Válasz kerekgyarto
#6839 számú posztjára
Kedves Ildi! Ez jó, ahogy sorra jutnak eszedbe dolgok. A protein fagyira, vagy protein jégkrémre ha rákeresel, akkor még olyanokat is találhatsz a neten, hogy van kifjezetten olyan proteinpor, amit jégkrém, vagy fagyi készítéséhez ajánlanak :)A palacsinta, amit én otthon készíteni szoktam, így néz ki:
10 g bambuszrostliszt
45 g mandulaliszt
120 g manióka, vagy tápiókaliszt
4 tojás
2 ek olvadt, nem darabos kókuszolaj, vagy olívaolaj, paleolaj stb.
1 csipet só
kiskanálnyi glicin, vagy 4x édes, ha szükséges édesíteni
Kb. 3 dl vízzel normál palacsintatészta állagra kell kikeverni.
Olyan 10-12 db lesz ebből, szóval, ha kevesebb kell, akkor lehet felezni, negyedelni az adagot.
Arra érdemes figyelni, hogy ezt frissen jó megenni, max. pár órát lehet hagyni, de másnapra már nem jó az állaga, bevizesedik és képes atomjaira széthullani.
Ha nem fogy el, vagy nem édesen kell, akkor fel lehet akár csíkokra vágni, és normál tésztaként használni akár egy pörkölthöz is, vagy bolognaihoz.
Bár én lusta vagyok felcsíkozni, bele szoktam tölteni a sós tölteléket is és azt is eszem palacsintaként :)
Tudom, hogy nem olcsók ezek a lisztek, de nekem itthonra kb. fél évre elég szokott lenni a manióka/tápióka, két hónappal tovább a mandulaliszt, és bambuszrostlisztből elég évente egyszer vennem. Igaz, én nem vagyok nagyon szénhidrátos, szóval nem gyakran csinálunk ilyen palacsintát. De ha csinálunk, akkor ezt az adagot megcsináljuk, és ha a gyerekek is esznek belőle (a fiam már nem igazán, neki muszáj "rendes" palacsintát sütni), akkor el is szokott max. két étkezés alatt fogyni.
Még eszembe jutott most az útifűmaghéjas "bundás kenyér", annak sokkal egyszerűbb a receptje:
1 tojás
1 ek útifűmaghéj
só, bors, fokhagyma ízesítésnek.
Csak fel kell verni villával a tojást, belekeverni az egy kanál útifűmaghéjat és a fűszereket, picit hagyni, amíg megszívja magát az útifűmaghéj, és utána ki lehet sütni.
Az útifűmaghéjjal viszont vigyázni kell arra, hogy utána sok vizet kell inni.
Viszont ez jó a rostbevitel fokozására is. Egyszerű, gyors és van egy bundás kenyér illúziója.
Ezt is meg lehet csinálni akár édesen is, ha kicseréled benne a fűszereket glicinre, 4x édesre, esetleg pici mézre, vaníliára.
A glicint én azért szeretem (amúgy iszonyat drága, talán a legdrágább cucc nekem otthon), mert egy hasznos, kollagén típusú aminosav, és nem emeli meg a vércukrot. Van egy kicsit fémes mellékíze, de ha csak minimális mennyiséget használok, nem érezni azt sem.
Az olajról még annyit, hogy én nem használok normál napraforgóolajat, hanem inkább kókuszolajat, vagy ritkán, csak a palacsinta miatt magas olajsavtartalmú paleolajat (már egyre ritkábban tudok hozzájutni, de úgy néztem, hogy van hasonló olaj is, talán olajesszimo néven). A kókuszolajnál, ha kis darabok kerülnek bele a palacsinta sütésénél a tésztába, akkor ott a tésztán lyukak lesznek, azért nem szeretem annyira. Ha túl hideg a tojás, vagy a víz, akkor az még a folyékony kókuszolajat is megdermeszti, és nehezebb vele emiatt a palacsintával. Én pluszban nem szoktam olajat használni a palacsintasütéshez, elég szokott lenni annyi, amennyit a tésztába keverek.
Ez a tészta nekem nem szokott leragadni sem (ha kellően forró a palacsintasütő már az első adagnál is), a sima fehérlisztes palacsintát viszont én képtelen vagyok megsütni, az nekem mindig leragad. És még annyi, hogy ezek a lisztek sokkal könnyebben kimoshatóak az edényekből, nem ragadnak úgy bele, mint a fehér liszt. Szóval mosogatni is könnyebb, mint a sima lisztes dolgokat, szerintem.
Az jó, ha fel tudsz idézni a gyógytornából pár gyakorlatot, lehet, hogy még a neten is tudsz találni hasonlókat, ha nem pontosan emlékszel valamire. Az úszásnál meg (meg minden más mozgásnál) azért figyelj a fájdalomküszöbödre. Ha fokozatosan csinálod, akkor hosszú távon biztosan jót fog tenni a mozgás, és a fogyással, plusz az izomzat növekedésével megkönnyebbülnek az ízületeid is. Porcvédőt esetleg nem írtak fel? Lehet, hogy a háziorvos is tud felírni, vagy akár gyógyszerész is tud javasolni, nem tudom, hogy receptköteles-e. Meg érdemes lehet még kollagént és hialuronsavat szedni. Olvastam kollagénterápiáról is, amikor injekcióval adnak be kollagént, és ezt kifejezetten ízületi problémák esetén javasolják, állítólag jelentősen csökkenti a fájdalmat és segít a mozgástartomány bővítésében. Érdemes lehet ennek is utánanézni. Üdv, Ivett