A krumplit először sós vízben, héjában megfőzzük, megpucoljuk, majd fél centis karikákra vágjuk.
A 4 tojással is hasonlóképpen bánunk: főzés, pucolás, karikázás.
A (maradék húsvéti) sonkát felkockázzuk, és pici olívaolajon megpirítjuk.
Az újhagymát nyersen karikázzuk.
2 tojásból és 0,5 l tejfölből öntetet készítünk, sózzuk, borsozzuk.
Egy jénai tálat kivajazunk, és sorba rakjuk a szinteket: krumpliból, sonkából, hagymából, tojásból, és újból krumpliból, tojásból... amíg el nem fogy az alapanyag. Közben minden tojással zárt szintet és a rakottas tetejét, ahová legvégül krumpli kerüljön, meglocsolunk az öntettel, sőt sózhatjuk, borsozhatjuk is őket.
Az utolsó lelocsolt krumpliréteg tetejére sok-sok reszelt sajtot szórunk.
Lefedjük az edényt, és mehet az előmelegített sütőbe 180 fokon, 30 percig sülni. Ekkor vegyük le az edény tetejét, és pirítsuk aranybarnára a sajtos záróréteget.
Salátával tálaljuk.