket. Azon a kezdő súly 62,4 kg volt, ha jól emlékszem.

4 éve
#7332
(#7332) Bojtika 3
Van kicsi ingadozás, de ezt nyilván tudod.

A folyadék, az meg kell.
Nálam még a gyümölcs is nagyon bejött. Én ha nassolok, akkor az zsíros. Tepertő, sült szalonna, édesség tejszínhabbal.
Ma kicsit duhajkodom, mert vettem panírozott halat, és bár nem zsemlemorzsás a panír, és bár sütőben sütöttem, nem mértem le, mennyi olajjal spricceltem meg és abból mennyi maradt a tepsiben. Annyira kell a fehérje, hogy nagyon, és csak kivételképp sikerül. És kell a hal is. Ritkán jutok hozzá, és nem vacakolok mostanában az étellel.

4 éve
#7331
(#7331) 310583 424
Válasz Bojtika #7330 számú posztjára
Ugyes vagy, nem semmi 17 nap alatt 4 kg! Hat nekem a mai nap sem jott ossze, irtam mindent, DE- sajnos- volt maradek suti, gyumolcs, kaja, hat ne dobjam ki... pedig jobban jartam volna, igy meg az alapjaratnal is fennebb ugrott a napi kaloria bevitelem! Na de holnaptol nagyon szigoru leszek, kajaval es vizzel egyarant!Aztan cask elindul a franya merleg mutatoja lefele! 6 kg-ot akartam meg leadni ( a 20 utan) de most mar 8-9-et kell.

4 éve
#7330
(#7330) Bojtika 3
Válasz 310583 #7329 számú posztjára
Végül is összesen a 3 év alatt úgy 8-10 kg jött vissza. Bosszantó módon pont a has-csípő környékére, amint az a sok ülőmunkát végzőkhöz "illik"...
Pár hete kicsit fellendültünk anyagilag, mert végre kezd beérni az eddigi munkám, és ez lelkileg is pozitívan hatott, úgyhogy megint elkezdtem számolni.
Énrám maga a tudat is prímán hat, meg a sok apróbb tényező... a hasamtól nehéz a lábfejet elérni, ha körmöt vágok, mg a fiam szólt, hogy ejnye, kerekedik az arcom... de mondom, már a tudat, hogy írom és mérem, csökkenti az étvágyat.
Voltam pár napon át lázas is, és akkor végképp elment az étvágyam.
Most már (63-64 kg-ról indulva 17 napja) már megint 59,8 kg vagyok, és naponta edzegetek kicsit, erősítek hátizomra és lábra. (Hogy a tartásom jobb legyen és jól guggoljak, azaz a térdeim rendbe jöjjenek. Ezt az összefüggést is kétkedve néztem, de működik....)
Nekem a víz sose volt baj, a suliba menet reggel vettem egy másfél literes ásványvizet a boltban. Egy sűrűbb vizsganapon (mert nekünk levelezőknek volt néha 2-3 vizsga is egy nap) el is fogyott. Azon kívül, amit otthon ittam.

4 éve
#7329
(#7329) 310583 424
Hello mindenkinek! 2 het kilenges ( elso het nyaralas az unokaimmal vendegloi kajan, masodik het "mama-tabor" nalam az en, a testverem es az unokatestverem osszesen 9 darab unokankkal 11 honapostol 9 evesig) persze a hozzaillo + 2.5 kiloval ujra neki lendulok. barcsak lefele is ilyen gyorsan fogynanak a kilok!. De remelem hamar visszaallok a normalis menetbe. Elso heten ettem amit lehetett ( meg amit kivantan), masodik heten annyi gyerekkel epp szamolni nem volt idom, marmint kaloriat szamolni, mert gyereket annyit szamoltam, hogy kilencig mar ugy megy a matek mint a vizfolyas!.
Bojtika, ugy veszem ki, hogy te is ujra nekiveselkedtel, ha nem titok, mennyi jot vissza? ttudom, egeszseg-problemaid is voltak, meg vizsgak, minden, biztos te sem tudtal rendesen figyelni. Nekem a legnagyobb bajom az ivassal van, ha nem figyelek NAGYON akkor par napig egy kortyot sem iszom, meg a sporttal, mozgassal - egyszeruen lusta vagyok, ez az igazsag.

4 éve
#7328
(#7328) feketeinci 9
Válasz Guriga66 #7327 számú posztjára
Neeeem.....nem vettem kritikának......csak kötetlenül csevegünk.:)

4 éve
#7327
(#7327) Guriga66
Válasz feketeinci #7326 számú posztjára
Abszulúte nem kritikának, vagy bántásnak szántam kérdésem!
Mint már említettem, nagyon nagy segítségnek tartom saját magam felé ezt a programot-oldalt és áldom az égieket, hogy megtaláltam!

Többek között is ezért fizettem be a támogatóira, mert értékelem az ebbe fektetett sok munkát és odaadást!

4 éve
#7326
(#7326) feketeinci 9
Válasz Guriga66 #7325 számú posztjára
A fejlesztő IT-s, nonprofit oldalt hozott létre, a célja az volt hogy minél többen tudjanak profitálni az egészségük érdekében az ingyenesen működő oldalon.
Az első években a működtetést is saját zsebből finanszírozta, és a munkáját is ingyen tette bele több éven keresztül.

Ez a prémium tagság is csak egy éve kezdődött amikor az app-ra gyűjtöttünk, ha jól tudom a szakemberek is szívjóságból válaszolgatnak a kérdésekre. (a Hírek rovatban olvashatsz a múltról)

Ezért is van az, hogy az adatállomány sem hibátlan...SŐT....de mindenki fel tudja vinni a saját ételeit, saját receptjeit, és el tudja dönteni mi legyen a módszere :)

4 éve
#7325
(#7325) Guriga66
Válasz Bojtika #7324 számú posztjára
1929 kal amit bevihetek naponta a progi szerint. Ha ez változik - megváltoztatja, ahogy írtátok - tudni fogjuk a pontos értékeket mikor "gorombul be" a programunk. :)
Jeleztétek egyébként ezt a fejlesztőknek?
Lehet tudnak rá megoldást!

4 éve
#7324
(#7324) Bojtika 3
Ahogy gondolod. A lényeg, hogy már kezded érteni.

Sok tapasztalat van már, de én legalábbis nem jegyeztem fel, ki hova és mikor írta. :D

4 éve
#7323
(#7323) Guriga66
Bojtika, feketeinci !
Nagyon köszönöm, most már érthető és világos a dolog!
Hogy legyenek konkét számok és tények (miszerint ilyen extrém sok kg-célnál nem ideális a program) használom tovább és jelzem mikor történik amiket írtatok.
Lehet 1 hét és már át is állítgatom a programot... :)

Köszi még 1x segítséget!
Jó egészséget!

4 éve
#7322
(#7322) feketeinci 9
Válasz Guriga66 #7311 számú posztjára
A "gyanús" az, hogy tényleg időre fogyás van beállítva, és valóban BMR alatt eszel :(

Ez azért nem lesz így jó, mert a gép be fog neked keverni, ahogy Bojtika írja.
Megindul a fogyásod, és ő ragaszkodni fog ahhoz, hogy a sárga csík betartásával menjenek le a kilók, de azok nem úgy mennek majd. Először elkezdenek gyorsabban lemenni, a gép pedig meg fogja emelni a keretedet.....elvégre mit képzelsz Te hogy gyorsabban fogysz, tessék betartani az ütemet. Ő csak matekozik.

A legcélszerűbb az lenne, ha a cél beállításánál a fix keretet választanád, ami a BMR-ed lenne, a cél pedig egyelőre csak 10kg leadása. Ez azért fontos, mert a BMR-ed a súlyod csökkenésével változik, akkor újra ki kell majd tűzni egy célt, ami 5-10kg-al kevesebb, és az új BMR-el egyező fix kalóriát jelölni újra......és ezt így tovább.

Ugyanakkor a főoldalon a makróknál arra a csavarra kattintva be kellene állítani a fogyúkúrás üzemmódot.
Ezután már csak követni kell az oldalt, betartani a napi keretet, és makrókat.

Ezzel a módszerrel és a Te súlyoddal ennek úgy kell működni, hogy heti 1 kg-nál több megy majd le, de a puding próbája az evés. :)

4 éve
#7321
(#7321) Bojtika 3
Válasz Guriga66 #7318 számú posztjára
SOK a heti 1,14. Rövid időn belül a program marhaságokat fog kiírni neked.

A BMR a Basal Metabolic Rate rövidítése, értéke a te egyéni adataid alapján számított kalóriaszükséglet. Tehát annyi kell akkor, ha csak fekszel és vagy. Ha legalább ennyi kalóriát beviszel, és ezen oldal tagjai által is kitapasztalt, minimális 100-200 kcal- al túlléped, a napi aktivitásod miatt még mindig kalóriadeficit lesz az eredmény, de éhségrohamok és hiánytünetek nélkül. 100 kg felett kicsit más a beállítás, mert olyankor kicsit lehet a BMR alá engedni. De nem sokkal!
Te kitaláltál egy dátumot, a szervezeted viszont a fogyással egy csomó feladatot kapott, és fogalma sincs a dátumokról. Tehát időpont megadásának nincs értelme, esetleg ha valaki az esküvőjére le akar adni 3 kg-t, ilyesmi.

4 éve
#7320
(#7320) sinnesro 313
Válasz kisploszki #7319 számú posztjára
Ez igen! Elismerésem! Mennyi a cél?

4 éve
#7319
(#7319) kisploszki
66,6 kg voltam ma reggel :D
Ördögi, nem?
(82-ről indultam karácsonykor)

4 éve
#7318
(#7318) Guriga66
Válasz Bojtika #7313 számú posztjára
Köszi a választ!
Igen kicsit felette vagyok a 100kg-nak. Egész pontosan 50%-l, vagyis 150 kg-ról kezdtem most és -60kg a kitüzött célom 1 év alatt, de mivel valamikor izmos testalkatu voltam (szerényen mondva) ezért ha 100kg alá töpörödök az már nagyon buldoggá tenne :D

Tehát a BMR fölött kell enni?
Nekem 2 napja sikerült tartanom a program által elöírt értékeket. (Na jó tegnap kicsit túlléptem pár grammal a zsirt.. :) Tudom nem jelent semmit még de jól érzem magam.
Nagyon nagy segítség számomra ez a program, táblázatok!
Szóval eddig hepy a dolog... de még pontosan 1 évem van a kitözött célig! :)
2018-07-01, azaz holnaphoz 1 év alatt (51) 60kg. A program szerint heti 1,14 kg-t kell leadni.
Tudom, hogy az elsö idöszakban könnyebben megy le és a végefelé kell megkínlódni jobban, de ezz az oldal -ugymond- nem engedi a lazitást, kihagyást ami nagyon jó Omen.
:)

Lehet a heti 0,5 kg a reális, de amig a grafikon sárga elöirányzott vonalát nem bököm át (alúlról), addig megpróbálom tartani ;)

4 éve
#7317
(#7317) Bojtika 3
Válasz sinnesro #7316 számú posztjára
Nekem van egy "súlyzóbolt", ami a városi beszerzéskor útba esik. Ott az előre a neten kinézett és kiválasztott "cuccot" kérem, mert a bolthálózatokban a BioTech és a Scitec termékei rögzített tárakon vannak, a weboldalon meghirdetett akciók a boltokban is akciók.

Majd belenézek a Myproteinbe alaposabban, de ott ugye elvileg lehet más az ár, plusz a szállítás... de kösz a tippet. :D

4 éve
#7316
(#7316) sinnesro 313
Válasz Bojtika #7315 számú posztjára
Eleve nem boltban veszem, hanem neten, és utánanézek, mit.

4 éve
#7315
(#7315) Bojtika 3
Válasz sinnesro #7314 számú posztjára
Sok eladó, ha bemész (nem megfelelő helyre, de a rossmanban megvan mindkét féle, csak drágán...) és fehérjeport keresel, rád erőltet egy turmixot, ha hagyod.

4 éve
#7314
(#7314) sinnesro 313
Én egyáltalán nem ódzkodom a fehérjeporoktól, el tudom olvasni az összetételüket. :-)
Most Myprotein Impact Whey porokat iszom, sztíviás banános és csokis van, mindkettő isteni, a nem sztíviásokhoz képest messze nem olyan émelyítően édesek, pont jó és finom. Napi egyet biztosan iszom, pedig én eszem húst is, túrót, stb.
Fogyókúrás csodaturmixokat tilos venni-inni.

4 éve
#7313
(#7313) Bojtika 3
Válasz Guriga66 #7311 számú posztjára
Kicsit még olvasgass itt.
Nap mint nap leírja valamelyikünk, hogy egyrészt a BMR fölött kell enni. Ha jól értelmezem, te jelenleg jócskán 100 kg fölött vagy, ezért maradhatsz eleinte a BMR körül, picit alatta esetleg.

Másrészt: ne állíts be időbeli célt, mert az oldal programjának matekja nem alkalmazkodik az élettanhoz. heti fél kg fogyás beállítása a reális, a valóság ennél,főleg eleinte, több lesz.

4 éve
#7312
(#7312) Bojtika 3
Válasz törölt felhasználó #7310 számú posztjára
Én azért a pár gramm differenciáért nem veszek csirkemellet, jó a comb is.

De képtelen vagyok naponta ennyi fehérjét húsban megenni. Muszáj a fehérjepor, és inkább drágább legyen, de jó összetételű.

Ez a Tubó diéta nem is csoda, hogy tönkretett, de nem is nevezhető fehérjepornak, hisz csak 20% a fehérje benne.

http://www.forumkontroll.hu/termekteszt-fogyokuras-italporok-a-gyakorlatban/

Az előbb is hangsúlyoztam, hogy NEM ezekre a shake jellegű dolgokra gondolok, hanem a protein (fehérje) készítményekre, például

https://shop.biotechusa.hu/collections/feherjek

Én sem vagyok topmodern, ódzkodtam ezektől rendesen, de nekem tényleg kell, mert fele annyi húst is nehezen nyomok le,mint amiből kijönne a napi 70 g fehérjém.

4 éve
#7311
(#7311) Guriga66
Válasz feketeinci #7309 számú posztjára
Szia! Köszi a biztatást! :)

A "gyanús beállítás"-t nem értem, valamit félreállítottam?

u.i : megnéztem mi is az a BMR.. nekem 2654-t ír ki..

4 éve
#7309
(#7309) feketeinci 9
Válasz Guriga66 #7307 számú posztjára
Szia!

Üdv a csapatban!
Az oldal tényleg jó, sok-sok dolgot meg tudunk dumálni, és tudjuk segíteni egymást.

Neked is jó fogyást, ha valami kérdésed van dobd be, és kapod az ötleteket.

Nekem nagyon gyanús az a beállítás, mert az időre fogyás általában BMR alatti napi fogyasztást szokott jelenteni, de Te tudod :)

4 éve
#7308
(#7308) Bojtika 3
Válasz törölt felhasználó #7306 számú posztjára
Igazad van, csak pár pontosítás:

Tudom, hogy kínálnak kezdő meg ilyen-olyan csomagokat, de abból rendszerint legalább az egyik összetevő fölösleges. Az én fehérjeszükségletem elég csekély, mert nem vagyok nagy termet, de azt is csak külön odafigyeléssel és néha gusztusom ellen való étkezéssel tudom bevinni. Tehát nálam indokolt, hogy legyen itthon fehérjepor - és ez azért nem annyira úri mulatság, mert ahogy kiszámolom:
Csirkemell, 1 kg ára 1000 Ft körül. Közismerten fehérjedús és zsírszegény, de a fehérjetartalma 24%. Azaz ebből egy kg fehérje 4000 Ft körüli árban van, akciósan. Ha hozzászámolod még az energiaköltséget, mert mégse nyersen eszed ... és megnézed, hogy egy kg fehérje a sima porból 6-7 ezer Ft körül már megvan, se hűteni, se köríteni nem kell, csak akár vízzel lenyelni, már másképp néz ki a dolog.

Nem a fehérje shake műfajról beszélek, amit olcsóbban kapni, és "kivált egy étkezést", mert az esetenként megfelelhet adott időbeosztással dolgozó embereknek uzsonnaként, de az nem komoly fehérjepótlás.

4 éve
#7307
(#7307) Guriga66
Sziasztok!
Véletlen találtam meg tegnap ezt az oldalt, véletlen egybeesésnek köszönhetöen, mert egy kollegámmal beszélgettem véletlen, hogy ö hogyan adott le 60kg-t 10hónap alatt. (respekt)
Meg pár napja láttam egy videót magamról amit véletlen készitettem......
Ezek a véletlenek inditottak el, hogy megpróbáljak leadni 60kg.t én is. Akkor lennék 90kg....
1 évet állitottam be magamnak célként.
NAGYON jónak tartom ezt az oldalt, mert gyorsan rögzíthetem a megevett ételeket, azonnal mutatja mennyit ehetek még, vezeti a grafikont.. stb...stb..
Ideális kontroll, valamint felügyelö is (mert ugye inkább arra van szükségünk egy fogyókuránál) vagyis szigorúan a "szemembe" mondja, hogy bizony fogd vissza magad.. :)

Kívánok minden társamnak eredményes fogyást, jó közérzetet és egészséget föleg!
:)

Jaaa.. és nem hiszek a véletlenekben! ;)

4 éve
#7305
(#7305) Bojtika 3
Ismerem, mail-kapcsolatom is van vele. :D Igaz, ritkán írunk.

4 éve
#7304
(#7304) feketeinci 9
Válasz Bojtika #7303 számú posztjára
Bofy blogján voltam, és a sajtos pogácsáját ajánlotta alannek :)
Úgy keveredtem oda :)
(aki nem ismerné Bofyt, megtalálja a Zabirodalom oldalon, érdemes)

4 éve
#7303
(#7303) Bojtika 3
Válasz feketeinci #7302 számú posztjára
Húúú, ez régről ismerős. Valaki már hozta ezt régen, de milyen jó, hogy előkerested!

4 éve
#7302
(#7302) feketeinci 9
Válasz Martoca #7301 számú posztjára
Hozok egy linket:

http://alanfogyasa.blogspot.hu/

Nem kell követni, nem kell elhinni, de mindenesetre érdekesnek tartom.
Több mint 100kg mínusz mozgás nélkül, csak számolással.

No meg azok a számítások! A jobb oldali menüben mi mást választottam volna először, mint a "pénz" -t, és látom kiszámolva hogy kb mennyivel kerül többe az egészséges kajálás. Hogy nem forintban számol...az mindegy, az arányok érdekesek, és tapasztalatból mondom, hogy átszámolva ott ugyanannyiba kerül a kaja mint itt.

4 éve
#7301
(#7301) Martoca
Válasz feketeinci #7299 számú posztjára
Nagyon köszönöm, akkor nem írom be :-), megpróbálom így, aztán majd lássuk !!!!

4 éve
#7300
(#7300) Martoca
Válasz feketeinci #7297 számú posztjára
Szia!

A heti fogyást állítottam úgy, hogy kijöjjön az 1907 (BMR +100), de akkor így is jó lesz, csak figyelnem kell???

És még annyi, hogy aktivitás mérő órám van , próbálom a 10 ezer lépést naponta tartani ha nem megy akkor kocogok is futópadon(futásnak még nem nevezném) akkor ennek is a 60-70% -át írjam be??? Ha nem figyelnék ennyi biztosan nem lenne 10 ezer lépés , max. 1000-1500 nem kell sokat mennem a munkahelyemre sem kint van a garázsban:o)))


4 éve
#7299
(#7299) feketeinci 9
Válasz Martoca #7298 számú posztjára
Az elég magas BMR-edből kiindulva gondolom csak (de lehet hogy rossz a következtetésem) hogy bőven van mit lefogynod.

Nem lesz jó ha Heti fogyás beállítása mellett beírod még a letornázott kalóriát is, az utóbbi hónapokban az a tapasztalatom, hogy ez a kombó megzavarja a beállítást, és nagyon idétlen számok jönnek ki. (egy idő után irreálisan sok vagy kevés kalóriát dob ki naponta amit megehetsz, többen panaszkodtak).
Persze ez nem zárja ki azt, hogy kipróbáld. Lehet hogy azóta van már valami fejlesztés, ami ezt kiküszöböli, és már jól működik.

Nagyon fontos, hogy amíg nem vagy a jelenlegi súlyodnál 5-10 kilóval könnyebb, az 1900 kalóriát mindenképpen edd le.
Itt fog bezavarni a sporttal elégetett kalória, mert fel fogja emelni a keretedet, és vagy jól lövöd be, vagy nem, sajnos túl nagy a tévedési lehetőség.

Én nem írnám be a sportot, ezt több oldalon is olvastam már hogy ajánlották, és nekem is így működött. Na jó...volt hogy valamit beírtam belőle, mert nem bírtam nézni a szomorú csíkokat :)

Az aktivitás mérők között nagyon nagy különbségek vannak - nem csak árban, megbízhatóságban is. Használd, de ne bízd rá magad teljesen.
Én Fitbit Charge HR-t használok, mert azt hallottam hogy megbízható kütyü.
Látom hogy mindent mér, tehát az alapjáratot is, mert reggel amikor felébredek már fogyasztottam kalóriát.
Vajon az a 10.000 lépés, amit ajánlanak naponta megtenni.....az tényleg annyi minden aktivitásmérőn? Tehát egyformán mérik ezek a kütyük az égetést? Szerintem nem.
Még senkitől nem tudtam (a netről sem) olyan infót megszerezni, hogy mi a váltószám kalória és lépés között. Tudom hogy nem, kor, súly meg ilyesmi számít, de SEMMI infót nem sikerült még szereznem ennek a váltószámnak a létezéséről, Pedig tuti van.
Majd idővel...meg fogom tudni.

Figyeld hogy mennyi lépést ír egy átlagos munkanapon, mennyi egy futkosós nap? Mennyi egy futópadon eltöltött óra össz lépésszáma?

Nekem egy nyugis téli nap kb 3500 lépés, amikor csak az otthoni irodában voltam, és egy sima rutin nap volt.
Egy húzós, kerti munkás nap már reggel 8-kor rezegteti (2 óra ásás) a 10.000 lépést, estére pedig összeszed 25.000-t. (csak azért írom, hogy ezt is lásd, paramétereim 60év, nő, 81kg).

Különben nem tudom honnan jött ez a 10.000 lépés, amerikai oldalakon láttam ezt a számot eddig, és fogalmam sincs mivel mérték? Telefonos applikációval? Vagy ez valami tudományosan megállapított dolog?
Akkor mi van azzal, hogy mást égetsz akkor ha fotópadon lépkedsz, és mást ha simán sétálsz?
Szóval van még hova fejlődni ezügyben:)

Én továbbra sem vinném fel a mozgást, és nem is enném le a helyedben.

A fogyás (különösen az első időben) a kaján múlik. Hasznos és dicséretes a mozgás, de túlsúllyal csak óvatosan!

4 éve
#7298
(#7298) Martoca
Válasz feketeinci #7297 számú posztjára
Szia!

A heti fogyást állítottam úgy, hogy kijöjjön az 1907 (BMR +100), de akkor így is jó lesz, csak figyelnem kell???

És még annyi, hogy aktivitás mérő órám van , próbálom a 10 ezer lépést naponta tartani ha nem megy akkor kocogok is futópadon(futásnak még nem nevezném) akkor ennek is a 60-70% -át írjam be??? Ha nem figyelnék ennyi biztosan nem lenne 10 ezer lépés , max. 1000-1500 nem kell sokat mennem a munkahelyemre sem kint van a garázsban:o)))


4 éve
#7297
(#7297) feketeinci 9
Válasz Martoca #7296 számú posztjára
Szia!
Csak az nem világos, hogy heti fogyást állítottál be, vagy fix kalóriát?

Ha heti fogyást, akkor a súlyodhoz fogja igazítani a bevihető kalóriát, de vigyázz, mert ha nem a tervei szerinti ütemben fogysz hanem lassabban, írhat marhaságot is, és BMR alá sosem mehetsz, sőt nem ehetsz többet sem az 1900-nál akkor sem, ha a fogyásod gyorsabb mint a gép által tervezett, Ő mindenáron azt akarja majd hogy hetente annyit adj le, amit beírtál.

Ha fix kalóriát írtál be, akkor pedig a súly csökkenésével 5-10 kilónként új célt kell megjelölni, mert nem ugyanaz lesz a BMR-ed, hanem folyamatosan csökken a súlyoddal.

4 éve
#7296
(#7296) Martoca
Sziasztok!

Újrakezdő vagyok, de persze törlődött sok minden az agyamból :o)))
Tehát 108, 2 kg val indultam ülőmunka , nő BMR 1818 , de ahogy ugye ezeket beütöttem 1600 valamennyit írt ez a drága , tehát MOST , hogy visszaolvasgattam , és megvilágosodtam beállítottam a napi keretet 1907-re :o) ( a heti fogyást állítgatva) ez így jó???És ha kicsit fogyok és a "mai súlyomnál" beírom, hogy mennyi vagyok akkor , -remélhetőleg kevesebb-:o) akkor automatikusan kevesebb lesz a napi keret vagy újra kell számoltatni vele a célbeállításnál??? Lehet nagyon bonyolultan írtam, de remélem azért érthető:o)))

Nagyon köszönöm előre is annak aki válaszol:o)

Szép estét!

4 éve
#7295
(#7295) Bojtika 3
A Főoldalon a Mit ettél? sor végén a három pontra rákattintasz. Feljön 3 kis kocka, ebből az egyik az Új recept felvitele. Oda beírogatod és elmented.

Én nem vittem fel, mert pl. a zabkásám mindig változó mennyiségekből készül. Az alma is ahány darab, annyi gramm.

4 éve
#7294
(#7294) julius7
Reggel Zabkását ettem, ez 40gr zab,1,5dl víz,74gr reszelt alma fahéj,5gr méz ezeket a recepteket,hogy lehet felirni a receptárba.

4 éve
#7293
(#7293) feketeinci 9
Válasz janagoya #7292 számú posztjára
Nagyitól finom otthoni füstölt sonka szerintem ez:

http://kaloriabazis.hu/etel/hazi_fustolt_sonka_kcal/1137214_0

4 éve
#7292
(#7292) janagoya
Én most éppen 10dkg pick párizsival lőttem mellé (az volt leértékelve) megkívántam és fel is tűnt hogy milyen hűű...haa.. értékei vannak :D Na nem baj, tanulás folymatban. :D

A zab nem rossz opció, de én se vagyok vele kibékülve teljesen. Reggelente kívánja a szervezetem, meg én is a felvágottat, ez már olyan berögzött megszokás marad. De most kaptam nagyitól finom otthoni füstölt sonkát, azt meg tudom enni kenyér nélkül, sok sok zöldséggel és jobb mint a felvágott. :) Meg tudjátok mondani, hogy melyik kcal érték a jó? Találtam belőle párat.


4 éve
#7291
(#7291) feketeinci 9
Nem kell lemondani, de meg lehet szokni hogy nem eszünk a főzelékek mellé.
Régebben vettem 0,5kg-os teljes kiőrlésűt, legalább a felét mindig kidobtam, mert egyedül vagyok és nem fogyott el. Próbáltam fagyasztani, működött is, de mivel keveset fogyasztok mindig elfelejtettem, és egy idő után már nem jó, így azt is kidobtam.
Vettem 300g-os már nem tudom milyet (talán rozsost árulnak így itt), de az se vált be, kidobtam rendszeresen a végét, és ez zavart.

Én sem zárom ki alkalmanként a szendvicset leginkább teljes kiőrlésű zsemléből, mert van amikor úgy jön össze a kaja és a főzés.
Sőt melegszendvicset is szoktam enni, mert 4 napig nem vagyok itthon, 3 éjszakát máshol is alszom a munkám miatt, és ott max egy rizst lehet összedobni este 9-kor, amikor ágy közelbe érek. Nem egyszerű 4 napra felkészülni főtt kajával, éttermi kosztot meg nem akarok az ára miatt sem, de leginkább az ismeretlen (leginkább zsíros) tartalma miatt sem.

Pesten dolgozom, de mivel éppen beleesik a hétvége a kiszállítós...esetleg egészséges kiszállítós kaják sem jöhetnek szóba, mert azok is hétköznapra vannak leginkább ráállva, a szombati kaját is pénteken viszik ki. Az sem mindegy mit viszek magammal, mert egy üzletközpont "szigetén" vagyok, ami kb 1 négyzetméter, és nem hagyhatom el a pultot csak nagyon rövid időre ha a szükség szólít. Ide nem vihetek csak olyan kaját, aminek nincs jellegzetes erős szaga, és nem kell kézzel hozzányúlni, valamint 1 edényben elfér, mert nem tudok 2 edényt fogni a kezemben.
Ugye hogy nem is olyan egyszerű?

Ennél már csak az lenne rosszabb, ha vendéglátóban dolgoznék, és mint általában belekalkulálnák a munkabérembe a napi 1-2 étkezést, ami nagy valószínűséggel nem a jó makrókról szól.

Ez van, valahogy egész életemben gondban voltam a munka melletti kajálással és ivással.
Szinte sosem dolgoztam olyan helyen ahol volt konyha, vagy nem voltam egész nap úton.
Na az volt a legrázósabb időszak, több éven keresztül...nem ihattam nap közben (hétköznap), mert nem tudtam WC-re menni, csak ha bekéreckedtem idegen helyekre, vagy megálltam egy bokor mellett. Este ittam amit tudtam, de ugye nem lökhetünk le 2l folyadékot éjszakára egyszerre.

4 éve
#7290
(#7290) Z.Judit
Szerintem a kenyérröl sem kell lemondani.Én január ota csinálom ezt a kaloria számolást és mindennap van az étrendemben kenyér vagy zsemle,és sikerült így is 15 kg ot fogynom.

4 éve
#7289
(#7289) ElvisHP
Válasz janagoya #7288 számú posztjára
Én eszem kenyeret, reggelire szinte mindig azt, illetve néha este is. Ez nagyjából 100 grammot jelent naponta. Van a kovászos vekni, ami 100 g 240 kcal, és engem a kenyér tényleg laktat, szóval nem igazán láttam értelmét kivenni az étrendemből. Mondjuk lehet, hogy ez is az oka, hogy néha szenvedek a keret betartásával, de más reggeli alternatívát még nem találtam. Én valahogy egyáltalán nem laktam jól a zabtól :(.

4 éve
#7288
(#7288) janagoya
Válasz feketeinci #7287 számú posztjára
Most már étem, hogy mire gondolsz. Ebbe bizony bele kell rázódni, ami nem lesz egyszerű feladat.

Sajnos elég kenyeres vagyok, ezért is kérdeztem egyéb opciókat, de törekszem arra, hogy elhagyjam. Idő kérdése és menni fog.

Első nekifutásra állítottam be a 70 kg-os álomcélt :) , kíváncsiságból. De így most, hogy mondod teljesen logikus az utolsó mondatod.

4 éve
#7287
(#7287) feketeinci 9
Válasz janagoya #7286 számú posztjára
A receptek azért nem jók, mert nagyon sok esetben nem foglalkozott a készítője a vízzel.
Ha rizst főzöl, az vizet vesz fel, tehát a főtt rizs 100 grammjában kevesebb kalória van, mint a nyers rizs 100grammjában. A rizs fajtájától függően a súlyának 2-3-szorosát tudja felvenni vízből, és ha nem tudod hogy a főtt rizs, amit eszel mennyi szárazból készült, bizony fogalmad sincs mennyi kalóriát eszel éppen. Saccolni tudod, mert már valaki felvitte a főtt rizst, de egyáltalán nem biztos hogy a tiéd is olyan.
A tésztával ugyanez a helyzet.

Az ellenkezője történik a húsok sütésénél, amikor veszítenek a súlyukból, és egyáltalán nem mindegy hogy meddig sütöd. Ha tovább sütöd mint az aki a receptet felvitte, a tiédben több lesz adott egységben a kalória, ha kevesebb ideig, akkor meg kevesebb. A legtöbb esetben nincs a receptekben elpárolgás rögzítve!
Ezért kell rögzíteni a saját receptjeinket, mert feltehetően ugyanazt a kaját ugyanúgy készítjük, tehát később csak a mennyiségeket kell átírni, ha újra főzzük. Sőt ha elhagyjuk sincs nagy gond, mert feltehetően a saját receptünk később is ugyanabból áll össze. Lehetnek különbségek saját recept között is, mert lehet hogy egyszer 700g zöldbab került a kajába, máskor 550g, de ilyenkor csak a mennyiségeket kell átírni, és tudunk mindent pontosan.

A hozzávalókat nyersen mérjük, én pl. tudom hogy rizsből vagy bulgurból egy adag nekem 60g, ahhoz hozzáöntök 120-150g vizet és kész. A tészta nekem már rázósabb, mert nyers súlyban (szárazon)120g-ot szoktam enni, és az bizony már több mint a rizs.

Ezért mondom hogy a receptek 95%-a nem jó, nézd meg a kajákat amiket beválasztottál...van bennük elpárolgás?

Én a kenyeret teljesen elhagytam, hozzászoktam hogy nem kell kenyér a főzelékhez sem, még a savanyú káposztás kajákhoz sem.
Az abonett is 3 szelet mondjuk reggelire 100g sonkával, 1-2 kockasajttal megkenve, meg zöldség. A bundás kenyeret már el is felejtettem :) Pedig nagyon szerettem, de nem fér bele.

Így hirtelen nem vagyok képben hogy mennyi kalóriát kellene enned, valszeg másik topikba írtad azért nem találom, de ha BMR feletti ez a 2000 kalória, és fix keret akkor jó.
Amin változtatnék a helyedben, az a cél.
120 kilóról érdemesebb 10 kilónként lejönni, tehát először 110 lehetne a cél.
Így több lesz a sikerélmény, és a BMR sem ugyanannyi egy 120 kilós embernél, mint egy 110 kilós embernél, és ha a keret fix, a súlycsökkenéskor nem követed a csökkenő BMR-t csökkenő kerettel.

4 éve
#7286
(#7286) janagoya
feketeinci, megkérdezhetem, hogy mit értettél azon, hogy a "bázis recept"ek nem igazá jók? Gondolok itt arra, hogy ahova beírom, hogy mit ettem ma, azok az adatok nem megfelelőek? Bocsánat, ha értetlennek tűnök, de inkább kérdezek.

Kenyér helyett, mi az ajánlat?

Visszatérve a "kérdésre" még nem tudom neked megfogalmazni a miérteket, kicsit össze kell raknom magam.

30 év, nő, 162cm 120kg, ülő munkát végzek. 70kg-ot állítottam be célnak, nem időt (így kaptam egy 2018.08. hó körüli időpontot) a 2000-et és a fogyi kereket beállítottam, ahogy mondtad. Feltettem egy vizes, csipogós appot a telefonra, mert hajlamos vagyok nem inni, így legyűrök naponta 2,5 liter folyadékot.

válaszokat köszönöm

4 éve
#7285
(#7285) FrauBubus 51
Válasz bericse #7272 számú posztjára
Fiatalabb nőként én is tapasztalom néha, hogy a piros napok előtt nagyobb az étvágyam, ilyenkor kis kilengést megengedek. Pl. a sós mogyorót szoktam kívánni nagyon, sajtokat, sós dolgokat. Mondjuk 2-3 nap aztán kész, az belefér szerintem. ;-)

4 éve
#7284
(#7284) feketeinci 9
Válasz julius7 #7283 számú posztjára
Jó lehet, ha nő vagy....nekem is kb. ez jött ki az adatokból amit megadtál.
Ezzel a BMR-edet fogod elfogyasztani minden nap. Így akarod csinálni? Így is lehet, remélem fix kalóriát állítottál be, és nem csak egy véletlen az egybeesés.
Ez majd idővel kiderül, mert ha változik anélkül hogy módosítanád, akkor vagy heti fogyást, vagy időre fogyást választottál.

A kezdeti idő azzal telik, hogy felviszed amit ettél, elszörnyülködsz mennyire sok volt ez eddig, és csodálkozol hogy nem vagy sokkal nagyobb súlyú. (nálam ez volt)

Pár nap múlva már töröd a fejed mit is kellene enni hogy a makrók rendben legyenek, elkezded felvinni a saját ételeidet, változtatsz az elkészítés módján...esetleg az adagok méretén...és megy majd mint a karikacsapás.

Nem vagy 100 felett, így a folyamat lassabb lesz....de nem sietünk sehova, itt leszünk.

4 éve
#7283
(#7283) julius7
Én ma kezdem a Kalóriabázist 160/87vagyok,és 50 éves elmultam. BMR:1515,65,Fehérje:77gr-,CH:192GR,-zsir:51gr. Arány 20-50.30 nem tudom jó ez így kérlek segítsetek nekem.

4 éve
#7282
(#7282) bericse
Válasz ElvisHP #7279 számú posztjára
Nos a matekozást köszönöm neked, erre nem is gondoltam! Tényleg jó ez a fórum, na!!

4 éve
#7281
(#7281) ElvisHP
Igen, le is eszem a mozgást, de így is nehéz sokszor :). Tudom, hogy többet kéne változtatnom az étkezési szokásaimon, de csak lassan megy.

Igen, a centiket is nézem, persze még csak egy hete kezdtem megint figyelni, szóval ez hosszabb menet lesz... :).

4 éve
#7280
(#7280) Bojtika 3
Az alapjáratot mindig leeheted. Ha mozogsz, akkor (ha azt is vezeted) akkor valamivel többet is ehetsz. Nem Neked kell matekozni a pihenőnapokon. Az edzés,az plusz!

Talán vigasztal, ha nézed a centi körfogatokat is, azok hamarabb mutatják a változást, mint a mérleg. Azaz, ha a tested feszesebb, látványban és közérzetben jobbat mutatsz, akkor már nem a mérleg az elődleges.

4 éve
#7279
(#7279) ElvisHP
Válasz bericse #7276 számú posztjára
Talán az segíthet, hogy a 30-35 napból 28-33 napon jól csinálod a dolgokat, ha 1800-at eszel és 120 kg vagy, valószínűleg jó nagy a deficit ennyi nap után, ezt egyszerűen képtelenség két nap sok evéssel felülírni. Ha csak abból indulok ki, hogy napi átlag 200 a deficit, az azt jelenti, hogy ez alatt a két nap alatt naponta minimum 2800 kcallal kéne még az 1800-on felül enni ahhoz, hogy nullán állj (és tuti nem 200 a deficit naponta, hanem több amúgy). Nekem segít, amikor látom összesítve, hogy hiába léptem túl valamely napokon, a többin mínuszban vagyok, tehát összességében megy ez lefelé.

Ami nekem nehéz, az az, hogy amikor úgy érzem, hogy egy nap túlszaladok, akkor inkább nem is vagyok magamhoz őszinte, mert félek, hogy az fog kiderülni, hogy nagyon, de nagyon durván túlszaladtam. Viszont nálam elég könnyű is túlszaladni, mert 2072 az alapjárat kcal, és 1900-at eszem, ha nem mozgok. Igaz, csak pár kilótól szeretnék megszabadulni, szóval nekem azt kéne megtanulnom, hogy ne zavarjon ez a pár kiló annyira, szóval persze, dolgozzak vele, de ne minden áron, és ne bűntudattal.

4 éve
#7278
(#7278) bericse
Válasz Bojtika #7277 számú posztjára
Igen, mindenkinek más az élete, másképp élünk meg dolgokat. De a lényeg az akarat és a kitartás! Jó volt beszélgetni! Köszönöm!

4 éve
#7277
(#7277) Bojtika 3
Válasz bericse #7276 számú posztjára
Nem biztos, hogy igazam van, de református lelkem berzenkedik a külön felépített bűntudat ellen.

No meg nézem én ezeket a több száz kilós fogyós műsorokat. Ezért is értem, amit mondasz, illetve kicsit kívülről nézem, mert szeretek enni (ki nem?), de soha nem volt az egyetlen vagy legfőbb örömforrás az életemben.
Azt is látom, hogy a mindig elgyengülők akkor indulnak ténylegesen, lélekben is fogyásnak, amikor pszichológus segítségével sikerül elszakadniuk az étel mindent betöltő szerepétől, mert kibogozzák, mit is akarnak elfedni az evéssel.
Nekem bűntudatom talán még soha nem volt. Lelkifurdalásom az igen, de soha nem saját testemmel szemben. Hisz azon tudok változtatni. Ha valamiben tévedtem, akkor más irányba megyek tovább, legközelebb már előre tudom majd. Tehát valószínűleg jóval kevesebb dologból csinálok érzelmi kérdést.

Persze nekem könnyű... miután annyi mindenért megküzdöttem, amit mostanában történik velem, javarészt célszerű. Pár lázas nap után pl. vettem több kiló őszibarackot a ház előtt járó mozgóárustól, tehát nyilván pár gyümölcsnapra volt szükségem. Jót is tett! :D

4 éve
#7276
(#7276) bericse
Válasz Bojtika #7275 számú posztjára
Persze-persze alapjában véve igazad van, de a túlsúlyos embereknél (pl nálam) egy bizonyos ponton túl maga a kövérség és az evés olyan szinten tolakszik előre az életben, hogy gyakorlatilag felül ír mindent. Erről szól az élet. Sokkal inkább, mint az indokolt lenne. Reggeltől estig ez jár az agyamban egészen a felismerés pillanatától (mert nem volt ez igazi tudatosság jó ideig). Háttérbe szorít sokmindent, és ha valamit elé is tudok tuszkolni, akkor is ez a kérdés biztos második helyezett. És mint minden fontos dolog az életünkben ez is bűntudattal, örömmel..stb jár. Most így érzem. Ergo ha többet eszem akkor bűnt követek el magammal szemben aztán napokig vezeklek. Nem tudom érthető-e amit mondani akarok. Bár lehet, hogy pszichiátriai eset már az enyém :-) Kilengés majd akkor lesz, ha elérem a kívánt súlyt és akkor mondjuk kicsit elengedem magamat.

4 éve
#7275
(#7275) Bojtika 3
Hát én nem bánom, ha azt mondjátok, szőrszálhasogató vagyok, de most is, mint már ezerszer, kifejtem abbéli véleményem, hogy enni nem bűn. Ha kereten kívül történik, akkor is legfeljebb kilengés.
Ahogy a bűntudat sem az étkezés körébe való érzés.

4 éve
#7274
(#7274) bericse
Válasz feketeinci #7273 számú posztjára
Köszi, ezt a nagyon bűnözőst megfogadom lesz ami lesz :-)